Meni Zapri

Bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih so ena najpogostejših bolečin nasploh. Ker boleči sklepi močno vplivajo na kakovost življenja, odkrijte kaj je lahko vzrok za bolečine v sklepih. Preberite tudi kako si lahko pomagate sami, da bolečine omejite in sklepe ohranite zdrave. Pri tem vam uspešno pomaga magnetna terapija, ki jo uporabljate doma.

Bolečine v sklepih ( vzroki )

Bolečine v sklepih so znane za artritis (vnetje sklepov), artrozo (obraba hrustanca v sklepu), pri razkroju hrustanca (osteoartritis), revmi v sklepih ter bolečine v hrbtenici. Vzrok je iskati v različnih dejavnikih, kot so:

 • fizični napori,
 • prisilna drža v službi,
 • premalo gibanja,
 • neprimerno ležišče,
 • prekomerna telesna teža itd.

Najpogostejši vzroki za bolečine v sklepih so:

bolečine v sklepih
 • artritis
 • artroza
 • revmatoidni artritis
 • osteoartroza
 • putika

Artritis – vnetje sklepa

so najpogostejše bolečine v sklepih. Artritis je revmatična bolezen sklepov, ki zajema okoli 100 bolezni. Več o artritisu in kakšne vrste so najpogostejše, ter vzroki za vnetje sklepov, si preberite na Artritis – kaj je in kaj storiti?

Artroza – obraba sklepov

je bolezen, ki največkrat prizadene starejše: kar 80% populacije nad 55. let jo ima.
Obraba sklepov zelo boli; saj se fizično obrablja hrustanec v sklepu, ki skrbi za gibljivost sklepa. Bolečine se lahko selijo iz enega sklepa v drugega in osebo gibalno omejijo.

V medicini danes ugotovijo že najmanjše obrabe hrustanca v sklepu in zdravnik vam predpiše določena zdravila, lahko tudi fizioterapijo s pravilno telovadbo.

artroza - obraba sklepov
Na sliki je nazorno prikazano, kaj se dogaja, ko se sklep obrabi in pride do artroze v sklepu.
obrabljenem sklepu hrustanec napoka in poškoduje se tudi kost, kar povzroča bolečino ob vsakem premiku.
Več o tej vrsti bolečine v sklepih, si preberite na strani: Artroza – kaj uničuje sklepe?

Poškodba sklepa

je velikokrat vzrok za bolečine v sklepih. Najpogostejša poškodba sklepa je:

 • zlom kosti
 • zvin sklepa
 • poškodba križne vezi

Najpogostejša mesta bolečine

Najpogosteje bolijo mali sklepi prstov na rokah in nogah, kot tudi veliki sklepi kot so:

 • kolena
 • rama
 • kolk
 • gleženj

Bolečine v kolenu

bolečine v kolenu

Najpogostejši vzrok za bolečine v kolenu so ti. degenerativne spremembe. Pod tem imenom mislimo obrabljenost kolena, ki ji strokovno pravimo artroza kolena. Do artroze privedejo večkratni ponavljajoči se gibi oz. preobremenitev kolena. To je lahko takšno delo ali preobremenilni gibi v športu.
Artroza kolena večkrat bolnika privede tudi do vnetja kolena, saj prosti okruški v sklepu povzročijo vnetje. Vnetje kolena imenujemo tudi artritis kolena, ki sodi pod revmatska obolenja.
Velikokrat je vzrok za bolečine v kolenu tudi poškodba.
Pri kolenu poznamo več vrst poškodb, zato vas vabim, da preberete prispevek z naslovom Poškodbe kolenskega sklepa, kjer je natančno opisana vsaka vrsta poškodbe, kakšno je okrevanje in kaj storiti, da bo le-to čim hitrejše.

V veliko pomoč pri obrabi je magnetna terapija, ki ne samo da lajša bolečine, ampak tudi zavira nadaljnji razkroj hrustanca v sklepu; na dolgi rok ga tudi obnavlja.

To potrjujejo tudi medicinske raziskave ( 1 ); eno izmed njih si preberite na spodnji povezavi.

Bolečine v rami

so pogoste in neprijetne za bolnike, za zdravnike pa problem pri postavljanju natančne diagnoze. Vzrokov za bolečine v rami je veliko:

 • utesnitveni sindrom ramena,
 • zamrznjena rama,
 • nabiranje kalcija v sklepu,
 • akutni tendinitis,
 • artroza sklepov ramenskega obroča,
 • pogosta diagnoza pa je tudi vnetje burze ali dolge tetive bicepsove mišice
bolečine v rami

Bolečine v rami so neprijetne, saj človek težko spi na boku, na rami, ki ga boli; ravno tako bolečina otežuje vsakodnevna opravila. Kadar pacient roko težko dvigne nad glavo, je obisk pri zdravniku nujen.
Zdravnik s pacientom opravi razgovor in po potrebi opravi slikanje ramenskega obroča, da se lažje postavi diagnoza. Po določitvi diagnoze, se zdravnik odloči za morebitno fizikalno terapijo, ki vključuje magnetno terapijo.

Bolečine gležnja

Gleženj spada pod komplicirane sklepe, hkrati pa je eden od najbolj obremenjenih sklepov.
Najpogostejši vzrok za bolečino v gležnju je poškodba, ki se najpogosteje zgodi pri športni aktivnosti in jo vsi dobro poznamo, to je zvin gležnja.
Zelo pogosta je obraba hrustanca v gležnju, kar imenujemo artroza. To vsekakor povzroča postopno vedno hujšo bolečino v sklepu, ki ji je potrebno nameniti posebno sistematično zdravljenje. Obisk zdravnika je nujen.

Mali sklepi prstov

so zelo pogoste, saj artritis največkrat napade najprej sklepe prstov na rokah. Zelo prepoznavni so prsti, ki imajo na sklepih trdo oteklino in rdečino in na otip boli. Tej vrsti artritisa natančneje pravimo revmatoidni artritis in lahko prizadene tudi mlajše.
Putika je vrsta vnetja sklepov, ki najpogosteje prizadene sklep palca na nogi. Je vrsta artritisa, kjer je vzrok, da se vname prst, presnovna bolezen, ko se sečna kislina v obliki kristalov nabira v sklepu.

Zdravljenje bolečin v sklepih

zajema protibolečinska in / ali protivnetne zdravila, ki ji predpiše zdravnik in izobraževanje pacienta o njegovi bolezni in kaj lahko sam stori za zdrave sklepe. Zdravljenje še zajema:

 • razbremenitev bolečega sklepa
 • počitek
 • protibolečinske tablete
 • protivnetne tablete
 • skrb za telesno aktivnost
 • skrb za telesno težo

Največ za svoje zdrave sklepe lahko naredimo sami. Že v mladosti poskrbimo za pravilno telesno držo, pri športih z visoko obremenitvijo sklepov moramo biti previdni in skrb za telesno težo, je osnova za zdrave sklepe.

Magnetna terapija proti bolečini v sklepih

Ker so bolečine v sklepih neprijetno boleče in vam znižujejo kvaliteto življenja, je magnetna terapija Magus lahko pomoč pri zmanjšanju bolečin in povrnitvi gibljivosti sklepa.
Da vaša bolečina sklepov ne bo več krojila vašega vsakdana, si lahko pomagate sami – doma. Obraba v sklepih se zavre, sklepi postanejo bolj gibljivi in bolečina pojenja. Prednosti magnetne terapije Magus so:

 • enostavna uporaba brez kompliciranih navodil
 • brez neželenih stranskih učinkov
 • za vse starosti uporabnikov
 • uporaba doma v postelji, pred TV…
Bolečine v sklepih- magus.si

Raziskava je potrdila učinkovitost magnetoterapije

VIR ( 1 ): Študija o vplivu magnetnega polja na bolezni sklepov v angleščini
Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

Vaje, če vas bolijo sklepi

Vaje za boleče sklepe so prilagojene, vsekakor pa pacient z bolečinami v sklepih mora ostati aktiven. Sklepi so narejeni za gibanje in če jih ne razmigavamo postanejo še bolj trdi in izgubijo svojo prvotno funkcijo.
Prav tako s krepitvijo mišic okoli sklepa, poskrbimo za večjo stabilnost sklepa in posledično manjšo obremenitev, saj to vlogo delno prevzamejo mišice.
Če boste začeli s telovadbo brez ogrevanja, je zelo verjetno, da vas bodo sklepi boleli bolj. Še posebej po 40. letu. Z leti so mišice in vezi namreč bolj zategnjene in jih je treba na napore pripraviti. Dovolj bo že nekaj minut hoje ali razgibavanja.

Vaje za kolena

Bolečin v kolenu se rešite tako, da okrepite stegensko mišico. Ta sklep stabilizira in ga razbremeni. Vaje se izvajajo sede tako, da dvigujete nogo do horizontalnega položaja. Zaželeno je večje število ponovitev (denimo tri serije po 15 ponovitev). Ko to zmorete, lahko dodate utež okoli gležnjev in vajo izvajate z utežjo. V pomoč vam je lahko tudi elastika, ki si jo namestite okoli kolen in izvajate različne vaje.

Vaje za ramena

Vaje za ramena naj se izvajajo tako, da rameni nikoli ne upognete za več kot 90 stopinj. Ne dvigujte rok nad glavo in ob dvigovanju obrnite dlani navzgor, saj tako povečate odpiranje ramenskega sklepa in zmanjšate možnost drgnjenja in ukleščenja tetiv v ramenskem obroču. Vaje, kot sta joga in pilates, izboljšajo gibljivost in fleksibilnost sklepov ter povečajo moč stabilizatorjev in s tem popravijo držo telesa.

Vaje za kolena, kolk in gležnje ( video )


NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA:

Zakaj me boli v sklepih?

Vzrok je lahko obraba- artroza, vnetje sklepa- artritis ali poškodba sklepa.

Kdaj moram k zdravniku?

Obisk zdravnika je potreben takrat, ko ob mirovanju in razbremenitvi sklepa, bolečine ne pojenjajo.

Si lahko pomagam sam-a pri bolečinah v kolenu?

Da. Magnetna terapija Magus je odlična metoda za obrabljene sklepe, saj olajša bolečino in sklepu povrne gibljivost.

Kaj naredi magnetna terapija v sklepu?

Magnetoterapija celoten sklep obnavlja, saj deluje globinsko na celice, tudi na hrustanec, ki je velikokrat vzrok za bolečino.

Kako vem ali imam artritis ali artrozo v sklepih?

Če je sklep boleč, otekel, rdeč in topel na otip, gre verjetno za artritis, kar pomeni, da je sklep vnet. Lahko imate tudi povišano temperaturo.
Če pa je sklep boleč, otekel in težko gibljiv, gre za obrabljen hrustanec v sklepu, kar imenujemo artroza.

Ali magnetna terapija, kot je na fizioterapiji pomaga za artritis in artrozo?

Da, magnetna terapija zaradi svojega delovanja deluje na oboje.

Ali lahko telovadim, če imam bolečine v sklepih?

Seveda. Telovadba oz. vaje za krepitev mišic okoli bolečega sklepa so zelo priporočljive.