Bolečine v sklepih so ena najpogostejših bolečin nasploh in največji vzrok, da bolnik obišče osebnega zdravnika. Ker boleči sklepi močno vplivajo na kakovost življenja, odkrijte kaj je lahko vzrok za bolečine v sklepih. Preberite tudi kako si lahko pomagate sami, da bolečine omejite in sklepe ohranite zdrave.
Pri tem vam uspešno pomaga magnetna terapija, ki jo uporabljate doma. Preberite več:

Kakšni so vzroki za bolečine v sklepih

Vzroki za bolečine v sklepih so različni. Vzroki so lahko degenerativne spremembe, ki so nastajale več let in so povezane s staranjem pacienta ( artroza oziroma obraba hrustanca v sklepu );
lahko pa govorimo o trenutnih bolečinah v sklepih, ki so posledica športne poškodbe ( zloma, zvina, natrganih vezi ).
Bolečine v sklepih so znane za različne bolezni oziroma stanja v sklepih:

 • artritis (vnetje sklepov),
 • artroza (obraba hrustanca v sklepu),
 • pri razkroju hrustanca (osteoartritis),
 • Hallux valgus,
 • revma v sklepih in
 • bolečine v križu.
Obraba-sklepov-v-hrbtenici
Bolečine v križu občuti skoraj vsak kdaj v življenju. Preberite vzroke, zdravljenje in vaje za križ ( na povezavi ).

Artritis – vnetje sklepa

so najpogostejše bolečine v sklepih. Artritis je revmatična bolezen sklepov, ki zajema okoli 100 bolezni. Več o artritisu in kakšne vrste so najpogostejše, ter vzroki za vnetje sklepov, si preberite na Artritis – kaj je?

Artroza – obraba sklepov

je bolezen, ki največkrat prizadene starejše: kar 80% populacije nad 55. let jo ima.
Obraba sklepov zelo boli; saj se fizično obrablja hrustanec v sklepu, ki skrbi za gibljivost sklepa. Bolečine se lahko selijo iz enega sklepa v drugega in osebo gibalno omejijo.

V medicini danes ugotovijo že najmanjše obrabe hrustanca v sklepu in zdravnik vam predpiše določena zdravila, lahko tudi fizioterapijo s pravilno telovadbo.

obraba-sklepov
Na sliki je nazorno prikazano, kaj se dogaja, ko se sklep obrabi in pride do artroze v sklepu. V obrabljenem sklepu hrustanec napoka in poškoduje se tudi kost, kar povzroča bolečino ob vsakem premiku. Več o tej vrsti bolečine v sklepih, si preberite na strani: Artroza

Poškodba sklepa

je velikokrat vzrok za bolečine v sklepih. Najpogostejša poškodba sklepa je:

 • zlom kosti ( če vas zanima, kako se zlom kosti zaceli kar do 50% hitreje si preberite na povezavi: hitro celjenje kosti
 • zvin
 • poškodba križne vezi

Spondiloza hrbtenice

Spondiloza hrbtenice je najpogostejša v vratnem delu hrbtenice in ledvenem delu. Vzrok zakaj na teh mestih je teža, ki jo nosi vrat, ki podpira težo glave in ledveni del hrbtenice, ki nosi velik del celotne teže človeka. Spondiloza je širok izraz za probleme v hrbtenici, ki so tesno povezani s staranjem človeka. Je izraz s katerim opišemo obrabne spremembe na hrbtenici, najpogosteje na vretencih in malih hrbteničnih sklepih.

spondiloza
Na sliki so vidni vzroki, ki jih imenujemo Spondiloza, kot je obraba hrbteničnega sklepa in pritisk na išialni živec, ki povzroča bolečino.

Bolečine v kolenu

 

 

.

Najpogostejši vzrok za bolečine v kolenu so ti. degenerativne spremembe. Pod tem imenom mislimo obrabljenost kolena, ki ji strokovno pravimo artroza kolena. Do artroze privedejo večkratni ponavljajoči se gibi oz. preobremenitev kolena. To je lahko takšno delo ali preobremenilni gibi v športu.
Artroza kolena večkrat bolnika privede tudi do vnetja kolena, saj prosti okruški v sklepu povzročijo vnetje. Vnetje kolena imenujemo tudi artritis kolena, ki sodi pod revmatska obolenja.
Velikokrat je vzrok za bolečine v kolenu tudi poškodba.
Pri kolenu poznamo več vrst poškodb, zato vas vabim, da preberete prispevek z naslovom Poškodbe kolenskega sklepa, kjer je natančno opisana vsaka vrsta poškodbe, kakšno je okrevanje in kaj storiti, da bo le-to čim hitrejše.

V veliko pomoč pri obrabi je magnetna terapija, ki ne samo da lajša bolečine, ampak tudi zavira nadaljnji razkroj hrustanca v sklepu; na dolgi rok ga tudi obnavlja.To potrjujejo tudi medicinske raziskave ( 1 ); eno izmed njih si preberite na spodnji povezavi.

zgradba-kolena
Bolečine v kolenu so pogoste, saj ta sklep nosi težo našega telesa in je podvržen hudim obremenitvam

Mnenje gospoda z bolečinami v kolenu ( video )

Bolečine v kolkih

Vzroki za bolečine v kolkih so največkrat degenerativne spremembe v sklepu, kar pomeni, da gre za posledice, ki jih prinese staranje pacienta. Kadar gre za bolečine v kolkih, ki pridejo zaradi športne aktivnosti, vemo, da bo bolečina minila, ko se telo spočije. Najpogostejši vzroka za bolečine v kolkih je torej pri starejših ljudeh, ko se sklep obrabi. To pomeni, da se je hrustanec stanjšal in to povzroča bolečino od premikanju, saj je hrustanec v sklepu tisti, ki poskrbi, da se sklep drsajoče premika. Ko se hrustanec v sklepu obrabi je premikanje sklepa škrtajoče in boleče.
Več o tem kaj povzroča BOLEČINE V KOLKIH, kaj lahko storite, da olajšate bolečine in kakšne vaje lahko izvajate sami doma, preberite na povezavi.

Bolečine v palcu na nogi oz Hallux valgus

Hallux valgus imenujemo ukrivljen palec na nogi, ki nepravilno izrašča in povzroča bolečino v sklepu in stopalu. To je deformiran sklep, ki ga zelo pogosto operirajo, saj je to edina dolgotrajna rešitev, ki ukine bolečino in deformacijo. operacija se izvede v bolnišnici, celjenje pa traja približno tri mesece do popolne rehabilitacije.

hallux-valgus
Hallux valgus je ukrivljen palec na nogi, ki povzroča bolečine in ga pogosto operirajo. Več o tem preberite na povezavi.

Bolečine v rami

so pogoste in neprijetne za bolnike, za zdravnike pa problem pri postavljanju natančne diagnoze. Vzrokov za bolečine v rami je veliko:

 • utesnitveni sindrom ramena,
 • zamrznjena rama,
 • nabiranje kalcija v sklepu,
 • akutni tendinitis,
 • artroza sklepov ramenskega obroča,
 • pogosta diagnoza pa je tudi vnetje burze ali dolge tetive bicepsove mišice
bolečina v rami- ne morem dvigniti roke
Preberite si prispevek na temo Bolečina v rami; ko ne morem dvigniti roke in se izobrazite zakaj pride do tega in kako lahko preprečite takšne bolečine, ter vaje, ki pomagajo k hitrejši rehabilitaciji.

Bolečine v rami so neprijetne, saj človek težko spi na boku, na rami, ki ga boli; ravno tako bolečina otežuje vsakodnevna opravila. Zdravnik s pacientom opravi razgovor in po potrebi opravi slikanje ramenskega obroča, da se lažje postavi diagnoza. Po določitvi diagnoze, se zdravnik odloči za morebitno fizikalno terapijo, ki vključuje magnetno terapijo.
Kadar pacient roko težko dvigne nad glavo, je obisk pri zdravniku nujen.

 

Bolečine v gležnju

Gleženj spada pod komplicirane sklepe, hkrati pa je eden od najbolj obremenjenih sklepov.
Najpogostejši vzrok za bolečino v gležnju je poškodba, ki se najpogosteje zgodi pri športni aktivnosti in jo vsi dobro poznamo, to je zvin gležnja.
Zelo pogosta je obraba hrustanca v gležnju, kar imenujemo artroza. To vsekakor povzroča postopno vedno hujšo bolečino v sklepu, ki ji je potrebno nameniti posebno sistematično zdravljenje. Obisk zdravnika je nujen.

bolečine-v-gležnju
Bolečine v gležnju povzroči tudi zlom gležnja, ki sodi med hude travmatološke poškodbe. Preberite več: Rehabilitacija po zlomu gležnja

Bolečine v gležnju lahko povzroča tudi PUTIKA – urični artritis, ki najpogosteje napade glavni členek prsta na nogi. Vzrok za putiko je presnovna motnja, ko se v telesu tvori preveč sečne kisline, ki se v obliki uričnih kristalov nabere v sklepu. To se zgodi tudi na gležnju, kar povzroča bolečine v gležnju.

bolecine-v-gleznju-artroza
Bolečine v gležnju povzroči tudi putika, ki je znana po napadih putike, ki trajajo nekaj dni in minejo. Na povezavi preberite kakšni so znaki, vzroki in posledice te vnetne bolezni.

Mali sklepi prstov

so zelo pogoste, saj artritis največkrat napade najprej sklepe prstov na rokah. Zelo prepoznavni so prsti, ki imajo na sklepih trdo oteklino in rdečino in na otip boli. Tej vrsti artritisa natančneje pravimo revmatoidni artritis in lahko prizadene tudi mlajše.
Putika je vrsta vnetja sklepov, ki najpogosteje prizadene sklep palca na nogi. Je vrsta artritisa, kjer je vzrok, da se vname prst, presnovna bolezen, ko se sečna kislina v obliki kristalov nabira v sklepu.

artroza-prstov-na-rokah
Bolečine v sklepih na rokah so pogost pojav, ko že na prvi pogled vidimo posledice, kot je vidno na sliki.

Zakaj nastanejo bolečine v stopalu

Bolečine v stopalu niso tako redke, kako pogosto so zanemarjene. Tudi te bolečine lahko kažeje na resne bolezni sklepov, zato jim posvetimo nakaj besed.
Za bolečine v stopalu obstaja več vzrokov, poleg tistih, ki so povezane s staranjem pacienta, tudi vnetja, ki jih je potrebno pravilno zdraviti. Poglejmo 6. vzrokov za bolečine v stopalu:

 • artritis
 • artroza
 • hallux valgus,
 • trn v peti,
 • vnetje stopaslnega loka,
 • zlom stopalnice.
trnci-u-nogama
Kaj so bolečine stopalu, zakaj nastanejo in kje točno vas lahko boli stopalu, preberite na obarvani povezavi.

Kako se zdravijo bolečine v sklepih

Zdravljenje bolečine v sklepih je kompleksna stvar, saj more osebni zdravnik s pomočjo različnih tehnik, ugotoviti vzrok za vaše bolečine. Na podlagi slik ali drugih ugotovitev, se postavi diagnoza in določi zdravljenje.
V proces zdravljenja sodi tudi izobraževanje pacienta o njegovi bolezni, da bo bolje razumel, kaj sme in kaj zanj ni dobro.
Zdravljenje zajema protibolečinska in / ali protivnetne zdravila, ki ji predpiše zdravnik in izobraževanje pacienta o njegovi bolezni in kaj lahko sam stori za zdrave sklepe. Zdravljenje še zajema:

 • razbremenitev bolečega sklepa,
 • počitek,
 • protibolečinske tablete,
 • protivnetne tablete,
 • skrb za telesno aktivnost,
 • skrb za telesno težo,
 • fizioterapija.

Kaj lahko storimo sami pri bolečinah v sklepih?

Največ za svoje zdrave sklepe lahko naredimo sami. Že v mladosti poskrbimo za pravilno telesno držo, pri športih z visoko obremenitvijo sklepov moramo biti previdni in skrb za telesno težo, je osnova za zdrave sklepe.
Pri tem je potrebno pripisati, da je tudi zelo pomembno ležišče na katerem ležite in čevlji katere nosite. Za ljudi z bolečimi sklepi so priporočljivi tudi vložki za v čevlje, ki so narejeni po meri.
Kadar so sklepi že boleči je potrebno vedeti kakšne vaje so primerne in poskrbeti je potrebno za pravilno izvedbo vaj.

Dejavniki tveganja za bolečine v sklepih

Dejavniki tveganja za bolečine v sklepih so vsekakor naše vsakdanje navade in delo, ki ga opravljamo. Veliko za naše zdrave sklepe lahko naredimo že v mladosti. S pravilno telesno vadbo in pravilno držo telesa doprinesemo, da bodo naši sklepi ostali zdravi.
Tu je potrebno omeniti še dejavnike, na katere nimamo vpliva; in sicer so dedno zasnovani dejavniki npr. ob rojstvu deformiran sklep, različno dolgi okončini…
Tu je nekaj najpomembnejših dejavnikov tveganja za boleče sklepe na katere moramo biti pozorni:

 • fizični napori,
 • prisilna drža v službi,
 • premalo gibanja,
 • neprimerno ležišče,
 • prekomerna telesna teža,
 • profesionalni športi.

Kako pomaga magnetna terapija pri bolečinah v sklepih

Ker so bolečine v sklepih neprijetno boleče in vam znižujejo kvaliteto življenja, je magnetna terapija Magus lahko pomoč pri zmanjšanju bolečin in povrnitvi gibljivosti sklepa.
Da vaša bolečina sklepov ne bo več krojila vašega vsakdana, si lahko pomagate sami – doma. Obraba v sklepih se zavre, sklepi postanejo bolj gibljivi in bolečina pojenja. Prednosti magnetne terapije Magus so:

 • enostavna uporaba brez kompliciranih navodil,
 • brez neželenih stranskih učinkov,
 • za vse starosti uporabnikov,
 • uporaba doma v postelji, pred TV…
Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo
Magnetna blazina Magus je tudi zelo uspešna če so otečeni gležnji, saj se pospeši cirkulacija in se oteklina zmanjša.

Raziskava je potrdila učinkovitost magnetoterapije

VIR ( 1 ): Študija o vplivu magnetnega polja na bolezni sklepov v angleščini
Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

Kakšne vaje izvajati

Vaje za boleče sklepe so prilagojene, vsekakor pa pacient z bolečinami v sklepih mora ostati aktiven. Sklepi so narejeni za gibanje in če jih ne razmigavamo postanejo še bolj trdi in izgubijo svojo prvotno funkcijo.
Prav tako s krepitvijo mišic okoli sklepa, poskrbimo za večjo stabilnost sklepa in posledično manjšo obremenitev, saj to vlogo delno prevzamejo mišice.
Če boste začeli s telovadbo brez ogrevanja, je zelo verjetno, da vas bodo sklepi boleli bolj. Še posebej po 40. letu. Z leti so mišice in vezi namreč bolj zategnjene in jih je treba na napore pripraviti. Dovolj bo že nekaj minut hoje ali razgibavanja.

Vaje za kolena

Bolečin v kolenu se rešite tako, da okrepite stegensko mišico. Ta sklep stabilizira in ga razbremeni. Vaje se izvajajo sede tako, da dvigujete nogo do horizontalnega položaja. Zaželeno je večje število ponovitev (denimo tri serije po 15 ponovitev). Ko to zmorete, lahko dodate utež okoli gležnjev in vajo izvajate z utežjo. V pomoč vam je lahko tudi elastika, ki si jo namestite okoli kolen in izvajate različne vaje.

Vaje-bolečine-v-kolenu

Vaje za ramena

Vaje za ramena naj se izvajajo tako, da rameni nikoli ne upognete za več kot 90 stopinj. Ne dvigujte rok nad glavo in ob dvigovanju obrnite dlani navzgor, saj tako povečate odpiranje ramenskega sklepa in zmanjšate možnost drgnjenja in ukleščenja tetiv v ramenskem obroču. Vaje, kot sta joga in pilates, izboljšajo gibljivost in fleksibilnost sklepov ter povečajo moč stabilizatorjev in s tem popravijo držo telesa.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA LJUDI, KI IMAJO BOLEČINE V SKLEPIH:

 

Zakaj imam bolečine v sklepih?
Vzrok je lahko obraba- artroza, vnetje sklepa- artritis ali poškodba sklepa.

 

Kdaj moram k zdravniku, če imam bolečine v sklepih?
Obisk zdravnika je potreben takrat, ko ob mirovanju in razbremenitvi sklepa, bolečine ne pojenjajo.

Si lahko pomagam sam-a doma pri bolečinah v sklepih?
Da. Magnetna terapija Magus je odlična metoda za obrabljene sklepe, saj olajša bolečino in sklepu povrne gibljivost.

 

Kaj naredi magnetna terapija v sklepih, da pomaga?
Magnetoterapija celoten sklep obnavlja, saj deluje globinsko na celice, tudi na hrustanec, ki je velikokrat vzrok za bolečino.

 

Kako vem ali imam artritis ali artrozo, če imam bolečine v sklepih?
Če je sklep boleč, otekel, rdeč in topel na otip, gre verjetno za artritis, kar pomeni, da je sklep vnet. Lahko imate tudi povišano temperaturo.
Če pa je sklep boleč, otekel in težko gibljiv, gre za obrabljen hrustanec v sklepu, kar imenujemo artroza.

 

Ali magnetna terapija, kot je na fizioterapiji pomaga za artritis in artrozo?
Da, magnetna terapija zaradi svojega delovanja deluje na oboje.

 

Ali lahko telovadim, če imam bolečine v sklepih?
Seveda. Telovadba oz. vaje za krepitev mišic okoli bolečega sklepa so zelo priporočljive.

 

Kakšne vaje lahko izvajam doma, če imam bolečine v sklepih?
Vaje, ki jih lahko delate doma, če imate bolečine v sklepih so vaje za krepitev mišic okoli sklepa in raztezne vaje. Pri tem je pomembna pravilna izvedba in ne število ponovitev.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.