Kako deluje elektromagnetna terapija?

Elektromagnetna pulzirajoča terapija temelji na pulzirajočih magnetnih poljih določenih frekvenc, ki vplivajo na biokemijske in biofizikalne procese v celici.
Magnetna terapija Magus je slovenske izdelave in si več lahko preberete na povezavi.

Takšno magnetno polje prodira v naše telo in vpliva na celično membrano. Le- ta je zadolžena za prepustnost celice, saj le dobro napeta celična membrana prepušča dovolj kisika, hranilnih snovi in vode. Zato ima celica večjo zmožnost regeneracije, hitrejše obnove.

V telesu se znatno pospeši cirkulacija krvi, kar vpliva tudi na splošno boljše počutje.

Osnovna indikacija za uporabo magnetne terapije je tam, kjer želimo vplivati na membranski potencial celice oziroma spremeniti koloidno ozmotski tlak določenega tkiva.

Zato je območje indikacij zelo široko. Mehanizem delovanja je enostaven, magnetne silnice delujejo globinsko, zato je pod vplivom polja vso tkivo, tudi kosti in notranji organi tistega območja kamor se aplicirajo magnetne silnice.

S pravilno izbiro ponavljajoče se frekvence impulzov elektromagnetnega polja dosežemo različne učinke terapije:

  • lajšanje bolečin
  • boljša gibljivost sklepov
  • hitrejša celitev kosti
  • hitrejša regeneracija mišic
  • protivnetno delovanje

Delovanje magnetne terapije od stroke

prof. dr. Zmago Turk 12

Prof.dr. Zmago Turk, UKC Maribor:

“Vsaka celica v telesu polovico energije porabi za ohranjanje napetosti celične membrane, s čimer omogoča pretok ionov v celico.

S starostjo membrana izgublja napetost in naposled pride do apoptoze – programirane smrti celice.

Elektromagnetna terapija torej ohranja napetost celične membrane , zaradi česar celicam ostane dovolj energije za opravljanje drugih procesov.”

Z uporabo elektromagnetne terapije ne moremo škodovati našemu telesu, ampak z njo svoje zdravje ohranjamo in krepimo.

Pri uporabi je potrebno upoštevati določena navodila, in obstajajo ljudje, ki so od magnetne terapije izuzeti (nosečnice, shizofreniki, epileptiki in nekateri rakavi bolniki).

Še mnenje oz. strokovne ugotovitve, kako deluje elektromagnetna terapija na telo, prim. dr. Jože Barovič, UKC Maribor: 

“Elektromagnetna pulzirajoča terapija je neinvazivna metoda zdravljenja, pri kateri z ustreznim magnetnim poljem vplivamo na dinamično ravnovesje med električnimi, magnetnimi in/ali elektro magnetnimi polji v telesu. Tako omogočimo ugodne pogoje za potek telesnih biokemičnih reakcij in s tem izboljšamo prekrvavitev tkiv, odstranjevanje presnovnih produktov, boljši izkoristek kisika v celicah in ohranjamo napetost celične membrane, kar posledično vpliva na metabolizem celic.”