Vnetje sklepov sodi med revmatična obolenja, ki ga imenujemo tudi artritis. Poznamo več vrst vnetja sklepov, skupna jim je bolečina in oteklina.
Artritis je ohlapno poimenovanje za več kot 100 bolezni, ki prizadenejo sklepe, pri nekaterih artritisih, pa tudi druge organe ( koža, notranji organi.. ).
Če vas zanimajo artritis simptomi si preberite na povezavi in se izobrazite o tej revmatični bolezni.

Kaj je vnetje sklepov in kaj povzroči?

 

Vnetje sklepov je revmatično obolenje, ki povzroča bolečino v sklepih. Pri vnetju v sklepih se vname sinovialna membrana, ki tvori sklep skupaj s sklepno kapsulo, tekočino, hrustancem in kostjo. Sinovialna membrana ima skupaj s tekočino mazalno funkcijo v sklepu.
Torej si lahko predstavljamo, da če je membrana v sklepu vneta, da povzroči bolečino, oteklino in slabšo gibljivost sklepa.

Vnetje-sklepov-koleno
Vnetje sklepov sodi med revmatične bolezni, saj so včasih rekli, da imaš revmo. Kaj točno je revma in kaj vse poimenuje ta beseda, preberite na povezavi, kjer izveste tudi vaje, ki so primerne.

Kakšni so vzroki za vnetje sklepov?

 

Vnetje sklepov nima 100% dognanega vzroka. Poznani so dejavniki, ki povečajo tveganje za to revmatično bolezen. Če se zavedamo dejavnikov, še posebno tistih, na katere imamo vpliv, se lahko tudi izognemo vnetju sklepov.

 

Dejavniki tveganja za vnetje sklepov

 

 • starost je največji dejavnik tveganja, saj vemo, da je mehanski vzrok za vnetje sklepov obrabljenost v sklepu, ki vodi do vnetja.
 • spol: večina vnetij sklepov je bolj pogosta pri ženskem spolu, razen pri putiki oziroma protinu.
 • genetika: ima velik vpliv na to, če boste ali imate to bolezen, zato dobro preglejte zgodovino te bolezni v vaši družini.
 • telesna teža ima pomen v smislu obremenjevanja sklepov, kar lahko vodi do vnetja. Zato vzdržujte pravilno telesno težo, glede na starost, spol in telesno višino, da ohranite zdravje svojih sklepov. Če ste pretežki, razmislite o
 • poškodbe sklepov, predvsem raztrgane vezi in podobno, lahko povzročijo na daljši rok vnetje. To je pogosto pri stalnih športnih poškodbah.
 • preobremenjenost in stalni isti gibi v sklepu privedejo do obrab, kar vodi do vnetnih procesov.
 • infekcije.

 

Degenerativne spremembe

 

Degenerativne spremembe so tiste, ki so tesno povezane s staranjem. Ker je to tudi dejavnik tveganja za vnetje sklepov, vas vabim, da preberete temo degenerativne spremembe in izvedeli boste kaj točno je mišljeno pod to besedno zvezo.

 

Saj ste verjetno že slišali za izraz: degenerativne spremembe letom primerne.

Vnetje sklepov: simptomi

 

Simptomi pri vnetju sklepov so odvisni od tega, kako dolgo vnetni proces že traja in od vrste vnetja. Skupno vnetim sklepom je bolečina, posledično pa zmanjšana gibljivost bolečega sklepa in zmanjšano moč. Naštejmo glavne simptome za vnetje sklepov:

 

 • bolečina sklepov,
 • oteklina,
 • okorelost,
 • slabša gibljivost,
 • zmanjšana moč,
 • rdečica in toplota.
Bolečine-v-križu

Najpogostejše vnetje sklepov

Vnetje sklepov pomeni, da se vnetni proces dogaja tam, kjer se stikajo kosti. Pojavi se lahko na:

 • prstih na rokah in nogah,
 • kolenu,
 • zapestju,
 • kolku,
 • nožnem palcu,
 • gležnju.
boleci-sklepi-debelost
Oteklo koleno je simptom za vnetje kolena, ki je pogosto pri debelejših ljudeh, saj je prevelika telesna teža dejavnik tveganja za bolečine v sklepih.

Vnetje sklepov: protin ali putika

Če se vname nožni palec na nogi, mnogo pogosteje pri moškemu kot pri ženski, govorimo o protinu ali putiki. PUTIKA je vnetje, ki ga povzroča presnovna bolezen, ker se na sklepu kopičijo urični kristali. Poznamo izbruhe putike, ki trajajo do deset dni, medtem, ko je bolezen doživljenjska spremljevalka bolnika.

Vnetje sklepov: protin ali putika je pogosta pri moškem spolu in se pojavi na nožnem prstu. Če vas zanima kako časa traja putika<<< klik na povezavo

Koliko-casa-traja-putika

Vnetje sklepov na rokah

je pogosto pri ženskem spolu. Zagotovo ste že videli, sicer lepe prste ženske, ki pa so pri členkih otekli in pozna se deformacija prstov. Takšni prsti povzročajo bolečino ob pritisku na odebeljene členke, na splošno je moč v dlaneh manjša in gibljivost okrnjena.

artroza-prstov-na-rokah
Bolečine sklepov na rokah je pogosto, ne samo takrat, ko so členki vneti. Preberite več….

Revmatoidni artritis

 

je eden najpogostejših artritisov sploh. Gre za avtoimuno bolezen, ki simetrično prizadene dva sklepa: oba kolena, oba kolka, prste obeh rok itd. Revmatoidni artritis je znan za oba spola, ne glede na starost. Znano je, da se lahko za več let “potuhne” in bolnik nima težav in bolečin.

Otečeni gležnji

Otečeni gležnji so pogost simptom za vnetje skočnega sklepa oziroma gležnja. Vzrokov za to, da pride do otečenih gležnjev je več:

 • Poškodbe in Zvini: Najpogostejši vzrok za otečene gležnje so poškodbe, kot so zvini, udarci ali zlomi. Poškodbe lahko povzročijo vnetje in kopičenje tekočine v okolici poškodovanega območja.
 • Prekomerna Obremenitev: Dolgotrajno stajanje ali hoja lahko povzroči otekanje gležnjev zaradi povečanega pritiska na ta predel.
 • Venska Insuficienca: Slaba cirkulacija krvi, zlasti venska insuficienca, lahko vodi do zastajanja tekočine v spodnjih okončinah, kar povzroča otekanje gležnjev.
 • Ledvične Težave: Ledvične bolezni lahko povzročijo otekanje gležnjev, saj ledvice ne morejo učinkovito odstraniti odvečne tekočine iz telesa.
 • Srčno Popuščanje: Srčno popuščanje vpliva na sposobnost srca, da črpa kri po telesu. To lahko povzroči zastajanje tekočine v okončinah, vključno z otekanjem gležnjev.
 • Artritis: Različne vrste artritisa lahko povzročijo vnetje sklepov in sosednjih tkiv, kar lahko privede do otekanja gležnjev.
oteceni-gleznji

Zdravljenje vnetja sklepov

 

Zdravljenje poteka v sodelovanjem z revmatologom. Zelo pomembno je sodelovanje in izobraževanje bolnika, saj sam lahko največ pripomore k zdravju sklepov.
Ko revmatolog, s pomočjo natančnih preiskav določi diagnozo, bolniku predpiše oziroma svetuje:

 

 • protibolečinska zdravila,
 • protivnetna zdravila,
 • fizioterapija,
 • izgubo telesne teže,
 • pravilno prehrano,
 • blokado v sklep..

 

Naravno zdravljenje vnetje sklepov ( magnetna terapija )

Med uspešno naravno zdravljenje vnetja sklepov sodi magnetna terapija, ki jo bolniki srečajo v zdravstvenih domovih, na fizioterapiji. Tam je sicer v obliki loka, za domačo uporabo pa je bolj priročna blazina. Magnetno polje prodira v globino sklepa in ga obnavlja.

elektromagnetna-terapija-magus

Da je magnetna terapija učinkovita, dokazujejo klinične raziskave ( 1, 2 )


Tovrstna terapija pozitivno učinkuje na vnetje sklepov, saj:

 

 • lajša bolečino,
 • zavira vnetje,
 • povrne gibljivost sklepov.

Da je magnetna terapija učinkovita metoda, so dokazale klinične študije ( 1, 2 ), vi pa se lahko prepričate sami tako, da si izposodite aparat Magus za domov za 6. tednov in terapijo izvajate 2x na dan po 30 minut. Blazina Magus ima prav poseben program za vnete sklepe in uporabniki so potrdili, da je učinkovita.

 

MNENJE UPORABNICE SONJE:

 

Artritis se mi je začel na prstih na rokah, najprej na malih dveh. Čutila sem rahlo bolečino, a ko sem pri členku pritisnila, je zabolelo. Kasneje je tam nastala zatrdlina, otečeno je bilo. Ko sem opazila spremembe že na ostalih prstih in da me vedno bolj boli, sem iskala rešitev: kaj naj naredim? – to se širi!
Ne želim si bolečih, zveriženih sklepov.
Našla sem magnetoterapijo in si rekla, da probam. Redno, pridno uporabljam blazino Magus. In se je izkazalo, da pomaga. Ni mi žal! Danes sem prepričana, da sem artritis ustavila.

 

Vaje za vnetje kolena:

DODATNI VIRI IN NASVETI:

VIR ( 1 ): ncbi ( revmatoidni artritis )

VIR ( 2 ): pubmed ( neinvazivna metoda, elektromagnetna terapija za zdravljenje vnetja sklepov )

Zanimiv zapis: kako se znebiti artritisa

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA, ČE IMATE VNETJE SKLEPOV:

 

Kaj je vnetje sklepov?

Vnetje sklepov je revmatično obolenje, ko se v sklepu dogajajo vnetni procesi.

Kako vem, da imam vnete sklepe?

Če so vaši sklepi: otečeni, boleči, imajo rdečico in so na otip topli, je velika verjetnost, da so vneti.

Kakšen je vzrok za vnetje sklepov?

Za večino vnetih sklepov vzrok ni znan.

Kdaj moram obiskati zdravnika?

Če imajo vaši sklepi vse znake vnetja, ga morate obiskati takoj.

Kakšni so dejavniki tveganja za vnetje sklepov?

Dejavniki tveganja so: starost, spol, infekcije, poškodbe, genetika, telesna teža..

Kako poteka zdravljenje?

Osebni zdravnik vas napoti k revmatologu, ta s pomočjo preiskav ugotovi vrsto vnetja in skupaj določita terapijo.

Kaj predpiše zdravnik za vnete sklepe?

Zdravnik običajno predpiše: protibolečinska in protivnetna zdravila, fizioterapijo ali druge možnosti: blokada v sklep..

Kaj lahko storimo sami za zdrave sklepe?

Pravilna telesna teža, prehrana in magnetna terapija.

Kako deluje magnetna terapija na vnetje sklepov?

Magnetna terapija dokazano deluje protibolečinsko, protivnetno, povrne gibljivost…

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.