Bolečina v rami [ko ne morem dvigniti roke]

Bolečina v rami (ko ne morem dvigniti roke) je pogost pojav, ko ne vemo kaj je pravi vzrok in kako rešiti bolečino. V prispevku se bomo temeljito lotili bolečine v rami in zakaj ne moremo dvigniti roke, ter kakšne so tehnike odprave bolečine v rami.

Bolečine v rami sodijo pod rubriko bolečine v sklepih, na povezavi si preberite vzroke za bolečine v sklepih in kakšni so simptomi.

Vzroki za bolečino v rami in nezmožnost dviga roke

Vzroki za bolečino v rami in nezmožnost dviga roke so lahko mnogi. Kadar gre za bolečino, katere ni vzrok udarec ali druga trenutna poškodba, je potrebno obiskati zdravnika. Skupaj s pomočjo pacientove razlage, bo zdravnik postavil diagnozo in zdravljenje. Mogoče bo potrebno kakšno globinsko slikanje ramenskega obroča, da se lažje ugotovi, za kaj gre. Vsekakor je potrebna natančna diagnoza, da se ugotovi od kod izvira bolečina, zakaj pacient ne more dvigniti roke in kakšna terapija je potrebna za bolnika.
V prispevku vam bomo predstavili najpogostejše vzroke in tudi kakšni so načini, da bolečino odpravite z magnetno terapijo ter vajami, ki jih lahko izvajate kar doma.

Artritis v rami

Artritis v rami pomeni, da se v ramenskem obroču dogaja vnetni proces, ki povzroča bolečino in nezmožnost dviga roke na tisti strani, kjer se vnetje oz. artritis dogaja.
Sicer je artritis bolj pogost na sklepih prstov na rokah in nogah, v gležnju in kolenu; vendar je prisoten tudi v rami.

bolečina v rami ne morem dvigniti roke

Več o artritisu in o znakih artritisa, si preberite na povezavi: artritis simptomi, kjer se boste izobrazili, da boste artritis znali tudi sami prepoznati.

Tendinitis ramena

je pogost, saj to pomeni, da se je vnela tetiva v ramenskem sklepu. Najpogostejši je tendinitis rotatorne manšete, ki je pogost pri ljudeh, ki opravljajo delo, ki zahteva ponavljajoče gibe z roko in je zato ramenski obroč zelo obremenjen.
Če vas zanimajo vzroki vnetja tetive v rami in kaj je tendinitis, ter kdaj obiskati zdravnika, si preberite članek, ki govori le o tendinitisu na obarvani povezavi.

Artroza oz. obraba rame

Artroza oz. obraba rame je pogost pojav, saj je ramenski sklep med obremenjenimi sklepi v telesu. Vsaka obremenitev roke pomeni tudi obremenitev ramenskega sklepa, kar pa privede do obrabe v sklepu, ki ji strokovno rečemo artroza.
Artroza rame je lahko zelo boleča, ko ne moremo dvigniti roke do višine nad glavo.
Do artroze privede obremenitev sklepa, kadar gre za prisilno držo in / ali ponavljajoče se gibe, ki z leti obrabijo hrustanec v sklepu. Obrabijo se lahko vsi sklepi, vendar najpogosteje govorimo o obrabi kolen, kolka in malih hrbteničnih sklepov.
Artroza je bolezen, ki je ni možno v celoti pozdraviti. Obraba rame se lahko lajša, ko je bolečina huda in je gibljivost slaba. Zdravnik zato predpiše protibolečinske terapije in fizioterapijo.
Pri obrabi oz. artrozi rame, ko je bolečina huda in ne morete dvigniti roke, vam svetujemo magnetno terapijo za domačo uporabo, da boste terapijo izvajali dvakrat na dan in bo bolečina pojenjala in sklep bo gibljivejši.

bolecina v rami, artroza

Artroza rame pomeni, da se je ramenski sklep obrabil. Na povezavi preberite vzroke, simptome in načine zdravljenja te bolezni.

Zamrznjena rama: bolečine, ko ne moremo dvigniti roke

Zamrznjena rama je vnetje sklepne ovojnice v ramenskem sklepu, ki povzroča bolečino in predvsem nezmožnost gibanja. Zaradi zmrznjene rame ljudje po več mesecev ne morejo dvigniti roke nad glavo ali za hrbet.
Zamrznjena rama oziroma vneta sklepna ovojnica povzroči brazgotine na tkivu in le to se odebeli in tako zakrči, da je rama negibna oziroma jo je težko premikati.

zamrznjena rama

Zamrznjena rama je značilna pri ženskah med 40. in 60. letom in prizadene dominantno roko. Več o zamrznjeni rami, si preberite na povezavi, kjer so opisane tudi vaje.

Bolečine v rami zaradi kalcinacije

Kalcinacija v sklepu pomeni, da se je v telesu nepravilno nabral kalcij in povzroča bolečino v rami. V takem primeru se je kalcij nabral na robu ramenskega sklepa in ob premikanju škrta in škripa, ter zelo boli in onemogoča normalno gibanje v ramenskem sklepu in tudi dvig roke.

Travmatska poškodba rame

Kadar ste doživeli prometno nesrečo ali kakšno drugo nesrečo, govorimo o travmatski poškodbi rame in to so:

  • zlom kosti v ramenskem obroču
  • izpah rame
  • strgana rotatorna manšeta ali natrgana mišica v rami

Zlom ključnice je primer travmatološke poškodbe, ki se velikokrat pripeti kolesarjem, ki padejo na ramo. Ob zlomu ključnice ne moremo prosto dvigniti roke, dokler se zlom ne zaceli.
V prispevku preberite, kako lahko vplivate na hitrejše celjenje kosti.

Kako dolgo trajajo bolečine v rami in kdaj boste lahko dvignili roko?

Bolečine v rami, ko ne morete dvigniti roke, so vsekakor dolgotrajnejše narave, zato tudi ni pričakovati, da bo čas rehabilitacije hiter.
Bolečine v rami trajajo različno dolgo, odvisno od tega, kaj je vaša diagnoza. Načeloma bolečina v rami, ko ne moremo dvigniti roke traja več mesecev, celo eno leto.
Poznamo primere zamrznjene rame, ko je bolečina vztrajala več kot eno leto, še bolj moteča je negibljiv sklep v rami. Zamrznjena rama je najbolj dolgotrajen proces od vseh bolečin v rami, ko ne moremo dvigniti roke.

Uporabni nasveti za tiste, ki imate bolečino v rami in ne morete dvigniti roke

Ko imate bolečino v rami in ne morete dvigniti roke, je potrebno obiskati osebnega zdravnika. Glede na čas trajanja bolečine in rezultat morebitnega slikanja ramenskega sklepa, bo zdravnik ugotovil vzrok za vašo bolečino.
Predpisal vam bo ustrezna zdravila in vas napotil na druge preiskave, če so potrebne; vsekakor bo sledila fizikalna rehabilitacija.
Današnje čakalne dobe za ne nujne primere, so zelo dolge, zato boste morda obravnavani, ko bo bolečina že pojenjala.
Vsak zdravstveni dom, ki ima fizioterapija ima tudi elektromagnetno terapijo, vi pa jo lahko izvajate doma, preden ste na vrsti na fizioterapiji.

Najem Magus blazine, ki je terapevtski pripomoček kot ga imajo v zdravstvenih domovih, vam omogoča, da naredite terapijo z magnetnim poljem kar doma.

Vaje za bolečino v rami in če ne morete dvigniti roke

Ko je bolečina v rami še vedno tako močna, da ne morete dvigniti roke nad glavo, vsak dan naredite to vajo, z več ponovitvami:

sonožno se postavite pod podboj vrat. Bolečo roko si z drugo roko nesite do podboja in jo tam zaustavite do višine, ko je bolečina znosna. S prsti boleče roke, ki je ne morete dvigniti, se počasi pomikajte navzgor po podbojem. Ko začutite bolečino, zaustavite in počakajte. Vsak dan se pomaknite višje pod podbojem in to ponovite večkrat.

Ko bolečina ni več tako huda, pa ne pozabite na krepitev mišic ramenskega obroča in razteznih vaj za roke.

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.