Meni Zapri

Bolečina v rami [ko ne morem dvigniti roke]

Bolečina v rami [ko ne morem dvigniti roke]

Bolečina v rami (ko ne morem dvigniti roke) je pogost pojav, ko ne vemo kaj je pravi vzrok in kako rešiti bolečino. V prispevku se bomo temeljito lotili bolečine v rami in zakaj ne moremo dvigniti roke, ter kakšne so tehnike odprave bolečine v rami.

Vzroki za bolečino v rami in nezmožnost dviga roke

Vzroki za bolečino v rami in nezmožnost dviga roke so lahko mnogi. Kadar gre za bolečino, katere ni vzrok udarec ali druga trenutna poškodba, je potrebno obiskati zdravnika. Skupaj s pomočjo pacientove razlage, bo zdravnik postavil diagnozo in zdravljenje. Mogoče bo potrebno kakšno globinsko slikanje ramenskega obroča, da se lažje ugotovi, zakaj gre. Vsekakor je potrebna natančna diagnoza, da se ugotovi od kod izvira bolečina, zakaj pacient ne more dvigniti roke in kakšna terapija je potrebna za bolnika.
V prispevku vam bomo predstavili najpogostejše vzroke in tudi kakšni so načini, da bolečino odpravite z magnetno terapijo ter vajami, ki jih lahko izvajate kar doma.

Artritis v rami

Artritis v rami pomeni, da se v ramenskem obroču dogaja vnetni proces, ki povzroča bolečino in nezmožnost dviga roke na tisti strani, kjer se vnetje oz. artritis dogaja.
Sicer je artritis bolj pogost na sklepih prstov na rokah in nogah, v gležnju in kolenu; vendar je prisoten tudi v rami.

bolečina v rami
Več o artritisu in o znakih artritisa, si preberite na povezavi: artritis simptomi, kjer se boste izobrazili, da boste artritis znali tudi sami prepoznati.

Tendinitis ramena

je pogost, saj to pomeni, da se je vnela tetiva v ramenskem sklepu. Najpogostejši je tendinitis rotatorne manšete, ki je pogost pri ljudeh, ki opravljajo delo, ki zahteva ponavljajoče gibe z roko in je zato ramenski obroč zelo obremenjen.
Če vas zanimajo vzroki vnetja tetive v rami in kaj storiti ob tendinitisu, ter kdaj obiskati zdravnika, si preberite članek, ki govori le o tendinitisu na obarvani povezavi.

Artroza oz. obraba rame

Artroza oz. obraba rame je pogost pojav, saj je ramenski sklep med obremenjenimi sklepi v telesu. Vsaka obremenitev roke pomeni tudi obremenitev ramenskega sklepa, kar pa privede do obrabe v sklepu, ki ji strokovno rečemo artroza.
Artroza rame je lahko zelo boleča, ko ne moremo dvigniti roke do višine nad glavo.
Do artroze privede obremenitev sklepa, kadar gre za prisilno držo in / ali ponavljajoče se gibe, ki z leti obrabijo hrustanec v sklepu. Obrabijo se lahko vsi sklepi, vendar najpogosteje govorimo o obrabi kolen, kolka in malih hrbteničnih sklepov.
Artroza je bolezen, ki je ni možno v celoti pozdraviti. Obraba rame se lahko lajša, ko je bolečina huda in je gibljivost slaba. Zdravnik zato predpiše protibolečinske terapije in fizioterapijo.
Pri obrabi oz. artrozi rame, ko je bolečina huda in ne morete dvigniti roke, vam svetujemo magnetno terapijo za domačo uporabo, da boste terapijo izvajali dvakrat na dan in bo bolečina pojenjala in sklep bo gibljivejši.

bolečina v rami - ne morem dvigniti roke
Danes si sodobne fizioterapije ni možno predstavljati brez magnetne terapije, ki zelo dobro vpliva na celoten sklep.

Bolečine v rami zaradi kalcinacije

Kalcinacija v sklepu pomeni, da se je v telesu nepravilno nabral kalcij in povzroča bolečino v rami. V takem primeru se je kalcij nabral na robu ramenskega sklepa in ob premikanju škrta in škripa, ter zelo boli.

Travmatska poškodba rame

Kadar ste doživeli prometno nesrečo ali kakšno drugo nesrečo, govorimo o travmatski poškodbi rame in to so:

  • zlom rame
  • izpah rame
  • strgana rotatorna manšeta

Kako dolgo trajajo bolečine v rami in kdaj boste lahko dvignili roko?

Bolečine v rami, ko ne morete dvigniti roke, so vsekakor dolgotrajnejše narave, zato tudi ni pričakovati, da bo čas rehabilitacije hiter.

Uporabni nasveti za tiste, ki imate bolečino v rami in ne morete dvigniti roke

Ko imate bolečino v rami in ne morete dvigniti roke, je potrebno obiskati osebnega zdravnika. Glede na čas trajanja bolečine in rezultat morebitnega slikanja ramenskega sklepa, bo zdravnik ugotovil vzrok za vašo bolečino.
Predpisal vam bo ustrezna zdravila in vas napotil na druge preiskave, če so potrebne; vsekakor bo sledila fizikalna rehabilitacija.
Današnje čakalne dobe za ne nujne primere, so zelo dolge, zato boste morda obravnavani, ko bo bolečina že pojenjala.
Vsak zdravstveni dom, ki ima fizioterapija ima tudi elektromagnetno terapijo, vi pa jo lahko izvajate doma, preden ste na vrsti na fizioterapiji.

tendinitis rame - Magus blazina
Najem Magus blazine, ki je terapevtski pripomoček kot ga imajo v zdravstvenih domovih, vam omogoča, da naredite terapijo z magnetnim poljem kar doma.

Vaje za bolečino v rami in če ne morete dvigniti roke

Ko je bolečina v rami še vedno tako močna, da ne morete dvigniti roke nad glavo, vsak dan naredite to vajo, z več ponovitvami:

sonožno se postavite pod podboj vrat. Bolečo roko si z drugo roko nesite do podboja in jo tam zaustavite do višine, ko je bolečina znosna. S prsti boleče roke, ki je ne morete dvigniti, se počasi pomikajte navzgor po podbojem. Ko začutite bolečino, zaustavite in počakajte. Vsak dan se pomaknite višje pod podbojem in to ponovite večkrat.

Ko bolečina ni več tako huda, pa ne pozabite na krepitev mišic ramenskega obroča in razteznih vaj za roke.