10 najpogostejših razlik med bolečinami v komolcu

Spoznajte 10 razlik med bolečinami v komolcu, kako jih med seboj ločiti in razumeli boste, kaj vam povzroča bolečine v komolcu.

Razlike med bolečinami v komolcu se kažejo predvsem v:

 • lokaciji bolečine (zunanja stran komolca, notranja stran komolca…),
 • vzbujajočih dejavnikih (ponavljajoči gibi, upogibanje zapestja…) in
 • spremljajočih simptomih (ostra, pekoča, toga bolečina, mravljinčenje…).

Razlike med bolečinami v komolcu pri športnikih (npr. tenis, golf,..)

Bolečine v komolcu so pogosta težava pri športnikih, saj različni športi obremenjujejo različne strukture v tem sklepu. Tenis in golf sta tipična primera, kjer se pojavljajo specifične vrste bolečin, kot sta teniški komolec  in golfistični komolec, ki nastaneta zaradi ponavljajočih se gibov in preobremenitev mišic ter kit.

Teniški komolec in golfistični komolec se razlikujeta po:

 • lokaciji bolečine in
 • simptomih.

Pri teniškem komolcu se bolečina pojavlja na zunanji strani komolca, kjer se mišice, ki iztegujejo zapestje in prste, pripenjajo na lateralni epikondil.

Bolečina je pogosto ostra ali pekoča in se poslabša pri prijemanju, dvigovanju ali obračanju podlakti.

Pri golfističnem komolcu se bolečina pojavlja na notranji strani komolca, kjer se mišice, ki upogibajo zapestje in prste, pripenjajo na medialni epikondil. Bolečina je bolj topa in se poslabša pri upogibanju zapestja, stiskanju pesti ali dvigovanju predmetov s palcem obrnjenim navzdol. Medtem ko teniški komolec povzroča težave pri opravilih, kot so pisanje, uporaba računalniške miške in tresenje rok, golfističen komolec ovira dejavnosti, kot so držanje ročaja palice za golf, stiskanje roke v pest in obračanje kljuke na vratih.

bolečine v komolcu-teniški komolec
Pri igralcih tenisa velikokrat pride do teniškega komolca, ki povzroči ostre ali pekoče bolečine v komolcu, na zunanji strani sklepa.

Razlike med bolečinami v komolcu zaradi vnetja mehkega tkiva

Bolečine v komolcu zaradi vnetja mehkega tkiva, kot sta burzitis in tendinitis, so pogosta težava, ki prizadene mnoge posameznike. Burzitis se pojavi zaradi vnetja burze, kar povzroča oteklino, toploto in občutljivost na zadnji strani komolca, pogosto zaradi dolgotrajnega pritiska ali poškodbe.

Tendinitis pa je vnetje kite, ki se kaže kot bolečina in občutljivost ob sklepu, poslabšana z gibanjem zapestja in podlakti, predvsem zaradi ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve.

Po epidemioloških študijah približno 1-3% odraslih vsako leto doživi epizodo tendinitisa ali burzitisa, kar poudarja pogostost in pomen pravilne diagnoze ter zdravljenja teh stanj.

Razlike med bolečinami v komolcu pri tendinitisu in burzitisu

Bolečina pri tendinitisu v komolcu je posledica vnetja kite zaradi ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve, kar povzroči bolečino, ki je lokalizirana ob sklepu.

Ta bolečina se poslabša pri aktivnostih, ki vključujejo upogibanje in iztegovanje zapestja, stiskanje pesti ali dvigovanje predmetov, kar je pogosto pri športih, kot so tenis ali golf, ter pri ročnih opravilih, kot je delo na računalniku ali dviganje težkih predmetov.

Nasprotno, burzitis v komolcu je vnetje burze (tekočinske vrečke), ki se nahaja na zadnji strani komolca.

Simptomi burzitisa vključujejo toplo, otečeno in občutljivo območje na zadnji strani komolca, z bolečino, ki se poslabša pri pritisku na to območje, na primer pri naslanjanju na komolec ali premikanju komolca.

Burzitis pogosto nastane zaradi dolgotrajnega pritiska na komolec, poškodb ali infekcij, ter pri dejavnostih, kjer se komolec pogosto naslanja na trdo površino, kot je slikanje, polaganje tal ali celo dolgotrajno delo v položaju, kjer se komolec opira na mizo.

Torej, glavne razlike med tendinitisom in burzitisom so v lokaciji bolečine (tendinitis ob sklepu, burzitis na zadnji strani komolca), vzbujajočih dejavnikih (tendinitis zaradi ponavljajočih se gibov in obremenitve, burzitis zaradi dolgotrajnega pritiska ali poškodbe) in spremljajočih simptomih (tendinitis povzroča bolečino pri premikanju zapestja in podlakti, burzitis povzroča oteklino in toplino na zadnji strani komolca).

bolečine v komolcu - burzitis
Bolečine v komolcu zaradi burzitisa se povečajo ob pritisku na otečeno bulico na zunanji strani komolca

Kakšne so razlike med bolečinami v komolcu, če imate  vnetje v sklepu

Bolečine v komolcu zaradi vnetja v sklepu se lahko razlikujejo po vrsti in intenzivnosti:

 • Artritis: Pogosto povzroča topo bolečino, ki je stalna in se poslabša z uporabo sklepa. Bolečina je lahko prisotna tudi v mirovanju in spremlja jo oteklina ter občutek toplote.
 • Osteoartritis: Značilna je globoka, boleča bolečina, ki se poslabša z gibanjem in naporom ter se izboljša z mirovanjem. Bolečina je lahko prisotna tudi ponoči in jo spremlja občutek togosti zlasti zjutraj ali po daljšem obdobju neaktivnosti.
 • Revmatoidni artritis: Povzroča ostro, pekočo bolečino, ki je pogosto simetrična (prizadene oba komolca). Bolečina je najbolj intenzivna zjutraj in po obdobjih neaktivnosti ter jo spremlja otekanje, rdečina in občutek toplote v sklepu. Poleg tega se lahko pojavijo sistemski simptomi, kot so utrujenost in vročina.

Razlike med bolečinami v komolcu pri poškodbi vezi

Pri poškodbah vezi v komolcu, ki povzročijo različne bolečine v komolcu so najpogostejše:

 • UCL nateg vezi v komolcu,
 • LCL nateg vezi v komolcu,
 • delna ali popolna raptura vezi v komolcu.

UCL nateg se pojavi zaradi prenapetosti ali poškodbe ulnarnega kolateralnega ligamenta, ki stabilizira notranji del komolca.

Ta vrsta poškodbe je pogosta pri športih, kot je baseball, kjer so pogosti hitri in siloviti gibi metanja.

Bolečina je običajno ostre narave, lokalizirana na notranji strani komolca. Pri poškodbah UCL se bolečina poveča pri upogibanju in iztegovanju komolca ter pri izvajanju gibov, ki obremenjujejo ligament.

 

LCL nateg nastane zaradi prekomerne napetosti ali poškodbe lateralnega kolateralnega ligamenta, ki stabilizira zunanji del komolca. To se lahko zgodi pri športih, kot je nogomet, kjer je pogosta uporaba rok v stiku s tekmeci ali okoljem.

Bolečina pri LCL nategu je ostra in specifična, z občutkom nelagodja in omejitve gibanja na zunanji strani komolca.

 

Delna ali popolna ruptura vezi v komolcu je huda poškodba, ki lahko nastane zaradi nenadne travme ali dolgotrajne prekomerne obremenitve.

Pri tej vrsti poškodbe pride do delne ali popolne pretrganje vezi, kar povzroči močno ostro, zbadajočo bolečino na mestu poškodbe.

Lokacija bolečine je odvisna od poškodbe specifične vezi v komolcu, lahko pa je spremljana tudi s povečano oteklostjo, modricami in občutkom nestabilnosti sklepa.

 

Za vse te poškodbe je ključno pravočasno diagnosticiranje in ustrezno zdravljenje, ki lahko vključuje počitek, fizioterapijo, terapijo z ledom, občasno tudi kirurški poseg v najtežjih primerih.

Razumevanje razlik med temi poškodbami je ključno za pravilno usmerjeno zdravljenje in rehabilitacijo, ki omogočata hitro in varno vrnitev v aktivnosti.

bolečine v komolcu

Razlike med bolečinami v komolcu, če imate sindrom kubitalnega kanala

Bolečina v komolcu zaradi sindroma kubitalnega kanala se razlikuje od drugih vrst bolečin v komolcu po svoji specifični lokaciji in simptomih.

Sindrom kubitalnega kanala nastane zaradi utesnitve ali draženja ulnarnega živca, ki poteka skozi komolec. Ta bolečina se običajno čuti na notranji strani komolca in lahko seva navzdol v podlaket ter v prstanca in mezinca.

Značilni simptomi vključujejo mravljinčenje, odrevenelost in šibkost v prizadetih prstih. Bolečina se lahko poslabša pri upogibanju komolca in pri dolgotrajnem pritisku na notranjo stran komolca, na primer med sedenjem s podprtim komolcem.

Do sindroma kubitalnega kanala lahko pride pri opravilih, kjer je pogosto upogibanje komolca, kot so tipkanje, vožnja kolesa ali igranje inštrumenta. Prizadeti posamezniki pogosto občutijo simptome ponoči, zaradi upognjenega položaja komolca med spanjem.

Prepoznavanje teh specifičnih simptomov in lokacije bolečine je ključnega pomena za razlikovanje sindroma kubitalnega kanala od drugih vzrokov bolečin v komolcu, kot so teniški komolec, golfistični komolec ali poškodbe vezi, ki običajno ne vključujejo živčnih simptomov.

Razlike med bolečinami v komolcu zaradi zloma kosti

Razlike med bolečinami zaradi zlomov kosti v komolcu se lahko izrazito razlikujejo glede na vrsto zloma, njegovo lokacijo in spremljajoče simptome:

Zlom distalnega humerusa (nadlahtnica)

Lokacija zloma: Zlom se pojavi na spodnjem delu nadlahtnice, blizu komolčnega sklepa.

Simptomi: Bolečina je običajno zelo huda in lokalizirana na notranji strani komolca. Pojavi se močna oteklina, modrice in deformacija sklepa, zaradi česar je komolec pogosto videti ukrivljen ali izkrivljen.

Poleg tega je omejena gibljivost in težave pri poskusu upogiba ali iztega komolca.

Zlom radialne glave (koželjnica)

Lokacija zloma: Zlom se pojavi na vrhu radiusa, blizu komolca, kjer se kosti povezujejo.

Simptomi: Bolečina je pogosto lokalizirana na zunanji strani komolca. Zlom radialne glave povzroča oteklino in modrice, zmanjšano gibljivost in bolečino ob vrtenju komolca ter težave pri upogibanju in iztegovanju roke. Lahko se pojavijo tudi težave pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, kot je držanje predmetov.

Zlom olekranona (podlahtnica)

Lokacija zloma: Zlom se pojavi na konici olekranona, del kosti, ki se izbočuje na zadnji strani komolca.

Simptomi: Bolečina je močna in se pojavi na zadnji strani komolca. Poleg bolečine so prisotni oteklina, modrice in omejena gibljivost komolca, zlasti pri poskusu upogiba. Deformacija olekranona lahko povzroči, da je komolec videti nenaravno izbočen ali sploščen.

Razumevanje teh razlik je ključno za pravočasno diagnozo in ustrezno zdravljenje, saj vsak zlom zahteva specifičen pristop k zdravljenju in rehabilitaciji.

Zakaj je pomembno poznati razlike med bolečinami v komolcu

Poznavanje razlik med bolečinami v komolcu je izjemno pomembno za natančno diagnozo in ustrezno zdravljenje različnih stanj.

Bolečina v komolcu lahko izhaja iz različnih vzrokov, kot so vnetja (npr. tendinitis, burzitis), poškodbe vezi (npr. UCL in LCL nateg), zlomi (npr. zlom distalnega humerusa, radialne glave, olekranona), ali živčne kompresije (npr. sindrom kubitalnega kanala).

Vsaka od teh poškodb in stanj zahteva specifično zdravljenje, ki lahko vključuje fizioterapijo, medikamentozno zdravljenje, ali celo kirurški poseg.

Nepravilno diagnosticiranje in zdravljenje lahko privedeta do:

 • kronične bolečine,
 • zmanjšane funkcionalnosti, in
 • dolgoročnih poškodb.

Razumevanje razlik pomaga zdravnikom, da hitro in učinkovito prepoznajo problem, kar omogoča hitrejše okrevanje in boljšo prognozo za bolnika.

Kako vam lahko magnetna terapija pomaga pri različnih bolečinah v komolcu

Magnetna terapija (pulzirajoča elektromagnetna polja) je učinkovit način za lajšanje različnih vrst bolečin v komolcu, saj deluje na celični ravni in ponuja številne terapevtske učinke. Specifične vrste bolečin, ki jih magnetna terapija lajša, vključujejo tako topo kot ostro bolečino:

 1. Topa bolečina:

  • Izvor: Topa bolečina je pogosto povezana s kroničnimi stanji, kot so osteoartritis ali tendinitis. Gre za dolgotrajno bolečino, ki je lahko konstantna ali se občasno pojavlja.
  • Učinek magnetne terapije: terapija zmanjšuje vnetje in oteklino v prizadetih tkivih, kar vodi do zmanjšanja pritiska na živčne končiče in posledično lajša to vrsto bolečine. Poleg tega izboljšuje prekrvavitev, kar pomaga pri odstranjevanju vnetnih mediatorjev in pospešuje celično obnovo.
 2. Ostra bolečina:

  • Izvor: Ostra bolečina je pogosto povezana z akutnimi poškodbami, kot so nategi vezi ali zlom kosti (npr. radialne glave, olekranona). Ta vrsta bolečine je intenzivna in lahko spremlja nenadne poškodbe ali poslabšanje kroničnih stanj.
  • kako magnetna terapija pomaga: terapija zmanjšuje aktivnost bolečinskih receptorjev in živčnih končičev, kar neposredno lajša občutek ostre bolečine. Poleg tega izboljšuje celično regeneracijo in pospešuje celjenje tkiv, kar zmanjšuje trajanje akutne bolečine in preprečuje njen prehod v kronično stanje.
 3. Mravljinčenje in odrevenelost:

  • Izvor: Ta občutka sta pogosto povezana s stiskanjem ali draženjem živcev, kot pri sindromu kubitalnega kanala.
  • Učinek magnetne terapija: terapija zmanjša živčno kompresijo in izboljša živčno prevodnost, kar lajša simptome mravljinčenja in odrevenelosti ter zmanjšuje spremljajočo bolečino.

Magnetna terapija je torej učinkovita pri lajšanju različnih bolečin v komolcu, saj cilja na več mehanizmov, ki prispevajo k bolečini. S tem omogoča hitrejše okrevanje, zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcionalnosti komolca pri različnih poškodbah in bolezenskih stanjih.

terapija-magus
Magnetna blazina Magus lajša različne bolečine v komolcu, saj deluje na celice, ki se zato hitreje obnavljajo.
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.