Artritis je ohlapno poimenovanje za več kot 100 bolezni, ki najpogosteje povzroči bolečine sklepov. Natančneje je artritis vnetje sklepov in sodi med revmatične bolezni. Je zelo pogosta bolezen sklepov, ki največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom, čeprav poznamo tudi vrsto artritisa, ki ne prizadane samo sklepov, ampak tudi kožo.
Odkrijte:

 • načine za hitro lajšanje bolečin, če imate artritis,
 • kakšni so artritis znaki, po katerih veste, da gre za to vrsto bolezni,
 • opisali bomo 10 najpogostejših vrst artritisa,
 • pravilna, zdrava prehrana za artritis,
 • načini zdravljenja in končno
 • kako vam pri tej bolezni pomaga magnetna terapija


V Sloveniji imamo okoli 25.ooo bolnikov z artritisom.

 

Pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja artritisa

Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje artritisa ima ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja posameznika. Zgodnje odkrivanje simptomov omogoča hitro ukrepanje, kar lahko upočasni napredovanje bolezni in prepreči dolgoročne poškodbe sklepov. Pravočasno zdravljenje lahko zmanjša bolečino, vnetje in oteklino ter izboljša gibljivost sklepov. Poleg tega lahko zgodnje zdravljenje prepreči invalidnost, omogoča ohranjanje aktivnosti in neodvisnosti ter preprečuje poslabšanje splošnega zdravja. Redni pregledi, pravilna diagnoza in pravočasno zdravljenje so ključni pri obvladovanju artritisa, zato je pomembno, da se posamezniki, ki imajo simptome artritisa, posvetujejo z zdravnikom čim prej.

Obetavne informacije o izboljšavah in obvladovanju simptomov

Obetavne informacije o izboljšavah in obvladovanju simptomov artritisa prinašajo olajšanje posameznikom, ki se spopadajo s to boleznijo. Med inovativnimi pristopi k zdravljenju je magnetna terapija PEMF (pulsirajoče elektromagnetno polje), ki lahko zmanjša bolečino, vnetje in oteklino, ter izboljša krvni obtok in regeneracijo tkiva. Magnetna terapija PEMF se je izkazala za učinkovito dopolnilno zdravljenje artritisa, s potencialom za izboljšanje kakovosti življenja posameznika. To so dokazale različne študije, ki so navedene na koncu strani.

bolečine-v-rokah

5 načinov za hitro lajšanje bolečin pri artritisu

Pri artritisu ni pisanega pravila, kaj vam na hitro olajša bolečino. Nekaterim prija toplo, spet drugim hladno, nekaterim masaža, spet tretjim sproščanje, ki vpliva na psihološki vidik premagovanja bolečine. Vsak zase, ki ima artritis poskuša poiskati primerne načine lajšanja bolečin artritisa. Spodaj 5 predlogov:

Lajšanje bolečin pri artritisu s toplimi obkladki

Uporaba toplote na prizadetem območju lahko pomaga sprostiti mišice in zmanjšati bolečino. Toplotne blazinice, tople kopeli ali obloge so lahko učinkoviti načini toplotne terapije.

Odpravljanje bolečin artritisa z zdravili

Uporaba analgetikov, kot so paracetamol, ali nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje. Pred uporabo zdravil se posvetujte z zdravnikom. 

Hladilna terapija pri artritisu

Pri vnetju sklepov lahko hladne obloge pomagajo zmanjšati oteklino in lajšati bolečino. Ledene vrečke ali hladilni obkladki lahko ublažijo vnetje.

hladni-obkladek

Nežna masaža artritis predelov

Nežna masaža prizadetega območja lahko pomaga sprostiti mišice, izboljšati cirkulacijo in zmanjšati bolečino. Posvetujte se z izkušenim maserjem ali fizioterapevtom. Nežna masaža ima lahko več koristi pri lajšanju simptomov artritisa. Čeprav masaža ne more ozdraviti osnovne bolezni, lahko pomaga pri obvladovanju bolečin, zmanjšanju vnetja, izboljšanju gibljivosti sklepov in splošnem občutku dobrega počutja. Masaža pomaga sprostiti napetost v okoliških mišicah, kar lahko zmanjša pritisk na sklepe. Sproščene mišice lahko omilijo občutek togosti in povečajo gibljivost sklepov.

Joga in pilates za lajšanje bolečin artritisa

Joga in pilates sta obe obliki telesne vadbe, ki lahko prineseta koristi pri lajšanju bolečin zaradi artritisa. Kljub razlikam med tema dvema pristopoma k vadbi, imata lahko oba pozitiven vpliv na gibljivost, moč, ravnotežje in sprostitev, kar lahko pomaga pri obvladovanju simptomov artritisa. Mnoge jogijske vaje se lahko prilagajajo posameznikovim potrebam in omejitvam, kar je koristno pri artritisu, kjer je pomembno, da se izogibamo prekomernim obremenitvam. Kot pri jogi, se tudi pri pilatesu vaje lahko prilagajajo posameznikovim potrebam, kar omogoča varno vadbo tudi pri ljudeh z artritisom. 

 

9 načinov za trajno lajšanje bolečin pri artritisu

Trajno lajšanje in obvladovanje bolečin pri artritisu pomenita dolgoročno upravljanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja posameznika, ki trpi zaradi te kronične bolezni. Razumevanje teh izrazov lahko vključuje več vidikov:

 1. Trajno lajšanje bolečin:
  • Ko govorimo o trajnem lajšanju bolečin, to pomeni, da se doseže dolgotrajno olajšanje simptomov bolečine in nelagodja. Cilj ni le začasno zmanjšanje bolečine, ampak vzpostavitev trajnih strategij in terapevtskih pristopov, ki omogočajo boljše obvladovanje bolečin na dolgi rok.
 2. Obvladovanje bolečin:
  • Obvladovanje bolečin zajema celostni pristop k upravljanju bolečin, ki vključuje fizične, psihične in socialne vidike. Namen je doseči ravnovesje med zmanjšanjem bolečine ter ohranjanjem funkcionalnosti in kakovosti življenja. Obvladovanje bolečin lahko vključuje zdravila, telesno terapijo, spremembe življenjskega sloga, psihološko podporo in druge pristope.

Sodelovanje z zdravnikom

Redne obiske pri revmatologu ali drugem specialistu za artritis je ključno. Sodelujte z zdravnikom pri načrtovanju zdravljenja, rednih pregledih in spremljanju poteka bolezni. Skupaj lahko najdete najboljšo strategijo za obvladovanje artritisa. Pomembno je, da se posvetujete z revmatologom, specialistom za bolezni sklepov, ki vam bo pomagal razumeti vrsto artritisa, s katerim se soočate, ter vam predlagal ustrezno zdravljenje. Zdravnik bo ocenil resnost vaše bolezni in določil načrt zdravljenja, ki vključuje zdravila, terapijo in spremembe življenjskega sloga.
Zdaj že vemo, da obstajajo različne vrste artritisa in imajo vse različne vzroke in simptome. Obisk pri zdravniku vam lahko pomaga pri postavitvi diagnoze in začetku zdravljenja. Zdravnik vam lahko predpiše morebitna potrebna protivnetna zdravila za lajšanje bolečin.

Na spodnji sliki vidite pregled pri zdravniku, ki pritiska na sklepe, da ugotovi stopnjo bolečine. Če želite ugotoviti ali imate tudi vi artritis na prstih, pritisnite na sklep. Tak sklep je včasih tudi rdeč in predstavlja hude bolečine v sklepih, zaradi katerih je potrebno obiskati zdravnika.

hernija-diska

Fizioterapija za trajno lajšanje bolečin pri artritisu

Fizioterapija je učinkovit pristop za obvladovanje bolečin zaradi artritisa in prispeva k dolgoročnemu izboljšanju kakovosti življenja pri ljudeh s to boleznijo. Fizioterapevti uporabljajo različne metode in vaje, ki so prilagojene posameznikovemu stanju, da bi zmanjšali bolečino, izboljšali gibljivost sklepov in okrepili mišice. Tu so nekateri načini, kako fizioterapija vpliva na trajno lajšanje bolečin zaradi artritisa:

 • Ocena in diagnoza: Fizioterapevti najprej opravijo temeljito oceno bolnikovega stanja, vključno z analizo bolečine, obsega gibanja, mišične moči in druge relevantne dejavnike. Na podlagi teh informacij lahko razvijejo prilagojen program zdravljenja.
 • Individualni načrt vadbe: Fizioterapevti oblikujejo individualni načrt vadbe, ki je prilagojen specifičnim potrebam posameznika. To vključuje vaje za izboljšanje gibljivosti sklepov, krepitvene vaje za mišice okoli sklepov ter druge prilagojene vaje.
 • Masaža in ročne tehnike: Fizioterapevti lahko uporabljajo nežne ročne tehnike in masažo za sprostitev napetosti v mišicah, izboljšanje krvnega obtoka ter zmanjšanje bolečine in vnetja v sklepih.
 • Toplotna in hladna terapija: Uporaba toplote ali hladu na prizadetih območjih lahko pomaga pri lajšanju bolečin in sprostitvi mišic. Fizioterapevti lahko svetujejo o pravilni uporabi teh metod.
 • Magnetna terapija: tovrstna terapija se včasih uporablja za zmanjšanje bolečin in izboljšanje krvnega obtoka v prizadetih predelih.
 • Inštrukcije za samostojno vadbo: Fizioterapevti naučijo bolnike učinkovitih vaj in tehnik, ki jih lahko izvajajo doma. Redna vadba doma je ključnega pomena za vzdrževanje doseženih rezultatov ter trajno lajšanje bolečin.
 • Izobraževanje in svetovanje: Fizioterapevti nudijo tudi izobraževanje in svetovanje o načinih samopomoči, pravilni drži, pravilnem dvigovanju bremen in drugih strategijah za obvladovanje bolečin v vsakdanjem življenju.

Terapija z zdravili

Dosledno jemljite zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik. Ta zdravila lahko pomagajo nadzirati vnetje, zmanjšati bolečine in upočasniti napredovanje bolezni. Bodite pozorni na morebitne stranske učinke in se o njih pogovorite s svojim zdravnikom. Med zdravili, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje artritisa, so protivnetna zdravila, imunosupresivi, biološka zdravila in analgetiki za lajšanje bolečin.

Skrb za telesno aktivnost

je zelo pomemben dejavnik pri artritisu, ki za bolnika pove ali bodo njegovi sklepi še gibljivi in v funkciji ali ne. Bolezen vam vsekakor ne prepoveduje telesne aktivnosti. Ravno nasprotno: s telesno aktivnostjo krepite mišice okoli sklepov in tako ohranjate sklepe stabilne, hkrati pa krepite vašo vzdržljivost. Ljudem z artritisom priporočamo:

 • sprehode v naravo
 • kolesarjenje
 • plavanje
Putika-magus.si_

Vaje za artritis

Tukaj so vaje za artritis, ki vam lahko pomagajo izboljšati simptome in obenem izboljšati vašo splošno kakovost življenja:

 • Aerobika: Nizko vplivne aerobne vadbe, kot so hoja, plavanje in kolesarjenje, krepijo srce in pljuča ter s tem povečajo vzdržljivost in splošno zdravje.
 • Joga ali tai chi: Obe vadbi združujeta globoko dihanje, tekoče gibe, nežne poze in meditacijo. Povečujeta prožnost, ravnotežje in obseg gibanja ter zmanjšujeta stres.
 • Raztezanje: Idealna rutina raztezanja je lahko različna za vsako osebo in je odvisna od prizadetih sklepov ter simptomov. Vendar pa raztezanje običajno vključuje premikanje sklepov kolen, rok in komolcev.
 • Vadba za moč: Krepitev mišic okoli prizadetih sklepov lahko pomaga povečati moč ter zmanjšati bolečino in druge simptome.

Pravilna prehrana za artritis

Pravilna prehrana igra ključno vlogo pri obvladovanju artritisa in lahko pomaga pri trajnem lajšanju bolečin ter izboljšanju splošnega zdravja sklepov. Prehranski pristop pri artritisu vključuje izbiro živil, ki imajo protivnetne lastnosti, bogata so z antioksidanti ter prispevajo k ohranjanju zdrave telesne mase.

Ena izmed ključnih sestavin protivnetne prehrane so omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, lanenih semenih, chia semenih, orehih in algah. Te maščobne kisline zmanjšujejo vnetje v sklepih in lahko lajšajo bolečino. Prav tako je pomembno uživanje hrane, bogate z antioksidanti, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki lahko povzročajo vnetje.

Zmanjšanje vnosa nasičenih maščob, transmaščob, sladkorja in soli ima prav tako pozitiven vpliv na zdravje sklepov. Prekomerna telesna teža obremenjuje sklepe, zato vzdrževanje zdrave telesne mase z uravnoteženo prehrano prispeva k zmanjšanju stresa na sklepe.

Prav tako je pomembno uživanje hrane, bogate z vitaminom D in kalcijem, za ohranjanje zdravih kosti in sklepov. Ribe, mlečni izdelki, zelenolistna zelenjava ter izpostavljanje sončni svetlobi so odlični viri teh hranil.

Poleg tega je hidracija ključnega pomena za ohranjanje zdravega hrustanca in mazalne tekočine v sklepih. Pitje zadostne količine vode podpira tudi prehransko terapijo pri artritisu.

Vendar je treba poudariti, da prehrana sama po sebi ni zdravilo za artritis. Pomembno je, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, ki vam lahko pomaga oblikovati individualizirano prehransko strategijo, prilagojeno vašim specifičnim potrebam in vrsti artritisa. 

artritis-zdrava-prehrana
Artritis zdrava prehrana je specifična, podrejena vsakemu posamezniku, glede na vrsto artritisa; zato na povezavi preberite kakšen jedilnik za artritis je primeren za vas.

Sprememba življenjskega sloga

Stres lahko poslabša simptome artritisa. Poskusite tehnike sproščanja, kot so meditacija, joga ali globoko dihanje, da zmanjšate stres in tesnobo. Prav tako si vzemite čas zase in si privoščite dejavnosti, ki vas sproščajo. Poleg zdravil in terapije lahko z izboljšanjem življenjskega sloga znatno zmanjšate vpliv artritisa. Pravilna prehrana, uravnotežena telesna dejavnost in vzdrževanje zdrave telesne mase so ključni elementi. Prav tako se izogibajte kajenju in prekomernemu uživanju alkohola.

Podpora in razumevanje družine ter prijateljev sta prav tako pomembna, saj lahko artritis vpliva na vaše vsakodnevno življenje. Pridružite se lahko tudi skupinam za samopomoč, kjer boste lahko delili izkušnje z drugimi, ki se soočajo z istim izzivom.

Kako skrbeti za primerno telesno težo

Telesna teža je ravno tako zelo pomembna, saj močno vpliva na obremenitev sklepov. Če je vaša telesna teža previsoka za vašo višino in spol, se potrudite kakšen kilogram izgubiti. Vaši sklepi vam bodo hvaležni. Predvsem sklepi spodnjih okončin ( gležnji, kolena, kolki ) nosijo veliko težo telesa, če je telesna teža previsoka, je obremenitev na sklepe prehuda.
Priporočamo zdravo izgubo odvečnih kilogramov, s pomočjo telesne aktivnosti in zdrave, uravnovešene prehrane.

Na kaj biti pozoren pri obutvi, če imate artritis

Kadar so prizadeti prsti na nogah ali gleženj, je izrednega pomena pravilna obutev. Le ta poskrbi za stabilnost in udobje med gibanjem. Seveda mora biti obutev primerne velikosti in tudi dovolj široki, da ne tiščijo prstov in s tem vnetih sklepov.
Ortopedski vložki, narejeni po meri vašega stopala so lahko izvrstna podpora pri razbremenitvi vnetih sklepov.

Pravilna-obutev-pri-artritisu
Pravilna obutev pri artritisu spodnjih okončin je zelo pomembna, saj obutev ne sme dodatno pritiskati ali kakorkoli povzročati dodatno bolečino ali nepravilno hojo pacienta.

Kateri so učinkoviti alternativni postopki za lajšanje artritisa

Alternativna medicina nudi bolnikom z artritisom široko paleto možnosti. Vsak posameznik se odloči preizkusiti sebi najbližjo:

 • akupunktura nekaterim bolnikom pomaga pri lajšanju bolečin
 • konopljino olje bogato z omega 3 maščobnimi kislinami je v pravilnih razmerjih zdravo za sklepe
 • glukozamin je prehransko dopolnilo, ki pri stroki naleti na mešana mnenja ali deluje na sklepe ali ne

Znaki, da imate artritis

Kakšni so znaki, da imate artritis oziroma, kako veste, da je to to. Prvi znaki so vsekakor bolečina v sklepu ali sklepih, da ni več prave moči in da je ta sklep rahlo rdeč in lahko tudi topel. Znaki artritisa se lahko razlikujejo glede na vrsto bolezni, vendar obstajajo nekateri skupni simptomi. Tu je deset pogostih znakov, ki lahko nakazujejo prisotnost artritisa:

 • Bolečina v sklepih: Pogosta bolečina ali nelagodje v enem ali več sklepih je eden najznačilnejših znakov artritisa. Bolečina je lahko stalna ali se pojavlja ob gibanju.
 • Oteklina: Oteklina v sklepih, ki jo povzroča kopičenje tekočine, je pogost simptom artritisa. Prizadeti sklep lahko postane otekel, vroč na dotik in rdeč.
 • Okorelost sklepov: Jutranja okorelost ali okorelost sklepov po daljšem obdobju neaktivnosti sta pogosta pri mnogih vrstah artritisa. Gibanje sklepov lahko postane težavno.
 • Zmanjšana gibljivost: Artritis lahko privede do omejene gibljivosti sklepov, kar lahko vpliva na sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog, kot so hoja, dvigovanje predmetov itd.
 • Rdečina na koži okoli sklepov: Pri nekaterih vrstah artritisa se lahko pojavi rdečina na koži okoli prizadetega sklepa, še posebej, če je vnetje izrazito.
 • Občutek toplote na prizadetem območju: Vnetje sklepov lahko povzroči občutek toplote na prizadetem območju, kar je lahko opazno kot dodaten simptom.
 • Izguba teže: Pri nekaterih ljudeh z artritisom se lahko pojavi nenamerna izguba telesne mase, kar je povezano z vnetnim procesom in spremembami v telesu.
 • Slabost in utrujenost: Pogosta utrujenost in splošna slabost sta lahko povezani z artritisom. Vnetje in bolečina lahko povzročita splošno izčrpanost.
 • Zadebelitev kože okoli sklepov: Pri nekaterih oblikah artritisa se lahko koža okoli sklepov zgosti, kar se imenuje nodularna tvorba.
 • Težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog: Artritis lahko oteži izvajanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so hoja po stopnicah, oblačenje ali uporaba rok. Težave pri opravljanju nalog so pogosto opazne pri ljudeh s hudimi oblikami artritisa.

Pomembno je poudariti, da so ti znaki splošni in se lahko razlikujejo glede na vrsto artritisa. Če imate simptome, ki kažejo na artritis, se posvetujte z zdravnikom, ki lahko izvede ustrezne teste in postavi diagnozo. Zgodnje zdravljenje je ključnega pomena za upravljanje artritisa in preprečevanje nadaljnjih poškodb sklepov.

kako-se-pokaze-artritis

Artritis kolena, kaj zdaj

Artritis kolena je vnetje sklepa kolena, ki lahko povzroči različne simptome. Znaki artritisa kolena se lahko razlikujejo glede na vrsto artritisa, ki ga imate (npr. osteoartritis, revmatoidni artritis, psoriatični artritis, ankilozirajoči spondilitis itd.), vendar nekateri skupni znaki vključujejo:

 • Bolečina: Ena najpogostejših in značilnih značilnosti artritisa kolena je bolečina. Bolečine v kolenu se običajno poslabša pri gibanju ali obremenitvi kolena ter lahko variira v intenzivnosti.
 • Oteklost: Vnetje sklepa lahko povzroči oteklino okoli kolena. Oteklina je lahko opazna in povzroča občutek napetosti in neugodja.
 • Zmanjšana gibljivost: Artritis lahko omeji gibljivost kolena. Morda boste opazili, da je težje upogniti ali iztegniti koleno v celoti.
 • Škripanje ali tresenje: Pri nekaterih ljudeh se lahko pri gibanju kolena sliši škripanje ali čutenje tresenja.
 • Toplota in rdečina: Vnetje lahko povzroči občutek toplote in rdečino okoli kolena.
 • Slabost mišic okoli kolena: Zaradi bolečine in omejene gibljivosti se mišice okoli kolena lahko oslabijo.
 • Bolečina ponoči: Bolečina v kolenu zaradi artritisa se lahko poslabša ponoči, kar lahko vpliva na spanje.
 • Utrujenost in splošni simptomi: Pri nekaterih vrstah artritisa, kot je revmatoidni artritis, se lahko pojavijo tudi splošni simptomi, kot so utrujenost, povišana telesna temperatura in izguba telesne mase.
boleče-koleno
Najpogostejša vrsta artritisa v kolenu je osteoartritis, ki sodi med degenerativne vrste, saj je tesno povezan s staranjem pacienta.

Bolezni navkljub je potrebno ostati aktiven. Artritis kolena ne pomeni, da vi ne smete migati. Ko je bolečina akutna, torej koleno močno boli in je otečeno ter toplo na otip, mirujte par dni; potem pa je potrebno zopet pridobivati na gibljivosti kolenskega sklepa in ojačati mišice, ki povezujejo koleno.

Artritis na rokah

Artritis na rokah se lahko pojavi v različnih sklepih rok, vendar so nekateri sklepi bolj nagnjeni k temu, da jih prizadene artritis bolj pogosto kot drugi. Najpogostejši sklepi, ki jih prizadene artritis v rokah, vključujejo:

 • Sklepi prstov: Sklepi prstov so med najpogostejšimi mesti, kjer se razvije artritis na rokah. Artritis lahko vpliva na sklepe med prstnimi kostmi (medfalangealni sklepi) in na končne sklepe prstov (distalni interfalangealni sklepi). Več si lahko preberete na povezavi artritis prstov na rokah.
 • Zapestni sklep: Zapestni sklep je še en sklep, ki je pogosto prizadet pri artritisu. Vnetje tega sklepa lahko povzroči bolečino in oteklino v zapestju.
 • Komolčni sklep: Komolčni sklep se lahko prizadene, še posebej pri ljudeh, ki imajo revmatoidni artritis.
 • Ramenski sklep: Artritis lahko vpliva tudi na ramenski sklep, kar lahko povzroči omejeno gibljivost in bolečino v rami, zato poznamo bolečine v rami, ko ne morem dvigniti roke.
 • Mali sklepi v rokah: Poleg zgornjih sklepov lahko artritis prizadene tudi druge manjše sklepe v rokah, kar lahko vodi do bolečine in omejenih gibov v rokah.

Je pa treba poudariti, da se lahko artritis pojavi v katerem koli sklepu roke. Natančna lokacija in resnost artritisa bosta odvisni od vrste artritisa, ki ga imate, in vaših individualnih značilnosti.

Artritis na rokah je vnetje sklepov v rokah, ki lahko povzroči bolečino, oteklino, zmanjšano gibljivost in druge simptome. Obstaja več različnih vrst artritisa, ki lahko vplivajo na roke, najpogostejši pa so osteoartritis in revmatoidni artritis. Tu so nekateri znaki artritisa na rokah:

 1. Bolečina: Bolečina v sklepih rok je eden od glavnih znakov artritisa. Bolečina se običajno poslabša pri gibanju in lahko vpliva na različne sklepe v rokah, vključno s prsti, zapestjem, komolcem in rameni.
 2. Oteklina: Vnetje sklepov lahko povzroči oteklino v okolici prizadetega sklepa. Oteklina lahko povzroči občutek napetosti in omeji gibljivost.
 3. Zmanjšana gibljivost: Artritis lahko povzroči zmanjšano gibljivost sklepov rok. To lahko oteži izvajanje vsakodnevnih nalog, kot so zapenjanje gumbov, rokovanje s predmeti ali dviganje težkih stvari.
 4. Deformacije: Pri nekaterih vrstah artritisa, zlasti pri revmatoidnem artritisu, se lahko razvijejo deformacije prstov, kot so ukrivljeni prsti (boutonniere deformacija) ali izbokline na sklepih (revmatoidni vozliči).
 5. Tresenje: Pri nekaterih ljudeh se lahko občuti tresenje v sklepih rok, še posebej pri premikanju prstov.
 6. Šibkost mišic: Zaradi bolečine in vnetja se mišice v rokah lahko oslabijo, kar lahko vpliva na moč rok.
 7. Bolečina in oteklina v drugih sklepih: Pri nekaterih oblikah artritisa se lahko pojavijo tudi simptomi v drugih sklepih telesa.

Kako se zdravi artritis na rokah

Zdravljenje artritisa na rokah je odvisno od vrste artritisa, resnosti simptomov in individualnih potreb bolnika. Zdravnik lahko predpiše zdravila za lajšanje bolečine in vnetja, fizioterapijo za izboljšanje gibljivosti, prilagojeno ortopedsko opornico ali ortoze ter v nekaterih primerih kirurški poseg za odpravo deformacij ali poškodb sklepov. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če imate simptome artritisa na rokah, saj bo zdravnik lahko postavil pravilno diagnozo in izbral ustrezno terapijo.

Artritis-prstov-na-rokah

Artritis gležnja

Artritis gležnja je bolezen, ki vpliva na sklep gležnja, kar lahko privede do različnih simptomov in omejitev. Ta pogosta težava se lahko pojavlja v različnih oblikah artritisa, najpogosteje pa se srečujemo z osteoartritisom in revmatoidnim artritisom gležnja.

Znaki artritisa gležnja

 • Bolečina: Bolečina je najpogostejši simptom artritisa gležnja. Bolečina je lahko konstantna ali se pojavi pri gibanju in obremenitvi sklepa.
 • Oteklina: Vnetje sklepa lahko povzroči oteklino okoli gležnja. Oteklina je pogost simptom in lahko povzroči omejeno gibljivost.
 • Togi gleženj: Artritis lahko povzroči zmanjšano gibljivost gležnja, kar oteži hojo in izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.
 • Rdečina in toplota: Vnetje lahko povzroči rdečino in občutek toplote okoli gležnja.
 • Škripanje ali tresenje: Pri nekaterih ljudeh se lahko pri gibanju gležnja sliši škripanje ali čuti tresenje.

Pogostost in vpliv na človeka

Artritis gležnja je precej pogosta težava, saj se gleženj vsakodnevno uporablja za podporo telesu pri hoji in gibanju. Pogostost artritisa se povečuje s starostjo, vendar lahko vpliva tudi na mlajše osebe zaradi poškodb ali genetske predispozicije.

Artritis gležnja lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika. Bolečina in omejena gibljivost lahko omejita sposobnost hoje, plezanja po stopnicah, športnih aktivnosti in opravljanja vsakodnevnih opravil. To lahko privede do zmanjšane samostojnosti in povečane odvisnosti od drugih. Poleg tega lahko kronična bolečina in omejena gibljivost povzročita tudi čustveno stisko in depresijo.

Zdravljenje artritisa gležnja vključuje različne pristope, od zdravil za lajšanje bolečine in vnetja do fizioterapije za izboljšanje gibljivosti in moči. V hudih primerih, ko konzervativno zdravljenje ne pomaga več, lahko zdravnik priporoči operacijo, kot je artroplastika ali artrodeza, za ponovno vzpostavitev funkcionalnosti gležnja.

Pomembno je, da se posvetujete s strokovnjakom, če imate simptome artritisa gležnja, saj pravočasno zdravljenje lahko pomaga upravljati bolezen in ohranjati kakovost življenja.

bolečina-v-stopalu
Artritis gležnja povzropa, da so otečeni gležnji boleči in manj gibljivi. Več preberite na povezavi.

Artritis kolka

Artritis kolka je stanje, pri katerem se sklep kolka vname, kar lahko povzroči bolečino, omejeno gibljivost in druge simptome. To stanje lahko močno vpliva na vsakodnevno življenje posameznika. Razumeti znake, kako ga prepoznati in kako se zdravi, je ključno za obvladovanje te bolezni.

Znaki artritisa kolka

 • Bolečina v predelu kolka: Bolečina je najpogostejši simptom artritisa kolka. Bolečina se lahko postopoma razvija ali pa se pojavi nenadoma. Običajno je najmočnejša v predelu kolka, vendar se lahko širi tudi v stegno, spodnji del hrbta ali dimlje.
 • Oteklina: Vnetje sklepa lahko povzroči oteklino okoli kolčnega sklepa.
 • Zmanjšana gibljivost: Artritis kolka lahko povzroči omejeno gibljivost kolka. Lahko se pojavi togost, ki otežuje gibanje sklepa, zlasti pri dvigovanju noge ali obračanju bokov.
 • Šepanje: Zaradi bolečine in omejene gibljivosti lahko ljudje, ki trpijo za artritisom kolka, razvijejo šepanje ali prilagodijo svojo hojo.
 • Rdečina in toplota: Vnetje lahko povzroči rdečino in občutek toplote okoli kolčnega sklepa.

Prepoznavanje in diagnoza artritisa kolka

Za prepoznavanje artritisa kolka je pomembno posvetovanje z zdravnikom. Zdravnik bo opravil pregled in zbral zgodovino bolezni, vključno z opisom simptomov. Diagnozo lahko potrdijo dodatni testi, kot so rentgenski posnetki, slikanje z magnetno resonanco (MRI) ali krvni testi.

Zdravljenje artritisa kolka

Zdravljenje artritisa kolka je odvisno od vrste artritisa, resnosti simptomov in individualnih potreb bolnika. Možnosti zdravljenja vključujejo:

 1. Zdravila: Za lajšanje bolečine in vnetja lahko zdravnik predpiše protivnetna zdravila, analgetike ali druge zdravilne učinkovine.
 2. Fizioterapija: Fizioterapija lahko pomaga izboljšati moč in gibljivost kolka ter naučiti bolnika vaj za lajšanje simptomov.
 3. Ortopedske naprave: Uporaba pomagala, kot so bergle ali hodulje, lahko pomaga razbremeniti pritisk na kolčni sklep.
 4. Injekcije: V nekaterih primerih se lahko izvedejo injekcije kortikosteroidov v kolčni sklep za zmanjšanje vnetja.
 5. Kirurški poseg: V hudih primerih artritisa kolka, ko konzervativno zdravljenje ne pomaga več, lahko zdravnik predlaga operativni poseg, kot je artroplastika kolka (zamenjava kolčnega sklepa).

Zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje artritisa kolka lahko pomagata ohraniti gibljivost, preprečiti napredovanje bolezni in izboljšati kakovost življenja. Posvetujte se z zdravnikom, če imate simptome artritisa kolka, da boste dobili ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Operacija kolka je potrebna takrat, ko nobena druga tehnika ne pomaga pacientu olajšati bolečine.

Artritis zapestja

Artritis zapestja je bolezen, ki prizadene sklep zapestja, kar lahko povzroči bolečino, omejeno gibljivost in vnetje. To stanje lahko vpliva na vsakodnevno življenje posameznika, še posebej na tiste, ki opravljajo poklice, ki zahtevajo ponavljajoče se gibe zapestja. Tu so nekateri znaki, prepoznavanje in dejavniki tveganja za artritis zapestja:

Znaki artritisa zapestja

 • Bolečina: Bolečina v zapestju je najpogostejši simptom artritisa. Bolečina se običajno poslabša pri gibanju in obremenitvi sklepa.
 • Oteklina: Vnetje sklepa lahko povzroči oteklino okoli zapestja. Oteklina je lahko vidna in povzroča občutek napetosti.
 • Zmanjšana gibljivost: Artritis lahko povzroči omejeno gibljivost zapestja, kar otežuje izvajanje vsakodnevnih nalog.
 • Škripanje ali tresenje: Pri nekaterih ljudeh se lahko pri gibanju zapestja sliši škripanje ali čuti tresenje.
bolečine-v-zapestju

Prepoznavanje in dejavniki tveganja:

Dejavniki tveganja za razvoj artritisa zapestja vključujejo starost, spol, genetsko predispozicijo in poklice, ki zahtevajo ponavljajoče se obremenitve zapestja. Nekateri poklici so bolj dovzetni za razvoj artritisa zapestja, saj vključujejo ponavljajoče se gibe, obremenitve in vibracije, ki lahko povzročijo poškodbe sklepa. To vključuje:

 1. Pisarniško delo: Tudi delo za računalnikom lahko vodi v razvoj artritisa zapestja zaradi ponavljajočih se gibov tipkanja in miške.
 2. Ročno delo: Poklici, ki vključujejo ročno delo, kot so tesarji, krojači, vrtnarji, kovači in šivilje, so bolj izpostavljeni tveganju za artritis zapestja.
 3. Športniki: Nekateri športi, kot je tenis, golf ali dvigovanje uteži, lahko povzročijo prekomerno obremenitev zapestja in povečajo tveganje za artritis.
 4. Fizično zahtevni poklici: Poklici, ki vključujejo dvigovanje težkih predmetov, kot so gradbeni delavci ali vozniki vilicarjev, lahko prav tako prispevajo k razvoju artritisa zapestja.

Če sumite, da imate artritis zapestja, se posvetujte z zdravnikom. Diagnoza se lahko potrdi z rentgenskimi slikami, slikanjem z magnetno resonanco (MRI) in kliničnim pregledom. Zdravljenje vključuje zdravila za lajšanje bolečine in vnetja, fizioterapijo, prilagojene ortopedske pripomočke in v nekaterih primerih kirurški poseg za odpravo poškodb ali deformacij sklepa. Pomembno je, da se zdravljenje začne čim prej, da se prepreči nadaljnja poškodba zapestja in ohrani kakovost življenja.

Vnetje-sklepov-koleno
Bolečine v kolenu so pogoste, saj ta sklep prenaša veliko težo in je zelo pomemben sklep za mobilnost človeka. Več si preberite na povezavi

7 vzrokov zakaj nastane artritis

Kljub raziskavam pri večini vrst artritisa vzrok za nastanek ni znan. Obstajajo vrste artritisa na katere nimamo vpliva, najpogostejši vzrok za nastanek pa je gotovo obraba oziroma artroza. Torej, ko se v sklepu obrablja hrustanec, slej kot prej pride do tega, da se poškoduje tudi obsklepno tkivo, kar privede do vnetja. Vseeno so nam znana tudi druga dejstva, ki močno vplivajo na nastanek in razvoj artritisa:

Starost kot vzrok za artritis

Starost ima močan vpliv na obrabo hrustanca v sklepih, kar imenujemo artroza in posledično na razvoj artritisa. Torej je starost velik vzrok za nastanek artritisa v sklepih, saj degenerativne spremembe pohitrijo nastanek vnetja. Obraba v sklepu mnogokrat privede do vnetja, sklepi se obrabljajo s pridobljenimi leti.

Kako veste, da je spol vzrok za nastanek artritisa

Ker je večina vrst artritisa bolj razširjena med ženskim spolom, logično razmišljamo, da je spol velik vzrok za pojav artritisa. Torej pri ženskah bolj pogost kot pri moških. Razen pri putiki, ki je tipična za moške.

Kako ste lahko prepričani, da je genetska zasnova vzrok za artritis

Genetika ima močan vpliv pri nekaterih artritisih. To pomeni, da če ste imeli v družini oziroma imajo vaši predniki vrsto artritisa, na katerega ima genska zasnova močan vpliv, da ga bo imel nekdo od potomcev- lahko ste to vi. Genetska zasnova ima močan vpliv na razvoj artritisa pri

 • revmatoidnem artritisu,
 • ankilozirajočem spondilitisu ter
 • lupusu.

Če so bili v družini znani ti artritisi, je verjetnost, da ste ga podedovali tudi vi ali ga bodo vaši potomci.

Kdaj je vzrok za nastanek artritisa lahko telesna teža 

Telesna teđža človeka vpliva neposredno na obremenjenost sklepov, kot so kolena in gležnji. Če imate preveliko telesno težo, se sklepi bolj in hitreje obrabljajo, kar pa je nevarnost za artritis.

Zakaj so poškodbe lahko vzrok za artritis

Pri velikih športnih obremenitvah, ki so velikokrat tudi vzrok poškodb, govorimo, da so vzrok za kasnejši nastanek artritisa. Pri profesionalnem športniku trpijo sklepi in obrabe so večje, zato v kasnejših letih navadno izbruhnejo stanja, ki drugače ne bi. Zato so športne in druge poškodbe lahko vzrok za nastanek artritisa.

Ali je naporno delo lahko vzrok za razvoj artritisa

Naporno delo, ki zahteva vsakodnevne obremenitve sklepov in prisilne drže v službi je lahko vzrok za razvoj artritisa. Poznamo topno določene poklice, ki so podvrženi k razvoju artritisa, tak je na primer frizer, ki ima prisilno držo prstov na roki, poleg tega obsega tudi delo v vodi, kar lahko vodi v razvoj artritisa prstov na roki.

Okužba kot vzrok za artritis

Okužba, ki se ne pozdravi v celoti, je verjetna, da se bo razvila v vnetje v sklepu.

Vrste artritisa

Pri artritisu poznamo več kot 100 različnih vrst oziroma oblik te bolezni. Različne vrste artritisa se razlikujejo po vzrokih, simptomih in prizadetih sklepih. Osteoartritis, najpogostejši tip, se pojavi zaradi obrabe hrustanca in prizadene predvsem starejše. Revmatoidni artritis, avtoimunska bolezen, vpliva na simetrične sklepe in pogosteje prizadene ženske. Ankilozirajoči spondilitis je vnetna oblika, ki prizadene hrbtenico. Lupusni artritis spremlja sistemski lupus in lahko vpliva na različne sklepe. Juvenilni idiopatski artritis prizadene otroke in najstnike. Razumevanje specifičnih značilnosti različnih artritisov je ključno za učinkovito zdravljenje in obvladovanje bolezni.

Tu je 10 vrst artritisa, ki jih na kratko tudi razložimo:

Ankilozirajoči spondilitis

To je vrsta artritisa, ki prizadene hrbtenico. Ankilozirajoči spondilitis je kronična vnetna bolezen, ki prizadene predvsem hrbtenico. Glavni simptom so bolečine v križu, ki se lahko širijo navzgor proti prsim in vratu. Bolezen se razvije postopoma in lahko povzroči okostenelost in deformacijo sklepov ter omejeno gibljivost hrbtenice.

kaj-je-ankilozirajoci-spondilitis
Ankilozirajoči spondilitis povzroči vnetje, zakostenelost vretenc in s tem zmanjšano gibljivost. Preberite več na povezavi.

Revmatoidni artritis ( RA )

je najpogostejša vrsta artitisa, ki je avtoimuna bolezen. To pomeni, da telo samo napada ovojnico sklepa ter povzroča škodo na sklepu. RA je kronično vnetna bolezen, katere vzrok ni znan, je pa gensko povezan. Revmatoidni artritis lahko prizadene vsakogar, ne glede na starost in spol. In znano je, da ni vezan le na sklepe, ampak se odraža tudi na drugih organih.

Znaki pri revmatoidnem artritisu

RA napreduje počasi in blago, večkrat se zgodi, da se bolezen umiri in več let ni problemov znakov in bolečin.
Poleg najbolj značilnih znakov oz. simptomov pri RA ( bolečina, toplota in otekanje ), jih spremljajo še:

 • togost, kije značilna za jutranji čas, preden se razgibamo in po deli oz. aktivnosti
 • simetričnost prizadetosti sklepov na obeh straneh telesa ( prsti rok, zapestje, koleno )
 • stalna utrujenost
 • rahlo povišana telesna temperatura
revmatoidni-artritis

Putika- urični artritis

Putika je urični artritis, ker ga povzroča nabiranje uričnih kristalov na sklep. Gre za presnovno bolezen, ko se sečna kislina ne presnavlja pravilno in se nalaga v sklepu, kar povzroča bolečino, vnetje in nelagodje.

Koliko časa traja putika je odvisno ali govorimo o napadu putike ali o bolezni sami. Na povezavi preberite koliko časa traja eno in drugo in kaj storiti ob napadu.

Napad-putike
Artritis, ki ga povzročajo urični kristali se imenuje putika, nekateri mu pravijo tudi: protin ali giht. Na povezavi preberite putika znaki, vzroki in posledice in kako si lahko sami pomagate.

Kako ravnati, če imate najpogostejši artritis, ki se imenuje OSTEOARTRITIS

Osteoartritis je najbolj pogosta vrsta artritisa, saj izvira iz obrabe hrustanca v sklepu. Obraba oz. artroza sklepa privede, da je hrustanec tako poškodovan, da se na robu sklepa naredijo špičasti izrastki in okruški, ki naposled povzročijo vnetje. Značilno je, da takšna obraba traja nekaj let, predno se pokažejo prvi znaki oziroma bolečina. Takrat je določena škoda v sklepu že narejena. Najpogosteje se osteoartroza pojavi v kolenskem sklepu, ki je zelo obremenjen. Večje možnosti za obrabo sklepa imajo ljudje s poškodbo kolena, s preveliko telesno težo, športniki…
Kadar je osteoartritis že zelo napredoval, se lahko zdravniki odločijo za operacijo kolenskega sklepa, ki ga nadomestijo z umetnim.
Preden se pacient odloči za tak poseg, pa želi izčrpati vse druge možnosti, ki bi mu lajšale bolečine in omogočale še aktivno življenje; ena izmed učinkovitih metod, ki jo predpišejo tudi na fizioterapiji, je magnetna terapija.

Artroza sklepov Magus.si
Pozorno si oglejte sliko, ki prikazuje, kako napreduje artroza. Če vas zanima več o artrozi, si preberite na povezavi. Leva slika kaže zdrav hrustanec v sklepu. Druga slika kaže špičaste izrastke in tretja okruške hrustanca v sklepu. To je vzrok, da nastane osteoartritis.

Kar 60% starejših od 65 let, se sooča z bolečinami, ki jih povzroča artritis, ki izhaja iz obrabe – to je osteoartritis.

Magnetna terapija pri osteoartritisu

75 pacientov z diagnozo osteoartritis kolena je bilo obravnavanih z nizko frekvenco pulzirajoče elektromagnetne terapije, kot je Magus blazina, ali placebom. Pri pacientih, ki so imeli magnetno terapijo, je bilo zaznano znatno zmanjšanje bolečine, kot tudi izboljšanje splošnega počutja. ( 1 )

Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo
Elektromagnetna terapija Magus, za artritis gležnja, je enostavna za uporabo, med tem, ko gledate TV ali počivate: malo blazino Magus si nastavite pod gležnje in nastavite program C2, ki traja 30min.

Fibromialgija

Fibromialgija je kronična bolečinska motnja, ki se kaže z razširjenimi bolečinami po telesu, utrujenostjo, težavami s spanjem in občutkom nelagodja. Ključna značilnost je prisotnost dolgotrajne, razširjene bolečine v mišicah, kitah in vezeh, ki se pogosto izraža kot bolečina na več kot enem mestu. Ljudje s fibromialgijo pogosto poročajo tudi o težavah z moteno koncentracijo, spominom ter čustvenimi in duševnimi izzivi. Kljub temu, da natančen vzrok fibromialgije ni popolnoma razumljen, se domneva, da je povezana z disfunkcijo centralnega živčnega sistema, ki povečuje občutljivost na bolečino. Diagnoza temelji na kliničnih merilih, kot so trajanje bolečine in občutljivost na pritisk na določenih točkah. Zdravljenje običajno vključuje kombinacijo zdravil, telesne vadbe, psihoterapevtske podpore in sprememb v življenjskem slogu za obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja posameznika.

fibromialgija
Fibromialgija je vrsta artritisa, ki je specifična. Prizadane več žensk kot moških in v pogovornem jeziku ji rečemo tudi “vse me boli”. Več si preberite na povezavi

Polimialgija

Polimialgija je revmatična bolezen, ki se kaže s hitrim razvojem vnetja in bolečin v mišicah, predvsem v vratu, ramenih, bočnih in stegenskih mišicah. Ključna značilnost je omejena gibljivost zaradi bolečin in togosti v prizadetih mišicah, še posebej zjutraj. Najpogosteje prizadene ljudi starejše od 50 let, še posebej ženske. Polimialgija je pogosto povezana z drugo revmatično boleznijo, imenovano temporalni arteritis, ki vpliva na arterije, predvsem v glavi. Diagnoza se postavi na podlagi simptomov, krvnih preiskav in včasih biopsije prizadetih arterij. Zdravljenje vključuje uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID), kortikosteroidov in drugih imunosupresivnih zdravil za nadzor vnetja ter olajšanje simptomov. Pravilno zdravljenje lahko pomembno izboljša kakovost življenja ljudi, ki trpijo za polimialgijo.

Psoriatični artritis

Psoriatični artritis (PsA) je kronična revmatična bolezen, ki prizadene ne samo kožo, temveč tudi sklepe, vezivno tkivo in nohte. Gre za avtoimunsko bolezen, ki se pojavi pri nekaterih ljudeh s psoriazo, kronično kožno boleznijo, ki povzroča luskanje in rdeče madeže. Psoriatični artritis se lahko razvije kadarkoli, vendar se običajno pojavi po pojavu psoriaze. Značilni simptomi vključujejo bolečine, oteklino in togost v sklepih, lahko pa se pojavijo tudi spremembe na nohtih. Razpon simptomov je raznolik, saj lahko prizadene različne dele telesa, vključno s hrbtenico. Zdravljenje običajno vključuje kombinacijo zdravil, telesne vadbe, fizioterapije in prilagoditev življenjskega sloga za obvladovanje vnetja, preprečevanje poškodb sklepov in izboljšanje kakovosti življenja posameznika z psoriatičnim artritisom. Redno spremljanje in zdravljenje v sodelovanju z zdravstvenim strokovnjakom so ključni za upravljanje te kompleksne bolezni.

Lupus

Lupus, uradno imenovan sistemski eritemski lupus (SLE), je avtoimunska bolezen, ki vpliva na različne organe in tkiva v telesu. Čeprav lupus ni neposredno povezan z artritisom, saj ne povzroča vnetja sklepov kot pri revmatoidnem artritisu ali osteoartritisu, mnogi ljudje z lupusom razvijejo lupusni artritis. Lupusni artritis je podtip lupusa, ki prizadene sklepe, povzroča bolečino, oteklino in včasih deformacijo sklepov.

SLE je kronična bolezen, pri kateri imunski sistem napada lastne celice in tkiva, kar povzroča vnetje in poškodbe organov. Lupus je pogosteje prisoten pri ženskah, zlasti v rodni dobi, in ima lahko različne simptome, od utrujenosti, kožnih izpuščajev, bolečin v sklepih do resnejših zapletov, kot so težave z ledvicami, srcem ali pljuči. Diagnoza lupusa je kompleksna in zahteva celovit pristop zdravstvenega tima. Čeprav lupus ne spada med artritis v ožjem smislu, je lupusni artritis podoben drugim oblikam artritisa, saj prizadene sklepe in povzroča bolečine ter funkcionalne težave v vsakdanjem življenju.

Lupus je vrsta artritisa, ki napade kožo.
Lupus je vrsta artritisa, ki napade kožo.

Infekcijski artritis

Infekcijski artritis, znan tudi kot septični artritis, je vnetje sklepov, ki ga povzroča bakterijska, virusna ali glivična okužba v sklepu. Ta vrsta artritisa se običajno pojavi, ko mikroorganizmi vstopijo v sklepno votlino, bodisi prek krvi (hematogeno) ali neposredno, na primer zaradi poškodbe ali kirurškega posega. Simptomi infekcijskega artritisa vključujejo hude bolečine, oteklino, pordelost in omejeno gibljivost prizadetega sklepa. Pogosto se pojavijo nenadoma in se hitro poslabšajo. Najpogosteje so prizadeti veliki sklepi, kot so koleno, ramo, gleženj ali kolčni sklep. Diagnoza običajno zahteva analizo sinovijske tekočine iz sklepa, da se določi vrsta povzročitelja in predpiše ustrezno zdravljenje. Zdravljenje vključuje uporabo antibiotikov, protivirusnih ali protiglivičnih zdravil, odvisno od vrste infekcije. V nekaterih primerih je morda potrebna tudi drenaža sklepa za odstranitev gnoja. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje trajnih poškodb sklepov pri infekcijskem artritisu, zato je pomembno, da se takoj posvetujete z zdravnikom, če opazite simptome.

Juvenilni idiopatski artritis

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) je kronična revmatična bolezen, ki prizadene otroke, mlajše od 16 let. Gre za skupino različnih revmatičnih obolenj, katerih glavna značilnost je vnetje sklepov, ki lahko vodi do trajnih poškodb in omejitev gibanja. JIA je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem napada lastna tkiva, v tem primeru sklepe. Simptomi JIA se razlikujejo glede na podtip bolezni, vključujejo bolečine, oteklino, toploto in omejeno gibljivost prizadetih sklepov. Otroci s JIA pa lahko razvijejo tudi druge simptome, kot so izpuščaji, vročina, vnetje oči ali vnetje notranjih organov.

Zdravljenje JIA običajno vključuje zdravila, ki zmanjšujejo vnetje in bolečino, ter fizioterapijo, ki pomaga ohranjati gibljivost sklepov. Pomembno je tudi sodelovanje z multidisciplinarnim zdravstvenim timom, ki vključuje revmatologe, fizioterapevte, medicinske sestre in druge strokovnjake za optimalno obvladovanje bolezni in izboljšanje kakovosti življenja otrok s JIA.

Kako se je gospodu izboljšalo stanje z bolečinami v kolenu ( video )

Zdravljenje artritisa

Zdravljenje artritisa vključuje različne pristope za lajšanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja. Med najpogosteje uporabljena zdravila za artritis spadajo protivnetna zdravila in analgetiki, ki zmanjšujejo bolečino in vnetje. Poleg tega se uporabljajo tudi biološka zdravila, ki ciljajo na specifične molekule v imunskem sistemu. Poleg zdravil obstajajo tudi naravni pristopi k zdravljenju artritisa, kot so prilagoditve prehrane, telesna aktivnost, fizioterapija in magnetna terapija, ki s pomočjo pulsirajočega elektromagnetnega polja lahko zmanjša bolečino, izboljša cirkulacijo ter pospeši regeneracijo in zdravljenje sklepov.

Zdravljenje artritisa z zdravili

Pri zdravljenju artritisa se uporabljajo različna zdravila, odvisno od vrste artritisa in individualnih potreb pacienta. Med najpogostejšimi vrstami zdravil za zdravljenje artritisa so nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), ki zmanjšujejo bolečino in vnetje ter izboljšujejo gibljivost sklepov. Analgetiki so prav tako pomembna zdravila, ki lajšajo bolečino, vendar ne vplivajo na vnetje. Za bolj napredne primere artritisa, kot je revmatoidni artritis, se uporabljajo tudi imunosupresivi in biološka zdravila, ki zavirajo imunski odziv in zmanjšujejo vnetje sklepov. Pravilna izbira zdravil je odvisna od posameznika in mora biti usklajena s specialistom za revmatologijo.

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo

Ali ste utrujeni zaradi stalne bolečine, togosti in vnetja, ki ga povzroča artritis? Če je temu tako, bi morali razmisliti o preizkusu terapije s pulzirajočimi elektromagnetnimi polji (PEMF). Ta neinvazivna terapija uporablja nizkofrekvenčne elektromagnetne valove za spodbujanje rasti in obnove celic, kar jo naredi za učinkovito in varno možnost obvladovanja simptomov artritisa. To so pokazale tudi študije (1).

Eden od ključnih koristi terapije s PEMF za artritis je olajšanje bolečine. Študije so pokazale, da lahko terapija s PEMF bistveno zmanjša bolečino in togost pri bolnikih z RA, kar olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. In najboljše? Ta terapija je neinvazivna, kar pomeni, da se vam ni treba bati neprijetnih postopkov ali časa okrevanja. Terapija s PEMF lahko tudi pomaga zmanjšati vnetje sklepov, kar je ključni dejavnik pri napredovanju artritisa. Z povečanjem krvnega obtoka in oksigenacije na prizadetem območju terapija s PEMF spodbuja celjenje in zmanjšuje otekanje, kar vodi v izboljšano funkcijo in gibljivost sklepov.

Terapija s PEMF je naravna, varna, brez zdravil in brez operacije možnost za tiste, ki trpijo zaradi artritisa. Pomaga lahko pri zmanjšanju bolečin in vnetja, izboljšanju gibljivosti sklepov ter spodbujanju celjenja in obnove poškodovanega tkiva. Zakaj bi torej še naprej trpeli?

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo je primerna in učinkovita metoda, saj lajša bolečine, povrne gibljivost sklepov in omeji napredovanje bolezni; vendar je potrebna dolgotrajna terapija.

 
Bolečine-sklepi-Magus-blazina
Magnetoterapija je zelo uspešna metoda pri artritisu, to je razložil tudi zdravnik dr. Barovič, ki si lahko preberete na povezavi: Zakaj je magnetoterapija tako uspešna

Elektromagnetna terapija Magus ima več prednosti, ki se pri artritisu izkažejo za pozitivne:

 • enostavna uporaba doma v postelji ali pred TV
 • neboleča metoda, ki ne more poslabšati stanja artritisa
 • magnetoterapija dokazano nima neželenih stranskih učinkov, to si lahko preberete na povezavi, kjer to dejstvo potrjujejo raziskave
 • lajša bolečine v sklepih
 • povrne gibljivost
 • zaustavlja napredovanje bolezni
 • možnost izposoje aparata Magus

Uporaba magnetne terapije doma ( video )

Kaj pravijo študije o magnetni terapiji

Vsi strokovni članki, ki smo jih našli močno govorijo v prid uporabi magnetne terapije pri težavah s sklepi. Magnetna terapija deluje protibolečinsko, otekline sklepov izginejo in zmožnost gibanja se poveča. ( 1, 2 )
Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

 

Mnenje uporabnice Sonje

Artritis se mi je začel na prstih na rokah, najprej na malih dveh. Čutila sem rahlo bolečino, a ko sem pri členku pritisnila, je zabolelo. Kasneje je tam nastala zatrdlina, otečeno je bilo. Ko sem opazila spremembe že na ostalih prstih in da me vedno bolj boli, sem iskala rešitev: kaj naj naredim? – to se širi!
Ne želim si bolečih, zveriženih sklepov.
Našla sem magnetoterapijo in si rekla, da probam. Redno, pridno uporabljam blazino Magus. In se je izkazalo, da pomaga. Ni mi žal! Danes sem prepričana, da sem artritis ustavila.

Artritis prstov na rokah se lahko lajša in omeji napredovanje z magnetno blazino Magus. Uporabniki pohvalijo tudi toplotni učinek blazine, saj jim zelo prija. Terapija za artritis traja 30 minut, na dan lahko naredite dve terapiji.

Kako se znebiti artritisa

Ker se v celoti artritisa zelo težko znebimo je vprašanje ali se lahko znebimo simptomov artritisa. Da, simptome artritisa je mogoče obvladati in olajšati z različnimi pristopi k zdravljenju. Medtem ko ni mogoče popolnoma pozdraviti artritisa, lahko ukrepi in terapije pomagajo zmanjšati bolečino, izboljšati gibljivost sklepov ter izboljšati kakovost življenja ljudi z artritisom. Nekateri pristopi za obvladovanje simptomov artritisa vključujejo:

 1. Zdravila: Zdravnik vam lahko predpiše protivnetna zdravila, analgetike ali druge vrste zdravil, ki pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje.
 2. Fizikalna terapija: Fizioterapevt lahko pripravi individualni program vadbe, ki pomaga krepiti mišice okoli prizadetih sklepov in izboljšati gibljivost.
 3. Hladilni ali ogrevalni obkladki: Uporaba hladilnih ali ogrevalnih obkladkov na prizadetih območjih lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje.
 4. Prehrana: Pravilna prehrana, ki vključuje antioksidante in protivnetna živila, lahko pomaga obvladovati simptome artritisa.
 5. Telesna aktivnost: Redna telesna aktivnost, prilagojena vašim sposobnostim, lahko pomaga ohranjati gibljivost in krepitev mišic.
 6. Psihološka podpora: Spremljanje psihičnega zdravja je pomembno, saj artritis lahko vpliva tudi na duševno počutje. Terapevtska podpora ali skupinske terapije lahko pomagajo pri obvladovanju stresa in depresije.
 7. Kirurški posegi: V nekaterih primerih se lahko kirurški poseg, kot je zamenjava sklepa, uporabi za izboljšanje kakovosti življenja.
 8. Magnetna terapija: Je primerna terapija za tiste, ki se želijo znebiti simptomov artritisa, saj magnetno polje prodira skozi sklepe in zavira vnetje in deluje protibolečinsko. Magnetna terapija zmanjšuje sklepno vnetje in erozijo (3).

Pomembno je razumeti, da je obvladovanje artritisa dolgoročen proces, in vsak posameznik ima svojo edinstveno izkušnjo s to boleznijo. Ključno je sodelovanje s strokovnjaki za zdravljenje artritisa, ki bodo pomagali razviti načrt zdravljenja, prilagojen vašim potrebam.
Če vas zanima več o temi Kako se znebiti artritisa, preberite celoten prispevek, kjer je ogromno namigov, različnih pristopov, kako obvladati to bolezen.

Najpogostejša vprašanja oseb, ki sumijo, da imajo artritis:

 

 

Kaj je artritis?

Artritis je vnetje sklepov. Je preko 100 vrst te bolezni, ki lahko prizadene starejše in mlade.

Kakšni so vzroki za artritis?

Za večino vrst artritisa vzroki niso znani. Dejavniki tveganja pa so: dednost, starost, spol…

Kako se zdravi artritis?

Če imate sum na artritis obiščite zdravnika. Predpisal vam bo protivnetne in protibolečinske tablete. Zdravite ga lahko tudi z magnetno terapijo.

Kako pomaga magnetna terapija pri artritisu?

Magnetna terapija prodira v globino sklepa in ga v celoti regenerira. Deluje na celice. Dokazano zmanjša bolečino, oteklino in povrne gibljivost.

Je artritis ozdravljiv?

Artritis je vnetna revmatska bolezen, ki je neozdravljiva. Lajša se simptome in zavira napredovanje artritisa.

Kakšni so znaki za artritis?

Znaki so: bolečina v sklepu, občutljivost na otip, oteklina, rdečica..

 

VIRI:

( 1 ): ncbi ( študija v angleščini ) o pozitivnem vplivu magnetoterapije na osteoartritisu kolena. in sciencedirect.com
( 2 ): študija o vplivu magnetnega polja na bolezni sklepov v angleščini
( 3 ): ncbi.nlm.nih.gov

Druge študije:

 1. “Pulsed Electromagnetic Field Therapy in the Management of Rheumatoid Arthritis: A Randomized Controlled Study” published in the Journal of Clinical Rheumatology 727-530-7778.
 2. “Effectiveness of Pulsed Electromagnetic Field Therapy in the Management of Osteoarthritis: A Meta-analysis” published in the Journal of Physical Therapy Science 727-530-7778.
 3. “Pulsed Electromagnetic Field Therapy for Arthritis: A Systematic Review” published in the Journal of Inflammation Research 727-530-7778.
 4. “Effects of Pulsed Electromagnetic Fields on Rheumatoid Arthritis” published in the Journal of Rehabilitation Medicine 727-530-7778.
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.