Rehabilitacija po zlomu gležnja je dolgotrajen proces, ki terja kar nekaj truda, da bo zagotovo uspešna. V prispevku je velik poudarek na hitrejši rehabilitaciji in vajah, ki jih lahko sami izvajate doma. Prav tako lahko magnetno terapijo izvajate doma, takoj po zlomu gležnja, ki dokazano pospeši celjenje kosti.

Zlom gležnja ( kako vemo, da ni zvin? )

Zlom gležnja je huda poškodba gležnja, ki je najbolj pogosta v zimskem letnem času. Ko se zlomi kost, je potrebna rehabilitacija, ki vključuje celjenje kosti, zato priporočamo magnetno terapijo. V povezavi zgoraj preberite več.
Največji sovražnih med sprehajalci je črni led, ki v mraku prekrije pločnike in ceste. Ker led spregledamo, so padci zelo pogosti, posledično pa tudi zlom gležnja. Kako vemo, da gre pri padcu za zlom gležnja in da ni zvin?

Zlom gležnja ( simptomi )

Simptomi, ki nam povedo, da je gleženj zlomljen in vemo, da ne gre za zvin:

 • ne moremo stopiti na nogo
 • gleženj je zatečen
 • bolečina je na zunanji strani sklepa, pri kosti
 • ne moremo narediti štirih korakov

Če po poškodbi lahko obremenite nogo, ni potrebe, da takoj obiščete zdravnika. Priporočamo počitek in hladne obloge. Če naslednji dan ne morete obremeniti noge, je čas za zdravnika.

Zlom gležnja ( vzroki )

Vzrok za zlom gležnja je največkrat nenaden zasuk, lahko pa direkten udarec v gleženj. Najpogostejši vzroki za zlom gležnja so:

 • prometna nesreča v avtomobilu, ko gre za trčenje je velikokrat vzrok za zlom gležnja, ki terja operacijo
 • padec ali zdrs je lahko vzrok, ko se zlomi kost v gležnju in pa tudi pristanek, ko skočimo
 • napačen korak, ko samo narobe položite stopalo je, začuda, lahko vzrok za zlom, še posebno, če obutev ni primerna.

Osteoporoza ( vzrok za zlom )

Se sprašujete kakšno vezo ima osteoporoza z zlomom? Ja, pa ima in to veliko.
Osteoporoza je bolezen, ki v večini prizadene ženske v prehodu v menopavzo. To je nekje po 50. letu starosti, ko izgubijo menstruacijo. Osteoporoza je bolezen, ko kosti začnejo izgubljati na kostni gostoti, se pravi postanejo kosti porozne, luknjičaste. Prav to pa je velika nevarnost za zlom kosti, tudi gležnja, ko že nedolžen padec povzroči, da se kost zlomi, saj ni dovolj trdna in elastična.

osteoporoza vzrok za bolecine v kolkih
Osteoporoza ko kosti postanejo porozne, luknjičaste- kot na sliki, ki jo gledate.

Rehabilitacija po zlomu gležnja je dolgotrajen proces

Rehabilitacija po zlomu gležnja je odvisna od vrste zloma. Zlom gležnja sodi med najpogostejše zlome pri odraslih, saj je gleženj eden pomembnejših v našem telesu, ker prenaša ogromno težo.

V nadaljevanju boste prebrali, kako dolgo traja rehabilitacija in kako poteka, na koncu pa še praktične vaje, ki jih lahko izvajate tudi doma. Ali lahko naredite kaj sami, da prispevate k hitrejši rehabilitaciji?

Zlom gležnja povzroči sila, ki deluje na kost in je večja od njene trdnosti in prožnosti. Največkrat ga povzroči padec iz višine na noge ali športna poškodba pri specifičnih športih, kot je drsanje, smučanje, motoristi..

Na vrsto zloma vplivajo:

 • smer sile
 • hitrost in jakost sile,
 • starost kosti,
 • vrsta kosti in
 • morebitna bolezen, ki vpliva na kost ( npr. osteoporoza, ki vpliva na gostoto kostne mase kosti).
Zlom-gleznja-in-rehabilitacija
Rehabilitacija po zlomu gležnja traja lahko od 1. do 4. mesecev. Da bi čas rehabilitacije oz. celjenja skrajšali, vam lahko pomaga magnetoterapija Magus. Kako, si preberite na obarvani povezavi.

Zlom kosti se celi tako, da nastaja nova kostenina oz. kalus kosti, ki premosti razmak med odlomkoma. Zato je glavni cilj zdravljenja namestiti odlomka čim bližje drug drugemu, da je vrzel med njima čim ožja.

Zlom gležnja ( rehabilitacija )

Glede na vrsto in kompliciranost zloma gležnja, zdravnik z različnimi tehnikami predpiše pravilno rehabilitacijo. Pri tem si pomaga s kliničnim pregledom poškodovanca in rentgensko sliko gležnja. Rehabilitacijo razdelimo na dva različna pristopa zdravljenja:

 • konzervativno: uravnavanje kostnih odlomkov in imobilizacija, navadno je to longeta ali mavec
 • operativno: kjer s kirurškim posegom gleženj naravnajo in notranje imobilizirajo, mavec ni potreben

Če ste imeli operacijo gležnja, dobite bergle in vas takoj napotijo na fizikalno rehabilitacijo.

Če ste dobili mavec, se počaka, da se kost zaceli, kar traja nekje 6 tednov. Da bi se kost zacelila hitreje, lahko doma uporabljate elektromagnetno terapijo, ki dokazano pospeši celjenje ( 1  ).

Sestavni del rehabilitacije po zlomu gležnja je fizikalna terapija, ki se razlikuje ali je bila operacija ali ne. V obeh primerih lahko pride tudi do poškodb ligamentov in drugih mehkih tkiv.

Če ste imeli gleženj v mavcu, navadno po odstranitvi nastopi še večja oteklina. Mišice na poškodovani nogi so močno atrofirale, ker se dolgo niso obremenjevale oz. uporabljale. Močno je oslabljena gibljivost gležnja.

Če ste prestali operacijo gležnja, vas bodo takoj naučili uporabljati bergle in fizioterapija se začne nemudoma.

Resnična zgodba: zlom gležnja

G. Berce, optik iz Jesenic

Za silvestra 2017 sem zlomil zunanji gleženj, en teden sem nosil navadni gips, nato sem pa dobil gips, oziroma longeto z katero se lahko tuširamo. Prvi delovni teden tega leta ste mi dostavili vašo blazino. Uporabljal sem jo po vaših navodilih.
Rezultat: po 3 tednih sem že ponoči bil brez longete, četrti teden pa že brez. Uporabljal sem elastično oporo za gleženj. Peti teden sem imel kontrolo pri kirurgu, zlom ni bil več viden. Bergle sem uporabljal samo prve tri tedne.
Star sem 60 let, v življenju sem imel že kar nekaj zlomov, ker se ukvarjam z adrenalinskim športom, vendar se še nikoli nisem tako hitro spravil na noge!

Dobra praksa rehabilitacije po zlomu gležnja:

bolecine-v-gleznju-magnetoterapija

Strokovnjak fizikalne rehabilitacije bo glede na stanje gležnja predpisal različno obliko fizikalne terapije:

 • vaje za povečanje gibljivosti
 • tehnike za sprostitev mišic
 • razgibavanje in posebne vaje, ki jih izvajate doma
 • tehnike za zmanjšanje oteklin
 • elektromagnetna terapija
 • tens– protibolečinska terapija

Ves čas rehabilitacije mora bolnik dobro vedeti, koliko lahko obremenjuje gleženj, katere vaje so primerne in kakšna je ustrezna izvedba posameznih vaj. Primerne vaje so:

 • gibanje sklepa v krogu;
 • upogibanje in podaljšanje;
 • napetost mišic v ležečem položaju;
 • dviganje nog do majhne višine od nivoja postelje;
 • premikanje noge proti robu postelje in obešanje;
 • miganje s prsti.

Kako lahko sami pripomorete k hitrejši rehabilitaciji?

Takoj po zlomu in en teden po operaciji se priporoča magnetna terapija na domu:  najem za 6.tednov To je edina vrsta terapije, ki jo lahko izvajate, če imate mavec in pred fizioterapijo.

Elektromagnetna terapija se lahko izvaja 2x na dan po 30 min, četudi imate v gleženj vstavljene vijake ali ploščico.

Dober učinek pri zdravljenju gležnja je plavanje. Gimnastične vaje je treba kombinirati z izboljšano prehrano, bolnikovo prehrano je treba obogatiti s kalcijem in beljakovinskimi živili.

Priporoča se ročna masaža in tople solne kopeli.

Rehabilitacija po zlomu gležnja starostnikov je največkrat zelo zapletena, saj po končani fizioterapiji navadno potrebujejo podaljšano bolnišnično zdravljenje z/in rehabilitacijo. Svojci se lahko obrnejo na Bolnišnico Sežana, ki sprejemajo bolnike, ki po akutnem zdravljenju še ne morejo biti odpuščeni v domačo oskrbo, ker potrebujejo še nadaljevanje rehabilitacije in specialno nego.

Vaje za gleženj

Vaje za gleženj za tiste, ki si vaje rajši pogledate na videu. S temi vajami boste krepili mišice gležnja in poskrbeli, da bo rehabilitacija po zlomu gležnja uspešnejša. Srečno!

Gleženj ( anatomija ):

Zgornja površina in dve strani telesa talusa so ujete med fibularne in tibialne maleole, kar skupaj tvori zgornji skočni sklep. Stabilnost le-tega zagotavljajo sprednji in zadnji ligamenti:

 • kalkaneofibularni ligament,
 • deltoidni ligament
 • tibiofibularna sindezmoza
 • interosalni ligametni

Spodnji skočni sklep opisujemo na spodnji strani talusa, kjer le-ta tvori dva sklepa:

 • talokalkanearnega s petnico in
 • talokalkaneonavikularnega s petnico in navikularko.

Talokalkanerani ali subtalarni sklep je sestavljen iz dveh delov, ki ju med seboj loči
tarzalni kanal (sinus tarsi). Govorimo o sprednjem in zadnjem talokalkanearnem
sklepu.

GLEŽENJ-rehabilitacija po zlomu
gleženj-anatomija-Magus.si

Zdravnik potrebuje rentgensko sliko, da ugotovi zlom in točno lokacijo zloma. Na podlagi slike, se travmatolog odloči za vrsto zdravljenja. Na sliki spodaj lahko vidite anatomijo gležnja in kosti, ki ga sestavljajo.

Klinični pregled gležnja

Klinični pregled gležnja mora vključevati vse tradicionalne elemente kliničnega pregleda:

rehabilitacija-po-zlomu-gležnja
 • opazovanje, 
 • palpacijo ( preiskava s tipanjem ),
 • ugotavljanje gibljivosti in mišične moči,
 • oceno nevrovaskularnega statusa,
 • specifične manevre in dinamično oceno.

Prvi korak pri kliničnem pregledu gležnja je širši vizualni pregled bolnikovega habitusa, vzorca hoje in osne poravnave spodnjih okončin. Že ob vstopu bolnika v ambulanto lahko zdravnik ocenjuje grobe nepravilnosti, kot so šepanje ter deformacije okončin. Iz bolnikovega habitusa lahko sklepamo o morebitnih preobremenitvenih sindromih v primeru atletske postave, po drugi strani pa o metabolnih nepravilnosti v primeru prekomerne telesne teže.
Za primerno vizualno oceno mora bolnik odstraniti čevlje, nogavice in druga morebitna oblačila, ki onemogočajo oceno površinske anatomije in to na obeh okončinah, zaradi primerjave.

VIR ( 1 ): študija v angleškem jeziku

Najpogostejša vprašanja v zvezi z rehabilitacijo zloma gležnja

 

Koliko časa traja rehabilitacija po zlomu gležnja?

Rehabilitacija je odvisna od tega, ali ste bili oprerirani ali ne. In traja od enega meseca do štirih, pri starostnikih tudi več mesecev.

Kaj lahko storim, da pospešim rehabilitacijo?

Rehabilitacijo lahko pospešite z elektromagnetno terapijo Magus, tako da naredite dve terapiji na dan, doma.

Kako magnetna terapija Magus pomaga pri rehabilitaciji?

Magnetna terapija Magus pospeši celjenje kosti za 30% – 50%.

Kakšne vaje lahko izvajam doma?

Pred izvajanjem morate dobro vedeti kakšne vaje in do katere mere: kroženje sklepa, upogib sklepa naprej – nazaj, miganje s prsti…

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.