Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00.

Pon – Pet med 8:00 in 17:00

7 vzrokov zakaj nastane hondropatija

Hondropatija, stanje, ki povzroča bolečine v sklepih in omejeno gibljivost le teh, je pogosto povezano z artrozo ti obrabo sklepov. 
Vendar pa artroza ni edini vzrok za hondropatijo. Dejansko obstaja široka paleta vzrokov, ki lahko privedejo do te boleče motnje in v spodnjem zapisu je opisanih 7 vzrokov zakaj nastane hondropatija.
Razumevanje teh vzrokov je ključnega pomena za pravilno zdravljenje in preprečevanje nadaljnje obrabe sklepov; mi pa vam opišemo, kako si lahko pri hondropatiji pomagate lajšati simptome. Vabljeni k branju!

1. vzrok: poškodbe ali travme

Poškodbe ali travme so pogost vzrok za nastanek hondropatije, saj lahko neposredno poškodujejo sklepni hrustanec. To stanje se najpogosteje pojavi v kolenih in gležnjih, kjer so sklepi podvrženi večjim obremenitvam in poškodbam.

Pacienti pogosto občutijo topo bolečino, oteklino in omejeno gibljivost sklepa. Poškodbe, kot so zvini, zlomi ali udarci, lahko povzročijo mikropoškodbe hrustanca, kar vodi do njegovega postopnega propadanja.

Preberite kako poteka rehabilitacija po zlomu gležnja  in kaj bistveno pospeši celjenje.

Po podatkih, travmatične poškodbe prispevajo k razvoju hondropatije v kar 30% primerov pri aktivnih športnikih. Poleg bolečine in otekline lahko pacienti občutijo tudi pokanje ali škripanje v sklepu med gibanjem, kar še dodatno omejuje njihovo vsakodnevno aktivnost.

poskodbe-kolenskega-sklepa
Poškodbe kolenskega sklepa so pogost vzrok za nastanek hondropatije, poznamo pa več vrst poškodb; s klikom na sliko preberite drug prispevek, ki govori o poškodbah v kolenu

Hondropatija patele – najpogostejša oblika v kolenu

Hondropatija patele v kolenu, znana tudi kot patelofemoralni sindrom, je najpogostejša oblika hondropatije. Povzroča topo bolečino za pogačico, še posebej pri hoji po stopnicah, počepih in dolgotrajnem sedenju.

Pogosto se pojavlja pri mladih športnikih in posameznikih s preobremenjenimi koleni.

Naslednje aktivnosti so pogosti vzroki hondropatije patele in lahko dodatno poslabšajo stanje v kolenu, če se nadaljujejo brez dodatnega nadzora:

 • Tek
 • Skakanje
 • Izpadni koraki / počepi
 • Uporaba naprave za iztegovanje nog
 • Uporaba naprave za stopanje po stopnicah
 • Plezanje ali spuščanje po stopnicah
 • Nepravilne tehnike vadbe
 • Športi z udarci, kot so tenis, košarka
 • Dolgotrajno sedenje

Aktivnosti, ki se priporočajo, če imate hondropatijo patele so dejavnosti z majhnim vplivom, kot so:

 • Hoja po ravnih površinah
 • Joga ali pilates (izogibajte se gibom, ki obremenjujejo koleno)
 • Plavanje ali vodna aerobika
 • Kajakaštvo ali veslanje
Pro hondropatiji so primerne aktivnosti, ki niso agresivne na prizadete sklepe, zato je aerobika v vodi super vadba.

2. vzrok za nastanek hondropatije so degenerativne spremembe

Degenerativne spremembe (najpogosteje znane kot osteoartroza) so ključni vzrok za hondropatijo, saj povzročajo postopno propadanje sklepnega hrustanca. Osteoartroza najpogosteje prizadene:

 • kolena,
 • kolke,
 • roke, in
 • hrbtenico.

Pri tej bolezni se hrustanec, ki obdaja sklepe, obrablja, kar vodi do bolečine, togosti in omejene gibljivosti.

Pacienti pogosto občutijo topo bolečino, ki se poslabša z gibanjem in obremenitvijo sklepa ter jutranjo togost, ki traja manj kot 30 minut.

Zmanjšana debelina hrustanca in vnetni procesi v sklepu vodijo do hondropatije, kar močno vpliva na kakovost življenja pacientov in njihovo sposobnost za vsakodnevne aktivnosti.

Dodatno:

3. vzrok je preobremenitev sklepov 

Preobremenitev sklepov je eden glavnih vzrokov za nastanek hondropatije, saj povzroča mikrotravme in postopno obrabo sklepnega hrustanca.

Najpogosteje se pojavi v sklepih, ki so podvrženi ponavljajočim se obremenitvam, kot so kolenski, kolčni in ramenski sklepi.

V poklicih, kjer so delavci izpostavljeni dolgotrajnim fizičnim naporom, kot so gradbeni delavci, natakarji, medicinske sestre in profesionalni športniki, je tveganje za razvoj hondropatije bistveno večje.

Na primer, gradbeni delavec, ki vsakodnevno dviguje težke tovore in opravlja ponavljajoče se gibe, lahko sčasoma razvije hondropatijo kolena. Prekomerna obremenitev sklepov vodi do obrabe hrustanca, ki sčasoma postane tanjši in manj elastičen. To lahko povzroči vnetje, ki ga imenujemo artritis, bolečino in omejeno gibljivost sklepa. V takih primerih je pomembno zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje, da se prepreči nadaljnje poslabšanje stanja.

Preventivni ukrepi, kot so ustrezna ergonomija, pravilna tehnika dvigovanja in redni odmori, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za preobremenitev sklepov in s tem povezano hondropatijo.

4. vzrok: vnetne bolezni (revmatoidni artritis)

Vnetne bolezni, kot je revmatoidni artritis (RA), so pomemben vzrok za nastanek hondropatije. Pri RA imunski sistem napade sinovialno membrano v sklepih, kar vodi do kroničnega vnetja. To vnetje postopoma uniči sklepni hrustanec, kar povzroči hondropatijo.

Najpogosteje se RA pojavi v majhnih sklepih, kot so sklepi rok in nog, vendar lahko prizadene tudi kolena, kolke in ramena.

RA je pogostejša pri poklicih, ki vključujejo ponavljajoče se gibanje ali dolgotrajno obremenitev sklepov, kot so pisarniški delavci, obrtniki in delavci v proizvodnji.

Primer iz prakse je 45-letna pisarniška delavka, ki že več let trpi zaradi bolečin v zapestjih in prstih. Po diagnozi RA je bila zdravljena z imunosupresivi in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (NSAID), kar je pomagalo zmanjšati vnetje in upočasniti napredovanje bolezni.

Preprečevanje in zdravljenje hondropatije pri RA vključuje zgodnjo diagnozo, pravilno farmakološko zdravljenje in redno fizioterapijo. Uporaba bioloških zdravil lahko učinkovito zmanjša vnetje in prepreči nadaljnjo poškodbo sklepov. Prav tako je pomembno izogibanje prekomernemu obremenjevanju sklepov in uporaba ergonomske opreme pri delu, kar lahko zmanjša tveganje za poslabšanje stanja.

Kako pomaga magnetna terapija pri hondropatiji, če so vzrok vnetne bolezni 

Magnetna terapija (posebno pulzirajoča elektromagnetna terapija) lahko pomaga pri hondropatiji, ki je posledica revmatoidnega artritisa (RA), z več mehanizmi.

Prvič, PEMF zmanjša vnetje v prizadetih sklepih, kar lahko olajša bolečine in zmanjša otekanje.

Drugič, izboljšuje krvni obtok in preskrbo tkiv s kisikom in hranili, kar pospešuje celično regeneracijo in celjenje poškodovanega hrustanca. Tretjič, PEMF zmanjšuje bolečinske signale z modulacijo živčnih končičev, kar zagotavlja takojšnje lajšanje bolečine. Nazadnje, izboljšuje gibljivost sklepov in splošno funkcionalnost, kar omogoča bolnikom boljšo kakovost življenja.

Magnetna terapija pomaga pri hondropatiji, ki je posledica vnetne bolezni, saj zmanjša vnetje, zmanjša otekanje in olajša bolečine v prizadetem sklepu.

5. vzrok za hondropatijo je motna presnove (putika)

Motnje presnove, kot je putika, so pomemben vzrok za nastanek hondropatije. Putika oz protin je presnovna motnja, pri kateri se v telesu kopiči sečna kislina, kar vodi do nastanka kristalov sečne kisline v sklepih. Ti kristali povzročajo hudo vnetje in poškodbe sklepnega hrustanca, kar vodi do hondropatije.

Putika najpogosteje prizadene sklepe v stopalih, predvsem palec na nogi, vendar se lahko pojavi tudi v kolenih, komolcih in zapestjih.

Putika je pogosta pri ljudeh z nezdravim življenjskim slogom, zlasti pri tistih, ki uživajo veliko mesa in alkohola. 

Zdravljenje protina vključuje zdravila za zmanjšanje sečne kisline (npr. alopurinol) in protivnetna zdravila za lajšanje bolečin. Pomembna je tudi prilagoditev prehrane z zmanjšanjem vnosa purinov.

Magnetna terapija, zlasti pulzirajoča elektromagnetna polja (PEMF), lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja in bolečin. PEMF terapija izboljša prekrvavitev in pospeši regeneracijo tkiv, kar pripomore k hitrejšemu okrevanju sklepov, prizadetih zaradi kristalov sečne kisline.

V praksi je bil primer bolnika, ki je s kombinacijo zdravil, prehranskih sprememb in PEMF terapije znatno zmanjšal pogostost in intenzivnost protinskih napadov, kar je izboljšalo njegovo kakovost življenja.

6. vzrok za nastanek hondropatije so starostne spremembe

Starostne spremembe so pomemben vzrok za nastanek hondropatije, saj se s staranjem zmanjša kakovost sklepnega hrustanca, kar vodi do njegove degeneracije. S starostjo hrustanec izgublja elastičnost in prožnost, kar povzroča večje trenje med kostmi. Najpogosteje se hondropatija pojavi v kolenih, kolkih in hrbtenici.

Na primer, gospa Marija, stara 75 let, je že več let trpela za bolečinami v kolenih, ki so postopoma omejevale njeno gibljivost. Diagnoza je pokazala napredovano hondropatijo zaradi degenerativnih sprememb letom primerno.

Zdravljenje vključuje fizioterapijo, medikamentozno terapijo (protivnetna zdravila in analgetiki) ter, v hujših primerih, kirurški poseg (kot je endoproteza kolena). Poleg tega so pomembni vadba, ki krepi mišice okoli sklepov, ter prehrana, bogata z vitamini in minerali, ki podpirajo zdravje sklepov.

Starostniki se pogosto soočajo s težavami pri vsakodnevnih opravilih, kar vpliva na njihovo kakovost življenja. Omejena mobilnost in kronična bolečina lahko povzročita socialno izolacijo in depresijo. Zato je ključnega pomena, da se hondropatija pravilno obravnava, da se izboljša gibljivost in zmanjšajo bolečine, kar omogoča starostnikom bolj aktivno in polno življenje.

OBRABA-SKLEPOV

7. vzrok nepravilna biomehanika 

Nepravilna biomehanika je pomemben vzrok za nastanek hondropatije, saj nepravilna poravnava in gibanje sklepov povzročata neenakomerno obremenitev sklepnega hrustanca. To vodi v postopno obrabo in degeneracijo hrustanca, kar povzroča bolečine in omejeno gibljivost. Hondropatija zaradi nepravilne biomehanike se najpogosteje pojavi v kolenih, kolkih in križu, kjer lahko povzroča bolečine v križu.

Na primer, pri osebi, ki ima nepravilno hojo ali stojo zaradi ploskih stopal, se lahko razvijejo težave z obremenitvijo kolen in križa. Nepravilna poravnava spodnjih okončin vpliva na kolenski sklep, kar vodi v prekomerno obrabo hrustanca in posledično hondropatijo.

Zdravljenje vključuje fizioterapijo, kjer se osredotočamo na izboljšanje biomehanike s pomočjo vaj za krepitev in raztezanje mišic, ter uporabo ortopedskih vložkov, ki pomagajo pri pravilni poravnavi stopal. V hujših primerih lahko razmislimo o kirurških posegih.

Izboljšanje biomehanike lahko bistveno vpliva na kakovost življenja posameznikov, saj zmanjšuje bolečine, izboljšuje gibljivost in omogoča boljšo funkcionalnost sklepov. Pravilna poravnava in gibanje zmanjšujeta tveganje za nadaljnje poškodbe in obrabo sklepov, kar prispeva k bolj aktivnemu in brezskrbnemu življenju.

Zakaj je pomembno poznati vzrok za nastanek hondropatije

Poznavanje vzroka za nastanek hondropatije je ključno za učinkovito diagnozo, zdravljenje, in preprečevanje te boleče bolezni.

Hondropatija je stanje, pri katerem pride do obrabe in degeneracije sklepnega hrustanca, kar povzroča bolečine in omejeno gibljivost. Vzroki za hondropatijo so raznoliki in vključujejo poškodbe, degenerativne spremembe, preobremenitev sklepov, nepravilno biomehaniko, vnetne bolezni, motnje presnove in starostne spremembe.

Razumevanje specifičnega vzroka omogoča zdravnikom, da izberejo najboljše zdravljenje za posameznika.

Na primer, če je hondropatija posledica preobremenitve sklepov pri športnikih, bo zdravljenje vključevalo spremembo treninga in fizioterapijo. Če pa je vzrok vnetna bolezen kot je revmatoidni artritis, bo zdravljenje osredotočeno na protivnetna zdravila in imunosupresive.

Poleg tega poznavanje vzroka pomaga preprečiti nadaljnjo škodo. Na primer, pri nepravilni biomehaniki lahko ortopedski vložki in fizioterapija preprečijo napredovanje bolezni. Prepoznavanje vzroka prav tako omogoča boljše obvladovanje simptomov, zmanjšuje bolečine in izboljšuje kakovost življenja bolnika.

Nazadnje, razumevanje vzroka za hondropatijo je pomembno tudi za izobraževanje bolnikov. Če bolniki razumejo, kaj povzroča njihovo bolezen, so bolj verjetno, da bodo upoštevali priporočila zdravnikov, kar vodi v boljše dolgoročne rezultate. Tako je celostno razumevanje vzroka za nastanek hondropatije ključno za uspešno obvladovanje in zdravljenje te bolezni.

Najem magnetne terapije Magus

Če želite preizkusiti, kako magnetna terapija deluje na vas – vaše telo, Je najbolj smiseln najem za 6 tednov. Enostavno izpolnite prijavnico in vas pokličemo, da določimo termin.

Brezplačno svetovanje

Poskrbite za termin za brezplačno telefonsko svetovanje, v primeru vprašanj pa nas pokličite na telefonsko številko in z veseljem vam bomo pomagali z dodatnimi informacijami.

  sl_SISlovenian