Osteoartritis, pogosto imenovan tudi degenerativni artritis, je ena najpogostejših oblik artritisa po vsem svetu. Gre za stanje, ki lahko pomembno vpliva na kakovost življenja, povzroča pa tudi bolečino in nelagodje v sklepih. Mnogi ljudje imajo vprašanja o osteoartritisu, saj želijo razumeti njegove vzroke, simptome in kako se spopasti z njim.

V tem prispevku bomo obravnavali 10 najpogostejših vprašanj, ki jih ljudje postavljajo o osteoartritisu, in podali jasne odgovore na vsako od njih.

Naučili se bomo, kaj je osteoartritiskako se diagnosticira, kakšne so njegove posledice in kako ga lahko obvladujemo ter omilimo simptome.

Ne glede na to, ali se že soočate s tem stanjem ali pa preprosto želite izvedeti več o tem, kako ohraniti zdravje sklepov, ostanite z nami med raziskovanjem te pogoste in pomembne teme.

Kaj je osteoartritis in kako se razlikuje od drugih vrst artritisa

Osteoartritis, znan tudi kot osteoartroza, so degenerativne spremembe sklepov, ki najpogosteje prizadene starejše osebe, čeprav se lahko pojavi v kateri koli življenjski dobi. Sicer gre pri osteoartrozi sprva za obrabo hrustanca v sklepu, ki se kasneje prevesi tudi v vnetje, kar je osteoartrtritis. Oboje je posledica obrabe hrustanca v sklepu.

Tukaj so ključne značilnosti osteoartritisa in kako se razlikuje od drugih vrst artritisa:

Osteoartritis (Osteoartroza)

 • Vzrok: Osteoartritis se običajno razvija kot posledica obrabe hrustanca v sklepih sčasoma. To lahko nastane zaradi staranja, pretirane uporabe sklepov, genetske predispozicije ali poškodb.
 • Hrustanec: Osteoartritis je značilen po poškodbi in obrabi hrustanca, ki oblaži sklepe. To lahko privede do trenja in nelagodja v sklepih.
 • Simptomi: Pogosti simptomi vključujejo bolečine v sklepih, otrdelost, zmanjšano gibljivost in otekanje.
 • Sklepi: Osteoartritis običajno prizadene sklepe, kot so kolena, kolki, roke in hrbtenica.

Razlika od drugih vrst artritisa

 • Revmatoidni artritis: revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen, ki se razlikuje od osteoartritisa, saj telo napade lastne sklepe, povzroča vnetje in poškodbe sklepov. Osteoartritis ni avtoimuna bolezen.
 • Putika: putika je vrsta artritisa, ki jo povzroča kopičenje kristalov sečne kisline v sklepih, običajno na palcu na nogi. Osteoartritis ni povezan s putiko.
 • Ankilozirajoči spondilitis: to je vnetna vrsta artritisa, ki najbolj vpliva na hrbtenico in medenične sklepe. Osteoartritis je degenerativna bolezen, ki se razlikuje od vnetnih artritisov, kot je ankilozirajoči spondilitis.

Tako, čeprav se izraz “osteoartritis” pogosto uporablja sinonimno z “osteoartrozo”, oba izraza opisujeta isto degenerativno bolezen sklepov. Ni pomembne razlike med tema dvema pojmovoma, zato se pogosto uporabljata zamenljivo.

osteoartritis
Osteoartritis kolena povzroča bolečine v kolenu, omeji gibljivost sklepa in koleno je lahko oteklo.

Katere so najpogostejše oblike osteoartritisa

Osteoartritis (OA) se lahko razvije v različnih sklepih telesa, vendar nekateri najpogostejši obliki osteoartritisa vključujejo:

 1. Osteoartritis kolena: Osteoartritis kolena je eden najpogostejših oblikov OA. Zaznamuje ga degeneracija hrustanca v kolenih, kar lahko povzroči bolečino, otrdelost in zmanjšano gibljivost.
 2. Osteoartritis kolka: Osteoartritis kolka je prav tako pogost in lahko povzroči bolečine v križu, omejeno gibljivost in zmanjšano funkcionalnost. Bolečine v križu se lahko širijo proti stegnu in spodnjem delu hrbta.
 3. Osteoartritis rok: Osteoartritis rok se lahko razvije v sklepih roke, prstov in zapestja. To stanje lahko povzroči bolečino in zmanjšano sposobnost uporabe rok, še posebno rizartroza, ki je značilna za prste na rokah pri ženskah.
 4. Osteoartritis hrbtenice: Osteoartritis hrbtenice, znan tudi kot spondiloza (ali spondiloartroza), običajno prizadene vratno ali ledveno hrbtenico. To lahko povzroči bolečine v vratu, hrbtu, ramenih in rokah, pa tudi otrdelost in zmanjšano gibljivost.
 5. Osteoartritis stopal in gležnjev: Osteoartritis se lahko pojavi tudi v sklepih stopal in gležnjev, kar lahko povzroči bolečine pri hoji in zmanjšano gibljivost stopala.
 6. Osteoartritis ramen: Osteoartritis ramen lahko povzroči bolečine in zmanjšano gibljivost v ramenih, kar lahko oteži dvigovanje rok in opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.
 7. Osteoartritis komolca: Osteoartritis komolca običajno povzroča bolečine v komolcu in zmanjšano gibljivost roke..

To so najpogostejše oblike osteoartritisa, vendar se OA lahko pojavi v katerem koli sklepu telesa. Pomembno je omeniti, da se simptomi in resnost OA lahko razlikujeta glede na prizadeti sklep in posamezne dejavnike, vključno s starostjo, genetiko in življenjskim slogom. Zdravljenje in obvladovanje osteoartritisa se običajno prilagajata posamezniku, da se izpolnijo njegove specifične potrebe.

Priporočeno branje:

Kateri so najpogostejši simptomi osteoartritisa in kako jih prepoznati

Najpogostejši simptomi osteoartritisa vključujejo:

 • Bolečine v sklepih: Bolečina je pogost simptom osteoartritisa. Lahko je blaga ali huda, stalna ali občasna. Bolečina običajno postane bolj izrazita med dejavnostmi, ki obremenjujejo prizadeti sklep.
 • Utrujenost: Utrujenost sklepov, še posebej zjutraj ali po daljšem obdobju mirovanja, je prav tako pogost simptom. Osebe z osteoartritisom pogosto potrebujejo nekaj časa, da “razgibajo” sklepe, preden se počutijo gibljive.
 • Zmanjšana gibljivost: Lahko se pojavi omejena gibljivost prizadetih sklepov. Oseba morda ne more izvajati določenih gibov ali se počuti neprijetno pri izvajanju teh gibov.
 • Oteklina: Včasih pride do otekanja prizadetega sklepa. Oteklina lahko nastane zaradi vnetja ali kopičenja tekočine v sklepih.
 • Škripanje ali pokanje: Osebe z osteoartritisom pogosto opazijo škripanje ali pokanje sklepa med premikanjem. To je posledica trenja poškodovanega hrustanca.
 • Oslabelost mišic: Oslabelost mišic okoli prizadetega sklepa lahko nastane zaradi zmanjšane aktivnosti in gibljivosti zaradi bolečin in utrujenosti.
 • Deformacije sklepov: V naprednih primerih osteoartritisa se lahko sklepi deformirajo. To lahko povzroči spremembe oblike in velikosti sklepa.
Vnetje-sklepov-koleno
Oteklo koleno je simptom, ki lahko nakazuje, da gre za osteoartritis v kolenskem sklepu.

Da prepoznate simptome osteoartritisa, bodite pozorni na bolečine, utrujenost in zmanjšano gibljivost v sklepih, še posebej, če so ti simptomi prisotni daljše časovno obdobje. Če opazite te simptome, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali revmatologom za diagnozo in načrt zdravljenja. Zgodnja diagnoza in obvladovanje osteoartritisa lahko pomagata pri olajšanju simptomov in ohranjanju funkcije sklepov.

Vzroki, da nastane osteoartritis

Vzroki, da nastane osteoartritis so pogosto kompleksni in so lahko posledica kombinacije genetskih, vedenjskih in okoljskih dejavnikov. Tu so glavni vzroki za razvoj osteoartritisa:

 1. Staranje: Eden od ključnih dejavnikov tveganja za razvoj osteoartritisa je staranje. S starostjo se hrustanec v sklepih naravno obrablja, kar lahko vodi do razvoja osteoartritisa.
 2. Genetika: Dedni dejavniki igrajo vlogo pri nagnjenosti k razvoju osteoartritisa. Če imate družinsko anamnezo osteoartritisa, se poveča tveganje, da boste sami razvili to stanje.
 3. Preobremenitev sklepov: Ponavljajoči se stres na sklepih, kot je dvigovanje težkih bremen ali ponavljajoče se športne dejavnosti, lahko povzroči poškodbe hrustanca in poveča tveganje za osteoartritis.
 4. Poškodbe sklepov: Poškodbe sklepov, vključno z zlomi in drugimi poškodbami, ki vplivajo na sklepno strukturo, lahko povečajo tveganje za razvoj osteoartritisa v tem sklepu.
 5. Debelost: Prekomerna telesna teža ali presežna telesna masa povečujeta obremenitev sklepov, še posebej na kolenih, bokih in hrbtenici. To lahko pospeši razgradnjo hrustanca in poveča tveganje za osteoartritis.
 6. Spol: Osteoartritis pogosteje prizadene ženske, še posebej po menopavzi. Hormonski dejavniki lahko igrajo vlogo pri tej razliki.
 7. Dedni dejavniki: Obstajajo določene genetske variacije, ki povečujejo tveganje za osteoartritis.
 8. Kronični stres na sklepih: Poklici ali dejavnosti, ki vključujejo dolgotrajno sedenje, stajanje ali ponavljajoče se gibe, prav tako lahko povečajo tveganje za razvoj osteoartritisa.
 9. Druge zdravstvene težave: Obstajajo določene zdravstvene razmere, kot so revmatične bolezni, ki lahko povečajo tveganje za osteoartritis.
 10. Hormonske spremembe: Hormonske spremembe, kot so tiste med menopavzo, lahko vplivajo na razgradnjo hrustanca in povečajo tveganje za osteoartritis.

Pomembno je poudariti, da običajno razvoj osteoartritisa vključuje kombinacijo teh dejavnikov in da ima vsaka oseba lahko svoj edinstven niz okoliščin, ki prispevajo k razvoju bolezni. Preventivni ukrepi, vključno z ohranjanjem zdrave telesne mase, redno telesno aktivnostjo in izogibanjem prekomernemu stresu na sklepih, lahko pomagajo zmanjšati tveganje za osteoartritis.

Preberite še:

Kako se postavi diagnoza osteoartritis

Diagnoza osteoartritis obično se postavlja na osnovi medicinske anamneze, fizičnega pregleda, radioloških pregleda in laboratorijskih testov. Tako obično poteka diagnoza osteoartritisa:

 • Medicinska anamneza in pregled: Zdravnik bo z vami razpravljal o vaših simptomih, vključno z bolečino, oteklinami, zmanjšano gibljivostjo in drugimi znaki, ki kažejo na težave z sklepi. Pomembno je, da zdravniku omenite družinsko anamnezo artritisa ali drugih revmatičnih bolezni. Zdravnik bo prav tako razpravljal o vašem načinu življenja, prehranskih navadah in dejavnostih, ki lahko vplivajo na sklepe.
 • Fizični pregled: Zdravnik bo pregledal prizadeti sklep, da preveri prisotnost otekline, občutljivosti, zmanjšane gibljivosti in drugih fizičnih znakov osteoartritisa. Med pregledom bo zdravnik morda zahteval, da izvajate določene gibe, da oceni stopnjo gibljivosti in funkcionalnosti sklepov.
 • Radiološki pregledi: Rentgenski posnetek je pogost radiološki pregled, ki se uporablja za diagnosticiranje osteoartritisa. Na rentgenskem posnetku so lahko vidne značilne spremembe v sklepih, vključno z zoženjem prostora med kostmi, tvorbo osteofitov (kostnih izrastkov) in drugimi spremembami, povezanimi z osteoartritisom.
 • CT in MRI: Včasih se uporabljajo tudi bolj napredni radiološki pregledi, kot so računalniška tomografija (CT) in magnetna resonanca (MRI), da se podrobneje preučijo sklepi in sosednja tkiva.
 • Laboratorijski testi: Čeprav osteoartritis običajno ne povzroča sprememb v krvnih preiskavah, jih lahko zdravnik predpiše, da izključi druge možne vzroke simptomov, kot so revmatoidni artritis ali okužbe.
pregled-pri-zdravniku

Diagnoza osteoartritisa temelji na kombinaciji teh elementov, pri čemer zdravnik upošteva vse razpoložljive informacije, da postavi pravilno diagnozo. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če imate simptome, ki kažejo na osteoartritis, da boste lahko prejeli pravočasno diagnozo in obvladovanje tega stanja.

Zdravljenje osteoartritisa

Zdravljenje osteoartritisa temelji na lajšanju simptomov, zaustavljanje napredovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja bolnika. Tu je nekaj pogostih tretmajev za osteoartritis:

Nefarmakološko zdravljenje:

 • Fizioterapija: Strukturirane vaje in terapija lahko pomagajo pri krepitev mišic okoli prizadetih sklepov, izboljšajo gibljivost in zmanjšajo bolečino.
 • Uporaba ortoznih pripomočkov: Ortozni pripomočki, kot so čevlji s podporo, bergle ali ortoze, lahko nudijo oporo in stabilnost sklepom.
 • Fizioterapija: Terapevti lahko uporabijo metode, kot so masaža, toplota in mraz ter elektroterapija, da zmanjšajo bolečino in izboljšajo funkcionalnost sklepov.
 • Izguba teže: Če je bolnik predebel, lahko izguba telesne mase zmanjša obremenitev sklepov in izboljša simptome.

Zdravljenje z zdravili:

 • Analgetiki: Zdravila proti bolečinam, kot je acetaminofen, se lahko uporabljajo za lajšanje bolečin.
 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta ibuprofen ali naproksen, lahko zmanjšajo vnetje in bolečino.
 • Injekcije kortikosteroidov: Kortikosteroidi se lahko injicirajo neposredno v sklep, da se zmanjša vnetje in bolečina.
 • Hialuronska kislina: Injekcije hialuronske kisline lahko izboljšajo mazanje sklepov in zmanjšajo trenje.

Kirurški tretmaji: V hujših primerih, ko konzervativni tretmaji ne pomagajo, se lahko razmisli o kirurških možnostih, kot so artroskopija (minimalno invazivni poseg), artroplastika (zamenjava sklepa) ali osteotomija (preusmeritev kosti).

Elektromagnetna terapija: Elektromagnetna terapija, kot so pulzirajoči elektromagnetni pripomočki, uporablja elektromagnetna polja za stimulacijo prizadetih sklepov. Zaključek ene od študij pravi takole:

Terapija s PEMF (pulzirajočimi elektromagnetnimi polji) se zdi učinkovita v kratkoročnem obdobju za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcije pri bolnikih s osteoartritisom. (1)

elektromagnetna-blazina-magus
Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine zaradi osteoastritisa. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 2 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije. Zakaj je magnetnoterapija tako uspešna vrsta terapije, vam na povezavi razloži tudi Prim. dr. Jože Barovič, dr.med., spec. fiziater.

Pomembno je poudariti, da je vsak primer osteoartritisa edinstven, zato se tretmaji prilagajajo posameznim potrebam in simptomom vsake osebe. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom ali revmatologom, da se pogovorite o najboljših tretmajih za vaš specifičen primer osteoartritisa.

Kako nadzirati bolečine povezane z osteoartritisom

Nadzor bolečin, povezanih z osteoartritisom, lahko ključno vpliva na izboljšanje kakovosti življenja in funkcionalnosti. Tu je nekaj strategij, ki vam lahko pomagajo nadzirati bolečino:

 1. Zdravila za bolečino: Analgetiki, kot je acetaminofen (paracetamol), lahko pomagajo pri blaženju blage do zmerno močne bolečine.
 2. Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot sta ibuprofen ali naproksen, lahko zmanjšajo bolečino in vnetje. Vendar jih uporabljajte v skladu z zdravniškimi navodili, saj lahko dolgotrajna uporaba povzroči neželene učinke.
 3. Injekcije kortikosteroidov: Zdravnik vam lahko priporoči injekcijo kortikosteroidov neposredno v sklep, da zmanjša vnetje in bolečino. Ta terapija lahko prinese olajšanje, ki traja nekaj mesecev.
 4. Hialuronska kislina: Injekcije hialuronske kisline lahko izboljšajo mazanje sklepov in zmanjšajo trenje. To lahko olajša bolečino in poveča gibljivost.
 5. Fizioterapija: Fizioterapevt vam lahko pomaga razviti vadbeni program in terapijo, osredotočeno na krepitev mišic okoli prizadetih sklepov in izboljšanje gibljivosti. To lahko zmanjša stres na sklepih in bolečino.
 6. Toplota in mraz: Toplota (topli obkladki, topli prhi) lahko sprosti mišice in blaži bolečino. Mraz (led ali hladni obkladki) lahko zmanjša oteklino in vnetje. Uporabite ju po potrebi in kar vam paše.
 7. Ortozna sredstva: Uporaba ortoznih sredstev, kot so opornice za kolena, lahko zagotovi podporo sklepom in zmanjša bolečino.
 8. Vaje: Redna zmerna telesna aktivnost lahko okrepi mišice in podpre sklepe. Pomembno je izbrati vaje, ki ne ustvarjajo prevelike obremenitve sklepov.
 9. Izguba telesne mase: Če imate prekomerno telesno težo, lahko izguba telesne mase zmanjša obremenitev sklepov, kar lahko znatno izboljša bolečino in funkcionalnost.
 10. Upravljanje stresa: Tehnike sproščanja, kot so meditacija in globoko dihanje, vam lahko pomagajo zmanjšati napetost in dojemanje bolečine.
 11. Zdravstvena terapija: V težjih primerih osteoartritisa lahko zdravnik razmisli o drugih medicinskih možnostih, kot so kirurški postopki.

Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom ali revmatologom, da se pogovorite o najboljših strategijah za obvladovanje bolečin v vašem specifičnem primeru osteoartritisa. Individualni pristop in sodelovanje z zdravstvenim timom sta ključnega pomena za uspešno obvladovanje bolečin in izboljšanje kakovosti življenja.

Jedilnik za osteoartritis – vpliv prehrane

prehrana-artritis
Prehrana je ključnega pomena pri osteoartritisu; preberite jedilnik za osteoartritis ( kaj jesti in čemu se izogniti).

Vpliv prehrane na vse vrste artritisa, tudi na osteoartritis, je velik. Poznamo hrano in elemente v prehrani, ki vplivajo na vnetje v telesu in hrano, ki zmanjšuje vnetje.

Pravilna prehrana igra ključno vlogo pri obvladovanju osteoartritisa in lahko pomaga pri trajnem lajšanju bolečin ter izboljšanju splošnega zdravja sklepov. Prehranski pristop pri osteoartritisu vključuje izbiro živil, ki imajo protivnetne lastnosti, bogata so z antioksidanti ter prispevajo k ohranjanju zdrave telesne mase.

Ena izmed ključnih sestavin protivnetne prehrane so omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, lanenih semenih, chia semenih, orehih in algah. Te maščobne kisline zmanjšujejo vnetje v sklepih in lahko lajšajo bolečino. Prav tako je pomembno uživanje hrane, bogate z antioksidanti, kot so sadje, zelenjava, oreščki in semena. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale, ki lahko povzročajo vnetje.

Ali lahko fizioterapija in vaje pomagajo pri osteoartritisu

Da, vaje in fizioterapija sta ključna dela obvladovanja osteoartritisa. Redna telesna dejavnost in fizioterapija lahko bistveno izboljšata simptome in funkcionalnost oseb z osteoartritisom. Tukaj je, kako vaje in fizioterapija lahko pomagata:

 • Krepitve mišic: Fizioterapija lahko vključuje vaje, usmerjene v krepitev mišic okoli prizadetih sklepov. To pomaga podpirati in stabilizirati sklepe, zmanjšuje stres nanje in izboljšuje njihovo funkcionalnost.
 • Povečanje gibljivosti: Specifične vaje in tehnike, ki jih lahko predlaga fizioterapevt, lahko pomagajo izboljšati gibljivost sklepa. To lahko zmanjša otrdelost in poveča obseg gibanja.
 • Zmanjšanje bolečine: Fizioterapevt lahko uporablja različne tehnike, vključno z masažo in uporabo toplote ali hlajenja, da zmanjša bolečino in nelagodje v prizadetih sklepih.
 • Izboljšanje ravnotežja: Osebe s osteoartritisom pogosto imajo težave z ravnotežjem. Fizioterapija lahko vključuje vaje, ki pomagajo izboljšati ravnotežje in zmanjšati tveganje za padce.
 • Individualizirani načrti: Fizioterapevt bo razvil individualiziran načrt vaj in terapije, prilagojen vašim specifičnim potrebam in simptomom osteoartritisa.

Pomembno je poudariti, da morajo biti vaje in fizioterapija prilagojene stanju vsake osebe ter da jih je treba izvajati pod nadzorom strokovnjaka, da se preprečijo poškodbe ali poslabšanje simptomov. Nikoli ne začenjajte intenzivnega programa vadbe brez nasveta in nadzora zdravnika ali fizioterapevta.

Da bi maksimizirali koristi vaj in fizioterapije, je pomembno, da jih redno izvajate in sodelujete z medicinskim timom, da pravilno obvladujete simptome osteoartritisa.

Priporočljive vaje za osteoartritis

Vaje za osteoartritis bi morale biti prilagojene posameznikovim potrebam in prizadetim sklepom. Preden začnete katerikoli vadbeni program, je pomembno, da se posvetujete s fizioterapevtom ali strokovnjakom za rehabilitacijo, da dobite prilagojen načrt, ki ustreza vašemu stanju in zmožnostim. Vendar pa tukaj je nekaj splošnih vaj, ki se pogosto priporočajo ljudem s osteoartritisom:

 • Vaje za krepitev mišic: Vaje za krepitev mišic okoli prizadetih sklepov lahko pomagajo podpreti te sklepe in zmanjšati stres nanje. Sem spadajo vaje za noge, boke, kolena in roke. Primeri vaj za krepitev vključujejo počepe, izmene, vaje z utežmi ali elastičnimi trakovi.
 • Vaje za ravnotežje: Vaje, ki izboljšujejo ravnotežje, lahko zmanjšajo tveganje padcev, kar je še posebej pomembno za ljudi s osteoartritisom. Sem spadajo stoje na eni nogi, hoja po ravnotežni deski ali vaje ravnotežja na eni nogi.
 • Vaje za prožnost in gibljivost: Vaje, ki izboljšujejo gibljivost sklepov, lahko pomagajo zmanjšati togost in povečati obseg gibanja. Sem spadajo raztezne vaje mišic in sklepov pred in po vadbi.
 • Aerobne vaje nizkega vpliva: Aerobne vaje, kot so hoja, plavanje ali kolesarjenje, so nizkega vpliva na sklepe in lahko izboljšajo kondicijo ter krvni obtok.
 • Vaje dihanja in sproščanja: Tehnike globokih dihalnih vaj in sproščanja lahko pomagajo zmanjšati stres in napetost, kar lahko prispeva k zmanjšanju bolečin.
 • Hidroterapija: Vaje v vodi, znane kot hidroterapija, lahko posebej koristijo, saj voda podpira telo in zmanjšuje stres na sklepih.
 • Fizioterapija: Fizioterapevt vam bo lahko prilagodil vaje in tehnike terapije vašim specifičnim potrebam in stanju.

Pomembno je poudariti, da postopno povečevanje intenzivnosti vaj pomembno, da se izognete pretiranemu naporu ali poškodbam. Če med vadbo čutite močno bolečino ali nelagodje, prenehajte in se posvetujte s strokovnjakom. Redno vadbo, ob pravilnem vodenju, lahko prinese številne koristi ljudem s osteoartritisom, vključno z izboljšanjem moči, gibljivosti in zmanjšanjem bolečin.

Kako je osteoartritis povezan z bolečinami v križu

Osteoartritis in bolečine v križu so pogosto povezane, saj je hrbtenica eno od področja telesa, ki ga pogosto prizadene ta degenerativna bolezen sklepov. Tukaj je, kako je osteoartritis povezan z bolečinami v hrbtu:

 • Degeneracija medvretenčnih sklepov: Osteoartritis lahko prizadene medvretenčne sklepe, ki se nahajajo med vretenci v hrbtenici. Poškodba hrustanca v teh sklepih lahko povzroči trenje med vretenci, kar vodi v bolečine v hrbtu.
 • Spremembe v hrbtenici: Napredovanje osteoartritisa v hrbtenici lahko povzroči spremembe oblike vretenc. To lahko privede do nastanka osteofitov, to so kostnih izrastkov, ki lahko pritiskajo na okoliške živce in povzročajo bolečine.
 • Zmanjšanje gibljivosti: Osteoartritis v hrbtenici lahko vodi do izgube gibljivosti in elastičnosti hrbtenice. To lahko povzroči bolečine v hrbtu in omejen obseg gibanja.
 • Iritacija živcev: Če osteoartritis povzroči stiskanje ali draženje hrbtenjačnih živcev, lahko to privede do bolečin v hrbtu, vključno z bolečinami, ki se širijo navzdol po nogah ali rokah, odvisno od prizadetega območja.
 • Slaba telesna drža: Posamezniki z bolečinami v hrbtu, ki jih povzroča osteoartritis, pogosto spreminjajo svojo telesno držo, da bi olajšali bolečino. To lahko vodi do dodatnih težav s hrbtom in mišicami.
 • Sočasne bolezni: Osteoartritis pogosto sovpada z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so degenerativne težave s hrbtenico, herniacija diska ali spinalna stenoza, kar lahko prispeva k bolečinam v hrbtu.

Pomembno je poudariti, da bolečine v hrbtu niso vedno posledica osteoartritisa in lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov. Če imate kronične ali resne bolečine v hrbtu, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom za hrbtenico, da dobite natančno diagnozo in ustrezno načrt zdravljenja.

Hernija-diska
Hernija diska povzroči hude bolečine v križu, ki navadno sevajo v eno nogo.

Ali lahko degenerativne spremembe hrbtenice povzročijo osteoartritis

Da, degenerativne spremembe v hrbtenici, kot so spremembe v medvretenčnih diskih in sklepih hrbtenice, lahko prispevajo k razvoju osteoartritisa v hrbtenici. Ta oblika osteoartritisa je znana kot spondiloza. Tukaj je razlaga, kako do tega pride:

 • Spremembe v medvretenčnih diskih: Medvretenčni diski so hrustančasti blazinici med vretenci, ki delujejo kot blažilniki in omogočajo gibanje hrbtenice. Sčasoma se lahko ti diski izsušijo in izgubijo elastičnost zaradi normalnega staranja in degeneracije. To lahko privede do zmanjšanja višine medvretenčnih diskov in povečanega trenja med vretenci, kar lahko povzroči osteoartritis v hrbtenici.
 • Spremembe v medvretenčnih sklepih: Medvretenčni sklepi, znani tudi kot fasetni sklepi, so majhni sklepi med vretenci, ki omogočajo gibanje hrbtenice. Sčasoma se lahko tudi ti sklepi srečujejo z degenerativnimi spremembami, vključno s poškodbami hrustanca in tvorbo osteofitov (koščenih izrastkov). To stanje se pogosto imenuje fasetna artroza in je tudi oblika osteoartritisa.
 • Spinalna stenoza: Degenerativne spremembe v hrbtenici lahko privedejo do zožitve spinalnega kanala, kar se imenuje spinalna stenoza. To lahko povzroči stiskanje spinalnih živcev in sproži bolečine v hrbtu, otrplost in druge simptome.

Degenerativne spremembe v hrbtenici so pogosto del normalnega procesa staranja in ne nujno vodijo do razvoja osteoartritisa. Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh te spremembe izrazitejše in povzročijo osteoartritis v hrbtenici. Pomembno je poudariti, da se simptomi spinalne stenoze ali fasetne artroze lahko bistveno razlikujejo od osebe do osebe, zato bi moral zdravnik ali specialist za hrbtenico postaviti diagnozo in načrt zdravljenja glede na individualne potrebe in simptome.

Osteoartritis

VIRI IN DODATNA BRANJA:

(1): ncbi

2 ): zdravstveni dom Ljutomer že vrsto let uporablja Magus blazino za magnetno terapija na oddelku za fizioterapijo

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.