Artroza sklepov je pogosto obolenje, ki prizadene mnogo starejših in ji veliko ljudi reče REVMA. Kaj je vzrok za artrozo in kakšni so znaki te bolezni, vam bomo opisali na tej strani. V nadaljevanju pa tudi, kje se najpogosteje pojavi, ter kako si lahko sami pomagate z magnetno terapijo proti artrozi.

Artroza-prstov-na-rokah
Artroza prstov na rokah

Kaj je artroza?

Artroza je bolezen, pri kateri pride do obrabe sklepov, ki nastane zaradi izginevanja hrustanca v sklepu. Gre za degenerativne spremembe sklepov in pripadajočih struktur, ki jo spremljata bolečina in motena gibljivost.
Izguba sklepne tekočine, tanjšanje in pokanje hrustanca in navsezadnje tudi poškodba kosti, uničuje sklep in povzroča hudo bolečino.

Artroza je bolezen, ki največkrat prizadene starejše: kar 80% populacije nad 55. let ima artrozo.

Artroza je kroničen, počasi napredujoč proces, ki se ga da ustaviti, zato berite naprej, mogoče najdete rešitev tudi vi.

Za artrozo je torej značilno izginevanje sklepnega hrustanca, v napredovani fazi bolezni, pa tudi tvorba kostnih izrastkov na robovih sklepnih površin, pojavi se lahko deformacija sklepa in omejena gibljivost.

Bolečine v sklepih

Artroza je bolezen, ki v prvi vrsti povzroča bolečine v sklepih. Ker gre za obrabljanje sklepa, to povzroča bolečino. To je tudi prvi pokazatelj, da je v sklepu nekaj narobe in zato obiščemo zdravnika.

Artritis – artroza razlika

Bolečine v sklepih povzroča tudi ARTRITIS, ki se velikokrat razvije iz obrabe. Artritis je vnetje sklepov, ki tudi povzroča bolečino v prizadetem sklepu.
Razlika med artrozo in artritisom je v tem, da artroza nima vnetnih parametrov kot artritis in vnetje v sklepu se največkrat razvije iz artroze. Obe bolezni sta med seboj prepleteni.

Kakšni so vzroki za artrozo?

Vzroki, da nastane artroza, so različni, večino pa govorimo o mehanskih vzrokih, ko se obrabi – poškoduje hrustanec v sklepu. Se pravi je glavni vzrok za artrozo obraba, poškodba ali izginevanje hrustanca v sklepu.
Vzroki za obrabo hrustanca so različni, glede na to ali je artroza primarna ali sekundarna bolezen.

 

Vzroki pri primarni artrozi

 • dedna zasnova, ko hrustanec ni tako odporen kot sicer
 • težko fizično delo
 • pretirano naprezanje pri športu
 • nepravilna drža npr. pri sedenju v službi, za računalnikom
Artritis je vnetje sklepov, ki se ravno tako kot artroza odraža v bolečinah v sklepih, vendar ima tudi nekaj drugačnih simptomov. Več>>> Artritis simptomi

Vzroki pri sekundarni artrozi

Pri sekundarni artrozi, ko je vzrok zanjo neka druga bolezen oz. stanje, so vzroki:

 • poškodba sklepa ( zlom )
 • različno dolge okončine
 • prevelika telesna teža in s tem pretirana obremenitev sklepov, predvsem spodnjih okončin
 • artritis, sladkorna bolezen itd.

Prvi znaki te bolezni so jutranje bolečine, ko se zasliši tudi škrtanje v sklepih, ki pojenjajo, ko sklep razgibamo.

Artroze ni moč pozdraviti, lahko le blažimo bolečine in preprečujemo napredovanje obrabe

Zakaj se hrustanec obrabi?

Ker je vzrok nastanka artroze obraba hrustanca, nas zanima kaj je hrustanec, iz česa je sestavljeni in zakaj se obrabi:

Hrustanec je gelu podobna snov, ki v sklepu omogoča gladko drsenje z minimalnim trenjem. Zgradba hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, sestavljen je iz 80% vode, obdaja pa ga čvrsto vezivno ogrodje, ki mu rečemo matriks.
Hrustančno tkivo je zelo slabo prekrvavljeno in presnovno manj dejavno, zato je bolj dovzetno za obrabo.
Znano je, da artroza hitreje napade sklepe spodnjih okončin in hrbtenice, ker so bolj obremenjeni ( koleno, gleženj, prsti na nogah..).

obraba-hrustanca
Obrabljen hrustanec v kolčnem sklepu, ko že drgne kost ob kost.

Znaki artroze

Znaki, da imate artrozo se kažejo postopno. Nekateri teh znakov dolgo ne jemljejo resno, češ me boli sklep, bo že bolje. Vendar pri artrozi temu ni tako, ta bolezen napreduje počasi in postopno, vendar prizadetega sklepa ni moč pozdraviti. Lahko lajšamo simptome in zaustavljamo napredovanje. Ko se znaki pojavijo, se stanje postopno stopnjuje in slabša.
Znaki artroze so:

 • bolečine v sklepih je najbolj prisotna zjutraj, ko vstanete, ko še sklep ni razgiban; bolečina je prisotna tudi zvečer, ko je sklep utrujen in po obremenitvi oz. aktivnosti.
 • oteklina je prisotna okoli sklepa in je lahko mehka na otip, kar pomeni, da se je v sklepu nabrala tekočina ali se čutijo trde bulice – to so izrastki, ki jim pravimo osteofiti.
 • slabša gibljivost je značilna pri artrozi zjutraj, ko sklep še ni razmigan in po obremenitvi. Vzrok za zmanjšano gibljivost je oteklina in izrastki v sklepu.
 • škrtanje v sklepu je značilna, saj artroza načne hrustanec, ki ni več gladek in se sliši in čuti šktranje, ker ne drsi gladko ampak se zatika.

Najpogosteje prizadeta mesta

Najpogosteje prizadeta mesta pri artrozi so spodnje okončine, ki so najbolj dovzetne za obrabo, ker nosijo največjo obremenitev našega telesa in mali sklepi prstov na roki.

Artroza kolena (gonartroza)

je degenerativnonevnetno obolenje sklepa, ko se hrustanec v sklepu prehitro obrablja in povzroča veliko škodo v sklepu in hkrati bolečino.
Artroza kolena se imenuje gonartroza in je zelo pogosta, ker je koleno sklep, ki nosi veliko težo telesa. Žal se artroze ne da pozdraviti, lahko jo le zaviramo oz. lajšamo bolečino.
Bolečina v kolenu je ena najpogostejših vzrokov za bolečine v sklepih, ker je kolenski sklep zelo obremenjen. Na povezavi preberite še ostale vzroke za bolečino v kolenu, kako poteka zdravljenje in kakšne so primerne vaje za boleče koleno.
Navadno se pri gonartrozi pojavljajo bolečine ob večjih obremenitvah, npr. po daljši hoji, v stoječem položaju; v mirovanju pa samo, ko je bolezen že precej napredovala. Pojavi se jutranja okorelost sklepa, ki praviloma ne traja dlje kot pol ure. Okorelost je možna tudi po daljšem sedenju in mirovanju.

Klinična študija je dokazala, da elektromagnetna terapija pozitivno vpliva na obnovo hrustanca v kolenu in zmanjša bolečino. ( 1 )

Mnenje gospoda, ki ima artrozo kolena ( video )

”Koleno me je iz neznanega vzroka začelo močno boleti. Ugotovili so mi artrozo kolena. Pomislil sem, da je logično, saj sem delal kot gradbenik in tudi kakšno kilo imam preveč. Kosti so se obrabile.
Odločil sem se za uporabo blazine Magus, ki mi je že po prvem tednu uporabe pomagala. Hvala ga. Tina!”

Magnetna terapija je pri artrozi kolena zelo priporočljiva metoda, saj deluje v globino in se dotakne vseh delov sklepa, tudi hrustančnih celic. Pospeši cirkulacijo krvi v kolenu in s tem regeneracijo. Deluje protibolečinsko in ohranja sklep gibljiv.

Artroza kolka

bolečine-v-boku
Če vas zanima bolečina v kolku in dimljah preberite na povezavi vzroke in rešitve.

Je obraba kolčnega sklepa, ko se v sklepu obrabi hrustanec. Artroza kolka je dokaj pogosta težava zrele oz. starejše generacije, saj artroza najpogosteje napade kolčni in kolenski sklep, ker morajo že po naravi prenašati največjo težo. Več o tem, kaj povzroča bolečine v kolkih, preberite na povezavi, kjer so tudi vaje za kolke, da bodo ostali gibljivi in zdravi.

Pri tem sklepnem obolenju je pomembno, da pacient ostane aktiven, saj s pravilnimi vajami ohranja oz. izboljša stabilnost sklepa, gibljivost in mišično moč.
Predvsem v začetni fazi artroze, lahko magnetna terapija veliko pripomore  k upočasnitvi izginevanja – propadanja hrustanca v kolku, hkrati pa deluje protibolečinsko.
Dejstvo je, da bolečina in artroza v kolku privedeta do kasnejših sprememb tudi na hrbtenici in medenici.

Bolečine v križu

Zelo pogosta je degenerativna obraba in s tem bolečine v  križu, to je kadar so obrabljeni mali hrbtenični sklepi – zaradi pretežnega sedenja, nepravilne drže in s tem obremenitve našega skeleta.
Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, vratne hrbtenice in kolen. ( 2 )

Spondiloza vratne in ledvene hrbtenice

Spondiloza je degenerativni proces v hrbtenici, ki je tesno povezan s staranjem človeka. Gre za spremembo oziroma obrabo malih hrbteničnih sklepov, medvretenčnih ploščic in vretenc. Najpogosteje se znaki spondiloze pokažejo v vratnem delu hrbtenice in v ledveni hrbtenici. Vzrok zato je najverjetnejši, ker vrat drži težo glave in ledveni, ker nosi precejšni del telesne teže človeka. 
Kaj točno se zgodi pri spondilozi, kakšni so simptomi in dejavniki tveganja, vzroki in kaj lahko storite samo za zdravo hrbtenico, preberite na povezavi kaj je spondiloza.

Kako napreduje artroza?

Artroza je bolezen, ki počasi napreduje in tudi diagnozo zdravniki večkrat postavijo pozno, ko je obraba v sklepu že naredila določeno škodo. Resnica je tudi ta, da veliko bolnikov začetne znake artroze zanemarijo in obiščejo zdravnika prepozno.
Napredovanje artroze razdelimo na faze:

 • začetna faza: prva slika kaže kost (1) in stanjšan hrustanec (2)
 • zmerna faza: srednja slika kaže sklep kolena, ko hrustanca ni več (3)
 • huda faza: desna slika kaže, da v sklepu ni več hrustanca, ob straneh so vidni osteofiti (5) in na sredi okruški (4), ki vodijo v vnetje sklepa, saj ga dražijo
Artroza sklepov Magus.si

Zdravljenje artroze

Zdravljenje artroze je dolgotrajen proces, nič ne dosežemo čez noč, saj je tudi do artroze prihajalo več let. Poleg predpisanih medikamentov vam svetujemo zdrav življenjski slog:

 • skrbite za zdravo prehrano,
 • pravilno telesno težo in
 • športno aktivnost.

Konzervativno zdravljenje

se vedno začne s previdnostnimi ukrepi in izobraževanju pacienta o bolezni. Razbremenitev bolečega sklepa, prilagoditev aktivnosti in skrb za telesno težo, so osnovno izhodišče. Zdravnik predpiše protibolečinske tablete, znotrajsklepne injekcije ali fizioterapijo.

Magnetna terapija

je del fizioterapije, ki je zelo uspešna v začetni fazi artroze. Ko je artroza že napredovala, magnetoterapija uspešno lajša bolečine brez neželenih stranskih učinkov in skrbi za regeneracijo celotnega sklepa. Magnetna terapija Magus ima veliko prednosti pri uporabi:

 • enostavna uporaba doma
 • globinsko delovanje na celice
 • neboleča terapija brez neželenih stranskih učinkov
 • klinično dokazano pozitivno delovanje ( 1 )
Boleče koleno v mirovanju-rehabilitacija-magus.si
Magnetna terapija Magus je fizioterapija na domu, saj vam v teh časih ni potrebno od doma za dobro rehabilitacijo oz. lajšanje bolečin zaradi artroze

Operativno zdravljenje

je potrebno takrat, ko je bolezen napredovala do te mere, da ne pomaga druga metoda. Operativno zdravljenje pomeni, da z operacijo nadomestijo del sklepa ali celoten sklep. Totalna endoproteza sklepa je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestimo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksirajo v kost.

Operacija kolka zaradi artroze

Operacija kolka je ena najpogostejših peracij v ortopediji, vstavitev totalne endoproteze kolka pa je najpogostejša operacija na kolku.

Do operacije kolka privede največkrat ravno artroza oziroma obraba kolčnega sklepa. Pri tem se plast hrustanca obrabi, napoka, poškoduje do te mere, da pacientu povzroča hude bolečine in ga ovira pri hoji. Ker je kolčni sklep zelo obremenjen, ker nosi velik delež telesne teže, obraba in s tem bolečina močno vpliva na kvaliteto življenja pacienta. Pri operaciji kolka se zamenja kolčni sklep, poznamo več vrst protez in tehnik po kateri se operacija opravi. Operacija kolka terja rehabilitacijo pacienta, še posebno pri starejših je to velikega pomena, saj je od tega odvisna tudi samostojnost starejše osebe.

Kako zaustavimo artrozo?

Da bi preprečili artrozo, moramo že mladih letih poskrbeti za pravilno držo, primerno telesno težo in napačne obremenitve.

Današnja medicina je sposobna spoznati že najmanjše hrustančne defekte v zgodnjem stadiju. Zato z obiskom zdravnika ne odlašajte, če mislite, da imate artrozo.

Da do artroze ne bi prišlo, je tukaj nekaj ukrepov:

 • pravilna telovadba oz stalna telesna aktivnost
 • vzdrževanje telesne teže
 • izogibanje prisilnih drž in dvigovanju težkih bremen
 • redno in razumno prehranjevanje
 • elektromagnetna terapija 
magnetna-terapija-magus

Ko imate diagnosticirano artrozo, morate razmišljati, kako si boste olajšali bolečino, ki vas spremlja in vam krati kvaliteto življenja.

Zavedamo se, da je lahko bolečina neznosna, vendar je potrebno narediti tudi kaj, da artroza ne bo napredovala. Pri tem vam je v veliko pomoč magnentoterapija za doma.
Preberite na kakšen način magnetna terapija deluje in jasno vam bo, da lahko zavre artrozo, saj deluje v globino – na celice. Članek Kako deluje na telo?, si lahko preberete na povezavi.  V članku boste lahko prebrali tudi, kaj pravijo zdravniki o elektro magnetni terapiji.

Vaje pri artrozi

Vaje pri artrozi so nujne iz dveh razlogov: preprečujejo otrdelost sklepov in krepijo mišice, ki obdajajo sklep. Močne mišice omogočajo potrebno podporo, olajšajo gibanje in zmanjšajo bolečine.
Počitek je pomemben del zdravljenja artroze kolena, vendar mora biti uravnotežen z rednimi vajami:

 • pravilno se usedite na stol in iztegujte oba kolena do vodoravnega položaja. Zadržite par sekund in ponovite.
 • pravilni izpadni koraki
 • usedite se na stol in si gležnje obremenite z lažjimi utežmi. Sedite tako, da noge bingljajo s stola – ne dosežete tal. To je razbremenitev kolenskega sklepa
 • sedite na trdo podlago z iztegnjenimi rokami in se s trupom pomikajte proti kolenom ( glej sliko )
Putika-magus.si_

POGOSTA VPRAŠANJA O ARTROZI:

Kaj je artroza?

Artroza je bolezen sklepov, ko se hrustanec obrabi.

Kakšni so znaki pri artrozi?

Znaki so: bolečina v sklepih, otekanje, slabša gibljivost, okorelost…

Ali je artroza ozdravljiva?

Ne. Lahko se lajšajo simptomi in zavira se napredovanje te bolezni.

Kako se zdravi artroza?

Artroza se zdravi simptomatsko: lajšanje simptomov. Zdravnik predpiše protibolečinska zdravila. Če je obraba huda, se zdravi operativno.

Kaj se zgodi, če artroze ne zdravimo?

Lahko privede tudi do invalidnosti.

Kako pomaga magnetna terapija pri artrozi?

Magnetna terapija dokazano učinkuje pri artrozi, pri lajšanju bolečin in zaviranju napredovanja te bolezni.

Kaj lahko storimo sami pri artrozi?

Skrb za zdravje: pravilna telesna teža, vsakodnevna aktivnost, magnetna terapija…

 

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.