Bolečine v gležnju

Bolečine v gležnju ovirajo človeka pri aktivnostih in pri delu. Kaj je vzrok za bolečine v gležnju, kako jih prepoznati in kaj lahko storimo, da olajšamo bolečino, ki nas ovira?
V prispevku boste prebrali tudi, kdaj obiskati zdravnika in kdaj lahko počitek doma olajša bolečino + vaje za zdrave gležnje.

Bolečine v gležnju [vzroki]

Bolečine v gležnju imajo različne vzroke. Lahko gre za športno poškodbo ( zvin ) ali za udarec pri delu, ko lahko le počitek doma že olajša bolečino. Vzroki pa so lahko tudi resnejši in zahtevajo temeljitejšo obravnavo pri zdravniku.
Če je bolečina v gležnju prisotna dlje časa, če je gleženj otečen in nima prave gibljivosti, morate obiskati zdravnika.
Zdravnika morate obiskati tudi, če noge, kjer vas boli gleženj ne morete obremenjevati z vašo telesno težo.

Bolečine v gležnju sodijo med bolečine v sklepih, preberite vzroke, zdravljenje in vaje.

Bolečine v gležnju: vnetje

Bolečine v gležnju so lahko posledica vnetja v gležnju, ki ga imenujemo artritis gležnja.
Gotovo vas zanima, kako prepoznati artritis gležnja, zato vas vabim, da preberete članek artritis simptomi in prepoznali boste, če imate vi vnetje v gležnju in kaj storiti in pričakovati od zdravljenja.

Do artritisa oziroma vnetja gležnja pride zaradi različnih vzrokov. Poznamo pa tudi več vrst artritisa, ki so vzrok za bolečino v gležnju:

 • revmatoidni artritis,
 • psoriatični artritis,
 • osteoartritis,
 • putika ( znaki, vzroki in posledice)

Med vnetje sklepov sodi tudi putika. Napad putike zelo boli in če vas zanima, koliko časa traja putika, kliknite na povezavo.

Artroza gležnja, ki povzroča bolečine

Artroza gležnja povzroča bolečino v gležnju, gleženj je otečen in gibljivost je otežena. Artroza gležnja je pogost pojav starejših, saj gre za degenerativne spremembe v gležnju, ki je tesno povezana s starostjo. Artroza pomeni, da gre za obrabo sklepa in to povzroča bolečino.

bolecine v gleznju-artroza

ARTROZA je bolezen, ko se obrablja sklep in je vzrok za bolečine v gležnju. Na povezavi preberite, kako se zdravi artroza, kakšne vaje so primerne in kaj lahko storite sami.

Zlom gležnja

Zlom gležnja sodi med hudo travmatološko poškodbo, ko je oskrba pri zdravniku nujna. Zlom gležnja včasih terja operacijo, da z fiksatorji namestijo zlomljene kosti čimbolj skupaj, da se hitreje zacelijo. Včasih namestijo na gleženj le mavec in potreben je čas, da se kost zaceli.

Vedite: elektromagnetna terapija dokazano pospeši celjenje kosti, kar je dokazala študija ( 1 ).

Če vas zanima rehabilitacija po zlomu gležnja, si preberite izčrpen članek na to temo, kjer so podani nasveti k hitrejši rehabilitaciji, vaje in časovni okvir.

Preprečevanje bolečin v gležnju

Preprečevanje bolečin v gležnju naj se začne v mladosti, saj s pravilno telesno težo in izbiro obutve, lahko veliko storite za svoje zdrave gležnje. Zato bolečine v gležnju lahko preprečite na različne načine:

 • pravilna telesna teža je zelo pomembna za ohranjanje zdravih gležnjev. Gležnji so eni od bolj obremenjenih sklepov v telesu, zato teža, ki jo nosijo zelo vpliva na obrabo in riziko za poškodbe.
 • vaje za krepitev gležnjev ( video ).
 • pravilna izbira obutve: visoke pete in cenena obutev, ki našim gležnjem oziroma stopalom ne nudijo opore in ergonomsko oblikovanih vložkov, ne delajo usluge našim gležnjem. Zato je pravilna izbira obutve glede na obliko vašega stopala nujna.
 • izogibanje določenim športom, še posebno, če veste, da so vaši gležnji vaša šibka točka.

Bolečine v gležnju [zdravljenje]

Kadar govorimo o poškodbi, ki ne terja obiska pri zdravniku, kot je zvin ali udarec v gleženj, si lahko pomagate doma z:

 • hladni obkladki,
 • počitek,
 • rahel povoj, da stabilizirate gleženj

Zdravljenje artritisa, artroze ali zloma terja obisk pri zdravniku oziroma travmatologu. Zdravnika obiščite, ko bolečine v gležnju ne popustijo, imate otečen gleženj, boleč na otip in ni pravilno gibljiv.
Z zdravnikom se temeljito pogovorite, on pa vas bo poslal na nadaljnje preiskave, če bo to potrebno. Skupaj z izvidi vas bo mogoče napotil k specialistu ( ortoped, fiziater.. ), ki bo ugotovil vašo diagnozo in predpisal nadaljnje zdravljenje za vas.

bolecine v gleznju-zdravljenje

Vsekakor so potrebna zdravila, da vam olajšajo bolečino, antirevmatiki oziroma protivnetna zdravila, če gre za artritis in fizioterapija, da se gležnju povrne moč in gibljivost.

Naravno zdravljenje bolečin v gležnju z magnetno terapijo

Magnetna terapija je vrsta fizikalne terapije, ki je sestavni del vsake fizioterapije oziroma rehabilitacijskega centra. Magnetno terapijo ima vsak zdravstveni dom v Sloveniji, ki ima fizioterapijo.

Študija je potrdila učinkovitost magnetoterapije

Študija o vplivu magnetnega polja na bolezni sklepov v angleščini
Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

Bolečine v gležnju se lajša in povrne gibljivost z magnetoterapijo na domu. Enostavna uporaba in učinkovitost >>>> Magus blazina

5 NAJPOGOSTEJŠIH VPRAŠANJ ZA BOLEČINE V GLEŽNJU:

Kakšen je vzrok za bolečine v gležnju?

Vzrok je lahko zvin ali udarec. Lahko pa gre za obrabo, vnetje v gležnju ali zlomljeno kost.

Kdaj moram k zdravniku, če me boli gleženj?

K zdravniku pojdite, če bolečina vztraja že dlje časa, če je gleženj otečen, če ga ne morete obremeniti.

Kakšno je zdravljenje za artrozo v gležnju?

Zdravnik vam bo predpisal protibolečinska zdravila in fizioterapijo, da povrnete moč in gibljivost gležnju. Magnetna terapija je na fizioterapiji vedno prisotna.

Ali lahko preprečim bolečine v gležnju?

Ja. Če že v mladosti skrbite za zdravje vaših sklepov: s pravilno telesno težo, z aktivnostjo, z vajami za gleženj…

Kako deluje magnetoterapija na bolečine v gležnju?

Magnetoterapija lajša bolečino v gležnju, regenerira celoten sklep in s tem povrne gibljivost. Deluje globinsko, na celice.

VIR ( 1 ): študija, ki dokazuje, da elektromagnetna terapija pospeši celjenje zlomov kosti. ( pubmed.ncbi- v angleškem jeziku )

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.