Bolečine v križu doživi vsakdo vsaj enkrat v življenju, kar 25% populacije že med 30. in 50. letom starosti. Vzrokov, zakaj pride do bolečin v križu je veliko, obstajajo pa načini, kako si lahko pomagate.
Bolečine v križu sodijo med bolečine v sklepih, saj tudi hrbtenica ni nič drugega kot zelo zapleten sklep. Obstajajo tudi bolečine, ki jih povzročajo mišice, oziroma zakrčenost mišic.
Tisti, ki bolečino v križu že poznajo, pa vedo, da se rada ponovi. In takšni zagotovo ne smejo čakati, da jih ponovno “useka”, ampak morajo za zdravo hrbtenico ukrepati hitro. Kdaj si lahko pomagate sami in kdaj je potrebno obiskati zdravnika, ter kako vam lahko pomaga fizioterapija?
Kaj lahko storimo pri bolečini v križu, ali jo lahko preprečimo in kakšni so vzroki zanjo?

V prispevku pišemo o preventivi, primernih vajah in kako vam lahko uspešno pri bolečinah v križu pomaga magnetna terapija..

 

Kaj so bolečine v križu in kako jih čutimo

Bolečine v križu so najpogostejše bolečine mišično skeletnega sistema, zaradi katerih trpi veliko ljudi. Danes tovrstna bolečina ni več domena starejših pacientov, vendar tudi mladih, zaradi njihovega načina življenja. Bolečine v križu so natančneje bolečine od spodnjih reber po trupu navzdol, največkrat jim rečemo tudi bolečine v ledvenem delu hrbtenice, saj je ta bolečina v višini ledvic. Bolečine v križu nemalokrat sevajo po zadnjici navzdol po nogi, lahko tudi do palca na nogi.

Kako čutimo bolečine v križu je zelo odvisno, ali gre za nenaden nepravilen gib, ali so bolečine že dlje časa prisotne. Velikokrat ljudje opisujejo, da jih “useka” v križu, ker se čuti kot nenadna pekoča bolečina. Kot na zgornji sliki gospoda, ki se je zasedel na fotelju in je pri vstajanju začutil ostro bolečino.


Bolečine v križu se čutijo različno:

Oster, zbadajoč občutek

Ko bolečine v križu čutimo kot ostre in zbadajoče, se te bolečine navadno raztezajo po križnem delu do zadnjice. Takšne bolečine so nenadne in izvenijo po nekaj tednih.

Občutek, da se bolečine širijo

Včasih se bolečine razširij po zadnjici do zadnjega dela stegna in zunanje strani meč ali pa v predel dimelj. Takšne bolečine pridejo postopno in trajajo do dva tedna.

Občutek, da nas je “usekalo” v križu

Ko vas useka v križu, je bolečina prišla hitro, nenadno in nepričakovano. Potreben je le en gib, ko zelo zaboli in bolečina ne popusti nekaj dni. Takšnim bolečinam strokovno rečemo lumbago. Pri takšni nenadni bolečini, ki ji rečemo akutna bolečina, ki je močna in ne traja dolgo, je značilno, da se hrbet usloči in pacienta vleče naprej in vstran, to se močno vidi pri drži in hoji.

Dolgo trajajoče bolečine v križu

Kadar bolečine v križu trajajo več kot tri mesece, jim pravimo kronične bolečine. Za takšne bolečine je značilne, da so vsakodnevne. Potrebno je obiskati zdravnika, da z različnimi preizkavami najde vzrok in pravilno zdravljenje. Takšne bolečine so zelo pogost razlog za dolgotrajnejšo odsotnost z dela.

bolečine v križu in medenici

Zaradi prisilnih drž in nepravilne telesne drže zelo trpi naša hrbtenica, zakrčenost mišic v križu je pri tem pogosta. Poznamo bolečine v križu tako pri starejših, kot pri mladih. Prav taka bolečina je ena najpogostejših težav mišično – skeletnega sistema, zaradi katerega obiščemo zdravnika in tudi pomemben vzrok za bolniški stalež.

Starejša populacija je resda veliko delala fizično ( sami so gradili hiše, delali so na njivah… ) in so z leti nastale obrabe v križu, ki jim danes pravimo degenerativne spremembe; danes pa mladi veliko dela opravijo za računalnikom in so fizično manj aktivni in si pridelajo bolečine v križu s prisiljeno držo in načinom življenja. Tudi hrbtenica mladih se obrablja, vendar gre pri njih večinoma za zakrčenost mišic, ki privedejo do bolečin.
Bolečine v križu se lahko čutijo kot nenaden usek v ledvenem delu ali pa pride do bolečin postopno. Taka bolečine je stalno prisotna in je tope narave. Pri nenadnem zasuku, ko nas “useka” v križu pa je bolečina ostra in tudi pekoča.

Zakaj nastanejo bolečine v križu: 7 najpogostejših vzrokov 

Ocenjuje se, da bo do 80%  posameznikov v življenju trpelo zaradi obdobja bolečin v hrbtenici, hernija diska pa je eden od pogostih vzrokov ( 1 ).

Bolečine v križu so v današnjem času zelo pogoste, saj se večina ljudi premalo giblje, veliko sedi v pisarnah za računalnikom ali v prisilnih držah. Nekateri imajo preveliko telesno težo, premehko ležišče, so pod stresom … Spet drugi opravljajo težka fizična dela ali se ukvarjajo s športom, ki je neprijazen za križ. Staranje pa povzroči degenerativne spremembe v hrbtenici, ki ravno tako povzročajo bolečino.

V veliki večini primerov vzroka za bolečine v križu niso znane zaradi zapletene hrbtenične strukture in prepletenosti le-teh.

Vzrokov za bolečine v križu je veliko:

 • poškodbe vretenc ali medvretenčnih ploščic,
 • lumbago,
 • zdrk medvretenčnih ploščic,
 • obrabe – artroza,
 • preobremenitev mišic,
 • išias,
 • preozki hrbtenični kanali,
 • utesnjeni živci,
 • izrastki,
 • osteoporoza,
 • nosečnost.

Vzrokov za bolečine v križu je veliko, najpogosteje gre za bolečino, ki nastane zaradi mehanske okvare struktur v hrbtenici, oslabelih mišic in pomanjkanja redne telesne vadbe.

Bolečine v križu lahko povzroča artroza, ki je obraba vretenc in o tej vrsti bolezni, si preberite na povezavi

Kako vemo, da je vzrok za bolečine v križu lumbago

Lumbago so nenadne ostre bolečine po upogibanju ali zasuku hrbtenice. Začuti se močna preobremenitev kite med vretenci. Pojavi se tudi lokalno vnetje. Vrsta terapije, ki je uspešna pri lumbagu je magnetna terapija, ki bo najprej zmanjšala bolečine v akutnem stanju in sprostila krče, nakar bo ustavila vnetje. Uporaba magnetne terapije Magus bo močno pospešila regeneracijo poškodovanih struktur kite.

Kdaj vzroku za bolečine v križu rečemo išias

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela navzdol po nogi, celo do stopala.

Išias in mravljinci v nogah so težava zaradi katere morate takoj obiskati zdravnika.

Kaj povzroči zožitev hrbteničnega kanala

Velikost hrbteničnega kanala je lahko zelo različna, pri nekaterih je kanal že prirojeno ožji. S staranjem nastajajo degenerativne spremembe hrbtenice, kar lahko vodi do zožitve hrbteničnega kanala. Medvretenčne ploščice se znižajo in se lahko izbočijo proti hrbteničnemu kanalu, kar povzroča preobremenitve sklepov hrbtenice. To vodi do njihove obrabe in pojava koščenih izrastkov, ki prav tako zožijo hrbtenični kanal, zlasti na mestu, kjer živčne korenine zapuščajo hrbtenico. Kot reakcija na te obremenitve in draženje se zadebelijo tudi vezi, ligamenti ob sklepih in med vretenci, kar še dodatno zoži kanal. Pri zelo napredovani zožitvi hrbteničnega kanala lahko človek prehodi le nekaj deset metrov, kar povzroča hude bolečine.

Protruzija diska

Protruzija diska pomeni izbočenje diska med vretenci. Ta izboklina lahko pritiska na živec ali živčne korenine in povzroča bolečine v križu ali vratu. Disk med vretenci je zdrizasta, gelu podobna snov, ki ima nalogo blažilca med vretenci. Zelo pogosto se ti diski, zaradi mehanskega ali drugega vzroka, dislocirajo iz sredine in povzročajo težćave in bolečine. Protruzija diska se zdravi konzervativno z zdravili in fizioterapevtsko obravnavo. Pravilne vaje za hrbtenico so zelo pomembne.

Osteoporoza

Vzrok za bolečine v križu je vsekakor lahko osteoporoza, saj danes že vemo, da je to bolezen, ki povzroča bolečine v kosteh in sklepih.
Velikokrat pa je osteoporoza vzrok za zlom vretenc v predelu križa, ki povzročijo hudo bolečino do zacelitve. Zlomi vretenc so najpogostejši zlomi zaradi osteoporoze in zato je zlom kosti tudi vzrok za bolečine v križu, ki vztrjajo dokler se kost ne zaceli.

Vzrok za bolečino v križu je osteoporoza, ki povzroči zlom vretenc v križu. Več o osteoporozi, si preberite na povezavi.

Fibromialgija

Fibromialgija je revmatska bolečina, ki ne prizadene sklepov ampak mišice. In tudi pri fibromialgiji je prisotna bolečina v križu, kot posledica vnetih in zakrčenih mišic.
Da bi izvedeli več o tej zunajsklepni revmatski bolezni, ki je značilna za ženske po 45. letu starosti in jo opisujejo kot “vse me boli”, si preberite na povezavi FIBROMIALGIJA.

Osteoartroza in drugo

Osteoartroza hrbtenice lahko povzroča bolečino, mravljinčenje in mišično slabost. Starost je najtesneje povezana s pojavom te bolezni, močan dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoartroze pa je tudi debelost. Zato je športna aktivnost in zdrava prehrana dobra preventiva.

Človek, ki ima težave s križem, se mora zavedati, da je nujno redno telovaditi vse življenje, saj z vsakodnevno vadbo pridobivamo gibčnost in kondicijo, možnost ponovitve bolečin pa je ob tem manjša. Skratka, živeti mora aktivno.

Osteoartroza v križu pomeni, da se predčasno obrablja hrustanec.

Na občutenje hrbtenične bolečino lahko močno vplivajo psihološki in socialni dejavniki. Nosečnost povzroči spremembe v telesu in obremeni hrbtenico. Bolečina v križu je pogostejša pri visokih osebah.

Kje točno vas boli: anatomija križa

Vemo, da je hrbtenica ukrivljena v obliki črke S, da jo obdajajo mišice, ki so pomembne za pokončno hojo in ravnotežje in da v hrbtenici poteka hrbtenični mozeg imenovan hrbtenjača.

Hrbtenica je največja zbirka sklepov v našem telesu. Poznamo tri predele hrbtenice: vratna, prsna vretenca in križni del hrbtenice; k hrbtenici pa spadata še trtica in križnica.
Ledvena hrbtenica oziroma križni del sestavljajo:

 • vretenca od L2 do L5 in
 • S1

Križni del hrbtenice sestavlja pet vretenc, ki so med seboj povezane z medvretenčnimi diski in vezmi.

V križu se hrbtenjača konča v višini prvega ledvenega vretenca, nižje pa so v hrbteničnem kanalu le proste živčne korenine. Živčne strukture so torej zaščitene znotraj koščenega hrbteničnega kanala.

Kdaj obiskati zdravnika pri bolečinah v križu

Pogoste so bolečine v križu, ki izvirajo od mišic, ki obdajajo križ in navadno pojenjajo v nekaj dneh. Če ste pretiravali pri športu, gre za “muskelfiber”, ko obisk pri zdravniku ni potreben.
Kadar govorimo o hudi bolečini v križu zaradi prometne nesreče, padca ali udarca je potreben obisk pri zdravniku. Ravno tako je obisk nujen takoj, ko se poleg bolečine pojavljajo še:

 • mravljinci po nogah,
 • težave pri odvajanju vode in ali blata,
 • zmanjšana moč mišic nog.

Kako preprečiti bolečine v križu

Preprečevanje bolečin v križu se začne že v mladosti, ko poskrbimo za pravilno držo pri hoji, izvajanju športa in sedenju za računalnikom. Zelo pomembno so pravilno oblikovani stol na katerem sedimo več ur, postelja in vzglavnik in tudi obutev.

Bolečine v križu bomo vsekakor preprečili s telesno aktivnostjo, s pravilno telesno težo in pravilnimi vajami, ki krepijo hrbtenične mišice.

Pri preprečevanju bolečin v križu vam je v veliko pomoč lahko dobra fizioterapija, kjer vam bodo natančno pokazali kakšne vaje so primerne pri vaši težavi, da boste lahko bolečine preprečili. Tudi v javnem zdravstvu je pomemben segment obravnave bolečine v križu različne oblike fizioterapije, manualne terapije, akupunktura… Zelo pa je pomembno tudi prilagoditi delovno mesto in predvsem odločiti se za zdrav življenjski slog, ki bo zajemal zdravo in zmerno prehrano, dovolj vsakodnevnega gibanja in primerno telesno težo glede na višino.

Zdravljenje bolečin v križu in kdaj na operacijo

Zdravljenje bolečin v križu se prične s protibolečinsko in protivnetno terapijo. To pomeni, da vam osebni zdravnik predpiše primerne tablete. Protibolečinske tablete morate uživati po navodilih zdravnika.
Naslednji korak zdravljenja je fizikalna rehabilitacija oziroma fizioterapija, kjer vam z različnimi tehnikami lajšajo bolečine in vas hkrati naučijo pravilnih vaj. Vaje za hrbtenico so ključnega pomena za ohranjanje zdrave hrbtenice, tudi takrat, ko nimate več bolečin in se počutite dobro.

Najpogostejša rešitev za zdravljenje bolečin v križu je pravočasna in usmerjena fizioterapija, najučinkovitejša pot do tja pa ustrezna diagnostika z magnetno resonanco.

 

magnetna terapija

Magnetna terapija je uspešna metoda pri bolečinah v križu, ki jo lahko izvajate doma

Operacija križa

Prvi korak v zdravljenju so navadno protibolečinska zdravila in fizioterapija, v hujših primerih, ko pride do trajnih okvar, pa je potrebna operacija. Po podatkih iz literature le odstotek do dva odstotka ljudi z bolečino v križu potrebuje operacijo križa.
Poznamo različne postopke operacije, ki so odvisne od tega, kaj povzroča bolečine oziroma za kakšno okvaro gre:

 • dekompresija križnega dela hrbtenice,
 • operacija hernije,
 • operacija skolioze,
 • osteosinteza…

Zakaj je fizioterapija pomembna pri bolečinah v križu

Bolečine v križu človeka onesposobijo rednega dela v službi, pri domačih opravilih in pri hobijih. Zato je fizioterapija pri bolečinah v križu pomemben člen zdravljenja bolečin, kot tudi preventiva, saj vas na fizioterapiji naučijo vaj, ki jih kasneje izvajate doma, da se tovrstne bolečine ne bi ponovile.
Če vam osebni zdravnik predpiše fizioterapijo v zdravstvenem domu, boste najverjetneje dobili osem obravnav, ki lahko vključujejo različne metode.

Različne metode na fizioterapiji

Na fizioterapiji, glede na vaše bolečine v križu oziroma kaj jih povzroča, izvajajo več metod proti bolečinam v križu. Najpogosteje se predpišejo:

 • protibolečinska elektro stimulacija ( ES ),
 • TENS,
 • magnetna terapija,
 • ultrazvok,
 • manualna masaža,
 • laser,
 • diadinamski ali interferenčni tokovi,
 • raztezanje in različne vaje za križ..

 

Kakšne so vaje za križ, ki pomagajo ( video )

Vaje za križ so pomemben način za zdravljenje in preprečevanje težav s hrbtenico. Vaje morajo vsebovati primerno razmerje razteznih vaj in vaj za krepitev notranjih trebušnih mišic, obhrbteničnih mišic in mišic medeničnega dna. Ko se odločimo za vaje, jih moramo začeti postopno in če je potrebno se posvetujemo s fizioterapevtom. Bolj kot število ponovitev, je pomemno, da se vaje za križ izvajajo pravilno. Pri izvajanju vaj za križ je pomembno, da poslušate svoje telo in njegov odziv na vaje. Ne smete pozabiti tudi na dovoljšnjo regeneracijo in dovolj popite tekočine.

Kako magnetna terapija pomaga pri bolečinah v križu

Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, vratne hrbtenice in kolen. ( 2 )

Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine v križu. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 3 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije. V Zdravstvenem domu Ljutomer so v letu 2022 kupili že četrto Magus blazino za potrebe na fizioterapiji.

Zakaj je magnetnoterapija tako uspešna vrsta terapije, vam na povezavi razloži tudi Prim. dr. Jože Barovič, dr.med., spec. fiziater.

Magnetna terapija Magus ima prav poseben program za kronične bolečine v hrbtenici, ki traja 30 minut, naredite pa lahko dve na dan.

Magnetna terapija Magus na dom

Magnetna terapija Magus je lahko uspešna fizioterapija na domu, pri vas doma. Magus blazino si lahko izposodite za daljše časovno obdobje ali jo kupite od proizvajalca.
Uporaba pripomočka za dom je enostavna in učinkovita metoda za bolečine v križu in jo lahko uporabljajo vsi, saj nima neželenih stranskih učinkov. Z uporabo magnetne terapije si ne morete škodovati, lahko pa si zelo olajšate bolečine in tako tudi vaše življenje.

Magnetna terapija Magus je učinkovita metoda za bolečine v križu, brez stranskih učinkov. Preberite>>> magnetna terapija stranski učinki

VIR ( 1 ):  ncbi

VIR ( 2 ): ncbi: klinična študija v angleškem jeziku potrjuje magnetno terapijo kot uspešno metodo za zdravljenje in lajšanje bolečin v križu

VIR ( 3 ): zd. Ljutomer uporablja na fizioterapiji Magus blazino

 

POGOSTA VPRAŠANJA O BOLEČINAH V KRIŽU:

Kaj je vzrok za bolečine v križu?
Vzrokov je lahko veliko, odvisno kakšna je ta bolečina in koliko časa traja. Poznamo vzroke: išias, lumbago, zožitev kanala, osteoporoza, zdrs medvretenčne ploščice…

 

Kdaj moram obiskati zdravnika?
Zdravnika obiščite, če imate bolečine v križu zaradi prometne nesreče, padca ali udarca. In tudi, če imate mravljince v nogi, slabo mišično moč…

 

Kako si lahko pomagamo sami?
S pravilno držo, aktivnim športnim življenjem, pravo telesno težo, vaje za križ..

Ali magnetna terapija pomaga pri bolečinah v križu?
Da. magnetna terapija je uspešna metoda za lajšanje bolečin, regeneracijo križa..

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.