Meni Zapri

Bolečine v križu

Bolečine v križu doživi vsakdo vsaj enkrat v življenju, kar 25% že med 30 in 50 letom starosti. Vzroki so različni, lahko so posledica predolgega sedenja ali nenadnega zasuka.
Bolečine v križu sodijo med bolečine v sklepih, saj tudi hrbtenica ni nič drugega kot zelo zapleten sklep.
Tisti, ki bolečino v križu že poznajo, pa vedo, da se rada ponovi.
Kaj lahko storimo pri bolečini v križu, ali jo lahko preprečimo in kakšni so vzroki zanjo?

V prispevku pišemo o preventivi, primernih vajah in kdaj obiskati zdravnika. Kako vam pri bolečinah v križu pomaga magnetna terapija Magus? Pričevanje uporabnice.

Vzrok za bolečine v križu

Bolečine v križu so v današnjem času zelo pogoste, saj se večina ljudi premalo giblje, veliko sedi v pisarnah za računalnikom ali v prisilnih držah. Nekateri imajo preveliko telesno težo, premehko ležišče, so pod stresom … Spet drugi opravljajo težka fizična dela ali se ukvarjajo s športom, ki je neprijazen za križ. Staranje pa povzroči degenerativne spremembe v hrbtenici, ki ravno tako povzročajo bolečino.

V veliki večini primerov vzroka za bolečine v križu niso znane zaradi zapletene hrbtenične strukture in prepletenosti le-teh.

Vzrokov za bolečine v križu je veliko:

 • poškodbe vretenc ali medvretenčnih ploščic,
 • lumbago,
 • zdrk medvretenčnih ploščic,
 • obrabe – artroza,
 • preobremenitev mišic,
 • išias,
 • preozki hrbtenični kanali,
 • preščipnjeni živci,
 • izrastki,
 • osteoporoza,
 • nosečnost.
bolecine v krizu
Bolečine v križu lahko povzroča artroza, ki je obraba vretenc in o tej vrsti bolezni, si preberite na povezavi

Vzrok: lumbago

Lumbago so nenadne ostre bolečine po upogibanju ali zasuku hrbtenice. Začuti se močna preobremenitev kite med vretenci. Pojavi se tudi lokalno vnetje. Magnetna terapija bo najprej zmanjšala bolečine v akutnem stanju in sprostila krče, nakar bo ustavila vnetje. Uporaba Magus blazine bo močno pospešila regeneracijo poškodovanih struktur kite.

Vzrok za bolečine v križu: išias

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela navzdol po nogi, celo do stopala. Blazina Magus pri uporabnikih z išiasom pokaže zelo dobre rezultate. Uporabniki hitro doživijo blaženje bolečine ter hitro okrevanje živcev in ligamentnega aparata hrbtenice.

vzrok za bolecine v krizu, isias
Išias in mravljinci v nogah so težava zaradi katere morate takoj obiskati zdravnika.

Zožitev hrbteničnega kanala

Velikost hrbteničnega kanala je lahko zelo različna, pri nekaterih je kanal že prirojeno ožji. S staranjem nastajajo degenerativne spremembe hrbtenice, kar lahko vodi do zožitve hrbteničnega kanala. Medvretenčne ploščice se znižajo in se lahko izbočijo proti hrbteničnemu kanalu, kar povzroča preobremenitve sklepov hrbtenice. To vodi do njihove obrabe in pojava koščenih izrastkov ( na sliki spodaj ), ki prav tako zožijo hrbtenični kanal, zlasti na mestu, kjer živčne korenine zapuščajo hrbtenico. Kot reakcija na te obremenitve in draženje se zadebelijo tudi vezi, ligamenti ob sklepih in med vretenci, kar še dodatno zoži kanal. Pri zelo napredovani zožitvi hrbteničnega kanala lahko človek prehodi le nekaj deset metrov, kar povzroča hude bolečine.

Osteoporoza

Vzrok za bolečine v križu je vsekakor lahko osteoporoza, saj danes že vemo, da je to bolezen, ki povzroča bolečine v kosteh in sklepih.
Velikokrat pa je osteoporoza vzrok za zlom vretenc v predelu križa, ki povzročijo hudo bolečino do zacelitve. Zlomi vretenc so najpogostejši zlomi zaradi osteoporoze.

bolecne v krizu, vzrok osteoporoza
Vzrok za bolečino v križu je osteoporoza, ki povzroči zlom vretenc v križu. Več o osteoporozi, si preberite na povezavi.

Skupni imenovalec vsem težavam so hude bolečine v križu in otežena gibljivost!

Fibromialgija

Fibromialgija je revmatska bolečina, ki ne prizadene sklepov ampak mišice. In tudi pri fibromialgiji je prisotna bolečina v križu, kot posledica vnetih in zakrčenih mišic.
Da bi izvedeli več o tej zunajsklepni revmatski bolezni, ki je značilna za ženske po 45. letu starosti in jo opisujejo kot “vse me boli”, si preberite na povezavi FIBROMIALGIJA.

Osteoartroza in drugo

Osteoartroza hrbtenice lahko povzroča bolečino, mravljinčenje in mišično slabost. Starost je najtesneje povezana s pojavom te bolezni, močan dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoartroze pa je tudi debelost. Zato je športna aktivnost in zdrava prehrana dobra preventiva.

Osteoartroza v križu pomeni, da se predčasno obrablja hrustanec.

Na občutenje hrbtenične bolečino lahko močno vplivajo psihološki in socialni dejavniki. Nosečnost povzroči spremembe v telesu in obremeni hrbtenico. Bolečina v križu je pogostejša pri visokih osebah.

Anatomija križa

Vemo, da je hrbtenica ukrivljena v obliki črke S, da jo obdajajo mišice, ki so pomembne za pokončno hojo in ravnotežje in da v hrbtenici poteka hrbtenični mozeg imenovan hrbtenjača.

Hrbtenica je največja zbirka sklepov v našem telesu. Poznamo tri predele hrbtenice: vratna, prsna vretenca in križni del hrbtenice; k hrbtenici pa spadata še trtica in križnica.
Ledvena hrbtenica oziroma križni del sestavljajo:

 • vretenca od L2 do L5 in
 • S1

Križni del hrbtenice sestavlja pet vretenc, ki so med seboj povezane z medvretenčnimi diski in vezmi.

V križu se hrbtenjača konča v višini prvega ledvenega vretenca, nižje pa so v hrbteničnem kanalu le proste živčne korenine. Živčne strukture so torej zaščitene znotraj koščenega hrbteničnega kanala.

Kdaj obiskati zdravnika pri bolečinah v križu?

Pogoste so bolečine v križu, ki izvirajo od mišic, ki obdajajo križ in navadno pojenjajo v nekaj dneh. Če ste pretiravali pri športu, gre za “muskelfiber”, ko obisk pri zdravniku ni potreben.
Kadar govorimo o hudi bolečini v križu zaradi prometne nesreče, padca ali udarca je potreben obisk pri zdravniku. Ravno tako je obisk nujen takoj, ko se poleg bolečine pojavljajo še:

 • mravljinci po nogah,
 • težave pri odvajanju vode in ali blata,
 • zmanjšana moč mišic nog.

Preprečevanje bolečin v križu

Preprečevanje bolečin v križu se začne že v mladosti, ko poskrbimo za pravilno držo pri hoji, izvajanju športa in sedenju za računalnikom. Zelo pomembno so pravilno oblikovani stol na katerem sedimo več ur, postelja in vzglavnik in tudi obutev.

Bolečine v križu bomo vsekakor preprečili s telesno aktivnostjo, s pravilno telesno težo in pravilnimi vajami, ki krepijo hrbtenične mišice.

Pri preprečevanju bolečin v križu vam je v veliko pomoč lahko dobra fizioterapija, kjer vam bodo natančno pokazali kakšne vaje so primerne pri vaši težavi, da boste lahko bolečine preprečili.

Vaje za križ

Magnetna terapija za bolečine v križu

Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, vratne hrbtenice in kolen. ( 1 )

Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine v križu. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 2 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije.

Zakaj je magnetnoterapija tako uspešna vrsta terapije, vam na povezavi razloži tudi Prim. dr. Jože Barovič, dr.med., spec. fiziater.

Magnetna terapija Magus ima prav poseben program za kronične bolečine v hrbtenici, ki traja 30 minut, naredite pa lahko dve na dan.

Magnetna terapija Magus na dom

Magnetna terapija Magus je lahko uspešna fizioterapija na domu, pri vas doma. Magus blazino si lahko izposodite za daljše časovno obdobje ali jo kupite od proizvajalca.
Uporaba pripomočka za dom je enostavna in učinkovita metoda za bolečine v križu in jo lahko uporabljajo vsi, saj nima neželenih stranskih učinkov. Z uporabo magnetne terapije si ne morete škodovati, lahko pa si zelo olajšate bolečine in tako tudi vaše življenje.

Magnetna terapija Magus je učinkovita metoda za bolečine v križu, brez stranskih učinkov. Preberite>>> magnetna terapija stranski učinki


VIR ( 1 ): ncbi: klinična študija v angleškem jeziku potrjuje magnetno terapijo kot uspešno metodo za zdravljenje in lajšanje bolečin v križu

VIR ( 2 ): zd. Ljutomer uporablja na fizioterapiji Magus blazino

POGOSTA VPRAŠANJA O BOLEČINAH V KRIŽU:

Kaj je vzrok za bolečine v križu?

Vzrokov je lahko veliko, odvisno kakšna je ta bolečina in koliko časa traja. Poznamo vzroke: išias, lumbago, zožitev kanala, osteoporoza, zdrs medvretenčne ploščice…

Kdaj moram obiskati zdravnika?

Zdravnika obiščite, če imate bolečine v križu zaradi prometne nesreče, padca ali udarca. In tudi, če imate mravljince v nogi, slabo mišično moč..

Kako si lahko pomagamo sami?

S pravilno držo, aktivnim športnim življenjem, pravo telesno težo, vaje za križ..

Ali magnetna terapija pomaga pri bolečinah v križu?

Da. magnetna terapija je uspešna metoda za lajšanje bolečin, regeneracijo križa..