Bolečine v kolkih

Kako jih lajšati?

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.
Pokličite nas za brezplačno svetovanje
✆ +386 40 807 327
info@magus.si

Bolečine v kolkih so pogoste pri starejših, ko se kolčni sklep obrabi, zato ta bolečina sodi med bolečine v sklepih. Ni pa edini razlog za bolečine v kolkih obraba, lahko je tudi kaj drugega.
V spodnjem zapisu bomo opisali vzroke za bolečine v kolkih, kakšni so prvi znaki artroze, kako se zdravijo bolečine v kolkih in kaj pomaga olajšati bolečino. Če boste zapis prebrali do konca, boste izvedeli tudi vaje, ki so primerne za kolke.


Najpogostejši vzrok za bolečine v kolkih je artroza kolka oziroma obraba kolčnega sklepa. Preberite kaj je artroza in kako jo ustavite.

 

Vzroki za bolečine v kolkih

Vzroki za bolečine v kolkih so največkrat degenerativne spremembe v sklepu, kar pomeni, da gre za posledice, ki jih prinese staranje pacienta. Kadar gre za bolečine v kolkih, ki pridejo zaradi športne aktivnosti, vemo, da bo bolečina minila, ko se telo spočije.
Spodaj opisujemo različne vzroke, ki povzročajo bolečine v kolkih:

Artroza

Artroza je sklepna bolezen, ko se v sklepu obrablja hrustanec in napreduje do te mere, da poškoduje tudi ob sklepne strukture in samo kost. Znaki artroze so postopni in na začetku pacient ni pozoren nanje, saj so le občasne bolečine, ki minejo, ko se sklep razmiga. Ko postanejo bolečine stalne, navadno obiščejo zdravnika. Artroze se ne da v popolnosti pozdraviti, lahko pa se zaustavi napredovanje te bolezni. Zdravnik vam lahko predpiše fizioterapijo, kjer vas naučijo pravilno izvajati vaje, ki krepijo mišice ob sklepu, ki razbremenijo obolen sklep.

 

Vzrok za bolečine v kolkih: artritis

Artritis je vnetno obolenje sklepa, ki povzroča bolečino v sklepu in je značilno tudi za kolk. Čeprav je artritis bolj značilen za manjše sklepe, je kolk zelo obremenjen sklep in se večkrat iz obrabe kolka razvije tudi vnetje kolka.

bolecine v kolkih-artritisBolečine v kolkih povzroča artritis, ki je vneta bolezen, ki napreduje. Kaj je artritis in simptomi, si preberite na povezavi.

 

Zlom kolka

Zlom kolka sodi med hude travmatološke poškodbe, ki terja dobro rehabilitacijo. Pri starejših je to lahko vzrok, da ne morejo več samostojno skrbeti zase ali celo smrt.
Kolk se navadno zlomi pri nerodnem padcu, še posebno, če ima bolnik bolezen poroznih kosti, ki jo imenujemo osteoporoza.

Zlom kolka je huda travma, ki zahteva hitro in dobro rehabilitacijo, preberite več: zlom kolka -rehabilitacija in hitro celjenje

Osteoporoza

je kronična bolezen, ko kosti postanejo porozne. Ta bolezen je velika nevarnost za zlome kosti, saj je veliko primerov starejših, ko si pri nerodnem padcu zlomijo kolk in jim ugotovijo osteoporozo. Osteoporoza je dosti bolj pogosta pri ženskah kot pri moških, nastopi po menopavzi zaradi hormonskega neravnovesja v telesu. Zdravniki opozarjajo o pomembnosti zgodnjega odkrivanja te bolezni, da se pravočasno začne zdraviti, da ne pride do poškodb kot so zlomi.
Osteoporoza pa ni samo bolezen, ki je nevarna za zlome, ampak bolnice poročajo tudi o bolečinah v sklepih in kosteh, zato je osteoporoza prav tako lahko vzrok za bolečine v kolkih, saj povzroča bolečino.

osteoporoza vzrok za bolecine v kolkih

Osteoporoza je vzrok za bolečine v kolkih, na povezavi preberite, kaj osteoporozo zavira.

 

Težave v križu, ki povzročajo bolečine v kolku

Velikokrat je težava v križu oziroma v ledvenem delu hrbtenice, vzrok za bolečine v kolku ali še nižje, v kolenu. Vsi vemo, da je hrbtenica oživčena in po sredini poteka hrbtenjača, ki je zelo pomemben del za premikanje človeka. In kadar so težave ali bolečine v ledvenem delu, je lahko to vzrok za bolečine, ki potekajo po eni strani telesa, po kolku navzdol po nogi, lahko čisto do prstov. Takšna bolečina, ki seva v eno nogo, je navadno povzročena od išialnega živca, ki je na enem delu utesnjen.

bolečine v križu - vzrok za bolečine v kolkih

Težave v križu, ki povzročajo bolečine v kolkih je išias – preberite več o vzrokih in kako dolgo traja.

Sedeče delo lahko povzroča bolečine in zategnjenost v kolku

Vsi tisti, ki veliko sedite, se morate zavedati, da so pri vas kolčni sklep in vse zunaj sklepne strukture okrog njega, zelo zapostavljene, nerazgibane. Posledično so te mišice, ki obdajajo kolk, zakrčene in premalo gibljive. Za vas so zelo pomembne raztezne vaje teh mišic, da ohranite gibljivost v kolčnem predelu.

bolecine v kolkih

Zdravljenje oz. rehabilitacija, če imate bolečine v kolkih

Zdravljenje bolečine v kolkih je odvisno od vzroka. Zdravljenje naj bo vedno prilagojeno bolnikovi starosti, težavnosti bolezni in tudi njegovemu poklicu oziroma delu, ki ga opravlja.
Kadar gre za preobremenitveni sindrom, je pomemben počitek in hlajenje.
Zdravljenje oz. rehabilitacija, ko vemo, da gre za bolezen sklepov kot sta artroza ali artritis, je potrebno določiti skupaj z zdravnikom. Predpisani so medikamenti in fizioterapija, pri kateri je poudarek na izobraževanju pacienta o pravilni izvedbi vaj.
Artritis in artroza sta neozdravljivi bolezni, vendar je s pravilnimi metodami lahko doseči, da se napredovanje bolezni ustavi. Pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake fizioterapije.

 

Operativno zdravljenje

Operacija kolka je najpogostejša operacija na ortopediji.

Kaj lahko sami naredite, če imate bolečine v kolkih?

Vsak posameznik lahko ravno sam največ naredi, četudi ima bolečine v kolkih. Bolečina ni vzrok, da bi človek ne bil več aktiven, razen v skrajnih primerih. Tudi pri zlomu kolka ali menjavi kolčnega sklepa, hitro bolnika postavijo na noge, ker je potrebno začeti čim prej migati.
Spodaj je navedeneih nekaj primerov dobre prakse, kako ohranjati svoje kolke zdrave in mišice, ki ga obdajajo v dobri kondiciji:

Skrb za primerno telesno težo

Telesna teža je zelo pomemben faktor pri obremenjevanju sklepov, tudi kolkov, zato je primerna telesna teža predpogoj za zdave sklepe. Če je človek debel, je obremenitev na sklepe spodnjih okončin zelo velika in sklepi se obrabljajo hitreje in tudi podvrženi so poškodbam.
Skrb za primerno težo se začne z zdravo prehrano in vsakodnevno telesno aktivnostjo.

Telesna aktivnost

Telesna aktivnost pripomore k vzdrževanju primerne telesne teže in pravilne vsakodnevne vaje ohranjajo naše sklepe zdrave. Še posebno ljudje, ki imajo sedeče delo in/ali so telesno premalo aktivni, bi morali redno izvajati raztezne vaje za kolke, da jih ohranijo gibljive.

Vaje za kolk so enostavne, izvajate jih lahko doma, brez dodatne opreme:

 

vaje za kolk

Primerna obutev

Primerna obutev je zelo pomembna, ko ste športno aktivni: ko greste v hribe ali na pohod, ko izvajate kontaktni ali kakšen drug šport. Nepravilna obutev povzroča trajne poškodbe na sklepih, tudi kolkih.

Vaje za gibljivost kolkov:

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.