Bolečine v stopalu sodijo med pogoste degenerativne bolezni gibal, med vsemi bolečinami v sklepih, čeprav jih velikokrat zanemarimo. Razlog za bolečine je v tem, da stopalo nosi težo celotnega telesa. Poznamo bolečine, ki jih prinesejo hobiji povezani s športom, ali bolečine, ki so povezani z bolezenskim stanjem, ki jih povzroči staranje.
Zakaj nastanejo bolečine v stopalu, bomo razložili v spodnjem zapisu, ko izrazimo kar 6 vzrokov za bolečine v stopalu in kaj pri takih bolečinah lahko storite sami in kdaj je potrebno obiskati zdravnika.

Kaj so bolečine v stopalu

Bolečine v stopalu so bolečine od gležnja skozi nart do prstov na nogi. Bolečine v stopalu so pogost pojav, ko veliko stojimo na nogah, ko se z leti obrabijo sklepi v stopalu in kite postanejo ohlapne ali se vnamejo. Ker človek stoji na stopalih, torej stopala nosijo celotno težo človeka. Bolečine v stopalu nikakor ni za zanemariti, saj če ne ukrepamo pravočasno, lahko to pomeni kasneje tudi bolečine v kolenih ali drugih sklepih.

Najpogostejša bolečina v stopalu je tista, za katero je značilno, da se poslabša ob obremenitvah. Kompleksne sklepne in obsklepne strukture se lahko zaradi spremenjenih anatomskih razmer (prirojene, pridobljene) preobremenijo, posledično razbolijo in  tudi vnamejo.

bolecine-v-stopalu

Zakaj pride do bolečin v stopalu ( 6 vzrokov )

Zakaj pride do bolečin v stopalu je odvisno ali gre za kakšno nesrečo in je vzrok poškodba ali gre za bolezensko stanje, ki ni nastalo nenadno. Spodaj opisujemo 6 vzrokov za bolečine in kako ravnati pri posameznih primerih:

 

Boleče stopalo zaradi artroze – obrabe

Obraba v stopalu je največkrat posledica degenerativnih sprememb skozi leta. Degenerativne spremembe v sklepu pomenijo obrabe in poškodbe, ki jih je prinesel čas, torej staranje človeka. Ker je stopalo nosilen sklep, je podvržen velikim obremenitvam, torej je logično, da se z leti stopalo obrabi in nastane artroza.
Osebni zdravnik postavi diagnozo na podlagi slik, ki pokažejo obrabe v sklepu, če pa se opravi MR, se vidijo degenerativne spremembe tudi na mehkih tkivih, ki tvorijo stopalo. Pri ocenjevanju bolečine v stopalu ne smemo pozabiti, da je lahko v stopalu tudi prenesena bolečina iz kolka ali kolena. Zdravnik lahko predpiše protibolečinsko terapijo in fizioterapijo, ker je sestavni del tudi magnetna terapija, katero si lahko sami izposodite tudi za domov.

Ko je vzrok za bolečine v stopalu artritis: kako ga prepoznati

Artritis pomeni, da bolečine v stopalu povzroča vnetje. Vnetje oziroma artritis je posledica obrabe, ki privede do vnetja. Takšno stopalo je močno otečeno, toplo na dotik in zelo boleče. V akutnem stanju, ko najbolj boli, je primeren počitek in hlajenje z obkladki. Artritis prepoznamo po izgledu stopala, ki je otečen, rahlo rdeč na določenem mestu in topel. Zdravnik lahko predpiše protivnetna zdravila, da se vnetni proces čimprej ustavi.
Najpogostejši artritis, ki povzroča bolečine v stopalu je urični artritis oziroma putika, kot mu rečemo. To je posebna vrsta vnetja, ki ga povzročajo kristali, ki se nabirajo na določenem sklepu, najpogosteje na palcu na nogi, na nartu, gležnju ali kolenu. Da bi ugotovili ali vam bolečine v stopalu povzroča putika, morate k zdravniku, da opravite krvne preizkave.

Ko so otečeni gležnji vzrok za bolečine v stopalu

Otečeni gležnji niso le neprijetni, ampak lahko tudi močno vplivajo na našo kakovost življenja. To stanje se kaže kot nabrekanje, povečanje obsega gležnjev zaradi kopičenja tekočine ali vnetja, kot posledica bolezni. Otekanje gležnjev se lahko pojavi nenadoma ali postopoma, in mnogi se soočajo s to težavo občasno; spet druge otečeni gležnji spremljajo pogosto zaradi pridruženih bolezni.

Gležnji so pogosto spregledan del našega telesa, dokler se ne pojavijo težave. Vendar pa imajo gležnji ključno vlogo pri vsakodnevnih aktivnostih, saj nam omogočajo hojo, tek, skakanje in premikanje. Zdravi gležnji so ključnega pomena za ohranjanje naše gibljivosti, neodvisnosti in splošnega dobrega počutja. Brezskrbno življenje se pogosto šteje za samoumevno, dokler se ne soočimo s težavami, kot so otečeni gležnji.

Zakaj Hallux valgus povzroča bolečine v stopalu

Hallux valgus povzroča bolečine v prvi stopalni kosti, ko se deformiran palec močno ukrivi in povzroči bolečino v tudi sklepu prsta in narta. Kadar je Hallux valgus že močno izražen, pomaga le operacija, saj izbočena kost moti pri obutvi, bolečine pa onemogočajo lahkoten korak.

Zakaj-hallux-valgus-povzroca-bolecine-v-stopalu
Hallux valgus je ukrivljen prst na nogi, ki nepravilno izrašča in povzroča hudo bolečino. Pozorno poglejte sliko, ko je ob izrastku na sklepu vidna rdečica. Več o tem kaj je Hallux valgus preberite na povezavi.

Zlom stopalnice je vzrok za bolečine

Zlom stopalnice zagotovo povzroča bolečine v stopalu. Velikokrat se zgodi stresni zlom stopalnice, kar je težko ugotoviti oziroma tudi poškodovanec ne reagira takoj. Ker bolečina ne popusti je to znak, da je potrebno obiskati zdravnika. Zlom stopalnice se zdravi konzervativno, torej vam bodo namestili škorenj dokler se kost ne zaceli, le v redkih primerih je potrebna operacija Potrditev, da gre za zlom stopalnice dobite, ko opravite rentgen ali slikanje z magnetno resonanco. Čas celjenja kosti stopalnice lahko traja od 6 do 8 tednov. Medtem dosledno upoštevajte navodila zdravnika, saj se lahko zlom ponovi, če nogo prehitro obremenite.
Po zlomu stopalnice vam je lahko v veliko pomoč magnetna terapija, ki jo uporabljate doma, da se olajša bolečina, zlom pa zaceli hitreje. Da bi izvedeli več o tem, kako se zlom kosti zaceli hitreje, kliknite na obarvano povezavo.

Trn v peti

Trn v peti nastane, ker se na petno kost začne nalagati kalcij, ki posledično draži mehko tkivo. Trn v peti sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto podplatno tkivo, ki drgne ob kostni izrastek ali trn, kjer se tetiva prirašča na petnico. Zato to stanje povzroča bolečine v stopalu, saj se čuti prav vsak korak oziroma vsaka obremenitev stopala. Trn v peti na fizioterapiji odstranijo z udarnimi valovi ali z laserjem, zato svetujemo, da se obrnete na najbližnjo fizioterapijo, kjer izvajajo takšne terapije.

Vnetje tetive v stopalnem loku

Vnetje tetive v stopalnem loku ( plantarni fasciitis ) se zjutraj najmočneje čuti ali pa takrat, ko dlje časa niste bili aktivni. Bolečina je ostra in se čuti po stopalnem loku. Priporoča se počitek in hladni obkladki dokler bolečina v stopalu na mine. Vnetje tetive v stopalnem loku je pogosto pri športnikih tekačih. Ko se vnetje umiri pa je zelo pomembna postopnost pri športu, saj se lahko hitro spet vname.

Kje vas boli: zgradba stopala

zgradba-stopala
Pozorno poglejte zgradbo stopala in ugotovite, kaj vas boli. Če ob pritisku na stopalnico čutite hudo bolečine, gre morda za zlom.

Stopalo je razdeljeno v tri funkcionalne enote. Zadnji del sestavljata petnica in skočnica, osrednji 5 nartnih kosti in sprednji del: stopalnice in kosti prstov.

Bolečine v stopalu pri hoji

Bolečine v stopalu, ki je izrazito pri hoji, torej, ko stopalo obremenimo s svojo težo, povzročata največkrat dva vzroka:

 • trn v peti ali
 • plantarni fasciitis.

Torej bolečine v stopalu pri hoji povzroči obremenitev na področju vnetja. Kot smo že napisali zgoraj gre pri trnu v peti za kalcinacijo, ki draži mehko tkivo, ki se posledično vname in za plantarni fasciitis, ki je vnetje stopalnega loka. Da bi bolečine v stopalu pri hoji ponehale, je potrebno ustaviti vnetni proces v stopalu. Trn v peti je potrebno fizično odstraniti. Ker je trn v peti kalcinacija, torej trdo tkivo, so uspešna metoda udarni valovi. Nemalokrat je potrebno trn fizično popraskati, da se ga odstrani.
pri vnetju stopalnega loka je potreben počitek in hlajenje vnetega področja. Tako bo vnetje pojenjalo in bolečin ne bo več.

Ali ima na bolečine v stopalu pri hoji vpliv obutev

Seveda ima. Izbira obutve je pomembna, zato zjutraj, ko se odpravljate iz stanovanja, razmislite, kaj boste obuli. Pri izbiri obutve je najpomemneje, da je obutev prava velikost za vaše stopalo in pravilno široka. Obutev naj bo iz udobnih materialov, ki dihajo.
Izbira obutve je odvisna od več vidikov:

 • koliko časa boste v obutvi,
 • ali boste športali,
 • boste v tej obutvi vozili avto,
 • boste veliko prehodili…
bolecine-v-stopalu-pri-hoji
Ali lahko ima vpliv na bolečine v stopalu pri hoji tudi obutev? Da. Pri izbiri obutve moramo biti previdni, zato si pri nakupu, vzemite čas.

Ali ste vedeli, da velika večina žensk izbere premalo številko obutve za svoja stopala?

Kdaj in kako si lahko pomagate sami

 

Kadar gre za bolečino v stopalu, ko vemo, da je razlog preobremenitev, je dovolj le počitek. Enako velja, če se vam vname stopalni lok, saj bolečina navadno hitro popusti, če se odrečete športnim aktivnostim in malo počijete. Pri takih bolečinah je pomembno, da ko se vrnete k športu, da se dobro ogrejete in z obremenitvami začnete postopoma. Pri vnetjih je v veliko pomoč tudi hlajenje področja, ki boli.
Kadar ste doživeli prometno ali športno poškodbo in je sum na zlom kosti, kadar gre za dlje časa trajajoče bolečine, pa sami kaj dosti ne morete storiti. Takrat je potrebna zdravniška pomoč in natančna navodila, kako ravnati, da se bolečine v stopalu ne ponavljajo.
Če želimo za svoja stopala kaj narediti sami je fino izvajati vaje za raztezanje vezi in mišic stopal, vaje za njihovo krepitev (npr. pobiranje brisače s tal z nožnimi prsti) in masažo podplata z žogico ali drugim okroglim predmetom. To se priporoča športnikom, ki stalno obremenjujejo stopala in so podvrženi poškodbam.

 

Kdaj morate obiskati zdravnika, če imate bolečine v stopalu

Zdravnika morete obiskati, če:

 • ne morete stopiti na nogo, zaradi bolečin v stopalu
 • gre za sum na zlom v stopalu ( vedite, da pri zlomu včasih lahko stopite na stopalo in ne boli tako zelo, vendar je pri zlomu zelo pomembno, da se stopala ne obremenjuje. Ker je včasih zlom težko ugotoviti, je potrebno narediti MR slikanje, da se zlom odkrije.)
 • bolečine v stopalu vztrajajo več mesecev in povzročajo bolečine v kakšnem drugem sklepu..

Zdravnik bo ob pregledu vašega stopala pravilno ukrepav:

 • ob sumu na zlom vas napoti na slikanje;
 • ob sumu na bolezensko stanje, ki je povezano s staranjem ( artroza, artritis, revma… ) vas bo napotil k pravemu specialistu;
 • vas bo napotil na fizikalno rehabilitacijo;
 • vam predpisal protibolečinska ali protivnetna zdravila.

 

 

 

Kako poteka zdravljenje, če imate bolečine v stopalu

 

 

Zdravljenje bolečin v stopalu je odvisno od vzroka. Zdravljenje naj bo vedno prilagojeno bolnikovi starosti, težavnosti bolezni in tudi njegovemu poklicu oziroma delu, ki ga opravlja.
Kadar gre za preobremenitveni sindrom, je pomemben počitek in hlajenje.
Zdravljenje in rehabilitacija, ko vemo, da gre za bolezen sklepov kot sta artroza ali artritis, je potrebno določiti skupaj z zdravnikom. Predpisani so medikamenti in fizioterapija, pri kateri je poudarek na izobraževanju pacienta o pravilni izvedbi vaj.
Artritis in artroza sta neozdravljivi bolezni, vendar je s pravilnimi metodami lahko doseže, da se napredovanje bolezni ustavi. Pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake fizioterapije.

zdravljenje-bolecine-v-stopalu
Zdravljenje bolečine v stopalu je odvisno od vzroka bolečine. Zdravnik pri pregledu ugotovi zakaj se gre.

Magnetna terapija kot učinkovita rehabilitacija

Magnetna terapija je ena izmed vrst fizikalne rehabilitacije, ki jo lahko izvajate doma. Aparat Magus si lahko izposodite za 4, 6 ali 8 tednov in naredite po dve terapiji na dan, kar doma.
Magnetna terapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki dokazano ( 1 ) pozitivno delujejo pri lajšanju bolečin pri boleznih sklepov.

 

 

 

 

Kako preprečite bolečine v stopalu ( preventiva )

 

 

Preventiva oziroma preprečevanje bolezni je vedno boljše kot kasnejše zdravljenje. Zato trdimo, da lahko preprečite bolečine v stopalu na sledeče načine:

 

 

 • skrb za pravilno telesno težo,
 • izogibanje določenim športom,
 • poprava deformacij pri spodnjih okončinah ( ploska stopala, nepravilna os, različno dolgi udi, Hallux valgus… ),
 • vaje za raztezanje vezi in mišic stopal,
 • ustrezna obutev…

Vaje za boleče stopalo ( video )

VIR ( 1 ): Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

 
 
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.