Bolečine v kolenu

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Pokličite nas za brezplačno svetovanje
✆ +386 40 807 327
Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Bolečine v kolenu sodijo med najpogostejše degenerativne bolezni gibal, med vsemi bolečinami v sklepih. Razlog je v tem, da je koleno eno najbolj obremenjenih sklepov v našem telesu, saj nosi veliko težo celotnega telesa.
Poškodbe kolenskega sklepa, artritis ali artroza povzročajo bolečine v sklepih zato si preberite več: vzroki, praktični nasveti, vaje.. pri bolečinah v sklepih, kamor sodijo tudi bolečine v kolenu.
Razlagamo: kaj so vzroki za bolečine v kolenu, vrste sklepnih bolezni, preventiva in rehabilitacija za bolečine v kolenu, ter vaje, ki jih lahko izvajate doma.

Zakaj pride do bolečin v kolenu ( vzroki )

Vzroki, zakaj pride do bolečin so:

 • osteoartroza kolena: ko se sklep obrablja, pravimo, da pride do degenerativnih sprememb v sklepu,
 • artritis ali vnetje v kolenu: do vnetja največkrat privede obraba,
 • poškodbe kolenskega sklepa ( kite, hrustanec, meniskus )
 • prevelika ali ponavljajoča obremenitev,
 • prenesena bolečina iz kolka ali hrbtenice,
 • zlom kosti v kolenu,
 • prekomerna telesna teža, ki dodatno obremenjuje koleno…

bolecine v kolenu- pregled

Bolečinam v kolenu so včasih rekli kar REVMA. Danes znamo že precej bolj natančno opredeliti, kaj povzroča bolečino v kolenu. Več o revmi, si preberite na povezavi.

Bolečine v kolenu zaradi osteoartroze

Za bolečine v kolenu je pri starejših kriva osteoartroza kolena, ko se obrablja sklep. Res je, da je to degenerativna bolezen, torej povezana s starostjo, vendar poznamo primere, ko je artroza prisotna že pri mlajših. Vzrok tokrat ni degeneracija, letom primerna, vendar nepravilna regeneracija predhodnih poškodb ali ponavljajoče poškodbe. Pri športnikih, ki so imeli večkrat poškodovane vezi, meniskus in je bilo koleno večkrat vneto, pride do artroze.

bolecine v kolenu, rehabilitacija

 

Pri osteoartrozi je fizioterapevtska obravnava nujna, saj vam olajša bolečino in pokaže se pravilna izvedba vaj za krepitev mišic. Če vas bolj natančno zanima osteoartroza << kliknite na povezavo.

V sklepu praviloma gladka površina hrustanca najprej postane hrapava, potem napoka in začnejo se ustvarjati špičasti izrastki na robu sklepa, ki ob obremenitvah draži sklep. To povzroča bolečino. Lahko tudi vnetje. Kadar je v kolenu prisotna obraba, večkrat ta preide v vnetje, ki se s protivnetnimi zdravili umiri. Vendar je načeloma za vnetje oziroma artritis kolena predhodno kriva ravno artroza, ki ji bolj natančno pravimo osteoartroza, če se dogaja v kolenu.
Osteortroza kolena se ne da pozdraviti. Zdravnik, ki ugotovi to bolezen, predpiše protibolečinska zdravila in fizioterapijo.

Zakaj je pomembna fizioterapija pri osteoartrozi kolena?

Fizioterapija pri osteoartrozi kolena igra pomembno vlogo zato, ker vas tam naučijo vaje, ki krepijo mišice, ki lahko razbremenijo obrabljen sklep. Torej bodo okrepljene mišice vaših nog “čuvale” vaše koleno, da se ne bo več obrabljalo. Poleg vaj boste na fizioterapiji deležni tudi magnetne terapije, ki regenerira celoten sklep, saj deluje v globino.

Artritis [kako ustaviti vnetno dogajanje v kolenu?]

Artritis v kolenu je vnetna bolezen, ki povzroča bolečine v kolenu. Poleg bolečin so znaki za artritis še:

 • oteklo koleno na mestu bolečine,
 • rdečica,
 • slaba gibljivost,
 • povišana telesna temperatura,
 • kolena ni možno popolnoma obremeniti.

Artritis kolena zdravnik ugotovi s pomočjo krvne slike, kjer so vnetni parametri povišani. Bolnik se tudi drugače slabo počuti in v akutni dobi ima lahko povišano telesno temperaturo. Predpišejo se protivnetna zdravila ali antirevmatiki, ki vnetje umirijo.
Velikokrat je artroza kriva za nastanek vnetnega dogajanja v sklepu, zato je potrebno s fizioterapevtskimi vajami poskrbeti za primarno bolezen.

bolecine v kolenu, bolece koleno v mirovanju

Artritis je vnetni proces, ki povzroči bolečine v kolenu.. Kako se lotiti rehabilitacije in kakšne vaje so primerne, si preberite na povezavi.

Poškodbe kolenskega sklepa

Poškodbe kolenskega sklepa zajemajo poškodbe:

 • kolenskih vezi,
 • meniskusa,
 • kosti in
 • hrustanca.

Vzrok za poškodbe kolenskega sklepa so različne: lahko gre za športno poškodbo, poškodbe povezane s starostjo ali prometno nesrečo.
Če vas zanimajo poškodbe kolenskega sklepa bolj natančno, si preberite poseben zapis, kjer razlagamo vrste poškodb kolenskega sklepa, vzroke in hitro rehabilitacijo.

Zlom kosti ( pogačice ) v kolenu

Zlom kosti v kolenu se zgodi ob trku kolena v trdo površino. Primer so motoristi, kjer je koleno izpostavljeno asfaltu. Najpogosteje gre za zlom oziroma počeno pogačico, ki se zdravi konzervativno ali operativno. Četudi pogačico pričvrstijo z vijaki ali ploščico, je priporočljiva magnetna terapija za hitrejše celjenje kosti.

Kako odpraviti bolečine v kolenu

Človek sam vedno lahko za svoje zdravje stori največ. Pri bolečinah v kolenu mora bolnik poskrbeti za svojo telesno težo, da le ta še dodatno ne obremenjuje kolenskega sklepa. Ko smo športno aktivni in tudi na delovnem mestu, je zelo pomembna primerna obutev. V veliko pomoč so nam lahko pohodniške palice, ko hribolazimo.
Pri bolečinah v kolenu so primeri, ko si lahko pomagate sami:

 • Pri poškodbah in pri preobremenitvah kolena je nujen počitek in mirovanje. Vendar je pri lažjih poškodbah priporočeno, da z aktivnostjo začnete takoj, ko lahko, četudi še malo boli.
  Pri preobremenitvi kolena moramo vedno mirovati toliko časa, da bolečina popolnoma ne popusti in šele tedaj začnemo z aktivnostjo.
  Bolečino lajšamo s hladnimi oblogami in z masažo z ledom. Pri tem moramo biti pozorni, da led nikoli ne polagamo neposredno na kožo. Trajanje masaže tako naj ne presega 5 min, ko koža postane rdeča, je dovolj. Priporočamo povijanje kolena z elastičnim povojem, ker tako omejimo gibanje in posledično se zmanjšajo bolečine. Če je bolečina huda, lahko uporabite kakšno protibolečinsko tableto. Ko bolečine popustijo, začnite z izvajanjem vaj do bolečine in težavnost postopno povečujte.
 • Pri degenerativnih spremembah, kot sta osteoartroza in artritis, ki so že izražene težave, priporočamo protibolečinska zdravila, masažo in tople obloge kolena do 20 min na dan. Tople obloge omilijo bolečine, zmanjšajo mišično napetost in izboljšajo gibljivost kolena. Pogosto je pri akutni bolečini potreben počitek in pomoč v obliki palice oziroma bergle.

bolecine v kolenu

 

Bolečine v kolenu so lahko vzrok za nepravilno obremenitev hrbtenice. BOLEČINE V KRIŽU so pogoste pri pacientih, ki uporabljajo bergle.

Da bi odpravili bolečine v kolenu, je pomembno, da ohranjamo redno gibanje in razgibavanje sklepa. Ko se naše koleno premalo giba in preveč počivamo, se naša gibljivost sklepa zmanjša, moč mišic upade, in vezivno tkivo izgubi elastičnost. To lahko poveča tveganje za nove poškodbe kolena in podaljša čas okrevanja. Zato je pomembno, da se gibamo in skrbimo za razgibavanje naših kolen.

Preprečite bolečine v kolenu ( preventiva )

Preventiva oziroma preprečevanje bolezni je vedno boljše kot kasnejše zdravljenje. Zato trdimo, da lahko preprečite bolečine v kolenu na sledeče načine:

 • skrb za pravilno telesno težo,
 • izogibanje določenim športom,
 • poprava deformacij pri spodnjih okončinah ( ploska stopala, nepravilna os, različno dolgi udi… ),
 • redne vaje za stegenske mišice,
 • ustrezna obutev…

Kadar so že bolezenska stanja diagnosticirana, med splošne ukrepe za preprečevanje bolečine v kolenu sodi, redne vaje za stegenske mišice. Tako boste ohranili gibljivost kolena in vzdržljivost ter moč mišic.

Kdaj morate obiskati zdravnika, če imate bolečine v kolenu

Zdravnika obiščite takrat, ko bolečine kljub ukrepom ne popustijo in:

 • če se na kolenu pojavi močnejša oteklina,
 • če se na bolečem predelu pojavi rdečina,
 • če jo spremljajo mravljinci,
 • če se v kolenu pojavi boleče pokanje in ste imeli v preteklosti že poškodovano koleno
 • če kolena ni možno obremeniti.

Zdravnik se bo z vami temeljito pogovoril, da bo ugotovil vzrok za bolečine v kolenu. Zanimalo ga bo:

 • način in čas nastanka bolečine
 • jakost bolečine
 • točno mesto, kjer vas boli
 • kako dolgo že trajajo bolečine
 • spremljajoči simptomi

Zdravnik bo opravil klinični pregled kolena, po potrebi osnovne laboratorijske preiskave ali slikanje kolena. Na podlagi ugotovljenega, bo določil nadaljnje ukrepe.

Zdravljenje oz. rehabilitacija, če imate bolečine v kolenu

Zdravljenje bolečine v kolenu je odvisno od vzroka. Zdravljenje naj bo vedno prilagojeno bolnikovi starosti, težavnosti bolezni in tudi njegovemu poklicu oziroma delu, ki ga opravlja.
Kadar gre za preobremenitveni sindrom, je pomemben počitek in hlajenje.
Zdravljenje oz. rehabilitacija, ko vemo, da gre za bolezen sklepov kot sta artroza ali artritis, je potrebno določiti skupaj z zdravnikom. Predpisani so medikamenti in fizioterapija, pri kateri je poudarek na izobraževanju pacienta o pravilni izvedbi vaj.
Artritis in artroza sta neozdravljivi bolezni, vendar je s pravilnimi metodami lahko doseči, da se napredovanje bolezni ustavi. Pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake fizioterapije.

Dobra rehabilitacija za bolečine v kolenu je ključnega pomena, pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake moderne fizioterapevtske obravnave.

Magnetna terapija kot učinkovita rehabilitacija

Magnetna terapija je ena izmed vrst fizikalne rehabilitacije, ki jo lahko izvajate doma. Aparat Magus si lahko izposodite za 4, 6 ali 8 tednov in naredite po dve terapiji na dan, kar doma.
Magnetna terapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki dokazano ( 1 ) pozitivno delujejo pri lajšanju bolečin pri boleznih sklepov.

Vaje, ki preprečujejo bolečine v kolenu ( video )

Zmanjšajte tveganje za poškodbe in izboljšajte svojo moč z vajami za stegenske mišice, ter na tak način olajšajte že nastale bolečine v kolenu.
Pred izvajanjem vaj za stegenske mišice priporočam vsaj 10 minut ogrevanja, lahko kolesarjenje ali hitra hoja.

Vedite: ko boste okrepili svoja kolena, boste lahko začeli z izvajanjem aktivnosti, ki ste jih radi počeli pred bolečino.

 • romunski mrtvi dvig s pomočjo elastik

Kateri del kolena vas boli: zgradba kolena

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na zgornji sliki vidi belo obarvan. Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus. Večina meniskusa se prehranjuje z difuzijo iz sklepa, podobno kot sklepni hrustanec. Meniskusa sta elastična in odporna proti pritisku. Velik del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti prenašata večji del vibracij in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami kolenskega sklepa in posledičnimi degenerativnimi spremembami. Meniskusa povečujeta ujemanje sklepnih površin in s tem pripomoreta k stabilnosti kolena.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. Na zgornji sliki sta vidni na sredini sklepa in se križata med seboj.

zgradba kolena

 • raztezanje sprednjih stegenskih mišic: stojite ob steni in se je z eno roko rahlo dotikate; upognite eno koleno, tako, da nežno primete gleženj in stopalo potisnete nazaj proti zadnjici. Kolena skušajte držati v skupni ravnini tako, da se dotikata. Bodite pozorni, da je hrbtenica zravnana in položaj zadržite 30 sekund. Bolj kot stopalo približate zadnjici in kolena držite skupaj, bolj se stegenske mišice raztezajo.

bolecine-v-kolenu-vaje

Dobra rehabilitacija za bolečine v kolenu je ključnega pomena, pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake moderne fizioterapevtske obravnave.

VIR ( 1 ): Zaključek velike študije, na kar več kot 3000. pacientih, je v enajstih letih pripeljalo do spoznanja: “magnetna terapija je odlična terapija za bolezni sklepov.”

( 2 ): 6 mesečna študija, ki je dokazala, da je magnetna terapija učinkovita pri lajšanju bolečin v kolenu (AAOS)

POGOSTA VPRAŠANJA LJUDI, KI IMAJO BOLEČINE V KOLENU:

Zakaj imam bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu so znane za artrozo, poškodbo kolenskih vezi ali meniskusa, vnetje v kolenu ali pa je vaše koleno preobremenjeno.

Kako lajšati bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu si lajšajte z hladilnim gelom, z masažo, z elastičnim povojem in magnetno terapijo Magus.

Kdaj moram k zdravniku, če imam bolečine v kolenu?

Če bolečina ne popusti in imate rdečo oteklino, če ne morete obremeniti noge, če čutite mravljince...

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.