Hallux valgus je pogosta operacija deformiranega nožnega palca, ki povzroča bolečino, ker se prst ukrivi in na sklepu raste izrastek. Tak ukrivljen prst navadno deformira tudi sosednjega, če se ne ukrepa pravočasno.

 

Preberite tudi:

Operacija Hallux valgus je pogostejša pri ženskah in zanjo se navadno odločijo športno aktivni ljudje, ki jih ukrivljen in deformiran nožni prst moti pri obutvi, onemogoča normalno gibanje in boli. 

Celjenje po operaciji traja od 6. do 8. tednov, do popolne rehabilitacije pa tri mesece.
Kaj lahko pričakujete po odpustu iz bolnišnice, kakšne vaje lahko izvajate in kako dolgo je prisotna bolečina, preberite v spodnjem prispevku, kjer vam opišemo zakaj je pomembna fizioterapija in na kakšen način lahko pospešite celjenje kosti po operaciji:

Kaj je Hallux valgus in kako izgleda

Hallux valgus imenujemo deformiran nožni palec, ki se v sklepu ukrivi, ob sklepu nastajajo izrastki in vse to povzroča bolečine. Na prvi pogled opazimo nepravilno ukrivljen prst, ob katerem je vidna bulica, ki na otip boli. Tak nožni palec pritiska tudi na sosednji prst, povzroča preglavice pri izbiri obutve, predvsem pa postane vedno bolj boleč, zato je potrebna operacija.
Začasna rešitev so lahko opornice, vendar je operacija Hallux valgus danes rutinska operacija, ki velja za uspešno metodo popravila deformacije nožnega palca in s tem ukinitve bolečine v sklepu.

Hallux-valgus
Na sliki lahko vidite kako izgleda Hallux valgus: natančno poglejte palec in hitro ugotovite ukrivljenost in rdečico na sklepu.

Kako poteka Hallux valgus operacija

Hallux valgus operacija se izvede v bolnišnici v anasteziji, operacija traja od 30 do največ 60 minut in še isti dan ste odpuščeni v domačo oskrbo. Poznamo več vrst oziroma tehnik operacije Hallux valgus, odvisno od kota ukrivljenosti  in deformacije prve stopalne kosti. Pri sami operaciji zlomijo ali pobrusijo kost ukrivljenega palca in ga naravnajo, pri tem za fiksiranje navadno uporabijo žico, vijake ali ploščico.. Vsi vstavljeni materiali lahko ostanejo v telesu doživljenjsko, razen, če postanejo moteči in uhajajo iz kosti. Takrat se jih odstrani. Rez je dolg približno 10 cm in je šivan s samorazgradljivo nitjo.

Kako prepoznati Hallux valgus:

  • bolečine v sklepu prvega stopalnega prsta,
  • ukrivljenost palca navznoter in tišči v sosednji prst,
  • boleč zgornji del stopala pri hoji,
  • bolečina ponoči, ko noga miruje,
  • omejena gibljivost deformiranega prsta,
  • otrdelost sklepa,
  • odebelitev in rdečina,
  • omejena izbira obutve, vse vas tišči…

Kdaj se odločiti za operacijo Hallux valgus

Za operacijo se odločijo pacienti okrog 50. leta, ko je prst že precej deformiran in je prisotna bolečina, ki naraste ob aktivnosti. Ker je izbira obutve vedno bolj omejena, bolečina pa narašča, se obišče osebnega zdravnika, ki vas napoti k ortopedu. Specialist, že na prvi pogled hitro ugotovi Hallux valgus. Rentgensko slikanje stopala težavo potrdi. V Sloveniji so čakalne dobe za operacijo Hallux valgus zelo dolge, zato se odločite za obisk zdravnika, ko bolečina še ni prehuda. V povprečju se na operacijo čaka dve leti. Vedeti morate, da se stanje Hallux valgus ne izboljša, kvečjemu se s časom slabša.

Čakalne dobe za operacijo Hallux valgus na dan 1.7.2022:

Rehabilitacija Hallux valgus, ko pridete domov

Ko ste odpuščeni iz bolnišnice, v odpustnem izvidu dobite natančna navodila. Takoj pojdite v lekarno po protibolečinska zdravila, saj je bolečina huda in ne želite, da vam analgetiki popustijo. Predpišejo se Lekadol, Nalgesin in Tramal. Priporoča se počitek z visoko dvignjeno nogo in hladni obkladki.
V bolnišnici so vas opremili z berglami in razbremenilnim oziroma nadomestnim čevljem, ki ga morate nositi 6 tednov.  Palec so vam povili z bandažo, ki je ne snamate do prvega obiska osebnega zdravnika. Tam se naročite med 7. in 10. dnevom od operacije. Osebni zdravnik bo določil nadaljnje prevezovanje rane.

Hallux-valgus-rehabilitacija
Hallux valgus: rehabilitacija pacientke, ki se je odločila za operacijo pri 38.letih, saj jo je bolečina ovirala pri hoji in izbiri obutve.

Šivov ni potrebno odstranjevati, saj bodo sami odpadli oziroma se bodo razgradili. Priporočeno je povijanje stopalnega prsta v obliki osmice. Do prvega pregleda hodite ob pomoči bergel in nikoli brez nadomestnega čevlja. Priporoča se vsakodnevna nekaj minutna hoja, vendar po peti oziroma v razbremenilnem čevlju, ki ne obremeni palca.
Bolečina bo prisotna zagotovo en teden, potem počasi pojenja. Pri specialistu, kjer so vas operirali, ste naročeni okrog 6. tedna po operaciji. Datum je zabeležen na odpustnem izvidu.
Do polne rehabilitacije po operaciji je 3. mesece, tako dolgo pacient ostane v bolniškem staležu.

 

Magnetna terapija za hitrejše zaraščanje Hallux valgus

Po operaciji Hallux valgus se priporoča takojšnje izvajanje magnetne terapije, ki dokazano pospeši celjenje kosti, deluje protibolečinsko in olajša zatekanje. Magnetna terapija je vrsta terapije, ki deluje na celice, da se pospeši celjenje kosti v primeru zloma. Takšna vrsta terapije se izvaja na vseh fizioterapijah po zdravstvenih domovih, dobijo jo tudi vsi po operaciji Hallux valgus, vendar šele po 6. tednih. Če želite pospešiti celjenje kosti, olajšati bolečino in oteklino, začnite z uporabo magnetoterapije takoj.
Magnetna terapija Magus je v obliki blazine, enostavna za uporabo doma in nič boleča tehnika, ki je zelo učinkovita po operaciji Hallux valgus.

bolecine-v-gleznju-magnetoterapija
Uporaba magnetne terapije je primerna takoj po operaciji, saj lajša bolečine in pospeši celjenje kosti.

Kakšna je rehabilitacija po 6. tednih

Po 6. tednih po operaciji Hallux valgus boste obiskali operaterja v bolnišnici. Takrat bodo stopalo ponovno slikali, da se prepričajo, da je kost zaceljena. Na rentgenski sliki lahko vidite zaceljeno kost in vstavljene žice, vijake in ploščice. Če želite si z mobilnim telefonom slikajte rentgenski prikaz ali celo prosite za slike.
Sledil bo pregled stopala, na katerega se pripravite. Ni odveč, če vzamete kakšno tableto proti bolečinam. Operater bo prijel vaše stopalo, operiran prst pa sunkovito upognil naprej in nazaj. To zelo boli. Zdravnik bo to ponovil večkrat, da ugotovi gibljivost vašega prsta. Gibljivost v stopinjah bo zapisal tudi na izvid.

Operater bo predpisal fizioterapijo in podal bo navodila kako naprej. Če ste od operacije do kontrolnega pregleda uporabljali magnetoterapijo v domači oskrbi, je vaša kost zagotovo zaceljena. Sledi še fizioterapija, da se pridobi na gibljivosti prsta in prav tako boste na fizioterapiji poleg laserja dobili magnetoterapijo.

HALLUX-VALGUS-ambulantni-izvid-1-763x1024
Primer ambulantnega izvida po 6. tednih od operacije, kjer se predpiše fizioterapija in magnetoterapija

Katere vaje izvajati po operaciji Hallux valgus

Vaje, ki jih lahko izvajate po operaciji Hallux valgus so večkrat dnevno aktivno razgibavanje gležnja. Operirano stopalo je potrebno imeti v vodoravnem, dvignjenem položaju, drugače začne pretirano otekati in boleti. Vsakodnevno lahko hodite, vendar le s pomožnim čevljem, ki razbremeni pritisk na operiran prst. Ko bo kost zaceljena, lahko pričnete z miganjem s prsti; in ne samo to, operiran prst kar dobro razgibavajte naprej in nazaj, da pridobite na gibljivosti vse do fizioterapije, ko vas v roke dobijo strokovnjaki.

Na kaj biti pozoren pri izbiri obutve

Pri izbiri obutve pred operacijo ste bili močno omejeni, saj vas je večina obutve tiščalo in povzročalo še dodatno bolečino. Veliko je primerov, ko je štrleča kost na palcu preluknjala športno obutev.

Po operaciji Hallux valgus bo izbira obutve lažja. Po 6. tednih po operaciji, ko opustite pomožni – razbremenitveni čevelj, lahko obujete mehko, dovolj široko športno obutev iz pletenega oziroma mrežastega materiala. Takšna obutev je čisto primerna po 6. tednih po operaciji in je dobra, da prste drži skupaj.
Nikakor niso primerne japonke oziroma vsaka obutev, ki pretirano loči palec od ostalih prstov. Pri izbiri obutve so zdaj najbolj primerni zaprti športni čevlji.

Po operaciji Hallux valgus
Po operaciji Hallux valgus

Hallux valgus forum oz mnenja ljudi

Forumi so namenjeni izražanju svojega mnenja ali postavljanju vprašanj, na katere ti množica odgovori, če nanj pozna odgovor ali pa ne. Vedno se moramo zavedati, da na forumih obstajajo ljudje, ki napišejo svoje mnenje, pa čeprav nimajo lastne izkušnje.
Zato se pred branjem forumov za Hallux valgus vprašajte ali so forumi res pravi naslov za prebiranje mnenj, ko pa gre za vaše zdravje. Saj ne kupujete sesalca, da bi vas zanimalo mnenje uporabnikov le-tega.
Če vas zanima forum Hallux valgus, kliknite na povezavo.

Dobra praksa rehabilitacije po operaciji Hallux valgus

Pacientka stara 38. let z močno deformacijo palca je bila operirana sredi maja 2022. Ob izpustu iz Bolnišnice Valdoltra v Ankaranu je en teden imela protibolečinske tablete, saj jo je bolelo. Takoj je najela magnetno blazino Magus in jo uporabljala dvakrat na dan po 30 minut.
Rana se je vidno lepo zacelila, tonus oziroma barva na palcu je postajala vedno manj rdeča in bolečine so popustile v enem tednu. Ob pomožnem čevlju je vsak dan hodila po ravnem, drugače je pacientka veliko počivala z visoko dvignjeno nogo.
Redno je hodila na preveze k osebni zdravnici, ki ji je palec povila v osmico.
1.7., torej po 6. tednih je imela kontrolni pregled v Valdoltri pri operaterju, ki je stopalo slikal in prst pregledal. Kost je bila v celoti zaceljena, zato pacientka lahko opusti pomožni čevelj, obuje športno obuvalo in normalno hodi.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.