Zlom kosti

banner-top
Človek ima več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo strukturo oz. zakostenijo konec pubertete. Kosti so zelo čvrste, saj jih v notranjosti sestavlja mnogo majhnih vodoravnih in navpičnih prečk – trabakul, ki dajejo kostem njihovo silno trdnost in veliko elastičnost. Zato morajo na določenem delu delovati velike sile, da se kost zlomi. Pa vendar v bolnišnicah beležijo veliko zlomov kosti, pri starejših in mladih.

Pri zlomu kosti se sliši trenje kostnih delov, občutijo se bolečine, nastopi oteklina, izgubi se moč. Zdravniki zlomljeno kost naravnajo, če je potrebno tudi utrdijo z žeblji, pritrdijo s ploščicami in žicami. Vse to, da bi se kost čim hitreje zacelila. Zato magnetna terapija nastopi takoj po zlomu, četudi so vam namestili mavec ali pa imate še kakšen vijak ali ploščico. To ne predstavlja ovir pri uporabi pulzirajoče elektromagnetne terapije.

»Po hudi poškodbi (zlom golenice) je bil 16 letni, aktivni odbojkar operiran. Vstavili so mu vijake in namestili longeto. Dva meseca ni smel obremeniti poškodovane noge.Po prihodu iz bolnišnice je bilo njegovo splošno stanje in počutje precej slabo.
Za magnetno blazino Magus smo izvedeli na spletnih straneh. Najeli smo jo za 6 tednov.
Osebna dostava, razlaga uporabe in predvsem odnos s strani podjetja Magus in gospoda Jaka je to, kar uporabnika prepriča.
Že po dveh dneh uporabe se je splošno počutje zelo izboljšalo. Telo se je hitreje regeneriralo.Tudi kontrola pri kirurgu je pokazala, da je bila kost po enem mesecu praktično zaceljena. Priporočamo.«

Za trdne kosti, odporne na zlom kosti, je pomemben velik vnos beljakovin, kalcija in vitamina D. Poleg ustrezne prehrane je pomembna tudi telesna aktivnost. Kalcij najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, v zelenjavi in sadju, sardinah in mineralnih vodah. Vitamin D z izpostavljanjem soncu in dodatki, ki jih kupimo v lekarni.

K hitrejšemu celjenju zlomljene kosti pa pripomore tudi magnetna terapija, saj zaradi piezoelektričnega efekta (nastanek električnega naboja, polja in napetosti zaradi mehanske obremenitve) spodbudi nastajanje kalusa, tako imenovane nove kosti.

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o 80% hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982. Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravjenju zlomov, Sudekove bolezni, itd.

Terapija izkorišča naravno lastnost kosti, ki jo imenujemo piezoelektričnost. To pomeni, da je kost sposobna transformirati mehanski stres v električno napetost. Izvor piezoelektričnosti je gibanje elektrolitov, ki je posledica mehanskega pritiska na hrustanec. Ta pritisk nastopi npr. ob hoji ali vadbi.

Če si razložimo enostavneje: pri terapiji na blazini Magus se ustvarja enak piezoelektrični efekt kot pritelesnem gibanju, kar pri daljšem časovnem obdobju omogoča hitrejšo obnovitev kostnega tkiva. Najkasneje po osmih tednih naj bi bil kalus že viden na rentgenski sliki.

Na splošno, se postopek okrevanja in celjenja pospešita.

 

Strokovna literatura poroča o klinični raziskavi elektromagnetne stimulacije 12. pacientom, ki se jim dolge kosti niso zaraščale ali pa zelo počasi. V povprečju se pacientom predhodno kosti niso zacelile 44 tednov. V 14. tednih tretiranja se je kost zarasla pri 10. pacientih. Pri dveh neuspešnih primerih, pa je bila kostna vrzel širša od 1 cm.