Zlom kosti je huda poškodba, kjer pride do preloma kostne strukture. Poznamo več vrst zlomov, skupna jim je bolečina, v veliki meri je potrebna operacija.
Vsekakor si vsak, ki doživi zlom kosti, želi čim hitrejše celjenje kosti po zlomu.
Preberite: zakaj se zlomi kost, vrste zlomov, čas celjenja kosti in kaj lahko storite sami, da bi se kost hitreje zacelila:

Kost je po zgradbi zapletena, trdna in elastična, zato morajo na določenem delu delovati velike sile, da se kost zlomi. Pa vendar v bolnišnicah beležijo veliko zlomov kosti, pri starejših in mladih.

Celjenje kosti je proces po zlomu kosti, ki ga imenujemo tudi zdravljenje frakture. Pri zlomu začne namreč nastajati kalus, nadomestno tkivo, kar je eden izmed čudežev človeške narave. Kalus doseže svojo končno podobo šele po 60 dneh, je pa viden na rentgenski sliki celo življenje.

Da je celjenje kosti hitrejše, jo v nekaterih primerih zdravniki pritrdijo z vijaki, ploščicami in žicami; običajen pri zlomih pa je mavec in začasno mirovanje.

Znanstveniki so že pred približno pol stoletja odkrili, da se med telesnim gibanjem na kosteh ustvarja pravilno električno polje (Wolfov zakon). To se imenuje peizoelektrični efekt, ki omogoča obnavljanje kosti. Zato je smiselna magnetna terapija, saj ustvarja na kost enak učinek kot gibanje, se pravi pospešuje nastajanje kalusa- nove kosti.

Vzrok za zlom: osteoporoza

Osteoporoza je bolezen, ko kosti v telesu postajajo porozne. Velika verjetnost osteoporoze je pri ženskah, ko prehajajo v menopavzo, saj so vzrok za poroznost kosti, hormoni. Zato je prav, da ženske, ki prehajajo v menopavzo oziroma, ko izgubijo menstruacijo, preverijo gostoto kostne mase. Ta postopek se imenuje denzitometrija in je samoplačniška.
Osteoporoza je velika nevarnost za zlom kosti, saj je le nedolžen padec ali udarec že dovolj, da se porozna kost zlomi. Poznamo tudi veliko primerov, ko se pri sesedanju vretenc, le ti zlomijo oziroma počijo.

Osteoporoza-zlom-kosti
Vzrok za zlom kosti je lahko tudi osteoporoza, zato si na povezavi preberite dejavnike tveganja in kaj lahko naredimo proti osteoporozi.

Zlom kosti ( vrste )

Ločimo naslednje zlome:

 • zaprti zlom, ko poškodovana kost ne prodre na površje in nima neposredne povezave z zunanjim okoljem.
 • odprti zlom oziroma komplicirani zlom kosti, ko poškodovana kost poškoduje in prodre skozi podkožna tkiva in kožo na površje. Odprti zlomi se pogosteje okužijo kot zaprti.
 • kompresijski zlom je posledica sile, ko ena kost potiska drugo do te mere, da ena poči. To je pogosto pri ženskah, ki imajo osteoporozo in vretenca pritiskajo eno ob drugo, dokler ne počijo.
 • stresni zlom se pogosto zgodi športnikom, ki so podvrženi nenehnim mikroskopskim poškodbam, ki z kombinacijo odraščanja, povzročijo delni ali kompletni zlom kosti.
 • kominutivni zlom, ko močna neposredna sila povzroči številne prelome. Nastanejo številni kostni fragmenti oziroma odkrušeni deli kosti. Če je prekinjen krvni obtok v teh delih, se kost počasi celi.
 • avulzijski zlom nastane, ko močno krčenje mišice iztrga del kosti iz sklepa. ( primer: zlom v ramenu ali kolenu )
 • patološko zlom nastane na mestu, kjer se tumor vrašča v kost in jo oslabi. Oslabljena kost se hitro zlomi, že ob manjši poškodbi, lahko tudi brez nje.
 • zdrabljeni, večkosovni zlom…
bolečine-v-hrbtu-križ
Bolečine v križu so pogosto znak za zlom vretenca, ki jo povzroči osteoporoza, večkrat pri ženskah kot moških. Preberite vse kar morate vedeti o tej bolečini, da bi jo rešil
magnetna-terapija
Stresni zlom stopalnice, ki povzroči bolečine v stopalu, je zelo težko potrditi, saj se zelo tanka poka pokaže šele na slikanju z magnetno resonanco. Rehabilitacija traja do 8. tednov. Na sliki pacient izvaja magnetno terapijo za hitrejše celjenje kosti.

Mnenje po zlomu goleni:

»Po hudi poškodbi (zlom golenice) je bil 16 letni, aktivni odbojkar operiran. Vstavili so mu vijake in namestili longeto. Dva meseca ni smel obremeniti poškodovane noge. Po prihodu iz bolnišnice je bilo njegovo splošno stanje in počutje precej slabo.
Za magnetno blazino Magus smo izvedeli na spletnih straneh. Najeli smo jo za 6 tednov.
Osebna dostava, razlaga uporabe in predvsem odnos s strani podjetja Magus in gospoda Jaka je to, kar uporabnika prepriča.
Že po dveh dneh uporabe se je splošno počutje zelo izboljšalo. Telo se je hitreje regeneriralo. Tudi kontrola pri kirurgu je pokazala, da je bila kost po enem mesecu praktično zaceljena. Priporočamo.«

Zlom kosti ( znaki )

Znaki za zlom kosti pri odraslem se razlikujejo od znakov pri otrocih. Pri odraslem se kost zlomi kot suha veja in imamo več kostnih odlomkov. Imenujemo jih zdrobljeni zlomi. Pri odraslem so izraženi vsi znaki zloma:

 • oteklina;
 • bolečina, še posebno ob pritisku;
 • škrtanje kostnih odlomkov;
 • oslabljena ali odvzeta gibljivost.

Znaki za zlom kosti pri otrocih so drugačni kot pri odraslih, zato jih tudi težje prepoznamo. Kosti pri otrocih so mlade, , prožne in se pri zlomu zvijejo, počijo ali pa se razcepijo kot mlada veja. Zato tudi slišimo, da gre za zlom po tipu zelene veje.
Večkrat pri zlomu kosti pri otrocih ni vseh znakov za zlom, zato moramo otroka ob poškodbi opazovati in primerno ukrepati. Največkrat prisotni znaki so:

 • oteklina,
 • bolečina,
 • omejena gibljivost.

Najpogostejši zlomi kosti

Najpogostejši zlomi kosti pri odraslih so:

 • zlom spodnjega dela koželjnice,
 • predel zgornjega dela stegnenice,
 • gleženj.

Najpogostejši zlomi kosti pri otrocih:

 • podlahtnica,
 • spodnji del nadlahtnice,
 • nadlahtnica,
 • ključnica.

Zlom gležnja

Zlom gležnja je pogost zlom pri športnih aktivnostih, kot je smučanje, nogomet ali drsanje. Gleženj se lahko zlomi tudi ob nesrečnem spletu okoliščin, ko pacient nerodno stopi in močna sila deluje na kost, da le-ta poči. Rehabilitacija pri takem zlomu je dolga, saj se kost celi od 6 do 8 tednov, po tem času pa sledi še fizioterapija, v določenih primerih celo toplice. Na fizioterapevtski obravnavi je cilj, da se sklep dobro razmiga, da se ponovno pridobi na gibljivosti in tudi na moči mišic in vezi.

Zlom-gleznja-in-rehabilitacija
Zlom gležnja se celi od 6 do 8 tednov, po tem sledi fizioterapija. Zlom gležnja pri odraslem je pogost, zato si preberite več o rehabilitaciji gležnja, vajah in drugih namigih za hitro okrevanje.

Zlom kolka

Zlom kolka se pogosto zgodi starejšim. Gre za hudo travmatološko poškodbo, ki lahko pri starejših pusti dolgotrajne posledice. Če pacient ni v dovolj fizični pripravljenosti, lahko ostane odvisen od drugih, po takšnem zlomu. 

Kakšna je rehabilitacija po zlomu kolka in kdaj je potrebna zamenjava kolčnega sklepa, lahko preberete na povezavi: Zlom kolka ( rehabilitacija in hitro celjenje ).

Zlom stopalnice

Zlom stopalnice je pogosti zlom športnikov tekačev in nogometašev. Naše stopalo ima pet stopalnic, ki povezujejo gleženj s prsti. Najpogosteje se zlomi ali poči 5. stopalnica, ki pa je najtanjša in slabo prekrvavljena, zato se celi najdlje. 

Čas rehabilitacije do vrnitve v športno aktivnost je cca. 3 – 6 mesecev po poškodbi.

Zlomljena rebra

Zlomljena rebra so poškodba, ki terjajo čas celitve in ob poškodbi zelo bolijo. Navadno je vzrok za zlom reber kriva prometna, delovna ali športna nesreča. Najpogostejši vzroki, da rebra počijo ali se zlomijo so:

 • padec iz višine,
 • zateg varnostnega pasu v avtu pri prometni nesreči,
 • pri kontaktnih športih, kot so nogomet, ragbi ali borilne veščine…

Naslednje stvari lahko povzročijo bolečino pri zlomljenem rebru ali poslabšajo bolečino in na tak način ugotovite, da gre za zlomljena rebra:

 • globok vdih,
 • pritisk na poškodovano območje,
 • upogib ali zasuk telesa.
zlomljena-rebra
Zlomljena rebra povzročijo hudo bolečino, ki jo čutite predvsem ob vdihu. Več o tem, kako dolgo se celijo zlomljena rebra, preberite na povezavi.

Celjenje kosti po zlomu

Celjenje kosti po zlomu je proces nastajanja nove kostenine, ki bo zaprla vrzel med kostema. Se pravi na mestu, kjer se je zgodil zlom, mora nastati nov kalus kosti, da bo prelom preraščen.
Da bo celjenje kosti po zlomu potekala nemoteno, mora biti ugoden položaj odlomkov, čim bližje drug drugemu. To lahko dosežejo z imobilizacijo z mavcem ali operativno. Pri operaciji si lahko za pričvrstitev kosti pomagajo z:

 • vijaki
 • žeblji
 • ploščice
 • žicami ali
 • zunanjim fiksatorjem.
noga-zdaj
Po operaciji Hallux valgus je potrebno, da se kost zaceli, kar traja do 6 tednov. Več o tej operaciji preberite na povezavi

Za celjenje kosti po zlomu je pomemben relativni mir v predelu zloma, zadostna prekrvavitev odlomljenih in ostalih delov in obvarovanje pred okužbami. Tako bo proces celjenja kosti potekal normalno, če je poškodovanec zdrav in nima kakšnih obstoječih bolezni, ki vplivajo na zaraščanje kosti.

Zlom kosti – kaj lahko storimo sami?

Za trdne kosti, odporne na zlom kosti, je pomemben velik vnos beljakovin, kalcija in vitamina D. Poleg ustrezne prehrane je pomembna tudi telesna aktivnost. Kalcij najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, v zelenjavi in sadju, sardinah in mineralnih vodah. Vitamin D z izpostavljanjem soncu in dodatki, ki jih kupimo v lekarni.

Magnetna terapija pri zlomu + študije

K hitrejšemu celjenju zlomljene kosti, dokazano, pripomore magnetna terapija, saj spodbudi nastajanje kalusa, tako imenovane nove kosti.

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o 80% hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982. Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravjenju zlomov, Sudekove bolezni, itd.

Terapija izkorišča naravno lastnost kosti, ki jo imenujemo piezoelektričnost. To pomeni, da je kost sposobna transformirati mehanski stres v električno napetost. Izvor piezoelektričnosti je gibanje elektrolitov, ki je posledica mehanskega pritiska na hrustanec. Ta pritisk nastopi npr. ob hoji ali vadbi.

Če si razložimo enostavneje: pri terapiji na blazini Magus se ustvarja enak piezoelektrični efekt kot pri telesnem gibanju, kar pri daljšem časovnem obdobju omogoča hitrejšo obnovitev kostnega tkiva. Najkasneje po osmih tednih naj bi bil kalus že viden na rentgenski sliki.

Na splošno, se postopek okrevanja in celjenja kosti, z magnetoterapijo, pospešita. To je l.2002 dokazal tudi Dr. Simonis v klinični študiji, ki je trajala 5 let.

Strokovna literatura poroča o klinični raziskavi elektromagnetne stimulacije 12. pacientom, ki se jim dolge kosti niso zaraščale ali pa zelo počasi. V povprečju se pacientom predhodno kosti niso zacelile 44 tednov. V 14. tednih tretiranja se je kost zarasla pri 10. pacientih. Pri dveh neuspešnih primerih, pa je bila kostna vrzel širša od 1 cm.

terapija-magus
Da se zlom kosti zaceli hitreje z magnetno terapijo Magus, se je prepričal tudi kolesar Kristjan Koren, ki je v intervjuju povedal: Počena kost in magnetna terapija
mnenje

Zlom kosti ( zdravljenje )

Zlom kosti se zdravi tako, da nastaja nova kost in prelom preraste, ter zaceli zlomljeno kost. Celjenje traja najmanj štiri tedne, pri starejših še dlje. Mnogokrat je sestavni del zdravljenja po zlomu tudi fizioterapija. Ko je kost enkrat zaceljena, na tem mestu ni pričakovati večje verjetnosti za ponovno poškodbo. Zlom kosti se zdravi na dva načina:

Konzervativno zdravljenje zloma kosti

Konzervativno zdravljenje zloma kosti zajema zaprto uravnavanje kostnih odlomkov in zunanja imobilizacija poškodovanega dela. Navadno se imobilizacija naredi z longeto ali mavčnim ovojem. Kakšen teden po zlomu še enkrat naredijo kontrolo s slikanjem, da se prepričajo, da so kosti v pravilnih položajih, da se lahko zacelijo.
Po zaceljenju kosti se prične fizikalna rehabilitacija, ki zajema razgibavanje, pridobivanje na moči in magnetno terapijo.

Operativno zdravljenje zloma kosti

Operativno oziroma kirurško zdravljenje zloma kosti, z operativnim posegom naravnajo zlom in v veliki večini primerov naredijo notranjo imobilizacijo, ki jo imenujemo osteosinteza. Pri notranji imobilizaciji si pomagajo z vijaki, ploščicam, žeblji, žicami…
Čas, ki je potreben za popolno okrevanje je različen, od 6 do 8 tednov, lahko pa veliko dlje. Pri nekaterih zlomih, kot je naprimer zlom kolka, je potrebna operacija, pri kateri vstavijo protezo. Tudi v takih primerih magnetna terapija pomaga pri celjenju. Operacija kolka je najpogostejša operacija na ortopediji, ko zamenjajo kolčni sklep z umetnim, terja pa dobro rehabilitacijo. Več o tej vrsti operacije, preberite na povezavi OPERACIJA KOLKA, kjer boste izvedeli kako poteka sama operacija in rehabilitacija po njej.

Zgradba kosti

Človek ima več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo zgradbo oz. zakostenijo konec pubertete. Kosti so zelo čvrste, saj jih v notranjosti sestavlja mnogo majhnih vodoravnih in navpičnih prečk – trabakul, ki dajejo kostem njihovo silno trdnost in veliko elastičnost.
Zunanja zgradba oz. površina kosti je pokrita s pokostnico. Skozi pokostnico vstopa v kostno tkivo kri, ki oskrbuje kostne celice s potrebnimi snovmi, pomembnimi za rast, obnovo in razvoj kosti. V notranjosti kosti je kostna votlina z rumenim in rdečim kostnim mozgom. Rdeči kostni mozeg, sestoji zlasti iz krvotvornega tkiva, rumeni pa iz maščobnih celic. Krvne celice (rdeče krvničke, krvne ploščice in bele krvničke) nastajajo v rdečem kostnem mozgu. Ob rojstvu je ves kostni mozeg rdeč. Z odraščanjem se ga čedalje več spreminja v rumenega in pri odraslem je le še okoli polovica vsega kostnega mozga rdečega.

zgradba-kosti

Vrste kosti

Poznamo več vrst kosti, ki jih ločimo po obliki:

 • cevaste ali dolge kosti ( stegnenica )
 • ploščate kosti ( rebra )
 • ovalne kosti ( pogačica )
 • kratke kosti, ki so mnogokotne ( zapestje )
 • nepravilne kosti, ki so različnih oblik ( vretenca )

Preventiva za zlom kosti

Zlom kosti lahko tudi preprečimo. Posebno pri starejših osebah, je potrebno njihovo bivalno okolje urediti tako, da je za njih varno. Odmaknemo preproge, ki so nevarne za spotikanje; strme stopnice opremimo z ograjo, v kopalnici poskrbimo za nedrsno površino… Ravno tako lahko človek v preventivnem obdobju veliko naredi za svoje zdrave kosti s pravilno prehrano in gibanjem na svežem zraku. Tu je potrebno opozoriti na ženske ob prehajanju v menopavzo, kjer je verjetnost za osteoporozo visoka.

Vaje po zlomu zapestja

Najpogostejša vprašanja pacientov z zlomljeno kostjo

 

Imam zlomljeno kost. Kaj lahko naredim, da se mi bo čim hitreje zacelila?
Magus blazina je elektromagnetna terapija, ki dokazano pospeši celjenje kosti.

Kako se uporablja Magus pri zlomu kosti?
Magus blazina je enostavna za uporabo, brez kompliciranih navodil. Uležete se na veliko blazino, malo položite na zlom in prižgete na program št. 9, ki traja 30min. Lahko jo uporabite 2x na dan.

Kako vem, da se bo kost res hitreje zacelila?
Preberite zgornja mnenja, veliko uporabnikov je dokaz, da res pospeši celjenje kosti.
Na kontroli pri zdravniku, ko vam bodo zlomljeno kost slikali, bodo videli, da je kalus kosti že nastal.

Ali me bo kaj zlomljena kost bolela, ko bom uporabil-a blazino Magus?
Ne, elektromagnetno polje prodira v globino, do celic, vendar nič ne boli. Pospeši regeneracijo.

Koliko hitreje se kost zaceli, če uporabljam Magus blazino?
Če jo uporabljate že od začetka zloma, je najpogosteje od 20% do 50% hitrejše celjenje.

Ali dobim Magus blazino preko zdravstva, če imam zlomljeno kost?
Ne. To je samoplačniško.
Verjetno vas bo pripadala magnetna terapija v sklopu fizioterapije, ko bo kost že zaceljena.

Ali si lahko Magus magnetno blazino izposodim za čas celjenja kosti?
Ja. Izposodite si jo lahko za 4, 6 ali 8 tednov. Pripeljemo jo na dom.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.