Spondiloza

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Pokličite nas za brezplačno svetovanje
✆ +386 40 807 327
Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Spondiloza je širok pojem za težave v hrbtenici zaradi degenerativnih sprememb, ki so tesno povezane s staranjem človeka. Gre za degenerativne spremembe v hrbtenici, ki jih največkrat spremljajo bolečine, ne pa vedno. Najpogosteje se pojavijo v vratnem delu hrbtenice in v ledvenem delu.
Na povezavi preberite, zakaj so tako pogoste bolečine v vratu, tako pri starejših kot pri mladih.

Po podatkih rentgenskega slikanja ima več kot 80% ljudi vidne znake spondiloze že malo nad 40. letom starosti. Zato spondilozo večinoma obravnavajo kot običajni del staranja.

V spodnjem zapisu preberite vzroke za spondilozo, kakšni so simptomi in težave povezane s hrbtenico in različne bolečine, ki jih povzroča spondiloza:

Spondiloza na kratko

Spondiloza je izraz s katerim opišemo obrabne spremembe na hrbtenici, najpogosteje na vretencih in malih hrbteničnih sklepih. Obraba je povezana s staranjem človeka, se pa lahko pojavi že v srednjih letih, odvisno od stila življenja.
Spondiloza se lahko pojavi na katerem koli delu hrbtenice, najpogosteje prizadet del:

  • vratna hrbtenica, ker nosi celotno težo glave in je podvržena prisilnim držam
  • ledveni del hrbtenice nosi veliko večino teže telesa in je podvržena nepravilni drži

Spondiloza: vzroki

Vzroki za spondilozo so tesno povezani s staranjem človeka, saj se z leti kosti in hrustanec, ki sestavljajo našo hrbtenico, obrabijo. Te obrabe imenujemo artroza, ko se plast hrustanca obrabi do te mere, da drgne kost ob kost. To je vsekakor prvi in najpogostejši vzrok za nastanek spondiloze oziroma takšno težavo poimenujemo spondiloza, čeprav to nikakor ni diagnoza.
Tako isto kot pri drugih, večjih sklepih, za katere je artroza značilna, se obrabijo tudi mali hrbtenični sklepi. Takšna obraba se odraža na bolečini in negibljivosti v predelu hrbtenice. Kadar se mali hrbtenični sklep obrabi in drgne kost ob kost, je velika nevarnost nastanka osteofitov na robu sklepa. Osteofiti so kostni špičasti izrastki, ki povzročajo bolečino, saj drgnejo ob tkivo ali celo pritiskajo na živec.

Na sliki so vidni vzroki, ki jih imenujemo spondiloza, kot je obraba hrbteničnega sklepa in pritisk na živec, ki ga povzroča HERNIJA DISKA.

 

 

 

Naslednji vzrok za spondilozo je protruzija diska oziroma, ko se disk izboči, stanjša ali celo poči. Medvretenčni diski služijo kot blažilci med dvema vretencema in so v obliki krogov. To je prav posebna, zdrizasta snov, ki jo v večini sestavlja voda. Zato je disk, ki je umeščen med dve vretenci, velikokrat prizadet oziroma poškodovan. Kadar je težava v disku, naj si gre za hernijo ali počen disk, temu prav tako pravimo spondiloza. Kot že zgoraj omenjeno izraz spondiloza uporabljamo kot širok pojem za več različnih težav v hrbtenici, ki se najpogosteje pojavijo v vratnem ali ledvenem delu hrbtenice. Spondiloza ni diagnoza.

Simptomi pri spondilozi

Kot že omenjeno so na rengenski sliki vidni znaki spondiloze že malo nad 40. letom, vendar takrat v večini še ni izrazitih simptomov. Simptomi se razvijejo povsem različno, odvisno od težave. Ni pa nenavadno, da preizkave pokažejo, da gre za spondilozo, simptomov pa ni.
Veliko ljudi, ki ima simptome, razložijo takole:

  • bolečine v vratu in / ali v ledvenem delu hrbtenice, ki se povečujejo, če so aktivni
  • zategnjene mišice v vratnem delu, ki jo lahko spremlja glavobol ali vrtoglavica
  • zvoki škrtanja ob premikanju

Ko so pri spondilozi že prisotni simptomi, ko čutite bolečine, je potrebno obiskati zdravnika; še bolje pa je, če za svojo hrbtenico naredite kaj že prej. Če veste, da je imel kdo v družini težave ali ste v mladosti doživeli poškodbo hrbtenice, posvečajte posebno pozornost hrbtenici.

bolečine v križu

Spondiloza je širok pojem za bolečine v hrbtu in vratnem delu hrbtenice – na povezavi preberite vzroke za bolečinene v križu in vaje, ki jih lahko izvajate sami.

Najpogosteje prizadeta mesta

Spondiloza lahko prizadene kateri koli del hrbtenice, tukaj ni pravila. Vendar sta najpogosteje prizadeta mesta ravno vratni del hrbtenice in ledveni del. Zakaj je temu tako in kakšni so simptomi v teh predelih?

Spondiloza vratne hrbtenice

Spondiloza vratne hrbtenice nastane zaradi degenerativnih sprememb vretenc, bolj natančno zaradi sprememb v medvretenčnih ploščicah – diskih. Medvretenčne ploščice služijo kot stabilizatorji v hrbtenici, da omilijo vse tresljaje in so pretežno sestavljene iz vode. Degeneracija ploščic oziroma staranje pa povzroči, da začnejo izgubljati tekočino in posledično se zmanjša njihova vičina. Ne samo medvretenčne ploščice, tudi vezi začnejo z leti izgubljati na elastičnosti in s tem funkcionalnost; hrustanec, ki obdaja sklep pa se obrabi. Zato so vretenca vedno bližje eden drugemu in ploščice ne blažijo dovolj tresljajev, kar lahko povzroča bolečine.
Bolečine v vratni hrbtenici pa povzročajo tudi kostni izrastki, ki jih imenujemo osteofiti. Le-ti nastanejo ob robu malih hrbteničnih sklepov zaradi obrabe hrustanca. Osteofiti dražijo okiliško mehko tkivo, lahko pa tudi pritiskajo na živec, kar povzroči hudo bolečino.

Težave v vratnem delu hrbtenice se ob poslabšanju lahko kažejo kot mišični krči, omotica in glavoboli, ki se od zadnjega dela lobanje širijo proti čelu. Bolečina iz vratnega predela se lahko širi do ramen ali celo do roke in prstov.

Spondiloza vratne hrbtenice lahko povzroči tudi glavobole, bolečine v rokah in bolečine v rami.

Spondiloza ledvene hrbtenice

Spondiloza ledvene hrbtenice nastane zato, ker ta del hrbtenice nosi velik del teže telesa in je podvržen obrabam, prisiljenim držam med delom ali športom in tudi nepravilni drži telesa. Vse to je lahko razlog, da nastanejo znaki spondiloze na ledvenem delu hrbtenice. Prvi znaki so togost pri gibanje in občasne bolečine, ki se pri intenzivnem gibanju poslabšajo. Običajno je, da se bolečine pojavijo oziroma povečajo, če človek s spondilozo veliko stoji pri miru, dviguje težka bremena ali veliko upogiba in / ali rotira ledveno hrbtenico. Bolečina iz ledvenega dela hrbtenice lahko seva tudi v noge, ki postanejo mravljinčaste in mišični tonus upade.

 

Tveganja, da nastane spondiloza

Tveganja za spondilozo so vsekakor v našem načinu življenja oziroma v življenjskem slogu. To je močno povezano s tem, kaj v življenju počnemo, s čim se ukvarjamo poklicno, koliko časa namenjamo telovadbi – športni rekreaciji, kakšna je naša telesna drža itd.
Največja tveganja za nastanek spondiloze so:

Težko fizično delo in pri tem nepravilno dvigovanje bremen

Nepravilno dvigovanje bremen v mladih letih marsikoga opomne v starejši dobi, saj je hrbtenica doživela mikropoškodbe, ki se čutijo danes. Prav tako lahko pride do zdrka medvretenčne ploščice pri nepravilnem dvigu oziroma rečemo, da nas je “vsekalo” v križu. Težka bremena in težka druga fizična dela so veliko tveganje za spondilozo. Naša hrbtenica je zelo kopliciran sklep, ki bi mu bilo potrebno namenjati posebno pozornost v vsakem obdobju življenja.

Prisilna drža

Prisilna drža je huda obremenitev za hrbtenico in veliko tveganje, da nastane spondiloza. Zaradi nepravilne drže so najpogostejše bolečine v vratnem delu hrbtenice in bolečine v križu.
Pri nepravilni drži med delom je najbolj navzoča prisilna drža med računalniškim delom, ko gledamo v zaslon in nepravilen položaj sedenja.Zato je zelo pomembno, da je pisarniški stol, na katerem sedimo med delom, ergonomsko oblikovan in pravilno nastavljen. Prav tako velja na višino zaslona, da ni nastavljen previsoko ali prenizko, da ne trpi naš vrat.
Prisilno držo med svojim delom, ki povzroča spondilozo, ima tudi pleskar, tisti, ki polaga talne obloge, frizer…

Spondiloza so tudi bolečine hrbtenici, ki jih povzročajo prisilna drža in težko fizično delo.

Predhodna poškodba hrbtenice

Če ste imeli v mladosti kakršnokoli poškodbo ali nesrečni padec, ki je poškodoval hrbtenico, je tudi to tveganje, da sčasoma nastane spondiloza. Mnogo je ljudi, ki jim specialisti šele po rentgenskem slikanju hrbtenice ugotovijo staro poškodbo, katere se niti ne spominjajo.
Veliko je poškodb pri prometnih nesrečah, ki poškodujejo male hrbtenične sklepe in vretenca, ki so kasneje vzrok za težave in bolečine v hrbtenici.

Dedna zasnova

Če je v družini znano, da ima ali je imel kdo težave v hrbtenici, je verjetnost, da jo boste imeli tudi vi, precejšnja. In na žalost na to nimate vpliva, lahko pa skrbite, da zgoraj našteteta tveganja čim bolj zmanjšate.
V spodnjem zapisu pa preberite, kaj še lahko storite za zdravo hrbtenico, da bo vaša dedna zasnova čim kasneje pokazala simptome, ki bi vam zmanjšala kvaliteto življenja.

 

Kaj lahko storimo, da se izognemo spondilozi?

Za zdravje svoje hrbtenice lahko veliko storimo tudi sami. Začne se pri zavedanje pomembnosti pravilne drže telesa, pravilne drže med delom, še posebno, če je pretežno sedeče in tudi med športom.
Pri dvigovanju težkih bremen moramo biti pametni, tudi takrat, ko smo mladi in močni, saj se takšne nepravilnosti plačajo v starosti. Vemo, da ima velik vpliv na spondilozo proces staranja, vendar z vzdrževanjem telesne moči in gibljivosti, lahko kljubujemo času. Zelo pomembna je pravilna telesna aktivnost in pri tem mislimo na pravilne vaje za zdravo hrbtenico, ki ohranja močne hrbtne mišice in nam zagotavlja pravilno držo telesa.

Rešitev pri spondilozi, ko je že izražena bolečina je vsekakor fizioterapevtska obravnava, kjer ste lahko deležni:

 

Vaje pri spondilozi vratne hrbtenice ( video )

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.