Poškodbe kolenskega sklepa so pogostejše takrat, ko nam vreme dopušča, da smo bolj aktivni.
Poškodbe kolenskega sklepa zajemajo tako poškodbe kolenskih vezi, meniskusa kot tudi hrustanca; vsem pa le to povzroča bolečine v sklepu. Več na temo si preberite na obarvani povezavi.

V tem prispevku si lahko preberete vrste poškodb kolenskega sklepa, kako jih lahko preprečimo in čim hitrejšo rehabilitacijo s priljubljeno metodo: magnetno terapijo Magus.

Poškodbe kolenskega sklepa ( vrste )

Vrste poškodb so različne, glede na to kaj točno se poškoduje v kolenskem sklepu. V skoraj 24% vseh poškodb je poškodba kolenskega sklepa. Poškodbe kolena v zadnjih letih naraščajo, beležimo jih med mladimi, kjer je pravilna diagnostika in rehabilitacija zelo pomembna, da se mladi čimprej vrnejo v aktivno in športno življenje.
Beležijo se tudi poškodbe kolen pri starejših, zaradi kakšnih starih poškodb in predvsem zaradi degenerativnih sprememb v kolenskem sklepu, ki so letom primerne.
Vrste poškodb kolenskega sklepa delimo na:

 • poškodbe vezi kolena
 • poškodbe meniskusa
 • zlome kosti v kolenu
poskodbe-kolenskega-sklepa
Poškodba kolenskega sklepa zajema tudi zlome kosti v kolenu. Najpogosteje se zlomi oz. poči pogačica. Če vas zanima zlom kosti hitrejše celjenje kosti si preberite več v prispevku, kjer vam svetujemo metodo za hitrejše celjenje do 40%.

Poškodba kolenskih vezi

je ena najpogostejših težkih poškodb kolenskega sklepa. V bistvu gre za zvin kolenskih vezi. Ker se vedno več ljudi aktivno ukvarja z različnimi športi. gre tudi tekmovalni šport v velike ekstreme. Največ športnih poškodb kolenskih vezi je v kontaktnem športu z žogo in tudi smučanju. Pri smučanju je velik porast poškodb kolenskih vezi z uvedbo nove tehnike in tudi drugačnih smučarskih čevljev.
Poškodba kolenske vezi za športnika pomeni, da nima več stabilnega kolena, zato največkrat sledi operacija.
Glede na stopnjo izvina vezi, po težavnosti poškodbe, jih delimo na tri stopnje:

 1. stopnja: lažja poškodba, ko večinoma vezi ostanejo nepretrgane, ni nestabilnosti kolena
 2. stopnja: večja raztrganina, vezi ostanejo nepretrgane, moč je zmanjšana, stabilnost ohranjena
 3. stopnja: popolna raztrganost kolenskih vezi, vezi so pretrgane in v tem primeru se popolnoma izgubi funkcija vezi in sklep je ob stabilnost

Rekonstrukcija sprednje križne vezi

 

se imenuje tudi artroskopija križnih vezi, po postopku artroskopije. Pri operaciji kolena je pacient po navadi v splošni anasteziji, potrebni pa so trije manjši rezi pri kolenu. V postopku rekonstrukcije sprednje križne vezi, pacientu med posegom kirurg odvzame mišico v zadnji stegenski loži. Operater pretrgano križno vez nadomesti z odvzeto mišico ter pregleda še preostali del kolena. Operacija kolena traja od pol ure do ure in pol, odvisno od obsežnosti.
Pacient v bolnišnici ostane navadno dva dni, z obremenitvijo noge ob opori lahko prične takoj.

Poškodba-kolenskega-sklepa-po-operaciji
Na sliki je prikazano operirano koleno, ki ga hladijo z ledom, je nameščeno v napravo za upogib kolena, na katerem fizioterapevt nastavi stopinje kota in drenaža krvi iz operiranega kolena.

Poškodba meniskusa

je pogosta poškodba kolenskega sklepa; v kolenu imamo dva meniskusa: na notranji in zunanji strani sklepa. Meniskusa sta hrustančno tkivo, ki omilita in razporejata tresljaje v sklepu. Pogosteje se poškoduje notranji kot zunanji meniskus, veliko poškodb meniskusa je povezanih s športno ali drugo obremenitvijo. Najpogosteje se poškoduje ob rotacijskih gibih v kombinaciji s pokrčenim kolenom. Poškodba meniskusa se pojavlja pri nogometu, tenisu, košarki…
Nekateri pacienti lahko normalno delujejo s poškodovanim meniskusom, pri nekaterih je ostra bolečina tako huda, da ni več druge pomoči kot operacija.
Moj predlog je, da ne odlašate predolgo s pregledom, ker boste na specialista čakali, na morebitno operacijo pa še dlje.
Če je poškodovan košček meniskusa, se ga odstrani, če večji se prišije nazaj. Rehabilitacija oz. čas celjenja obeh posegov je zelo različna, saj je pri šivanju meniskusa čas rehabilitacije predvidoma 2. meseca, pri odstranitvi pa zelo krajši. Metode fizikalne rehabilitacije so pacientom razložene individualno ob odpustu, zato bodite pozorni kar vam povedo.

 

Artroza kolenskega sklepa

je poškodba v kolenskem sklepu, ker se obrabi hrustanec v sklepu. To privede do kasnejših resnih zapletov, saj se načne tudi kost, ko se plast hrustanca že tako obrabi, da drgne kost ob kost. Vzrok za artrozo kolena gre iskati v predhodnih ponavljajočih poškodbah kolena, kot sta večkratna poškodba meniskusa ali vezi. To kasneje privede do degenerativnih sprememb, ko se prehitro obrablja hrustanec.
Če vas zanima kaj je artroza bolj natančno in kaj storiti, da jo zavrete, si preberite strokovni članek na to temo, ki sem ga napisala na povezavi.

Artroza sklepov Magus.si
Na sliki se jasno vidi napredek obrabe hrustanca, ki ga imenujemo ARTROZA. Na prvi sliki zdrav, gladek hrustanec in cela kost; na drugi sliki z leve je hrustanec obrabljen, kost pa že poškodovana; na zadnji sliki so, poleg obrabljenega hrustanca in poškodovane kosti, vidni tudi okruški, ki povzročajo še dodatno bolečino.

Počena pogačica

je najpogostejši zlom kosti v kolenu. Pogačica poči pri hudem padcu na koleno ali nesreči z motorjem, ko so kolena izpostavljena. Zlom pogačice se lahko celi konzervativno, včasih je potrebna operacija, ko pogačico utrdijo tudi z vijaki in žicami.Za hitrejše celjenje kosti vsekakor priporočam Magnetno terapijo Magus, saj celjenje pospeši za 30% do 50%. Če vas zanima hitro celjenje kosti si preberite na tej povezavi, kjer boste prebrali tudi klinično raziskavo, ki je to tudi dokazala.

Kolenski sklep ( anatomija )

Kolenski sklep je eden od bolj kompliciranih sklepov, hkrati pa tudi zelo pomemben, saj nosi veliko težo našega telesa in je zelo obremenjen.
Kolenske vezi so statični stabilizatorji kolena, močne mišice in kite, ki obkrožajo koleno, pa so dinamični stabilizatorji kolenskega sklepa. 

Zgradba-kolena

Operacija kolena

Operacija kolena se danes večinoma izvaja artroskopsko. Artroskopska operacija kolena je manj invazivna kot včasih, ko so operirali na “odprtem kolenu”, zato je danes to pogosta izbira. Tudi rehabilitacija in pooperativni šivi so manjši. Artroskopija kolena pomeni, da vam koleno pregledajo in kasneje tudi poseg opravijo s pomočjo kamere. Se pravi, da z artroskopijo kolena diagnosticirajo in zdravijo bolezni in poškodbe kolenskega sklepa.

Toplice po operaciji kolena

Pravica do zdraviliškega zdravljenja (in njeno uveljavljanje) je precej natančno opredeljena v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Četudi pravila govorijo o tem, da imamo pravice do toplic vsi zavarovanci, pa ta tudi opredeljujejo naprej. Pravila namreč določajo, da je zdraviliško zdravljenje na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja možno takrat, ko imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija zavoda odločita, da je le-to utemeljeno.

Osebni zdravnik komisiji predlaga, načeloma pa toplice lahko izberete sami. Menda se zdravstvena blagajna vse bolj prazni in menda so zahteve vse bolj stroge.
Toplice, ki ponujajo kakovostno rehabilitacijo po poškodbah kolena, so tudi Thermana Laško ( 1 ). Pacienti pohvalijo njihovo rehabilitacijsko strokovnost in kjer med fizikalnimi terapijami uporabljajo tudi našo Magus blazino za magnetno terapijo.

Kaj vam omogočajo toplice?

Toplice vam omogočajo rehabilitacijo po poškodbah, ko se posvetite le rehabilitaciji in ste za tisti čas na bolniškem staležu. Tam vam nudijo posvet z različnimi strokovnjaki ( ortoped, fiziater… ) in različne tehnike rehabilitacije: razgibavanje v vodi, vaje na suhem, tens stimulacija, elktro stimulacija, magnetoterapija…

Zdraviliško zdravljenje pa vam zagotavlja izpolnitev vsaj še enega od naslednjih pogojev:

 • zdraviliško zdravljenje omogoča bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;
 • obeta povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;
 • nudi možnost preprečitve napredovanja bolezni ter slabšanja zdravstvenega stanja za daljši čas;
 • zmanjšuje pogostnosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ter zdravljenja v bolnišnici.

 

Artroskopija kolena

sodi med operacije kolena, je najpogostejša metoda za diagnozo in zdravljenje bolezni in pokodb kolena. Z artroskopsko kamero operater najprej pregleda koleno in potem opravi poseg. Velikokrat se zgodi, da šele, ko koleno natančno pregledajo z artroskopsko kamero, dejansko vidijo vse nepravilnosti v kolenskem sklepu, saj se šele takrat natančno vidijo vse sklepne strukture. Zato je artroskopija kolena dosti bolj natrančna od klasične operacije kolena.
Artroskopija kolena zahteva tudi dosti manjše reze in s tem manjše poškodbe na tkivu.

Za artroskopijo kolena se odločijo pri:

 • poškodbah meniskusa
 • poškodbah kolenskih vezi
 • pri poškodbi in/ali obrabi hrustanca
 • kadar je potrebno odstraniti prosta telesa v kolenu
 • vnetje ovojnice
 • problemi s pogačico

 

Okrevanje po artroskopiji kolena

Boleče koleno v mirovanju-rehabilitacija-magus.si
Okrevanje po operaciji kolena se pospeši z magnetno terapijo, ki si jo lahko izposodite na dom. Že prvi dan, ko pridete iz bolnišnice lahko uporabite Magus magnetno terapijo , saj je to povsem varna in učinkovita metoda hitrejše rehabilitacije po operacijah.

je odvisno od vrste izvedenega posega, praviloma je najkrajše po delni odstranitvi poškodovanega meniskusa ter najdaljše pri kompleksnih rekonstrukcijskih posegih na kolenskih vezeh.
Za dober končni rezultat zdravljenja je po rekonstrukciji sprednje križne vezi ključna tudi kakovostna individualna pooperativna rehabilitacija, ki traja do 6 mesecev po operaciji.
Okrevanje po artroskopiji kolena se začne s hlajenjem z ledom, večkrat na dan, ker to olajša bolečino in umiri oteklino. Načeloma je že prvi dan po operaciji dovoljena obremenitev operirane noge. To vam vsekakor svetujejo fizioterapevti že v bolnici, pred odpustom domov.

 

Bolniška po artroskopiji kolena

Ker poznamo več vrst artroskopije oz. kaj točno z njo operirajo, je tudi bolniška po artroskopiji kolena, različno dolga.
Po odpustu iz bolnišnice, vam rano oskrbuje osebni zdravnik in šive odstrani po 10. do 12. dnevih.
Kontrolni pregled pri operaterju, je predviden med 2. in 4. tednom po operaciji.
Pri operaciji meniskusa, ko vam odstranijo drobec hrustančnega tkiva, je bolniška po artroskopiji kolena okvirno tri tedne, saj tudi z obremenitvijo začnete takoj.
Pri artroskopiji križnih vezi v kolenu je bolniški stalež okrog treh mesecev.
Vsekakor pa po artroskopiji kolena sledi fizioterapevtska obravnava, lahko tudi v toplicah. To seveda izveste pri osebnem zdravniku.

Magnetna terapija za hitrejšo rehabilitacijo po poškodbi

 

je izvrstna metoda, ki jo lahko izvajate takoj po operaciji in bo pospešila vašo rehabilitacijo poškodbe kolenskega sklepa. Ne glede na vrsto operacije, ki ste jo imeli je magnetna terapija Magus povsem primerna, varna in učinkovita metoda za hitrejšo rehabilitacijo. Magnetno polje pospeši obnovo mehkega tkiva, ki je bilo med operacijo poškodovano. Magnetna terapija deluje tudi protibolečinsko. In medtem, ko doma čakate na fizioterapijo, lahko že ogromno naredite doma, saj vam našo magnetno blazino izposodimo na dom.
Ker si zdaj zagotovo želite prebrati več o tej terapiji, kliknite na obarvano povezavo zgoraj, da se prepričate.

poškodba kolena, rehabilitacija, Magus blazina
Uporaba magnetne terapije Magus je enostavna, priročna in učinkovita. Primer na sliki nam je poslal g. Timotej iz Kamnika. Predlagam, da jo izkoristite na domu tudi vi, saj boste z magnetoterapijo skrajšali čas rehabilitacije

VIR 1: reh. Laško

Najpogostejša vprašanja, ki vas zanimajo o poškodbah kolenskega sklepa:

Kakšne poškodbe kolenskega sklepa poznamo?

Poznamo: poškodbe kolenskih vezimeniskusovhrustanca in tudi zlom v kolenu.

Kakšne so metode zdravljenja poškodbe kolenskega sklepa?

Nekatere poškodbe se zdravijo z opornicami in neoperativno; druge pa operativno.

Čas okrevanja po operaciji kolena?

Čas okrevanja vsekakor zavisi od posega, ki so vam ga naredili. Od dveh tednov do šest mesecev.

Kaj je artroskopija kolenskega sklepa?

Je najbolj pogosta operacija kolena. Gre za metodo, ko vstavijo kamero, ima samo tri reze in je zelo uspešna metoda za poškodbe kolena.

Kako pomaga magnetna terapija Magus pri rehabilitaciji?

Magnetna terapija pospeši celjenje in cirkulacijo. Rehabilitacijo po operaciji kolena lahko zelo skrajšamo.

Lahko delam magnetoterapijo doma, pri poškodbi kolenskega sklepa?

Ja. Magnetno terapijo si lahko izposodite za k vam na dom. Za 4, 6 ali 8 tednov.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.