Revmatoidni artritis je pogosta oblika artritisa, ki je kronična avtoimunska bolezen in prizadene sklepe, pogosto simetrično. Lahko se pojavi pri ljudeh vseh starosti, vendar najpogosteje pri ženskah med 30. in 50. letom. Značilni simptomi vključujejo bolečine, otekanje in togost sklepov, še posebej zjutraj ali po daljšem počitku. Bolezen lahko prizadene tudi druge organe in tkiva. Zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje sta ključnega pomena za obvladovanje simptomov ter preprečevanje poškodb sklepov in invalidnosti. Redno spremljanje s strani zdravnika je ključno za učinkovito obvladovanje revmatoidnega artritisa. RA je resna, doživljenjska bolezen, vendar z ustrezno terapijo lahko ohranite dobro kakovost življenja. S spremljanjem lastnih simptomov in poslabšanj lahko vi in vaš zdravnik ugotovite, kako učinkovito deluje vaše zdravljenje.
Ta članek bo podal celovit vpogled v revmatoidni artritis, saj vam bomo predstavili osnovne informacije o revmatoidnem artritisu, vključno s simptomi, diagnozo in metodami zdravljenja.

Poznali boste, kako prepoznati to bolezen, kako postaviti diagnozo in kakšne možnosti zdravljenja so na voljo za uspešno obvladovanje tega stanja.

Artritis je skupno ime za več kot sto različnih vnetnih bolezni večino sklepov, čeprav poznamo vrsto artritisa, ki prazadene tudi kožo in mišice. Gre za skupino stanj, ki povzročajo oteklino, bolečino, togost in zmanjšano gibljivost sklepov. Obstaja več vrst artritisa, vključno z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom, protinom in lupusnim artritisom, med drugimi.

revmatoidni-artritis

Kaj je revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis (RA) je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe in včasih druge dele telesa.

Za to bolezen je značilna vnetna reakcija telesa, ki napade lastne sklepe, kar povzroča bolečino, oteklino, okorelost in poškodbe hrustanca.

Revmatoidni-artritis

Dejstvo: revmatoidni artritis lahko prizadene vse prosto gibljive sklepe v telesu, vendar najpogosteje:

 • dlani,
 • zapestja,
 • ramena,
 • komolce,
 • kolena,
 • gležnje in stopala.

Spodaj si bomo ogledali ključne informacije o revmatoidnem artritisu:

Osnovne informacije o revmatoidnem artritisu

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem telesa napade lastne celice in tkiva, v tem primeru sklepe. To vodi v vnetje in poškodbe sklepov.

Vnetje je ključna značilnost revmatoidnega artritisa. Sklepi postanejo rdeči, otečeni in boleči. To vnetje se lahko pojavi simetrično, kar pomeni, da bosta oba sklepa na obeh straneh telesa prizadeta.

Revmatoidni artritis običajno napreduje s časom. Če se ne zdravi, lahko privede do trajnih poškodb sklepov in invalidnosti. Simptomi reumatoidnega artritisa pogosto variirajo in prihajajo ter odhajajo v ciklih. Obdobja poslabšanja, se lahko izmenjujejo z obdobji izboljšanja.

Po raziskavi organizacije Arthritis Reasearch Campaign je leta 2000 kar 5,2 milijona žensk obiskalo zdravnika zaradi artritisa (in samo 3,7 milijona moških).

 
ARTRITIS

Razlika med revmatoidnim artritisom in drugimi vrstami artritisa

Pomembno je razumeti razliko med reumatoidnim artritisom in drugimi vrstami artritisa, kot so osteoartritis ali putika. Tu je nekaj ključnih razlik:

V nasprotju z osteoartritisom, ki je degenerativna bolezen sklepov, povzročena s staranjem in obrabo hrustanca, je reumatoidni artritis avtoimuna bolezen. Putika pa povzroča kopičenje kristalov sečne kisline v sklepih.

Osnovna razlika med reumatoidnim artritisom in osteoartritisom je prisotnost vnetja. Medtem ko je reumatoidni artritis vnetna bolezen, osteoartritis običajno ni povezan z vnetjem.

Revmatoidni artritis pogosto prizadene veliko sklepov hkrati in simetrično, medtem ko osteoartritis običajno prizadene posamezne sklepe. Putika se običajno najprej pojavi v velikem nožnem palcu.

Osteoartritis je pogosto povezan s starostjo in prekomernim obremenjevanjem sklepov, medtem ko revmatoidni artritis lahko prizadene ljudi vseh starosti in pogosto vključuje genetske in okoljske komponente.

Revmatoidni artritis (RA) in ankilozirajoči spondilitis (AS) sta dve različni avtoimunski bolezni, ki vplivata na sklepe. Tri najbolj osnovne razlike med njima so:

 1. Narava vpliva na sklepe:
  • RA je vnetna bolezen, ki povzroča vnetje v sklepih, kar vodi do bolečin, oteklin in poškodb hrustanca.
  • AS je vnetna bolezen, ki se osredotoča predvsem na hrbtenične sklepe, zlasti na sakroilijačne sklepe, kar lahko povzroči zlitje teh sklepov.
 2. Lokacija prizadetih sklepov:
  • RA prizadene več sklepov po telesu, pogosto simetrično, vključno s sklepi na rokah, nogah, kolenih itd.
  • AS prizadene predvsem hrbtenične sklepe in kolčne sklepe, kar lahko povzroči togost hrbtenice.
 3. Značilnosti bolečine in togosti:
  • Pri RA se bolečina in togost običajno poslabšata zjutraj ali po daljšem počitku.
  • Pri AS je jutranja togost pogosta, vendar se lahko bolečina in togost izboljšata s telesno aktivnostjo.
putika-znaki
Putika je vrsta artritisa, ki se razlikuje od revmatoidnega artritisa po tem, da se putika najpogosteje pojavi na prstu na nogi, revmatoidni artritis pa lahko prizadene vse sklepe – simetrično.

Simptomi revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kompleksna bolezen, ki lahko vpliva na različne dele telesa. Klasični simptomi vključujejo bolečino, oteklino in togost sklepov, vendar revmatoidni artritis lahko povzroči tudi simptome zunaj sklepov.

Kako se revmatoidni artritis pokaže na sklepih

 • Bolečina: Bolečina v sklepih je eden od najopaznejših simptomov revmatoidnega artritisa. Bolečina se običajno pojavi zjutraj ali po dolgem počitku in je lahko simetrična, prizadene oba sklepa na obeh straneh telesa.
 • Oteklina: Sklepi, prizadeti zaradi revmatoidnega artritisa, pogosto postanejo otečeni zaradi vnetnega procesa. Otečeni sklepi so pogosto topli na dotik.
 • Togost: Togost sklepov se pogosto pojavi zjutraj ali po dolgem sedenju. Lahko traja nekaj ur, da se sklepi sprostijo in postanejo gibljivi.
 • Zmanjšana gibljivost: Revmatoidni artritis lahko povzroči zmanjšanje obsega gibanja v prizadetih sklepih.
 • Deformacije: V naprednih primerih lahko revmatoidni artritis privede do deformacij sklepov, kar močno vpliva na funkcionalnost.

Simptomi izven sklepov

 1. Utrujenost: utrijenost je pogost simptom revmatoidnega artritisa. Osebe s to boleznijo se pogosto počutijo utrujene, tudi po počitku.
 2. Splošna oslabelost: Občutek oslabelosti lahko prisoten, kar lahko oteži izvajanje vsakodnevnih nalog.
 3. Izguba apetita: Revmatoidni artritis lahko vpliva na apetit, kar lahko vodi v izgubo telesne mase.
 4. Povišana temperatura: Včasih se lahko pojavi povišana telesna temperatura kot odziv na vnetni proces v telesu.
 5. Poškodbe notranjih organov: Revmatoidni artritis lahko vpliva na notranje organe, kot so srce, pljuča ali oči, kar lahko privede do resnih zapletov.
 6. Revmatoidni vozli: Ti majhni vozliči, ki se običajno pojavljajo pod kožo na komolcih in drugih delih telesa, so pogosto značilni za revmatoidni artritis. Pomembno je opozoriti, da se simptomi revmatoidnega artritisa lahko razlikujejo od posameznika do posameznika in sčasoma. Zgodnja diagnoza in pravilno zdravljenje lahko pomagata obvladovati simptome ter zmanjšati poškodbe sklepov in notranjih organov.

Revmatoidni artritis znaki

Revmatoidni artritis (RA) je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe in je znan tudi pri otrokih in mladostnikih. Bolnika spremlja vse življenje in se kaže kot vnetje sklepov. Gre za avtoimuno bolezen, ki se pojavi zaradi spremembe v našem imunskem sistemu. Ta začne proizvajati določena protitelesa, ki povzročijo vnetni odgovor celic sklepne ovojnice (pričnejo napadati sklepno ovojnico). Posledica tega je vnetje in otekanje sklepov. Če bolezni ne zdravimo, lahko vodi v deformacije sklepov, zmanjšano funkcionalnost in nazadnje v invalidnost.
Prizadeti so večinoma mali sklepi in to simetrično, na primer na prstih in zapestjih obeh rok, prizadeti pa so lahko tudi sklepi v ramenih, kolkih, komolcih, kolenih in stopalih, redkeje pa tudi sklepi vratnih vretenc, kar povzroči bolečine v križu.

revmatoidni artritis znaki

Nekateri klasični znaki revmatoidnega artritisa vključujejo:

Jutranja okorelost

Klasičen znak revmatoidnega artritisa je jutranja okorelost sklepov, ki običajno traja več kot eno uro. Ljudje s to boleznijo pogosto doživljajo težave pri gibljivosti sklepov, zlasti v zgodnjih urah dneva. Okorelost je posledica vnetja v sinovialnih membranah, ki obdajajo sklepe, in se lahko postopoma izboljšuje s tekom dneva.

Simetrično prizadeti sklepi

Revmatoidni artritis običajno prizadene simetrično, kar pomeni, da so isti sklepi na obeh straneh telesa hkrati vpleteni. Na primer, če so prizadeti sklepi na desni roki, bodo podobni sklepi na levi roki prav tako prizadeti. Ta simetrija je pomembna diagnostična značilnost bolezni.

Bolečina in oteklina

Vnetje v sinovialnih membranah povzroča bolečino, oteklino in občutljivost na dotik v prizadetih sklepih. Oteklina se lahko kaže tudi kot povečanje obsega sklepov zaradi nabiranja tekočine.

Splošna utrujenost

Revmatoidni artritis pogosto povzroča splošno utrujenost in izčrpanost, ki nista nujno povezani le s fizičnim naporom. Avtoimunski procesi v telesu lahko povzročijo sistemsko reakcijo, ki vpliva na splošno počutje.

Deformacije sklepov

Če revmatoidni artritis ni ustrezno obvladan, lahko privede do trajnih deformacij sklepov, zlasti prstov. Sklepi postanejo ukrivljeni, kar lahko vpliva na funkcionalnost rok in povzroči težave pri vsakodnevnih opravilih.

 

Vzroki in dejavniki tveganja

Revmatoidni artritis je kompleksna bolezen s številnimi dejavniki tveganja, ki vplivajo na njen razvoj. Kombinacija genetskih in okoljskih dejavnikov igra ključno vlogo pri pojavu in napredovanju revmatoidnega artritisa.

Genetski dejavniki

Družinska predispozicija: Ljudje, katerih starši ali drugi tesni sorodniki imajo revmatoidni artritis, imajo povečano tveganje za razvoj bolezni.

Genetska variabilnost: Nekatere dedne genetske variacije, povezane s specifičnimi antigeni (npr. HLA-DR42), povečajo občutljivost za revmatoidni artritis.

Spol: Ženske so bolj nagnjene k razvoju revmatoidnega artritisa kot moški. Statistično gledano imajo ženske trikrat večje tveganje.

Okoljski dejavniki

Okužbe: Določeni infekcijski povzročitelji, kot so virusi in bakterije, lahko sprožijo avtoimunski odziv in prispevajo k razvoju revmatoidnega artritisa.

Kajenje: Kajenje cigaret poveča tveganje za razvoj revmatoidnega artritisa, še posebej pri genetsko predisponiranih posameznikih.

Hormoni: Hormonske spremembe, zlasti med nosečnostjo in menopavzo, lahko vplivajo na potek revmatoidnega artritisa.

Prehrana: Prehrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in antioksidanti, lahko zmanjša tveganje za razvoj revmatoidnega artritisa, medtem ko visok vnos rdečega mesa in nasičenih maščob poveča tveganje.

revmatoidni-artritis-losos
Jedilnik za revmatoidni artritis bi moral vsebovati živila, ki zmanjšujejo vnetja, krepijo imunski sistem in ohranjajo sklepe zdrave.

Razvoj revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis se razvija skozi kompleksno interakcijo genetskih in okoljskih dejavnikov:

 • Inicijacija: Prvi korak v razvoju revmatoidnega artritisa pogosto vključuje okoljski dejavnik, kot je okužba ali kajenje, ki sproži imunološki odziv.
 • Avtoimunska reakcija: Po inicijaciji telo razvije avtoimunski odziv, pri katerem imunski sistem napada lastne sklepe.
 • Vnetje in poškodbe: Vnetni proces v sklepih povzroči značilne simptome revmatoidnega artritisa, vključno z bolečino, oteklino in okorelostjo. Če se ne zdravi, to vnetje lahko privede do trajnih poškodb sklepov in hrustanca.
 • Zapleti: Revmatoidni artritis lahko vpliva tudi na notranje organe, povzročajoč zaplete, ki zahtevajo posebno obravnavo.

Razumevanje genetskih in okoljskih dejavnikov, ki prispevajo k razvoju revmatoidnega artritisa, je ključno za preprečevanje, zgodnjo diagnozo in obvladovanje te bolezni. Osebe z družinsko anamnezo ali drugimi dejavniki tveganja naj bi bile pozorne na potrebo po rednem spremljanju in posvetovanju z zdravnikom.

Diagnoza revmatoidnega artritisa

Diagnoza revmatoidnega artritisa zahteva temeljito oceno in uporabo določenih testov ter postopkov za potrditev prisotnosti bolezni. Zgodnja diagnoza revmatoidnega artritisa je izjemno pomembna, saj omogoča hitrejši začetek zdravljenja, kar bistveno izboljša prognozo.

Testi in postopki za diagnozo

 • Fizični pregled: Zdravnik bo izvedel pregled sklepov, da ugotovi znake vnetja, otekline, okorelosti in deformacij.
 • Krvni testi: Krvni testi igrajo ključno vlogo pri diagnozi revmatoidnega artritisa.
  Običajno izvedeni testi vključujejo:
 1. Revmatoidni faktor (RF): Povečana raven RF v krvi lahko kaže na prisotnost revmatoidnega artritisa, čeprav ta test ni specifičen za to bolezen.
 2. Anti-CCP protitelesa: Pozitiven rezultat na prisotnost anti-CCP protiteles pogosto kaže na revmatoidni artritis.
 3. Povečana hitrost sedimentacije in C-reaktivni protein: Povečani nivoji teh biomarkerjev kažejo na vnetje v telesu.
 4. Krvna slika: To lahko razkrije prisotnost anemije, ki je pogosta pri revmatoidnem artritisu.
 • Slikovni testi: Rentgenski, ultrazvočni in slikanje z magnetno resonanco (MRI) lahko pomagajo pri identifikaciji poškodb sklepov in hrustanca.
 • Artroskopija: V nekaterih primerih se uporablja artroskopija za neposreden pregled sklepov in odvzem vzorcev tkiva za potrditev diagnoze.
 • Kriteriji za diagnozo: Zdravniki običajno uporabljajo kriterije, kot so ACR/EULAR kriteriji, za diagnozo revmatoidnega artritisa, ki vključujejo število in vrsto prizadetih sklepov, laboratorijske parametre in trajanje simptomov.

RA se diagnosticira z uporabo krvnih preiskav in slikovnih preiskav. Ni ene same krvne preiskave, ki bi zagotovila dokončno diagnozo za RA. Zato bo vaš zdravnik naročil več testov ter preveril vaše simptome in zdravstveno anamnezo.

Za dosego diagnoze se uporabi kombinacija pozitivnih testov, ki kažejo vnetje, in protiteles, povezanih z RA, skupaj s slikovnimi preiskavami, kot so rentgenski posnetki.

Pogosto zamenjane bolezni z RA

Obstaja veliko stanj, ki jih je mogoče zamenjati z revmatoidnim artritisom zaradi podobnih simptomov. Nekatera od teh stanj so avtoimunska, podobno kot RA, druga pa niso. Študije kažejo, da pogosto pride do zamude pri diagnozi RA po začetku prvih simptomov. Prav tako je možna napačna diagnoza pred pojavom bolj opaznih, resnih simptomov RA; zato nekateri pacienti dolgo, predolgo časa porabijo, da se začne z zdravljenjem revmatoidnega artritisa.

Stanja, ki jih najpogosteje zamenjujejo z RA, so:

 

 • Fibromialgija
 • Sindrom kronične utrujenosti
 • Anemija
 • Ishiadični živec (išias)
 • Borelioza (Lyme-jeva bolezen)
 • Nevropatija
 • Psoriatični artritis
 • Osteoartritis
Fibromialgija je vrsta artritisa, ki je specifična. Prizadane več žensk kot moških in v pogovornem jeziku ji rečemo tudi “vse me boli”. Več si preberite na povezavi.

Pomen zgodnje diagnoze

Zgodnja diagnoza revmatoidnega artritisa prinaša pomembne prednosti:

 • Hitrejše začetno zdravljenje: Zgodnja diagnoza omogoča hiter začetek zdravljenja, kar upočasni napredovanje bolezni in zmanjšuje tveganje za trajna oškodovanja sklepov.
 • Boljša kontrola simptomov: Zdravljenje v zgodnji fazi revmatoidnega artritisa lahko bistveno izboljša kakovost življenja pacienta in obvladuje simptome, kot so bolečina in okorelost.
 • Preprečevanje zapletov: Zgodnja diagnoza omogoča zdravnikom prepoznavanje ljudi z večjim tveganjem za zaplete in pravočasno ukrepanje za njihovo preprečevanje.
 • Kakovostnejša dolgoročna terapija: Zgodnje zdravljenje pogosto omogoča pacientom uporabo manj invazivnih terapij, z manj stranskimi učinki in boljšim dolgoročnim nadzorom bolezni.

Zaradi teh pomembnih razlogov naj bi osebe s simptomi revmatoidnega artritisa čim prej poiščele nasvet zdravnika, da bi dobile ustrezno diagnozo in terapijo.

Zdravljenje in obvladovanje revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je kronična bolezen, ki zahteva celostno zdravljenje in obvladovanje za nadzorovanje simptomov, upočasnjevanje napredovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja.

Terapija vključuje medicinske postopke, kot so zdravila in fizioterapija, pa tudi spremembe življenjskega sloga, prehrane in vadbe.

Medicinski postopki

Zdravljenje revmatoidnega artritisa običajno vključuje uporabo več vrst zdravil, odvisno od resnosti bolezni in posameznih potreb pacienta. Nekatera od najpogosteje uporabljanih zdravil za revmatoidni artritis vključujejo:

 • NSAID (nesteroidna protivnetna zdravila): Ta zdravila, kot so ibuprofen in naproksen, se uporabljajo za lajšanje bolečin, zmanjšanje vnetja in izboljšanje gibljivosti sklepov. Vendar ne vplivajo na napredovanje bolezni.
 • DMARD (dolgodelujoči antirevmatski zdravili): To so osnovna zdravila za zdravljenje revmatoidnega artritisa, saj lahko upočasnijo napredovanje bolezni in preprečijo dolgoročno poškodbo sklepov. Priljubljeni DMARD vključujejo metotreksat, sulfasalazin, leflunomid in druge.
 • Biološka zdravila: Ta zdravila so usmerjena v specifične dele imunskega sistema in se uporabljajo pri bolnikih, ki niso dobro odzivni na druge oblike zdravil. Primeri vključujejo zdravila, kot so adalimumab, etanercept, infliksimab in drugi.
 • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi, kot je prednizon, se pogosto uporabljajo za hitro lajšanje simptomov, vendar se običajno uporabljajo le kratkoročno zaradi potencialnih resnih stranskih učinkov.
 • Analgetiki: Analgetiki, kot so paracetamol ali narkotični analgetiki, se uporabljajo za lajšanje bolečin.

Pomembno je poudariti, da zdravljenje revmatoidnega artritisa zahteva individualen pristop in sodelovanje med bolnikom in zdravnikom. Natančno zdravljenje bo odvisno od specifičnih potreb posameznika in odziva na določena zdravila.

Fizioterapija

Fizioterapevti: Lahko pomagajo pri krepitvi mišic, izboljšanju gibljivosti sklepov in zmanjšanju bolečin s fizikalnimi vajami in tehnikami fizioterapije.Fizioterapija, ki jo izvaja izkušen fizioterapevt, lahko prinese številne koristi bolnikom z revmatoidnim artritisom. Nekateri načini, kako fizioterapija lahko pomaga pri obvladovanju simptomov revmatoidnega artritisa, so:

 • Izobraževanje: Fizioterapevt vam lahko pomaga razumeti, kako revmatoidni artritis vpliva na vaše telo. S tem vam lahko svetuje o prilagoditvah življenjskega sloga in dnevnih aktivnosti, da zmanjšate obremenitev sklepov.
 • Vadba za Gibljivost: Fizioterapevt vam lahko priporoči posebne vaje za izboljšanje gibljivosti sklepov. To je še posebej pomembno pri revmatoidnem artritisu, kjer se gibljivost sklepov pogosto zmanjšuje.
 • Krepitvene Vaje: Fizioterapevt vam lahko predpiše prilagojene vaje za krepitev mišic okoli prizadetih sklepov. Močne mišice lahko pomagajo podpirati sklepe in ublažiti pritisk na njih.
 • Masaža in Ročno Zdravljenje: Masaža in ročno zdravljenje fizioterapevta lahko pomagata zmanjšati napetost v mišicah, izboljšati cirkulacijo krvi in ​​olajšati bolečine v sklepih.
 • Uporaba Tehničnih Pripomočkov: Fizioterapevt vam lahko pomaga izbrati in pravilno uporabljati tehnične pripomočke, ki olajšajo vaše vsakodnevne naloge, na primer bergle ali posebne ortoze.
 • Upravljanje Bolečine in Otekline: S fizioterapevtom lahko delate na tehnikah za obvladovanje bolečine in zmanjšanje otekline, kar je še posebej pomembno pri revmatoidnem artritisu.
 • Vadba Ravnotežja in Koordinacije: Fizioterapevt vam lahko pomaga izboljšati ravnotežje in koordinacijo, kar je pomembno za preprečevanje padcev, ki so pogosto težava pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.

Pomembno je, da se pred začetkom katere koli vadbe ali fizioterapevtske obravnave posvetujete s svojim zdravnikom, da zagotovite, da je izbrana terapija varna in primerna za vaše individualne potrebe.

revmatoidni-artritis-fizioterapija

Spremembe v načinu življenja

 • Pravilna prehrana: Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in vitamini, lahko pomaga zmanjšati vnetje. Izogibanje hrani, ki lahko poslabša simptome, kot je rdeče meso, lahko koristi.
 • Vadba: Redno vadba krepi mišice, ohranja gibljivost sklepov in izboljšuje splošno zdravje. Priporočajo se blage aerobne vaje, kot so hoja in vodni športi.
 • Fizioterapija doma: Vaje, ki jih lahko izvajate doma, skupaj s toplimi ali hladnimi obkladki, lahko pomagajo ublažiti bolečine in togost.
 • Počitek in obvladovanje stresa: Dober spanec in obvladovanje stresa sta ključnega pomena za nadzor simptomov revmatoidnega artritisa.

Izobraževanje in samopomoč

Ljudje z revmatoidnim artritisom bi se morali izobraževati o svoji bolezni, da bi bolje razumeli mehanizme, simptome in terapije. Spoštovanje navodil zdravnika ter sodelovanje z multidisciplinarnim timom sta ključnega pomena za uspešno obvladovanje revmatoidnega artritisa.

Pomembno je opozoriti, da revmatoidni artritis variira od osebe do osebe, zato mora biti zdravljenje in pristop k obvladovanju bolezni prilagojen individualnim potrebam.

Cilj terapije pri zdravljenju revmatoidnega artritisa je doseči remisijo ali nadzor nad boleznijo, kar omogoča izboljšanje kakovosti življenja posameznika. Remisija pomeni obdobje brez simptomov ali zelo blage simptomatike, medtem ko nadzor bolezni vključuje stabilno stanje s čim manjšimi simptomi in ohranjeno funkcionalnostjo sklepov.

Ključnega pomena je redno sodelovanje s svojim zdravnikom in izvajanje rednih pregledov. Ti pregledi omogočajo zdravniku spremljanje napredka bolezni, ocenjevanje učinkovitosti terapije in prilagajanje zdravljenja glede na individualne potrebe pacienta. Komunikacija s strokovnjakom omogoča boljše razumevanje bolezni, postavljanje realnih pričakovanj glede terapije ter prilagajanje življenjskega sloga in zdravljenja glede na potrebe posameznika.

Redni pregledi in aktivna komunikacija s specialistom so ključni za doseganje optimalnih rezultatov in dolgoročno obvladovanje revmatoidnega artritisa.

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo

Ali ste utrujeni zaradi stalne bolečine, togosti in vnetja, ki ga povzroča revmatoidni artritis? Če je temu tako, bi morali razmisliti o preizkusu terapije s pulzirajočimi elektromagnetnimi polji (PEMF). Ta neinvazivna terapija uporablja nizkofrekvenčne elektromagnetne valove za spodbujanje rasti in obnove celic, kar jo naredi za učinkovito in varno možnost obvladovanja simptomov artritisa. To so pokazale tudi študije (2).

Eden od ključnih koristi terapije s PEMF za revmatoidni artritis je olajšanje bolečine. Študije so pokazale, da lahko terapija s PEMF bistveno zmanjša bolečino in togost pri bolnikih z RA, kar olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. In najboljše? Ta terapija je neinvazivna, kar pomeni, da se vam ni treba bati neprijetnih postopkov ali časa okrevanja. Terapija s PEMF lahko tudi pomaga zmanjšati vnetje sklepov, kar je ključni dejavnik pri napredovanju artritisa. Z povečanjem krvnega obtoka in oksigenacije na prizadetem območju terapija s PEMF spodbuja celjenje in zmanjšuje otekanje, kar vodi v izboljšano funkcijo in gibljivost sklepov.

Terapija s PEMF je naravna, varna, brez zdravil in brez operacije možnost za tiste, ki trpijo zaradi artritisa. Pomaga lahko pri zmanjšanju bolečin in vnetja, izboljšanju gibljivosti sklepov ter spodbujanju celjenja in obnove poškodovanega tkiva. Zakaj bi torej še naprej trpeli?

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo je primerna in učinkovita metoda, saj lajša bolečine, povrne gibljivost sklepov in omeji napredovanje bolezni; vendar je potrebna dolgotrajna terapija.

magnetna-terapija-magus
Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine zaradi atritisa. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 2 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije.

Preventiva in kvaliteta življenja

Kvaliteta življenja ljudi, ki trpijo za revmatoidnim artritisom, se lahko značilno izboljša z uporabo preventivnih ukrepov in izkoriščanjem dostopnih virov za podporo.

Preventivni ukrepi:

 1. Redni pregledi in spremljanje: Redni obiski pri zdravniku in upoštevanje terapije sta ključna za preprečevanje poslabšanja bolezni in ohranjanje zdravja sklepov.
 2. Razumna telesna aktivnost: Fizična dejavnost, skupaj s primernimi vajami za ohranjanje gibljivosti sklepov, lahko pomaga pri krepitev mišic in zmanjšanju bolečin.
 3. Pravilna prehrana: Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in vitamini, lahko zmanjša vnetje ter izboljša imunski sistem.
 4. Izbegavanje kajenja in alkohola: Kajenje in uživanje alkohola lahko poslabšata simptome revmatoidnega artritisa. Izogibanje tem faktorjem je ključno za preprečevanje zapletov.
 5. Ohranjanje zdrave telesne mase: Prekomerna telesna teža lahko poveča obremenitev sklepov. Ohranjanje zdrave telesne mase zmanjšuje tveganje za dodatne težave.

Podpora in viri:

 1. Izobraževanje in samopomoč: Obstaja veliko knjig (3), spletnih virov in izobraževalnih programov, ki pomagajo ljudem s revmatoidnim artritisom, da bolje razumejo svojo bolezen in se učinkovito soočajo z njo.
 2. Skupinske terapije in kolektivna podpora: Sodelovanje v skupinskih terapijah in povezovanje z ljudmi, ki delijo enake izzive, lahko zagotovi čustveno in praktično podporo.
 3. Fizioterapija: Strokovnjaki za fizioterapijo in okupacijsko terapijo lahko ponudijo prilagojene vadbe in tehnike za lajšanje vsakodnevnega življenja.
 4. Podpora družine in prijateljev: Družina in prijatelji igrajo pomembno vlogo pri nudenju podpore in razumevanja.
 5. Organizacije za pomoč: Obstajajo številne organizacije in združenja, posvečena ljudem s revmatoidnim artritisom, ki zagotavljajo informacije, vire in podporni mrežo.
 6. Psihološka pomoč: Posvetovanje s psihologom ali psihiatrom lahko pomaga pri soočanju z čustvenimi izzivi, ki izhajajo iz revmatoidnega artritisa.

S sprejetjem preventivnih ukrepov in izkoristkom virov za podporo lahko posamezniki s revmatoidnim artritisom izboljšajo kakovost svojega življenja, zmanjšajo bolečine in ohranijo funkcionalnost. Ključno je, da vsaka oseba s revmatoidnim artritisom najde pristop, ki najbolje ustreza njenim individualnim potrebam, ter se obda z podporo skupnosti.

Vaje za revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis (RA) lahko povzroči bolečino in togost, zaradi česar je gibanje zadnja stvar, ki si jo želite početi. Ampak ostati aktiven je pomembno. Ni samo koristno za vaše splošno zdravje – je tudi način za krepitev vaših sklepov, izboljšanje obsega gibanja in vam omogoča, da sodelujete v dejavnostih, v katerih uživate.

Za ljudi z RA je najbolje, da začnete z vadbenim programom previdno in premišljeno. Individualni program – idealno razvit s pomočjo fizioterapevta – vam lahko pomaga zaščititi občutljive sklepe, hkrati pa krepi okoliške mišice. Celovit vadbeni program bi moral vključevati vsak od teh elementov:

 • Aerobna kondicija: vaje, ki povečajo srčni utrip in dihanje, imajo veliko koristi, vključno z zmanjšanjem možnosti za razvoj pogojev, kot so diabetes, možganska kap in bolezni srca. To je še posebej pomembno za ljudi z revmatoidnim artritisom, saj imajo večjo nagnjenost k razvoju bolezni srca kot ljudje brez revmatoidnega artritisa. Pri izbiri aerobnih dejavnosti naj ljudje z revmatoidnim artritisom razmislijo o nizko-udarnih vajah, kot so plavanje, vožnja s kolesom in hoja.
 • Vaje z utežmi: slabe mišice, bodisi zaradi neaktivnosti ali zaradi stranskih učinkov zdravil, kot so steroidi, lahko zmanjšajo vašo vzdržljivost in pustijo sklepe manj stabilne. Izometrične vaje – vaje, ki vključujejo krčenje mišic brez premikanja, na primer stiskanje rok in pritiskanje rok skupaj – so odličen način za začetek vadbe z utežmi. Ko je bolečina pod nadzorom, so prosti uteži ali naprave za vadbo z utežmi dobre možnosti za krepitev mišic in povečanje moči.
 • Raztezanje in vaje za gibljivost: sklepi, ki jih prizadene revmatoidni artritis, se ne premikajo tako enostavno ali v enakem obsegu (imenujemo ga tudi obseg gibanja) kot zdravi sklepi. Zato so dejavnosti, ki podaljšujejo in krepijo mišice okoli sklepov, kot so vaje za raztezanje, tai chi in joga, še posebej pomembne za ljudi z revmatoidnim artritisom.
 • Vaje za ravnotežje: revmatoidni artritis lahko povzroči težave pri hoji in ravnotežju, zaradi česar ste bolj dovzetni za spotike in padce. Fizioterapevt lahko priporoči individualizirane vaje za vadbo ravnotežja. Te lahko vključujejo vadbo stanja na eni nogi ali vaje za krepitev osrednjih mišic.

Najpogostejša vprašanja

Kako zaustaviti revmatoidni artritis

Revmatoidnega artritisa ni mogoče popolnoma zaustaviti, vendar ga je mogoče uspešno obvladovati z ustreznim zdravljenjem in spremembami v življenjskem slogu. Cilj zdravljenja je doseči remisijo ali vsaj čim manj aktivnosti bolezni, kar pomeni minimalne ali popolnoma odsotne simptome. Tukaj je nekaj korakov, ki lahko pomagajo pri obvladovanju revmatoidnega artritisa:

 • Redni obiski pri zdravniku: Pomembno je redno obiskovati revmatologa, specialista za revmatoidni artritis, da se terapija pravilno prilagodi in spremlja napredovanje bolezni.
 • Uporaba zdravil: Zdravila igrajo ključno vlogo pri obvladovanju revmatoidnega artritisa. To vključuje nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) za lajšanje bolečin in oteklin, dolgotrajne antirevmatske droge (DMARD) za nadzor vnetja, biološka zdravila in kortikosteroide.
 • Fizioterapija: Fizioterapija, ki jo priporoči fizioterapevt, lahko pomaga pri krepitev mišic, ohranjanju gibljivosti sklepov in zmanjševanju bolečin.
 • Spremembe prehrane: Zdrava prehrana, bogata z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in vitamini, lahko pomaga zmanjšati vnetje. Izbegavanje hrane, ki lahko poslabša simptome, na primer rdečega mesa, je lahko koristno.
 • Vadba: Redna vadba, vključno z aerobnimi vadbami in vajami za ohranjanje gibljivosti sklepov, lahko izboljša splošno zdravje in zmanjša bolečine v sklepih.
 • Počitek: Pomembno je zagotoviti dober spanec in pravilno počitek, da se telesu omogoči priložnost za okrevanje.
 • Psihološka podpora: Čustvena podpora in posvetovanje s psihologom ali terapevtom lahko pomagata pri soočanju z emocionalnimi izzivi, povezanimi z revmatoidnim artritisom.
 • Izbegavanje kajenja in alkohola: Kajenje in uživanje alkohola lahko poslabšata simptome revmatoidnega artritisa, zato je priporočljivo izogibanje tem dejavnikom.
 • Redno spremljanje: Spremljanje krvnih parametrov in redni rentgenski pregledi pomagajo zdravnikom spremljati potek bolezni in pravilno prilagajati zdravljenje.
 • Izobraževanje: Osebe z revmatoidnim artritisom bi se morale izobraževati o svoji bolezni, da bi bolje razumele mehanizme, simptome in zdravljenje.

Pomembno je opozoriti, da revmatoidni artritis variira od osebe do osebe, zato se zdravljenje prilagaja posameznikovim potrebam. Sodelovanje z zdravniki in strokovnjaki ter upoštevanje njihovih priporočil sta ključnega pomena za uspešno obvladovanje revmatoidnega artritisa.

Ali se lahko revmatoidni artritis pozdravi

Na žalost, reumatoidni artritis običajno ni popolnoma ozdravljiv, vendar se lahko uspešno obvladuje, in simptomi se lahko znatno olajšajo s pravilnim zdravljenjem. Cilj terapije je doseči remisijo, kar pomeni, da postanejo simptomi minimalni ali popolnoma izginejo. Pogostost in resnost poslabšanj reumatoidnega artritisa se lahko zmanjšata z uporabo ustreznih zdravil in sledenjem navodil zdravnika.

Zdravljenje vključuje uporabo različnih vrst zdravil, vključno z dolgotrajnimi antirevmatskimi zdravili (DMARD-ovi), biološkimi zdravili in protivnetnimi zdravili. Fizioterapija in vadba prav tako igrata ključno vlogo pri ohranjanju gibljivosti sklepov in krepitev mišic.

Pomembno je poudariti, da se potek reumatoidnega artritisa lahko razlikuje od osebe do osebe. Nekateri ljudje lahko dosežejo remisijo in dobro obvladujejo simptome, medtem ko se drugi lahko soočajo z izzivi pri nadzoru bolezni. Zgodnja diagnoza in pravilno zdravljenje sta ključna za doseganje najboljših rezultatov pri obvladovanju reumatoidnega artritisa, zato se osebe, ki sumijo na to bolezen, čim prej posvetujte s svojim zdravnikom za diagnozo in načrtovanje zdravljenja.

Kaj se zgodi, če se revmatoidni artritis ne zdravi

Če se revmatoidni artritis ne zdravi ali ostaja neobvladan, lahko pride do resnih zapletov in poškodb sklepov ter drugih delov telesa. Nekateri od možnih tveganj in zapletov vključujejo:

 • Poslabšanje simptomov: Brez zdravljenja se simptomi revmatoidnega artritisa običajno poslabšajo in postanejo pogostejši. To lahko vključuje povečano bolečino, oteklino in okorelost sklepov.
 • Deformacije sklepov: Napredovanje revmatoidnega artritisa lahko privede do trajnih deformacij sklepov. To lahko resno vpliva na funkcionalnost in kakovost življenja.
 • Poškodbe hrustanca in kosti: Vnetni procesi v sklepih lahko povzročijo poškodbe hrustanca in kosti. To lahko privede do kroničnih bolečin in izgube gibljivosti.
 • Notranji zapleti: Revmatoidni artritis lahko vpliva na notranje organe, kot so srce, pljuča ali krvne žile, kar lahko privede do resnih zapletov.
 • Revmatoidni vozliči: Osebe z revmatoidnim artritisom včasih razvijejo majhne vozliče pod kožo, ki lahko povzročajo bolečine in nelagodje.
 • Invalidnost: V hudih primerih lahko revmatoidni artritis privede do invalidnosti in oteža izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.
 • Psihološki učinki: Kronična bolečina in omejitve zaradi revmatoidnega artritisa lahko negativno vplivajo na duševno zdravje in kakovost življenja.
 • Kardiovaskularne težave: Osebe z revmatoidnim artritisom imajo večje tveganje za srčne bolezni in druge kardiovaskularne težave.
 • Skrajšana življenjska doba: Nepravilno zdravljen revmatoidni artritis lahko skrajša pričakovano življenjsko dobo.

Zato je zgodnja diagnoza in pravilno zdravljenje izjemno pomembno za obvladovanje revmatoidnega artritisa. Nenehno sodelovanje z zdravniki in upoštevanje terapije lahko znatno zmanjšata tveganje zapletov in izboljšata kakovost življenja ljudi z revmatoidnim artritisom.

VIRI IN DODATNA BRANJA:

2: ncbi ( študija v angleščini ) o pozitivnem vplivu magnetoterapije na revmatoidni artritis

3: knjige, ki se dobijo v knjižnici:

 • Frankovič A: Pogovori z revmatologom;
 • Freil W.: Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih;
 • Campbel G. W.: Zdravniško preiskušeno domače zdravljenje artritisa;
 • Katzenstein L.: Obvladajmo artritis
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.