Fibromialgija je zelo težka kronična, revmatska bolezen, ki prizadene bolnika na mnogih nivojih. Vzrok zanjo ni jasno znan, več je ženskih bolnic kot moških. Spremlja jih bolečina po celem telesu, kar slabo vpliva tudi na njihovo psihično stanje.

bolečine-v-rami
Ker bolezen nikoli ne prizadene sklepov, jo uvrščamo med zunajsklepno revmo oziroma je to revma mehkih tkiv.

Preberite več o tej bolezni: kako jo ugotavljamo s fibromialgija testom, kaj pomaga pri fibromialgiji ter kaj lahko storite sami, da si omilite bolečine:

Kaj je fibromialgija in kako jo prepoznati?

Fibromialgija je opredeljena kot kronična revmatska bolezen, ki je značilna za mišice in obsklepne strukture, kot so vezi in kite. Za bolezen je značilna široka nepojasnjena bolečina ali zbadanje, ter zakrčenost mišic.

Fibromialgija je bolezen, ki jo stroka še vedno podcenjuje. V zahodnem svetu tej bolezni pripisujejo precejšen pomen, saj obstajajo celo klinike za fibromialgijo oz. zdravljenje bolečine z multidisciplinarnim pristopom obravnave, ki zajema tudi magnetno terapijo.

Zamrznjena rama - magus.si
Težave, ki jih imajo bolniki s fibromialgijo, večkrat spominjajo na Degenerativne spremembe. Več si preberite na povezavi.

Da bi prepoznali to bolezen, ki jo obravnavajo revmatologi, je potreben natančen pogovor z bolnikom in test za fibromialgijo, ki ima točno določene kriterije ( 1 ).

Diagnoza bolezni je torej mogoča le z natančnim kliničnim pregledom in je ne omogočajo nobene laboratorijske preiskave, niti rentgensko slikanje ali mikroskopski pregled odvzetega koščka mišice, saj se je pokazalo, da so izvidi vseh teh preiskav v normalnih mejah.

Kako se kaže fibromialgija?

Bolniki s fibromialgijo svojo bolezen opisujejo kot “vse me boli”, bolj natančni pa so težko. Bolniki imajo slabše in boljše dneve, a splošno se počutijo zelo slabo. Bolniki s fibromialgijo čutijo:

 • bolečine po mišicah, ki je stalna in traja več kot tri mesece skupaj;
 • napetost in zakrčenost v mišicah;
 • omejeno gibljivost,
 • težave s spanjem;
 • depresija in zaskrbljenost;
 • utrujenost in pomanjkanje energije;
 • glavobol;
 • občutljivost na mraz;
 • suha usta, nos in oči;
 • težave s sečili ( pekoče in večkratno uriniranje )
 • vzdraženost trebušnih organov.
fibromialgija

Poznamo več stadijev fibromialgije, bolniki pa si lajšajo bolečine s tabletami proti bolečinam in/ali antidepresivi. Prija jim toplota in topla voda, ter masaža, ki jo mora izvajati strokovnjak, da ne povzroči še dodatnih bolečin.

Fibromialgija ( znaki )

Fibromialgija znaki niso enostavni; tudi zdravniki včasih tavajo v temi in težko določijo diagnozo. Znaki, ki kažejo na fibromialgijo so značilni tudi za druge bolezni, zato je pogovor s specialistom revmatologom nujen, da se postavi prava diagnoza.
Razpoloženje posameznikov s fibromialgijo se spreminja: počutijo se povsem na tleh, so potrti, zaskrbljeni za svojo usodo in tesnobni, lahko je obdobje, ko se počutijo dobro.

UTRUJENOST

je ena od znakov fibromialgije, ki je tesno povezana s slabim spanjem. Bolniki imajo moten spanec zaradi stalnih bolečin in zaradi psihičnih težav, ki so posledica bolezni. Zato ni čudno, da so bolniki s to boleznijo stalno utrujeni, ker so kronično nenaspani. Bolnik se že zjutraj zbudi utrujen, telesno manj zmogljiv ali celo izčrpan. Stopnja utrujenosti ni vsak dan enaka, celo znotraj dneva niha.

bolecine-v-spodnjem-delu-hrbta-in

BOLEČINE V MIŠICAH

Bolniki s fibromialgiji imajo bolečine v mišicah in imajo tak občutek v mišicah, kot bi pretekli maraton. Mišice jih bolijo, ko stojijo pri miru, ko hodijo po stopnicah ali počivajo. Jakost bolečine v mišicah čez dan se spreminja, ampak ne pojenja niti takrat, ko bolnik spi. Najbolj prizadeta mesta so:

 • zgornja linija ramen,
 • vrat,
 • hrbet na točki, kjer se stikata vrat in glava,
 • notranja stran kolena,
 • nad zadnjico in tik pod njo,
 • ledveno – križna hrbtenica.

MUSKELFIBER

je tisti občutek v mišicah naslednji dan, ko smo bili v hribih. Tudi po naporni telovadbi, ko pred tem nismo bili aktivni nekaj časa imamo muskelfiber. Tak občutek bolečih mišic imajo bolniki s fibromialgijo, saj je to bolezen, ki najbolj prizadene mišice, vezi in kite.

Fibromialgija test

Bolezen je opredeljena na podlagi osemnajstih fibromialgičnih točk. Za postavitev diagnoze mora biti prisotnih vsaj enajst različnih bolečih točk od osemnajstih. Natančen opis težav in znakov vaše bolezni revmatologu, olajšajo ugotoviti bolezen.
Zdaj so znani novi kriteriji, test, s katerim ugotavljajo fibromialgijo. Opustili so namreč točke bolečine na pritisk kot osnovni pogoj za odkrivanje bolezni. Zdaj v kriterij uvrščajo pogoste simptome, uvajajo lestvico resnosti simptomov in indeks razširjene bolečine. Fibromialgija test ( 1 ) opravi revmatolog; drugi specialisti, ki lahko obravnavajo bolnike s fibromialgijo so tudi:

 • fiziater,
 • psiholog,
 • ortoped,
 • nevrolog.

Zdravljenje fibromialgije

Fibromialgija je bolezen, ki ni dokončno ozdravljiva. Ker ne poznamo vzroka, se pri tej bolezni lahko lajšajo simptomi oziroma bolečine, ki jih bolnik trpi. Cilj je tudi urediti razmere v njegovem delovnem okolju oziroma prilagoditev dela, če ga ni sposoben opravljati. Prav tako so zelo pomembne razmere v družinskem okolju, saj stresne situacije pri bolnikih bolezen poslabšajo.

ZDRAVLJENJE FIBROMIALGIJE Z ZDRAVILI

Zdravljenje fibromialgije z zdravili ni tako uspešno, kot je uspešen zdrav način življenja in ugotovitev dejavnikov tveganja in se jim izogibati. Vendar včasih so zdravila potrebna. Uporablja se več zdravil hkrati oziroma kombinacija:

 • zdravila za lajšanje bolečin,
 • mišični relaksanti,
 • antiepileptiki,
 • antidepresivi,
 • lokalni anestetiki.
Morebitni stranski učinki zdravil vplivajo na razvoj osteoporoze: kaj je OSTEOPOROZA in kaj povzroči, preberite na povezavi.

ZDRAVLJENJE FIBROMIALGIJE BREZ ZDRAVIL

Kot vsako zdravljenje je tudi pri tej bolezni pomembno sodelovanje bolnika in aktivnost pri procesu zdravljenja. Pri zdravljenju brez zdravil se priporoča:

 • ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA, ki vključuje izbrano prehrano, brez alkohola in cigaret, skrb za duševno zdravje in izogibanje stresnim situacijam.
 • TELESNA AKTIVNOST naj bo vsakodnevna; priporočajo se vaje za raztezanje, kondicijske vaje in vaje za moč.
Zdravljenje fibromialgije z magnetoterapijo Nima neželenih stranskih učinkov

Kaj pomaga pri fibromialgiji?

Magnetna terapija je za bolnike s fibromialgijo neagresivna metoda, brez stranskih učinkov, ki jim lajša vsakodnevne težave, kot so otrdele mišice ob jutrih, pomanjkanje energije skozi dan in odpravi težave s spanjem.

Tendinitis-rame
Elektromagnetna terapija odlična rešitev marsikateri težavi pri fibromialgiji. Bolniku se povrne dnevna energija in volja, ker se močno omilijo bolečine.

Magnetna terapija, ki prodira skozi telo in se dotakne sleherne celice v telesu, je za bolnike s hudimi bolečinami pravšnja, saj ne povzroča dodatnih bolečin. S postopno uporabo magnetne blazine Magus dosežemo, da se telo privadi in sprejme to valovanje. Lajšanje bolečin pri redni, vsakodnevni uporabi je pričakovano pri 5 ali 6 tednu.

Bolnica s fibromialgijo – resnična zgodba

Gospa iz Zg. Dupleka je Magus blazino sprva preizkusila za 6 tednov in ugotovila, da ji, program za sproščanje mišic čez dan in terapija za izboljšanje splošnega počutja pred spanje, močno olajša življenje s fibromialgijo. Blazino je kupila in kasneje ugotovila, da si malo blazino Magus lahko odnese tudi v službo in si na delovnem mestu lajša bolečine v mišicah. Več mnenj uporabnikov Magus blazine, si lahko preberete TUKAJ.

Kako si pomagati sami?

Fibromialgija je bolezen, ki lahko nastane v vsakem starostnem obdobju, pa vendar je pogostejša pri ženskah po 45. letu starosti.
Najbolj si lahko pomagajo prav sami in sicer s takšnim življenjskim slogom, ki zajema:

 • zdravo prehrano,
 • vsakodnevno gibanje,
 • upoštevanje zdravnikova in fizioterapevtova navodila,
 • ter skrb za duševni mir, brez stresa.

FIZIKALNA TERAPIJA, ki bolnikom pripada in se izvaja na: Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča imajo usposobljene fizioterapevte ravno za tovrstno bolezen, zato se ga nujno udeležite.

MOKRA TOPLOTA sprošča mišice in običajno zmanjša zakrčenost in bolečine v mišicah. Izvaja naj se vsak dan po 20 min.

DRUŠTVO ZA FIBROMIALGIJO je dobro organizirano s kar osmimi skupinami po celi Sloveniji. Namenjeno je bolnikom s fibromialgijo, da izmenjajo izkušnje in koristne informacije:
Celovška 160, 1000 Ljubljana
Tajništvo vsak petek od 9 do 11 ure: 064 247 877;
e-mail: dfmtajnistvo@gmail.com

VIR ( 1 ): fibromialgija test z novimi kriteriji za ugotavljanje fibromialgije

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.