Operacija kolka oziroma zamenjava kolčnega sklepa pride v poštev takrat, ko nobena izmed terapij ne pomaga lajšati simptomov, da bi pacient lahko normalno funkcioniral. Znano je, da bolečine v kolkih zaradi artroze načnejo kvaliteto življenja, saj pacienta bolečina omejuje pri aktivnostih in naposled ne more več normalno hoditi.
Totalna endoproteza sklepa je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestijo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksirajo v kost.  Obravnava bolnika z artrozo kolka v Sloveniji je navadno omejena na rentgenogram kolka, obisk pri ortopedu in operacijo, ko postanejo bolečine neznosne. Med diagnozo in operacijo lahko včasih preteče veliko let, bolnik pogosto ni deležen primerne rehabilitacije.
V spodnjem zapisu bomo razložili, zakaj pride do operacije kolka, kaj privede do strašnih bolečin v kolkih in kakšna je rehabilitacija po operaciji. Pisali bomo tudi o tem kaj lahko pričakujete od zdravnika, kakšen je postopek do operacije in kako poteka sama operacija kolka. Če boste prispevek prebrali do konca, boste lahko pogledali video, kakšne vaje so primerne po operaciji kolka:

Operacija kolka je ena najpogostejših peracij v ortopediji, vstavitev totalne endoproteze kolka pa je najpogostejša operacija na kolku.

 

Vzroki za operacijo kolka

Operacija kolka je danes eden od najpogostejših operacij sklepov nasploh. Bolezni kolčnega sklepa so med najpogostejšimi vzroki za obisk bolnika pri ortopedu. Zaradi narave sklepa, ki je precej gibljiv in nosi veliko težo telesa, je podvržen poškodbam in obrabam. Najpogostejši vzroki za operacjo kolka so:

OBRABA KOLKA

Obraba oziroma artroza kolka pomeni, da se je v sklepu obrabil hrustanec. Obraba hrustanca je močno povezana s staranjem pacienta, zato so degenerativne spremembe tudi vzrok za operacijo kolka. Artroza kolka se izraža z bolečino in zmanjšano gibljivostjo. Zaradi bolečin pacient navadno manj giblje in kolk razbremenjuje. Med prvimi znaki bolezni in operacijo lahko mine desetletje ali več, da pacient začuti ponovne simptome artroze. Medtem se priporočajo tehnike lajšanja bolečin, med njim je najmanj škodljiva in uspešna vadba. Vaje moči in vzdržljivosti zmanjšujejo bolečino, izboljšujejo funkcijo in zdravstveni
status pri bolnikih z artrozo kolka. Pri lajšanju simptomov artroze je lahko v veliko pomoč tudi magnetoterapija, ki jo lahko uporabljate doma, vsakodnevno.

Artroza-kolka
Obraba oziroma ARTROZA kolka je pogosta pri starejših, saj je močno povezana s staranjem človeka. Na povezavi preberite več o artrozi in načinu lajšanja bolečin.

ZLOM KOLKA

Zlom kolka sodi med travmatične dogodke, posebno za starejše, saj je operacija precejšen poseg, rehabilitacija pa zahtevna. Za nekatere je zlom kolka lahko mejnik pri samostojnosti, saj mnogi po zlomu niso več sposobni skrbeti sami zase. Starost je najpogostejši vzrok za zlom kolka, saj je kar 90% zlomov kolka po 65. letu. S starostjo kosti izgubijo na trdnosti in elastičnosti, postanejo tudi porozne. Zlom kolka pri starejših se najpogosteje zgodi ob nerodnem padcu.

DEGENERATIVNE SPREMEMBE

Degenerativne spremembe so vzrok, ki privedejo do operacije kolka, saj to pomeni staranje pacienta. S staranjem se kosti oziroma sklepi obrabljajo, kosti postanejo porozne in niso več tako elastične. Vse to je razlog, da so degenerativne spremembe nesporen vzrok za operacijo kolka.

Vzroki za bolečine v kolkih in kaj storiti

Vzrokov za bolečine v kolkih je veliko. Kot že omenjeno pri vzrokih za operacijo kolka, je artroza glavni razlog in povzročitelj bolečin v kolkih. Artroza je obrabljanje sklepnega hrustanca, ki vbodi tudi do poškodb obsklepnih struktur. S tem, ko se plast hrustanca v kolčnem sklepu tanjša, se ustvarjajo na robu sklepa izrastki, ki jih imenujemo osteofiti. Ti izrastki na robovih dražijo mehko tkivo, kar lahko vodi do naslednjega vzroka za bolečino, to je vnetje.
Vnetje kolčnega sklepa imenovan tudi ARTRITIS, je tudi zelo pogost vzrok za bolečine v kolkih. Kot omenjeno do vnetja privede obraba sklepnega hrustanca, ki je normalen proces staranja, vendar beležimo obrabe tudi pri mlajši populaciji.
Kadar se utrpi zlom kolka, to povzroči hudo bolečino, terja pa tudi operacijo kolka. Po operaciji sledi rehabilitacija, ki je zelo pomemben proces, še posebno za starejše.

Zlom-kolka-vzrok
ZLOM KOLKA največkrat povzroči neroden padec, na povezavi preberite kako pospešiti celjenje zloma kosti.

Vzrok za bolečine v kolkih so lahko tudi mišičnega izvora. Zategnjene mišice zaradi preveč sedenja, so poznane ljudem, ki imajo sedeče delo. Mišice v kolkih se zakrčijo in dolgoročno tudi skrajšajo, kar pomeni težave tudi v hrbtenici.
Bolečine v kolkih pa lahko povzročijo tudi težave s hrbtenico. Kadar so težave ali bolečine v križu, je lahko to vzrok za bolečine, ki potekajo po eni strani telesa, po kolku navzdol po nogi, lahko čisto do prstov. Takšna bolečina, ki seva v eno nogo, je navadno povzročena od išialnega živca, ki je na enem delu utesnjen, ampak velikokrat je bolečina v kolku tista, ki se izrazi prva.

Če imate takšne ali podobne bolečine v kolkih, ki lahko kažejo na resno bolezen, obiščite osebnega zdravnika.
Zvedati se morate, da so naši sklepi narejeni za gibanje, zato nikar ne mirujte, četudi vas boli. Navadno bolečina pojenja, ko se sklep razmiga, saj se takrat pospeši cirkulacija krvi. Ljudje poročajo, da je najhuje zjutraj, ko se zbudijo, ko pa se kolk razmiga, je bolje. Čez dan je bolečina znosna, ponoči, ko se človek umiri, pa se lahko zopet poveča.

 

Operacija kolka: CILJ

Cilj zdravljenja obrabe kolčnega sklepa je doseči nebolečo in polno gibljivost kolčnega sklepa, s tem da je gibljivost umetnega kolka največkrat nekoliko slabša kot gibljivost zdravega kolčnega sklepa. Cilj operacije kolka je doseči:

  • stabilen sklep,
  • dobro gibljiv kolk,
  • neboleč sklep,
  • zmanjšati potrebo po zdravilih in
  • izboljšati kvaliteto življenja pacienta.

 

Vrste operacij kolka

Endoproteza kolka je umetni del sklepa, s katerim kirurg med operacijo nadomesti prizadete dele kolka. Obstaja več vrst endoprotez, o tem, katera je najprimernejša za vas, se odločijo pred operacijo. Endoproteze so sestavljene iz različnih kovin, zlitin, plastične mase ali keramike.
Kolčne proteze delimo na:

  • PRIMARNE proteze se vstavijo pacientom z artrozo oziroma obrabo kolka,
  • REVIZIJSKE proteze se imputirajo pacientom pri že razmajani totalni kolčni protezi.

Glede na tehniko operacije, delimo operacije kolka na:

  • CEMENTNA IMPUTICIJA je operacija, ko endoprotezo vstavijo oziroma učvrstijo v kostnino s pomočjo kostnega cementa,
  • BREZCEMENTNA IMPUTACIJA je operacija, pri katerih se proteza imputira direktno v kostno tkivo in omogoča preraščanje kostnega tkiva v protezo. Uporablja se pri mlajših pacientih.

 

Kaj lahko pričakujete od zdravnika?

Osebni zdravnik bo z vami opravil pogovor, da mu razložite simptome. Najverjetneje vas bo napotil na slikanje kolčnega sklepa, z izvidi od slikanja pa k ortopedu.
Ortopedbo preučil izvide s slikanja, ter vam predpisal nadaljno terapijo. Operacija kolka pride v poštev takrat, ko nobena fizioterapevtska tehnika oziroma obravnava več ne zadostuje, da bi pacient lahko normalno funkcioniral. Kadar so bolečine v kolku hude, to človeka ovira pri delu, športu in vsakodnevnih opravilih. Zaradi bolečin, je kvaliteta življenja okrnjena in če je operacija rešitev, se ortoped in pacient odločita zanjo. Pri tem je potrebno povedati, da so čakalne dobe na operacijo kolka dolge.

Potek operacije kolka

Potek operacije kolka se je z leti že spremenil, danes paciente sprejmejo dan pred posegom, da opravijo še potrebne preizkave. Laboratorijske preiskave se napravijo glede na starost pacienta in spremljajoča obolenja, potrebne pa so tudi rentgenske slike, na podlagi katerih se odločijo za tip in velikost proteze.
Pregled pri internistu je potreben zato, da oceni sposobnost pacienta za poseg.

Operacija menjave kolka poteka v splošni ali prevodni anesteziji. Gre za večji operativni poseg, vendar operacija traja le približno eno uro, kar pomeni, da ne sodi med najdlje trajajoče posege. Po posegu pacient prejme antikoagulantno terapijo zaradi večje možnosti nastajanja strdkov v spodnjih okončinah, ki jo prejema tudi po odpustu iz bolnišnice.
Prvi dan po operaciji kolka se pacienta že postavlja na noge s pomočjo palice, hojice ali bergle. To je vse pod nadzorom bolnišničnih fizioterapevtov.

Navadno, če ni zapletov po operaciji, pacient zaposti bolnišnico že naslednji dan.

Rehabilitacija po operaciji kolka

Rehabilitacija po operaciji kolka običajno traja dva meseca. Toliko časa svetujemo bolnikom hojo s pomočjo bergel ob polnem obremenjevanju prizadete okončine, s hojo pa začnejo že prvi dan po operaciji ob pomoči fizioterapevtke. Svetujemo, da si pred odhodom v bolnišnico poiščete in zagotovite pomoč svojcev ali znancev in tako preprečite nevšečnosti, ki se lahko pripetijo po vrnitvi domov.

Po operaciji kolka se predpiše zdraviliška rehabilitacija v toplicah, ki nastopi med 6. in 8. tednom po posegu. 

 

POSTOPEK REHABILITACIJE: 

ANA MURKO, DR. MED., SPECIALISTKA FIZIKALNE IN REHABILITACIJSKE MEDICINE V TERMAH DOBRNA

Vsakega bolnika individualno obravnavamo in mu predpišemo ustrezen program rehabilitacije. Obvezna je individualna fizioterapevtska obravnava; brez ustreznih vaj in vsakodnevnega treninga namreč ne moremo pričakovati izboljšanja.  Proti bolečinam uporabljamo elektroterapijo, magnetoterapijo, laser, biospektrum in ultrazvok. Za krepitev mišic imamo na voljo poleg vadbe v telovadnici, na sobnem kolesu in v bazenu še mišično elektrostimulacijo. Za mehčanje in izboljšanje videza brazgotine ter celjenje na celičnem nivoju uporabljamo terapijo z laserjem in bioptronom. Za sprostitev mišične napetosti je zelo priporočljiva ročna masaža, ki jo izvajajo strokovno usposobljeni maserji. 

Vaje po operaciji kolka

Vaje je potrebno delati vsak dan, tudi doma, prednost je v kvaliteti izvedbe. Veliko število napačnih ponovitev lahko preobremenijo telo in nam tako škodujejo. Na prvo mesto dajemo pravilen vzorec hoje in korektno opravljanje dnevnih aktivnosti. S tem krepimo mišice v njihovi funkciji, kar je tudi najučinkovitejša vadba.
V spodnjem videu, si lahko pogledate vaje po operaciji kolka, ko se pacientu vstavi novi kolk. Če boste pozorno poslušali, boste ugotovili, da tudi v priznanih toplicah v Sloveniji, po operaciji kolka, uporabljajo magnetno terapijo. Brez magnetne terapije si v današnjem modernem času ne predstavljamo kvalitetne rehabilitacije, saj dokazano pozitivno vpliva po operaciji kolka ( 1 ).

VIR ( 1 ): ncbi ( klinična študija, ki dokazuje o pozitivnem delovanju magnetne terapije po operaciji kolka.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.