Osteohondroza je degenerativna bolezen hrbtenice, pri kateri se pojavljajo spremembe v medvretenčnih ploščicah in sosednjih kosteh. To vodi do izgube elastičnosti in zmanjšanja višine medvretenčnih ploščic ter lahko povzroči bolečine, otrdelost in omejeno gibljivost hrbtenice. Osteohondroza se najpogosteje pojavlja v predelu  spodnjega dela hrbta in povzroca tudi bolečine v vratu.

Osteohondroza je bolezen, ki prizadene hrbtenico in povzroča bolečine ter omejuje gibljivost. V našem članku boste našli celovit pregled o tej bolezni, vključno z simptomi, diagnozo in učinkovitimi načini obvladovanja. Razkrili vam bomo diagnostične postopke, različne oblike osteohondroze ter konzervativne in kirurške metode zdravljenja. Poleg tega vam bomo predstavili nasvete za samopomoč in preprečevanje. Če želite izvedeti več o osteohondrozi in kako se spopasti z njo, vas vabimo k branju našega informativnega članka. Premagajte bolečino in povrnite svojo gibljivost!

Kaj je osteohondroza

Osteohondroza je stanje, ki vpliva na hrbtenizco in sklepe, in ga odlikuje degeneracija hrustanca in kosti. Poznana je tudi kot degenerativna bolezen diska, medvretenčna osteohondroza ali spondiloza. Bolezen se pojavi, ko se hrustanec med vretenci obrabi, kar povzroča bolečino in omejeno gibljivost. Osteohondroza lahko prizadene različne dele hrbtenice, vključno z vratnim, prsnim in ledvenim delom.

spondiloza-1
Na sliki so vidni vzroki, ki jih imenujemo spondiloza, kot je obraba hrbteničnega sklepa in pritisk na išialni živec, ki povzroča BOLEČINE V KRIŽU.

Anatomija hrbtenice in sklepov igra ključno vlogo pri razumevanju osteohondroze. Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, ki so povezani z medvretenčnimi diski. Ti diski delujejo kot blazinice med vretenci in omogočajo prožnost in absorpcijo udarcev. Ko se hrustanec diskov obrabi, se pojavi trenje med vretenci, kar lahko povzroči bolečino, vnetje in zmanjšano gibljivost (1).

Vzroki za osteohondrozo se lahko razlikujejo. Lahko je posledica naravnega staranja in degeneracije skozi čas. Prav tako lahko poškodbe, prekomerno obremenjevanje, slaba drža, genetske predispozicije in nezdrav življenjski slog prispevajo k razvoju osteohondroze. Slabe navade, kot so slaba drža med sedenjem, pomanjkanje telesne aktivnosti in debelost, lahko prav tako poslabšajo stanje.

Obstajajo tudi dejavniki tveganja, ki lahko povečajo verjetnost razvoja osteohondroze. To vključuje starost (starejše osebe so bolj nagnjene k razvoju osteohondroze), genetske dejavnike, spol (moški so nekoliko bolj nagnjeni kot ženske) ter poklice ali dejavnosti, ki zahtevajo ponavljajoče se gibe hrbtenice ali izpostavljenost vibracijam.

Tudi dedovanje lahko igra vlogo pri osteohondrozi. Obstajajo določene genske variacije, ki lahko povečajo tveganje za razvoj bolezni. Vendar pa dedni dejavniki sami po sebi niso dovolj, da bi povzročili osteohondrozo, pogosto delujejo v kombinaciji z drugimi dejavniki, kot so debelost ali slabe življenjske navade.

Razumevanje osteohondroze je pomembno za pravilno obvladovanje in zdravljenje te bolezni. Ohranjanje zdravega načina življenja, pravilna prehrana, telesna vadba, vzdrževanje zdrave telesne teže in pravilna ergonomija lahko pomagajo preprečevati in zmanjševati simptome osteohondroze. Pomembno je tudi posvetovanje z zdravstvenimi strokovnjaki, da se določijo individualne strategije zdravljenja, ki vključujejo fizikalno terapijo, analgetike in v nekaterih primerih kirurške posege.

 

 

Simptomi in diagnoza osteohondroze

Simptomi osteohondroze se lahko razlikujejo, vendar so najpogostejši bolečina, omejena gibljivost in togost. Glavni simptomi vključujejo bolečino na prizadetem območju osteohondroze, ki se lahko pojavlja lokalno ali se širi vzdolž živcev, kar povzroča tako imenovano radikularno bolečino. Poleg bolečine se lahko pojavijo tudi mišična oslabelost, mravljinčenje ali otrplost v okončinah ter zmanjšana občutljivost (2).

Hernija diska
Protruzija diska je izbočenje diska med vretenci, ko pa ovoj diska poči in se tekočina izlije, pravimo da je nastala hernija diska.

Specifični simptomi so odvisni od dela hrbtenice, ki je prizadet zaradi osteohondroze. Pri vratni regiji (vratna osteohondroza) se lahko pojavijo glavoboli, omotica, bolečina v vratu in ramenih, mravljinčenje v rokah ali otrplost. Pri prsni regiji (prsna osteohondroza) se lahko pojavi bolečina v prsih, občutek stiskanja v prsih in težave pri dihanju. Pri ledveni regiji (ledvena osteohondroza) se simptomi lahko razlikujejo, vključujejo pa lahko bolečino v spodnjem delu hrbta, išias, mravljinčenje ali oslabelost v nogah.

Najpogostejši simptomi pri osteohondrozi

Bolečina: Bolečina je eden glavnih simptomov osteohondroze. Lahko se pojavi na prizadetem delu hrbtenice, kot so vrat, hrbet ali ledveni del. Bolečina je lahko ostra, topa, stalna ali občasna, lahko pa se poslabša pri gibanju ali dolgotrajnem sedenju/stajanju.

Omejena gibljivost: Osteohondroza lahko povzroči zmanjšano gibljivost in omejeno premikanje na prizadetem delu hrbtenice. Oseba lahko občuti togost ali okorelost, kar otežuje normalno gibanje.

Išias: Osteohondroza v ledvenem delu hrbtenice lahko povzroči stiskanje ali draženje hrbteničnih živcev, kar povzroča išias. Išias se kaže z bolečino, ki se širi po zadnjici, zadnjem delu stegna in vse do noge in stopala. Lahko ga spremljajo mravljinčenje, otrplost ali oslabelost nog.

Mišična oslabelost: Osteohondroza lahko vpliva na moč mišic na prizadetem področju. Oseba lahko občuti oslabelost mišic hrbta, vratu ali okončin, kar lahko vpliva na njihovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih aktivnosti.

Mravljinčenje in otrplost: Stiskanje ali draženje hrbteničnih živcev lahko povzroči občutek mravljinčenja ali otrplosti na prizadetem področju. Oseba lahko občuti “mravljinčenje”, ki se širi po nogah ali rokah, odvisno od lokacije prizadete hrbtenice.

Pomembno je opozoriti, da se simptomi osteohondroze lahko razlikujejo glede na prizadeti del hrbtenice in resnost stanja. Vsaka oseba lahko doživlja različne simptome, zato je pomembno, da se posvetujete z zdravstvenim strokovnjakom za diagnozo in ustrezno obvladovanje osteohondroze.

Diagnoza osteohondroze vključuje fizični pregled in oceno simptomov pacienta. Zdravnik bo skrbno pregledal pacienta, preveril obseg gibanja, občutljivost, mišično moč in morebitne znake vnetja. Prav tako se uporabljajo slikovne preiskave, kot sta magnetna resonanca (MRI) in računalniška tomografija (CT), da se pridobi podrobnejša slika stanja hrbtenice in diskov. Te preiskave lahko odkrijejo prisotnost degeneracije, herniacije diska, zoženje hrbteničnega kanala ali druge spremembe, povezane z osteohondrozo.

Stenoza-kdaj-obiskati-zdravnika

Pomembno je razlikovati osteohondrozo od drugih podobnih stanj, da se postavi natančna diagnoza in pravilen načrt zdravljenja. Diferencialna diagnoza lahko vključuje stanja, kot so spinalna stenoza, herniacija diska, spondiloartroza ali vnetne bolezni, kot so ankilozirajoči spondilitis ali revmatoidni artritis. To se doseže z skrbno analizo simptomov, fizičnim pregledom in dodatnimi diagnostičnimi testi, da se izključi ali potrdi prisotnost osteohondroze.

kaj-je-ankilozirajoci-spondilitis
Ankilozirajoči spondilitis povzroči vnetje, zakostenelost vretenc in s tem zmanjšano gibljivost. Preberite več na povezavi.

Zdravljenje osteohondroze

Zdravljenje osteohondroze vključuje različne konvencionalne metode, usmerjene v olajšanje simptomov in izboljšanje funkcionalnosti (3). Tukaj je nekaj pogostih metod zdravljenja:

 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Ta zdravila se pogosto uporabljajo za zmanjšanje bolečine in vnetja, povezanega z osteohondrozo. Primeri NSAID-ov vključujejo ibuprofen, diklofenak in naproksen. Pomembno je upoštevati priporočene odmerke in se posvetovati z zdravnikom pred dolgotrajno uporabo.
 • Fizioterapija in vaje: Fizioterapija ima ključno vlogo pri zdravljenju osteohondroze. Fizioterapevt lahko predpiše ustrezne vaje in raztezne tehnike, ki bodo pomagale okrepiti mišice okoli prizadetega območja, izboljšati prožnost in zmanjšati bolečino.
 • Masaža in akupunktura: Te terapije se pogosto uporabljajo kot dopolnilne metode za lajšanje simptomov osteohondroze. Masaža lahko pomaga sprostiti mišice, izboljšati krvni obtok in zmanjšati bolečino. Akupunktura temelji na vstavljanju tankih igel v določene točke telesa, da se spodbudi pretok energije in zmanjša bolečina.
 • Injekcije kortikosteroidov: V nekaterih primerih zdravnik lahko priporoči injekcije kortikosteroidov neposredno v prizadeto območje za zmanjšanje bolečine in vnetja. Te injekcije običajno zagotavljajo začasno olajšanje simptomov.
 • Kirurške možnosti: V hudih primerih osteohondroze, ko konzervativne metode zdravljenja niso uspešne, se lahko razmisli o kirurškem posegu. Primeri operacij vključujejo diskektomijo (odstranitev poškodovanega diska), laminotomijo (razširitev hrbteničnega kanala) ali spinalno fuzijo (združitev vretenc za stabilizacijo).
 • Komplementarne terapije in alternativni pristopi: Posamezniki z osteohondrozo lahko raziskujejo različne komplementarne terapije, kot so fitoterapija, homeopatija, akupresura ali kiropraktika. Pomembno je, da se posvetujete s kvalificiranimi strokovnjaki in se zavedate, da imajo lahko takšne terapije različne rezultate.
Magnetna terapija magus
Magnetna terapija Magus je terapija 21. stoletja, saj je neinvazivna metoda, brez neželjenih stranskih učinkov, pa vendar po izkušnjah, zelo učinkovita proti bolečinam v križu in deluje protivnetno.

Pomembno je poudariti, da ima vsak posameznik lahko individualne potrebe in da je pomembno posvetovati se z zdravstvenim strokovnjakom, da se izbere najprimernejše zdravljenje za posameznega pacienta.

Preprečevanje osteohondroze

Preprečevanje osteohondroze igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja hrbtenice in zmanjšanju tveganja za razvoj te bolezni. Tukaj je nekaj pomembnih vidikov preventivnih ukrepov (4):

 • Ohranjanje zdrave hrbtenice: Zavedanje pravilnega držanja telesa in vzdrževanje pravilnega ravnotežja telesa lahko zmanjša obremenitev hrbtenice in tveganje za razvoj osteohondroze. Pomembno je izogibati se dolgotrajnemu sedenju ali stajanju v neudobnem položaju.
 • Prehranska usmerjanja in pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana, bogata z hranili, kot so kalcij, vitamin D in fosfor, lahko okrepi kosti in podpre zdravje hrbtenice. Priporoča se uživanje živil, kot so mlečni izdelki, zeleno listnato zelenje, oreščki in ribe.
 • Vaje za krepitev hrbtnih mišic: Redna vadba, ki vključuje vaje za krepitev hrbtnih, trebušnih in podpornih mišic hrbtenice, lahko pomaga ohranjati stabilnost in prožnost hrbtenice. Vadba, kot je plavanje, pilates, joga ali specifične vaje za krepitev hrbtnih mišic, lahko koristi.
 • Ergonomija in preprečevanje poškodb na delovnem mestu: Pravilna ergonomija na delovnem mestu igra pomembno vlogo pri preprečevanju osteohondroze. Zagotavljanje pravilne telesne drže, opore za hrbet, pravilnega sedenja in pravilnega dvigovanja bremen lahko zmanjša obremenitev hrbtenice in tveganje za poškodbe.
 • Pomembnost vzdrževanja zdrave telesne teže in nadzora telesne mase: Prekomerna telesna teža lahko poveča obremenitev hrbtenice in poveča tveganje za osteohondrozo. Ohranjanje zdrave telesne teže in nadzor telesne mase sta pomembna za zmanjšanje obremenitve hrbtenice in ohranjanje njene celotne funkcionalnosti.
 • Redni pregledi in spremljanje stanja hrbtenice: Redni pregledi pri zdravniku lahko pomagajo odkriti zgodnje znake osteohondroze ali drugih težav hrbtenice. Spremljanje stanja hrbtenice omogoča pravočasno intervencijo in prilagajanje preventivnih ukrepov po potrebi.

Pomembno je sprejeti celovit pristop k preprečevanju osteohondroze, ki vključuje kombinacijo zdravih navad in ozaveščenost o pravilnem vzdrževanju zdravja hrbtenice.

Zaključek

Osteohondroza je degenerativna bolezen hrbtenice, ki lahko povzroča različne težave, vključno s ledvenim išiasom, splošnimi bolečinami v hrbtu, bolečinami v spodnjem delu hrbta, medenici in kolkih ter ankilozirajočim spondilitisom. Razumevanje te bolezni je ključno za pravočasno postavljanje diagnoz in uporabo ustrezne terapevtske obravnave.

Različni dejavniki lahko prispevajo k razvoju osteohondroze, vključno s staranjem, prekomerno obremenitvijo hrbtenice, genetskimi predispozicijami in dednostjo. Bolezen povzroča degenerativne spremembe v medvretenčnih ploščicah in sklepih hrbtenice, kar lahko privede do hernije diska, bolečin in omejene gibljivosti.

Simptomi osteohondroze se lahko razlikujejo, vendar vključujejo bolečino, okorelost, mravljinčenje in oslabelost v hrbtu, medenici in nogah. Ledveni išias je posebna manifestacija, ki povzroča bolečino, ki se širi po živcu in jo lahko sproži hernija diska. Ankilozirajoči spondilitis, posebna oblika osteohondroze, je značilen vnetni proces v hrbtenici, ki lahko povzroči dolgotrajne bolečine in omejeno gibljivost.

Preprečevanje osteohondroze je ključno za ohranjanje zdravja hrbtenice. Redna telesna dejavnost, vključno z vajami za krepitev hrbtnih mišic, podporo hrbtenici in ohranjanjem zdrave telesne teže, igra pomembno vlogo pri preprečevanju. Pravilna prehrana, bogata s kalcijem, vitaminom D in esencialnimi maščobnimi kislinami, lahko prav tako podpira zdravje kosti in hrustanca.

Pomembno je poudariti, da simptomi, podobni osteohondrozi, kot so ledveni išias, bolečine v hrbtu ali ankilozirajoči spondilitis, lahko povzročajo tudi druga stanja. Zato je pomembno, da se posvetujete s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom, da se postavi pravilna diagnoza in zagotovi ustrezno zdravljenje.

Povzeto, pravilno razumevanje osteohondroze, njenih vzrokov, simptomov in preprečevanja, je ključno za ohranjanje zdravja hrbtenice. Celovit pristop, ki vključuje telesno dejavnost, pravilno prehrano, nadzor telesne teže in pravočasno iskanje zdravniške pomoči, lahko pomaga pri preprečevanju in obvladovanju te degenerativne bolezni hrbtenice.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.