Artritis znaki se razlikujejo glede na vrsto in stopnjo bolezni, vendar obstajajo nekateri skupni simptomi, ki jih bomo v tem zapisu opisali. Pri vsaem simptomu bomo tudi zapisali za katero vrsto artritisa je značilen tak artritis znak. Najpogostejši znak artritisa so bolečine v sklepih, ki se lahko pojavlja tako med gibanjem kot tudi v mirovanju. Bolečina je lahko ostra, utripajoča ali kronična.

Artritis je skupno ime za več kot sto različnih vnetnih bolezni večino sklepov, čeprav poznamo vrsto artritisa, ki prazadene tudi kožo in mišice. Gre za skupino stanj, ki povzročajo oteklino, bolečino, togost in zmanjšano gibljivost sklepov. Obstaja več vrst artritisa, vključno z osteoartritisom, revmatoidnim artritisom, protinom in lupusnim artritisom, med drugimi.

Simptomi artritisa se lahko razlikujejo glede na vrsto in resnost bolezni, vendar običajno vključujejo bolečino, oteklino, rdečino in težave pri gibanju prizadetih sklepov. Zdravljenje artritisa je odvisno od vrste bolezni in lahko vključuje zdravila, fizikalno terapijo, spremembe življenjskega sloga ter v nekaterih primerih kirurške posege.
Preberite 10 znakov, ki lahko nakazujejo, da imate artritis:

Kaj so artritis znaki

Artritis, skupina vnetnih bolezni sklepov, lahko pomembno vpliva na kakovost življenja posameznikov. Različne vrste artritisa se kažejo skozi raznolike simptome, zato je ključno prepoznati znake, ki nakazujejo na to bolezen. V tem zapisu se bomo osredotočili na 10 ključnih znakov artritisa, razkrili njihov pomen in podali informacije o različnih vrstah artritisa.
Razumevanje simptomov je ključno za zgodnjo diagnozo in učinkovito obvladovanje bolezni. Od bolečin v sklepih do otekline, jutranje okorelosti do izgube gibljivosti, bomo raziskali, kako se artritis kaže in kako se simptomi lahko razlikujejo med različnimi vrstami bolezni. Zavedanje teh znakov je korak naprej k boljšemu razumevanju lastnega zdravja ter omogoča pravočasno ukrepanje in iskanje strokovne pomoči.
Preberite zapis, da boste bolje razumeli, na kaj morate biti pozorni, ko razmišljate o artritisu in kako lahko prepoznate te pomembne znake glede na vrsto bolezni.

artroza-prstov-na-rokah

10 znakov za artritis

Znaki pri vsaki vrsti artritisa so malo specifični, v veliki večini primerov pa artritis prepoznamo po teh znakih:

Bolečine v sklepih

Eden od najbolj značilnih simptomov artritisa je bolečina v sklepih, ki se lahko pojavlja ob gibanju ali celo v mirovanju. Bolečino povzroča vnetje sklepne tekočine in vnetje okoliškega mehkega tkiva.

Bolečine v sklepih predstavljajo enega najpogostejših in prepoznavnih znakov artritisa. To neprijetno stanje pogosto vpliva na vsakodnevno življenje posameznikov, ki se soočajo s to boleznijo. Bolečine so lahko ostre, utripajoče ali kronične, in se pojavljajo pri gibanju ali celo v mirovanju. Različne vrste artritisa lahko povzročijo raznolike bolečine, odvisno od stopnje vnetja, prizadetosti sklepov in posameznikovih značilnosti.

 • Pri revmatoidnem artritisu, avtoimunski bolezni, so bolečine pogosto simetrične, kar pomeni, da prizadenejo simetrične sklepe na obeh straneh telesa.
 • Osteoartritis, ki je posledica obrabe hrustanca, pogosto povzroča bolečine pri gibanju in lahko prizadene predvsem sklepe, ki so podvrženi večjemu stresu, na primer kolena.

Jutranja okorelost

Jutranja okorelost v sklepih je pogost in značilen artritis znak. Posamezniki, ki trpijo za to boleznijo, pogosto doživljajo togost in težave pri premikanju sklepov, zlasti zjutraj ali po daljšem obdobju mirovanja. Ta simptom je lahko izrazito otežujoč in vpliva na vsakodnevne aktivnosti.

Različne vrste artritisa lahko povzročijo jutranjo okorelost:

 • Pri revmatoidnem artritisu, avtoimunski bolezni, je ta okorelost pogosto simetrična in prizadene več sklepov hkrati. Traja lahko več kot 30 minut in lahko vpliva na roke, zapestja, kolena in druge sklepe.
 • V primeru osteoartritisa, ki je pogosto povezan z obrabo hrustanca, se jutranja okorelost običajno izboljša v 30 minutah do ene ure po tem, ko posameznik začne gibati prizadete sklepe.
 • Ankilozirajoči spondilitis: To je vnetna oblika artritisa, ki najpogosteje prizadene hrbtenico, vendar lahko povzroči tudi jutranjo okorelost in vnetje drugih sklepov.
 • Psoriatični artritis: Povezan je s kožno boleznijo psoriazo in lahko prizadene različne sklepe, kar vodi v jutranjo okorelost.
 • Reaktivni artritis: Ta vrsta artritisa se pojavi kot odziv na preteklo bakterijsko okužbo, in lahko privede do simptomov, kot je jutranja okorelost.

Kako ublažiti jutranjo okorelost

Načini, kako ublažiti jutranjo okorelost pri revmatoidnem artritisu, vključujejo:

 1. Redna telesna aktivnost: Gibanje sklepov vključuje vaje, ki ohranjajo gibljivost in krepčajo mišice. Lahko gre za nežne raztezne vaje ali plavanje, ki ne obremenjuje preveč prizadetih sklepov.
 2. Topla prha ali obkladki: Topla voda lahko pomaga sprostiti mišice in zmanjšati togost. Uporaba toplih obkladkov na prizadetih območjih lahko prinese olajšanje.
 3. Zgodnja uporaba zdravil: Zdravila, ki jih predpiše zdravnik, lahko pomagajo obvladovati vnetje in s tem zmanjšujejo jutranjo okorelost. Pomembno je, da sledite zdravniškim navodilom glede jemanja zdravil.
 4. Prilagoditev življenjskega sloga: Poskrbite za dovolj počitka, izogibajte se prekomernim obremenitvam sklepov in uporabljajte pripomočke, ki olajšajo vsakodnevne naloge.

Pomembno je omeniti, da je individualni pristop k obvladovanju simptomov ključen, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal oblikovati najboljši načrt zdravljenja glede na vaše specifične potrebe.

Oteklina

Oteklina v sklepih je eden najpogostejših in značilnih znakov artritisa. To stanje se pojavi zaradi vnetja, ki povzroči nabiranje tekočine v sklepu, kar vodi v povečanje obsega in oteklost prizadetega območja. Oteklina je pogosto povezana z drugimi simptomi, kot so bolečina, toplota ter omejena gibljivost sklepov.

Pri različnih vrstah artritisa se lahko oteklina pojavi na različnih mestih in z različno intenzivnostjo. Na primer, revmatoidni artritis, avtoimunska bolezen, pogosto povzroči simetrično oteklino na obeh straneh telesa, saj vnetje prizadene več sklepov hkrati.

V primeru osteoartritisa, ki je posledica obrabe hrustanca, se oteklina lahko pojavi kot odziv na draženje sklepne kapsule in vnetje okoliških tkiv. Ta vrsta otekline je lahko bolj lokalizirana in se pogosto pojavlja po obremenitvi prizadetega sklepa.

Zgodnje prepoznavanje otekline v sklepih je ključno za pravočasno diagnozo artritisa in učinkovito upravljanje bolezni. Posamezniki, ki opazijo oteklino, se morajo posvetovati z zdravnikom, ki bo opravil pregled in izvedel ustrezne preiskave za postavitev natančne diagnoze ter začetek ustreznega zdravljenja.

oteceni-gleznji
Otečeni gležnji niso nedolžni, saj povzročajo bolečine v gležnju, so pa lahko tudi pokazatelj resne bolezni kot je artritis.

Zmanjšana gibljivost

Zmanjšana gibljivost v sklepih je pogost in značilen znak artritisa, ki vpliva na sposobnost normalnega gibanja in opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Ta simptom se lahko pojavlja pri različnih vrstah artritisa, odvisno od stopnje vnetja, prizadetosti sklepov in posameznikovih značilnosti.

Pri revmatoidnem artritisu, avtoimunski bolezni, je zmanjšana gibljivost pogosto povezana s sinovitisom (vnetjem sinovialne membrane), kar lahko privede do oteženega gibanja in deformacije sklepov.
Omejena gibljivost se lahko pojavi tako zaradi otekline kot tudi zaradi uničenja hrustanca in kosti.

Ublažitev zmanjšane gibljivosti v sklepih pri artritisu vključuje:

 • Fizioterapija: Strokovnjaki za fizioterapijo lahko oblikujejo prilagojene vaje, ki povečujejo gibljivost in krepčajo mišice okoli prizadetih sklepov.
 • Redna telesna aktivnost: Nežne vaje, kot so plavanje ali hoja, lahko pomagajo ohranjati gibljivost sklepov.
 • Topli obkladki: Uporaba toplih obkladkov pred vadbo ali pred spanjem lahko pomaga sprostiti mišice in olajšati gibljivost.
 • Zdravila: Zdravila, ki jih predpiše zdravnik, lahko pomagajo obvladovati vnetje in zmanjševati omejitve gibanja.
Vnetje-sklepov-koleno
Oteklo koleno je simptom, ki lahko nakazuje, da gre za osartritis v kolenskem sklepu.

Rdečina okoli sklepov

Rdečina okoli sklepov je pogosto povezana s vnetjem, kar je značilen znak nekaterih vrst artritisa. Tri vrste artritisa, pri katerih se lahko pojavlja rdečina okoli sklepov so::

 • Revmatoidni artritis (RA): Gre za avtoimunsko obliko artritisa, pri katerem vnetni proces prizadene sinovialno membrano (notranjo oblogo sklepa). To lahko povzroči rdečino okoli prizadetega sklepa.
 • Putika (urični artritis): Povzroča ga presežek sečne kisline v telesu, kar lahko privede do tvorbe kristalov v sklepih. Vnetje, ki ga povzročajo kristali, lahko povzroči rdečino in oteklino okoli sklepov.
 • Revmatoidni vaskulitis: To je redka, a resna zapletenost revmatoidnega artritisa, pri kateri vnetje prizadene tudi krvne žile. Rdečina okoli sklepov je lahko eden od simptomov tega zapletenega stanja.

Za ublažitev rdečine okoli sklepov pri artritisu se lahko izvajajo naslednji ukrepi:

 • Zdravljenje osnovnega vzroka: Za vsako vrsto artritisa je ključno zdraviti osnovni vzrok, kar lahko vključuje uporabo protivnetnih zdravil, imunosupresivov ali drugih ustrezno ciljanih terapevtskih pristopov.
 • Hladni obkladki: Uporaba hladnih obkladkov lahko pomaga zmanjšati oteklino in rdečino okoli sklepov.
 • Zdravniški nasvet: Posvetovanje z zdravnikom je ključno za pravilno diagnozo vrste artritisa in določitev najustreznejšega načrta zdravljenja, ki lahko vključuje zdravila, fizioterapijo ali druge terapevtske pristope.
kako-se-pokaze-artritis

Toplota v sklepih

Toplota v sklepu je artritis znak in lahko kaže na vnetje v prizadetem sklepu. Tri vrste artritisa, pri katerih se lahko pojavlja občutek toplote v sklepih so:

 • Revmatoidni artritis: Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri vnetje prizadene sinovialno membrano sklepov. To lahko povzroči občutek toplote, rdečino in oteklino v prizadetih sklepih.
 • Osteoartritis: Kljub temu, da je osteoartritis običajno povezan z obrabo hrustanca, lahko vnetje v sklepu povzroči občutek toplote. Ta simptom je pogostejši v poznejših fazah bolezni.
 • Sistemski eritematozni lupus (SLE): Gre za avtoimunsko bolezen, ki lahko prizadene tudi sklepe in povzroči občutek toplote in vnetja.

 

Kako ublažiti občutek toplote v sklepih pri artritisu

 • Hladni obkladki: Uporaba hladnih obkladkov lahko pomaga zmanjšati oteklino, toploto in nelagodje v prizadetih sklepih.
 • Protivnetna zdravila: Uporaba zdravil, ki imajo protivnetne učinke, lahko pomaga zmanjšati vnetje in posledično občutek toplote.
 • Počitek in dvigovanje: Sklepe razbremenite s počitkom in jih dvigujte, kjer je mogoče, da zmanjšate oteklino.
 • Zdravniški nasvet: Posvetovanje z zdravnikom je ključno za pravilno diagnozo in določitev ustrezne terapevtske strategije za lajšanje simptomov.

Artritis znak je utrujenost

Utrujenost je lahko pogost in moteč simptom pri različnih vrstah artritisa. Tri vrste artritisa, pri katerih se pogosto pojavlja utrujenost, vključujejo:

 • Revmatoidni artritis (RA): Utrujenost je eden od klasičnih simptomov revmatoidnega artritisa. Avtoimunsko vnetje sklepov, ki je značilno za to bolezen, lahko povzroči splošno utrujenost in slabost.
 • Lupus (sistemski eritematozni lupus – SLE): Gre za avtoimunsko bolezen, ki lahko prizadene različne organe, vključno s sklepi. Utrujenost je pogosto prisotna pri ljudeh s sistemskim eritematoznim lupusom.
 • Psoriatični artritis: Ta vrsta artritisa je povezana s kožno boleznijo psoriazo. Poleg bolečin v sklepih se lahko pojavlja tudi utrujenost.

Utrujenost pri artritisu ni vedno povezana zgolj s fizično izčrpanostjo zaradi bolečin in omejenega gibanja. Lahko je tudi posledica vnetnega procesa, ki vpliva na celotno telo. Poleg tega lahko bolečina in nelagodje vplivata na kakovost spanja, kar lahko prispeva k občutku utrujenosti.

Za obvladovanje utrujenosti pri artritisu je ključno slediti zdravnikovim nasvetom, upoštevati ustrezno terapijo za obvladovanje vnetja, pravilno načrtovati aktivnosti in počitek ter se posvetiti ohranjanju splošnega dobrega počutja.

Znak za artritis pri spremembah na koži

“Spremembe na koži” se nanašajo na specifičen simptom artritisa, ki se lahko pojavi pri določenih oblikah bolezni, kot je psoriatični artritis. Tu je podrobnejše pojasnilo:

 • Spremembe na koži: Pri nekaterih ljudeh, ki trpijo za določenimi oblikami artritisa, zlasti pri psoriatičnem artritisu, se lahko pojavijo značilne spremembe na koži. Te spremembe običajno vključujejo rdečico, luščenje in druge specifične lezije na koži.
 • Psoriatični artritis: Psoriatični artritis je oblika artritisa, ki se pogosto pojavi pri ljudeh s psoriazo, kronično kožno boleznijo, ki jo zaznamujejo rdeče lise prekrite s srebrnimi luskami.

 

artritis znaki
 • Rdečica kože: Rdečica kože lahko izhaja iz vnetnega procesa v sklepih in koži. Koža okoli prizadetih sklepov lahko postane rdeča in razdražena.
 • Luščenje kože: Luščenje kože je značilno za psoriazo. Kaže se z nastankom srebrnih, puhastih lusk na koži, ki prekrivajo rdeče madeže. To luščenje je lahko prisotno tudi na koži okoli prizadetih sklepov.
 • Povezava med kožnimi in sklepnimi simptomi: Psoriatični artritis pogosto vključuje povezavo med simptomi na koži in simptomi v sklepih. Ljudje s psoriazo lahko razvijejo vnetje sklepov, kar se kaže z bolečino, oteklino in zmanjšano gibljivostjo, medtem ko so spremembe na koži prisotne na območju prizadetih sklepov.

Pomembno je poudariti, da vsi tipi artritisa ne povzročajo sprememb na koži. Psoriatični artritis je specifična oblika bolezni, povezana s psoriazo. Osebe, ki opazijo spremembe na koži in imajo simptome artritisa, naj se posvetujejo z zdravnikom, da dobijo ustrezno diagnozo in zdravljenje. Prav tako je pomembno razpravljati s strokovnjakom o morebitni povezanosti med simptomi na koži in sklepi, da bi razumeli, kako najbolje upravljati s to stanjem.

Kdaj je izguba teže znak za artritis

Izguba teže je lahko znak za artritis in se lahko pojavlja pri različnih vrstah te bolezni. Tri vrste artritisa, pri katerih je izguba teže pogosto opažena, so:

 1. Revmatoidni artritis: Izguba teže je lahko značilen simptom revmatoidnega artritisa. Vnetje, ki prizadene sklepe, lahko povzroči sistemsko reakcijo v telesu, vključno z izgubo telesne mase.
 2. Crohnova bolezen: Čeprav ni direktno artritis, Crohnova bolezen, ki je avtoimunska bolezen prebavil, lahko povzroči izgubo teže. Povezava med Crohnovo boleznijo in nekaterimi oblikami artritisa, kot je periferni spondilitis, je bila opažena.
 3. Sistemski eritematozni lupus (SLE): Izguba teže je lahko tudi simptom lupusa, ki lahko vpliva na sklepe. Sistemski lupus lahko povzroči vnetje v različnih delih telesa, kar lahko privede do izgube teže.

Izguba teže pri artritisu ni vedno povezana s premajhnim vnosom hrane ali povečano telesno aktivnostjo. Pogosto je posledica vnetnega odziva, ki vpliva na presnovo in povzroči izgubo mišične mase ter telesne teže.

Če opazite nepojasnjeno izgubo telesne teže in sumite na prisotnost artritisa ali drugih avtoimunskih bolezni, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo izvedel ustrezne preiskave in postavil diagnozo.

Slabša funkcionalnost sklepov je znak artritisa

Slabša funkcionalnost sklepov je lahko značilen simptom artritisa in se pogosto pojavlja pri različnih vrstah te bolezni. Tri vrste artritisa, pri katerih je slabša funkcionalnost sklepov pogosto opažena, vključujejo:

 1. Osteoartritis: Osteoartritis je degenerativna bolezen sklepov, ki se najpogosteje pojavlja pri starejših. Sčasoma pride do obrabe hrustanca, kar vodi v bolečino, oteklino in zmanjšano gibljivost sklepov.
 2. Revmatoidni artritis (RA): Pri revmatoidnem artritisu avtoimunsko vnetje prizadene sinovialno membrano sklepov. To povzroči oteklino, bolečino in včasih deformacijo sklepov, kar bistveno vpliva na njihovo funkcionalnost.
 3. Ankilozirajoči spondilitis: Gre za vnetno obliko artritisa, ki prizadene predvsem hrbtenico. Sčasoma lahko povzroči fuzijo (zraščanje) vretenc, kar omejuje gibljivost hrbtenice in vpliva na celotno telesno funkcionalnost.

Simptomi slabše funkcionalnosti sklepov pri artritisu lahko vključujejo omejeno gibljivost, težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil, bolečino pri gibanju in splošno omejeno mobilnost. Zdravljenje je odvisno od vrste artritisa in vključuje lahko zdravila, fizioterapijo, prilagoditve življenjskega sloga in druge terapevtske pristope, usmerjene v izboljšanje funkcionalnosti sklepov.

Revmatoidni artritis znaki

Revmatoidni artritis (RA) je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe in je znan tudi pri otrokih in mladostnikih. Bolnika spremlja vse življenje in se kaže kot vnetje sklepov. Gre za avtoimuno bolezen, ki se pojavi zaradi spremembe v našem imunskem sistemu. Ta začne proizvajati določena protitelesa, ki povzročijo vnetni odgovor celic sklepne ovojnice (pričnejo napadati sklepno ovojnico). Posledica tega je vnetje in otekanje sklepov. Če bolezni ne zdravimo, lahko vodi v deformacije sklepov, zmanjšano funkcionalnost in nazadnje v invalidnost.
Prizadeti so večinoma mali sklepi in to simetrično, na primer na prstih in zapestjih obeh rok, prizadeti pa so lahko tudi sklepi v ramenih, kolkih, komolcih, kolenih in stopalih, redkeje pa tudi sklepi vratnih vretenc, kar povzroči bolečine v križu.

revmatoidni artritis znaki
Revmatoidni artritis znaki se najpogosteje pojavijo na dlaneh, kot je vidno na sliki, so sklepi prstov močno otečeni in boleči na otip.

Nekateri klasični znaki revmatoidnega artritisa vključujejo:

Jutranja okorelost

Klasičen znak revmatoidnega artritisa je jutranja okorelost sklepov, ki običajno traja več kot eno uro. Ljudje s to boleznijo pogosto doživljajo težave pri gibljivosti sklepov, zlasti v zgodnjih urah dneva. Okorelost je posledica vnetja v sinovialnih membranah, ki obdajajo sklepe, in se lahko postopoma izboljšuje s tekom dneva.

Simetrično prizadeti sklepi

Revmatoidni artritis običajno prizadene simetrično, kar pomeni, da so isti sklepi na obeh straneh telesa hkrati vpleteni. Na primer, če so prizadeti sklepi na desni roki, bodo podobni sklepi na levi roki prav tako prizadeti. Ta simetrija je pomembna diagnostična značilnost bolezni.

Bolečina in oteklina

Vnetje v sinovialnih membranah povzroča bolečino, oteklino in občutljivost na dotik v prizadetih sklepih. Oteklina se lahko kaže tudi kot povečanje obsega sklepov zaradi nabiranja tekočine.

Splošna utrujenost

Revmatoidni artritis pogosto povzroča splošno utrujenost in izčrpanost, ki nista nujno povezani le s fizičnim naporom. Avtoimunski procesi v telesu lahko povzročijo sistemsko reakcijo, ki vpliva na splošno počutje.

Deformacije sklepov

Če revmatoidni artritis ni ustrezno obvladan, lahko privede do trajnih deformacij sklepov, zlasti prstov. Sklepi postanejo ukrivljeni, kar lahko vpliva na funkcionalnost rok in povzroči težave pri vsakodnevnih opravilih.

Osteoartritis znaki

Osteoartritis je pogosta oblika artritisa, ki prizadene milijone ljudi po svetu. Zaznamuje ga postopna degeneracija sklepnega hrustanca, kar povzroča specifične znake in simptome. Bolečina pri gibanju, omejena gibljivost, jutranja okorelost, oteklina ter zvoki škripanja in škrtanja med premikanjem sklepov so značilnosti, ki spremljajo to bolezen. Razumevanje teh znakov je ključno za pravočasno diagnozo in učinkovito upravljanje osteoartritisa.

V nadaljevanju bomo opisali najpogostejše znake pri osteoartritisu:

Bolečina pri gibanju

Osteoartritis je pogosto povezan z bolečino v prizadetih sklepih, ki se poveča pri gibanju. Bolečina je posledica obrabe hrustanca, ki običajno deluje kot blažilec med kostmi.

Omejena gibljivost

Zaradi degeneracije hrustanca pride do omejitve gibljivosti v prizadetih sklepih. Posamezniki s osteoartritisom lahko doživljajo težave pri izvajanju določenih gibov, kot so upogibanje ali obračanje sklepa.

Jutranja okorelost

Osteoartritis lahko povzroči jutranjo okorelost sklepov, ki običajno traja manj časa kot pri revmatoidnem artritisu. Okorelost se pogosto zmanjšuje s tekom dneva.

Oteklina

Vnetje v sklepu lahko povzroči oteklino, ki je lahko opazna in občutljiva na dotik. Oteklina je posledica telesnega odziva na degeneracijo sklepnega tkiva.

Škripanje in škrtanje

Med gibanjem lahko pride do značilnega zvoka škripanja ali škrtanja v prizadetih sklepih, kar je lahko posledica trenja med kostmi zaradi pomanjkanja hrustanca.

Ankilozirajoči spondilitis znaki

Ankilozirajoči spondilitis je kompleksna in kronična bolezen, ki jo zaznamuje bolečina, togost in vnetje, predvsem bolečina v spodnjem delu hrbta. Spremljajo jo številni znaki, ki vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Bolečina, jutranja okorelost, omejena gibljivost prsnega koša, utrujenost in izguba teže so le nekateri od ključnih indikatorjev te bolezni. Razumevanje teh znakov je ključno za pravočasno diagnozo in učinkovito obvladovanje ankilozirajočega spondilitisa. V nadaljevanju bomo opisali te znake:

Bolečina v spodnjem delu hrbta

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je značilen po bolečini in togosti v spodnjem delu hrbta, ki se postopoma razvija. Bolečina je običajno intenzivna in se stopnjuje s premikanjem, pogosto pa je prisotna tudi ponoči.

Ankilozirajoči spondilitis je pogosto povezan z bolečinami v hrbtu. To je kronična vnetna bolezen, ki lahko povzroči bolečine in togost v spodnjem delu hrbta ter medeničnem predelu.  

bolečine-v-hrbtu-križ
Bolečine v križu so eden od glavnih znakov ankilozirajočega spondilitisa in običajno trajajo neprekinjeno ali se pojavljajo občasno.

Jutranja okorelost

Osebe s AS pogosto doživljajo jutranjo okorelost, ki lahko traja več ur. Okorelost se lahko zmanjšuje s fizično aktivnostjo, vendar se lahko ponovno pojavi po obdobju mirovanja.

Omejena gibljivost prsnega koša

AS lahko privede do omejene gibljivosti prsnega koša, kar otežuje dihanje in povzroča nelagodje pri globokem dihanju.

Utrujenost in izguba teže

Posamezniki s AS lahko doživljajo splošno utrujenost, ki ni nujno povezana s fizičnim naporom, ter izgubo teže zaradi vnetnega procesa in zmanjšane apetitne aktivnosti.

Enostavna utrujenost

Poleg splošne utrujenosti se lahko pojavlja tudi enostavna utrujenost, kar vpliva na vsakodnevne dejavnosti in kakovost življenja posameznika.

putika-znaki

Putika znaki

Putika, znana tudi kot protin, je vrsta artritisa, ki nastane zaradi prekomernega kopičenja sečne kisline v telesu. Znaki putike so specifični in se razlikujejo od drugih vrst artritisa.

 • Prizadeti sklep, pogosto palec na nogi, postane rdeč, otekel in izjemno boleč.
 • Napadi bolečine so nenadni, pogosto ponoči, in spremljajo jih občutek toplote v prizadetem sklepu.
 • Putika lahko povzroči tvorbo tofi, bolečih usedlin kristalov sečne kisline, pod kožo.
 • Bolečina pri putiki je izjemno intenzivna in napadi putike se ponavljajo. 

Nenadna in intenzivna bolečina v sklepu

Značilen simptom putike je huda bolečina, običajno v enem sklepu, ki se pojavi nenadoma. Pogosto se prizadene palec na nogi.

Rdečina in oteklina

Prizadeti sklep postane rdeč, otekel in občutljiv na dotik. Rdečina je posledica vnetja, ki ga povzroča kopičenje kristalov sečne kisline.

Toplota v prizadetem sklepu

Ko se pojavi napad putike, se lahko občuti občutek toplote ali vročine v prizadetem sklepu.

Omejena gibljivost

Zaradi bolečine in otekline lahko pride do omejene gibljivosti prizadetega sklepa, kar vpliva na vsakodnevne aktivnosti.

Tvorba tofov

Pri kronični putiki se lahko pojavijo tofi, ki so boleče izbokline pod kožo, sestavljene iz kristalov sečne kisline. To so lahko vidni znaki dolgotrajnega stanja putike.

Artritis znaki, kako jih lajšati

Zdravljenje artritisa temelji na lajšanju simptomov, zaustavljanje napredovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja bolnika. Tu je nekaj pogostih tretmajev za artritis:

Nefarmakološko zdravljenje:

 • Fizioterapija: Strukturirane vaje in terapija lahko pomagajo pri krepitev mišic okoli prizadetih sklepov, izboljšajo gibljivost in zmanjšajo bolečino.
 • Uporaba ortoznih pripomočkov: Ortozni pripomočki, kot so čevlji s podporo, bergle ali ortoze, lahko nudijo oporo in stabilnost sklepom.
 • Fizioterapija: Terapevti lahko uporabijo metode, kot so masaža, toplota in mraz ter elektroterapija, da zmanjšajo bolečino in izboljšajo funkcionalnost sklepov.
 • Izguba teže: Če je bolnik predebel, lahko izguba telesne mase zmanjša obremenitev sklepov in izboljša simptome.

Vabljeni, da preberete tudi kakšno vlogo ima prehrana za ljudi, ki imajo artritis, saj poznamo hrano, ki pospeši vnetje in hrano, ki ga umirja.

Zdravljenje z zdravili:

 • Analgetiki: Zdravila proti bolečinam, kot je acetaminofen, se lahko uporabljajo za lajšanje bolečin.
 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta ibuprofen ali naproksen, lahko zmanjšajo vnetje in bolečino.
 • Injekcije kortikosteroidov: Kortikosteroidi se lahko injicirajo neposredno v sklep, da se zmanjša vnetje in bolečina.
 • Hialuronska kislina: Injekcije hialuronske kisline lahko izboljšajo mazanje sklepov in zmanjšajo trenje.

Kirurški tretmaji: V hujših primerih, ko konzervativni tretmaji ne pomagajo, se lahko razmisli o kirurških možnostih, kot so artroskopija (minimalno invazivni poseg), artroplastika (zamenjava sklepa) ali osteotomija (preusmeritev kosti).

Elektromagnetna terapija: Elektromagnetna terapija, kot so pulzirajoči elektromagnetni pripomočki, uporablja elektromagnetna polja za stimulacijo prizadetih sklepov. Zaključek ene od študij pravi takole:

Terapija s PEMF (pulzirajočimi elektromagnetnimi polji) se zdi učinkovita v kratkoročnem obdobju za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcije pri bolnikih z osteoartritisom. (1)

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo

Ali ste utrujeni zaradi stalne bolečine, togosti in vnetja, ki ga povzroča artritis? Če je temu tako, bi morali razmisliti o preizkusu terapije s pulzirajočimi elektromagnetnimi polji (PEMF). Ta neinvazivna terapija uporablja nizkofrekvenčne elektromagnetne valove za spodbujanje rasti in obnove celic, kar jo naredi za učinkovito in varno možnost obvladovanja simptomov artritisa. To so pokazale tudi študije (2).

Eden od ključnih koristi terapije s PEMF za artritis je olajšanje bolečine. Študije so pokazale, da lahko terapija s PEMF bistveno zmanjša bolečino in togost pri bolnikih z RA, kar olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti. In najboljše? Ta terapija je neinvazivna, kar pomeni, da se vam ni treba bati neprijetnih postopkov ali časa okrevanja. Terapija s PEMF lahko tudi pomaga zmanjšati vnetje sklepov, kar je ključni dejavnik pri napredovanju artritisa. Z povečanjem krvnega obtoka in oksigenacije na prizadetem območju terapija s PEMF spodbuja celjenje in zmanjšuje otekanje, kar vodi v izboljšano funkcijo in gibljivost sklepov.

Terapija s PEMF je naravna, varna, brez zdravil in brez operacije možnost za tiste, ki trpijo zaradi artritisa. Pomaga lahko pri zmanjšanju bolečin in vnetja, izboljšanju gibljivosti sklepov ter spodbujanju celjenja in obnove poškodovanega tkiva. Zakaj bi torej še naprej trpeli?

Naravno zdravljenje artritisa z magnetno terapijo je primerna in učinkovita metoda, saj lajša bolečine, povrne gibljivost sklepov in omeji napredovanje bolezni; vendar je potrebna dolgotrajna terapija.

 

Pomembno je poudariti, da je vsak primer artritisa edinstven, zato se tretmaji prilagajajo posameznim potrebam in simptomom vsake osebe. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom ali revmatologom, da se pogovorite o najboljših tretmajih za vaš specifičen primer artritisa.

Lajšanje znakov pri putiki

Lajšanje akutne bolečine pri putiki je ključno za izboljšanje kakovosti življenja med napadi. Tukaj so trije načini za lajšanje bolečin pri putiki:

lajsanje-znakov-pri-putiki
 • Uporaba hladnih obkladkov: Hladni obkladki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in bolečino v prizadetem sklepu. Led ali hladna obloga naj bo ovita v tanko krpo in nanesena na boleče mesto za obdobja približno 15-20 minut.
 • Zdravila za lajšanje bolečin in vnetja: Uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID), kot so ibuprofen ali naproksen, lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom glede pravilnega odmerjanja.
 • Povišanje prizadetega uda: Dvigovanje prizadetega uda na višjo lego lahko zmanjša oteklino in izboljša pretok krvi, kar lahko prispeva k zmanjšanju bolečine.

Pomembno je, da se pred uporabo katerih koli metod posvetujete s svojim zdravnikom, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene pogoje ali jemljete druge zdravila.

Lajšanje znakov pri revmatoidnem artritisu + video

Lajšanje znakov pri revmatoidnem artritisu je pomembno za izboljšanje kakovosti življenja posameznika. Tu so trije načini za lajšanje simptomov revmatoidnega artritisa:

 • Zdravljenje z zdravili: Uporaba zdravil, ki jih predpiše zdravnik, je pogosto ključna pri obvladovanju simptomov. To lahko vključuje protivnetna zdravila, bolečinske relieverje, DMARD (boj proti revmatoidnemu artritisu) in biološka zdravila. Pomembno je, da sledite zdravnikovim navodilom in se redno posvetujete z njim.
 • Fizioterapija in vadba: Fizioterapevtske vaje, oblikovane za izboljšanje gibljivosti in moči prizadetih sklepov, lahko pomagajo pri lajšanju simptomov. Prav tako je pomembno izvajati zmerno telesno aktivnost, ki ne obremenjuje preveč sklepov, kot je hoja, plavanje ali kolesarjenje.
  V spodnjem videu poglejte 10 vaj za ljudi z revmatoidnim artritisom, ki jih lahko izvajate doma.
 • Prilagoditve življenjskega sloga in prehrana: Spremembe življenjskega sloga, vključno s pravilno prehrano, lahko igrajo vlogo pri lajšanju simptomov revmatoidnega artritisa. Ohranjanje zdrave telesne teže, izogibanje stresu in uživanje hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in antioksidanti, so lahko koristni.
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.