Bolečine v vratu so pogoste, tako pri starejših kot tudi pri mladih, ki veliko svojega delovnega časa preživijo za računalnikom. So neprijeten pojav, saj se bolečine v vratu lahko razširijo in povzročijo glavobol, zategnjene mišice do ramen in bolečine v rokah. Za bolečine v vratu je skoraj vedno kriv mehanski vzrok, torej smo vrat preveč ali nepravilno obremenjevali, lahko tudi zaležali med spanjem. Zelo pogosto rentgenske slike pokažejo obrabo vratnih vretenc, kar povzroča stalne bolečine in je potreben obisk fizioterapije.

Bolečine v vratu so pogoste in prizadenejo 10% do 20% odraslih. Pogostejša je pri ženskah in možnosti za razvoj bolečine v vratu se povečujejo s starostjo.

V spodnjem zapisu bomo razložili vzroke za bolečine v vratu, kako poteka preprečevanje – z nasveti in vajami ter kakšni so dejavniki tveganja. Če boste zapis prebrali do konca, boste izvedeli tudi kakšne vaje so primerne za vrat, ki jih lahko izvajate doma, da bi se izognili bolečinam v vratu.

Vzrok za bolečine v vratu je lahko tudi spondiloza vratne hrbtenice, ki jo povzroči staranje vretenc in pa tudi prisilna drža. Več o spondilozi preberite na povezavi.

Kaj so bolečine v vratu

Bolečine v vratu so bolečine v ali okoli vaše hrbtenice pod glavo. Vaš vrat je tudi znan kot vratni del hrbtenice. Bolečina v vratu je pogost simptom številnih različnih poškodb in medicinskih stanj.

Lahko imate aksialno bolečino v vratu (čutite jo predvsem v vratu) ali radikularno bolečino v vratu (bolečina, ki se širi v druge dele telesa, kot so vaše ramena ali roke). Lahko je akutna (traja od nekaj dni do šest tednov) ali kronična (traja več kot tri mesece).

Bolečina v vratu lahko moti vaše vsakodnevne aktivnosti in zmanjša vašo kakovost življenja, če je ne zdravite, lajšate ali še bolje, preprečujete.

Na srečo večina vzrokov bolečine v vratu ni resnih in se izboljšajo z zdravljenjem s konzervativnimi metodami, kot so zdravila proti bolečinam, vadba in magnetna terapija.

Kako se čutijo bolečine v vratu ( simptomi )

Nekateri ljudje opisujejo bolečine kot:

 • Vztrajno bolečino,
 • Vbod ali pekočo bolečino,
 • Streljajočo bolečino, ki potuje iz vratu v ramena ali roke.

Bolečine v vratu lahko vključuje tudi druge simptome, kot so:

Glavobol,

 • Zategnjenost v vratu, ramenih in zgornjem delu hrbta,
 • Nesposobnost obračanja glave ali nagibanja glave,
 • Otopelost ali mravljinčenje (občutek iglic) v ramenih ali rokah.

Najem magnetne terapije Magus

Če želite preizkusiti, kako magnetna terapija deluje na vas – vaše telo, Je najbolj smiseln najem za 6 tednov. Enostavno izpolnite prijavnico in vas pokličemo, da določimo termin.

Kaj povzroča bolečine v vratu

Vzrokov za bolečine v vratu je veliko, najpogostejši vzroki so skriti v načinu življenja oziroma v pretežno sedečem delu v službi. Sedeče delo za računalnikom je velika past za nepravilno držo in s tem povezanimi težavami, ki nastopijo. Pri tem naj omenimo tudi pametne telefone in tablice, v katere vedno več časa gledamo tako odrasli, kot tudi otroci. Vzroki za bolečine v vratu so največkrat v tem, kako uporabljamo svoj vrat.

Nepravilna – prisilna drža

Najpogostejši vzrok za bolečine v vratu izhajajo iz nepravilne drže telesa in / ali iz prisilne drže:

 • Nepravilna drža se navadno kaže že v mladostniških letih, ko se telo še razvija in je intenzivna rast. Tako je pomembno zavedanje pravilne drže pri otroku, na katero jih naj opozarjajo starši in športni pedagogi, ki z otrokom sodelujejo.
Za pravilno in zdravo držo telesa, posebno hrbtenice obstaja vrsta različnih gibalnih tehnik, ki krepijo in raztezajo mišice vratu, zatilja in hrbtenice. Nekaj vaj za krepitev mišic v vratu in zatilju, si lahko ogledate na posnetku spodaj. *
 • Prisilna drža v službi je ravno tako zelo pogost vzrok za bolečine v vratu, saj danes ogromno ljudi sedi za računalnikom več kot deset ur na dan. Pri tem je zelo pomemben stol na katerem sedimo in drža, ki jo zavzamemo ob sedenju.
Nezanemarljiva je tudi uporaba mobilnih naprav, ki med brskanjem človeka sili v pogled navzdol in je zelo obremenilna za vrat.

Staranje ima močan vpliv na bolečine v vratu S staranjem se lahko deli vaše vratne hrbtenice naravno obrabijo ali degenerirajo, kar povzroča bolečine. Degenerativna stanja, kot je osteoartritis (obrabljanje sklepnega hrustanca) in spinalna stenoza (zoženje prostorov v vaši hrbtenici), lahko povzročijo bolečine v vratu. Sčasoma lahko stres in ponavljajoči se gibi oslabijo diske v vaši hrbtenici, kar lahko povzroči, da nastane hernija diska ali ujet živec.

Hernija diska med L4 in L5 povzroči bolečine v ledvenem delu hrbtenice ter bolečine in mravljince v nogi. Hernija je značilna tudi za vratni del hrbtenice.

Fizični napor povzroči bolečine v vratu

Prekomerna uporaba mišic vratu med ponavljajočimi se ali napornimi dejavnostmi lahko povzroči togost in bolečine v vratu. Slaba drža, šibke trebušne mišice in težja telesna teža lahko vplivajo na poravnavo vaše hrbtenice in prispevajo k bolečini v vratu. Na primer, napenjanje vratu za ogled zaslona računalnika v daljšem časovnem obdobju je pogost vzrok za bolečine v vratu.

Stres

Stres na delovnem mestu ali nasploh povzroči zakrčenost mišic, najpogosteje v vratu in ramenskem obroču. Vemo, da današnje službe od človeka zahtevajo vedno več in zato je tudi pritiska in s tem stresa vedno več. Težave se še hitreje pojavijo, če tudi svoj prosti čas preživljamo sede, pred televizorjem ali računalnikom, in kadar so pridruženi še drugi psihosocialni dejavniki tveganja za pojav bolečin. Zato razmislite, če lahko kaj naredite v tej smeri, da zmanjšate stres v vašem življenju ali pa ga vsaj v prostem času poskušate uravnotežiti s sprostitvenimi dejavnostmi v naravi. Napenjanje mišic vratu zaradi stresa lahko privede do bolečin in togosti v vratu. Mnogi ljudje, ki napnejo te mišice, ko so pod stresom ali razburjeni, tega ne opazijo, dokler jih vrat ne začne boleti.

Kaj so degenerativne spremembe v vratu

Degenerativne spremembe so tiste spremembe v sklepih, mišicah in kosteh, ki jih prinese staranje pacienta. V vratu ni nič drugače: staranju so podvrženi mali hrbtenični sklepi, ki segajo do vratu in takšni obrabi pravimo artroza. Degenerativne spremembe v vratu so torej obrabe, ki nastanejo na malih hrbteničnih sklepih, ki tvorijo vratno hrbtenico. Artroza oziroma obraba sklepov je značilna za vse obremenjene sklepe v telesu, zato poznamo tudi:

 • degenerativne spremembe v kolenu
 • degenerativne spremembe v kolkih
Najpogosteje se degenerativne spremembe pokažejo na hrbtenici in povzročajo BOLEČINE V KRIŽU, kar je tudi zelo pogost vzrok za bolniško odsotnost z dela. Bolečine v vratu lahko izhajajo tudi iz bolečin v hrbtenici, zato na povezavi preberite več.

Pri degenerativnih spremembah ni moč popraviti tistega kar se je že obrabilo. Lahko se okrepijo mišice, ki bodo prevzele vlogo in držale vrat pokonci in bodo razbremenile obrabljene sklepe, vendar se krepitve mišic lotite, ko akutna bolečina mine. Krepitve mišic vratu in ramenskega obroča se lotite sistematično – postopno. Najpomemneje je, da se vaje za krepitev mišic izvajajo pravilno, zato je število ponovitev temu primerno.

Osteohondroza: degenerativne spremembe v vratu

Osteohondroza je degenerativna bolezen hrbtenice, pri kateri se pojavljajo spremembe v medvretenčnih ploščicah in sosednjih kosteh. To vodi do izgube elastičnosti in zmanjšanja višine medvretenčnih ploščic ter lahko povzroči bolečine, otrdelost in omejeno gibljivost hrbtenice. Osteohondroza se najpogosteje pojavlja v predelu spodnjega dela hrbta in povzroca tudi bolečine v vratu.

Zakaj pride do zakrčenosti mišic v vratu

Kot že napisano je nepravilna drža telesa velik dejavnik za zakrčenost mišic v vratnem in ramenskem delu. Nepravilna drža se pogosto pojavi med:

 • sedenje za računalnikom,
 • gledanje v telefon ali tablico,
 • spanje na nepravilnem vzglavniku,
 • šport…
bolečine v vratu-nepravilna drža
Bolečine v vratu povzroča nepravilna drža, vse več je pogledov navzdol tudi med otroki, ko gledajo v telefone ali tablice.

Pri zakrčenosti mišic v vratu je potrebno, da jih sprostimo. Sproščanja mišic se lotite počasi, do bolečine. Kasneje ponovitve stopnjujte.

Ankilozirajoči spondilitis je vzrok za bolečine v vratu

Ankilozirajoči spondilitis (AS) je kronična vnetna bolezen, ki prizadene predvsem hrbtenico. Zgodnji simptomi ankilozirajočega spondilitisa lahko vključujejo bolečine v hrbtu in togost v spodnjem delu hrbta in kolkih, zlasti zjutraj in po obdobjih neaktivnosti. Vratne bolečine in utrujenost so prav tako pogoste. Sčasoma se simptomi lahko poslabšajo, izboljšajo ali ustavijo v nerednih intervalih. Simptomi se običajno pojavijo med starostjo 17 in 45 let, vendar se lahko razvijejo pri mlajših otrocih ali starejših odraslih. Nekateri ljudje imajo vztrajne bolečine, medtem ko drugi doživljajo blažje simptome.

Več o tej bolezni preberite na povezavi Kaj je ankilozirajoči spondilitis in izvedeli boste, kako ta bolezen vpliva na kvaliteto življenja bolnika in kaj lahko stori sam.

Poškodbe vratne hrbtenice

Do poškodbe vratne hrbtenice pride pri prometni nesreči ali pri športu. Ob trku z avtomobilom pride do nihajne poškodbe vratne hrbtenice, osebni zdravnik namesti opornico za vrat, če le ni hujših posledic. Odsotnost od dela je nekaj tednov, sledi fizioterapija v zdravstvenem domu. Športne poškodbe in druge poškodbe lahko poškodujejo mišice, vezi, diske, sklepne vezi in živčne korenine vaše hrbtenjače ter povzročijo bolečino v vratu.

Vzrok za bolečine v vratu: fibromialgija

Fibromialgija je bolezen, ki jo bolniki opisujejo kot “vse me boli” in sodi med revmatske bolezni. Revma, ki ji pravimo fibromialgija prizadene predvsem mehko tkivo, to so mišice, kite in vezi. Zelo je značilna zakrčenost mišic v vratnem in ramenskem delu, ki povzroča bolečine, utrujenost in splošno slabo počutje. Za fibromialgijo je značilno, da so vse oblike pomoči ( masaže, stimulacije… ) preagresivne in povzročijo še dodatne bolečine, zato revmatologi priporočajo sprostitvene tehnike in magnetno terapijo, ki ne povzročajo nikakršnih reakcij.

Bolečine v vratu, ki jih povzroča fibromialgija, lahko uspešno lajšate z magnetno terapijo Magus, ki je povsem neagresivna metoda, ki deluje v globino mišic.

Kako lahko bolečine v vratu preprečimo?

Kot že napisano je dejavnik tveganja za bolečine v vratu naš način življenja. Najpomembneje je, kako uporabljamo vrat.

Človeška glava tehta okoli 4,5 kilograma. Če je vrat sklonjen naprej in malce navzdol, se pritisk na vratni del hrbtenice poveča. Ob 15-stopinjskem kotu je teža, ki jo občutimo, 12 kilogramov. Razmislite, koliko gledate navzdol, v svoj telefon!

Pri vsakodnevnih opravilih bodimo pozorni na pravilno lego vrata, ramenskega obroča in celotne hrbtenice. Pravilni položaj zavzamimo tudi takrat, ko sedimo za računalnikom ali za mizo, pri kosilu. Vrat naj bo pokončen, ramena rahlo nazaj in hrbtenica vzravnana.

Pomembno vlogo pri zakrčenosti mišic v vratu ima tudi stres. Znano je, da se ob stalnem stresu mišice v človeškem telesu zakrčijo, najpogosteje ravno vratne in ramenske mišice.

Pravilna drža

Položaj elektronskih naprav, kot so računalniki in telefoni, naj ne prisili k upogibanju vratu. Med sedenjem ohranite poravnane ramena in hrbet, da ne boste preobremenjevali vratu. V avtomobilu prilagodite sedeže, da ohranite pravilno držo med vožnjo.

Prilagodite položaj spanja

Med spanjem ohranjajte pravilno držo. Če spite na hrbtu ali na boku, uporabite vzglavnik, da podpirate glavo in ohranjate poravnan vrat z ostalim delom telesa. Če spite na hrbtu, položite vzglavnik pod kolena, da zmanjšate pritisk na spodnji del hrbta. Izogibajte se spanju na trebuhu s obrnjenim glavom.

Ostanite aktivni in s tem preprečite bolečine v vratu

Za preprečevanje bolečin v vratu lahko uporabite večino vaj, ki se uporabljajo za njihovo lajšanje. Če opravljate delo, ki vključuje dolgotrajno sedenje, si privoščite redne odmore, da se premikate in raztegnete celotno telo, vključno z mišicami vratu.

Vaje za krepitev mišic vratu

Vaje za krepitev mišic zgornjega dela hrbta. S staranjem se običajno izgublja moč v zgornjem delu hrbta. Posledica je nagibanje ramen naprej in nagibanje glave naprej v položaj pred hrbtenico. Ta položaj dodatno obremenjuje vrat in zgornji del hrbta.

 • Potisk glave vstran proti uporu roke
 • Potisk glave naprej proti uporu roke
 • Potisk glave nazaj proti uporu roke
 • Glava med rameni
 • Primik lopatic z rokami pod kotom 45°

Ne nosite težkega bremena na ramenih

Izogibajte se nošenju težkih predmetov, kot so nahrbtniki ali kovčki, preko ramen. Namesto tega razmislite o uporabi prtljage ali torb na kolesih.

Kaj lahko storimo sami, da lajšamo bolečine v vratu (nasveti)

Poleg jemanja zdravil proti bolečinam, ki jih dobite v lekarni, lahko doma sprejmete ukrepe za lajšanje bolečin v vratu, vključno z:

Topla terapija

Vsake nekaj ur pojdite pod topel tuš ali na boleče mesto položite toplo brisačo ali grelno blazinico (na najnižji nastavitvi) 15 minut. Toplota sprošča mišice in spodbuja krvni obtok.

Hladne obloge

Vsake nekaj ur položite na boleče mesto hladni obkladek ali vrečko z zmrznjeno zelenjavo (ovito v tanko brisačo, da zaščitite kožo) 15 minut. Hladnost zožuje krvne žile, zmanjšuje vnetje in oteklino. Hladno uporabite takoj po poškodbi namesto toplote.

Vaje

Sledite navodilom vašega zdravstvenega delavca o vajah za vrat, ki jih lahko poskusite za lajšanje bolečin v vratu in izboljšanje vašega obsega gibanja. Vaj ne poskušajte, če imate hudo poškodbo vratu ali stisnjen živec.

 • Raztezne vaje za vrat
 • Raztezanje vratu vstran Raztezanje vratu vstran in naprej
 • Raztezanje vratu z obračanjem glave
 • Raztezanje vratu naprej

Pripeljemo, poučimo in namestimo

MOŽNOST NAJEMA

Za 4 tedne, 6 tednov ali 8 tednov, z možnim kasnejšim odkupom.

Tehnike za zmanjševanje stresa

Meditacija, dihalne vaje in joga lahko pomagajo pri sprostitvi napetosti v telesu, ki lahko prispevajo k lajšanju bolečin v vratu.

Magnetna terapija za lajšanje bolečin v vratu

Magnetna terapija kot izvrstna metoda, brez neželenih stranskih učinkov, zelo blagodejno vpliva na zakrčenost mišic in bolečine v mišicah. Po pričevanju uporabnikov, si malo blazino Magus namestijo na vratni del, dol po hrbtenici in priključijo 30 minutni program za zakrčenost mišic. Deluje zelo sproščujoče, prodira globoko v mišice, pospeši cirkulacijo in mikrocirkulacijo in olajša bolečine. Na dan smete narediti dve takšni terapiji.

Vaje za bolečine v vratu
Elektromagnetna terapija

Vaje za razbremenitev vratu ( video )

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.