Bolečine v vratu

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.
Pokličite nas za brezplačno svetovanje
✆ +386 40 807 327

Bolečine v vratu so pogoste, tako pri starejših kot tudi pri mladih, ki veliko svojega delovnega časa preživijo za računalnikom. So neprijeten pojav, saj se bolečine v vratu lahko razširijo in povzročijo glavobol, zategnjene mišice do ramen in bolečine v rokah. Za bolečine v vratu je skoraj vedno kriv mehanski vzrok, torej smo vrat preveč ali nepravilno obremenjevali, lahko tudi zaležali med spanjem. Zelo pogosto rentgenske slike pokažejo obrabo vratnih vretenc, kar povzroča stalne bolečine in je potreben obisk fizioterapije.

V spodnjem zapisu bomo razložili vzroke za bolečine v vratu, kakšni so dejavniki tveganja in kako se jim izogniti. Če boste zapis prebrali do konca, boste izvedeli tudi kakšne so vaje primerne za vrat, ki jih lahko izvajate doma, da bi se izognili bolečinam v vratu.

bolecine v vratu

Vzrok za bolečine v vratu je lahko tudi spondiloza vratne hrbtenice, ki jo povzroči staranje vretenc in pa tudi prisilna drža. Več o spondilozi preberite na povezavi.

Kaj povzroča bolečine v vratu

Vzrokov za bolečine v vratu je veliko, najpogostejši vzroki so skriti v načinu življenja oziroma v pretežno sedečem delu v službi. Sedeče delo za računalnikom je velika past za nepravilno držo in s tem povezanimi težavami, ki nastopijo. Pri tem naj omenimo tudi pametne telefone in tablice, v katere vedno več časa gledamo tako odrasli, kot tudi otroci. Vzroki za bolečine v vratu so največkrat v tem, kako uporabljamo svoj vrat.

Najpogostejši vzrok za bolečine v vratu izhajajo iz nepravilne drže telesa in / ali iz prisilne drže:

 • Nepravilna drža se navadno kaže že v mladostniških letih, ko se telo še razvija in je intenzivna rast. Tako je pomembno zavedanje pravilne drže pri otroku, na katero jih naj opozarjajo starši in športni pedagogi, ki z otrokom sodelujejo.
  Za pravilno in zdravo držo telesa, posebno hrbtenice obstaja vrsta različnih gibalnih tehnik, ki krepijo in raztezajo mišice vratu, zatilja in hrbtenice. Nekaj vaj za krepitev mišic v vratu in zatilju, si lahko ogledate na posnetku spodaj.

 

 • Prisilna drža v službi je ravno tako zelo pogost vzrok za bolečine v vratu, saj danes ogromno ljudi sedi za računalnikom več kot deset ur na dan. Pri tem je zelo pomemben stol na katerem sedimo in drža, ki jo zavzamemo ob sedenju.
  Nezanemarljiva je tudi uporaba mobilnih naprav, ki med brskanjem človeka sili v pogled navzdol in je zelo obremenilna za vrat.

 

 • Stres na delovnem mestu ali nasploh povzroči zakrčenost mišic, najpogosteje v vratu in ramenskem obroču. Vemo, da današnje službe od človeka zahtevajo vedno več in zato je tudi pritiska in s tem stresa vedno več. Težave se še hitreje pojavijo, če tudi svoj prosti čas preživljamo sede, pred televizorjem ali računalnikom, in kadar so pridruženi še drugi psihosocialni dejavniki tveganja za pojav bolečin. Zato razmislite, če lahko kaj naredite v tej smeri, da zmanjšate stres v vašem življenju ali pa ga vsaj v prostem času poskušate uravnotežiti s sprostitvenimi dejavnostmi v naravi.

Spodaj so našteti vzroki, ki lahko povzročajo bolečine v vratu in nekaj rešitev, ter kdaj je potrebno obiskati zdravnika:

Kaj so degenerativne spremembe v vratu

Degenerativne spremembe so tiste spremembe v sklepih, mišicah in kosteh, ki jih prinese staranje pacienta. V vratu ni nič drugače: staranju so podvrženi mali hrbtenični sklepi, ki segajo do vratu in takšni obrabi pravimo artroza. Degenerativne spremembe v vratu so torej obrabe, ki nastanejo na malih hrbteničnih sklepih, ki tvorijo vratno hrbtenico. Artroza oziroma obraba sklepov je značilna za vse obremenjene sklepe v telesu, zato poznamo tudi:

bolečine v križu

Najpogosteje se degenerativne spremembe pokažejo na hrbtenici in povzročajo BOLEČINE V KRIŽU, kar je tudi zelo pogost vzrok za bolniško odsotnost z dela. Bolečine v vratu lahko izhajajo tudi iz bolečin v hrbtenici, zato na povezavi preberite več.

Pri degenerativnih spremembah ni moč popraviti tistega kar se je že obrabilo. Lahko se okrepijo mišice, ki bodo prevzele vlogo in držale vrat pokonci in bodo razbremenile obrabljene sklepe, vendar se krepitve mišic lotite, ko akutna bolečina mine. Krepitve mišic vratu in ramenskega obroča se lotite sistematično – postopno. Najpomemneje je, da se vaje za krepitev mišic izvajajo pravilno, zato je število ponovitev temu primerno.

Vaje za krepitev mišic vratu

 • Potisk glave vstran proti uporu roke
 • Potisk glave naprej proti uporu roke
 • Potisk glave nazaj proti uporu roke
 • Glava med rameni
 • Primik lopatic z rokami pod kotom 45°

Zakaj pride do zakrčenosti mišic v vratu

Kot že napisano je nepravilna drža telesa velik dejavnik za zakrčenost mišic v vratnem in ramenskem delu. Nepravilna drža se pogosto pojavi med:

 • sedenje za računalnikom,
 • gledanje v telefon ali tablico,
 • spanje na nepravilnem vzglavniku,
 • šport…
bolečine v vratu-nepravilna drža

Bolečine v vratu povzroča nepravilna drža, vse več je pogledov navzdol tudi med otroki, ko gledajo v telefone ali tablice.

 

Pri zakrčenosti mišic v vratu je potrebno, da jih sprostimo. Sproščanja mišic se lotite počasi, do bolečine. Kasneje ponovitve stopnjujte.

Raztezne vaje za vrat

 • Raztezanje vratu vstran
 • Raztezanje vratu vstran in naprej
 • Raztezanje vratu z obračanjem glave
 • Raztezanje vratu naprej

Poškodbe vratne hrbtenice

Do poškodbe vratne hrbtenice pri pri prometni nesreči ali pri športu. Ob trku z avtomobilom pride do nihajne poškodbe vratne hrbtenice, osebni zdravnik namesti opornico za vrat, če le ni hujših posledic. Odsotnost od dela je nekaj tednov, sledi fizioterapija v zdravstvenem domu.

Vzrok za bolečine v vratu: fibromialgija

Fibromialgija je bolezen, ki jo bolniki opisujejo kot “vse me boli” in sodi med revmatske bolezni. Revma, ki ji pravimo fibromialgija prizadene predvsem mehko tkivo, to so mišice, kite in vezi. Zelo je značilna zakrčenost mišic v vratnem in ramenskem delu, ki povzroča bolečine, utrujenost in splošno slabo počutje.
Za fibromialgijo je značilno, da so vse oblike pomoči ( masaže, stimulacije… ) preagresivne in povzročijo še dodatne bolečine, zato revmatologi priporočajo sprostitvene tehnike in magnetno terapijo, ki ne povzročajo nikakršnih reakcij.

bolečine v vratu: fibromialgija

Bolečine v vratu, ki jih povzroča fibromialgija, lahko uspešno lajšate z magnetno terapijo Magus, ki je povsem neagresivna metoda, ki deluje v globino mišic.

Kako lahko bolečine v vratu preprečimo

Kot že napisano je dejavnik tveganja za bolečine v vratu naš način življenja. Najpomembneje je, kako uporabljamo vrat.

Človeška glava tehta okoli 4,5 kilograma. Če je vrat sklonjen naprej in malce navzdol, se pritisk na vratni del hrbtenice poveča. Ob 15-stopinjskem kotu je teža, ki jo občutimo, 12 kilogramov. Razmislite, koliko gledate navzdol, v svoj telefon!

Pri vsakodnevnih opravilih bodimo pozorni na pravilno lego vrata, ramenskega obroča in celotne hrbtenice. Pravilni položaj zavzamimo tudi takrat, ko sedimo za računalnikom ali za mizo, pri kosilu. Vrat naj bo pokončen, ramena rahlo nazaj in hrbtenica vzravnana.

Pomembno vlogo pri zakrčenosti mišic v vratu ima tudi stres. Znano je, da se ob stalnem stresu mišice v človeškem telesu zakrčijo, najpogosteje ravno vratne in ramenske mišice.

Magnetna terapija proti bolečinam v vratu

Magnetna terapija kot izvrstna metoda, brez neželenih stranskih učinkov, zelo blagodejno vpliva na zakrčenost mišic in bolečine v mišicah. Po pričevanju uporabnikov, si malo blazino Magus namestijo na vratni del, dol po hrbtenici in priključijo 30 minutni program za zakrčenost mišic. Deluje zelo sproščujoče, prodira globoko v mišice, pospeši cirkulacijo in mikrocirkulacijo in olajša bolečine. Na dan smete narediti dve takšni terapiji.

bolečine v vratu

Bolečine v vratu, ki jih povzročajo zakrčene mišice, lahko lajšate z magnetoterapijo Magus, ki je pri tem zelo uspešna. Več preberite na povezavi.

 

Vaje za razbremenitev vratu ( video )

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.