Boleče noge so nadloga, ki ovira človeka  pri gibanju in tudi pri vsakodnevnih opravilih. Pisali bomo o tem, zakaj pride do bolečin v nogah, ali gre za bolečine v sklepih ali mišicah, ali je potrebno obiskati zdravnika in kaj lahko sami storite pri bolečinah v nogah. Vabljeni k branju, na koncu so tudi vaje za noge, ki jih lahko enostavno izvajate sami doma.

Vzroki za boleče noge

Vzrokov za boleče noge je veliko. Največja razlika pri vzroku je, ali gre za bolečine v sklepih ali za bolečine v mišicah, tetivah ali vezeh.

Opisali bomo najpogostejše vzroke za boleče noge in kaj lahko pri tem storite sami:

BOLEČE NOGE ZARADI OBRABE SKLEPOV

Noge so najpogosteje boleče zaradi obrabe sklepov. Obrabi sklepov natančneje rečemo tudi ARTROZA, ko se v sklepu najprej začne obrabljati hrustanec, kasneje tudi ostale kostne strukture, kar pa povzroči škodo tudi na ostalih mehkejših sklepnih strukturah.
Najpogosteje obrabljeni sklepi na nogah so:

 • koleno,
 • kolk in
 • gleženj.

Bolečine v kolkih so zelo pogoste bolečine, ki ovirajo človeka pri gibanju, tako pri športnih aktivnostih kot tudi pri vsakodnevnih opravilih. Zavedati se je potrebno, da dolgotrajna bolečina v sklepu na nogah, lahko povzroči šepanje, kar pa privede, da se začne nepravilno obremenjevati drug sklep, kar lahko vodi tudi v obrabo drugih sklepov.

VZROK ZA BOLEČINE V NOGAH: ARTRITIS

Vzrok za boleče noge je lahko tudi vnetje sklepov ali mišic.
Vnetje sklepov oziroma ARTRITIS je lahko posledica obrabe, kakšne poškodbe ali druge bolezni. Poznamo ogromno vrst artritisov, ki so lahko samostojna – avtoimuna bolezen ( revmatoidni artritis ) ali pa se vnetje razvije iz obrabe ali druge poškodbe v sklepu. Včasih se sklep vname tudi zaradi zloma v sklepu.
Najpogosteje so boleče noge zaradi obrabljenega sklepa, kjer sicer gladek hrustanec v sklepu, postane hrapav in napokan, v sklepu se tvorijo izrastki kar pa draži mehko tkivo v okolici sklepa; zato se le-ta vname, oteče in močno boli.
Pri vnetju je potrebno sklep hladiti in počivati, da akutne bolečine nog minejo in potem nadaljevati s pravilnimi vajami za sklepe, da ojačamo mišice, ki bodo razbremenile sklep.

Nemalo kdaj pa se vname mišica, ki povzroči neprijetnobolečino, ki traja približno teden dni. Vnetje mišic, tetiv, skratka mehkih tkiv na nogah dobro poznajo športniki. Takšna poškodba se hitro zgodi tudi pri odraščajočih otrocih, ko kite in tetive ne dohajajo rasti in se zaradi športne obremenitve, vnamejo. Vsekakor se bolečina v mišicah zaradi vnetja mišice najhitreje pozdravi s počitkom oziroma mirovanjem.

Vnetje-Ahilove-tetive
Vnetje ahilove tetive je vsekakor vzrok za boleče noge, ko nas bolečina ovira pri gibanju in športu.

PUTIKA je vrsta vnetja, ki ga imanujemo tudi urični artritis, ki pa prav tako povzroča bolečine v nogah, najpogosteje na palcu na nogi ali gležnju. Gre za posebno vrsto vnetja, ki ga povzročajo urični kristali, ki se naberejo na sklepu in to izzove vnetje, ki ob napadu zelo boli. Več o putiki preberite na zeleni povezavi.

BOLEČE V NOGE ZARADI HRBTENICE

Hrbtenica je velikokrat vzrok za boleče noge, saj ima s hrbtenico težave tako mladi kot starejši. Zakaj bolijo noge zaradi hrbtenice? Zato, ker iz hrbtenice izhaja išialni živec, ki se razdeli in poteka po obeh nogah navzdol. Če je BOLEČINE V KRIŽU zaradi išialnega živca, bodo noge slej kot prej začele boleti. Rečemo, da bolečina iz križa seva v eno nogo- levo ali desno, le redko v obe.
Rešitev pri bolečih nogah zaradi hrbtenice je zagotovo v tem, da rešite izvor, torej v hrbtenici. Osebni zdravnik ali ortoped, če ste bili k njemu napoteni, vam lahko predpiše fizioterapijo, kjer ste deležni različnih fizioterapevtskih metod, da se vam bolečine olajšajo in tudi naučijo vas vaj za hrbtenico, ki jih kasneje izvajate doma. Ko rešite problem v hrbtenici, bodo tudi bolečine v nogi pojenjale.
Ne pozabite: če je vzrok za bolečine v nogah v hrbtenici, je zelo pomembno, da vaje za hrbtenico izvajate redno in pravilno, da okrepite hrbtenične mišice, da se bolečina ne povrne.

KAKO HALLUX VALGUS POVZROČA BOLEČE NOGE

Če imate Hallux valgus, vas najbolj boli prva stopalna kost, ki nepravilno izrašča; vendar se lahko razboli tudi nart in celotno stopalo, kar povzroča boleče noge. Na Hallux valgus morate biti pozorni že takrat, ko še bolečine niso tako izrazite. Ko je bolečina že dlje časa prisotna, morate vedeti, da se na operacijo čaka tudi dve leti. Nepravilno izraščen prst na nogi lahko izpodriva tudi sosednjega, povzroča bolečine in težave pri izbiri obutve. Operacijo izvedejo v bolnišnici, rehabilitacija traja do dva meseca.

BOLEČINE V MIŠICAH NOG

Bolečine v mišicah nog so poznane športnikom in športno aktivnim, ko po napornem treningu naslednji dan pravimo, da imamo “muskelfiber”. To pomeni, da nas mišice bolijo od naprezanja. Mišice na nogah pa lahko bolijo in pečejo tudi zaradi žilnega obolenja, krči po mišicah nog pa nas trgajo zaradi pomanjkanja magnezija v telesu. Zelo pogoste so tudi poškodbe mišic, ko je natrgana mišica, kar povzroča hudo bolečino, odvisno od velikosti natrganine.
Stegenska mišica je največja mišica in temu primerna je tudi bolečina, če si jo poškodujemo. Vedeti moramo, da je delno poškodovana mišica, dokler se poškodba ne zaceli, šibkejša. Če nadaljujete z velikimi obremenitvami, si lahko povzročite hude poškodbe in celo pretrganje mišice.

Boleče noge zaradi sklepov in mišic so tudi posledica revmatske bolezni, ki jo imenujemo FIBROMIALGIJA, ki v veliki meri prizadene ženske.

BOLEČE NOGE, KER SO OTEČENI GLEŽNJI

Otečeni gležnji niso le neprijetni, ampak lahko tudi močno vplivajo na našo kakovost življenja. To stanje se kaže kot nabrekanje, povečanje obsega gležnjev zaradi kopičenja tekočine ali vnetja ali kot posledica bolezni. Otekanje gležnjev se lahko pojavi nenadoma ali postopoma, in mnogi se soočajo s to težavo občasno; spet druge otečeni gležnji spremljajo pogosto zaradi pridruženih bolezni.

Gležnji so pogosto spregledan del našega telesa, dokler se ne pojavijo težave in tudi bolečine v nogah. Saj imajo imajo gležnji ključno vlogo pri vsakodnevnih aktivnostih, ker nam omogočajo hojo, tek, skakanje in premikanje. Zdravi gležnji so ključnega pomena za ohranjanje naše gibljivosti, neodvisnosti in splošnega dobrega počutja. Brezskrbno življenje se pogosto šteje za samoumevno, dokler se ne soočimo s težavami, kot so otečeni gležnji.

KRČNE ŽILE

Krčne žile so lahko razlog za boleče, utrujene in pekoče noge. Krčne žile so kronična bolezen, vendar niso življenjsko ogrožajoče, če jih pravočasno in ustrezno zdravimo. Najboljša preventiva in tudi kurativa za krčne žile je redna telesna telovadba. Med daljšimi obdobji sedenja ali stanja je priporočljivo narediti kratek premor s sprehodom. 

Kje vas boli ( najpogostejša mesta bolečin v nogi )

Najpogostejša mesta na nogah so sklepi in mišice. Sklepi in kosti nog najpogosteje bolijo zaradi procesa staranja, saj se sklepi z leti obrabljajo. Obrabi sklepov rečemo tudi artroza. Znaki artroze so vidni na rentgenski sliki, zato, če imate sum na obrabo sklepov, ki vam povzročajo boleče noge, prosite zdravnika za napotnico za rentgen. Najpogostejše bolečine v sklepih, ki povzročajo boleče noge so:

 • bolečine v kolenu,
 • bolečine v kolkih,
 • bolečine v gležnju,
 • bolečine v stopalu.
bolecine-v-kolenu-magus.si_
BOLEČINE V KOLENU so najpogostejše bolečine spodnjih okončin, saj so podvržene tako obrabi kot vnetjem.

Boleče noge zaradi kolena

Boleče noge zaradi kolen, so najpogostejše. Koleno sodi med  velike sklepe in, ker nosijo veliko težo našega telesa, so podvržena obrabam. Obraba kolena je pogosta diagnoza, ki se vidi, če se opravi rentgensko slikanje ali še bolj natančno, slikanje z magnetno resonanco. Obraba kolena pride postopoma, z leti, in tudi bolečina je z leti hujša. Velikokrat se obraba kolena prevesi v vnetje, takrat koleno zelo oteče.
Artroza oziroma obraba kolena pomeni, da se je obrabil hrustanec v sklepu in to povzroči boleče noge, kar pacienta močno ovira pri gibanju, še posebno pri hoji v hrib in po stopnicah.

Kako stopalo naredi boleče noge

Bolečine v stopalu so najbolj prezrte bolečine, čeprav ravno tako lahko nakazujejo na resno bolezensko stanje, ki povzroča boleče noge. Prvo ugotovite kateri del stoapa vas boli:

 • stopalnica je podvržena stresnemu zlomu, sploh pri športnikih, ki imajo ponavljujoče obremenitvene gibe. Stresni zlom stopalnice se celi od 6 do 8 tednov.
 • peta: za bolečine v peti je najpogosteje kriv trn v peti, kar pomeni kalcinacijo, ki povzroči vnetje. Takšna bolečina je najbolj izrazita zjutraj, ko stopite na noge.
 • stopalni lok se vname, kar imenujemo plantarni fasciitis, to je vnetje tetive. Najoblj pomaga počitek in hlajenje na mestu vnetja. Ta bolečina v stopalu je znana pri športnikih tekačih.
 • prva stopana kost oz. ukrivljen palec ( Hallux valgus ) povzroči bolečine, zdravljenje je operativno, ko se nepravilno izraščena kost poravna. Rehabilitacija po operaciji traja dva meseca.
bolecine-v-stopalu
Kaj so bolečine v stopalu, zakaj nastanejo in kje točno vas lahko boli stopalu, preberite na obarvani povezavi.

Zakaj kolk vpliva na boleče noge

Kolk vpliva na boleče noge, ker se bolečina iz kolka lahko razvije vzdolž cele noge. Če govorimo o utesnjenem živcu, bolečina iz kolka seva: preko zadnjice, po bedru, skozi meča do prsta na nogi.
Ko pa bolečine v kolku povzroča obraba, takrat je za pričakovati, da se pacientu spremeni način hoje, kar vpliva na nepravilno obrabo drugih sklepov, kot sta koleno in gleženj.

Boleče noge povzroča gleženj: kako

Gleženj je pomemben sklep, ki človeku omogoča gibanje in nosi velik del telesne teže. Gleženj je podvržen obrabam in vnetjem, nemalokrat pa se gleženj tudi zlomi. To je huda travmatološka poškodba, ki terja operacijo in dolgo rehabilitacijo.

Boleče noge od kolena navzdol

Boleče noge od kolena navzdol so lahko posledica različnih vzrokov. Tu je pet možnih vzrokov za tovrstne bolečine:

 • Poškodba ali zvin Sklepov: Poškodba kolena, gležnja ali stopala, kot so izvin ali zlom kosti, lahko povzroči bolečino in oteklino v nogah. To lahko vodi do bolečine v spodnjem delu noge.
 • Vnetje Sklepov: Bolečine v spodnjem delu noge lahko sproži vnetje sklepov, kot je artritis. Različne oblike artritisa lahko prizadenejo sklepe v nogah in povzročijo bolečino.
 • Težave z Mišicami in Tetivami: Preobremenitev ali poškodba mišic in tetiv v spodnjem delu noge, kot je sindrom goleni ali poškodbe Ahilove tetive, lahko povzročijo bolečino.
 • Venske Težave: Krčne žile in venska insuficienca lahko povzročijo boleče in otečene noge, še posebej v spodnjem delu.
 • Neuropatija: Poškodba perifernih živcev, imenovana periferna nevropatija, lahko povzroči bolečino, otrplost in mravljinčenje v nogah, ki se lahko širijo od kolena navzdol.

Vse te težave zahtevajo različne načine zdravljenja in pristope, od počitka, fizioterapije in zdravil do kirurških posegov. Pomembno je, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bo postavil diagnozo in priporočil najboljše zdravljenje glede na vaše specifične simptome.

Pekoča bolečina v stegnu

Pekoča bolečina v stegnu je simptom, ki se lahko pojavi iz različnih razlogov. Razumevanje vzrokov za tovrstno bolečino je ključno za ustrezno diagnozo in zdravljenje. Tukaj je nekaj možnih vzrokov:

 • Osnovna Poškodba Mišic ali Tetiv: Pekoča bolečina v stegnu se pogosto pojavi zaradi prenapetosti, poškodb ali vnetja mišic ali tetiv v tem predelu.
 • Išias: Vnetje ali pritisk na išiasni živec, ki se razteza od spodnjega dela hrbtenice do nog, lahko povzroči pekočo bolečino v stegnu.
 • Hernija Medvretenčne PloščiceHernija diska v spodnjem delu hrbtenice lahko pritiska na živce in povzroči bolečino vzdolž išiasnega živca, kar se odraža v stegnu.
 • Periferna Nevropatija: Poškodba perifernih živcev, imenovana periferna nevropatija, lahko povzroči pekočo bolečino v nogi in stegnu.
 • Vnetje Sklepov: Različne vrste artritisa, kot je revmatoidni artritis, lahko povzročijo vnetje sklepov v stegnu in s tem povezano bolečino.
 • Težave s Krvnimi Žilami: Venska insuficienca ali druge težave s krvnimi žilami lahko povzročijo pekočo bolečino, otekanje in občutek teže v stegnu.
 • Ledvični Kamni: Včasih se ledvični kamni premikajo vzdolž sečevoda in povzročijo bolečino, ki se lahko čuti v stegnu.
 • Druge Možne Težave: Pekoča bolečina v stegnu je lahko posledica drugih bolezni in stanj, zato je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za pravilno diagnozo.

Zdravljenje pekoče bolečine v stegnu je odvisno od vzroka. Zdravnik bo opravil temeljit pregled, včasih tudi slikovne preiskave, in svetoval najboljše možnosti zdravljenja, vključno z zdravili, fizioterapijo, počitkom ali drugimi pristopi, ki so primerni za osnovni vzrok bolečine.

Kaj pomenijo bolečine v nogah brez razloga

Bolečine v nogah brez očitnega razloga so pogoste in lahko imajo različne vzroke. Ključno je razumevanje osnovnih dejavnikov in pravilno zdravljenje za lajšanje bolečine ter izboljšanje kakovosti življenja. Tu je nekaj možnih vzrokov in načinov za obvladovanje takšnih bolečin:

 • Mišična Preobremenitev: Dolgotrajno ali nenavadno fizično naprezanje lahko povzroči bolečine v nogah. Počitek, hladni obkladki in raztezne vaje lahko pomagajo pri lajšanju mišične napetosti.
 • Stres in Tesnoba: Stres lahko povzroči napetost v mišicah, kar vodi v bolečino v nogah. Sprostitvene tehnike, kot je joga ali meditacija, lahko pomagajo obvladovati stres in s tem tudi bolečino.
 • Motnje Cirkulacije: Težave s cirkulacijo, kot so krčne žile ali periferna arterijska bolezen, lahko povzročijo bolečino v nogah. Komprimirane nogavice, redna hoja in zdrav življenjski slog lahko pomagajo izboljšati cirkulacijo.
 • Slabo Prilegajoča Obutev: Neprimerna obutev lahko povzroči nepravilno porazdelitev teže na nogah, kar vodi v bolečino. Izberite udobno obutev, ki podpira vaše stopalo in gleženj.
 • Neuropatija: Poškodba perifernih živcev, znana kot nevropatija, lahko povzroči bolečino v nogah. Zdravnik lahko predpiše ustrezna zdravila ali terapijo za obvladovanje težave.
 • Ledvična Okvara: V nekaterih primerih lahko bolečina v nogah kaže na težave z ledvicami. Zdravljenje je odvisno od osnovne bolezni in zahteva pregled pri zdravniku.

Lajšanje bolečine v nogah brez razloga

1.Fizioterapija in Masaža: Fizioterapevt lahko predpiše vaje za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti nog. Masaža lahko pomaga sprostiti napete mišice.

2.Zdrav Način Življenja: Zdrava prehrana, redna telesna aktivnost in zadostno spanje so ključni za splošno dobro počutje in zmanjšanje tveganja za bolečine v nogah.

3.Magnetna terapija za lajšanje bolečin v mišicah in za zakrčenost mišic, lahko znatno pripomore k lajšanju bolečine v nogah brez razloga.

Če bolečina v nogah traja ali se pogosto ponavlja, se posvetujte s svojim zdravnikom. Pomembno je ugotoviti osnovni vzrok in prejeti ustrezno zdravljenje za obvladovanje težave.

Kdaj obiskati zdravnika?

Zdravnika morate obiskati, ko so vas noge tako bolijo, da ne morete hoditi. K zdravniku pojdite tudi, če imate poleg bolečine in otekline v sklepu, povišano telesno temperaturo.
Bolečine v nogah skoraj nikoli ne ogrožajo vašega življenja, je pa potrebno reagirati in obiskati zdravnika prej, preden se stvari zakoplicirajo. Primer, pri obrabi sklepov je pomembno začeti z vajami za učvrstitev obsklepnih mišic, ki razbremenijo sklep in s tem se obraba upočasni. Če čakate predolgo, tudi vaje kaj dosti več ne pomagajo.

Kaj lahko pričakujete od zdravnika?

Od zdravnika lahko pričakujete, da vas bo napotil k specialistu, če je to potrebno, odvisno kaj je vzrok bolečin v nogah. Če gre za sklepe, vas lahko napoti ortopedu ali fiziatru, če gre za mišične bolečine, pa tudi revmatologu.
Osebni zdravnik se lahko odloči za protibolečinsko terapijo in vam predpiše tablete, ki vam olajšajo bolečine; lahko pa tudi za fizioterapijo.

Fizioterapija pri bolečih nogah

Fizioterapija pri bolečih nogah je pomemben del rehabilitacije oziroma spoznavanja vaj, ki jih lahko izvajate kasneje tudi doma. Na fizioterapijo vas lahko napoti osebni zdravnik ali specialist, ko se ugotovi vzrok za boleče noge. Glede na vzrok vas na fizioterapiji drugače obravnavajo. Zagotovo se fizioterapevtska obravnava razlikuje, če imate oteklo koleno ali pa vas nogebolijo zaradi športne poškodbe, natrgane mišice.

Kaj lahko storite sami, če imate boleče noge?

Če imate boleče noge, lahko veliko naredite sami. Sicer je močno odvisno od vzroka, kaj povzroča bolečine v nogah, ali bolijo mišice ali sklepi.
Če vas bolijo noge zaradi športne ali druge obremenitve, vedite, da gre za bolečine v mišicah in ni potrebe po obisku zdravnika. Takšne bolečine, ki jih imenujemo tudi “muskelfiber” dobro poznajo športniki. Boleče noge zaradi preobremintve mišic navadno minejo v enem tednu.

Če so vzrok sklepi, obraba sklepa ali več sklepov, zelo pomagajo vaje za krepitev mišic, ki sestavljajo boleč sklep. S temi vajami dosežemo, da se sklep razbremeni, da ga mišice bolj držijo in posledično ni več takšne obremenitve na sklepne površine, ki so obrabljene. Enako velja za boleče noge, če je vzrok v hrbtenici oziroma križu. Vsakodnevno izvajanje vaj za hrbtenične mišice, trup in trebušne mišice, bodo razbremenile križ, ki povzroča bolečine.

MAGNETNA TERAPIJA ZA BOLEČE NOGE

Magnetna terapija je lahko v veliko pomoč pri lajšanju bolečin sklepov ali mišic v nogah. Magnetna terapija je vrsta terapije, ki jo spridoma uporabljajo na vseh fizioterapijah, toplicah in športnih centrih za lajšanje in zaviranje nadaljevanja bolezni. Tako lahko izvajate magnetno terapijo za bolečine v sklepih ali za bolečine v mišicah. Magnetna terapija je uspešna zato, ker magnetno polje prodira skozi ves material in tako tudi skozi človeško telo. Tako se dotakne vsake celice v vašem telesu in jo spodbudi k pravilnemu delovanju.
Magnetna terapija Magus, za domačo uporabo je enostavna za rokovanje, je učinkovita in hkrati varna metoda. Prednost je tudi v tem, da je v obliki blazine in, da si jo lahko izposodite na dom.

Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo
Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine v nogah. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 1 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije. Zakaj je magnetnoterapija tako uspešna vrsta terapije, vam na povezavi razloži tudi Prim. dr. Jože Barovič, dr.med., spec. fiziater.

Vaje za boleče noge

V spodnjem videu so vaje za noge, ki jih preprosto lahko izvajate samo doma. Program vaj je namenjen osebam, ki imajo zaradi različnih revmatičnih obolenj bolečine v sklepih in mišicah nog, zmanjšano sklepno gibljivost in oslabelost mišic nog:

VIR ( 1 ): zdravstveni dom Ljutomer že vrsto let uporablja Magus blazino za magnetno terapija na oddelku za fizioterapijo

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.