Vnetje ramenskega sklepa je lahko posledica različnih vzrokov, vključno z različnimi boleznimi, poškodbami ali degenerativnimi procesi. Vsaka od teh vrst vnetja ramenskega sklepa zahteva specifičen pristop k zdravljenju, ki ga določi zdravnik glede na vzrok in resnost stanja. Zdravljenje vnetja ramenskega sklepa vključuje kombinacijo metod, kot so fizioterapija, zdravila proti bolečinam, injekcije, počitek in v nekaterih primerih operativni posegi. Razumevanje specifične vrste vnetja je ključno za učinkovito upravljanje in lajšanje simptomov, kar omogoča posameznikom, da ponovno pridobijo polno funkcionalnost in kakovost življenja.

Vnetje-ramenskega-sklepa
Vnetje sklepov je pogosta bolečina v sklepih, saj so sklepi podvrženi obrabi in drugim degenerativnim spremembam, letom primernim

Vnetje ramenskega sklepa je kompleksna težava, ki vključuje različne vrste vnetnih stanj, vsaka s svojimi značilnostmi in simptomi. Med petimi najpogostejšimi vrstami vnetja ramenskega sklepa so:

 • Bursitis: Vnetje burse, majhne vrečke napolnjene s tekočino, ki blaži trenje med kostmi, kitami in mišicami.
 • Tendinitis: Vnetje tetive, pogosto posledica prekomerne obremenitve ali poškodb.
 • Zamrznjena rama: znan tudi kot adhezivni kapsulitis povzroči omejeno gibljivost zaradi goste in nepopustljive ovojnice sklepne kapsule.
 • Vnetje sklepne ovojnice: znano tudi kot sinovitis, je stanje, pri katerem pride do vnetja sinovialne membrane, tanke plasti ovojnice, ki obdaja sklep.
 • Artritis: Vnetje sklepnega hrustanca, ki vodi do bolečine in omejene gibljivosti.

Vnetje ramenskega sklepa imenujemo tudi artritis. To je kronična bolezen, kateri so nekoč rekli tudi revma. Vendar pri vnetju oz. artritisu gre za vnetje v sklepu ali obsklepnih strukturah, pri revmi pa je lahko tudi kaj drugega. 
V tem prispevku boste izvedeli, zakaj se vname ramenski sklep, kaj je osteoartroza ramenskega sklepa in kako si lahko sami pomagate, če imate vnetje rame.. Vabljeni k branju, na koncu vam predstavljamo tudi video primernih vaj za vas.

VNETJE-RAMENSKEGA-SKLEPA

Vnetje ramenskega sklepa

Vnetje ramenskega sklepa je stanje, pri katerem pride do draženja, otekanja in bolečine v rami. To stanje lahko prizadene različne strukture v sklepu, kot so:

 1. Sinovialna ovojnica: To je membrana, ki obdaja notranjost sklepa in proizvaja sinovialno tekočino, ki omogoča gladko premikanje sklepnih površin.
 2. Sklepna vreča (burza): Gre za vrečko napolnjeno s tekočino, ki deluje kot blažilnik med kostmi, mišicami in tetivami v sklepu.
 3. Tetive: Tetive so trdne pasice vezivnega tkiva, ki povezujejo mišice s kostmi.
 4. Kite: Kite so gosti snopi vlaken, ki povezujejo kosti med seboj.
 5. Sklepni hrustanec: Gre za gladko površino na koncih kosti, ki omogoča nemoteno drsenje sklepov med gibanjem.

Vnetje katere koli od teh struktur lahko povzroči bolečino, oteklino in omejeno gibljivost v ramenskem sklepu. Vzroki za vnetje so lahko različni, vključno z poškodbami, prekomerno uporabodegenerativnimi spremembami in avtoimunimi boleznimi.

Eden od primerov avtoimune bolezni, ki lahko povzroči vnetje ramenskega sklepa, je revmatoidni artritis (RA). Pri RA imunski sistem napade lastna tkiva, vključno z membrano sinovialne ovojnice v sklepu, kar povzroči vnetje, bolečino, oteklino in poškodbe sklepov. RA lahko prizadene različne sklepe, vključno z ramenskim sklepom, kar lahko vodi v omejeno gibljivost, deformacije in funkcionalne težave. Zdravljenje revmatoidnega artritisa običajno vključuje zdravila, fizioterapijo in druge terapevtske pristope za lajšanje simptomov, upočasnitev napredovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja.

Vrste vnetja ramenskega sklepa

Ramenski sklep spada med okroglaste sklepe, zato je njegovo gibanje zelo obsežno, saj v njem z lahkoto izvajamo predročenje do navpične osi, odročenje, zaročenje, priročenje, kroženje in tudi sukanje okoli vzdolžne osi oz. rotacije. To zmore la malo kateri sklep.
Glavno gibalo ramenskega sklepa je rotatorna mišična manšeta. Druge strukture v ramenskem obroču, ki pripomorejo k nemotenim in predvsem stabilnim gibom so sklepna ovojnicasklepne vrečke (burze) in mišične tetive ter vezi.  Gre za vnetje delov rame, ki se vnamejo:

Vnetje rotatorne manšete ali tendinitis

Ker je to glavno gibalo v ramenskem sklepu, je velik problem, če se ta vname. Vaša rotatorna manšeta sestoji iz mišic in kit, ki držijo vaše ramo na mestu. To je ena najpomembnejših delov vaše rame. Rotatonka manšeta vam omogoča dvigovanje rok in dosego navzgor. Prekomerne obremenitve teh kit lahko nastajajo pri športih, kot so:

 • tenis,
 • plavanje,
 • golf in
 • tek na smučeh.

Sprva se bolečine lahko pojavljajo le med obremenjevanjem ramena ali neposredno po obremenitvi. V teh zgodnjih fazah okvare v kitah rotatorne manšete opažamo preobremenitveno vnetje in otekanje.

Burzitis v rami ali vnetje sluzne vrečke

Burzitis v rami je vnetje burze, ki je majhna vreča napolnjena s tekočino, lokalizirana med kostmi, tetivami in mišicami v bližini ramenskega sklepa. Burza deluje kot blažilec med kostmi, preprečuje trenje in omogoča gladko gibanje sklepa. Ko se burza vname, se to imenuje burzitis. Vzroki burzitisa v rami vključujejo ponavljajoče se gibe ali pritisk na ramo, poškodbe, trenje zaradi prekomerne uporabe ali prisotnost okužbe. Simptomi burzitisa vključujejo bolečino, oteklino, rdečino in omejeno gibljivost ramena. Bolečina se običajno poslabša pri premikanju roke in ramena. Zdravljenje burzitisa v rami običajno vključuje počitek, uporabo ledu, protivnetna zdravila, fizikalno terapijo in včasih odvzem tekočine iz vnete burze. V primeru bakterijske okužbe lahko zdravnik predpiše tudi antibiotike. V hudih ali kroničnih primerih se lahko uporabi tudi druge terapevtske možnosti ali intervencije.

Sluzna vrečka leži med deltoidno mišico in odrastkom lopatice. Vnetje nastane zaradi utesnitve burze pod kostni odrastek. Zdravnik navadno to ugotovi z ultrazvokom, kjer vidi spremembe mehkih tkiv. Predpiše vam protibolečinske in protivnetne tablete, kasneje pa fizikalno terapijo, med katere sodi tudi magnetna terapija Magus.

VNETJE-RAMENSKEGA-SKLEPA-burzitis

Vnetje sklepne ovojnice 

Vnetje sklepne ovojnice v rami, znanega tudi kot sinovitis, je stanje, pri katerem pride do vnetja sinovialne membrane, tanka plast ovojnice, ki obdaja sklep. Sinovialna membrana proizvaja sinovialno tekočino, ki omogoča gladko drsenje sklepov in zmanjšuje trenje med kostmi, ko se premikajo.

Vnetje sinovialne membrane v rami je lahko posledica različnih vzrokov, vključno z artritisom, poškodbami, prekomerno uporabo ali okužbo. Simptomi vključujejo bolečino, oteklino, občutljivost in včasih omejeno gibljivost ramena.

Zdravljenje vnetja sklepne ovojnice v rami običajno vključuje uporabo protivnetnih zdravil za zmanjšanje vnetja in lajšanje bolečin. V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči fizioterapijo, ki vključuje vaje za krepitev mišic okoli ramenskega sklepa in izboljšanje gibljivosti. V hujših primerih, ki ne odzivajo na konzervativno zdravljenje, se lahko razmisli o drugih možnostih, vključno z intraartikularnimi injekcijami ali kirurškim posegom.

Zamrznjena rama

Zamrznjena rama, znan tudi kot adhezivni kapsulitis, je boleče stanje, ki vpliva na rameni sklep. Glavna značilnost je omejena gibljivost rame zaradi vnetja in zgoščevanja sklepne ovojnice. Ta pogoj običajno poteka skozi tri glavne faze:

 • Faza bolečine (faza vnetja): Začne se z bolečino, ki postaja intenzivnejša, še posebej med premikanjem rame. Gibljivost se postopoma zmanjšuje.
 • Faza zamrznjenosti (faza zamrznjenosti): Bolečina lahko postopoma popusti, vendar omejenost gibljivosti postane bolj izrazita. V tem obdobju je lahko težko izvajati vsakodnevne aktivnosti, ki vključujejo dvigovanje rok ali obračanje rame.
 • Faza okrevanja (faza taljenja): Gibljivost se postopoma izboljšuje, vendar lahko trajno pride do nekoliko omejene gibljivosti.

Vzrok za zamrznjeno rame ni vedno jasen, vendar je povezan s tvorbo brazgotin v sklepni ovojnici. Fizična terapija, protivnetna zdravila, včasih injekcije kortikosteroidov in redna vadba so običajno del zdravljenja. V nekaterih primerih je morda potrebna tudi kirurška intervencija. Pomembno je zgodnje prepoznavanje simptomov in zdravljenje, da se prepreči nadaljnje omejevanje gibljivosti rame.

zamrznjena-rama-pregled
Zamrznjena rama je vrsta vnetja v rami, ki je zelo dolgotrajna, povzroča bolečino in omejeno gibljivost rame

Artritis v rami

Artritis v rami označuje vnetje enega ali več sklepov v ramenskem predelu. Obstaja več vrst artritisa, ki lahko vplivajo na rame:  revmatoidni artritis, osteoartritis in psoriatični artritis. Glavne značilnosti artritisa v rami vključujejo:

 • Bolečina: Bolečina v rami je eden od najpogostejših simptomov artritisa. Bolečina je lahko stalna ali se pojavi ob določenih gibih.
 • Oteklost in vnetje: Vnetje sklepov vodi do otekline, ki je lahko vidna in se lahko čuti kot občutek toplote na prizadetem območju.
 • Omejena gibljivost: Artritis lahko povzroči omejeno gibljivost rame. Bolniki se lahko srečujejo s težavami pri dvigovanju roke ali izvajanju določenih gibov.
 • Zatrtost: Zatrtost v sklepu je pogost simptom artritisa. Bolniki lahko občutijo, da se njihova rama “škriplje” ali “štika” med gibanjem.
 • Šibkost mišic: Vnetje in bolečina lahko povzročita oslabelost mišic v ramenskem predelu.

Zdravljenje artritisa v rami običajno vključuje kombinacijo zdravil, fizikalne terapije, prilagoditev življenjskega sloga in v nekaterih primerih lahko tudi kirurške posege. Pomembno je zgodnje prepoznavanje simptomov ter pravočasna diagnoza in zdravljenje, da se ohrani funkcionalnost rame in izboljša kakovost življenja posameznika. Pri artritisu je zelo pomembna tudi pravilna prehrana, ki lahko močno zavira vnetni proces, zato na povezavi preberite zapis: jedilnik artritis, kjer je opisana hrana, ki je dobra za ljudi z artritisom in tista, ki se je je bolje izogniti.

 

Zakaj se vname ramenski sklep

vnetje-rame

Vzrokov, da se vname ramenski sklep je več:

Poškodbe

lahko privedejo do kasnejšega vnetja v sklepu. V različnih starostnih obdobjih prevladujejo različne oblike ramenskih poškodb. Kot najpogostejše velja omeniti težave zaradi ponavljajočih se izpahov ramena in različne oblike okvar kit rotatorne manšete, ki so posebno pogoste po 40. letu. Poleg teh dveh najpogostejših poškodbah se lahko v ramenu pojavljajo še težave, povezane z vnetjem dolge bicepsove kite, poškodbe akromioklavikularnega sklepa (sklep med končnim delom ključnice in lopatico), v kasnejšem obdobju pa tudi težave z obrabo hrustanca (artrozo) ramenskega sklepa.

Obraba hrustanca v sklepu

je večkrat vzrok kasnejšemu vnetju. Saj se ob obrabi hrustanca v sklepu poškoduje tudi kost sklepa. Poznamo izrastke na koncih kosti v sklepu, ki so zelo ostre in ob gibanju povzročajo škodo v sklepu. To na koncu privede do hudega vnetja.

Ponavljajoče obremenitve

Prekomerne obremenitve ramenskih kit lahko nastajajo pri športih, kot so tenis, plavanje, golf in tek na smučeh. Sprva se bolečine lahko pojavljajo le med obremenjevanjem ramena ali neposredno po obremenitvi. V teh zgodnjih fazah okvare v kitah rotatorne manšete opažamo preobremenitveno vnetje in otekanje.

Vnetje ramenskega sklepa: zdravljenje

Zdravljenje vnetja ramenskega sklepa se lahko razlikuje glede na specifično bolezensko stanje. Tu je nekaj splošnih načel, ki se lahko uporabljajo pri različnih vrstah vnetja ramena:

 • Počitek in omejitev dejavnosti: Začasno omejitev gibanja prizadetega ramena lahko zmanjša nadaljnje draženje in vnetje. Počitek lahko pomaga tudi pri preprečevanju nadaljnjega poslabšanja stanja.
 • Led ali toplota: Uporaba ledu lahko pomaga zmanjšati oteklino in bolečino v akutni fazi vnetja, medtem ko toplota lahko sprosti napetost in izboljša pretok krvi v kasnejših fazah zdravljenja.
 • Zdravila: Protivnetna zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen), lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje. V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše tudi analgetike ali druge vrste zdravil, odvisno od vrste vnetja.
 • Fizioterapija: Fizioterapevt lahko pripravi individualiziran program vaj, ki pomagajo okrepiti mišice okoli ramenskega sklepa, izboljšati gibljivost in zmanjšati bolečino.
 • Injekcije: V nekaterih primerih lahko zdravnik priporoči injekcijo kortikosteroidov v sklepno votlino za zmanjšanje vnetja in bolečine.
 • Kirurški posegi: V hudih primerih, ko konzervativne metode ne prinesejo zadovoljivega izboljšanja, lahko zdravnik predlaga kirurški poseg. To lahko vključuje odstranitev vnetnih tkiv, popravilo poškodovanih struktur ali druge postopke, odvisno od specifičnega stanja.

Pomembno je, da se posamezniki s simptomi vnetja ramenskega sklepa posvetujejo s svojim zdravnikom ali specialistom za ustrezen pregled, diagnozo in načrt zdravljenja, ki je prilagojen njihovim potrebam.

vnetje-ramenskega-sklepa-lajsanje

Kako se diagnosticira vnetje ramenskega sklepa

Vnetje ramenskega sklepa diagnosticira zdravstveni strokovnjak, kot je ortoped, na podlagi pregleda simptomov in fizikalnega pregleda. Zdravnik lahko izvede teste, specifične za ramo, da ugotovi, kateri strukturi v sklepu povzročajo bolečino.

V nekaterih primerih so morda potrebne dodatne slikovne preiskave, da se izključijo zlomi kosti ali solzne kite, ki se lahko pojavijo pri burzitisu. Te preiskave vključujejo:

 • Rentgenski posnetki Magnetna resonanca (MRI)
 • Računalniška tomografija (CT-pregled ali CT)
 • krvne preiskave in aspiracijo sklepa (odvzem tekočine iz sklepov), da se ugotovi vrsta bakterij v sklepu.

Konzervativna terapija za zdravljenje vnetja ramenskega sklepa

Za lajšanje bolečin so pogosto predpisana nesteroidna protivnetna zdravila in fizioterapija. Cilj terapij je preprečiti nadaljnje zmanjšanje obsega gibljivosti in sčasoma povečati obseg gibljivosti v prizadeti rami. Pasivna mobilizacija in kapsularno raztezanje sta dve najpogosteje uporabljeni tehniki. Kombinacija fizioterapije in injekcije kortikosteroidov zagotovlja večje izboljšanje kot samo fizioterapija.

Hidrodilatacija (artroskopska distenzija) je neoperativno zdravljenje, ki vključuje injekcijo lokalnega anestetika v ramensko kapsulo pod visokim pritiskom, da se sklepna kapsula napne in raztegne.

V fizioterapevtskem protokolu zdravljenja vnetja ramenkega sklepa se v prvi fazi svetuje uporaba:

 • TENS,
 • nizkoenergijskega laserja,
 • kineziotaping (limfna tehnika),
 • krioterapija,
 • termoterapija,
 • magnetna terapija…

Operativno zdravljenje 

Kirurške možnosti za vnetje ramenskega sklepa vključujejo manipulacijo pod anestezijo in artroskopsko sprostitev kapsule. Manipulacija je tehnika, ki se izvaja v splošni anesteziji, pri kateri se manipulira z nadlahtnico, da se prekinejo adhezije. Zmerni dokazi kažejo, da manipulacija ublaži bolečino in lahko izboljša obseg gibanja, če ji sledi zgodnja fizioterapija

Kaj lahko storite sami, da ne bo tako bolelo?

Vnetje ramenskega sklepa je zelo boleč in dolgotrajen proces. Da ne bi tako bolelo smo vam pripravili nekaj nasvetov za lajšanje bolečin in povrnitev gibljivosti v rami.
Vsekakor je odvisno od faze bolezni, a kljub bolečinam, je potrebno ostati aktiven. Potrebno je gibanje zapestja in krepitev mišic, ki ne bolijo.
Vsekakor s kinezioterapijo, tako kot pri večini poškodbenih in bolezenskih stanj, lahko naredite veliko. To pomeni z gibanjem in izvajanjem ciljnih vaj. Pri vajah morate vsekakor upoštevati, da je za vsakega posameznika individualen pristop nujen, zaradi bolečinskih udarov, ki niso pri vsakem enaki.

vnetje-v-ramenskem-sklepu-kaj-storiti

Kaj še lahko storite tudi sami:

 • magnetna terapija je vrsta fizikalne rehabilitacije tendinitisa, ki je učinkovita, neboleča in brez neželenih stranskih učinkov in jo lahko izvajate doma. Deluje na osnovi magnetnega polja, ki prodira do tkiv in pospeši celjenje.
 • izogibanje obremenitev, ki povzročajo bolečino
 • pravilna drža med sedenjem
 • ne spite na boleči rami vsako noč
 • ne nosite vrečke na eni rami
 • izogibajte se ponavljajočim gibom nad glavo
 • poskrbite za pravilno izvajanje vaj za ramena

Metode, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin in blažitev vnetja:

 • Tecar terapija
 • Vakuumska terapija
 • Ultrazvočna terapija
 • Protibolečinska elektroterapija
 • Terapija z udarnimi globinskimi valovi
 • Trigger point terapija
 • Obravnava mišičnih fascij
 • Kinezio taping

Ena izmed uporabnih in zelo učinkovitih metod lajšanja bolečin, ne glede na to, v kateri fazi je vnetje vaše rame je elektromagnetna blazina Magus.

Magnetna blazina Magus

je vrsta terapije, ki se izvaja na fizioterapiji, mi pa smo jo za vas razvili, da jo lahko uporabljate doma.
Magnetna blazina Magus je neinvazivna terapija na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki pozitivno vpliva na vnetje. Terapija se izvaja večkrat na dan, terapija traja 30 minut. Magnetno polje prodira v globino vašega ramenskega sklepa, kjer je izvor vnetja. Vi si lahko lajšate težavo s kremo, ki zaleže morda za pol ure; magnetna terapija Magus pa prodira v globino, v center dogajanja. Tovrstna terapija nič ne boli in ne poslabša vnetja. Pozitivno zavira vnetni proces ( artritis ) in deluje protibolečinsko na mehka tkiva, kot so kite in vezi v rami.
Ker veste, da je proces vnetja ramenskega sklepa dolg in boleč, vam priporočamo izposojo Magus blazine na dom, kjer boste lahko samostojno izvajali dve terapiji na dan. Tako si boste sami lahko olajšali bolečino, s pomočjo magnetoterapije brez, da boste zapustili dom.

vnetje-ramenskega-sklepa-magnetna-terapija

Vaje primerne za vnetje ramenskega sklepa

Cilj vaj za ramena in ramenski obroč je krepitvi mišic in raztezovanje. Vaje izvajajte pravilno do bolečine, če je potrebno se posvetujte z fizioterapevtom. Pri izvajanju vaj bodite dosledni in vztrajni, saj se bo vaše delo obrestovala šele čez določen čas.
Spodaj video prikazuje vaje, ki so primerne za ljudi, ki imajo sindrom zamrznjene rame, torej bolečine zaradi vnetja ramenskega sklepa:

 

VIRI IN DODATNA BRANJA:

(1): ncbi

2 ): zdravstveni dom Ljutomer že vrsto let uporablja Magus blazino za magnetno terapija na oddelku za fizioterapijo

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.