Oteklo koleno je znak, da se nekaj v kolenskem sklepu dogaja. Če pa je to vzrok za bolečine v kolenu, je potrebno obiskati zdravnika.
Preberite vzroke za oteklo koleno, kakšna je lahko diagnoza za to in kakšne so rešitve:

Bolečine v sklepih so pogoste, v kolenu najbolj saj je največji sklep v telesu, ki je podvržen obremenitvam.

Vzroki za oteklo koleno

Da je koleno oteklo, obstaja vzrok. Če gre za udarec ali zvin kolena, bo oteklina, ki je nastala minila v nekaj dneh. Poznamo tudi poškodbe kolenskih vezi ali meniskusa, ki povzročajo oteklino in bolečino in jih je potrebno zdraviti pri zdravniku.
Če vas zanimajo še druge vrste poškodbe kolenskega sklepa in vzroki ter hitra rehabilitacija, preberite na povezavi prispevek.
Če oteklo koleno vztraja dlje časa in je prisotna bolečina in slaba gibljivost, je vzrok morda kaj drugega.

oteklo koleno-min

ARTRITIS

Artritis oziroma vnetje sklepov, je pogost vzrok za oteklo koleno. Poznamo več kot 100 vrst artritisa. Zakaj pride do artritisa ni povsem znano, poznamo dejavnike tveganja:

 • starost,
 • telesna teža,
 • poškodbe,
 • preobremenjenost…
Vnetje-sklepov-koleno
Artritis je vzrok za oteklo in tudi boleče koleno.

Pri artritisu je koleno boleče in oteklo, na otip pa je lahko tudi toplo. Poleg bolečine je koleno tudi manj gibljivo. Gibanje: hoja ali tek sta pri kolenu, ki ima artritis lahko otežena, še posebno po stopnicah. Obiskati je potrebno zdravnika, da se začne pravilna terapija, ki bo delovala protivnetno in protibolečinsko.
Magnetna terapija pri artritisu kolena je uspešna in učinkovita metoda, ki jo je potrdila tudi klinična raziskava ( 1 ). Zato, če vas zanima Kako se znebiti artritisa, preberite celoten članek na to temo, kjer boste dobili veliko namigov tako za vaje kot prehrano.

 

OSTEOARTROZA KOLENA

 

Osteoartroza kolena pomeni prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca v kolenu.
Obraba sklepa se strokovno imenuje tudi ARTROZA, zato na povezavi preberite tudi kaj je artroza in njeni simptomi.

Osteoartroza v kolenu povzroči, da koleno oteče in tudi boli. Osteoartroza je tudi najpogostejša kronična bolezen, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let. Najpogostejša osteoartroza starostnikov je na kolenihkolku in sklepih rok.

OBRABA-HRUSTANCA-OSTEOARTROZA
OSTEOARTROZA je vzrok za oteklo koleno, ko v sklepu propada hrustanec, kot je vidno na sliki. To povzroča bolečino.

OTEKLO KOLENO ZARADI OPERACIJE 

Oteklina kolena po operaciji je pogosta težava, ki lahko povzroči hude bolečine. Med operacijo kolena, kot je zamenjava kolena, kirurg reže skozi kožo, podkožno tkivo, mišice in kapsulo sklepa, kar vodi do travme in vnetja tkiva. Ta travma povzroči sproščanje vnetnih mediatorjev, kot so prostaglandini in citokini, kar vodi do povečane prepustnosti krvnih žil in kopičenja tekočine v sinovialnem prostoru.

Oteklina pritiska na okoliške strukture, vključno z živčnimi končiči, kar povzroča bolečino. Povečan volumen tekočine povzroči napetost v sklepni ovojnici in omejuje gibanje, kar prispeva k dodatni bolečini in nelagodju.

Za zmanjšanje otekline in s tem povezanih bolečin poznamo različne metode, ki jih preberite na povezavi hude bolečine po operaciji kolena, tukaj so tri:

 • Ledene obloge: Nanašajte led za 15-20 minut vsakih nekaj ur, da zmanjšate vnetje in bolečino.
 • Kompresija: Uporabite elastične povoje ali kompresijske nogavice za zmanjšanje otekanja.
 • Višina: Dvignite nogo nad nivo srca, da izboljšate venski odtok in zmanjšate oteklino.

Te metode pomagajo zmanjšati oteklino, zmanjšajo pritisk na živčne končiče in olajšajo bolečine po operaciji kolena.

OTEKLO KOLENO ZARADI ZLOMA

Zlom v kolenu se zgodi pri prometni nesreči ali padcu, ko najpogosteje poči pogačica. Zlom pogačice se lahko celi konzervativno, včasih je potrebna operacija, ko pogačico utrdijo tudi z vijaki in žicami. Za hitrejše celjenje kosti vsekakor priporočam Magnetno terapijo Magus, saj celjenje pospeši za 30% do 50%.
Če vas zanima hitro celjenje kosti si preberite na tej povezavi, kjer boste prebrali tudi klinično raziskavo, ki je to tudi dokazala.

BAKERJEVA CISTA

Najpogostejši vzrok za nastanek ciste pri odraslem je poškodba ali okvara kolena, in sicer so najpogostejši vzroki poškodbe meniskusov, poškodbe / okvare hrustanca in težave s sklepno ovojnico.

VODA V KOLENU

Nabiranje sklepne tekočine v kolenu se zaradi vnetja sklepne ovojnice pojavi še v drugih boleznih, kot so revmatoidni artritis, sistemski lupus, luskavica …Funkcije sklepne tekočine so zmanjšanje trenja – sklepna tekočina maže hrustanec in zmanjša trenje. Sklepno tekočino punktiramo iz kolena v diagnostične in terapevtske namene. Sklep, ki je izpolnjen s tekočino, je zelo slabo gibljiv. Terapevtski cilj punkcije je izboljšanje gibljivosti.

Nabiranje vode v kolenu imenujemo, ko se nabere preveč sklepne tekočine in krvi. Odvečno tekočino odpravimo s punkcijo.

Kaj je oteklina?

Oteklina v sklepu je posledica draženja znotrajsklepnih struktur, predvsem notranje sklepne ovojnice, ki ob draženju (poškodba, mediatorji vnetja) preobilno proizvaja sklepno tekočino, ki je sicer potrebna za delovanje sklepa. Glavna vloga sklepne tekočine je zmanjšanje trenja med sklepnim hrustancem med gibanjem sklepa.
Obseg otekline je običajno povezan z obsegom poškodbe sklepa, večja je poškodba ali močnejša je avtoimuna reakcija sklepa, večja je oteklina sklepa.

Kdaj obiskati zdravnika, če imate oteklo koleno?

 • Vsekakor morate obiskati zdravnika, če ne morete stopiti na nogo oziroma imate občutek, da vas koleno »ne drži«.
 • Če je koleno dosti bolj oteklo od nasprotnega kolena.
 • Če ne morete kolena popolnoma skrčiti ali iztegniti.
 • Če je ob rdečem, oteklem in bolečem kolenu prisotna še zvečana telesna temperatura.

Magnetna terapija in oteklo koleno

Magnetna terapija je učinkovita metoda za oteklo koleno, saj s cirkulacijo in mikrocirkulacijo kolenskega sklepa dosežemo:

 • lajšanje bolečin,
 • zaustavitev vnetnega procesa v kolenu,
 • zmanjšanje otekline,
 • povečanje gibljivosti.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi

 Preberite tudi OTEČENI GLEŽNJI

 

Kaj pomeni, če je koleno oteklo
Oteklo koleni pomeni, da se nekaj v sklepu dogaja.

Kakšni so vzroki za oteklo koleno

Vzroki so lahko: artritis, voda v kolenu, zlom pogačice, poškodba, osteoartroza..

 

Kdaj obiskati zdravnika?
K zdravniku morate, če ne morete stopiti na nogo otečenega kolena, če ne morete skrčiti ali iztegniti kolena..

 

Kako magnetna terapija koristi, če imamo oteklo koleno?
Magnetna terapija lajša bolečino, pospeši cirkulacijo in s tem zmanjša oteklino..

poškodba kolena, rehabilitacija, Magus blazina
Magnetna terapija je učinkovita metoda pri oteklem kolenu, saj vam koristi kot fizioterapija na domu, ker jo lahko izvajate doma, na kavču.
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.