Natrgana mišica je pogost pojav, ki se lahko zgodi vsakomur, bodisi pri športnih aktivnostih ali med vsakodnevnimi opravilih. Pojavljajo se v različnih delih telesa in pogosto povzročijo nelagodje in bolečino, najbolj znane so boleče noge zaradi natrgane mišice, saj so najpogosteje poškodovane mišice ravno na nogah. Da bi bolje razumeli to stanje, se ljudje pogosto sprašujejo o simptomih, zdravljenju, okrevanju in razlikah od drugih poškodb.

V tem prispevku bomo razpravljali o natrgani mišici, razjasnili, kaj so simptomi, kako se zdravijo in koliko traja okrevanje. Poleg tega bomo preučili razlike med natrganimi mišicami in drugimi poškodbami, kot je nateg mišice. Če ste kdaj doživeli natrgano mišico ali pa vas to zanima, boste našli koristne informacije in odgovore na pogosta vprašanja, ki se pojavljajo na temo natrgane mišice.

Ena najbolj bolečih poškodb, ki jo doživijo tako športniki kot tudi rekreativci, je natrgana mišica. Kakšne so še ostale športne poškodbe in kako jih preprečimo, preberite na povezavi.

Tukaj je 6 tipičnih simptomov:

Bolečina je prvi simptom, da je natrgana mišica

Bolečina je običajno najbolj očiten simptom natrgane mišice. Lahko se razlikuje od blage nelagodja do močne in ostre bolečine. Bolečina je lahko lokalizirana na območje, kjer gre za natrganino ali pa se čuti v celotni mišici.
Vsekakor pa ni vsaka bolečina v mišici natrgana mišica; navsezadnje je lahko zvin ali nateg mišice ali vezi prav tako boleč kot natrgana mišica.

Natrgana mišica se pokaže kot oteklina

Ko se mišica natrga, poškodba sproži vnetni odziv v telesu, kar je naravni proces, ki pomaga pri popravljanju poškodbe. Povečan pretok krvi s seboj prinese tudi povečanje števila belih krvnih celic in drugih sredstev za celjenje, kot so plazma in trombociti.

Kopičenje teh tekočin in celic na območju poškodbe lahko povzroči otekanje ali edem. Otekanje je znak, da se telo trudi popraviti poškodbo, vendar lahko tudi povzroči bolečino in ovira gibljivost. Otekanje lahko prav tako povzroči pritisk na živce in krvne žile, zato je pomembno sprejeti ukrepe za zmanjšanje otekanja in omogočiti mišici, da se pravilno pozdravi.

Pomembno je tudi opozoriti, da hude mišične solze lahko povzročijo hematom, kar je kopičenje krvi zunaj krvnih žil. To lahko povzroči vidno ali oprijemljivo izboklino, kar je drugačno od običajnega otekanja, in zahteva medicinsko pozornost.

Modrica je tipični simptom natrgane mišice

V nekaterih primerih se lahko pojavijo modrice zaradi notranjih krvavitev, še posebej pri hujših poškodbah. Strgana mišica povzroči krvavitev v tkivu in okoliškem območju. Ta krvavitev lahko privede do nastanka modrice, ki je znana tudi kot kontuzija. Modrico povzroči uhajanje krvi iz poškodovanih krvnih žil v okoliška tkiva. Kri nato ostane ujeta pod kožo, kar povzroči značilno obarvanost modrice.

Ko se modrica celi, telo razgradi in ponovno absorbira kri, in modrica bo spreminjala barvo, pogosto prehajala skozi odtenke vijolične, modre, zelene, rumene in rjave, preden izgine. Barva modrice je odvisna od globine in lokacije poškodbe ter količine iztekle krvi. Globlja kot je poškodba, več krvi bo izteklo, in hujša bo modrica.

natrgana-misica-simptomi

Omejena gibljivost

Natrgana mišica lahko omeji gibljivost na prizadetem območju in povzroči togost. Natrgana mišica lahko omeji obseg gibanja na več načinov:

 • Bolečina lahko oteži premikanje prizadetega uda ali sklepa skozi celoten obseg gibanja. Ta bolečina je lahko posledica same poškodbe, pa tudi vnetja in otekanja, ki se pojavita kot del procesa celjenja.
 • Oblikovanje brazgotin: ko se mišica celijo, se lahko na mestu solze oblikuje brazgotinsko tkivo. Brazgotinsko tkivo ni tako prožno kot zdravo mišično tkivo in lahko oteži premikanje mišice skozi njen celoten obseg gibanja.
 • Krči mišic so nehoteni krčenje mišice. Ti krči lahko otežijo premikanje mišice skozi celoten obseg gibanja, saj se mišica krči in napenja samodejno.
 • Izguba mišične moči: kot že omenjeno, strganje mišice lahko povzroči izgubo mišične moči, kar lahko oteži začetek ali nadzor gibanja, v hudih primerih pa mišica morda sploh ne bo sposobna premikati.

Natrgana mišica ima oslabljeno moč

Ko se mišica natrga, se celovitost mišičnih vlaken ogrozi, in mišica ni več sposobna normalnega delovanja. To pomeni, da strgana mišica ni več sposobna generirati sile, ki je potrebna za gibanje, kar vodi v oslabelost. Poleg tega se lahko poškoduje tudi živec, ki oskrbuje mišico, kar še dodatno prispeva k oslabelosti mišic. Živec zagotavlja električni impulz, ki povzroči krčenje mišice, in če je poškodovan, mišica ne more odzivati na impulz, kar vodi v oslabelost mišic.

V hudih primerih lahko strganje mišice privede do popolnega raztrganja mišičnih vlaken, pri čemer so mišična vlakna popolnoma ločena drug od drugega. V tem primeru mišica sploh ne more več krčiti, kar vodi v popolno izgubo funkcije in oslabelost mišic. Pomembno je omeniti, da oslabelost mišic morda ni takojšnja po strganju mišice, lahko traja nekaj časa, da se mišica popolnoma pozdravi in povrne svojo moč.

Slišni zvok ali občutek

Nekateri ljudje poročajo o slišnem ščipanju ali poku, ko se mišica natrga, skupaj s hudo bolečino.

Pomembno je opozoriti, da se resnost simptomov lahko razlikuje, odvisno od tega, ali je mišica delno ali popolnoma natrgana. Pri poškodbah mišic je vedno priporočljivo poiskati zdravniško oceno in nasvet za ustrezen potek zdravljenja in okrevanja.

Zdravljenje natrgane mišice

Zdravljenje in rehabilitacija po natrgani mišici obsegata več stopenj. Cilj zdravljenja in rehabilitacije je:

 • pospešitve celjenja: to lahko dosežete z mirovanjem in magnetno terapijo, ki si jo izposodite na dom in izvajate dve terapiji po 30 minut doma. Magnetna terapija na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc znatno pospeši celjenje natrgane mišice, to so potrdile študije (1 ).
 • zmanjšanja bolečin ter
 • obnovitve funkcije mišice, pridobitev na gibljivosti in moči.

Prvi korak do hitrejše rehabilitacije in pravilnega zdravljenja je natančna diagnoza poškodbe s strani zdravnika, ki lahko vključuje slikovne preiskave, kot so MRI ali ultrazvok.

V začetni fazi zdravljenja večino akutnih poškodb mišice lahko zdravimo doma s protokolom RICE, ki vključuje:

 1. Počitek, pogosto s pomočjo bergel, da se prepreči obremenjevanje noge.
 2. Led, ki se nanese na poškodbo s hladnim obkladkom, da se zmanjša bolečina in vnetje.
 3. Stiskanje s povoji za zmanjšanje otekline, preprečevanje krvavitve v tkivih in preprečevanje nadaljnjega širjenja raztrganine.
 4. Dvig noge nad nivo srca, da se kri usmeri stran od noge in s tem zmanjša bolečino ter oteklino.
Boleče koleno v mirovanju-rehabilitacija-magus.si
Dobra rehabilitacija za natgano mišico je ključnega pomena, pri tem vam je v veliko pomoč magnetna terapija, ki je sestavni del vsake moderne fizioterapevtske obravnave (3).

Nato se posvetimo postopni rehabilitaciji, ki vključuje terapevtske vaje za izboljšanje moči, gibljivosti in stabilnosti prizadete mišice. Fizioterapevt lahko pripravi individualiziran program rehabilitacije, ki vključuje progresivno obremenjevanje mišice.

Pomembno je poudariti, da se rehabilitacija po natrgani mišici prilagodi posamezniku in stopnji poškodbe. Postopno vračanje k običajnim aktivnostim je ključno za preprečevanje ponovitve poškodbe. Redno spremljanje s strani strokovnjakov in skrbno izvajanje rehabilitacijskih vaj sta ključna za popolno okrevanje po natrgani mišici.

Magnetgna terapija za obnovo mišic

Terapija z magnetnim poljem je v študijah pokazala številne koristi za zdravje, med katerimi so sprostitev mišic, povečana celična obnova in izboljšana oksigenacija – da navedemo le nekaj. Vse te prednosti naredijo magnetno terapijo očitno izbiro za spodbujanje vrhunskega delovanja in naravno povečanje telesne pripravljenosti, zlasti pri tekmovalnih športnikih.

Kdo lahko uporablja magnetoterapijo

Če ste športnik (ali celo če preprosto uživate v vadbi), veste, kako pomembno je, da fizično napredujete. Če želite doseči uspeh, morate vložiti veliko truda v telovadnici. Prav tako morate razumeti pomen počitka vašega telesa. Prekomerno obremenjevanje se lahko konča s poškodbo in uniči tedne (ali celo mesece) napredka. Tudi če niste poškodovani, slaba regeneracija negativno vpliva na vašo uspešnost. Mišična napetost, togost, bolečine ali vneti sklepi ter druge bolečine po vadbi lahko upočasnijo vašo uspešnost in preprečijo, da bi izkoristili vse prednosti svojih treningov.
Magnetno terapijo za hitrejšo regeneracijo po natrgani mišici najpogosteje uporabljajo nogometaši in tekači.

Kdaj je porebna operacija natrgane mišice

Če pride do akutne raztrganine, ki jo zdravnik vidi na slikovni preiskavi, se lahko odloči, da je natrgana mišica potrebna operacije. Kirurg običajno počakal 72 ur, da omogoči, da se zvite mišice “sprostijo”. Odlašanje prek tega časa običajno ni priporočljivo, saj se natrgana mišica lahko začne atrofirati (oslabiti) in razvijati obsežno brazgotinjenje (fibroza). Med posegom bo kirurg potegnil natgano mišico nazaj v prvotni položaj in odrezal morebitno brazgotinsko tkivo, ter se potrudil, da se mišica ne skrajša, če ni potrebe. Uporabljeni so šivi, ki se sami razkrojijo.

Okrevanje po natrgani mišici

Čas okrevanja po natrgani mišici je odvisen od različnih dejavnikov, vključno s stopnjo poškodbe, vrsto mišice, zdravstvenim stanjem posameznika in pravilnostjo izvajanja rehabilitacijskih ukrepov. Pri manjših, delnih natrganinah mišic lahko okrevanje traja nekaj tednov, medtem ko pri popolnih strganih mišicah lahko potrebuje več mesecev.

Primeri okrevanja se razlikujejo glede na specifičnost poškodbe:

 1. Manjša strganina: na primer, manjša strganina v mečni mišici pri rekreativnem tekaču lahko zahteva nekaj tednov počitka, uporabo ledu, kompresijskih povojev in postopno vračanje k teku s pomočjo fizioterapevtskih vaj.
 2. Delna strgana mišica: če gre za delno strgano mišico v ramenskem območju zaradi nenadne obremenitve, bo okrevanje zajemalo počitek, fizioterapevtske vaje za krepitev mišic okoli poškodovanega območja ter postopno ponovno uvajanje aktivnosti, ki vključujejo rame.
 3. Popolna strgana mišica: pri popolni strgani mišici, na primer v stegenski mišici pri športniku, bo potrebno daljše obdobje počitka, intenzivna fizioterapija, morda celo kirurški poseg, in postopen povratek k polni aktivnosti.

Kljub specifičnostim je ključnega pomena dosledno upoštevanje zdravniških smernic in sodelovanje s strokovnjaki za hitro in učinkovito okrevanje po natrgani mišici.

natrgana-misicafizioterapija

Zakaj pride do natrgane mišice

Skeletne mišice so ene najpomembnejših mehkih tkiv, ki sodelujejo pri gibanju, saj se krčijo in sproščajo čez sklepe in med konci kosti, da ustvarijo gib v naših delih telesa:

 • glavi,
 • vratu,
 • trupu,
 • rokah in
 • nogah.

Vsakič, ko so mišice napete, prenapete ali pretegnjene, se lahko te goste vlaknine strgajo, kar povzroči bolečino, občutljivost, oteklino in krče. Torej je vzrok zakaj pride do natrgane mišice v fiziki, ker se vlakna preveč napneje in zato počijo oziroma se natrgajo.

Kdaj pride do natrgane mišice- pri katerih aktivnostih

Natrganje mišic se lahko zgodi pri različnih aktivnostih, tako pri športnikih kot tudi pri vsakodnevnih dejavnostih. Najpogosteje se strganje mišic zgodi pri naslednjih situacijah:

 1. Športne poškodbe: športniki so pogosto izpostavljeni tveganju za natrganje mišic, še posebej pri športih, kjer je veliko dinamičnih gibanj in obremenitev mišic, kot so nogomet, košarka, tenis, atletika in dviganje uteži.
 2. Vadba: tudi med običajnimi telesnimi vajami lahko pride do natrganja mišic, še posebej, če se vadba izvaja nepravilno ali s prevelikimi obremenitvami.
 3. Naglo pospeševanje ali upočasnjevanje: pri hitrem pospeševanju ali upočasnjevanju gibanja, na primer pri športih, kot je sprintanje, obstaja večja nevarnost za strganje mišic.
 4. Slaba ogrevanja in ohlajanja: pomanjkanje ustreznega ogrevanja pred vadbo in ohlajanja po njej lahko poveča tveganje za poškodbe mišic.
 5. Starost: pri starejših ljudeh so mišice pogosto manj prožne, kar povečuje tveganje za strganje mišic pri vsakodnevnih dejavnostih.
 6. Dejavnosti v gospodinjstvu: tudi pri vsakodnevnih opravilih, kot so dvigovanje težkih predmetov, lahko pride do strganja mišic, če se ne uporabljajo pravilne tehnike dvigovanja.

Da bi zmanjšali tveganje za strganje mišic, je pomembno, da se ogrevate pred telesno vadbo, pravilno izvajate gibe, ne pretiravate z obremenitvami, in pazite na svojo telesno pripravljenost.

Katera mišica je najpogosteje natrgana

Natrganje mišic se lahko zgodi na različnih mestih po celem telesu, vendar obstajajo nekatera mesta, kjer je to pogostejše. Tukaj je pet območij, kjer se mišice pogosto natrgajo:

 1. Stegenska mišica (kvadriceps): to je mišična skupina, ki se nahaja na sprednji strani stegna. Pogosto se natrga pri športnikih, še posebej med aktivnostmi, ki zahtevajo hitre spremembe smeri in visoko intenzivnost.
 2. Zadnja stegenska mišica (hamstring): hamstringi se nahajajo na zadnji strani stegna. Natrganje hamstringov je pogosto pri športnikih, kot so tekači, in se lahko zgodi pri nenadnih pospeških ali nenadnih spremembah gibanja.
 3. Ahilova tetiva: ahilova tetiva je debela tetiva, ki povezuje mišice meč in peto. Poškodbe te tetive so običajne pri tekačih in pri ljudeh, ki se ukvarjajo s skakanjem in poskoki.
 4. Ramenska mišica (rotator cuff): rotator cuff je skupina mišic in tetiv, ki omogočajo gibljivost v rami. Natrganje rotator cuffa se pogosto zgodi zaradi preobremenitve in je običajno povezano s ponavljajočimi se gibi roke.
 5. Ledvena mišica (latissimus dorsi): Ledvena mišica je velika mišična skupina, ki se razteza od spodnjega dela hrbta do pod pazduho. Natrganje te mišice se lahko zgodi pri dvigovanju težkih bremen ali pri določenih športih, kot je veslanje.

Pomembno je, da se zavedate tveganj na teh območjih, še posebej, če se ukvarjate s športom ali aktivnostmi, ki vključujejo intenzivno telesno vadbo. Upoštevajte tudi, da se lahko mišice natrgajo tudi na drugih mestih, zato je pomembno paziti na znake in simptome poškodbe.

natrgana-misica-142-cm

Kako prepoznati razliko med natrgano mišico in drugo poškodbo

Bolečine v mišicah so poznane športnikom in športno aktivnim, ko po napornem treningu naslednji dan pravimo, da imamo “muskelfiber”. To pomeni, da nas mišice bolijo od naprezanja. Mišice na nogah pa lahko bolijo in pečejo tudi zaradi žilnega obolenja, krči po mišicah nog pa nas trgajo zaradi pomanjkanja magnezija v telesu.
Stegenska mišica je največja mišica in temu primerna je tudi bolečina, če si jo poškodujemo. Vedeti moramo, da je delno poškodovana mišica, dokler se poškodba ne zaceli, šibkejša. Če nadaljujete z velikimi obremenitvami, si lahko povzročite hude poškodbe in celo pretrganje mišice.

Kdaj je nategnjena mišica

Mišica je nategnjena, ko se njena vlakna raztegnejo  zaradi prekomerne obremenitve ali nenadnega gibanja, vendar se vlakna še ne natrgajo. Nategnjena mišica je pogosta poškodba, ki se lahko zgodi pri številnih dejavnostih. Pri nategnjeni mišici gre običajno za raztegnitev mišičnih vlaken, vendar vlakna niso popolnoma raztrgana. To je blaga poškodba, kjer pride do mikroskopskih poškodb vlaken, kar povzroči bolečino in omejeno gibljivost. Simptomi nategnjene mišice običajno vključujejo bolečino, rahlo oteklino, občutek napetosti in morebiti rahlo omejeno gibljivost. Simptomi so običajno blagi do zmerni. Okrevanje po nategnjeni mišici običajno traja nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od resnosti poškodbe. Z ustrezno nego, počitkom in fizioterapijo se mišica običajno popolnoma zaceli.

Kdaj obiskati zdravnika?

Pri natrgani mišici je priporočljivo obiskati zdravnika, če imate hude bolečine, otekline, modrice ali izgubo funkcije v prizadetem območju. Prav tako je nujno poiskati zdravniško pomoč, če imate težave pri gibanju ali če sumite, da je prišlo do popolnega raztrganja mišice. Zdravnik bo opravil temeljit pregled, ki lahko vključuje slikovne preiskave:

 • rentgen,
 • MRI ali
 • ultrazvok.

S takšnimi slikovnimi preiskavami dobi zdravnik uvid za kako resno poškodbo gre, saj se s pomočjo slike lahko izmeri raztrganina v centimetrih.

Pri obisku zdravnika lahko pričakujete, da vam bo zdravnik postavil diagnozo, ocenil resnost poškodbe, predlagal ustrezno zdravljenje in vam svetoval o načrtu rehabilitacije. Zdravljenje natrgane mišice lahko vključuje počitek, led, stiskanje in dvigovanje (PRICE), uporabo oblog ali opornic, fizioterapijo ter v nekaterih primerih celo kirurški poseg.

Zdravnik vam bo tudi svetoval, kako izvajati domače ukrepe za lajšanje bolečin in spodbujanje celjenja. Pomembno je dosledno upoštevati navodila zdravnika, saj to pripomore k hitrejšemu in učinkovitejšemu okrevanju po natrgani mišici.

VIRI IN DODATNA BRANJA:

(1): pubmed.ncbi

(2): študija

3 ): zdravstveni dom Ljutomer že vrsto let uporablja Magus blazino za magnetno terapija na oddelku za fizioterapijo

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.