Osveščenost o zdravju hrbta in bokov je ključna, saj nas telesne težave v teh predelih lahko močno ovirajo v vsakdanjem življenju. Bolečine v križu in bokih niso le neprijetne, temveč lahko vplivajo tudi na našo gibljivost, produktivnost in splošno dobro počutje. Zato je razumevanje vzrokov, preventivnih ukrepov in učinkovitih načinov lajšanja teh težav izjemno pomembno za vsakega posameznika.

Statistični podatki kažejo, da se težave v križu in bokih pojavljajo vse pogosteje.

 • Pri 75 odstotkih posameznikov ni mogoče nedvoumno ugotoviti specifičnega razloga za pojav bolečin v križu. Kljub temu je očitno, da vzroki niso le telesne narave, ampak imajo tudi psihično ozadje.

V situaciji vsakega četrtega bolnika pa je možno kljub vsemu identificirati vzrok za bolečine. Pogosto gre za poškodbe medvretenčne ploščice, obrabo sklepov med vretenci ali izgubo kostne mase, kot na primer pri osteoporozi. Ovinkasta hrbtenica, znana kot skolioza, ali ukrivljena hrbtenica, imenovana kifoza, lahko povzročita boleče mišične krče. Bolečine v križu lahko sprožajo tudi druge bolezni, kot so ledvični kamni ali pljučnica.

Število ljudi, ki se srečujejo s tovrstnimi težavami, narašča, kar poudarja potrebo po osveščanju o preventivnih ukrepih in pravilnem ravnanju ob že obstoječih težavah. V nadaljevanju članka bomo raziskali različne vidike bolečin v križu in bokih ter predstavili učinkovite načine za obvladovanje in preprečevanje teh težav.

Razumevanje bolečin v križu in bokih

Kaj so bolečine v križu in bokih

Pri Magusu.si smo opazili, da večina naših strank dojema bolečine v križu in bokih kot težavo, s katero se srečujejo občasno, pri nekaterih tovrstne bolečine vztrajajo kasneje samo še kot bolečine v križu brez težav z boki. Naše stranke največkrat poročate o simptomih, ki vključujejo bolečino, nelagodje in omejitve pri gibanju v predelu križa.

Bolečine v križu in bokih so pogoste zdravstvene težave, ki jih mnogi posamezniki doživljajo v različnih življenjskih obdobjih. Bolečine v križu se nanašajo na nelagodje ali bolečino v spodnjem delu hrbta, medtem ko bolečine v bokih vključujejo nelagodje v predelu bočnih in zadnjih delov medenice. Razumevanje teh težav je ključno za učinkovito obvladovanje in preprečevanje morebitnih zapletov.

bolecina-v-hrbtenici-Magus

Vzroki bolečin v križu

 1. Slaba drža: Slaba drža je eden izmed najpogostejših vzrokov bolečin v križu. Dolgotrajno sedenje, nepravilno dvigovanje bremen in neaktivnost lahko prispevajo k slabši drži, kar obremenjuje hrbtenico.
 2. Degenerativne spremembe: S starostjo se lahko pojavijo degenerativne spremembe, kot so obraba medvretenčnih ploščic, osteoartritis in spondiloza, ki lahko povzročijo bolečine v križu.
 3. Poškodbe: Poškodbe hrbtenice, medenice ali okoliških tkiv lahko povzročijo akutne bolečine. Padci, nesreče in športne poškodbe so pogosti povzročitelji te vrste težav.

Povezanost bolečin v križu in bokih

 1. Anatomija hrbtenice in bokov: Razumevanje anatomije hrbtenice in bokov je ključno za obravnavo bolečin. Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, medvretenčnih ploščic, mišic in vezi, medtem ko so boki kompleksen sklep, ki vključuje kosti, hrustanec in ligamente.
 2. Kako težave v enem delu vplivajo na drugega: Težave v enem delu, na primer slaba drža ali degenerativne spremembe v križu, lahko povzročijo neravnovesje in obremenitve, ki se prenašajo na sosednje dele, vključno z boki. Posledično se lahko bolečine širijo iz enega predela na drugega.

Razumevanje vzrokov bolečin v križu in bokih ter povezanosti med temi deli telesa je ključno za pravilno usmerjeno obravnavo in preprečevanje nadaljnjih težav. V naslednjih poglavjih bomo raziskali učinkovite metode za obvladovanje in preprečevanje bolečin v teh predelih.

Preberite še:

Simptomi bolečin v križu in bokih

Kot že rečeno uvodoma, smo na magus.si opazili, da večina naših strank doživlja bolečine v križu in bokih kot zelo pomembno skrb. Pogosto nam uporabniki naše speltne strani opisujete različne simptome, vključno z bolečino, nelagodjem in omejitvami pri gibanju v spodnjem delu hrbta.

Kako prepoznati bolečine v križu

Bolečine v križu se lahko kažejo na različne načine, in prepoznavanje simptomov je ključno za pravilno obravnavo. Med simptomi bolečin v križu so lahko:

 1. Nelagodje ali bolečina:
  • Občutek nelagodja ali bolečine v spodnjem delu hrbta, ki se lahko širi proti bokom.
 2. Omejena gibljivost:
  • Težave pri premikanju, upogibanju ali obračanju, ki so posledica napetosti ali omejenosti gibanja v hrbtenici.
 3. Izžarevanje bolečine:
  • Bolečina, ki se širi v zadnjico, stegna ali celo v spodnje okončine.
 4. Ojačanje bolečine pri določenih dejavnostih:
  • Povečanje bolečine ob dvigovanju bremen, dolgotrajnem sedenju ali med fizično aktivnostjo.

Značilnosti bolečin v bokih

Bolečine v bokih imajo lahko različne značilnosti, odvisno od vzroka. Znaki bolečin v bokih vključujejo:

 1. Bolečina v predelu bokov:
  • Neprijeten občutek ali bolečina v predelu bokov, ki se lahko širi proti stegnom ali zadnjici.
 2. Težave pri hoji ali gibanju:
  • Oteženo gibanje, šepanje ali težave pri dvigovanju noge, kar lahko kaže na težave v sklepih ali mišicah bokov.
 3. Bolečina pri stoji ali ležanju:
  • Povečanje bolečine med stojenjem ali ležanjem, še posebej po daljšem obdobju neaktivnosti.

Razlika med akutnimi in kroničnimi težavami z boki in križem

 1. Akutne težave:
  • Akutne bolečine se pojavijo nenadoma in so običajno povezane z nedavno poškodbo ali prekomernim stresom. Na primer, bolečina po dvigovanju težkega bremena.
 2. Kronične težave:
  • Kronične bolečine so dolgotrajne in se pojavljajo vztrajno ali se redno ponavljajo. To lahko vključuje degenerativne spremembe, artritis ali dolgotrajno slabo držo.

Pomembnost pravilne diagnoze

Pravilna diagnoza je ključna za učinkovito obvladovanje bolečin v križu in bokih. Zdravnik lahko z zgodnjo diagnozo ugotovi osnovni vzrok težav in oblikuje prilagojen načrt zdravljenja. Različne metode diagnostike, vključno z rentgenskimi slikami, slikanjem z magnetno resonanco (MRI) in kliničnim pregledom, pomagajo natančno določiti vzroke bolečin ter omogočajo ciljano in učinkovito terapijo.

Dodatno:

Preventivni ukrepi za preprečevanje bolečin v križu in bokih

Pomembnost aktivnega življenjskega sloga

Aktiven življenjski slog ima ključno vlogo pri preprečevanju bolečin v križu in bokih. Redna telesna aktivnost pripomore k ohranjanju prožnosti mišic, izboljšuje gibljivost sklepov ter krepi celotno telesno strukturo. Z nekaj preprostimi spremembami v vsakdanjem življenju, kot so hoja, plavanje ali vadba v fitnesu, lahko znatno zmanjšamo tveganje za težave s hrbtom in boki.

Vaje za krepitev hrbtenice in mišic bokov

Za krepitev hrbtenice in mišic bokov se praviloma priporočata naslednja 2 sklopa vaj:

 1. Vaje za hrbtenico:
  • Krepitev mišic okoli hrbtenice je ključnega pomena. Vaje, kot so dvigovanje nog, vlečenje kolen proti prsim ali plank, lahko prispevajo k stabilizaciji hrbtenice.
 2. Vaje za mišice ob bokih:
  • Krepitev mišic okoli bokov pomaga ohranjati stabilnost. Bočni dvigi nog, počepi in vaje z elastiko so primerne vadbe za mišice bokov.

Ob tem so za bolečine v križu in bokih priporočljive še naslednje vaje:

 1. Dvig medenice:
  • Lezite na hrbet, upognite kolena in postavite stopala na tla. Dvignite medenico proti stropu, tako da tvorite ravno črto od ramen do kolen. Držite nekaj sekund in počasi spustite medenico nazaj na tla. Ponovite večkrat.
 2. Noge ob steno:
  • Lezite na hrbet ob steni in dvignite noge, tako da so naslonjene ob steno. Roke razporedite ob straneh. To razteza mišice v križu in lahko pomaga pri sprostitvi napetosti.
 3. Gibljiva medenica:
  • Sedite na tla s pokrčenimi nogami. Roke postavite za seboj in dvignite medenico proti stropu. Ponovite to gibanje večkrat za izboljšanje gibljivosti v bokih.
 4. Raztezne vaje za boke:
  • Postavite eno nogo naprej in se počasi nagnite naprej, ohranjajte hrbet naravnost. To lahko razteza mišice v predelu bokov. Ponovite na obeh straneh.
 5. Stabilizacijske vaje za hrbtenico:
  • Lezite na trebuh, dvignite zgornji del trupa, hkrati pa ohranjajte spodnji del telesa na tleh. To lahko okrepi mišice hrbta.
 6. Raztezanje:
  • Postavite eno nogo predse, drugo pa pokrčite nazaj. Nežno se nagnite naprej, da začutite raztezanje v predelu psoasa, ki je mišica v bližini bokov.
 7. Joga in tai chi:
  • Različne vaje joge in tai chija lahko koristijo ljudem s težavami v križu in bokih, saj poudarjajo raztezanje, moč in ravnotežje.

Splošno pravilo je, da se vaje izvajajo gladko in počasi, izogibajte se sunkovitim gibom. Če med vadbo občutite bolečino ali nelagodje, prenehajte z izvajanjem vaj in se posvetujte s strokovnjakom. Redna vadba, prilagojena posameznikovim potrebam, lahko pomaga pri krepitvi mišic, izboljšanju gibljivosti ter lajšanju bolečin v križu in bokih.

Preberite še:

bolecina-v-kolku-in-dimljah

Pravilna telesna drža pri sedenju in hoji

 1. Sedenje:
  • Držite hrbet naravnost, z rameni sproščenimi. Kolena naj bodo na ravni bokov, stopala pa postavljena ravno na tla. Redno vstajanje in raztezanje mišic med sedenjem je prav tako pomembno.
 2. Hoja:
  • Pri hoji ohranjajte naravno držo, sproščene ramene in rahlo stisnjene trebušne mišice. Pravilna drža pri hoji zmanjšuje obremenitve na hrbtenico in bokih.

Prehrana za ohranjanje zdravja sklepov

 1. Vitamin D in kalcij:
  • Zagotovite si zadosten vnos vitaminov D in kalcija, saj sta ključna za zdravje kosti in sklepov. Mlečni izdelki, ribe in sončna svetloba so odlični viri teh hranil.
 2. Omega-3 maščobne kisline:
  • Vključite živila, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, orehi in lanena semena. Te kisline imajo protivnetne lastnosti, ki lahko koristijo zdravju sklepov.
 3. Voda:
  • Pitje dovolj vode ohranja prožnost hrustanca in pomaga vzdrževati mazivo v sklepih. Hidracija je ključna za preprečevanje trenja in obrabe.

S preprostimi vsakodnevnimi praksami, kot so redna vadba, pravilna telesna drža ter uravnotežena prehrana, lahko znatno prispevamo k preprečevanju bolečin v križu in bokih ter k ohranjanju zdravega življenjskega sloga.

hrana-za-krepitev-imunskega-sistema

Zdravljenje in lajšanje bolečin v križu in bokih

Pri Magusu.si se osredotočamo na informiranje naših strank o različnih učinkovitih načinih zdravljenja bolečin v križu in bokih.

Konvencionalne metode zdravljenja

Fizioterapija: Fizioterapevtski pristop vključuje posebno zasnovane vaje, tehnike raztezanja in masažo, ki pomagajo krepiti mišice, izboljšati gibljivost ter zmanjšati bolečine v križu in bokih. Fizioterapevt individualno prilagodi program glede na potrebe posameznika.

Zdravila: Analgetiki in protivnetna zdravila so pogosto uporabljena za lajšanje bolečin in vnetij. Zdravnik lahko predpiše tudi mišične relaksante ali druge specifične vrste zdravil, odvisno od vzroka bolečin.

Kirurški posegi (če je potrebno): V nekaterih primerih, ko konzervativne metode ne prinesejo zadostnega olajšanja, lahko kirurški posegi postanejo nujni. To vključuje operacije za odpravo hernije diska, zamenjavo sklepov ali druge kirurške rešitve, ki odpravljajo osnovni vzrok bolečin.

Alternativne terapije

Akupunktura: Tradicionalna kitajska metoda, pri kateri se tanke iglice vstavijo v določene točke na telesu. Akupunktura lahko pomaga zmanjšati bolečino, izboljšati pretok energije ter spodbuditi naravne procese celjenja.

Magnetna terapija: Magnetna terapija vključuje uporabo magnetnih polj za zdravljenje bolečin in spodbujanje celjenja. Raziskave kažejo, da lahko magnetna terapija pomaga zmanjšati vnetja ter izboljšati cirkulacijo krvi.

Magnetna terapija, kot jo uporablja naša Magus blazina, ima nekaj predpostavljenih koristi pri odpravljanju bolečin v križu in bokih. Magus magnetna terapija prinaša povečanje prekrvavitve, saj poveča pretok krvi v območju, kjer se uporablja. To lahko prispeva k boljši oskrbi tkiv s kisikom in hranili, kar pomaga pri zmanjševanju vnetij in spodbuja proces celjenja.

Obenem Magus blazina sprošča mišice in napetosti v njih okrog križa in bokov. To lahko prispeva k zmanjšanju bolečin, povezanih s krči in napetostjo. Dodatne koristi izvajanja magnetne terapije pa so v zmanjšanju vnetja, spodbujanju procesov celjenja v primeru športnih in drugih poškodb ter v zmanjšanju občutka bolečine.

Preden se odločite za uporabo magnetne terapije ali katerega koli drugega zdravljenja, je vedno priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom za zdravje, ki vam lahko ponudi individualne nasvete in oceni učinkovitost takšnih pristopov glede na vaše zdravstveno stanje.

Masaže: Masaže lahko sprostijo napete mišice, izboljšajo krvni obtok ter zmanjšajo bolečino. Različne tehnike, kot so terapevtske, športne ali masaže globokih tkiv, se prilagajajo posameznikovim potrebam.

Terapevtske vaje: Različne terapevtske vaje, ki niso nujno fizioterapevtske narave, lahko pripomorejo k izboljšanju gibljivosti in moči. Tai chi, joga in druge vaje lahko pomagajo krepiti mišice, hkrati pa pomirjajo um.

Za optimalne rezultate se lahko kombinirajo različne konvencionalne in alternativne terapije, odvisno od individualnih potreb in odziva posameznika. Pred začetkom kakršnih koli terapevtskih postopkov se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, da se določi najbolj učinkovit načrt zdravljenja.

Življenje z bolečinami v križu in bokih

Življenje z bolečinami v križu in bokih zelo različno vpliva na vsakega posameznika. Medtem, ko nekateri lažje sprejmejo bolečine kot njihovo stalnico in pač neudobnost, ki pride z leti, drugi na tovrstne bolečine gledajo bistveno bolj intenzivno iz vidika ambicije reševanja svojih težav. Še posebej, ko se bolečine v križu in bokih pojavijo pri mlajših osebah, delovno sposobnih osebah ali pri športnikih.

Kako bolečine v križu in bokih vplivajo na vsakodnevne aktivnosti

Življenje z bolečinami v križu in bokih lahko predstavlja izzive pri vsakodnevnih aktivnostih. Bolečine vplivajo na različna področja, kot so delo, družinsko življenje, gibanje in rekreacija. Posamezniki se pogosto soočajo s težavami pri dvigovanju predmetov, dolgotrajnem sedenju ali stoji, kar lahko vodi do omejene gibljivosti in spremenjenega življenjskega ritma.

Poleg tega bolečine v križu in bokih vplivajo na posameznika tudi iz psihološkega vidika.

Psihološki vidiki bolečin v križu in bokih so pomembni za celostno obravnavo težav. Kronične bolečine lahko vplivajo na čustveno stanje posameznika, povzročajo stres, tesnobo ali celo depresijo. Učinkovite metode obvladovanja vključujejo kognitivno-vedenjsko terapijo, sprostitvene tehnike, meditacijo in druge psihološke pristope, ki pomagajo posamezniku sprejeti in obvladovati svoje stanje.

Ogromno k obvladovanju bolečin v križu in bokih prispeva tudi družinska in skupnostna podpora, ki je ključnega pomena pri soočanju z bolečinami v križu in bokih.

Razumevanje in empatija bližnjih lahko pomagata pri obvladovanju vsakodnevnih izzivov. Skupinske dejavnosti, kot so terapevtske vaje ali skupinska terapija, omogočajo posameznikom deljenje izkušenj in pridobivanje podpore od drugih, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Pri kroničnih bolečinah v križu in bokih je zelo pomembna tudi gradnja pozitivnega odnosa do zdravja. Posamezniki se lahko osredotočijo na dejavnosti, ki jim prinašajo užitek, kljub omejitvam. S postavljanjem realnih ciljev, s sprejetjem pomoči strokovnjakov ter s prilagajanjem življenjskega sloga lahko posameznik ohranja kakovost življenja kljub bolečinam.

Življenje z bolečinami v križu in bokih zahteva celosten pristop, ki vključuje tako telesno kot psihično zdravje. S pozitivnim odnosom, prilagoditvami in podporo okolice je mogoče doseči boljše obvladovanje težav ter ohraniti kakovost življenja tudi v prisotnosti kroničnih bolečin.

Najpogostejša vprašanja

Zakaj pride do hkratnih bolečin v križu in bokih? Kateri so najpogostejši razlogi za to

Hkratne bolečine v križu in bokih so lahko posledica različnih dejavnikov, ki vplivajo na ta dva anatomsko povezana predela. Najpogostejši razlogi za pojav so:

 1. Degenerativne spremembe:
  • Osteoartritis: Degenerativne spremembe v sklepih lahko privedejo do obrabe hrustanca v križu in bokih, kar povzroča bolečine.
  • Spondiloza: Staranje lahko vpliva na hrbtenico in kolčne sklepe, kar povzroča spremembe v strukturi in povečuje tveganje za bolečine.
 2. Slaba drža in napačno gibanje:
  • Sedenje: Dolgotrajno sedenje s slabo držo lahko privede do nepravilnega obremenjevanja hrbtenice in bokov.
  • Nepravilno dvigovanje: Napačno dvigovanje bremen lahko povzroči prekomerno obremenitev hrbtenice in bokov.
 3. Poškodbe in preobremenitve:
  • Športne poškodbe: Intenzivna vadba ali poškodbe med športnimi aktivnostmi lahko privedejo do bolečin v križu in bokih.
  • Preobremenitve: Ponavljajoči se gibi ali dvigovanje težkih bremen brez ustrezne priprave lahko povzročijo poškodbe in bolečine.
 4. Anatomske spremembe:
  • Nenormalna anatomija: Prirojene ali pridobljene anatomske nepravilnosti v hrbtenici ali kolčnih sklepih lahko prispevajo k bolečinam.
 5. Vnetja in nalezljive bolezni:
  • Vnetja sklepov: Bolezni, kot so revmatoidni artritis, lahko povzročijo vnetje sklepov in s tem bolečine v križu in bokih.
  • Okužbe: Nalezljive bolezni lahko vplivajo na sklepe in povzročijo bolečine.
 6. Sindrom išiasa:
  • Stiskanje išiasnega živca: Težave v križu lahko privedejo do stiskanja išiasnega živca, kar povzroča bolečine v križu, bokih in nogi.

Razumevanje teh razlogov je ključno za pravilno diagnozo in ustrezno zdravljenje hkratnih bolečin v križu in bokih. Posvet z zdravnikom ali specialistom je priporočljiv za ugotavljanje specifičnih vzrokov in izbiro najučinkovitejših terapevtskih pristopov.

Preverite še:

Kako in kdaj vem, da so moje bolečine v križu in bokih resne

Kljub temu, da le zdravnik lahko natančno diagnosticira in oceni resnost vaših težav, obstajajo nekateri znaki, ki lahko nakazujejo, da je potrebna strokovna ocena:

 1. Trajanje bolečin:
  • Če bolečine v križu in bokih trajajo dlje časa ali se ne izboljšujejo kljub poskusom samozdravljenja, je priporočljivo poiskati zdravniško mnenje.
 2. Intenzivnost bolečin:
  • Intenzivne in neprestane bolečine, ki motijo vaše vsakodnevne aktivnosti ali spanje, so lahko znak, da je potrebno strokovno svetovanje.
 3. Omejitve gibljivosti:
  • Če bolečine v križu in bokih vplivajo na vašo sposobnost gibanja, dvigovanja ali izvajanja vsakodnevnih opravil, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.
 4. Izžarevanje bolečine:
  • Če bolečina izžareva v druge dele telesa, kot so noge ali roke, bi to lahko bil znak, da je prizadeta živčna korenina, kar zahteva strokovno pozornost.
 5. Nenadne in ostre bolečine:
  • Nenadne in ostre bolečine, še posebej po poškodbi ali nesreči, zahtevajo takojšnjo medicinsko pozornost.
 6. Napredovanje simptomov:
  • Če opazite napredovanje simptomov, kot so povečana bolečina, šibkost, otrplost ali težave z nadzorovanjem mehurja ali črevesja, je to znak, da je potrebna nujna medicinska pomoč.

Če se soočate z eno ali več zgornjimi situacijami, se posvetujte s svojim zdravnikom ali specialistom. Pravilna diagnoza in zdravljenje so ključni za obvladovanje težav v križu in bokih ter preprečevanje morebitnih zapletov. Ne odlašajte s iskanjem strokovnega mnenja, če imate pomisleke o resnosti svojih bolečin.

Kako prepoznam ali so moje bolečine v križu in bokih povezane z ledvicami

Bolečine v križu lahko imajo različne vzroke, vključno z ledvičnimi težavami. Če sumite, da so vaše bolečine v križu povezane z ledvicami, bodite pozorni na naslednje simptome in situacije:

 1. Lokacija bolečine:
  • Bolečine v ledvenem predelu hrbta, ki se nahajajo na obeh straneh hrbtenice, lahko nakazujejo na možne težave z ledvicami.
 2. Vrsta bolečine:
  • Bolečine v ledvicah se pogosto opisujejo kot globoko ležeče, boleče ali pulzirajoče nelagodje. Prav tako vas lahko spremlja občutek teže v ledvenem predelu.
 3. Spremljajoči simptomi:
  • Povezane z ledvicami so lahko tudi druge težave, kot so težave z uriniranjem, prisotnost krvi v urinu, otekanje gležnjev in obraza ter splošna utrujenost.
 4. Spremembe v urinu:
  • Če opazite spremembe v barvi urina, prisotnost krvi, pogosto ali boleče uriniranje, to lahko nakazuje na ledvične težave.
 5. Situacije, ki sprožijo bolečino:
  • Bolečine v ledvicah se pogosto poslabšajo ob fizični aktivnosti ali gibanju ter se lahko razširijo proti trebuhu ali spodnjemu delu trebuha.

Če opazite več kot enega od zgoraj navedenih simptomov, je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom. Zdravnik bo opravil celovit pregled, vključno z anamnezo, fizičnim pregledom in morebitnimi diagnostičnimi testi, kot so krvni testi in slikovne preiskave, da bi ugotovil vzrok bolečin.

Pomembno je razumeti, da lahko bolečine v križu izvirajo iz različnih vzrokov, zato le zdravnik lahko postavi natančno diagnozo in priporoči ustrezno zdravljenje.

Iz našega hrvaškega portala Bolovi-u-ledjima.eu:

Ali so lahko težave z križem in boki povezane z artritisom

Da, težave z križem in boki so lahko povezane z artritisom. Artritis je splošen izraz, ki označuje vnetje sklepov, in obstaja več vrst artritisa, ki lahko vplivajo na hrbtenico in kolčne sklepe. Nekateri od teh artritisov lahko povzročijo bolečine in omejitve gibljivosti v križu in bokih. Nekatere pogoste vrste artritisa, ki vplivajo na te dele telesa, vključujejo:

 1. Osteoartritis (OA):
  • Osteoartritis je najpogostejša oblika artritisa in prizadene hrustanec v sklepih.
  • Vpliva na kolčne sklepe in lahko povzroči bolečine v bokih ter hrbtenične sklepe, vključno s križem.
 2. Revmatoidni artritis (RA):
  • Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, ki povzroča vnetje sklepov.
  • Lahko prizadene tudi sklepe v hrbtenici in bokih, kar povzroča bolečine, otekline in togost.
 3. Ankilozirajoči spondilitis:
  • Gre za vrsto vnetnega artritisa, ki pogosto prizadene hrbtenico.
  • Sčasoma lahko privede do zlitja vretenc in omejitve gibanja v križu.
 4. Psoriatični artritis:
  • Pojavi se pri ljudeh s psoriazo (kožno boleznijo) in prizadene lahko tudi hrbtenico in kolčne sklepe.
 5. Protin:
  • Protin je vrsta artritisa, ki se pojavi zaradi presežka sečne kisline v telesu.
  • Lahko prizadene sklepe, vključno s kolčnimi sklepi.

Če imate težave z bolečinami v križu in bokih ter obstaja sum na artritis, je nujno, da se posvetujete s svojim zdravnikom. Pravilna diagnoza je ključna za učinkovito zdravljenje in upravljanje teh bolečin, ne glede na vzrok.

Ali je hoja primerna, če čutim bolečine v križu in bokih

Hoja je lahko primerna dejavnost, če čutite bolečine v križu in bokih, vendar je pomembno, da se prilagodite svojemu počutju in poslušate svoje telo. Splošno gibanje, vključno s hojo, ima lahko pozitivne učinke na hrbtenico in sklepe, vendar obstajajo nekatera priporočila:

 1. Prilagajanje intenzivnosti: Hojo prilagodite svojim zmožnostim in trenutnemu počutju. Začnite počasi in postopoma povečujte intenzivnost, če se počutite udobno.
 2. Izbira pravilne obutve: Nosite udobne čevlje z dobrim blaženjem, ki podpirajo vaše stopalo in zmanjšujejo stres na sklepih.
 3. Pravilna tehnika hoje: Pazite na pravilno držo telesa med hojo. Hrbtenica naj bo poravnana, ramena sproščena in koraki naravni.
 4. Izogibanje neugodnim površinam: Če čutite bolečine, se izogibajte trdim ali neenakomernim površinam, kar lahko poveča obremenitev na sklepih.
 5. Pred hojo se ogrejte: Pred hojo lahko uporabite toplo oblogo ali lahko ogrevanje, kar pomaga sprostiti mišice.
 6. Posvetovanje s strokovnjakom: Če so bolečine vztrajne ali se poslabšajo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali fizioterapevtom, da dobite prilagojene nasvete za vadbo in zdravljenje.

Vendar pa je treba poudariti, da je vsak posameznik in vsak primer bolečin v križu in bokih edinstven. Preden začnete z novo vadbo, je vedno najbolje posvetovati se s svojim zdravnikom, še posebej, če obstaja kakršen koli dvom o primernosti hoje ali drugih dejavnosti glede na vaše zdravstveno stanje. Individualen pristop k vadbi je ključen za doseganje najboljših rezultatov in preprečevanje morebitnih poškodb.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.