Osteoporoza je bolezen, ki v veliki meri prizadene ženski spol ob prehodu v menopavzo. Glavni vzrok pri tem je neravnovesno delovanje hormonov. Osteoporoza prizadene tudi moške.
Bolnice, ki imajo osteoporozo poročajo o bolečinah v kosteh in ob zlomih le-teh je celjenje počasno.
Kaj lahko storimo, da bi osteoporozo zaustavili in kaj storiti, če se zlomi porozna kost za hitrejšo rehabilitacijo?
V prispevku vam povemo vse kaj morate vedeti o osteoporozi in o načinu, kako uspešno zavirate njeno napredovanje.

Osteoporoza – kaj je to?

Osteoporoza je najpogostejša presnovna bolezen kosti. O tej bolezni se zadnja leta veliko govori in piše, saj je samo v Sloveniji znanih 100.00 bolnic in 25.000 bolnikov z osteoporozo.
Navadno so to ljudje srednjih let, ženske so množične zaradi menopavze, ko je zaradi pomanjkanja estrogenov izguba kosti še večja.

V Evropi se vsakih 30 sekund zaradi krhkosti kosti zlomi ena kost!

osteoporoza vzrok za bolecine v kolkih
Osteoporoza je danes eden glavnih zdravstvenih problemov evropskih držav. Samo v Sloveniji se letno zgodi okrog 16.000 osteoporoznih zlomov. Pravo breme osteoporoze so torej padci, ki povzročijo zlom kosti. Preverite kaj pospeši celjenje kosti tudi do 30%.

Statistika: osteoporozo ima kar 27% žensk med 50. in 59. letom starosti, več kot 31% med 60. in 69. letom, 36% med 70. in 79. letom in kar 63% med 80. in 89. letom.

Osteoporozo razlagamo kot zginevanje kostnine, ki se počasi vse bolj redči, pri tem pa je vse večja nevarnost za zlome teh poroznih kosti.

Osteoporoza [znaki]

Osteoporoza je tiha nevarnost, ki včasih niti ne boli in se je zavemo šele, ko si ob nedolžnem padcu zlomimo rebro, vretence, zapestje, kolk ali kako drugo kost.

Kar nekaj bolnikov z osteoporozo pa navadno trpi za bolečinami in trajnimi omejitvami gibanja v vsakdanjem življenju. Če se osteoporozna kost zlomi, je čas celjenja kosti dosti počasnejši kot pri zdravi kosti in možnost ponovnega zloma dosti večja.

izr. prof. dr. Tomaž Kocijan, Ukc Ljubljana
Izr. prof. dr. Tomaž Kocjan, UKC Ljubljana

Vsaka tretja 50-letna ženska in vsak peti enako star moški bosta do konca življenja utrpela vsaj en osteoporozni zlom, zato osteoporoza postaja eden glavnih zdravstvenih problemov razvitih družb ( 2 ).

Pogosti znak osteoporoze je tudi zmanjšana višina bolnice in ukrivljena hrbtenica. To je posledica sesedanja hrbtenice oziroma vretenc v hrbtenici.

Bolečine v križu

Bolečine v križu so prepoznavni znaki za osteoporozo. Križna vretenca so med obremenjenimi in ko so le ta porozna, obstaja velika verjetnost za večkratne zlome vretenc. To povzroči hudo bolečino in omejeno gibljivost bolniku. Tudi, ko se ugotovi, da gre za osteoporozni zlom vretenc, bolniki dobijo protibolečinska zdravila in potreben je čas zaceljenja. Le to pa je počasnejše kot pri zdravih kosteh.

bolečina-v-kolku
Bolečine v križu so pogost znak, da gre za osteoporozo, zato na povezavi preberite kaj storiti ob taki bolečini.

Zlom kolka

Zlom kolka je znak za osteoporozo. Nedolžen padec v domačem okolju starejših ljudi povzroči zlom kolka. Pri operaciji in hospitalizaciji se ugotovi, da je bil vzrok za zlom prav osteoporoza, se pravi porozne kosti. Po ocenah izr. prof. dr. Kocjana je v Sloveniji kar 60% bolnikov brez diagnoze, zato šele zlom kosti pokaže osteoporozo.

Zlom-kolka-vzrok
Širše posledice padcev, ki jih osteoporoza povzroči zaradi krhkih kosti, so pravo breme te bolezni; zaskrbljujoč je predvsem zlom kolka, saj ti bolniki zasedejo kar 20% vseh postelj na travmatoloških oddelkih. Preberite več na povezavi.

Najpogostejša osteoporoza:

 • osteoporoza hrbtenice (hrbtenica se ukrivi )
 • osteoporoza kolka ( nevarnost zloma kolka )

Zelo pogosto se zgodijo stresni zlomi v hrbtenici ali vretenca enostavno počijo, zato ker so kosti porozne. Prav tako pa je pogost zlom kolka pri bolnikih z osteoporozo, ko že nedolžen padec povzroči zlom kolka, rehabilitacija pa je dolgotrajna.

Kaj je vzrok za osteoporozo?

Vzrok za osteoporozo je lahko samostojna bolezen manjšanja kostne mase in jo imenujemo primarna osteoporoza. Pri sekundarni osteoporozi je vzrok za nastanek bolezni posledica drugih obolenj ( vnetne, dedne bolezni, pomanjkanje rastnega hormona… ) in za kosti škodljiva zdravila.

Ker je odstotek pri moških, ki zbolijo za osteoporozo za polovico manjši, pomeni, da so hormonske spremembe v meni pri ženskah eden od glavnih povzročiteljev te bolezni.

Vzrok za osteoporozo so lahko še drugi dejavniki:

 • prezgodnja menopavza ( pred 45. letom starosti )
 • družinska obremenjenost s to boleznijo
 • telesna konstitucija ( nižja teža in višina )
 • motnje hranjenja ( anoreksija, bulimija )
 • jemanje nekaterih zdravil
 • kajenje in čezmerno pitje alkohola
 • premalo telesne aktivnosti
 • premajhni vnos kalcija in vitamina D

Osteoporoza pri moških

Osteoporoza se pojavlja tudi pri moških. Fiziološko manjšanje kostne mase je sprva tudi pri moškem spolu enako intenzivno kot pri ženskah. Razlika se poveča v obdobju menopavze, ko je pri ženskah izguba kostne mase dosti večja kot pri moških v istem starostnem obdobju. To se v ženskem telesu zgodi zaradi pomanjkanja estrogenov .
Osteoporozni zlomi se pri moških zgodijo približno 10. let kasneje kot pri ženskah, vendar je zato izhod pogosto slabši, primer umrljivost pri zlomu kolka.

OSTEOPOROZA-ZDRAVLJENJE

Boj proti osteoporozi 

Pri boju proti osteoporozi je magnetna terapija zelo uspešna:

 

DEJSTVO: uporaba magnetne terapije pomaga uskladiti proizvodnjo in redukcijo kostnega tkiva, ter ustvariti močnejšo kostno strukturo. Mineralizacija kosti se normalizira.

 

naj se začne že v mladosti s pravilno prehrano in z zdravim načinom življenja- fizičnim in psihičnim.

 • Gibanje je zelo pomembno v boju proti osteoporozi, saj je velikega pomena za tvorbo kosti, ker z aktivnostjo mišic, ki se pripenjajo na kost, vzpodbujamo nastajanje kostne gostote.
 • Prehrana: smernice za zdravo prehrano priporočajo tri skodele posnetega ali polposnetega mleka na dan ter obilo sadja in zelenjave večkrat na dan. Taka prehrana je idealna za rast in obnovo kosti.
 • Vitamin D je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Vitamin D nastaja v koži, če jo izpostavimo sončnim žarkom ali drugemu viru ultravijolične svetlobe.
 • Kalcij: pomembno je, da uživamo kalcij večkrat na dan v manjših količinah, najboljši vir kalcija je mleko.
 • Izogibanje cigaretam in alkoholu
osteoartritis-prehrana

Osteoporoza v referenčnih ambulantah

V zadnjih letih smo deležni velike spremembe na področju odkrivanja osteoporoze, saj so bolniki zdaj redno spremljani v referenčnih ambulantah na katere preglede so pisno vabljeni. To je vsekakor znak, da se je naša država in zdravstvo zavedlo resnosti te tihe bolezni in zato tudi zdravstveno osebje posveča več pozornosti odkrivanju le te.

Ugotavljanje osteoporoze

Ženske, ki vstopajo v menopavzo naj si izmerijo kostno gostoto. Ta postopek se imenuje denzitometrija, predpiše jo osebni zdravnik in je samoplačniška. Ravno nepravilno delovanje hormonov, v menopavzi, poveča nastanek osteoporoze.

 

Zdravljenje osteoporoze z zdravili

Glavni namen zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov kosti, lajšanje bolečin in ustavitev nižanja kostne mase. Posledice zlomov kosti, zlasti pri starejših so zelo neprijetne, rehabilitacija dolgotrajna, večkrat pa so posledice tudi usodne za poškodovanca.

Za zdravljenje osteoporoze so ciljna skupina ljudje, ki imajo prisotne dejavnike tveganja. To je nizka mineralna kostna gostoto in vsi, ki so že imeli predhodne zlome. Pri tisti, ki so že utrpeli zlom kosti, je kar osemkrat večja verjetnost, da se jim zlom ponovi, kot pri tistih, ki se jim še ni zlomila kost.

osteoporoza-zdravljenje
Prolia: zdravljenje osteoporoze. Stranski učinki so zaskrbljujoči.

Pri bolnikih z osteoporozo predstavlja jemanje vitamina D in kalcija osnovno zdravljenje, ki ga nadgradimo še z zdravili za osteoporozo. Bolniki si pomagajo tudi s tabletami proti bolečinam. Kadar je bolezen že napredovala, zdravnik predpiše primerno terapijo v obliki tablet ali injekcij.
Zdravila za zdravljenje osteoporoze:

 • zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti
 • zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine
 • zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine in hkrati upočasnjujejo njeno razgradnjo

Naravno zdravljenje osteoporoze: elektromagnetna terapija

Elektromagnetna terapija se priporoča že kot preventiva, saj:

 • zavira izgubo kostne mase in
 • spodbuja njeno nastajanje ter
 • zavira izločanje kalcija iz kosti. ( 1 )

To je potrdila ena od uporabnic blazine Magus iz Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota, ki je terapijo izvajala osem tednov, trikrat dnevno:
Meritve so pokazale, da osteoporoza ni napredovala, kostna gostota se ni poslabšala.
Gospa iz Beltincev pa pove, da so tudi bolečine v kosteh pojenjale in da se je izboljšalo tudi splošno počutje.

Magnetna terapija Magus deluje na gostoto kostne mase na programu 8, ki traja 30 min, na programu 9 pa na hitrejše zaraščanje kosti pri zlomih. Saj vemo, da osteoporoza zelo pomembno vpliva na prelome kosti, saj se porozna kost zlomi hitreje in tudi celi se dosti počasneje. Z magnetoterapijo pa čas, potreben za zaraščanje kosti, skrajšate.

Resnična zgodba bolnice z osteoporozo

Preberite si resnično zgodbo, ki jo je povedala ga. Petek za revijo Zdravje o svoji bolezni. Kakšni so bili njeni znaki, ki so jo prisilili obiskati zdravnico, ki ji je povedala, da ima osteoporozo.
In pri naslednji kontroli, zdravnica ni mogla verjeti izvidom. Pokazali so izboljšanje. Preberite celoten članek s klikom:

Osteoporoza-resnicna-zgodbaZdravje

Kosti varujejo naše notranje organe in nosijo težo našega telesa.

zgradba-stopala

Študijo, kako vpliva magnetno polje z nizkimi frekvencami na gostoto kostne mase, si preberite TUKAJ.

Vadba za bolnike z osteoporozo

Vadba ima pri bolnikih z osteoporozo poleg ustreznega zdravljenja in prehrane ključno vlogo pri preventivi zlomov in slabšanju telesne drže.
Vadba je namenjene vsem, ki želijo ohraniti in izboljšati sklepno gibljivost ter mišično moč. Namenjene so tistim, ki želijo nekaj storiti za bolj pokončno držo, boljše ravnotežje in sprostitev.

 

Vadbe, ki so najbolj priporočljive za bolnike z osteoporozo:

 • plavanje,
 • nordijska hoja,
 • kolesarjenje na sobnem kolesu..

VIR ( 1 ): ncbi: klinična raziskava v angleškem jeziku dokazuje pozitiven vpliv elektromagnetne terapije na osteoporozo, ki nastopi v menopavzi.
VIR ( 2 ): International Osteoporosis Fundation

POGOSTA VPRAŠANJA O OSTEOPOROZI:

Kaj je osteoporoza?
Osteoporoza kronična bolezen kosti, kjer se kostna gostota manjša.

Kaj so vzroki za osteoporozo?

Vzroki so hormonsko neravnovesje, prezgodnja menopavza, motnje hranjenja, premalo kalcija ali vitamina D, nekatera zdravila…

 

Kakšne so posledice osteoporoze?
Posledice so bolečine v kosteh, sključenost hrbtenice, zlomi kosti…

 

Kako se zdravi osteoporoza?
Zdravljenje je z zdravili in dodatek vitamina D.

 

Kaj lahko sami naredimo, če imamo osteoporozo?
Prehrana bogata z kalcijem, zelenjavo, izpostavljanje sončnim žarkom za vitamin D, elektromagnetna terapija, redna telesna aktivnost…

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.