Dobrodošli na naš novi prispevek, namenjen bolečinam v spodnjem delu hrbta ter njihovim različnim vrstam, vzrokom zanje in rešitvam. V tem informativnem članku bomo raziskali raznolikost bolečin v spodnjem delu hrbta, vključno z mišičnimi napetostmi, hernijo diska in spondiloartrozo. Predstavili vam bomo možne vzroke teh bolečin ter vam ponudili koristne nasvete in tehnike za lajšanje in preprečevanje le-teh. Ne glede na vrsto bolečin, s katerimi se srečujete, boste tu našli informacije, ki vam lahko pomagajo pri soočanju s temi izzivi. Vabljeni k branju:

bolecine-v-spodnjem-delu-hrbta
Bolečine v spodnjem delu hrbta ali drugače tudi bolečine v križu, prizadenejo vsakega človeka vsaj enkrat v življenju.

Vrste bolečin v spodnjem delu hrbta in njihovih stranskih učinkov

Bolečine v spodnjem delu hrbta in nogah

Bolečine v spodnjem delu hrbta, medenici in nogah se lahko prepoznajo kot občutek širjenja ali nelagode, ki se razteza od hrbta proti medenici in/ali nogam. Podrobne informacije o teh vrstah bolečine ter če imate bolečine v spodnjem delu hrbta in nogah, lahko najdete na naslovu “Bolečine v nogah zaradi hrbtenice“.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in pogosto uriniranje

Bolečine v spodnjem delu hrbta in pogosto uriniranje sta lahko povezana z različnimi vzroki (1):

 1. Mišično-skeletni vzroki: Preobremenitev mišic hrbta ali poškodba hrbtenice lahko povzročita bolečine. Težave s hrbtenico, kot je hernija diska, lahko pritiskajo tudi na živce in povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta. Pogosto uriniranje pa lahko kaže na okužbo sečil.
 2. Urološki vzroki: Okužbe sečil, kot je vnetje mehurja ali prostatitis pri moških, lahko povzročijo bolečine v spodnjem delu hrbta in povečano potrebo po uriniranju.
 3. Ginekološki vzroki: Pri ženskah so lahko bolečine v spodnjem delu hrbta in pogosto uriniranje povezani z ginekološkimi stanji, kot so okužbe ali miomi.
Bolovi-u-donjem-dijelu-ledja-i-cesto-mokrenje

Simptomi vključujejo bolečine v spodnjem delu hrbta, nelagodje pri uriniranju, pogosto uriniranje ali občutek nepopolnega praznjenja mehurja.

Možne rešitve za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in pogostem uriniranju vključujejo:

1. Zdravila: Protivnetna zdravila ali analgetiki lahko pomagajo pri zmanjšanju bolečin. Pri okužbah so lahko potrebni antibiotiki.

2. Spremembe življenjskega sloga: Ohranjanje zdrave telesne teže, izogibanje dvigovanju težkih bremen in vadba za krepitev mišic hrbta in trebuha lahko pomagajo pri preprečevanju bolečin.

3. Strokovna pomoč: Posvetovanje z zdravnikom, urologom ali ginekologom glede na specifičen vzrok lahko zahteva diagnozo in ustrezno zdravljenje.

Strokovnjaki priporočajo, da se pravočasno posvetujete z zdravnikom, da ugotovite vzrok bolečin in pogostega uriniranja. Fizioterapija, kot je raztezanje in krepitev mišic, lahko koristi. Naravni tretmaji, kot so topla kopel ali zeliščni čaji, lahko ponudijo začasno olajšanje.

Alternativni pristopi, kot je akupunktura ali masaža, se lahko tudi razmisli ob nadzoru strokovnjaka. Redni pregledi in vzdrževanje zdravega načina življenja lahko pomagajo pri preprečevanju teh bolečin.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in jajčnikih

Bolečine v spodnjem delu hrbta in jajčnikih se lahko pojavijo iz naslednjih razlogov:

 1. Ginekološke motnje: Vzroki lahko vključujejo endometriozo, fibroide, vnetje jajčnikov ali jajcevodov, ciste ali okužbe.
 2. Motnje v reproduktivnem sistemu: Težave, kot so menstrualni krči, disfunkcionalno krvavitev in prisotnost tumorjev ali cist na jajčnikih, lahko povzročijo bolečine.
 3. Mišično-skeletni problemi: Motnje hrbtenice, kot so hernija diska, išias ali vnetje mišic, lahko povzročajo bolečine, ki se širijo v spodnji del hrbta in jajčnike.

Za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in jajčnikih se lahko uporabijo naslednje rešitve:

 1. Zdravila: Protivnetna zdravila, analgetiki ali hormonska terapija lahko prinesejo olajšanje bolečin.
 2. Toplotna terapija: Uporaba toplote na bolečih območjih lahko zmanjša napetost mišic in olajša bolečine.
 3. Sprostitvene tehnike: Tehnike, kot so masaža, sprostitev in meditacija, lahko zmanjšajo napetost mišic in olajšajo nelagodje.

Preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in jajčnikih vključuje:

 1. Redne ginekološke preglede: Redni pregledi omogočajo zgodnje odkrivanje in zdravljenje ginekoloških motenj.
 2. Pravilna telesna dejavnost: Vključitev zmernih telesnih dejavnosti, kot so raztezanje in krepitev mišic hrbta in trebuha, lahko pomaga pri ohranjanju zdravega stanja.

Strokovna pomoč vključuje obisk ginekologa za diagnosticiranje in zdravljenje ginekoloških motenj. Strokovnjaki priporočajo (2), da se ne glede na diagnozo vedno posvetujete s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom za ustrezno terapijo. Alternativni pristopi lahko vključujejo akupunkturo, zdravljenje z zelišči in kiropraktične tehnike, vendar je pomembno, da se pred uporabo takšnih tretmajev posvetujete z zdravnikom.

Magnetna terapija magus
Magnetna terapija Magus je terapija 21. stoletja, saj je neinvazivna metoda, brez neželjenih stranskih učinkov, pa vendar po izkušnjah, zelo učinkovita proti bolečinam v spodnjem delu hrbta.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in slabost

Bolečine v spodnjem delu hrbta in slabost se lahko pojavijo iz različnih razlogov in lahko povzročajo precejšnje nelagodje.

Bolečine v spodnjem delu hrbta se lahko pojavijo zaradi poškodbe mišic ali vezi, degenerativnih stanj, kot so hernirani diski ali osteoartritis, slabe drže, prekomernega naprezanja ali vnetnih stanj. Slabost pa se lahko pojavi kot posledica bolečine ali je lahko povezana z drugimi zdravstvenimi težavami.

Za lajšanje bolečin in slabosti se priporočajo naslednji ukrepi:

 1. Počitek in izogibanje dejavnostim, ki poslabšajo simptome.
 2. Nanašanje ledu ali toplote na boleče območje.
 3. Uporaba protivnetnih zdravil ali analgetikov na recept.
 4. Fizikalna terapija, ki vključuje raztezanje, krepitev mišic in izboljšanje drže telesa.
 5. Alternativni pristopi, kot so akupunktura, masaža, magnetna terapija, kiropraktika ali osteopatija, lahko prinesejo olajšanje.

Preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in slabosti vključuje:

 1. Ohranjanje zdravega telesnega stanja in krepitev trebušnih in hrbtnih mišic z redno vadbo.
 2. Pravilna telesna drža in ergonomija med sedenjem, stojenjem in dvigovanjem težkih predmetov.
 3. Izogibanje prekomernemu naprezanju hrbta in nenadnim gibom.
 4. Ohranjanje zdrave telesne teže.
 5. Redno izvajanje vaj za raztezanje in krepitev hrbtnih mišic.

V primeru hujših ali dolgotrajnih simptomov je treba poiskati strokovno pomoč pri zdravniku, fizioterapevtu ali ortopedu. Opravili bodo temeljit pregled in priporočili ustrezno zdravljenje ali terapijo.

Strokovnjaki pogosto priporočajo individualni pristop, ki temelji na vzrokih in simptomih vsakega posameznega pacienta. To lahko vključuje kombinacijo zdravil, fizikalne terapije, kirurških posegov ali alternativnih pristopov.

Alternativni pristopi za bolečine v spodnjem delu hrbta in slabost lahko vključujejo akupunkturo, jogo, tai chi, meditacijo ali zeliščna zdravila. Vendar je pomembno, da se pred uporabo alternativnih metod posvetujete s kvalificiranim strokovnjakom.

V vsakem primeru bo individualna ocena in svetovanje z zdravnikom ali strokovnjakom najboljši pristop za reševanje bolečin v spodnjem delu hrbta in slabosti.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah

Bolečine v spodnjem delu hrbta velikokrat sevajo v kolk in naprej v dimlje. Vzroki so lahko različni, zato si preberite več: bolečine v kolku in dimljah

Kakšni so vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah?

Te bolečine lahko povzročajo različni dejavniki, vključno z mišičnimi ali ligamentnimi poškodbami, težavami s hrbtenico, kot so hernija diska ali vnetja sklepov kolka. Okužbe sečil lahko prav tako povzročijo bolečine v dimljah.

Kako lahko omilim bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah?

Obstajajo nekatere metode, ki jih lahko uporabite za omilitev bolečin, vključno z počitkom, uporabo hladnih ali toplih obkladkov na boleče območje, jemanjem protivnetnih zdravil ali analgetikov ter fizikalno terapijo, ki vključuje vaje za raztezanje in krepitev mišic.

Kako lahko preprečim bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah?

Preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in dimljah vključuje ohranjanje pravilne telesne drže, redno vadbo za krepitev mišic hrbta in dimelj, izogibanje prekomernemu naporu in nenadnim gibom ter upoštevanje varnostnih smernic pri fizičnih aktivnostih.

Kdaj naj poiščem strokovno pomoč za bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah?

Če bolečine v spodnjem delu hrbta in dimljah postanejo močne, trajne ali se poslabšujejo, ter če jih spremljajo drugi simptomi, kot so šibkost, izguba nadzora ali vročina, je priporočljivo poiskati strokovno zdravniško pomoč. Zdravnik, ortoped ali fizioterapevt lahko opravi temeljit pregled in priporoči nadaljnje postopke zdravljenja ali terapije.

Katere alternativne metode lahko pomagajo pri bolečinah v spodnjem delu hrbta in dimljah?

Nekatere alternativne metode, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in dimljah, vključujejo akupunkturo, magnetno terapijo, masažo, kiropraktiko in osteopatijo. Vendar je pomembno, da se pred uporabo teh metod posvetujete s kvalificiranim strokovnjakom, da zagotovite varnost in ustrezno zdravljenje.

Pomembno je opozoriti, da se individualne potrebe in razmere lahko razlikujejo, zato je vedno najbolje posvetovati se z zdravnikom ali strokovnjakom, da dobite prilagojene nasvete in terapije glede na vaše specifične simptome.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in kolkih

 1. Mišično-skeletni problemi: Najpogostejši vzrok bolečin so poškodbe mišic, nategi ali vlečenja. Poleg tega lahko degenerativne spremembe, kot je osteoartritis ali hernija diska, povzročijo bolečine v teh območjih.
 2. Težave s kolkom: Kolk je kompleksen sklep, ki ga lahko prizadenejo različna stanja, kot so artritis, burzitis (vnetje burze) ali težave s tetivami in vezi.
obraba-kolka
Bolečine v kolkih so lahko vzrok za bolečine v spodnjem delu hrbta in obratno, zato na povezavi preberite več o bolečinah v kolkih, da boste bolje razumeli te težave.
 1. Sakroiliakalni sklep: Bolečine v spodnjem delu hrbta in kolkih lahko povzroča vnetje ali disfunkcija sakroiliakalnega sklepa, ki povezuje hrbtenico s kolkoma.
 2. Bolezni notranjih organov: Včasih so bolečine v spodnjem delu hrbta in kolkih posledica težav z notranjimi organi, kot so ledvice, črevesje ali reproduktivni organi. Na primer, okužba ledvic ali vnetje slepiča lahko povzročita bolečine, ki se širijo v spodnji del hrbta in kolk.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in napihnjenost

Napihnjenost je stanje, pri katerem se počutite napihnjene zaradi kopičenja plinov ali tekočine v prebavnem sistemu. To lahko nastane zaradi prehranskih navad, prebavnih motenj ali drugih stanj.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in napihnjenost se lahko pojavijo sočasno ali pa sta medsebojno povezana.

Možni vzroki teh simptomov vključujejo:

 1. Prebavne težave: Napenjanje se lahko pojavi zaradi povečane proizvodnje plinov v črevesju, kar lahko pritiska na okoliška tkiva in povzroča nelagodje v spodnjem delu hrbta.
 2. Črevesne motnje: Motnje, kot sta sindrom razdražljivega črevesja ali vnetne črevesne bolezni, lahko povzročijo bolečine v spodnjem delu hrbta in napenjanje.
 3. Napačna prehrana: Uživanje mastne hrane, prehranskih alergenov ali prekomerno uživanje vlaknin lahko povzroči napenjanje in nelagodje v spodnjem delu hrbta.

Za lajšanje bolečin v hrbtu in napihnjenost so mogoče naslednje rešitve:

 1. Spremembe prehrane: Izogibanje hrani, ki povzroča napenjanje, povečanje vnosa vlaknin, uživanje probiotikov in zadostno hidracijo lahko pomagajo zmanjšati simptome.
 2. Vaje za krepitev hrbtnih mišic: Redna vadba za krepitev hrbtnih mišic, kot so raztezne vaje, pilates ali joga, lahko olajša bolečine v hrbtu.
 3. Sprostitvene tehnike: Tehnike, kot so globoko dihanje, meditacija ali masaža, lahko zmanjšajo stres in napetost, kar lahko olajša bolečine v spodnjem delu hrbta in napenjanje.

Preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in napihnjenost vključuje:

 1. Zdrava prehrana z zmernim vnosom hrane, ki povzroča napenjanje.
 2. Redna telesna dejavnost za krepitev hrbtnih mišic in vzdrževanje zdrave prebave.
 3. Pravilna telesna drža in izogibanje dolgotrajnemu sedenju ali stanju.
 4. Kot naravne terapije, ki se lahko uporabljajo, so na voljo zeliščni čaji, kot sta kamilica ali ingver, ki imata protivnetne lastnosti in lahko olajšata bolečine in napenjanje.

Če se simptomi ne izboljšajo ali postanejo resnejši, lahko potrebujete strokovno pomoč zdravnika, kot so gastroenterolog ali fizioterapevt, za nadaljnjo diagnozo in zdravljenje.

Strokovnjaki priporočajo kombinacijo prilagojene prehrane, telesne aktivnosti in obvladovanja stresa za reševanje bolečin v spodnjem delu hrbta in napenjanja. Alternativni pristopi lahko vključujejo akupunkturo, kiropraktiko ali naravno medicino kot dodatne metode za lajšanje simptomov.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in temperatura

Bolečine v spodnjem delu hrbta in temperatura lahko kažejo na prisotnost vnetnega procesa ali okužbe (3).

Pojav in izgled: Bolečine v spodnjem delu hrbta običajno so ostre ali tumpaste in jih lahko spremlja občutek togosti ali omejene gibljivosti. Povišana temperatura se lahko kaže kot vročina, mrzlica in splošna oslabelost telesa.

Vzroki: Okužbe sečilnega sistema, kot so okužba sečil ali vnetje ledvic, lahko povzročijo bolečine v spodnjem delu hrbta in povišano temperaturo. Drugi možni vzroki vključujejo vnetje mišic, hernirani disk, revmatoidni artritis ali osteomielitis (okužba kosti).

Rešitve: Odvisno od vzroka, lahko priporočena rešitev vključuje antibiotike za zdravljenje okužb, protivnetna zdravila za zmanjšanje vnetja in bolečin ter počitek za okrevanje. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, da postavi natančno diagnozo in priporoči ustrezno zdravljenje.

Preprečevanje: Za preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in temperature je pomembno ohranjati zdrav imunski sistem, se izogibati okužbam sečil z ohranjanjem higiene, pravilno dvigovanje težkih predmetov in ohranjanje dobre telesne kondicije z vajami za krepitev hrbtnih mišic.

Priporočene vaje: Raztezne vaje in vaje za krepitev hrbtnih mišic, kot so most, planka in pravilna drža telesa, lahko pomagajo pri preprečevanju in zmanjšanju bolečin.

Naravni tretmaji: Povišano temperaturo je treba spremljati in lahko se uporablja hlajenje telesa z mokrimi obkladki ali tuširanjem s toplo vodo. Pomembno je tudi zadostno uživanje tekočine in počitek.

Strokovna pomoč: V primeru bolečin in temperature je pomembno obiskati zdravnika, da se ugotovi vzrok in predpiše ustrezno zdravljenje. Zdravniki priporočajo nadaljnje preiskave in teste, da se izključijo resnejše bolezni.

Alternativni pristopi: Nekateri alternativni pristopi za bolečine v spodnjem delu hrbta in temperaturi vključujejo akupunkturo, masažo in fitoterapijo. Vendar pa je treba pred uporabo takšnih metod posvetovati s strokovnjakom.

bolecine-v-spodnjem-delu-hrbta-in

Bolečine v spodnjem delu hrbta in glavobol

Bolečina v spodnjem delu hrbta in glavobol sta lahko povezana, čeprav posredno, zaradi skupnih vzrokov in dejavnikov:

Stres: Stres lahko prispeva k napetosti mišic v spodnjem delu hrbta in vratu, kar lahko povzroči bolečine v teh predelih.

Slaba drža: Nepravilen položaj telesa, kot je slaba drža med sedenjem, lahko povzroči napetost in bolečine v spodnjem delu hrbta in vratu, kar lahko prispeva k pojavu glavobola.

Slaba cirkulacija: Težave s krvnim obtokom in mišično napetostjo v vratnem predelu lahko povzročijo glavobol.

Simptomi vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta, napetost v vratu in glavobol, ki se lahko kaže kot migrena ali napetostni glavobol.

Možne rešitve za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in glavobola vključujejo:

Vaje za držo: Raztezne in krepitev mišic hrbta in vratu lahko pomagajo izboljšati držo in zmanjšati bolečine.

Sprostitvene tehnike: Tehnike, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga, lahko pomagajo zmanjšati stres in napetost mišic.

Toplota in mraz: Uporaba toplih ali hladnih obkladkov lahko pomaga zmanjšati vnetje in lajšanje bolečin.

Pomembno je vzdrževati zdrave navade, kot so dovolj spanja, redna telesna aktivnost in ustrezna prehrana. Če se simptomi poslabšajo ali postanejo kronični, se priporoča posvet z zdravnikom ali fizioterapevtom. Strokovnjaki lahko priporočijo individualiziran načrt zdravljenja, vključno z vadbeno terapijo, fizikalno terapijo ali zdravili, glede na vzroke in resnost simptomov. Alternativni pristopi, kot so akupunktura ali masaža, lahko prav tako pridejo v poštev pod nadzorom strokovnjaka. Pomembno je razumeti, da je vsak primer edinstven in da se individualni nasveti strokovnjaka osredotočajo na specifično diagnozo in potrebe posameznega pacienta.

Bolečine v spodnjem delu hrbta in testisih

Bolečine v spodnjem delu hrbta in testisih se lahko pojavijo zaradi sledečih vzrokov:

Ortopedske težave: Vzroki lahko vključujejo poškodbe, napetost mišic ali vezi, hernijo diska ali vnetje kolčnih sklepov.

Urološke motnje: Okužbe sečil, vnetje prostate ali prisotnost ledvičnih kamnov lahko povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta in testisih.

Reproduktivne težave: Varikokela (povečane vene testisov), vnetje epididimisa ali zviti testis lahko povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta in testisih.

Simptomi bolečin v spodnjem delu hrbta in testisov lahko vključujejo bolečino, nelagodje, občutljivost, otekanje ali spremembe pri uriniranju.

Za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in testisov se lahko uporabijo naslednje rešitve:

Zdravila: Protivnetna zdravila, analgetiki ali antibiotiki lahko zagotovijo olajšanje, odvisno od vzroka bolečin.

Toplotna terapija: Uporaba toplote na prizadeta območja lahko zmanjša bolečine in sprosti mišice.

Mirovanje in počitek: Počitek je pomemben za okrevanje po poškodbah ali vnetjih.

Preprečevanje bolečin v spodnjem delu hrbta in testisov vključuje:

Pravilno dviganje bremen: Upoštevajte pravilne tehnike dvigovanja, da zmanjšate tveganje za poškodbe.

Uporaba ustreznega športnega oprijema: Pri športnih aktivnostih uporabljajte ustrezno opremo, ki nudi podporo in ščiti prizadeta območja.

Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom za diagnozo in ustrezno zdravljenje. Strokovnjaki priporočajo individualni pristop, ki vključuje fizioterapijo za krepitev mišic hrbta in kolčnih sklepov ter raztezne vaje. Poleg tega lahko zdrav način življenja, vključno s zdravo prehrano, telesno vadbo in prenehanjem kajenja, pomaga ohranjati zdravje hrbta in testisov. Alternativni pristopi, kot so akupunktura ali masaža, lahko prav tako koristijo, vendar se pred uporabo takšnih tretmajev priporoča posvet s zdravnikom.

Vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta

Vzroki za tovrstne bolečine so različni, tudi se bolečina razlikuje od posameznika do posameznika. Nekateri čutijo ostro bolečino, kot bi jih z nožem zabodli, spet drugi imajo topo bolečino, ki je stalno prisotna. V vsakem primeru pa je pomembno, da vedno upoštevamo svoje telo, še posebej takrat, ko nam z bolečino sporoča, da je nekaj narobe. 
Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če imate bolečine v spodnjem delu hrbta, saj lahko samo kvalificiran zdravstveni strokovnjak pravilno oceni vaše stanje in predpiše ustrezno zdravljenje.
Opisali bomo pet najpogostejših vzrokov za bolečpine v spodnjem delu hrbta:

Mišična napetost

Pogosto je posledica nepravilnega dviganja težkih bremen, dolgotrajnega sedenja, slabe telesne drže ali nenadnih gibov, kar lahko povzroči napetost in bolečino v mišicah hrbta. Eden od pogostih vzrokov za bolečine v spodnjem delu hrbta je tudi pretirana aktivnost, zaradi česar se naše telo prenapreza in tako pride do bolečin v mišicah, ali še huje, strganih vezi in ligamentov. To se nam večkrat zgodi pri prvem malo bolj intenzivnem treningu, ko smo šele na začetku pridobivanja kondicije, smo polni motivacije, a še nimamo občutka za svoje telo, zato radi pretiravamo. Enako velja, če na primer med tednom ne telovadimo in nato hočemo čez vikend vse zamujeno nadoknaditi. Če smo le preobremenili mišice, bo bolečina izginila že sama od sebe, običajno v nekaj dneh.  

Hernija diska

Pri herniji diska pride do poškodbe medvretenčne ploščice, pri čemer notranji del diska izstopi in pritiska na bližnje živce, kar povzroča bolečino v spodnjem delu hrbta. Hernija diska najpogosteje nastane zaradi starostnih degenerativnih sprememb, kot tudi zaradi nenadnih gibov, dvigovanja težkih bremen ali poškodb ob padcu. Pri herniji diska gre za zmanjšanje njegove želatinaste sredice, ki lahko začne uhajati zaradi razpok vezivnega obroča. Takrat se medvretenčna ploščica izboči in včasih pritisne tudi na živce, kar povzroči hujšo bolečino, ki jo lahko čutimo v območju prizadetega živca. Če hernija prizadene išiadični živec, to pogosto imenujemo kar išias. 

Spondilolisteza

Spondilolisteza je medicinski izraz, ki opisuje stanje hrbtenice, kjer se eno vretence premika naprej ali nazaj v razmerju do sosednjega vretenca. Spondilolisteza torej pomeni, da se eno izmed vretenc, ki sestavljajo hrbtenico, premakne naprej, tako da ni več v liniji z ostalimi vretenci. Ta sprememba v položaju vretenc lahko povzroči bolečino in nelagodje ter ima resne posledice za fizično zdravje pacienta. Ta bolezen se lahko pojavi na katerem koli delu hrbtenice, vendar je najpogostejša v ledvenem delu (spodnji del hrbta), kjer povzroča bolečine v spodnjem delu hrbta.

Išias

Išias je stanje, pri katerem je išiasni živec, ki sega iz spodnjega dela hrbtenjače, stisnjen ali vnet. To lahko povzroči bolečino, ki seva vzdolž hrbta in po eni nogi.

Vzroki-za-bolecine-v-spodnjem-delu-hrbta
Vzrokov za bolečine v spodnjem delu hrbta je veliko, eden izmed njih je išijas, ki povzroči tudi bolečine v nogi, zato preberite tudi o tem: išijas in mravljinci v nogah

Degenerativne bolezni hrbtenice

Staranje lahko povzroči obrabo medvretenčnih ploščic in sklepov v hrbtenici, kar lahko privede do bolečine v spodnjem delu hrbta.

Spondiloza

Spondiloza je širok pojem za težave v hrbtenici zaradi degenerativnih sprememb, ki so tesno povezane s staranjem človeka. Gre za degenerativne spremembe v hrbtenici, ki jih največkrat spremljajo bolečine, ne pa vedno. Najpogosteje se pojavijo v vratnem delu hrbtenice in v ledvenem delu.

Po podatkih rentgenskega slikanja ima več kot 80% ljudi vidne znake spondiloze že malo nad 40. letom starosti. Zato spondilozo večinoma obravnavajo kot običajni del staranja.

Skolioza

Skolioza, ukrivljenost hrbtenice, je lahko prirojena ali pa se zaradi določenih vzrokov pojavi tudi kadar koli kasneje v življenju, na primer zaradi artritisa. Ta deformacija hrbtenice v nekaterih primerih povzroči tudi bolečino v spodnjem delu hrbta, slabost, otopelost nog in tako naprej. Včasih lahko pomaga steznik, medtem ko jo zdravimo s fizioterapijo, v hujših primerih pa je potrebna celo operacija. 

Osteohondroza

steohondroza je degenerativna bolezen hrbtenice, pri kateri se pojavljajo spremembe v medvretenčnih ploščicah in sosednjih kosteh. To vodi do izgube elastičnosti in zmanjšanja višine medvretenčnih ploščic ter lahko povzroči bolečine, otrdelost in omejeno gibljivost hrbtenice. Osteohondroza se najpogosteje pojavlja v predelu  spodnjega dela hrbta in povzroca tudi bolečine v vratu.

Več o tej vrsti degenerativni bolezni, si preberite na povezavi: Osteohondroza: simptomi, diagnoza in zdravljenje.

Poškodbe ali nesreče

Padci, avtomobilske nesreče ali druge poškodbe hrbta lahko povzročijo bolečino v spodnjem delu hrbta. Nemalokrat se utrpi tudi zlom kosti, ki je znan tudi za spodnji del hrbtenice, ko se lahko zlomi vretence, medenica ali zlom kolka. Na povezavi preberite, kako do hitrejšega celjenja kosti in s tem do hitrejše in boljše rehabilitacije s pomočjo magnetne terapije.

 
 
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.