Znak oz. simptom bolečine v križuKratek opisKaj pomenijo bolečine v križu
Bolečine v križu pod rebri na desni straniBolečina pod desnim rebrom lahko izhaja iz več različnih stanj, ki vplivajo na organe in tkiva v tem predelu. To vključuje bolezni jeter, hepatitisa, infektivne mononukleoze, ledvičnih kamnov, prebavnih težav s želodcem in okužb ledvic.Bolečine v križu pod rebri na desni strani lahko povzročajo tudi različne patologije, kot so bolezni žolčnih kamnov, nosečnost in druge bolezni. V primerih, ko se pojavi bolečina na desni strani hrbta pod rebrom, je treba posvetiti pozornost organom v tem predelu: desnemu pljučnemu krilu, pripadajočemu delu diafragme in jetri. Če oseba doživlja kakršne koli simptome bolečine pod rebri ali na desni strani hrbta, je priporočljivo, da nemudoma obišče zdravnika zaradi pregleda.
Bolečine v križu med spanjemBolečine v križu med spanjem lahko izvirajo iz nepravilnega položaja telesa med spanjem, starega ležišča ali nošenja otroka med nosečnostjo. Najboljši položaj za spanje je na hrbtu, medtem ko masaže in kreme lahko pomagajo zmanjšati bolečino. Najslabši položaj za bolečine v križu je spanje na trebuhu.Bolečine v križu so lahko povezane tudi z držo, stresom in izbiro ležišča. Priporočljivo je izogibati se spanju na trebuhu, da bi se zmanjšala bolečina v hrbtu. Če opazite bolečine v križu vsako jutro, se priporoča sprememba pogostega položaja med spanjem ali zamenjava starega ležišča z novim.
Bolečine v križu pri ženskahBolečina v spodnjem delu hrbta lahko izvira iz različnih stanj, vključno z ginekološkimi težavami pri ženskah. Simptomi bolečine v hkrižu lahko kažejo na resne težave, kot so zlomljena kost, rak ali okužba, vendar so pogosto povezani z manj resnimi stanji.Bolečine v križu pri ženskah lahko izvirajo iz različnih stanj, vendar ni vsak vzrok univerzalen za ženske in moške. Zvini in trganje tetiv, spinalna stenoza, ledvični kamni in okužbe so nekatere od pogostih vzrokov za bolečino v spodnjem delu hrbta. Bolečine v spodnjem delu hrbta so lahko povezane tudi z ginekološkimi težavami, kot so boleče menstruacije. V primeru kronične bolečine se lahko razvijejo anksioznost, depresija in druge psihosomatske spremembe.

Bolečine v križu, nogah in kolkih
Bolečine v kolkih, križu in nogah lahko izhajajo iz osteoartritisa, revmatoidnega artritisa, prekomerne teže ali ginekoloških težav. Bolečine v kolku so lahko povezane tudi z bolečinami v hrbtu, mravljinčenjem v nogah in oslabelostjo mišičnih skupin nog. Za lajšanje bolečin v kolkih se priporočajo vaje za krepitev in raztezanje.Bolečina v kolkih, nogah in križu lahko izvira iz različnih težav. Najpogostejši vzroki bolečine v kolkih so artritis, osteoartritis in revmatoidni artritis[1]. Bolečine v nogah pogosto začnejo s težavami v spodnjem delu hrbta, zato se diagnoza postavlja pri vsaki osebi z bolečinami v nogah. Bolečine v nogah lahko prihajajo kot tupa ali pekoča bolečina in pogosto se imenujejo tudi išias. Bolečine v kolkih in nogi lahko izhajajo iz hernije diska, spinalne stenoze ali išiasa. Starejši ljudje so še posebej nagnjeni k bolečinam v sklepih zaradi artritisa. Ginekološki problemi in težave z hrbtom prav tako lahko povzročijo občutljivost in bolečino v kolkih. Priporočila za zmanjšanje bolečin vključujejo spanje na hrbtu, izogibanje prekomerni teži in obisk zdravnika zaradi diagnoze, če se bolečina poslabša med dejavnostmi, kot so hoja ali tek.
Bolečine v križu in zamuda menstruacijeBolečine v križu in zamuda menstruacije lahko sta povezani. V nekaterih primerih lahko bolečine v križu med menstruacijo povzročijo hormonske spremembe. Poleg tega nekatere ženske občutijo krče v trebuhu in bolečine v hrbtu med menstruacijo.Bolečine v križu in zamuda menstruacije lahko imata različne vzroke. Bolečine v križu med menstruacijskim ciklusom so pogoste in verjetno povezane s spremembami v prostaglandinih, hormonih, ki povzročajo krčenje maternice. Bolečine v spodnjem delu hrbta so pogoste pri ženskah, ki imajo boleče menstruacije. Zamuda menstruacije in bolečine v spodnjem delu hrbta pri ženski sta nenavaden pojav, ki zahteva nujno medicinsko pomoč in celovito diagnostiko. Bolečine v križu se lahko povezujejo s PMS in PMDS, vendar pa lahko predstavljajo tudi simptom drugih stanj. Stres je pogost vzrok za zamudo menstruacije, saj povečuje raven kortizola, kar vpliva na ravnotežje hormonov. Približno 70 do 80 odstotkov žensk doživi bolečine med menstruacijo, še posebej mlajše ženske.
Bolečine v srednjem delu hrbtaSe najpogosteje pojavljajo med lopaticami in se nadaljujejo proti korenu vratu. Vzroki za bolečine v srednjem delu hrbta so lahko povezani z dihanjem v zgornjem delu prsnega koša, kar lahko privede do bolečin. Vaje za srednji del hrbta lahko pomagajo olajšati bolečine, vendar če se bolečine ne zmanjšajo, je priporočljivo obiskati zdravnika, saj lahko bolečina kaže na resne zdravstvene težave.Bolečine v srednjem delu hrbta lahko povzročijo različni dejavniki, vključno z nepravilnim držanjem zaradi prekomernega sedenja ali stoje, ledvičnimi kamni, oslabelostjo mišic, disfunkcijo diafragme, stresom in artritisom. V nekaterih primerih bolečina lahko kaže na resnejše zdravstvene težave, kot so retroverzija maternice ali fibroidi. Priporočljivo je, da se posvetujete z zdravnikom, če doživljate močne bolečine v srednjem delu hrbta ali imate občutek, da ste v zadnjih letih “skrčili” za nekaj centimetrov.
Bolečine v križu med ležanjemBolečine v križu lahko nastanejo zaradi skrajšanih mišic, stresa, nepravilnega položaja telesa ali dolgotrajnega sedenja. Namesto ležanja se priporoča hoja kot način zmanjšanja bolečin.Bolečine v križu med ležanjem lahko izvirajo iz prekomernega napora, stresa, zategnjenih mišic, pogrbljenega položaja nad mobilnim telefonom ali tablico, obremenitve, ki je bila na telesu med nosečnostjo, šibkih trebušnih mišic ali resnejših zdravstvenih težav. Osnovni ukrepi za samopomoč pri bolečinah v hrbtu vključujejo počitek od 2 do 3 dni s občasnimi sprehodi. Prav tako lahko nežno raztegnete spodnji del hrbta, tako da postavite blazino pod kolena, ko ležite v postelji, in dodate nek predmet med noge in steno, da povečate raztezanje zadnje strani nog in hrbta.
Bolečine v križu pri sedenjuBolečine v križu pri sedenju lahko izvirajo iz dolgotrajnega sedenja, obremenitve spodnjega dela hrbtenice in nepravilne drže. Preprečevanje bolečin v križu se lahko doseže z izogibanjem dolgotrajnemu sedenju in vzdrževanjem pravilne drže. Če se bolečine že pojavijo, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč za ustrezno zdravljenje.Bolečine v križu pri sedenju lahko izvirajo iz nepravilnega položaja hrbta med sedenjem, prekomerne obremenitve posameznih mišic, stresa in utrujenosti. Bolečine se pogosto pojavljajo v spodnjem delu hrbta, vendar pa lahko prizadenejo tudi zgornji in srednji del hrbta. Za preprečevanje bolečin v hrbtu pri sedenju se priporoča upoštevanje nekaterih nasvetov, kot so spreminjanje položaja, jemanje več kratkih odmorov in ohranjanje pravilne drže med sedenjem. Pomembno je tudi ugotoviti vzroke bolečin in uporabiti ustrezno zdravljenje.

Bolečine v križu pri stajanju
Bolečine v spodnjem delu hrbta lahko izvirajo iz določenih bolezni, kot so rak hrbtenjače, poškodovan ali herniran disk, išias in artritis. Prav tako lahko slaba drža med stojo, sedenjem ali vadbo močno vpliva na zdravje hrbta.Bolečina se lahko poslabša pri stoji ali hoji, možni vzroki pa so spremembe v krivinah pokončne drže in ohranjanju ravnotežja. Bolečina v spodnjem delu hrbta lahko izhaja iz poškodbe, bolezni ali slabe drže. Slaba drža med stajanjem, sedenjem ali vadbo lahko privede do bolečin v hrbtu. Za lajšanje bolečin v križu se priporočajo vaje za sprostitev hrbta in pravilna drža. Če se bolečine ne izboljšajo po nekaj tednih, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč, da se ugotovi natančen vzrok bolečin.
Bolečine med lopaticamaBolečine med lopaticama lahko povzročajo različni dejavniki, vključno z napačno držo telesa, prekomerno obremenitvijo mišic hrbta, srčnimi napadi in boleznimi hrbtenice. Za lajšanje bolečin je treba določiti njihov vzrok in uporabiti ustrezne terapevtske metode, kot je masaža mišic hrbta. Bolečine med lopaticama so pogosta pritožba pacientov pri obisku zdravnika. V večini primerov bolečine med lopaticama niso razlog za skrb, vendar pa v nekaterih primerih lahko kažejo na resnejše zdravstveno stanje.Bolečine med lopaticama lahko predstavljajo simptom srčnega napada, zlasti pri ženskah. Prav tako so lahko povezane z pljučno embolijo, zlomom ključnice ali lopatice, povečano vranico (pri infekcijski mononukleozi, levkemiji, limfomu ali cirozi jeter), bakterijsko okužbo jeter in rakom dojke. Vzroki za bolečine med lopaticama lahko vključujejo dolgo vožnjo z dvignjenimi komolci, dvigovanje uteži brez usklajevanja mišic hrbta in druge telesne dejavnosti. Za lajšanje bolečin med lopaticama priporočamo uporabo hladnih obkladkov na prizadetem mestu in izvajanje vaj za ramena. Prav tako je pomembno počivati in vzdrževati pravilno držo telesa med telesnimi aktivnostmi. Če simptomi trajajo dlje časa ali postanejo močnejši, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.
Bolečine v križu in mravljinčenje v nogahBolečine v križu in nogah lahko izvirajo iz skrajšanih mišic, minimalno invazivne diskektomije, išiasa ali krčenja mišic. Simptomi vključujejo različne bolečine v hrbtu in vratu, občutek mravljinčenja v nogah, občutek otrplosti, oslabelost mišic, vrtoglavico in zoženje vidnega polja. BolečineBolečine v križu in nogah lahko izvirajo iz različnih dejavnikov, vključno s skrajšanimi mišicami, metastazami raka pljuč, dojke ali prostate, išiasom ter minimalno invazivno diskektomijo. Bolečine v spodnjem delu hrbta lahko nastanejo zaradi poškodb, kot so nateg mišic ali zvini zaradi nenadnih gibov in dvigovanja težkih predmetov. Diagnostika bolečin v spodnjem delu hrbta lahko vključuje pogovor z zdravnikom o bolečinah, izgubi odvečnih kilogramov in druge samopomožne ukrepe, kot je privlačenje nog proti kolenom. Zdravljenje bolečin v križu in nogah se lahko razlikuje glede na to, kaj je povzročilo bolečine.
Bolečine v križu pred menstruacijoBolečine v spodnjem delu hrbta med menstruacijo so povsem običajne. Povzročajo jih menstrualne kontrakcije maternice, ki se pojavljajo zaradi visoke ravni snovi, ki jih proizvaja hipofiza. Čeprav so bolečine normalne, včasih lahko kažejo tudi na resnejši problem, kot je endometrioza. Bolečine v hrbtu se pojavijo pred menstruacijo, ne pa tudi ob njenem začetku.Bolečine v križu pred menstruacijo so povsem običajne. Pojavijo se zaradi povečanega pritiska na krvne žile v materničnem predelu. Bolečine se lahko širijo od spodnjega dela trebuha do spodnjega dela hrbta in stegen. V večini primerov so bolečine posledica menstrualnih kontrakcij maternice, vendar obstajajo tudi resnejši vzroki, kot so okužbe, miomi ali endometrioza. Zdravljenje bolečin v spodnjem delu hrbta med menstruacijo lahko vključuje počitek, zdravila ali kirurške posege. Hormonske kontracepcijske tablete prav tako lahko pomagajo zmanjšati bolečine med menstruacijo.
Bolečine v križu in trebuhuBolečine v trebuhu in križu lahko izvirajo iz okužbe, sprememb v hrbtenici ali bolezni ledvic. Navadno je potrebno čim prej obravnavati in zdraviti njihov vzrok, vendar pa je včasih težko najti pravi vzrok bolečin. Bolečine v hrbtu in trebuhu lahko izvirajo iz različnih stanj, od okužb do bolezni želodca ali trebušne slinavke.Bolečine v spodnjem delu trebuha lahko kažejo na ledvične kamne ali vnetje ledvic. Bolečine v zgornjem delu trebuha, ki se širijo pod oba rebra in v hrbet, pa lahko kažejo na akutno vnetje trebušne slinavke. Bolečine med iztrebljanjem, bolečine okoli popka in nenadne, zelo močne, a kratkotrajne bolečine so prav tako pogosti simptomi težav s črevesjem. Vsak od teh simptomov lahko kaže na resno bolezen, zato je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom, če imate kakršne koli dvome. Zdravnik bo opravil pregled, postavil diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje.
Bolečine v križu v zgodnji nosečnostiBolečine v križu v zgodnji nosečnosti so zelo pogoste in glavni vzrok je hormonska sprememba. Bolečine se lahko pojavijo tudi v kasnejših fazah nosečnosti, najpogosteje pa se pojavljajo v križu. Nosečnice naj bi bile pozorne, da so bolečine v hrbtu lahko normalne in da obstajajo različni načini za zmanjšanje bolečin. V nekaterih primerih je lahko bolečina povezana s stresom ali preobremenjenostjo.Bolečine v križu so pogosta nosečniška težava, pri čemer približno 50-80% nosečnic doživi bolečine v nekem obdobju nosečnosti. V zgodnjih tednih nosečnosti lahko hormonske spremembe povzročijo bolečine v hrbtu, medtem ko je v drugem in tretjem trimesečju glavni vzrok mehanski stres na hrbtenici zaradi teže ploda. Bolečine v križu lahko povežemo z sproščenimi ligamenti, povečano telesno maso in zaskrbljenostjo. Nosečnice naj se posvetujejo s strokovnjakom, če jih bolečine omejujejo pri vsakodnevnih aktivnostih ali če nobena od prej omenjenih metod ne pomaga.
Bolečine v križu pri koroniBolečine v križu so eden od simptomov omikronske različice koronavirusa. Prav tako se lahko pojavijo pri blažjih oblikah bolezni in tudi po preboleli okužbi z virusom.Bolečine v križu lahko predstavljajo simptom koronavirusa (COVID-19), še posebej pri omikron različici[2]. Po najnovejših podatkih iz raziskave ZOE Covid je bolečina v spodnjem delu hrbta ena od osmih novih simptomov omikronske različice. Bolečine v mišicah in hrbtu so pogosto prisotne pri pacientih, okuženih z omikronom, in včasih so precej močne.
LumbagoLumbago je izraz, ki se uporablja za opisovanje blage do močne bolečine v spodnjem delu hrbta. Pogosto je posledica vsakodnevnih gibov, kot so dvigovanje, sklanjanje ali vstajanje iz sedečega položaja. Lumbago je sinonim za bolečino v spodnjem delu hrbta (LBP) in prizadene približno 80 odstotkov prebivalstva zahodnega sveta. Lumbago je izraz, ki se uporablja za opisovanje blage do močne bolečine v spodnjem delu hrbta. Ocenuje se, da lumbago doživi vsaj enkrat v življenju približno 80% prebivalstva zahodnega sveta. Bolečina lahko traja akutno ali kronično in prizadene ljudi vseh starosti.Običajni simptomi lumbaga vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta, ki se lahko širi v zadnjico, dimlje ali zadnji del stegna, pa tudi bolečino v spodnjem delu hrbta pri kihanju ali kašljanju. Vzroke lumbaga je pogosto težko določiti in se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Običajni vzroki vključujejo prekomerno uporabo mišic spodnjega dela hrbta zaradi pretiranega uklanjanja ali drugih ponavljajočih se gibov, osteoartritis in spinalni artritis (spondiloza). Zdravljenje lumbaga se razlikuje glede na dejavnike, kot so starost, teža in zgodovina bolezni. Možnosti zdravljenja lahko vključujejo fizioterapijo, zdravila, spremembe življenjskega sloga in operacijo. Lumbago je znan tudi kot bolečina v spodnjem delu hrbta (LBP) ali nespecifična bolečina v hrbtu [5], kar se nanaša na vrsto bolečine, katere vzrok je neznan. Opozarja na približno 80% primerov akutne in kronične bolečine v hrbtu [3][4]. Najpogostejši simptom lumbaga je nenadna, močna bolečina v spodnjem delu hrbta, ki se lahko razširi na različita področja [3][4][5].
KokcigodinijaKokcigodinija (tudi znana kot kokcidinija ali kokcigodinija) je izraz, ki se uporablja za opisovanje bolečin v predelu kokciksa (trtne kosti). Lahko je posledica zloma ali izpaha kosti ter predstavlja eno najmočnejših bolečin, ki jih lahko doživimo. Izpeljan je iz latinske besede “coccyx” in grške besede “odune”, kar pomeni “trtasta kost” oziroma “bolečina”.Kokcigodinija (lat. coccyx, genitiv coccyges < grš. ϰόϰϰυξ: trtica + grš. ὀδύνη: bolečina) je izraz, ki se uporablja za opisovanje bolečin v predelu trtice oziroma trtične kosti. Lahko jo povzročijo zlom ali izpah trtične kosti ter tudi raztezanje vezi okoli trtične kosti med nosečnostjo. Pogosto se pojavlja tudi pri nosečnicah zaradi povečanega pritiska na vezi in mišice v tem predelu. Simptomi kokcigodinije vključujejo bolečino, občutljivost in okorelost v predelu trtične kosti. Diagnoza se običajno postavi na podlagi fizičnega pregleda in zgodovine bolezni. Možnosti zdravljenja vključujejo počitek, terapijo z ledom ali toplino, zdravila, fizioterapijo in operacijo. V nekaterih primerih lahko tudi spremembe življenjskega sloga, kot je izogibanje dolgotrajnemu sedenju, pomagajo zmanjšati bolečino.

Išias
Išijas (ishijalgija) je boleče stanje, ki nastane zaradi vnetja išiadičnega živca, ki je mešani živec, odgovoren za občutke in motorične dražljaje. Simptomi vključujejo bolečino v spodnjem delu hrbta, ki se širi preko zadnjice navzdol po nogi.Išijas (ishijalgija) je boleče stanje, ki nastane zaradi vnetja išiadičnega živca, mešanega živca, ki zagotavlja občutke in motorične dražljaje. Najpogostejši vzrok je poškodba ali raztrganje diska med vretenci, ki pritiska na koren živca z različno intenzivnostjo. Bolečina se običajno pojavi v spodnjem delu hrbta in se širi preko zadnjice navzdol po nogi. Zdravljenje išijasa lahko vključuje fizioterapijo, analgetike, injekcije steroidov ali operacijo.
Izrazitejša bolečina v nogi kot v križu med napenjanjemBolečina v križu se lahko kaže močneje v nogi kot v hrbtu in se povečuje med napenjanjem. Najpogostejši vzrok bolečine v križu je skrajšan mišič, takšna bolečina pa lahko postane zelo močna. Bolečina v križu se lahko kaže močneje v nogi kot v hrbtu in se povečuje med napenjanjem.Simptomi bolečine v križu lahko vključujejo različno izraženo bolečino v hrbtu in vratu, občutek mravljinčenja v nogah, bolečine v vratu in rokah ter občutek otrplosti. V večini primerov so bolečine v hrbtu “nespecifične” in težko zdravljive zaradi neznanega vzroka. Vzroki bolečine v križu se lahko povezujejo s poklicnimi ali travmatskimi dejavniki, pri čemer so simptomi bolečine izraženejši v nogi kot v hrbtu med napenjanjem, različno izražena bolečina v križu in vratu, občutek mravljinčenja v nogah, bolečine v vratu in rokah.
Varirajoča bolečina v križu in vratuBolečina v križu in vratu lahko izhaja iz herniacije diska, kar se lahko manifestira kot varirajoča bolečina, ki se širi po zadnjici in nogah vse do stopal. Bolečina v vratu se lahko širi proti ramenu in je pogosto eden najpogostejših razlogov za obisk zdravnika. Delež tistih, ki so vsaj enkrat v življenju doživeli hude bolečine v hrbtu, znaša od 75 do 90%.Varirajoča bolečina v križu in vratu lahko izhaja iz herniacije diska, ki se pojavi v spodnjem delu hrbtenice. Bolečina v spodnjem delu hrbta se lahko širi po zadnjici in nogah vse do stopal. Cervikalni bolečinski sindrom je stanje, ko je herniacija diska v vratnem delu hrbtenice. Simptomi običajno vključujejo samo eno roko, saj pritisk na živec obstaja le na eni strani, levi ali desni. Bolečina v roki, ki je najbolj intenzivna v ramenih in rokah, glavoboli in migrene, lahko prav tako kažejo na herniacijo diska. Bolečina v vratu je pogost zdravstveni problem, ki se pojavlja pri obeh spolih in ljudeh različnih starosti. V večini primerov so bolečine povezane z mehanskimi vzroki, kot so lumbarizacija, sakralizacija, povečanje ledvene lordoze, herniacija diska, poškodbe in bolečine v hrbtu zaradi oslabljenih mišic. Bolečina se lahko poveže z vnetjem ali stresom na delovnem mestu. Da bi se preprečila varirajoča bolečina v hrbtu in vratu, je treba upoštevati ustrezna pravila zaščite pred bolečino.
Trnjenje v nogah
Trnjenje v nogah
Trnjenje v nogah je pojav, ki smo ga vsi vsaj enkrat v življenju že občutili, običajno se kaže kot občutek pečenja, mravljinčenja ali trnenja. Vzrok lahko izhaja iz pomanjkanja vitaminov, pritiska na živce ali dolgotrajnega stajanja ter nepravilnega držanja. V hujših primerih lahko doživite občutek, da vaše noge “gorijo” toliko, da čutite bolečino tudi brez dotika površine.
Trnjenje v nogah je pojav, ki smo ga vsi vsaj enkrat v življenju že občutili, ta občutek žarenja, kot da vas nekdo bode z iglami, občutek mravljinčenja in trnca, kot da se mravlji sprehajajo po stopalu ali nogah. V večini primerov je trnjenje v nogah posledica dolgotrajnega stajanja ali nepravilnega držanja. Vendar pa obstajajo tudi drugi možni vzroki, kot so izstopanje vretenc L5-S1, bolezni perifernih arterij, tumorji in posturalne navade. Zdravljenje trnjenja v nogah je potrebno, če simptomi sami od sebe ne minejo. Vaš zdravnik vas bo napotil na pregled, da ugotovi natančen vzrok in izbere ustrezno terapijo.
Občutek otrplostiOtrplost je izguba občutka ali moči v določenem delu telesa. Lahko je posledica poškodbe živca, stresa ali splošne utrujenosti.Občutek otrplosti je občutek togega, težkega in otrplega območja. Pojavi se lahko kjerkoli na telesu, pogosto na rokah ali nogah. Občutek otrplosti lahko povzroči zmanjšan pretok krvi v določenem delu telesa in lahko predstavlja simptom stresa ali tesnobe. Prav tako ga lahko povzroči dolgotrajno zadrževanje v istem položaju ali prekomerno vadbo. Če občutek otrplosti ne izgine po nekaj minutah, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.
Mišična oslabelostMišična oslabelost se lahko pojavi zaradi težav z mišicami, kitami, kostmi ali sklepi, vendar je najpogosteje posledica težav z živčnim sistemom. Lahko je simptom resnega zdravstvenega stanja, kot sta multipla skleroza (MS) ali miastenija gravis. Tudi polimiozitis lahko privede do mišične oslabelosti.Mišična oslabelost je stanje, pri katerem mišice ne morejo proizvajati normalne moči. V večini primerov je mišična oslabelost posledica težav z živčnim sistemom. Vendar pa obstajajo tudi drugi vzroki mišične oslabelosti, vključno z poškodbami mišic, multiplo sklerozo, možganskimi kapi in drugimi zdravstvenimi pogoji. Zdravniki bodo opravili sistematični pregled mišic, da bi ugotovili, katere mišice so oslabelosti in kako močno. Funkcionalno testiranje se lahko uporablja tudi za razumevanje mišične oslabelosti. Poleg tega bodo zdravnikom v pomoč tudi opisi simptomov, kot so zmanjšanje (atrofija) ali togost mišic, pojav krčev pod kožo ali izguba občutljivosti.
VrtoglavicaVrtoglavica je stanje koje se manifestira kot občutek, da se okolje vrti okoli nas. Vzroki vrtoglavice so lahko nevrološke motnje, kot so migrena, možganska kap in multipla skleroza[3], pa tudi manj pogosti vzroki, kot so poškodba možganov in možganski tumor. Trije glavni vzroki prave vrtoglavice so labirintitis, benigna paroksizmalna vrtoglavica (BPPV) in cervikalna disfunkcija.Vrtoglavica je subjektivni občutek, da se človek sam obrača ali da se predmeti vrte okoli njega. To je simptom, ki ga lahko povzročijo različna stanja, vključno z možgansko kapjo, tumorjem možganov, poškodbami možganov, multiplo sklerozo in migrenskimi glavoboli. Vrtoglavica je pogosto spremljana tudi z slabostjo, nato bruhanjem, znojenjem in nestabilnim hojo. Nekateri najpogostejši vzroki vrtoglavice so benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica (ki se običajno pojavi kot posledica premikanja glave), Menierova bolezen in labirintitis. Vzroki vrtoglavice lahko vključujejo tudi nevrološke motnje, kot so migrena, bolezni ščitnice ali stres. Ko se pojavi vrtoglavica, je pomembno, da opazimo opisane simptome, da se lahko povežejo z vrtoglavico, in se pravočasno posvetujemo z zdravnikom za diagnozo in ustrezno zdravljenje.
Zožanje vidnega poljaZoženje vidnega polja lahko povzročijo poškodbe, majhna odstopanja mrežnice ali bolezni, kot je glavkom. Simptomi vključujejo utripe in pojav “pajčevin” v vidnem polju, zmanjšanje vidnega polja in nazadnje pojav “tunelskega vida”.Zoženje vidnega polja lahko povzročijo različne bolezni in poškodbe. Simptomi vključujejo utripe in pojav “pajčevin” v vidnem polju, zmanjšanje vidnega polja ter nazadnje pojav “tunelskega vida”. V nekaterih primerih lahko izguba perifernega vida ali tunelski vid povezana z glavoboli. Raziskovalci so odkrili posebno terapijo, ki lahko izboljša vsaj del poškodbe izgubljenega vidnega polja, ki je povezan s poškodbami. Obstaja več metod preizkušanja vidnega polja, med njimi so preizkušanje vidnega polja z metodo konfrontacije, kinetična in statična perimetrija. Zdravniki bodo opravili pregled oči in preverili, ali obstaja izguba perifernega vida ali suženje vidnega polja. Po potrebi bo zdravnik predpisal ustrezno terapijo za zdravljenje simptomov.
GlavobolGlavobol je pogosto zdravstveno stanje, ki vpliva na kakovost življenja tistih, ki jo doživljajo. Poznana je tudi kot cefaleja ali cefalalgija in najpogosteje se pojavi pri ljudeh med 25. in 40. letom starosti. Glavobolja lahko predstavlja simptom ali pa je bolezen sama po sebi, sekundarna glavobolja pa je posledica drugih stanj, kot so tumorji, okužbe in poškodbe možganov.Glavobol je pogosto zdravstveno stanje, ki prizadene do 95% ljudi v nekem trenutku njihovega življenja. Najpogostejša je pri odraslih in najstnikih v starosti med 25. in 40. letom. Obstaja več vrst glavobola, med njimi tenzijski glavobol, migrene, kronični vsakodnevni glavobol, glavobol zaradi vadbe in hormonski glavobol. Simptomi se razlikujejo glede na vrsto glavobola, vendar lahko vključujejo intenzivno ali pulzirajočo bolečino za ali okoli enega očesa, pulzirajočo ali stalno bolečino ter druge simptome, kot so slabost ter občutljivost na svetlobo in zvok. Zdravljenje glavobola je odvisno od vrste in lahko vključuje zdravila, spremembe življenjskega sloga, fizioterapijo, tehnike sproščanja in druge terapije.
Bol v vratu in rokahBol v vratu se lahko širi v eno ali obe roki, pogosto pa je posledica krčenja mišic. Bolečine v vratu so lahko nepomembne, vendar če se pojavijo tudi težave z dihanjem, potenjem, slabostjo ali bruhanjem, je nujno poklicati nujno medicinsko pomoč. Vaje za vrat in ramena lahko pomagajo zmanjšati bolečino.Bolečine v vratu in rokah lahko izvirajo iz vnetja, poškodbe ali kakršnih koli nepravilnosti v območju kosti, vezi in mišic v vratu. Bolečina se lahko širi v eno ali obe roki in traja vsaj en dan, pogosto pa več dni, tednov ali celo mesecev. Bolečine v vratu se lahko pojavijo zaradi napačnega položaja glave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, kot so gledanje v ekrane, delo v pisarni ali branje knjige. Prav tako lahko bolečino povzroči trzajna poškodba ali udarec. Cervikalni sindrom je skupek simptomov, ki jih zaznamuje bolečina v predelu vratne hrbtenice in zatilju, ki se širi v ramena in roke ter na lopatice in hrbet. V primeru cervikalnega sindroma je nujno poklicati nujno medicinsko pomoč, če se pojavijo simptomi, kot so težave z dihanjem, potenje, slabost ali bruhanje. Bolečine v vratu lahko ublažijo topli ali hladni obkladki, analgetiki, nežne vaje za vrat in ramena, ki so namenjene temu problemu, ter medicinska masaža.
Občutek mravljinčenja v rokahMravljinci v rokah in nogah lahko nastanejo zaradi poškodb ali stiskanja živcev, utrujenosti, multiple skleroze ali drugih zdravstvenih težav. V večini primerov so mravljinci opozorilo, da nekaj ni v redu.Občutek mravljinčenja v rokah lahko izhaja iz poškodb ali pritiska na živce, ki potekajo od hrbtenice proti ramenom, rokam in dlaneh. Mravljinci se lahko pojavijo na različnih delih telesa, običajno v rokah, natančneje v dlaneh in prstih. Vzroki za mravljinčenje lahko vključujejo povsem neškodljive dejavnike, kot so dolgotrajno sedenje ali spanje v neprijetnem položaju, vendar pa lahko hkrati predstavljajo tudi znak poškodbe živcev zaradi travmatičnih poškodb ali ponavljajočih se gibov. Mravljinci v rokah so lahko povezani tudi z pomanjkanjem vitamina B12 ali boleznijo, ki jo prenašajo klopi, imenovano lymejska bolezen. Če občutite mravljinčenje v rokah, je pomembno, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč, če so simptomi povezani s šibkostjo in trenutno paralizo.
Bolečine v spodnjem delu hrbta na levi straniBolečine v spodnjem delu hrbta (križobolja/lumbago) so pogoste težave mišic in kosti hrbta ter predstavljajo eno najpogostejših zdravstvenih težav. Vzroki so raznoliki in vključujejo artritis hrbtenice, kile diska, išias ali druge bolezni hrbtenjače.Bolečine v spodnjem delu hrbta (križobolja/lumbago) so pogoste težave mišic in kosti hrbta. Pogostost bolečin v hrbtu narašča med otroki, mladostniki in odraslimi. Bolečine v spodnjem delu hrbta se običajno pojavijo po določenem gibu, pri nagnjenju, obračanju ali dvigovanju. Tvegane skupine za razvoj bolečin v spodnjem delu hrbta vključujejo vse, ki opravljajo fizično zahtevna dela ali obratno, tiste, ki delajo v neprijetnem položaju več ur (dolgotrajno sedenje). Ženske lahko trpijo zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta zaradi endometrioze, cist ali tumorjev na jajčnikih ali miomov maternice. Zdravljenje bolečin v spodnjem delu hrbta se lahko izvaja s terapevtsko masažo, ki ima podobne rezultate kot terapija z nesteroidnimi zdravili. Telesna aktivnost, kot je lahkotna hoja, raztezanje, pilates, joga, plavanje in vodna gimnastika, se je tudi izkazala kot učinkovit način preprečevanja bolečin v spodnjem delu hrbta.
Bolečine v spodnjem delu hrbtaBolečine v spodnjem delu hrbta so nelagodje ali boleči občutki, ki se pojavljajo v predelu med spodnjim delom rebra in zadnjico, pogosto povzročeni zaradi mišične napetosti, kile diska, osteoartritisa ali drugih dejavnikov.Bolečine v spodnjem delu hrbta so pogost simptom, ki se kaže kot nelagodje ali boleči občutki v predelu med spodnjim delom rebra in zadnjico. Vzroki teh bolečin so raznoliki in vključujejo mišične napetosti in poškodbe, kilo diska, degenerativne spremembe, kot je osteoartritis, slabo držo, prekomerno telesno težo ali dolgotrajno sedenje. Za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta se priporoča počitek, uporaba toplote ali hladilnih oblog, raztezne in krepitev mišic hrbta, izboljšanje drže telesa ter v nekaterih primerih fizioterapija ali medicinski poseg, odvisno od vzroka in resnosti simptomov.
Bolečine v vratuBolečine v vratu se lahko pojavijo kot posledica vnetja, poškodbe ali kakršne koli nepravilnosti v področju kosti, vezi in mišic v vratu. Bolečina se lahko pojavi zaradi daljšega sedenja v istem položaju, spanja v neudobnem položaju, dolgotrajne uporabe računalnika ali zaradi krčenja mišic. Obstajajo tudi vaje za vrat in ramena, ki lahko pomagajo olajšati bolečine.Bolečine v vratu se pojavijo zaradi vnetja, poškodbe ali nepravilnosti v področju kosti, vezi in mišic v vratu. Bolečina lahko občasno ali redno boli ter je običajno spremljana z občutkom okorelosti, stiskanja in omejenega gibanja. V nekaterih primerih lahko bolečine v vratu sprožijo paniko, če so spremljane simptomi, kot so težko dihanje, potenje, slabost in bruhanje. Vzroki bolečin v vratu lahko vključujejo nepravilen položaj glave pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so gledanje zaslona ali branje knjige, revmatoidni artritis ali meningitis. Za lajšanje bolečin v vratu in ramenih je pomembno ohranjati pravilno držo telesa ter izvajati ustrezne vaje za sprostitev mišic. Prav tako je priporočljivo obiskati zdravnika za strokovni pregled in fizioterapijo, če bolečina ne izgine v nekaj časa.