Obraba sklepov – zakaj pride do nje?

Obraba sklepov ali velikokrat jo imenujemo tudi artroza. Do obrabe sklepov pride navadno v srednjih letih, sklepi so se obrabljali več let.

Čeprav poznamo artroze tudi že v mladih letih, predvsem zaradi nepravilne drže, večurnega sedenja v službiobremenitve zaradi prekomerne teže in s tem neenakomerne obrabe sklepov itd.

Največkrat pride do obrabe hrbtenice, ko se obrabijo mali medvretenčni sklepi.

To je lahko posledica zgoraj omenjenih dejavnikov in tudi velikih fizičnih naporov ter tudi športnih poškodb. Zaradi obrabe hrbtenice, ko nas bolečine pripeljejo do nepravilne hoje in drže, se začnejo obrabljati tudi drugi sklepi.

Poznamo tudi obrabe:

  • kolena,
  • kolka,
  • ramena,
  • prstov,
  • vretenc.
Obraba-sklepov-v-hrbtenici

Obraba sklepov zelo boli; saj se fizično obrablja hrustanec v sklepu, ki skrbi za gibljivost sklepa. Bolečine se lahko selijo iz enega sklepa v drugega in osebo gibalno omejijo.

Pri obrabi poznamo jutranjo otrdelost sklepa, ki pojenja, ko sklep razgibamo; a bolečina spremlja bolnika čez ves dan in tudi ponoči, ko so sklepi utrujeni od fizičnega napora, bolečina ostaja.

Znano je škrtanje v sklepih, tako lahko tudi prepoznamo prve znake te bolezni.

Kaj storiti, če imamo obrabo sklepov?

Obrabe ni mogoče pozdraviti, lahko pa lajšamo bolečine in zavremo nadaljnjo obrabo.

Da bi se izognili tej bolezni pa lahko največ naredimo sami:

  • s skrbjo za primerno telesno težo,
  • s pravilno telesno držo,
  • z omejitvijo napačnih obremenitev.

V medicini danes ugotovijo že najmanjše obrabe hrustanca v sklepu in zdravnik vam predpiše določena zdravila, lahko tudi fizioterapijo s pravilno telovadbo.

Dobro si oglejte spodnjo sliko, ki nazorno pokaže razliko med zdravim sklepom in obrabljenim. V obrabljenem sklepu hrustanec napoka in poškoduje se tudi kost, kar povzroča bolečino ob vsakem premiku.

OBRABA-SKLEPOV

Na fizioterapiji se lahko srečate tudi z elektromagnetno terapijo, kot Magus terapija. Le da to blazino lahko uporabljate doma in večkrat na dan.

Dokazano je, da je elektromagnetna terapija najbolj učinkovita, če jo uporabljamo dlje časa neprekinjeno.

Zato priporočamo najem za 6 tednov, ko vam bomo Magus blazino za magnetno terapijo, pripeljali na dom, da jo boste lahko uporabili 2x na dan.

Pokličite: 040 807 327 in se dogovorimo za najem!

elektromagnetna-terapija

V veliko pomoč pri obrabi je magnetna terapija, ki ne samo da lajša bolečine v sklepih, ampak tudi zavira nadaljnji razkroj hrustanca; na dolgi rok ga tudi obnavlja.

To potrjujejo tudi medicinske raziskave.

Pokličite nas, z veseljem vam bomo svetovali, saj imamo večletne izkušnje na tem področju. V teh letih je že ogromno uporabnikov, ki si je uspešno pomagalo pri obrabi.

Da vaša obraba sklepov ne bo več krojila vašega vsakdana, si lahko pomagate sami – doma. Obraba v sklepih se zavre, sklepi postanejo bolj gibljivi in bolečina pojenja.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.