Skolioza

Skolioza je nepravilna, v vstran izbočena ukrivljenost hrbtenice. Pojavi se v rani mladosti, odvisno od vrste skolioze njeno napredovanje se ustavi skupaj z rastjo človeka. Skolioza lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, zmanjšane kvalitete življenja, klasičnih kozmetičnih deformacij, kronične bolečine ter do vse večjih funkcionalnih omejitev.
V spodnjem zapisu bomo opredelili kaj je skolioza, vrste skolioze in kaj storiti, če je pri otroku ugotovljena skolioza in ali se da odpraviti pri odraslem človeku. Vabljeni k branju:

Skolioza v rani mladosti ne povzroča bolečin, je le kozmetična napaka; kasneje pa lahko povzroča BOLEČINE V HRBTENICI.

 

Kaj je skolioza

Skolioza je nepravilna ukrivljenost – deformacija hrbtenice, ki povzroči bočno oziroma stransko ukrivljenost hrbtenice. Do takšne ukrivljenosti privede rotacija vretenc. Kot pod katerim je hrbtenica izbočena oziroma ukrivljena je lahko majhen, srednji ali pa visok. Če se namri več kot 10 stopinj ukrivljenosti, se imenuje skolioza. Razvoja skolioze medicina žal še ne zna zaustaviti, prepreči se lahko le nadaljnje povečevanje hrbtenične ukrivljenosti. Prvo se pojavi pri otrocih, ločimo dve vrsti skolioze.

Preberite še : spondilolisteza

Kakšne vrste skolioze poznamo

Vrste skolioze razdelimo glede na starost, pri kateri se pojavi, glede na mesto nastanka ali po vzroku. Skoliozo delimo na:

 • strukturne ali prave ( nimamo vpliva na stanje )
 • nestrukturne ali neprave ( imamo vpliv na stanje oziroma izboljšanje )

Strukturna skolioza

Pri strukturni skoliozi je hrbtenica ukrivljena in rotacijsko zamaknjena, kar lahko posledično spremljajo druge deformacije, kot je nezadostna razvitost vretenc.
Najpogostejši strukturni skoliozi sta:

 • idiopatska ( vzrok ni znan )
 • živčno – mišična skolioza ( posledica cerebralne paralize, poškodbe hrbtenjače, tumorja… )

Nestrukturna skolioza

Pri nestrukturnih skoliozah pa gre za stransko ukrivljenost hrbtenice, do katere pride zaradi:

 • nepravilne telesne drže,
 • draženja živca,
 • vnetij,
 • neizravnanosti kolkov in recimo različne dolžine nog.

Kakšni so simptomi skolioze

Simptome skolioze bomo razdelili na dva dela: na tiste vidne simptome in tiste, ki jih bolnik s skoliozo občuti.

Simptomi skolioze, ki jih lahko vidimo so:

 • vidna krivulja v hrbtenici,
 • ramena, pas ali boki so videti nesorazmerni,
 • ena lopatica je videti večja od druge,
 • rebra, ki na eni strani štrlijo…

Simptomi, ki jih lahko občutijo bolniki s skoliozo:

 • bolečine v križu,
 • togost v hrbtenici,
 • zakrčenost mišic v hrbtu,
 • bolečine in mravljinčenje v nogah ( zaradi stisnjenih živcev v hrbtenici )…

Skolioza povzroči tudi bolečine v nogah. Zaradi ukrivljenosti hrbtenice pride do utesnitve živca, zato preberite bolečine v nogah zaradi hrbtenice.

 

Skolioza pri otroku

Skolioza pri otroku se najpogosteje pojavi v obdobju rasti, torej med 10. in 15. letom starosti. Približno enako število deklic kot dečkov ima diagnozo manjše idiopatske skolioze. Potem pa se krivulja ukrivljenosti pri deklicah kar 10- krat bolj poslabša kot pri dečkih in jih je morda potrebno zdraviti.
Če vaš najstnik pride iz sistematskega pregleda z ugotovitvijo, da ima rahlo skoliozo, je potrebno takoj ukrepati. Pravilne vaje za učvrstitev določenih hrbteničnih mišic velikokrat zadostujejo, da skoliozo popravimo. Čeprav v veliko primerih skolioza izveni v času rasti.

bolečine v vratu-nepravilna drža

Težka šolska torba in nepravilna drža med uporabo mobilnika je lahko dejavnik tveganja za bolečine v vratu ali hrbtenici, vendar ne povzroči skolioze.

Skolioza, ki se pojavi pred petim letom starosti, posledično napreduje hitreje in jo spremljajo večje deformacije prsnega koša. Zaradi tega lahko pride celo do zmanjšane pljučne funkcije. Takšne otroke skrbno spremljajo specialisti, ki jim lahko pomagajo z novo generacijo prilagojenih ortoz oziroma steznikov za zdravljenje skolioze pri otrokih. V Ortopedski bolnišnici Valdoltra ( 1 ) sicer ugotavljajo, da so s tovrstnim konservativnim zdravljenjem skolioze pri otrocih večinoma uspešni, saj ustavijo napredovanje ukrivljenosti hrbtenice in dokaj pogosto preprečijo potrebo po operaciji.

Skolioza, ugotovljena v najstniških letih, se lahko nadaljuje tudi v odrasli dobi. Bolj ko je hrbtenica ukrivljena, večja je verjetnost, da se bo sčasoma poslabšala.

Skolioza pri odraslemu

Najpogostejša skolioza pri odraslemu je posledica, ki jih prinesejo degenerativne spremembe hrbtenice. To so spremembe na hrbtenici, ki jih prinese staranje. Vse degenerativne spremembe na telesu so tesno povezane s staranjem človeka. Skolioza pri odraslem se največkrat pojavi v ledvenem delu hrbtenice, ko se diski in mali hrbtenični sklepi obrabijo.

spondiloza

Skolioza pri odraslem se navadno razvije zaradi posledic staranja, ki jim pravimo SPONDILOZA – širok izraz, natančneje gre za obrabo hrbtenice, ko se obrablja hrustanec.

Kako olajšati bolečine v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici so napogostejši vzrok za izostanek od službe pri srednji oziroma starejši generaciji. Bolečine v hrbtenici najpogosteje povzroči skolioza, ki je povezana z degenerativnimi spremembami. Vzrok za degenerativne spremembe hrbtenice so obrabe malih hrbteničnih sklepov, ki jim strokovno pravimo ARTROZA.
Osebni zdravnik ugotovi vzrok za bolečine v hrbtenici s pogovorom s pacientom, s pregledom in tudi s slikanjem hrbtenice. Poznamo več načinov slikanja. Največkrat vas osebni zdravnik z izvidi slikanja napoti k specialistu otropedu. Na podlagi ugotovljenega, se ortoped odloči za način zdravljenja. V najslabšem primeru, ko gre za hude degenerativne spremembe v hrbtenici, ki povzročajo skoliozo, je potrebna operacija. Drugače specialist predpiše primerno zdravljenje z protibolečinsko terapijo in fizioterapevtsko obravnavo. Na fizioterapiji je pacient lahko deležen različnih pristopov z različnimi aparaturami:

Poleg omenjenih terapij je zelo pomemben dejavnik fizioterapevtske obravnave, da vas naučijo pravilnih vaj za hrbtenico, ki jih kasneje vi redno izvajajte doma. S pravilno izvedbo vaj in z vsakodnevno telovadbo boste okrepili hrbtenične mišice, ki so pomemben dejavnik pri pravilni drži hrbtenice.

Skolioza vaje ( video )

Spodnji video vam pokaže preproste vaje za izboljšanje stanja pri skoliozi. Zavzamite sedeči položaj, na tla položite joga peno, da vam bo udobno. Vaje se začnejo s pravilnim dihanjem in nadaljujejo z razteznimi vajami.

VIRI:

( 1 ) Ortopedska bolnišnica Valdoltra

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.