Bolečine v nogah zaradi hrbtenice

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Pokličite nas za brezplačno svetovanje

✆ +386 40 807 327

Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice so zelo pogoste bolečine, ki sodijo med bolečine v sklepih, saj je hrbtenica najkompleksnejši sklep v našem telesu. Bolečine v hrbtenici sodijo med glavne vzroke za izostanek od dela aktivne populacije.
Ker vzdolž hrbtenice potuje glavno živčevje za naše noge in roke, je hrbtenica velikokrat vzrok za bolečine v nogah. Kaj povzroča takšne bolečine in kako prepoznati, da je vzrok v hrbtenici? Kako si bolečine v nogah lahko lajšamo in kdaj obiskati zdravnika? Preberite tudi katere so še druge bolečine v hrbtenici, ki vas lahko težijo:

Bolečine v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici so velikokrat tudi vzroka za bolečine v nogah in tudi v rokah, zato moramo razložiti zakaj pride prvotno do teh bolečin.
Hrbtenica sodi med kompleksnejši sklep, ki ga tvorijo vretenca, mali hrbtenični sklepi, živčevje, hrbtenični kanal po katerem poteka najdebelejši živec v našem telesu… Najbolj preprosto povedano je hrbtenica skupina kosti (vretenc), ki segajo od lobanjskega dna do medenice.
Zaradi zapletene zgradbe ima hrbtenica možnost za tisoč in eno težavo: poškodujejo se lahko tako trda tkiva – kosti, kot tudi mehka – živčevje, mišice in kosti, ki obdajajo hrbtenico.

bolečine v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici, predvsem bolečine v ledvenem delu, so vzrok tudi za bolečine v nogah

Vzroki za bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Vzroki za bolečine v nogah zaradi hrbtenice so različni. Pri nekaterih primerih se bolečina razvije zaradi naglega giba ali dviga težkega bremena, pri drugih bolečina nastaja postopno. Pri nekaterih bolnikih bolečina začne v spodnjem – ledvenem delu hrbtenice in se širi v noge, drugi bolniki nikoli ne čutijo bolečine v hrbtenici, ampak samo v nogah, pa je vendar vzrok v hrbtenici.

Bolečine v križu

bolecine v krizu

Bolečine v križu so velikokrat vzrok za bolečine v nogah. Na povezavi preberite vse kar morate vedeti, da bi odpravili bolečino v križu.

Bolečine v križu so velikokrat vzrok za bolečine v nogah, saj je križni del hrbtenice zelo obremenjen. Obremenitev križa je v današnjem času zelo prisotna, bolj kot zaradi fizičnega dela, tudi zaradi nepravilne drže in veliko sedenja. Kar zamislite se, koliko časa presedite in pomislite ali je vaša drža med hojo ali športom, pravilna.
Vse to je vzrok za bolečine v križu in posledično tudi v nogah.

Išias

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela hrbtenice navzdol po nogi.

bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Več o mravljincih v nogi si preberite v prispevku na temo: mravljinci v nogah
(kako prepoznati in odpraviti mravljince v nogah).

Hernija diska

Hernijo diska spremlja topa bolečina, ki se začne v križu, potem se lahko prestavi v nogo, ob bolečini pa imamo lahko tudi nevrološke simptome, kot je mravljinčenje – glede na to, na kateri živec je pritisnjen. Bolečini v nogi se nato lahko pridruži oslabelost, potem tudi bolečina v nogi mine in ostane samo oslabelost oziroma pareza.

Skolioza

Skolioza je lahko velik vzrok za bolečine v nogah, ki jih povzroči vstran izbočena, nepravilna ukrivljenost hrbtenice. Pri skoliozi je znano, da je zaradi ukrivljenosti hrbtenice velika verjetnost stisnjenosti živca, kar povzroča bolečine in mravljinčenje tudi v nogah.

Degenerativne spremembe hrbtenice

Degenerativne spremembe hrbtenice se začnejo že v drugem desetletju življenja in prizadenejo veliko večino ljudi. Posledice degenerativnih sprememb se običajno čutijo po 50. letu starosti. So posledica pridobljenih dejavnikov, saj gre za degeneracijo, ki je povezana s staranjem bolnika. Pogosto se težave začnejo z bolečinami v križu, nato pa se širijo v nogo.

Degenerativne spremembe hrbtenice so težava današnjega časa, saj zaradi pretežno sedečega dela hrbtenica zelo trpi.

Kakšne bolečine v nogah zaradi hrbtenice poznamo?

Tako kot so različni tipi bolečin in vzrokov za bolečine v hrbtenici, tako so tudi bolečine v nogah zaradi hrbtenici različne:

Pekoč občutek v nogah

Ta bolečina oziroma pekoč občutek v nogah se lahko pojavi kadar je živec v hrbtenici že nekaj časa utesnjen. Hrbtenični kanal, ki pritiska na živec, povzroči poškodbe živca in to se odraža tudi tako, da ima pacient pekoč občutek v nogah oziroma gre za pekočo bolečino. To je zelo neprijeten pojav, zaradi katerega ti ljudje tudi težko spijo.

Topa bolečina v nogah

Topa bolečina v nogah oziroma bolečina, ki je stalno prisotna in nas vseskozi opozarja, da nekaj ni vredu. Kadar gre za obrabljene hrbtenične sklepe, pri premikanju človek nepravilno hodi oziroma se drži in velikokrat pride do obrabljenosti tudi sklepov v nogi. Najppogosteje se zaradi nepravilne hoje, ki je vzrok v bolečini v hrbtenici, obrabi kolk in tudi kolena. To povzroča bolečino.

Mravljinci v nogah zaradi hrbtenice

Mravljinci v nogah zaradi hrbtenice so pogosti pri išialnem živcu, ko se vname ali je nekaj časa že utesnjen. Mravljinci so pokazatelj, da pretok ni sproščen, da ni prave cirkulacije do spodnjih okončin.

Prepoznavanje bolečin v nogah zaradi hrbtenice

Kako vemo, da je vzrok bolečin v nogah zaradi hrbtenice? To si mnogokrat težko odgovorimo, odgovor z gotovostjo poda šele zdravnik oziroma specialist ( ortoped ali fiziater ). Šele, ko specialist s slikanjem pregleda hrbtenico, se spozna, da je za bolečino v nogah kriva hrbtenica. Ne čudite se, če slikanje ne pokaže drastičnih odstopanj.
Na podlagi slik se osebni zdravnik odloči za fizioterapijo, šele, če bolečina ne popusti po fizioterapiji, se specialist odloči za magnetno resonanco, ki je dosti bolj natančna vrsta slikanja.

Magnetna resonanca (MR) hrbtenice

MR hrbtenice je natančna, neškodljiva in neboleča metoda slikanja na osnovi visokofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Prednost MR je v tem, da omogoča slikanje v vse smeri in prikaže tako mehka kot trda tkiva.
Namen slikanja je opredeliti za kakšne težave gre in določiti mesto težave v hrbtenici.
Slikanje traja povprečno 45 minut, na izvide počakate od 7 do 14 dni. Z izvidi se oglasite pri zdravniku, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.
MR se izvaja na napotnico in samoplačniško ( 1 ).

Magnetna resonanca

Magnetna resonanca je najbolj uporabna diagnostična metoda v ortopediji.

Kdaj obiskati zdravnika zaradi bolečin v nogah?

Zdravnika je potrebno obiskati, ko bolečina traja več kot dva tedna. Osebni zdravnik vas bo napotil na slikanje spodnjega dela hrbtenice, da se ugotovi vzrok za bolečine v nogah zaradi hrbtenice.

Ko je živec toliko časa utesnjen – mehanično pritisnjen, potem v živcu pride do sprememb, ki se lahko kažejo s pekočo bolečino v nogi, mravljinčenjem in krči, ki lahko spremlja bolnika vse življenje. Takrat je obisk zdravnika že pozen, saj v takih primerih pride v poštev operacija.

Zdravljenje bolečin v nogah zaradi hrbtenice

Zdravljenje bolečin v nogah zaradi hrbtenice se zdravniki lotijo sistematično. Najprej opravijo natančen posvet z bolnikom in na podlagi tega se odločijo za slikanje in ali fizioterapijo. Na žalost se za oboje čaka oziroma je čakalna vrsta za fizioterapijo še največji problem.
Zdravnik vam lahko predpiše tudi zdravila za lajšanje bolečin in ali antirevmatike, če so potrebni.
Kadar fizioterapija ni odpravila bolečin, se zdravnik odloči, da vas napoti k specialistu ortopedu. Le ta se nadaljnje odloči za slikanje z magnetno resonanco, da se bolj natančno določi vzrok bolečin.
Na podlagi izvidov se skupaj s pacientom lahko odločata tudi za operativni poseg.

Kaj lahko storite sami, ko imate bolečine v nogah zaradi hrbtenice?

Ko so bolečine v nogah zaradi hrbtenice znosne in so se pojavile prvič, lahko veliko storite sami, da se to ne bi ponavljalo. Enostavna bolečina hrbtenice ali nog, še niso vzrok za zaskrbljenost. Posvetite se redni telovadbi, poskrbite za svojo telesno težo in z magnetno terapijo, težavo lahko odpravite sami.

Redna telovadba

Redna, vsakodnevna telovadba je za zdravo hrbtenico ključna. S pravilnimi vajami, ko razbremenite hrbtenico, se lahko izognete tako išiasu kot herniji.

bolečine v nogah zaradi hrbtenice, redna telovadba

Pravilna telesna teža

Le pravilna telesna teža, glede na vašo višino, spol in starost, je zdrava za vaše noge in hrbtenico.
Dejstvo: če imate 10% previsoko telesno težo je obremenitev za vaše telo 50% večja kot s pravilno telesno težo.
Zato poskrbite za vsakodnevno aktivnost ter zdravo, uravnoteženo prehrano, da bo telesna teža primerna.

Fizioterapija za bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Fizioterapija se priporoča, ko je pacient sposoben pravilno izvajati vaje. To je takrat, ko akutna bolečina mine. Fizioterapevt pokaže pravilno izvajanje vaj, ki bodo poskrbele za izboljšanje, razvijanje in ohranjanje gibljivost sklepov. S fizioterapijo dosežemo tudi:

  • čvrstost kosti,
  • mišično zmogljivost,
  • ravnotežje telesa,
  • koordinacijo gibanja,
  • splošno telesno vzdržljivost,
  • funkcionalne gibalne vzorce.

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice: fizioterapija

Fizioterapija ima mnogo prednosti, če imate bolečine v nogah zaradi hrbtenice: zasebna fizioterapija Maribor

Magnetna terapija pri bolečinah v nogah in v hrbtenici

Magnetna terapija je uspešna pri bolečinah v nogah in ali v hrbtenici, kar je dokazala klinična študija na 61. pacientih, ki so bili operirani zaradi utesnitve živca. Magnetna terapija se je dokazala za uspešno metodo, saj krepi kostno premostitev pri ledvenih spinalnih fuzijah ( 2 ).

Magnetna terapija Magus je namenjena domači uporabi, ko si bolnik z bolečinami v nogah ali hrbtenici lahko na povsem varen in učinkovit način lajša bolečine kar doma.

Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine v križu. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu ( 3 ), vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije. Zakaj je magnetnoterapija tako uspešna vrsta terapije, vam na povezavi razloži tudi Prim. dr. Jože Barovič, dr.med., spec. fiziater.

Magnetna terapija Magus je varna in učinkovita metoda lajšanja bolečin v nogah in hrbtenici, ki je enostavna za uporabo kar doma.

Vaje za hrbtenico

VIR ( 1 ): magnetna resonanca hrbtenice

VIR ( 2 ): klinična študija na 61. pacientih ( ang. )

VIR ( 3 ): zdravstveni dom Ljutomer na oddelku za fizioterapijo uporablja magnetno terapijo Magus

 

Pogosta vprašanja o bolečinah v nogah zaradi hrbtenice:

Vzrok za bolečine v nogah zaradi hrbtenice?

Vzrok je lahko išias, hernija diska, degenerativne spremembe v hrbtenici…

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.