Bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice so zelo pogoste bolečine, ki sodijo med bolečine v sklepih, saj je hrbtenica najkompleksnejši sklep v našem telesu. Ker vzdolž hrbtenice potuje glavno živčevje za naše noge in roke, je hrbtenica velikokrat vzrok za bolečine v nogah. Kaj povzroča takšne bolečine in kako prepoznati, da je vzrok v hrbtenici? Kako si bolečine v nogah lahko lajšamo in kdaj obiskati zdravnika? Preberite:

Vzroki za bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Vzroki za bolečine v nogah zaradi hrbtenice so različni. Pri nekaterih primerih se bolečina razvije zaradi naglega giba ali dviga težkega bremena, pri drugih bolečina nastaja postopno. Pri nekaterih bolnikih bolečina začne v spodnjem delu hrbtenice in se širi v noge, drugi bolniki nikoli ne čutijo bolečine v hrbtenici, ampak samo v nogah, pa je vendar vzrok v hrbtenici.

Bolečine v križu

bolecine v krizu

Bolečine v križu so velikokrat vzrok za bolečine v nogah. Na povezavi preberite vse kar morate vedeti, da bi odpravili bolečino v križu.

Bolečine v križu so velikokrat vzrok za bolečine v nogah, saj je križni del hrbtenice zelo obremenjen. Obremenitev križa je v današnjem času zelo prisotna, bolj kot zaradi fizičnega dela, tudi zaradi nepravilne drže in veliko sedenja. Kar zamislite se, koliko časa presedite in pomislite ali je vaša drža med hojo ali športom, pravilna.
Vse to je vzrok za bolečine v križi in posledično tudi v nogah.

Išias

Išias je bolečina, ki se širi vzdolž bedrnega živca. Vzrok te bolečine je draženje korenine hrbteničnega živca na sakralnem predelu hrbtenice. Bolečina običajno seva s spodnjega dela ledvenega predela hrbtenice navzdol po nogi.

bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Več o mravljincih v nogi si preberite v prispevku na temo: mravljinci v nogah
(kako prepoznati in odpraviti mravljince v nogah).

Hernija diska

Hernijo diska spremlja topa bolečina, ki se začne v križu, potem se lahko prestavi v nogo, ob bolečini pa imamo lahko tudi nevrološke simptome, kot je mravljinčenje – glede na to, na kateri živec je pritisnjen. Bolečini v nogi se nato lahko pridruži oslabelost, potem tudi bolečina v nogi mine in ostane samo oslabelost oziroma pareza.

Degenerativne spremembe hrbtenice

Degenerativne spremembe hrbtenice se začnejo že v drugem desetletju življenja in prizadenejo veliko večino ljudi. Posledice degenerativnih sprememb se običajno čutijo po 50. letu starosti. So posledica pridobljenih dejavnikov, saj gre za degeneracijo, ki je povezana s staranjem bolnika. Pogosto se težave začnejo z bolečinami v križu, nato pa se širijo v nogo.

Degenerativne spremembe hrbtenice so težava današnjega časa, saj zaradi pretežno sedečega dela hrbtenica zelo trpi.

Prepoznavanje bolečin v nogah zaradi hrbtenice

Kako vemo, da je vzrok bolečin v nogah zaradi hrbtenice? To si mnogokrat težko odgovorimo, odgovor z gotovostjo poda šele zdravnik oziroma specialist ( ortoped ali fiziater ). Šele, ko specialist s slikanjem pregleda hrbtenico, se spozna, da je za bolečino v nogah kriva hrbtenica. Ne čudite se, če slikanje ne pokaže drastičnih odstopanj.
Na podlagi slik se osebni zdravnik odloči za fizioterapijo, šele, če bolečina ne popusti po fizioterapiji, se specialist odloči za magnetno resonanco, ki je dosti bolj natančna vrsta slikanja.

Magnetna resonanca (MR) hrbtenice

MR hrbtenice je natančna, neškodljiva in neboleča metoda slikanja na osnovi visokofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Prednost MR je v tem, da omogoča slikanje v vse smeri in prikaže tako mehka kot trda tkiva.
Namen slikanja je opredeliti za kakšne težave gre in določiti mesto težave v hrbtenici.
Slikanje traja povprečno 45 minut, na izvide počakate od 7 do 14 dni. Z izvidi se oglasite pri zdravniku, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.
MR se izvaja na napotnico in samoplačniško ( 1 ).

Magnetna resonanca

Magnetna resonanca je najbolj uporabna diagnostična metoda v ortopediji.

Kdaj obiskati zdravnika zaradi bolečin v nogah?

Zdravnika je potrebno obiskati, ko bolečina traja več kot dva tedna. Osebni zdravnik vas bo napotil na slikanje spodnjega dela hrbtenice, da se ugotovi vzrok za bolečine v nogah zaradi hrbtenice.

Ko je živec toliko časa utesnjen – mehanično pritisnjen, potem v živcu pride do sprememb, ki se lahko kažejo s pekočo bolečino v nogi, mravljinčenjem in krči, ki lahko spremlja bolnika vse življenje. Takrat je obisk zdravnika že pozen, saj v takih primerih pride v poštev operacija.

Zdravljenje bolečin v nogah zaradi hrbtenice

Zdravljenje bolečin v nogah zaradi hrbtenice se zdravniki lotijo sistematično. Najprej opravijo natančen posvet z bolnikom in na podlagi tega se odločijo za slikanje in ali fizioterapijo. Na žalost se za oboje čaka oziroma je čakalna vrsta za fizioterapijo še največji problem.
Zdravnik vam lahko predpiše tudi zdravila za lajšanje bolečin in ali antirevmatike, če so potrebni.
Kadar fizioterapija ni odpravila bolečin, se zdravnik odloči, da vas napoti k specialistu ortopedu. Le ta se nadaljnje odloči za slikanje z magnetno resonanco, da se bolj natančno določi vzrok bolečin.
Na podlagi izvidov se skupaj s pacientom lahko odločata tudi za operativni poseg.

Kaj lahko storite sami, ko imate bolečine v nogah zaradi hrbtenice?

Ko so bolečine v nogah zaradi hrbtenice znosne in so se pojavile prvič, lahko veliko storite sami, da se to ne bi ponavljalo. Enostavna bolečina hrbtenice ali nog, še niso vzrok za zaskrbljenost. Posvetite se redni telovadbi, poskrbite za svojo telesno težo in z magnetno terapijo, težavo lahko odpravite sami.

Redna telovadba

Redna, vsakodnevna telovadba je za zdravo hrbtenico ključna. S pravilnimi vajami, ko razbremenite hrbtenico, se lahko izognete tako išiasu kot herniji.

bolečine v nogah zaradi hrbtenice, redna telovadba

Pravilna telesna teža

Le pravilna telesna teža, glede na vašo višino, spol in starost, je zdrava za vaše noge in hrbtenico.
Dejstvo: če imate 10% previsoko telesno težo je obremenitev za vaše telo 50% večja kot s pravilno telesno težo.
Zato poskrbite za vsakodnevno aktivnost ter zdravo, uravnoteženo prehrano, da bo telesna teža primerna.

Fizioterapija za bolečine v nogah zaradi hrbtenice

Fizioterapija se priporoča, ko je pacient sposoben pravilno izvajati vaje. To je takrat, ko akutna bolečina mine. Fizioterapevt pokaže pravilno izvajanje vaj, ki bodo poskrbele za izboljšanje, razvijanje in ohranjanje gibljivost sklepov. S fizioterapijo dosežemo tudi:

  • čvrstost kosti,
  • mišično zmogljivost,
  • ravnotežje telesa,
  • koordinacijo gibanja,
  • splošno telesno vzdržljivost,
  • funkcionalne gibalne vzorce.

Bolečine v nogah zaradi hrbtenice: fizioterapija

Fizioterapija ima mnogo prednosti, če imate bolečine v nogah zaradi hrbtenice: zasebna fizioterapija Maribor

Magnetna terapija pri bolečinah v nogah in v hrbtenici

Magnetna terapija je uspešna pri bolečinah v nogah in ali v hrbtenici, kar je dokazala klinična študija na 61. pacientih, ki so bili operirani zaradi utesnitve živca. Magnetna terapija se je dokazala za uspešno metodo, saj krepi kostno premostitev pri ledvenih spinalnih fuzijah ( 2 ).

Magnetna terapija Magus je namenjena domači uporabi, ko si bolnik z bolečinami v nogah ali hrbtenici lahko na povsem varen in učinkovit način lajša bolečine kar doma.

Magnetna terapija Magus je varna in učinkovita metoda lajšanja bolečin v nogah in hrbtenici, ki je enostavna za uporabo kar doma.

Vaje za hrbtenico

VIR ( 1 ): magnetna resonanca hrbtenice

VIR ( 2 ): klinična študija na 61. pacientih ( ang. )

 

Pogosta vprašanja o bolečinah v nogah zaradi hrbtenice:

Vzrok za bolečine v nogah zaradi hrbtenice?

Vzrok je lahko išias, hernija diska, degenerativne spremembe v hrbtenici…

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.