Osteoartroza je najpogostejša sklepna revma, ki spada pod vrsto artroze, kjer se ravno tako kot pri osteoartrozi obrabi hrustanec v sklepu.

Ker vas zagotovo zanima tudi artroza, vas vabim, da si preberete natančen prispevek o tej bolezni na povezavi.
Če vas zanima, kako se kaže, kakšne so posledice in kaj lahko storite sami, če imate osteoartrozo, vas vabim k branju…

Kaj je osteoartroza? – definicija

Osteoartroza je raznolika degenerativna bolezen sinovialnih sklepov. To so sklepi, ki imajo velik obseg gibanja: koleno, gleženj, kolk, rama…
Glavna znančilnost osteoartroze je prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca. Se pravi, prvo bolezen napade hrustanec v sklepu, kasneje lahko nastopi tudi vnetje, ki lahko povzroči spremembe na sklepu in obsklepnih strukturah.
Osteoartroza je tudi najpogostejša kronična bolezen, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let. Najpogostejša osteoartroza starostnikov je na kolenih, kolku in sklepih rok.

Pri osteoartrozi gre za obrabo hrustanca v sklepu, ki se kasneje lahko prevesi tudi v vnetje, kar imenujemo OSTEOARTRITIS  – to je najpogostejša vrsta artritisa. Oboje je posledica obrabe hrustanca v sklepu. Osteoartritis so degenerativne spremembe sklepov, ki najpogosteje prizadene starejše osebe, čeprav se lahko pojavi v kateri koli življenjski dobi.

Artroza sklepov Magus.si
Na sliki sklepa je jasno vidna neravna, napokana površina hrustanca; to je osteoartroza, napogostejša bolezen, ki spada pod ARTROZO.

Znaki osteoartroze

Klinično se bolezen kaže z bolečino in omejeno gibljivostjo. Kasneje se temu pridruži še škrtanje v sklepu, sklepni izliv, oslabelost mišic, zadebeljen sklep, ki je nepravilne oblike. Običajno se pri osteoartrozi pojavlja pet najpogostejših znakov:

 • sklepna bolečina
 • okorelost
 • otečen in / ali razoblikovan sklep
 • omejena gibljivost sklepa
 • škrtanje in škripanje v sklepu

Znaki osteoartroze na začetku bolezni so bolečine le po telesni aktivnosti, kasneje, ko bolezen napreduje, pa tudi bolečina med mirovanjem. Bolniki z osteoartrozo se zato srečujejo s težavami na delovnem mestu, pri športnih aktivnostih in pri domačih opravilih.
V napredovani fazi bolezni je močno zmanjšana kvaliteta pacientovega življenja. Bolečina se razvija postopno, je topa in globoka ter povzroča nelagodje.

 

Osteoartroza je velik socialno – ekonomski problem, saj je bolezen zelo razširjena med starejšimi in pričakovati je porast, glede na to, da se prebivalstvo hitro stara.

 

Vrste osteoartroze

Osteoartrozo delimo glede na to, ali je ta bolezen nastala zaradi predhodnih težav, bolezni ali poškodb; ali je to osnovna bolezen, ki nima predhodnega vzroka.
Vzroki za nastanek osteoartroze so mnogi, včasih tudi zdravniki ne vedo, kaj je točen vzrok pri posameznemu pacientu. Včasih tudi osebni zdravnik pacienta ne more ločiti med obema vrstama osteoartroze, ki pa sta:

 

OBRABA-HRUSTANCA-OSTEOARTROZA
OSTEOARTROZA ni omejena le na hrustančni del sklepa, v bolezen so zajeti tudi vezivno tkivo, vezi, mišice… Na sliki je viden poškodovan meniskus.

Primarna osteoartroza

 je bolezen, ki nastane na predhodno normalnem, zdravem sklepu. Za to vrsto so vzroki dednost in vpliv drugih rizičnih dejavnikov, kot so: spol, starost, hormonsko neravnovesje, prehrana, debelost…
Starost je najtesneje povezana s pojavom te bolezni, močan dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoartroze pa je tudi debelost. Zato je športna aktivnost in zdrava prehrana dobra prevetiva.

Sekundarna osteoartroza

je bolezen, ki je nastala zaradi že znanih predhodnih obolenj ali poškodb. Vzrok so predhodna obolenja lokomotornega aparata, kot so: prirojene ali razvojne motnje, poškodbe in vnetja sklepov, mehanične obremenitve zaradi športa.

Danes osteoartroze ne razumemo kot neizbežen del staranja, temveč jo povezujemo tudi s sistemskim metabolizmom. Ločiti med obema vrstama te bolezni je težko, saj je ta bolezen povezana s številnimi dejavniki.

Ko govorimo o vrst te bolezni, je odvisno tudi za kateri sklep gre. Čeprav je osteoartroza znana za katerikoli sklep, je najpogostejša:

 • osteoartroza kolena
 • osteoartroza kolka
 • osteoarotroza rok
 • osteoartroza stopala ( hallux valgus )
 • osteoartroza hrbtenice ( spondiloartroza )

 

Kako zdravimo osteoartrozo?

Osteoartroza in njeno zdravljenje je zelo odvisno od bolnika, ki se zdravi. Potreben je temeljit posvet z zdravnikom, predvsem pa odločitev, kakšnega zdravljenja si želite.
Zaenkrat na tržišču še ni zdravila, ki bi preprečila nastanek bolezni oz. bi nastalo osteoartrozo pozdravilo.
Trenutno so uveljavljeni in sprejeti ukrepi in zdravila, ki predvsem lajšajo težave, ki so nastale in zavirajo hitro napredovanje, njihov cilj je:

 

 • lajšanje bolečin v sklepih
 • zmanjšanje okorelosti sklepov
 • izboljšanje gibljivosti sklepov

 

Izobraževanje pacienta

Osteoartroza je bolezen, ki se praviloma zdravi konzervativno, le v skrajnih primerih operativno. Zato je izobraževanje pacienta o bolezni in o načinu življenja z njo, ključnega pomena. Osebni zdravnik pouči pacienta, kako naj prilagodi svoje življenje, da bo bolezen lažje prenašal. Večkrat je potrebna tudi razbremenitev na delovnem mestu.
Poučeni in telesno dejavni pacienti, ki se vključijo v terapevtske skupine, imajo manj bolečin, manjkrat obiščejo zdravnika in manj posegajo po zdravilih.

 

Fizikalno zdravljenje

je nujno za vsakega pacienta, ki boleha za to boleznijo. Naj še tako boli, na dan bi bilo dobro hoditi vsaj 30 min, po ravnem terenu. Kadar je osteoartroaza že zelo napredovana, priporočamo hojo z razbremenitvijo bolečega sklepa, s pomočjo bergle ali palice.
Kadar gre za osteoartrozo hrbtenice, ki jo imenujemo spondiloartroza, priporočamo pravilno vsakodnevno držo, ter krepitev trebušnih in hrbtnih mišic; izogibati se dvigovanju bremen, dolgemu sedenju in sunkovitim zasukom.

Osteoartroza

Hoja s pomočjo palic, po ravnem terenu je priporočljiva za bolnike z osteoartrozo. Palice nudijo oporo, da se sklepi razbremenijo.

Elektromagnetna terapija Magus

je vrsta fizikalne terapije na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se v zdravstvu uporablja že vrsto let. Za bolnike, ki imajo osteoartrozo je priporočljiva metoda lajšanja bolečin v sklepih, povrnitvi gibljivosti in zaviranju te zahrbtne bolezni, ker:

 • je neboleča terapija brez neželenih stranskih učinkov
 • delovanje v globino sklepa, do hrustančnih celic, ki jih regenerira
 • izvajate jo lahko doma, 2x na dan, saj si jo lahko izposodite na dom
 • je v obliki blazine, zato je enostavna za uporabo brez debelih navodil

 

O pozitivnim vplivu elektromagnetne terapije na celični nivo hrustanca je bila izvedena klinična raziskava, ki močno potrjuje uporabo te vrste terapije za bolnike z osteoartrozo.
Klinično raziskavo z naslovom: Vplivi elektromagnetne terapije na hrustanec sinovialnih sklepov si lahko preberete na tej povezavi: TUKAJ.

Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo
Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo

Zdravljenje z zdravili

Paracetamol je zdravilo, ki ga pacientu predpiše zdravnik za lajšanje bolečin pri osteoartrozi.
Mazila, kreme ali gele si navadno bolniki poiščejo v lekarni sami. Tovrstna pomoč je zprimerna za tiste bolnike, ki imajo zaradi drugih bolezni predpisanih že veliko medikamentov – tablet.

Nesteroidne antirevmatike predpiše zdravnik tistim, ki imajo poleg osteoartroze že vnet sklep, ki se odraža v izraziti oteklini in bolečini.
Opiat se predpiše bolnikom s hudimi bolečinami, ki se ne odzivajo na ostala zdravila proti bolečinam.
Vbrizganje hialuronske kisline v sklep je metoda, ki se uporablja pri kolenu. Je samoplačniška, zavarovalnica je ne krije.

 

Pri vsakem medikamentu je potrebno natančno prebrati navodila ter neželene stranske učinke; nujno se posvetujte z zdravniku o tem, če imate že predpisana druga zdravila.

 

Operativno zdravljenje

je potrebno takrat, ko ste z zdravnikom izčrpali vse ostale možnosti, je bolečina prehuda in vaša kvaliteta življenja zaradi bolečin okrnjena. To je navadno v napredovani fazi osteoartroze, ko bolečina ne pojenja tudi v mirovanju.
Poznamo dve vrsti operativnega zdravljenja:

 

 • osteotomija je operativno zdravljenje sklepa, pri katerem popravijo nepravilni položaj kosti in s tem izboljšajo delovanje in zmanjšajo obremenitev sklepa. Pri pravilno izbranih bolnikih, ki še niso kandidati za sklepno protezo, to pomeni, olajšanje bolečine in preprečitev napredovanja osteoartroze.
 • zamenjava bolnega sklepa praviloma odpravi bolečino, povrne gibljivost in kakovost življenja. Vendar tveganje vedno obstaja, kot pri vsaki operaciji. Na uspešnost operacije zamenjave sklepa vplivajo: pravi čas operacije, operater, priprava pacienta na poseg, od postopka po operaciji in rehabilitacija.

 

Kaj lahko storite sami?

Kaj lahko storite sami, ko ugotovite, da imate osteoartrozo sklepa? Največ zagotovo vi sami. Naj vas ne bo strah, invalidnosti zaradi osteoartroze je malo.
Morda bo potrebno spremeniti življenjski slog ali navade / razvade, a tudi osteoartrozi se lahko uspešno zoperstavite.
Tukaj je nekaj nasvetov in dobrih praks, ki so se izkazali za dobre:

 

 • skrbite za telesno težo, pravilno prehrano
 • krepite mišice z raztegovalnimi vajami in 30 minut na dan hodite
 • pri obremenitvah bolečega sklepa uporabljajte pomoč ( bergle, palice )
 • izogibajte se dvigovanju težkih bremen
 • v službi poskrbite za razbremenitev

 

Izposoja magnetne terapije Magus na dom

Izposoja magnetne terapije na domu je ena izmed možnosti, da tovrstno terapijo preizkusite in se prepričate, kako vam pomaga. Njena prednost je vsekakor ta, da vam ni potrebno od doma, saj vam jo pripeljemo na dom. Prednosti Magus blazine:

 

 • uporaba doma, v postelji, na kavču, pred televizorjem
 • dve terapiji na dan
 • brez neželenih stranskih učinkov
 • v obliki blazine za lažjo uporabo
 • enostavna uporaba, brez dolgih navodil
 • pripeljemo, razložimo in namestimo
Za izposojo naše blazine Magus na dom
Za izposojo naše blazine Magus na dom - klikni na sliko

Vaje, ki so primerne za ljudi z bolečinami v kolenu:

VIRI:
1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11900312

 

Najpogostejša vprašanja o osteoartrozi

 

Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza s krajšavo OA je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki prizadene kar polovico starejših od 65 let.

Kako zdravimo OA?

OA zdravimo z zdravilifizikalno, redkeje operativno. Magnetna terapija dokazano pomaga pri zdravljenju.

Katere osteoartroze so najpogostejše?

Najpogostejše osteoartroze so:
– OA kolena
– OA kolka
– OA rok

Zdravnik mi je diagnosticiral osteoartrozo, kaj lahko storim?

Čim bolj se izobrazite o tej bolezni, da ugotovite, kako lahko pripomorete k lajšanju te bolezni.
Magnetna terapija je ena izmed terapij, ki regenerira sklepe.

Je magnetna terapija Magus uspešna pri OA?

Magnetna terapija Magus je nadvse uspešna pri OA saj deluje celično, prodre v globino sklepa.

Ali se lahko osteoartroza sklepa preseli na drugi sklep?

Ne.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.