Recimo, da vas zanima masaža hrbta, ker čutite bolečine v križu.

Ali veste, da skoraj 80% ljudi vsaj enkrat v življenju doživi bolečine v križuBolečine v spodnjem delu hrbta so ena najpogostejših težav, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. Sedeči življenjski slog, stres, pa tudi napačna telesna drža so le nekateri od dejavnikov, ki lahko prispevajo k neprijetnim občutkom in omejujočim bolečinam v križu.

V takih trenutkih se mnogi obračajo k različnim metodam za lajšanje bolečin, in med njimi izstopa terapevtska moč masaže hrbta. Masaža hrbta ne le ponuja sprostitev, ampak se je izkazala tudi kot učinkovita rešitev za lajšanje bolečin v križu.

Kako lahko masaža hrbta pomaga pri različnih oblikah bolečin v križu

 1. Sprostitev napetih mišic: Masaža hrbta cilja na napete mišice, ki pogosto prispevajo k bolečinam v križu. Strokovno izvedena masaža lahko sprosti mišične vozle in poveča pretok krvi v prizadeto območje, kar posledično zmanjšuje napetost in nelagodje.
 2. Izboljšanje gibljivosti: Bolečine v križu pogosto omejujejo gibanje in povzročajo nelagodje pri vsakodnevnih opravilih. Masaža hrbta lahko prispeva k povečanju gibljivosti sklepov, kar pomaga pri lažjem izvajanju vsakodnevnih dejavnosti.
 3. Zmanjšanje stresa in anksioznosti: Stres je pogosto povezan s pojavom bolečin v križu. Masaža ne le sprošča fizično napetost, temveč tudi zmanjšuje raven stresnih hormonov, kar lahko pozitivno vpliva na zmanjšanje bolečin in izboljšanje splošnega počutja.
 4. Masaža hrbta spodbuja sproščanje endorfinov, naravnih “hormonov sreče”*, ki delujejo kot naravni analgetiki. To lahko pomaga zmanjšati občutek bolečine in poveča občutek dobrega počutja.

Ob upoštevanju teh argumentov postaja jasno, da masaža hrbta ni le razkošje, ampak tudi pomembno orodje v boju proti bolečinam v križu.

V nadaljevanju bloga bomo raziskali različne tehnike masaže in korake, ki jih lahko uporabite doma ali s pomočjo strokovnjaka, da omilite bolečine in ponovno pridobite udobje v svojem vsakdanjem življenju.

Kaj je masaža hrbta in kako deluje

Masaža hrbta je terapevtska tehnika, ki vključuje manipulacijo mehkih tkiv v predelu hrbta, vključno z mišicami, ligamenti*, in fascijo*. Gre za starodavno umetnost zdravljenja, ki jo najdemo v različnih kulturah po svetu.

Masaža hrbta se izvaja z uporabo različnih tehnik, pritiskov in gibanj, namenjenih sproščanju napetosti, izboljšanju krvnega obtoka ter spodbujanju splošnega počutja.

Poleg zgornjih štirih koristi, ki so omenjene uvodoma, ima masaža hrbta tudi pomemben psihološki učinek. Dotik in pozornost, ki ju prejmete med masažo, lahko pripomoreta k občutku varnosti, sprostitve in celostnega blagostanja.

Obenem masiranje hrbtišča (na pravilen način) spodbuja tudi boljši krvni obtok v predelu hrbta. To pomeni, da se v mišice dostavlja več kisika in hranil, kar lahko pospeši proces regeneracije po npr. športnih poškodbah ter zmanjša vnetja.

masaza-hrbta-tehnike

Katera so osnovna načela in tehnike masaže hrbta v križu

 1. Sproščanje: Masaža hrbta temelji na načelu sproščanja. Masaža naj bi zmanjšala napetost in stres v mišicah ter sprostila zakrčena tkiva. S pravilno izvedbo masaže se vzpostavi boljše ravnovesje med telesom in umom.
 2. Krvni obtok: Povečanje krvnega obtoka je ključno načelo masaže. Boljši pretok krvi v mišice pripomore k večji dostavi kisika in hranil, kar spodbuja regeneracijo tkiv in zmanjšuje vnetja.
 3. Limfna drenaža: Masaža hrbta lahko pospeši limfno drenažo*, kar pomaga odstranjevati toksine in odvečno tekočino iz tkiv. To je zlasti koristno pri zmanjševanju oteklin.
 4. Mobilizacija tkiv: Tehnike masaže se osredotočajo na mobilizacijo mehkih tkiv, vključno z mišicami, fascijo in ligamenti. To pripomore k izboljšanju gibljivosti in preprečevanju omejitev v sklepih.
 5. Stimulacija akupresurnih točk: Masaža hrbta pogosto vključuje pritisk na akupresurne točke*. Stimulacija teh točk naj bi izboljšala pretok energije (chi) skozi telo in zmanjšala blokade, ki lahko povzročajo nelagodje.

Osnovne tehnike masaže hrbta:

 1. Gnetenje (Kneading): Ta tehnika vključuje uporabo prstov, rok in palcev za gnetenje mišic. Gnetenje pomaga sprostiti mišične vozle in izboljšati cirkulacijo.
 2. Drgnjenje (Effleurage): Gre za gladke, enakomerne poteze, ki se izvajajo v smeri srca. Drgnjenje ogreje mišice in pripravi tkiva na bolj intenzivne tehnike masaže.
 3. Potiskanje (Petrissage): S to tehniko terapevt uporablja pritisk, da zgrabi in dvigne mišična tkiva. To pomaga pri sproščanju napetosti in izboljšuje prožnost mišic.
 4. Vibracije (Vibration): Vibracije vključujejo rahlo stresanje ali tresenje mišic. To pomaga sprostiti napetost in izboljšati pretok krvi v tkivih.
 5. Trigger Point Masaža: Terapevt identificira točke napetosti ali “trigger točke” in izvaja pritisk na te točke, kar pomaga pri raztapljanju mišičnih vozlov.
 6. Stisnjeni Pritisk (Compression): S to tehniko se izvaja pritisk na določena območja hrbta s pomočjo dlani, komolca ali drugih delov roke. To pomaga pri sproščanju napetosti in izboljšanju cirkulacije.
 7. Integracija Raztezanja: Dodajanje blagih razteznih gibov med masažo lahko poveča gibljivost in sprostitev v sklepih.

Pri izvajanju masaže je ključna tudi komunikacija med maserjem in prejemnikom masaže. Vsak posameznik je edinstven, zato je pomembno prilagoditi tehniko masaže glede na potrebe in preference posameznika.

Kako masirati hrbet v ledvenem oz. križnem predelu [postopek]

Masaža križa je lahko učinkovit način za sprostitev napetosti in zmanjšanje bolečin v spodnjem delu hrbta. Tu so osnovni koraki za masažo križa:

1. Priprava:

 • Poskrbite, da je okolje udobno in sproščeno. Izberite tiho okolje in uporabite udobno podlago.
 • Poskrbite, da so vaše roke čiste in toplo ogrete, da ne bo neprijetno za prejemnika masaže.

2. Ostanite v stiku z osebo:

 • Vprašajte prejemnika, kako se počuti, in se prepričajte, da se počuti udobno s postopkom masaže.
 • Prilagodite pritisk glede na želje in udobje prejemnika.

3. Drgnjenje za segrevanje:

 • Začnite s tehniko drgnjenja (effleurage), da ogrejete mišice. Uporabite gladke poteze in se osredotočite na spodnji del hrbta.
 • Premikajte se po hrbtenici in območju križa.

4. Gnetenje mišic:

 • Nadaljujte z gnetenjem (kneading) mišic. Uporabite prste, palce ali dlani za poteze v obliki kroga na obeh straneh hrbtenice.
 • Poudarek naj bo na spodnjem delu hrbta in bočnih mišicah.

5. Uporaba pritiska na t.i. trigger točke:

 • Poiščite morebitne trigger točke ali občutljive točke na mišicah in uporabite nežen pritisk s prsti ali palcem.
 • Pritiskajte nežno in povečujte intenzivnost po potrebi.

6. Raztezanje:

 • Vključite nežne raztezne gibe. Poskusite s previdnim dvigovanjem kolen prejemnika proti prsim, da raztegnete spodnji del hrbta.
 • Nežno premikajte noge stran od telesa, da raztegnete bočne mišice.

7. Uporaba vibracij:

 • Po potrebi vključite rahle vibracije s tresenjem rok ali prstov na območju križa. To lahko pomaga sprostiti napetost.

8. Končajte s potegi in drgnjenjem:

 • Zaključite masažo s potezami drgnjenja, da umirite mišice in sprostite območje.
 • Pustite, da se prejemnik počuti udobno po končani masaži.

Ne pozabite, da je ključnega pomena prilagoditi pritisk in intenzivnost masaže glede na posameznikove potrebe. Če oseba doživlja hude bolečine ali če je prisotna kakršna koli zdravstvena težava, se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom za zdravje, preden se lotite masaže.

Preberite še:

masaza-hrbta-in-kriza-razlike

Kako dolgo naj traja masaža hrbta v križnem predelu

Trajanje masaže v križnem predelu hrbta je odvisno od več dejavnikov, vključno s posameznikovimi preferencami, stopnjo bolečine ali napetosti ter izkušnjami maserja. Splošno pravilo je, da masaža hrbta traja približno 30 do 60 minut, vendar je to le smernica.

Nekateri ljudje lahko uživajo v krajših masažah, ki so bolj usmerjene in specifične na določenem območju, kot je npr. križni predel. Drugi morda potrebujejo daljšo masažo, še posebej, če imajo izrazito napetost ali bolečine.

Kako pogosto se naj ponavlja masaža hrbta? Koliko krat masirati, da ni preveč

Število ponovitev masaže hrbta je odvisno od več dejavnikov, vključno z vašim zdravstvenim stanjem, cilji masaže, intenzivnostjo terapevtskega posega in osebnimi preferencami.

 • Če je cilj lajšanje kroničnih bolečin v križu ali napetosti, lahko potrebujete redne masaže za dosego dolgoročnih učinkov. V takih primerih se lahko masaža izvaja na tedenski ali mesečni ravni.
 • Če je cilj sprostitev in preventiva, morda zadostujejo manj pogoste masaže, na primer enkrat na mesec ali občasno.

Če imate specifične zdravstvene težave ali poškodbe, se posvetujte z zdravnikom ali terapevtom o optimalni pogostosti masaže glede na vaše stanje bolečine v križu.

Ali so, glede na to, da obstajajo različne bolečine v križu in različne bolečine v hrbtu, masaže za oboje vrst bolečin, enake

Masaže za različne vrste bolečin v križu in hrbtu se lahko razlikujejo glede na specifične potrebe posameznika. Različne tehnike masaže so lahko bolj ali manj učinkovite pri različnih vrstah bolečin. Na primer:

 1. Masaža za splošno sprostitev:
  • Če je cilj sprostitev in zmanjšanje stresa, so osnovne tehnike masaže, kot so drgnjenje (effleurage) in gnetenje (kneading), lahko enake ne glede na vrsto bolečin.
 2. Masaža za mišične napetosti:
  • Če je bolečina posledica mišičnih napetosti, so tehnike, kot so globoko gnetenje in uporaba pritiska na trigger točke, lahko bolj usmerjene v sprostitev napetih mišic v obeh predelih hrbta.
 3. Masaža za bolečine v križu:
  • Če je bolečina lokalizirana v spodnjem delu hrbta (križ), pridejo v poštev predvsem raztezanje, lajšanje pritiska in masaža ledvenega dela.
 4. Terapevtska masaža za posebne težave:
  • Če imate specifične zdravstvene težave, kot so npr. hernija diska ali skolioza, bi bilo priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za masažo ali fizioterapevtom, ki lahko prilagodi terapevtske pristope glede na vaše posebne potrebe.
 5. Masaža hrbta ob kroničnih bolečinah:
  • Pri kroničnih bolečinah je morda potrebna redna terapevtska masaža, ki vključuje kombinacijo različnih tehnik, prilagojenih posameznikovemu stanju.

Ključno je razumeti, da ni univerzalne masaže, ki bi ustrezala vsem. Pomembno je upoštevati individualne potrebe, zdravstveno stanje posameznika in specifične simptome bolečin.

Dodatno:

kako-dolgo-masirati-hrbtenico

Ali lahko masažo hrbta opravlja kdo od domačih, ki ni strokovno poučen o masiranju? Kakšne so morebitne posledice napačno izvajane masaže hrbta

Masažo hrbta lahko izvaja tudi oseba doma, vendar je pomembno, da upošteva nekaj ključnih nasvetov in previdnostnih ukrepov, saj lahko napačno izvajana masaža privede do neželenih posledic. Tu so nekateri vidiki, ki jih je treba upoštevati:

 1. Pravilna tehnika:
  • Oseba, ki izvaja masažo, bi morala imeti vsaj osnovno razumevanje pravilne tehnike masaže. To vključuje poznavanje gnetenja, drgnjenja, pritiska in drugih osnovnih tehnik.
 2. Prilagajanje intenzivnosti:
  • Upoštevati je treba individualne potrebe in tolerance prejemnika masaže. Pritisk naj bo začetno nežen in se postopoma povečuje glede na udobje prejemnika.
 3. Omejitev trajanja:
  • Daljše masaže niso vedno nujno boljše. Omejitev trajanja masaže lahko zmanjša tveganje za prekomerno napetost mišic ali druge težave.
 4. Izogibanje občutljivim območjem:
  • Izogibajte se občutljivim območjem, kot so hrbtenica, rebra in ledvena regija, zlasti če oseba nima ustrezne usposobljenosti.
 5. Upoštevanje zdravstvenih pogojev:
  • Če prejemnik masaže trpi zaradi določenih zdravstvenih stanj, kot so bolezni kože, krčne žile ali poškodbe, je pomembno, da se posvetuje s strokovnjakom pred izvajanjem masaže.
 6. Omejitev uporabe pritiska:
  • Prekomerni pritisk ali nenadne sile lahko povzročijo bolečine in poškodbe. Oseba, ki izvaja masažo, naj se zaveda svoje moči in pritiska, ki ga uporablja.

Posledice napačno izvajane masaže hrbta lahko vključujejo:

 • Napetost in bolečine: Prekomerni pritisk ali nepravilna tehnika masaže lahko povzročita dodatno napetost in bolečine v mišicah.
 • Modrice ali poškodbe: Nepravilno izvajanje masaže lahko privede do modric, izcedkov ali drugih poškodb na koži ali podkožju.
 • Poslabšanje zdravstvenega stanja: Pri ljudeh s specifičnimi zdravstvenimi pogoji, kot so vnetja, poškodbe živcev ali krvne žile, lahko napačna masaža poslabša zdravstveno stanje.
 • Neugodje in stres: Če masažo izvaja nekdo brez izkušenj, lahko prejemnik doživi neugodje in stres namesto sprostitve.

Če oseba nima izkušenj ali usposabljanja v masaži, je priporočljivo, da se za masažo posvetuje s strokovnjakom. Če se pojavijo težave ali, če oseba doživlja trajne bolečine po masaži, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Katere so druge možnosti odpravljanja bolečin v hrbtu zraven masaže. Med možnostmi navedi tudi magnetno terapijo

Poleg masaže obstaja več drugih možnosti za lajšanje bolečin v hrbtu. Vendar pa je pomembno opozoriti, da je učinkovitost različnih pristopov odvisna od vzroka bolečine v hrbtu, zato je pred začetkom kakršnega koli zdravljenja priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom. Nekatere možnosti, ki se uporabljajo za lajšanje bolečin v hrbtu, vključujejo:

 1. Fizioterapija:
  • Fizioterapevt lahko oblikuje prilagojen program vadb, vključno z vajami za krepitve mišic in izboljšanje gibljivosti.
 2. Toplotna terapija:
  • Uporaba toplote, na primer s toplo vodo, grelnimi blazinami ali toplimi obkladki, lahko pomaga sprostiti mišice in zmanjšati napetost.
 3. Hladna terapija:
  • Hladne obloge ali led lahko pomagajo zmanjšati vnetje in oteklino, zlasti pri akutnih poškodbah ali bolečinah.
 4. Vadba:
  • Redna vadba, zlasti vaje za križ in krepitev mišic trupa, lahko prispeva k izboljšanju telesne drže in preprečevanju bolečin v hrbtu.
 5. Akupunktura:
  • Akupunktura, tehnika tradicionalne kitajske medicine*, vključuje vstavljanje tankih igel v določene točke na telesu, kar naj bi uravnotežilo pretok energije in zmanjšalo bolečino.
 6. Kiropraktika:
  • Kiropraktiki se osredotočajo na prilagajanje hrbtenice in sklepov z namenom izboljšanja drže, zmanjšanja stresa na živčni sistem ter lajšanja bolečin.
 7. Magnetna terapija:
  • Magnetna terapija vključuje uporabo magnetnih polj za zdravljenje različnih težav, vključno z bolečinami v hrbtu.
 8. Zdravila:
  • NSAID (nesteroidna protivnetna zdravila), analgetiki ali mišični relaksanti so lahko predpisani za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja.
 9. Spremembe življenjskega sloga:
  • Spremembe v življenjskem slogu, kot so izboljšanje drže, pravilna dviganja bremen, nadzor telesne teže in izogibanje prekomernemu sedenju, lahko pomagajo preprečiti bolečine v hrbtu.

Vendar pa se pred začetkom kakršnega koli zdravljenja ali terapevtskega pristopa vedno posvetujte z zdravnikom ali drugim strokovnjakom za zdravje, ki vam bo lahko nudil individualna priporočila na podlagi vašega stanja.

Katere so najpogostejše napake pri masaži hrbta

Pri masaži hrbta se lahko pojavijo različne napake, ki lahko vplivajo na učinkovitost in udobje prejemnika masaže. Nekatere najpogostejše napake vključujejo:

 1. Pretrdi pritisk:
  • Ena najpogostejših napak je uporaba pretrdega pritiska med masažo. Prekomeren pritisk lahko povzroči bolečino in neprijetnost.
 2. Neustrezna tehnika gnetenja:
  • Nepravilna tehnika gnetenja lahko povzroči nelagodje in nepravilno sprostitev mišic.
 3. Prehitro gibanje:
  • Prehitro izvajanje masažnih gibov lahko zmanjša sprostitveni učinek masaže in ne omogoča mišicam, da se pravilno odzovejo na dotik.
 4. Ignoriranje občutljivih območij:
  • Maserji včasih spregledajo občutljiva območja, kot so hrbtenica, rebra ali sklepi, kar lahko privede do neugodja ali celo poškodb.
 5. Pomanjkanje segrevanja pred globoko masažo:
  • Pomanjkanje segrevanja mišic pred globoko masažo lahko poveča tveganje za nelagodje ali poškodbe.

 

Dodatne informacije:

Samomasaža hrbta

Samomasažahrbta

Terapevtska masaža hrbta

Masaža hrbta postopek

 
 

Iz našega portala na Hrvaškem:

Nekateri ponudniki, ki ponujajo masažo hrbta v Sloveniji

V Sloveniji je možno naštevati masažo hrbta pri različnih ponudnikih. Tu so nekaj ponudnikov, ki ponujajo masažo hrbta:

 1. Kuponko.si nudi masaže hrbta pri različnih ponudnikih, na primer 30-minutna sproščujoča masaža hrbta za ženske v Mariboru, pri ceni 19,90 € 1.
 2. Relive Center ponuja terapevtsko masažo hrbta, ki vsebuje različne masažne tehnike, odvisne od predela bolečine v hrbtu, velikosti in globine mišice2.
 3. Vital & Lepa v Bistrici ob Dravi nudi 80-minutno razvajanje nega obraza in terapevtske masaže hrbta3.
 4. Omisli.si nudi informacije o terapevtskih masažah in cenah ponudnikov za alternativne metode zdravljenja v Sloveniji4.
 5. Dm Slovenija priporoča, da se za masažo hrbta vzamete čas in si izbereme pravo vrsto masaže, pri čemer je pomembno upoštevati masažno olje, ki omogoča roke pri masaži lažje drsijo po hrbtu5.
 6. Alenka masaže nudi različne vrste masaže hrbta, pri čemer je pomembno izberti pravo vrsto masaže, ki je najbolj primerna za posebno zase6.
 7. Salon Hop klub – Antistresna masaža hrbta ponuja antistresno masažo hrbta, ki je neboleča in vključuje kavitacijo7.
 8. Fiziotri nudi terapevtsko masažo hrbta, ki je natančna in močnejša, in dosega sprostitev in povečano prekrvavitev najglobljih mišic, ki potekajo vzdolžno8.
 9. SelectBOX ponuja 20-minutno ornamentsko SPA masažo hrbta, ki je namenjena za razvajanje in previdno oblikovanje telesa9.
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.