Bolečine v hrbtu so poznane vsakomur vsaj kdaj v življenju. Mladi trpijo za bolečinami v hrbtu zaradi športa ali sedenja za računalnikom, starejši zaradi degenerativnih spremeb malih hrbteničnih sklepov ali drugih obrab. Najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtu je HERNIJA DISKA, ki se pojavi v ledvenem delu hrbtenice in seva v eno nogo.
Dejstvo je, da je hrbtenica zakompliciran sklep, ki ga obdajajo mišice, vezi in kite in je ključna za pokončno držo človeka. Zato je podvržena obremenitvam, ki povzročijo obrabe in s tem bolečine v hrbtu.
V prispevku se bomo posvetili zgradbi hrbtenice, dele, ki se najbolj obrabljajo in tudi druge zdravstvene težave, ki povzročijo bolečine. Če boste prispevek prebrali do konca, boste izvedeli s kakšnim načinom si lahko lajšate bolečine v hrbtenici doma, kakšne vaje izvajati, da bo vaša hrbtenica zdrava, drža pa pravilno pokončna. Vabljeni k branju!

hernija-diska
Bolečine v hrbtu povzroči tudi REVMA, ko lahko gre za obrabo ali vnetje. Na povezavi preberite o različnih revmatizmih.

Vzroki za bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu nam lahko povzročajo zelo različni dejavniki, ki jim pravimo SPONDILOZA. Najpogostejši vzrok za bolečine v hrbtenici je mehanski, torej smo fizično preobremenili mišice in sklepe v hrbtenici ali smo napravili napačen gib.
Čeprav so bolečine v hrbtenici precej neprijetne in lahko človeka začasno omejuje pri gibanju, pa v večini primerov niso nevarne. Le nekaj več previdnosti pri dvigovanju težkih bremen, nekaj počitka in razteznih vaj med dolgim sedenjem in se lahko izognete bolečinam v hrbtenici.

Najpogostejše so bolečine v ledvenem delu, saj je ta del hrbta najbolj obremenjen in nosi velik del telesne teže človeka. Najpogosteje se pojavijo te bolečine med 30. in 50. letom starosti, torej med najbolj aktivno populacijo.

Pri tem lahko precej pomagajo redne raztezne vaje, ki poskrbijo tudi za pravilno držo hrbtenice. Nekaj vaj bo opisanih v spodnjem videu.
Vzrok za bolečine je lahko tudi prometna ali športna nesreča. V spodnjem zapisu bomo opisali različne vzroke, ki povzročajo bolečine v hrbtenici, razložili bomo tudi, kako si lahko pomagate in kdaj morate obiskati zdravnika:

ARTROZA

Artroza pomeni obraba sklepov, torej v našem primeru gre za obrabo malih hrbteničnih sklepov. Ker je hrbet zakompliciraan sklep, v obliki črke S, ki človeku omogoča pokončno držo, je tudi zelo izpostavljen obrabi oziroma artrozi.
Artroza poleg hrbta, najpogosteje prizadene tudi:

bolečina-v-križu
Bolečine v hrbtu, ki jih povzroča obraba oziroma artroza, je najpogostejša v križu, zato si na povezavi preberite več o tej bolečini.

VZROK ZA BOLEČINE V HRBTU: ARTRITIS

Artritis pomeni vnetje, v našem primeru se vnamejo sklepi, lahko tudi mehko tkivo, ki obdaja sklep. Zakaj se vname oziroma kaj je vzroka, da nastane artritis? Največkrat do vnetnega procesa privede predhodna obraba malih hrbteničnih sklepov, ki začnejo ob robu sklepa tvoriti izrastke, ki so špičaste oblike in dražijo tkivo ob sklepu in sam sklep med gibanjem. Vnetni proces spremlja občutljivost na dotik in huda bolečina, v nekaterih primerih slabo počutje bolnika, tudi povišana telesna temperatura.

Artritis sodi pod revmatična obolenja in lahko prizadene tudi druge sklepe in organe, saj poznamo ogromno vrst artritisa, zato na povezavi preberite več o tej vrsti bolezni.

Man With Back Pain
Bolečine v hrbtu, ki jih povzroča obraba oziroma artroza, je najpogostejša v križu, zato si na povezavi preberite več o tej bolečini.

ZLOM VRETENC

Zlom vretenc se navadno zgodi ob delovni ali športni nesreči, lahko tudi zaradi padca iz višine. Zlom vretenc sodi med hudo travmatološko nesrečo, ki povzroči bolečine v hrbtu in je potreben obisk zdravnika oziroma urgence. S slikanjem se ugotovi katera vretenca so zlomljena in ali je potrebno operativno zdravljenje. Drugače je potreben čas, da se vretenca zacelijo, da nastane nov kalus kosti. Potreben je počitek in protibolečinska terapija, saj pacient trpi hude bolečine, čuti namreč tudi najmanjši tresljaj.

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o 80% hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982. Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravjenju zlomov, Sudekove bolezni, itd.

OSTEOPOROZA

Osteoporoza je bolezen poroznih kosti, ki je značilnejša za ženski spol po 55. letu starosti, ko ženska preide v menopavzo. Tej bolezni so včasih rekli tiha bolezen, ki ne boli dokler se porozna kost ne zlomi, vendar danes bolnice z osteoporozo povedo, da bolijo kosti in sklepi. Zato je pri tej bolezni značilna bolečina tudi v hrbtu, ker je hrbtenica podvržena osteoporozi. Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje osteoporoze, da do bolečin ne bi prihajalo, še bolj pa, da se preprečijo zlomi v hrbtenici, ki so zelo pogosti. Poznamo primere, ko se vretenca sesedejo zaradi poroznosti ali pa počijo sama od sebe.

 

FIBROMIALGIJA

Pri fibromialgiji so značilne bolečine po celem telesu, gre za boleče in zakrčene mišice, tudi v hrbtu. To je bolezen, ko bolniki opisujejo “vse me boli”, zdravniki pa zelo težko in dolgo odkrivajo pravo diagnozo, saj se na slikah kot tudi na krvnih preizkavah nič ne pokaže. Preberite kaj je fibromialgija in kako jo prepoznati, na povezavi.

ZAKRČENOST MIŠIC V HRBTU, KI POVZROČAJO BOLEČINO

Zakrčenost mišic v hrbtu je najbolj značilna za predel vratu in je posledica našega življenjskega sloga. To pomeni nepravilna drža hrbta, prisilne drže v službi ali pri športu in predvsem več urno sedenje za računalnikom ali gledanje navzdol v telefon. Kar razmislite, koliko časa na dan preživite sede pred računalnikom, v avtomobilu ali pa s pogledom navzdol pred telefon ali tablico. In tako tudi naši otroci. Vse to vpliva na telesno držo in zakrčenost mišic, ki povzročajo bolečino v hrbtu, najpogosteje v vratnem delu hrbta.

bolecine-v-vratu-vzroki
Bolečine v hrbtu povzročajo zakrčene mišice, ko predolgo sedimo za računalnikom ali vozimo avto, najpogostejše so bolečine v vratu.

Dejavniki tveganja za bolečine v hrbtu

Dejavnik tveganja smo v večini primerov mi sami. Če ne gre za prometno, športno ali delovno nesrečo, si večino bolečine v hrbtu pridelamo sami.:

 • nepravilno dvigovanje bremen,
 • nepravilna drža hrbta ali prisiljena drža,
 • prekomerna telesna teža,
 • premalo gibanja…

Naš življenjski slog je tisti, ki je največji dejavnik za bolečine v hrbtu. Vedno več časa presedimo za računalniki, premalo smo telesno aktivni in v službah pod stresom. Stres je velik dejavnik, da se zakrčijo mišice po telesu, pogosto na hrbtu, to pa povzroča bolečino.
Poskrbite, da v službi večkrat vstanete s stola, naredite tri vaje s pravilnim dihanjem, da se v prostem času gibate ali z drugimi sprostitvenimi tehnikami poskrbite za svoje telo in duha.

Kdaj moramo obiskati zdravnika in kaj lahko pričakujemo?

Zdravnika moramo obiskati, kadar so bolečine v hrbtu posledica padca iz višine ali prometne nesreče. Takoj morate tudi k zdravniku, če vam zaradi bolečin uhaja urina in / ali blato. To so znaki, ko morate takoj k zdravniku.
Kadar gre za lažjo bolečino in so vzrok zanje preobremenitev ali nenaden gib, so vzrok za bolečine mišice, kite ali vezi. Takšne bolečine v hrbtu navadno minejo po parih dneh, potreben je le počitek. Če bolečina vztraja dlje časa, več kot dva tedna, se ponavlja na istem mestu in je kronična, je obisk zdravnika nujen.
Osebni zdravnik, ko vidi resnost simptomov, vas lahko napoti k specialistu, ki se mu zdi najprimernejši:

 • ortoped,
 • nevrolog,
 • fiziater,
 • revmatolog…

Vsi ti specialisti na svojem področju dobro poznajo bolečine v hrbtu in njihove vzroke. Morda vas bodo napotili na rentgensko ali magnetno slikanje. Klasični rentgen ni tako natančen kot MR, ki pokaže natančno trda in mehka tkiva. Na podlagi slike in razlage izvida, se specialist odloči za vrsto in način zdravljenja.
Zdravljenje lahko zajema protibolečinska ali in protivnetna zdravila, včasih tudi “blokado”, ki jo z injekcijo aplicirajo na boleče mesto. Ko akutna bolečina mine in ko pridete na vrsto, pa sledi fizoterapetska obravnava, ki zajema:

 • izobraževanje pacienta o bolezni ( o pravilnem dvigovanje bremen pri vsakodnevnih opravilih, v službi, sedenje za računalnikom in pravilna drža ),
 • izvajanje pravilnih vaj za hrbtenico, da se okrepijo hrbtenične mišice in popravi drža telesa ( te vaje je nujno izvajati tudi doma ),
 • tens terapija,
 • magnetoterapija

Magnetna terapija za bolečine v hrbtu

Magnetna terapija se pokaže za zelo učinkovito metodo za lajšanje vseh vrst bolečin v hrbtu, brez neželenih stranskih učinkov. Gre za terapijo na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, kot jo poznamo v vseh fizioterapijah po Sloveniji in tudi v svetu.
Magnetna terapija Magus je bila zasnovana za domačo uporabo, čeprav jo uporabljajo tudi v zdravstvenih domovih in toplicah. Je enostavna za uporabo, saj je v obliki blazine, da je uporaba doma kar se da praktična.
Terapija za bolečine v hrbtu traja 30 minut, na dan pa se smeta narediti dve, skupaj 60 minut za odraslo osebo. Je neinvazivna metoda, ki prodira globoko v sklepe, kosti in mehka tkiva in pospeši cirkulacijo in s tem regeneracijo.

V sodelovanju španskih in portugalskih znanstvenikov o učinkovitosti magnetne terapije pri bolečinah v hrbtu, so zaključili, da tovrstna terapija resnično lahko lajša bolečine in izboljša funkcionalnost ( 1 ).

Magnetna terapija magus
Bolečine v hrbtu lajša blazina Magus, ki je enostavna za uporabo, terapijo lahko izvajate medtem, ko gledate TV.

Vaje za zdrav hrbet ( video )

VIR ( 1 ): klinična študija španskih in portugalskih znanstvenikov o učinkovitosti magnetne terapije pri bolečinah v hrbtu – v angleškem jeziku

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.