Bolečina v kolku in dimljah je pogost pojav pri aktivni populaciji in je lahko pokazatelj resne bolezni. V veliki večini primerov gre za preobremenitveno bolečino, ki se izrazijo pri športih kot so nogomet, tek ali rokomet.
Kakšni so vzroki, preberite v prispevku, kjer boste izvedeli tudi, kakšne so primerne vaje za tovrstne bolečine in kako jih lahko lajšate doma.

 

Preberite več o bolečinah v sklepih in izvedeli boste, če je vzrok za bolečino v kolku in dimljah kriva bolezen sklepov: bolečine v sklepih

Bolečine v kolku in dimljah ( vzroki )

 

Bolečine v kolku in dimljah so lahko nenadne, ko športnik preobremeni mišico. To je najpogostejši vzrok, za bolečine v tem predelu, ko so mišice prenapete. Najbolj nazoren primer je, ko nogometaš z vso močjo brcne žogo ali rokometaš hitro spremeni smer gibanja. Gre za pekočo bolečino med trupom in kolkom, pri preponi.
Najpogosteje so vzrok za bolečino v kolku in dimljah krive poškodbe narastišč mišic na kost in ali natrgana mišica prepona.
Vzroki za bolečino v kolku in dimljah so lahko preobremenjene mišice. Največkrat so bolečine v preponi vzrok miofascialnega neravnovesja, kar pomeni, da so nekatere mišice prenapete ter fascialne strukture premalo prožne. A katera mišica je lahko vzrok, da nas boli v predelu kolka in dimelj?

 • mišice primikalke ( adductor ): s testnimi vajami, ko jo obremenimo ali jo potipamo ( palpacija ) lahko ugotovimo ali je vzrok za bolečino v tej mišici. Te mišice so primikalke nog. Je najbolj pogost vzrok za bolečine v kolku in dimljah. Ta mišica se pogosto poškoduje na narastišču, kjer se pripenja na kost.
 • upogibalka kolka ( psoas ): gre za globoko mišico in s tipanjem ne gre ugotoviti, če je boleča, zato naredimo obremenitveni test.
 • trebušne mišice ( ingvinalni kanal ): že če kihnete lahko ugotovite, da so vzrok za bolečino te mišice, saj se takoj pojavi bolečina.
 • sramnica: če je bolečina prisotna ob dotiku na sramnem predelu, je vzrok za bolečino poškodba spoja sramne kosti. Težko ločimo sramnico od poškodb primikalk kolka, saj velikokrat ti dve poškodbi časovno sovpadata.

Kaj je prepona in kje se nahaja?

Prepona je križišče abdominalnih (trebušnih) in nadkolenskih mišic (najpomembnejše so primikalke kolka), katere morajo premagovati velike dinamične in statične obremenitve. Govorimo o preponi, ki se nahaja med trupom in kolkom. Prepona leži na stičišču dveh pomembnih mišičnih sistemov:

 • stabilizatorji medenice
 • aktivatorji hoje.
Nejc-Štifter
Nejc je nogometaš, ki je utrpel športno poškodbo prepone in jo hitreje saniral s pomočjo magnetne terapije Magus. Več o tej vrsti terapije in kje si jo lahko izposodite, na povezavi.

Bolečina v preponi se mi je prvič pojavila med nogometno tekmo. Zelo me je zapeklo. Boleče mesto sem po tekmi hladil z ledom, a ker ni popustila, sem obiskal fizioterapevta. Svetoval mi je raztezne vaje in magnetno terapijo. 10 terapij mi je naredil tudi s Tekar aparatom ( 1 ).
Treninge in nogometne tekme sem izpustil za deset dni. Magnetno terapijo izvajam še danes za hitrejšo rehabilitacijo po treningih, da bi preprečil ponovno poškodbo prepone.

Nejc, 13.let, Nk Domžale

 

 

Artroza je vzrok za bolečino v kolku

 

Bolečina v predelu kolka je posledica začetne artroze kolka. Artroza kolka je pogosta mišično – skeletna degenerativna bolezen današnjega časa.

Kaj so degenerativne spremembe v sklepu, si natančneje preberite v prispevku na to temo, kjer boste izvedeli tudi kakšne vaje lahko izvajate. če spadate v to skupino.

Artroza kolka pomeni, da se v sklepu obrablja hrustanec. Najprej se čutijo bolečine po obremenitvi kolka, kasneje so bolečine prisotne tudi, ko mirujete in tudi spanec na boku je boleč.
Artroze kolka ni možno pozdraviti. Zdravnik se s pacientom pogovori o njegovi bolezni in ga izobrazi, kako živeti z njo, mu predpiše protibolečinska zdravila in fizioterapijo, katere sestavni del je magnetna terapija.

Artritis kolka

 

Artritis kolka pomeni, da je v predelu kolka vnetje. Za obolenja je značilno, da povzročajo bolečine v dimljah, ki so bolj izrazite v skrajnih gibih. Destruktivne spremembe na kolčnem sklepu so lahko hude in vodijo v hiter razvoj sekundarne artroze. Diagnostika in zdravljenje sta odvisni od osnovnega obolenja.
Entezitis je vnetje tistega dela sklepa, kjer se mišične vezi pripenjajo na kost. Pri preponski bolečini so največje obremenitve pri kontrakciji mišic. Najpogostejši vzrok bolečine je distenzija adduktorja (delno pretrganje par mišičnih vlaken mišic primikalk) s priključenim edemom in omejeno gibljivostjo.

Več o artritisu ( vrstah, vzrokih in zdravljenju ) si preberite v poglobljenem članku o tej vrsti bolezni, na povezavi. Opisani so tudi dejavniki tveganja za artritis.

Artroza-kolka
Artroza kolka je vzrok za bolečine v kolku in dimljah. Kaj je artroza, kaj so vzroki in kakšna je rešitev, si preberite v članku: Artroza – vzroki in zdravljenje

Bolečina v kolku in dimljah zaradi utesnitve živca

Živec je lahko utesnjen, ko imate kronične bolečine v preponi in mišicah premikalkah ( adduktorjih ).
Utesnjen živec izrazito boli, občutijo se tudi mravljinci zaradi slabše prekrvavitve in občutek zbadanja z iglicami.

 

Stresni zlom kolka

Stresni zlom kolka se zgodi zaradi ponavljajočih mikroskopskih poškodb na kosti, ki privedejo do zloma oz. poke kosti. Vzrok za tovrsten zlom so:

 • prenaprezanje,
 • utrujenost,
 • slaba obutev,
 • neprimerna podlaga,
 • hormonsko neravnovesje,
 • nenadno povečanje treningov..

Vsi našteti dejavniki vplivajo na šibkost in utrujenost mišic in večjo izpostavljenost kosti za zlom pri mikro poškodbah.
Pri mlajši populaciji se stresni zlom zaceli hitro, ko pa govorimo o zlomu kolka pri starejših, je rehabilitacija dolga in naporna.

bolecina-v-kolku-in-dimljah
Zlom kolka zahteva dobro regeneracijo in pospešeno celjenje kosti. Več o zlomu kolka in njeni rehabilitaciji na povezavi

Zdravljenje bolečin v kolku in dimljah

Pri akutni bolečini v kolku in dimljah, je priporočen počitek. Sledi protibolečinska oziroma protivnetna terapija, ki jo predpiše zdravnik. Vnetje je potrebno najprej umiriti z zdravili, da se lahko lotimo nadaljnega zdravljenja.
Kadar ugotovimo, da gre za poškodbo mišice, ki se pripenja na kost, je potrebno natančno ugotoviti za katero mišico gre. To zdravnik ali fizioterapevt ugotovi s pomočjo:

 • obremenilnega testa
 • tipanja ( palpacija )
 • slike mehkega tkiva.

Glede na to, katera mišica je poškodovana ( vneta, natrgana, prenapeta… ) fizioterapevt določi vrsto vaj, s pomočjo katerih se mišica razbremeni in bolečina s časoma popusti.
S pravilnim fizioterapevtskim pristopom boste ohranili gibljivost v sklepu in ohranili prožnost in moč mišic v predelu kolka in dimelj.
Šele, ko se lahko normalno gibamo popolnoma brez bolečin, se lahko vrnemo k rednim športnim aktivnostim.

Magnetna terapija za hitrejšo rehabilitacijo

Magnetna terapija je vrsta rehabilitacijskega procesa za hitrejšo regeneracijo po poškodbi. Magnetno terapijo uporabljajo tako športni terapevti kot zdravstveni domovi in rehabilitacijski centri. Magnetna terapija Magus je enostavna za uporabo in je učinkovita metoda, ki jo lahko uporabljate dvakrat na dan, kar doma.

Vaje za mišice primikalke ( adduktorje )

Vir ( 1 ): BTL TR Therapy elite

 

 

 

Najbolj pogosta vprašanja v vezi z bolečino v kolku in dimljah:

 

 

Kaj pomeni bolečina v kolku in dimljah?

Bolečina v tem predelu je najpogosteje pokazatelj poškodbe mišice v predelu prepone.

Kje točno je prepona v predelu kolka in dimelj?

Prepona leži med trupom in kolkom. Prepona leži na stičišču dveh pomembnih mišičnih struktur.

Kaj je vzrok za bolečino v tem predelu?

Najpogostejši vzrok za bolečino v kolku in dimljah je poškodba mišic na narastišču, ki se pripenja na kost.

Kakšni so vzroki za bolečino v kolku in dimljah?

Vzroki so: poškodba mišic, artroza ( obraba kolka ), artritis- vnetje kolka, stresni zlom kolka..

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.