Tendinitis je vnetje tetive, se pravi tam, kjer se pripenja mišica na kost. Vnetje Ahilove tetive, tendinitis zapestja ali rame se zgodi športnikom, ki preobremenjujejo telo ali starejšim, ker se z leti elastičnost tetiv zmanjša.
Tendinitis sodi med vnetje, zato vas vabim, da si preberete kaj je artritis, saj boste le tako bolje razumeli tudi tendinitis. Na povezavi vam razložimo, zakaj pride do vnetja, kaj so dejavniki tveganja in kakšni so znaki.

Kaj je tendinitis

Tendninitis se lahko imenuje tudi tendonitis, ker gre za vnetje tetive, ki se v angleškem jeziku imenuje tendon. To vnetje se zgodi, če ste preobremenili ali celo poškodovali tetivo, največkrat pri kakšnem športu. Zato poznamo:

 • teniški komolec
 • tendinitis Ahilove tetive
 • skakalčevo koleno
 • metalčevo ramo

Kaj je tetiva?

Tetiva je tkivo, ki pritrdi mišico na kost. Je prožna, žilava in vlaknasta ter lahko prenese fizično raztezanje. Tetiva sega od mišice do kosti. Tetive in mišice delujejo skupaj in izvajajo vlečno silo. Tetive in ligamenti so žilavi in ​​vlaknasti, vendar jih poznamo kot mehko tkivo, saj so mehke v primerjavi s kostmi. Oboje
sestavlja kolagen.

TENDINITIS-vnetje-tetive

Vzrok za tendinitis

Vzrok, da se vname tetiva je iskati v preobremenitvi ali poškodbi tetive. Ko športnik, tetivo obremenjuje konstantno, pride do tendinitisa. Navadno je povezava z akutno poškodbo, ki privede do vnetja.
Staranje ravno tako močno vpliva na možnost tendinitisa. Znano je, da so z leti tetive manj elastične in bolj dovzetne za poškodbe, kot so natrganine, ki privedejo do vnetja. Tukaj je 5 najpogostejših vzrokov, da pride do tendinitisa:

Prekomerna obremenitev ali ponavljajoče se gibanje

Ponavljajoče se gibanje ali prekomerna obremenitev določenega sklepa ali tetive lahko povzroči draženje in vnetje. Najpogostejši vzrok za tendinitis, kadar se del telesa prekomerno uporablja, je ponavljajoče se gibanje ali prevelika obremenitev določenih mišično-tetivnih sklopov. To pogosto prizadene osebe, ki se ukvarjajo s ponavljajočimi se gibi ali dejavnostmi, kot so:

 • športniki,
 • glasbeniki,
 • gradbeni delavci ali ljudje, ki opravljajo ročna dela.

Pri ponavljajočem se gibanju pride do mikrotravm v tetivah, kar lahko vodi v draženje in vnetje. Primeri vključujejo:

 • teniški komolec,
 • golfški komolec,
 • Achillesov tendinitis pri tekačih ali
 • epikondilitis (lakotnik) pri osebah, ki veliko dvigujejo.
tendinitis-vnetje-tetive

Starost je lahko vzrok za tendinitis

S starostjo se lahko tetive postopoma obrabijo, kar povečuje tveganje za razvoj tendinitisa. Starost je faktor tveganja za tendinitis, ker s staranjem prihaja do naravnega procesa obrabe in staranja tkiv v telesu. Vezi, tetive in druga vezivna tkiva postajajo manj elastična, izgubljajo vlažnost ter postanejo bolj krhka in nagnjena k poškodbam.

S staranjem se zmanjšuje sposobnost telesa, da obnavlja in popravlja poškodovano tkivo, kar povečuje tveganje za vnetje in degeneracijo tetiv. Poleg tega se zmanjšuje tudi količina kolagena, ki je ključni gradnik vezivnih tkiv, kar dodatno prispeva k izgubi elastičnosti in odpornosti.

Fizična aktivnost skozi leta lahko prav tako prispeva k obrabi in poškodbam tetiv, še posebej, če se izvaja s slabo tehniko ali brez ustrezne priprave. To je razlog, zakaj je pomembno, da se pri starejših posameznikih posebna pozornost posveti preventivi in upošteva individualne zmožnosti ter omejitve pri športnih aktivnostih.

Poškodba

Neposredna poškodba, kot je udarec ali padec, lahko povzroči vnetje tetive. Akutne poškodbe, kot so padci ali nesreče, lahko povzročijo neposredno poškodbo tetiv in pripeljejo do tendinitisa.

Pomembno je poudariti, da poškodba sama po sebi ne pomeni nujno razvoja tendinitisa. Tendinitis se razvije, ko pride do vnetja poškodovane tetive. Vnetje je odziv telesa na poškodbo in vključuje procese, kot so oteklina, bolečina in pordelost.

Preberite tudi: natrgana mišica

Napačna tehnika vadbe

Nepravilna tehnika pri športih ali vadbi lahko poveča obremenitev na določenih tetivah in prispeva k razvoju tendinitisa.

Napačne tehnike vadbe lahko prispevajo k nastanku tendinitisa iz več razlogov:

 • Napačna obremenitev tetiv: Če med vadbo uporabljate napačno tehniko ali preveč obremenjujete določene sklepe, se poveča tveganje za mikropoškodbe v tetivah. Ponavljajoči se stres brez ustreznega počitka lahko vodi v vnetje tetivnega tkiva.
 • Nepravilno izvajanje vaj: Nepravilno izvajanje vaj lahko ustvari dodaten pritisk na tetive in jih izpostavi nenaravnim gibom, kar povečuje tveganje za poškodbe. Na primer, dvigovanje uteži s slabo tehniko lahko obremeni ramenske tetive.
 • Pretirana intenzivnost vadbe: Prehitro povečevanje intenzivnosti vadbe ali uporaba pretežkih uteži lahko preobremeni tetive in povzroči poškodbe. Pomanjkanje postopnega prilagajanja intenzivnosti vadbe lahko prispeva k nastanku tendinitisa.

Vadbe, ki pogosto povzročajo težave s tetivami in lahko vodijo do tendinitisa, so:

 • Dvigovanje uteži: Če se dvigovanje uteži izvaja z napačno tehniko ali pretežkimi utežmi, lahko povzroči prekomerno obremenitev tetiv.
 • Skakanje: Visoko intenzivne skakalne vaje, še posebej brez ustrezne tehnike, lahko povečajo tveganje za poškodbe tetiv, zlasti v predelu kolena in ahilove tetive.
 • Hitra tekaška vadba: Dolgotrajno in hitro tekanje, zlasti na trdi podlagi, lahko povzroči prekomerno obremenitev spodnjih udov in s tem tetiv, kar lahko prispeva k razvoju tendinitisa.

Revmatske bolezni

Določene revmatske bolezni, kot je revmatoidni artritis, lahko vplivajo na tetive in prispevajo k njihovemu vnetju.

revmatoidni-artritis
Revmatoidni artritis je lahko vzrok za nastanek tendinitisa iz večih vzrokov. Preberite več o RA na povezavi

Revmatoidni artritis (RA) in druga revmatska obolenja lahko povečajo tveganje za razvoj tendinitisa iz več razlogov:

 • Sistemsko vnetje: Revmatska obolenja, še posebej revmatoidni artritis, povzročajo sistemsko vnetje v telesu. To vnetje lahko prizadene tudi tetive, kar povečuje občutljivost za tendinitis.
 • Avtoimunska komponenta: RA ima avtoimunsko komponento, kar pomeni, da imunski sistem napada lastne celice, vključno s sinovialno membrano v sklepih. Ta avtoimunski odziv lahko vpliva na sosednje tetive, kar prispeva k njihovi vnetni odzivnosti.
 • Omejena gibljivost sklepov: Vnetje v sklepih, ki ga povzroča revmatoidni artritis, lahko vodi v omejeno gibljivost. Pri poskusu ohranjanja gibljivosti se obremenitev prenaša na sosednje strukture, vključno s tetivami, kar lahko poveča tveganje za njihovo poškodbo.
 • Uporaba določenih zdravil: Nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje revmatskih obolenj, lahko oslabijo tetive ali povečajo tveganje za njihovo vnetje. Na primer, dolgotrajna uporaba kortikosteroidov, ki se včasih predpisujejo pri RA, lahko oslabi tetive in prispeva k razvoju tendinitisa.
 • Spremembe v strukturi sklepov: Kronično vnetje v revmatoidnem artritisu lahko povzroči spremembe v strukturi sklepov, vključno z ligamenti in tetivami. Te strukturne spremembe lahko naredijo tetive bolj dovzetne za poškodbe in vnetje.

Vse te faktorje je treba upoštevati pri osebah z revmatoidnim artritisom ali drugimi revmatskimi obolenji, saj lahko pravilno zdravljenje in previdnostni ukrepi zmanjšajo tveganje za razvoj tendinitisa.

Pomembno je razumeti, da lahko kombinacija teh dejavnikov ali drugi specifični pogoji posameznika prispevajo k razvoju tendinitisa. Pri diagnosticiranju in zdravljenju je zato ključna celovita ocena posameznikovega zdravstvenega stanja.

 

 

Simptomi

 

Simptomi tendinitisa se pojavijo tam, kjer se tetiva pričvrsti na kost.Simptomi tendinitisa se lahko razlikujejo glede na prizadeto območje, vendar obstajajo nekateri skupni simptomi. Ti vključujejo:

Bolečina je glavni simptom za tendinitis

Glavni simptom tendinitisa je bolečina v prizadetem predelu. Bolečina se običajno pojavi postopoma in se lahko poslabša med gibanjem prizadetega sklepa ali obremenitvijo povezane mišice in tetive.

tendinitis-simptomi

Oteklina

Na prizadetem območju se lahko pojavi oteklina, ki je posledica vnetnega odziva. Oteklina je lahko vidna ali pa se čuti ob dotiku.

Rdečina in toplota prizadetega mesta

Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavi rdečina in občutek toplote na prizadetem območju, kar kaže na prisotnost vnetja.

Omejena gibljivost

Tendinitis lahko povzroči omejeno gibljivost prizadetega sklepa. Posamezniki se morda težje premikajo in izvajajo določene gibe.

Slabost mišic

Pojavijo se lahko občutki šibkosti v mišicah, ki sodelujejo pri gibanju prizadetega območja.

Škripanje ali škrtanje

Pri nekaterih ljudeh se lahko sliši ali občuti škripanje ali škrtanje, kar je lahko povezano z draženjem ali trenjem med tetivo in sosednjimi strukturami.

Če opazite katerega od teh simptomov in sumite na tendinitis, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom. Pravočasna diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko preprečita nadaljnje težave.

 

 

Magnetna terapija pri tendinitisu

 

Magnetna terapija je vrsta fizikalnega zdravljenja tendinitisa, ne glede na področje, kje je tetiva vneta. Magnetoterapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki dokazano vplivajo na zdravljenje tendinitisa ( 1 ), kar je dokazala študija. Magnetno polje vpliva na tetivo, ki se hitreje regenerira, odpravi se vnetje in oteklina in s tem se regeneracija pospeši.
Prednosti magnetne terapije Magus:

 

 

 • enostavna uporaba doma,
 • aparat Magus je v obliki blazine,
 • uporaba 2x dnevno po 30 minut,
 • neboleča terapija, brez neželenih stranskih učinkov…
Magnetna terapija magus
Magnetna terapija Magus je primerna za domačo uporabo in je praktična za uporabo in zelo učinkovita metoda pri tendinitisu Ahilove tetive, ramena, zapestja…

Najpogostejši tendinitis

 

Najpogostejši tendinitis oziroma najpogostejše vnetje tetive je vsekakor Ahilova tetiva. Vnetje Ahilove tetive je zelo pogosta športna poškodba, kot tudi bolezen starejših, saj so njihove tetive manj elastične, ker z leti izgubljamo kolagen v telesu. Vemo pa, da je kolagen gradnik naših tetiv in kit. Zelo pogost tendinitis je tudi v zapestju, rami in kolenu.

 

 

Vnetje Ahilove tetive

 

Vnetje Ahilove tetive sodi med pogoste športne poškodbe, ko je tetiva preobremenjena in se vname. Ahilova tetiva je najdaljša tetiva v našem telesu. Ponavljajoča vnetja privedejo do degenerativnih sprememb in tanjšanja tkiva tetive, kar lahko naposled vodi do nepopravljive škode.
Vnetje Ahilove tetive se pogosto ponavlja. Zato je zelo pomembna pravilna rehabilitacija, ki si je nikakor ne moremo predstavljati brez magnetne terapije, ki kvalitetno in hitro pospeši celjenje mehkih tkiv.

 

 

 • akutno vnetje se pojavi hitro in sicer po treningih ali drugih obremenitvah, na katere nismo bili dobro pripravljeni ali je bilo stopnjevanje intenzitete prehitro. Vzrok je lahko tudi druga tehnika ( naprimer teka ali skoka ), sprememba podlage ( asfalt, tartan ali umetna trava ) ali nov čevelj.
 • kronično vnetje Ahilove tetive prizadene starejše, ki se ukvarjajo z aktivno telovadbo ali pri tistih, ki se ne zmenijo za bolečino, ki opozarja na problem.
Vnetje-Ahilove-tetive

Vzroki za vnetje Ahilove tetive

 

Najpogosteje pride do akutnega vnetja tetive zaradi pretirane obremenitve mečne mišice oz. nenehnega pritiska, kar povzroča draženje in posledično vnetje. V hujših primerih pride do pretrganja tetive.
Vzrok za vnetje Ahilove tetive so torej ponavljajoče obremenitve, recimo pri teku, skakanju in pri športih na trdi podlagi, ko se hitro menjajo smeri gibanja ( tenis ). Vzrok za vnetje Ahilove tetive je tudi pogosta pri posameznikih, ki niso telesno dovolj pripravljeni na aktivnost ali pa jo pretirano stopnjujejo. Problem so lahko tudi neprimerna obuvala ali, ko se pri ponavljajočih gibi menja tehnika, podlaga izvajanja ali naklon podlage.

 

 

Vnetje Ahilove tetive – znaki

 

Znaki pri vnetju Ahilove tetive se kažejo v obliki neprijetnega občutka in bolečine v predelu pete, zadnjem delu stopala in zadnjem spodnjem delu goleni. Bolečina se stopnjuje. Bolečnina se pojavlja predvsem med hojo in tekom, ko pri gibanju obremenimo prste. Mehka tkiva nad tetivo lahko otečejo in postanejo občutljiva na dotik, funkcija pa je oslabljena.

 

Znaki, po katerih še prepoznamo, da gre za tendinitis oz. vnetje Ahilove tetive:

 

 

 • bolečina v Ahilovi tetivi, nekaj centimetrov od pete,
 • občutljivost na dotik in oslabljena funkcija,
 • oteklina, lahko tudi izboklina okoli tetive,
 • bolečina narašča pri hitrem teku, pri hoji navzgor ali po stopnicah.

 

 

Zdravljenje Ahilove tetive

 

Zdravljenja tendinitisa Ahilove tetive je odvisna od resnosti stanja in od tega, ali je pacient poklicni športnik ali ne. Cilj zdravljenja je lajšanje bolečin in zmanjšanje otekline. Zdravnik bo predlagal kombinacijo terapij, ki vključujejo:

 

 

 • Elektromagnetna terapija temelji na nizkofrekvenčnih magnetnih polj, ki delujejo v globino tkiva. Pomaga zmanjšati bolečine, zmanjšati vnetje in oteklino na prizadetem območju
 • Počitek: lahko v smislu zmanjšanja intenzivnosti treningov ali strogo mirovanje ( odvisno od resnosti vnetja )
 • Hlajenje z ledom, da zmanjšamo bolečino in otekanje
 • Gretje kasneje, po akutni fazi
 • Protibolečinske tablete
 • Ortopedski vložki, ki začasno razbremenijo tetivo, so izvrstna pomoč pri okrevanju tendinitisa Ahilove tetive. Izdeluje jih G. Šabanov v Ljubljani
 • Uporaba elastičnih trakov
 • Ekscentrične vaje, vaje za moč

 

 

Vaje za Ahilovo tetivo

 

Pravilne vaje v kombinaciji z magnetno terapijo so najbolj učinkovita metoda rehabilitacije. Ahilova tetiva potrebuje postopno izvajanje vaj, vsekakor pa so vaje zelo pomemben dejavnik, kako hitro bo zdravljenje.
Primer vaj:

 

 

 • s prsti poškodovane noge stopite na rob stopnice
 • drugo nogo rahlo pokrčite in dvignite od podlage
 • z obremenjeno nogo, tisto, ki je poškodovana, se počasi s prsti dvignite in počasi spustite do vodoravnega položaja stopala
 • dvige in spuste ponavljajte, tako krepite Ahilovo tetivo in mečno mišico
ahilova-tetiva-vaje

Tendinitis zapestja

 

Tendinitis zapestja je stanje, ko se vname tetiva v zapestju. Je zelo pogosta športna poškodba, najpogosteje pri športnikih, ki obremenjujejo zgornje okončine:

 

 

 • odbojka,
 • plavanje,
 • vaterpolo…

 

Znano je, da so tovrstne bolečine pogostejše pri ženskah. Če je vnetje enostranska, je praviloma prizadeta dominantna roka. Kaže se kot okornost in zmanjšana moč prizadetega zapestja, pojavljajo se pekoče bolečine z mravljinčenjem. Se pravi, tendinitis zapestja ni le posledica športa, lahko je tudi dela:

 

 

 • frizerke,
 • vrtnarji,
 • strojepiske,
 • šivilje,
 • pianisti…

 

 

Znaki za tendinitis zapestja

 

 

 • lokalizirane bolečine v tetivi zapestja, ki se pojavijo med aktivnim gibanjem. Medtem, ko je roka v mirovanju, ni bolečine
 • otekanje na mestu prizadetega sklepa
 • rdečina in rahlo povečanje lokalne temperature v območju vnetja
 • omejena gibljivost zapestja.
Tendinitis-zapestja

Tendinitis ramena

 

pomeni vnetje tetive v ramenu, ki se pripenja na kost. Tendinitis rotatorne manšete se pogosto zgodi, ko ramo preobremenimo z ponavljajočimi gibi. Gibi nad glavo so najnevarnejši za razvoj tendinitisa ramena. Če opozarjujočo bolečino, ki nastopi po obremenitvah, zanemarimo, lahko privede do kroničnega trendinitisa rame. Osnovna funkcija rotatorne manšete v ramenu je stabilizacija, tendinitis pa ne prinaša samo bolečine, ampak tudi zelo oslabljeno funkcijo celotne roke.

Preberite več: vnetje ramenskega sklepa, da boste znali prepoznati znake, ki kažejo na tendinitis v rami.

 

 

Vzroki za tendinitis rame

 

Vzroki za tendinitis ramena oziroma vnetje rotatorne manšete so lahko:

 

 

 • preobremenitve pri delu ali športu ( frizerstvo, odbojka, pisarniško delo za računalnikom… )
 • kalcinacija v ramenu
 • poškodba
 • degenerativne spremembe
 • spanje na isti rami vsako noč, več let
Tendinitis-ramena
Ponavljajoče mikropoškodbe lahko privedejo tudi do zamrznjene rame. Zamrznjena rama povzroča dolgotrajne bolečine in omejeno gibljivost. Preberite, kaj točno se zgodi.

Kaj storiti pri tendinitisu ramena?

 

Obisk pri zdravniku je nujen. Zdravnik s pogovorom in morebitnim slikanjem ramena določi diagnozo. Zdravljenje tendinitisa ramena je dolgotrajen proces, njen cilj je:

 

 

 • lajšati bolečino,
 • zavreti vnetni proces in
 • zmanjšati oteklost v ramenu.

 

Zdravnik navadno predpiše nesteroidne protivnetne in protibolečinske tablete. Veliko pa pri zdravljenju lahko storite tudi sami:

 

 

 • magnetna terapija je vrsta fizikalne rehabilitacije tendinitisa, ki je učinkovita, neboleča in brez neželenih stranskih učinkov in jo lahko izvajate doma. Deluje na osnovi magnetnega polja, ki prodira do tkiv in pospeši celjenje.
 • izogibanje obremenitev, ki povzročajo bolečino
 • pravilna drža med sedenjem
 • ne spite na boleči rami vsako noč
 • ne nosite vrečke na eni rami
 • izogibajte se ponavljajočim gibom nad glavo
 • poskrbite za pravilno izvajanje vaj za ramena

 

 

Vaje za ramena ( video )

 

Cilj vaj za ramena in ramenski obroč je krepitvi mišic in raztezovanje. Vaje izvajajte pravilno do bolečine, če je potrebno se posvetujte z fizioterapevtom. Pri izvajanju vaj bodite dosledni in vztrajni, saj se bo vaše delo obrestovala šele čez določen čas.

VIR ( 1 ): Študija o vplivu magnetne terapije na tendinitis rame, ki dokazuje, da je magnetna terapija primerna in učinkovita metoda za zdravljenje tendinitisa.

 

 

POGOSTA VPRAŠANJA:

 

 

Kaj je tendinitis?

Je vnetje tetiv. Tetiva je mehko tkivo, ki se pripenja na kost.

Kako se zdravi tendinitis?

Zdravljenje je običajno konzervativno z ledom, vajami, magnetno terapijo in počitkom.

Kakšni so znaki tendinitisa?

Bolečina okoli tetive, oteklina- lahko v obliki bulice, občutljivost na otip, rahla toplota.

Ali lahko preprečim vnetje tetive?

Seveda. Pravilno ogrevanje pred aktivnostjo, pravilna obutev in pravilne vaje za moč.

Kako se zdravi vnetje Ahilove tetive?

Potreben je počitek, sprva hladiti z ledom, potem gretje tetive, magnetna terapija in vaje.

Koliko časa traja zdravljenje tendinitisa?

Odvisno ali gre za akutni ali kronični tendinitis; od nekaj dni do nekaj mesecev.

Kako se zdravi tendinitis ramena?

Zdravljenje je dolgotrajno, potrebna je vztrajnost pri vajah, hlajenje, magnetna terapija in zdravila, ki jih predpiše zdravnik.

 
 
tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.