Zamrznjena rama, nam že ime pove, da gre za bolečino v rami, ki onemogoča gibljivost ramenskega sklepa.
Tovrstna bolečina sodi v sklop bolečine v sklepih, zato si na povezavi preberite vzroke za bolečine v sklepih, zdravljenje in kaj lahko storite sami za zdrave sklepe.
V spodnjem prispevku bomo razložili kaj povzroča zamrznjena rama, zakaj pride do takšne bolečine, kdaj obiskati zdravnika in kako dolgo traja bolečina. Vabljeni k branju:

Kaj je zamrznjena rama?

 

Zamrznjena rama pomeni bolečino v rami, ki počasi napreduje, natančneje pomeni vnetje sklepne ovojnice v ramenskem sklepu. Sčasoma se zaradi vnetja v tkivu naredijo trakovi brazgotinskega tkiva, ki še dodatno ovirajo gibanje. V ramenskem sklepu se zmanjša nivo sinovialne tekočine, ki v sklepu skrbi za dobro mazanje sklepa. Poznamo tri faze zamrznjene rame:

 

 • poznamo obdobje, ko rama postaja zamrznjena; takrat je malo omejena gibljivost, ob premiku roke zaboli, bolečina je bolj izrazita ponoči.
 • obdobje zamrznjene rame je boleče, bolečina je huda tudi čez dan, ob vsakem gibu in gibljivost ramenskega obroča je zelo oslabljena ali pa je celo ni mogoče premikati. Moč v celotni roki je slaba.
 • obdobje odmrznjenja pomeni, da se počasi povrne gibljivost in bolečina pojenjuje.
Zamrznjena rama - magus.si

Zamrznjena rama je značilna za ženske med 40. in 60. letom in včasih rečemo, da je kriva REVMA,

vendar gre pri taki bolečini za problem, ki je potreben obisk zdravnika in natančne preiskave.

Rama ( anatomija )

 

Ramenski obroč sestavljajo tri kosti, ki tvorijo krogljični sklep, ki je gibljiv v vse smeri:

 

 • nadlaket ( humerus ),
 • lopatica ( scapula ),
 • ključnica ( clavicle ).

 

Vse tri kosti med seboj povezuje tkivo, ki ga imenujemo sklepna ovojnica ali ramenska kapsula. Pri zamrznjeni rami se ramenska kapsula vname, postane odebeljena in se zakrči.

ramenski-sklep

Zakaj pride do zamrznjene rame?

 

Zamrznjena rama ima lahko več vzrokov ali kombinacijo le teh. Poznano je tudi, da mnogokrat ni mogoče določiti vzroka nastanka zamrznjene, vemo le, da so pri nekaterih dejavniki tveganja večji:

 

 • ženske pri starosti med 40. in 60. let imajo pogosteje zamrznjeno ramo kot moški, zaradi neravnovesja hormonov v telesu in povečanega tveganja za osteoporozo in srčno žilne bolezni
 • po dolgi imobilizaciji roke v mavcu ali mastektomiji, zaradi ne gibanja roke, ko pride do atrofije mišic in posledično biodegradacije v sklepu
 • preobremenitveni, ponavljajoči gibi so lahko vzrok za zamrznjeno ramo, ker ti gibi povzročijo mikropoškodbe tkiva, ki lahko vodijo do vnetja kapsule (poškodbe rotatorne manšete, burzitis, tendonitis, artritis)
 • sladkorna bolezen ali kap, ki zmanjšata ali onemogočita gibanja roke
zamrznjena-rama

Artritis ramena je lahko eden izmed vzrokov za zamrznjeno ramo, več si preberite na povezavi.

Zamrznjena rama ( simptomi )

Pri zamrznjeni rami je čutiti ostro bolečino, ki zbada ob vsakem gibu. Ko pacient počasi dviguje roko s pomočjo druge roke, pride do trenutka, ko ga tako zaboli, da zajame sapo. Zato bolečini, ki jo terja zamrznjena rama pravimo ena hujših bolečin, ki pa je še dolgo trajajoča za povrhu.

Boleča rama je zelo zakrčena in otrdela, zato jo je težko premikati.

Koliko časa traja zamrznjena rama?

Stanje zamrznjene rame traja tudi do enega leta in več. Ker gre za tri stopnje, ki smo jih že opisali, vse skupaj lahko traja zelo dolgo. Šele po nekaj časa trajajoči bolečini in nezmožnosti dviganja, postane pacient pozoren na to bolečino in obišče zdravnika.

bolečina v rami- ne morem dvigniti roke

V posebnem prispevku smo opisali tudi druge vzroke za bolečino v rami, za to si preberite tukaj,
več o tem: bolečina v rami, ko ne morem dvigniti roke
.

Obisk zdravnika in zdravljenje

Obisk pri zdravniku je potreben, kadar imate bolečine v rami in ne morete normalno gibati roke že nekaj časa. Če ste ugotovili, da bolečina ne popusti, četudi rame ne obremenjujete in moč v roki ni več ista, pojdite k zdravniku.
Fizični pregled je navadno dovolj, da zdravnik ugotovi, da gre za zamrznjeno ramo. Naredi namreč test, koliko lahko sami premaknete roko in koliko ob njegovi pomoči. Lahko vam pred pregledom zdravnik ponudi tudi protibolečinsko zdravilo, da bo fizični pregled manj boleč.

zamrznjena rama, pregled

Zdravljenje zajema protivnetna in protibolečinska zdravila brez recepta, ki pomagajo le redko, ko je bolečina že huda. Če le ta ne pomagajo vam zdravnik predpiše oziroma svetuje:

 • kostikosteroidna injekcija v ramenski sklep olajša bolečino in izboljša obseg gibanja
 • vbrizganje sterilne vode v ramensko sklepno ovojnico, da se raztegne in posledično se lažje giba ramenski sklep
 • fizioterapija je v različnih fazah zamrznjene rame različno sprejeta, včasih je potrebno počakati, včasih se gibljivost izboljša
 • operacija je sicer redka, opravi se po artroskopski tehniki

Kaj lahko storite sami?

Kadar človek trpi za hudo bolečino, ki mu onemogoča opravljanje vsakodnevnih opravil, svoje službe in športa, ki ga ima rad, se vprašamo: kaj lahko storimo sami, da bi se stanje izboljšalo? Tukaj je nekaj nasvetov:

 • razgibavanje rame doma je priporočljivo, vendar se morate posvetovati, kakšne vaje so primerne in poskrbeti morate za pravilno izvedbo. Tukaj štejejo pravilno izvedene vaje in ne število ponovitev. Vedite: lahko naredite več škode kot koristi. Priporočam ogled spodnjega videa.
 • topel tuš ali mrzli obkladki: pravila ni. So obdobja, ko prija toplota in obdobja, ko prija led.
 • ne spite na boleči rami, četudi vam bolečina dopušča

Magnetna terapija za zamrznjeno ramo

Magnetne terapija je primerna terapija za zamrznjeno ramo, saj postopno umiri vnetni prosec, posledično pa se zmanjšajo bolečine. Vendar se to ne zgodi v kratkem času. Pri zamrznjeni rami je potreben čas.
Vendar, če si želite pomagati na naraven način, kot je magnetno polje in nizke frekvence, je magnetna terapija prava, saj dokazano ( 1 ) deluje na zamrznjeno ramo in:

 • pomiri bolečino in izboljša gibljivost,
 • ima protivnetni učinek in zato vpliva na splošno boljše počutje,
 • zaradi enostavne uporabe Magus blazino lahko uporabljate doma,
 • to je neinvazivna metoda brez neželenih stranskih učinkov.
magnetna-terapija-980x288
Magnetna terapija je v obliki blazine in je enostavna za uporabo doma, kjer si lajšate bolečine v rami tudi z malo blazino, ki se tudi segreje. Zakaj je magnetoterapija uspešna, vam na povezavi razloži zdravnik.

Vaje, ki so primerne, če vas muči zamrznjena rama

 

Če vas muči zamrznjena rama in ste v fazi, ko lahko naredite kakšno vajo doma, si oglejte spodnji video. Vedite, da si pred vajami ogrejte ramo, v smislu, da greste pod topel tuš ali naredite magnetno terapijo na mali blazini Magus. Tako boste pospešili cirkulacijo v rami, ramenskih mišicah in zdaj lahko pričnete z izvajanjem vaj. Ne pretiravajte, do meje zmožnosti.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi: študija, ki dokazuje, da je magnetna terapija učinkovita metoda za zamrznjeno ramo ( angl. jezik )

POGOSTA VPRAŠANJA PRI ZAMRZNJENI RAMI:

Kakšni so znaki, a je rama zamrznjena?

Zamrznjena rama je ena hujših bolečin- ostra bolečina, ki traja dolgo časa.

Koliko časa traja zamrznjena rama?

Zamrznjena rama traja od 6 mesecev in tudi do enega leta.

Kaj je zamrznjena rama?

To je vnetje sklepne ovojnice, ki jo lahko spremlja tudi kalcinacija ali natrganina.

Kako se zdravi zamrznjena rama?

Zamrznjena rama se zdravi konzervativno z protibolečinskimi in protivnetnimi tabletami, ki ne pomagajo vedno.

Kaj lahko storite sami pri zamrznjeni rami?

Razgibavanje, topel tuš, počitek, magnetna terapija..

Ali je magnetna terapija uspešna pri zamrznjeni rami?

Ja, magnetna terapija lajša bolečine in zavira vnetje, zato skrajša čas zamrznjene rame.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.