Zlom stopalnice povzroči bolečine v stopalu in je obisk zdravnika nujen, da določi način zdravljenja. Vsako stopalo vsebuje pet stopalnih kosti, ki jih imenujemo stopalnice. Te kosti povezujejo gleženj s prsti, pomagajo pri ravnotežju med hojo ali stoječim položajem in podpirajo stopalo pri gibanju. Zlom stopalnice se pogosto zgodi in je še posebej pogost pri nogometaših in tekačih. Najpogostejši zlom stopalnice je zlom 5. stopalnice, ki se pogosto imenuje tudi peti metatarzal. Je dolga in tanka kost, ki se nahaja v stopalu in je slabo prekrvavljena, zato se celi počasneje. 

Čas celjenja zloma stopalnice

Čas celjenja kosti je zelo odvisna od:

 • starosti pacienta (vemo, da se z leti vedno počasneje celijo kosti; še posebno, če ima pacient kakšno pridruženo bolezen, kot sta osteoporoza ali diabetes),
 • vrste zloma (stresni zlom, odprti zlom, zamaknjen zlom…),
 • načina zdravljenja: konzervativno ali operativno.

Zlom stopalnice se zaceli v približno 6. tednih, vendar rehabilitacija še zdaleč ni zaključena.

Ali lahko pospešimo celjenje kosti

Celjenje kosti lahko pospešimo z magnetno terapijo, ki dokazano pospeši nastajanje novega kalusa kosti (1). Z uporabo magnetne terapije se kost hitreje zaraste in potek rehabilitacije se skrajša.

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o 80% hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982. Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravjenju zlomov, Sudekove bolezni, itd.

 

Vzroki za zlom stopalnice

Udarec v nogo, kot je padec ali športna poškodba, kjer je na nogo nekdo stopil ali močno udaril, lahko povzroči zlom. Oster zasuk stopala lahko prav tako privede do zloma. Prekomerna uporaba kosti pa lahko povzroči stresni zlom, poškodbo, ki se pogosto pojavlja pri tekačih.

Zlom-stopalnice
Zlom stopalnice

Tukaj je pet najpogostejših vzrokov za zlom stopalnice:

Padec ali nesreča

Padci, športne poškodbe in nesreče, kot so avtomobilske nesreče, lahko povzročijo zlom stopalnice.

Prekomerno obremenjevanje

Ponavljajoči se stres in prekomerna obremenitev lahko povzročijo zlom stopalnice, še posebej pri ljudeh, ki se ukvarjajo s športom, kjer se pogosto izvajajo intenzivni skoki in teki.

Slabe kosti zaradi osteoporoze

Osteoporoza ali druge bolezni kosti, ki povzročijo slabe kosti, lahko povzročijo zlom stopalnice tudi pri manjši obremenitvi.

Nepravilna obutev

Neustrezna obutev, kot so čevlji z nizkim podplatom ali preozki čevlji, lahko povzročijo zlom stopalnice, še posebej, če se v njih pogosto teče ali hodi po neravnih terenih.

Anatomske nepravilnosti

Pri nekaterih ljudeh so stopalnice lahko bolj dovzetne za zlom zaradi nepravilnosti v strukturi kosti, kot so nenormalno dolgi ali tanki metatarzali ali neravnovesje med različnimi kostmi stopala (visok ali nizek stopalni lok,  razlike v dolžini nog, zunanja rotacija kolka, hallux valgus deformacija palca)

 

Kako poteka rehabilitacija, če imate zlom stopalnice

Zlomi brez premika in zlomi druge, tretje in četrte stopalnice s premikom v vodoravni ravnini se lahko oskrbijo s konzervativnim zdravljenjem, kar vključuje namesti­tev dokolenskega hodilnega mavca s podporo za prste za 4–6 tednov.

Kako poteka rehabilitacija je odvisno od obsega poškodbe, vrste prizadete kosti in ali je zlom odprt ali pa je kost premaknjena. Če zlom ni odprt ali premaknjen, lahko za celjenje zadostuje jemanje zdravil proti bolečinam (po navodilih zdravnika), dvigovanje stopala višje od srca in redno nanašanje ledenega obkladka. Vaš zdravnik vam lahko predlaga nošenje podpornega škornja ali mavca.

 • prvih štirih tednih se navadno predpiše popolna razbremenitev stopala in hoja s pomočjo bergel ter seveda počitek z dvignjeno nogo. Po potrebi pacient jemlje tudi protibolečinske tablete. 

 

 • Po štirih do 6 tednih, ko pacient opusti imobilizacijo, se pričnejo izvajati vaje, ki ne povzročajo direktnega pritiska oz. imajo antigravitacijski učinek na stopalo (plavanje, kolesarjenje, aktivne vaje za krepitev mišic gležnja, stopala, prstov in stranske linije mečnega predela). 

 

 • Postopoma se dodaja teža telesa na stopalo, s katero lahko stopalo obremenimo. Kako se posamezniku proces rehabilitacije prilagaja je veliko odvisno tudi od velikosti in lokacije zloma.

 

Rehabilitacija poteka drugače, če je potrebna operacija za ponovno poravnavo premaknjenih kosti, popravilo zloma stopalnice. Zdravnik vam predpiše program rehabilitacije s fizioterapijo.

Čas rehabilitacije do vrnitve v športno aktivnost je cca. 3 – 6 mesecev po poškodbi.

Rehabilitacija je zaključena takrat, ko je kost popolnoma zaceljena in je izvajanje aktivnosti možno brez bolečin. Časovno obdobje variira od velikosti poškodbe in ustreznega procesa celjenja. Namreč včasih se zgodi, da se zlom ne celi dobro in pride do podaljšanja časa rehabilitacije tudi do več mesecev.

Fizioterapija po zlomu stopalnice

Fizioterapija nastopi takrat, ko je kost zaceljena (po 6. tednih) in zajema vaje in obravnava z aparaturami, ki pospešijo celjenje kosti in mehkega tkiva. Uporablja se:

 

 • ultrazvočna terapija ali Tecar terapija za spodbujanje celjenja mehkega tkiva in odpravljanje vnetnega stanja,

 

 • protivnetna in protibolečinska srednjefrekvenčna elektroterapija.

Aktivnosti, ki se priporočajo:

 1. plavanje,
 2. kolesarjenje in
 3. vaje za krepitev mišic: gležnja, stopala in prstov – poglej spodnji video

Vaje po zlomu stopalnice

Vrste zlomov stopalnice

Tako kot pri vsakem zlomu, tudi pri stopalnici poznamo več vrst zlomov. Ločimo odprti in zaprti zlom, kot tudi zlom, ko stopalnica ostane v isti ravnini ali pa je premaknjena. Spodaj sta opisani najpogostejši vrsti zloma stopalnice:

Stresni zlom stopalnice

Velikokrat se zgodi stresni zlom stopalnice, kar je težko ugotoviti oziroma tudi poškodovanec ne reagira takoj. Ker bolečina ne popusti je to znak, da je potrebno obiskati zdravnika. Zlom stopalnice se zdravi konzervativno, torej vam bodo namestili škorenj dokler se kost ne zaceli. Potrditev, da gre za zlom stopalnice dobite, ko opravite rentgen ali slikanje z magnetno resonanco. Čas celjenja kosti stopalnice lahko traja do 8 tednov. Medtem dosledno upoštevajte navodila zdravnika, saj se lahko zlom ponovi, če nogo prehitro obremenite.
Po zlomu stopalnice vam je lahko v veliko pomoč magnetna terapija, ki jo uporabljate doma, da se olajša bolečina, zlom pa zaceli hitreje. Da bi izvedeli več o tem, kako se zlom kosti zaceli hitreje, kliknite na obarvano povezavo.

Vzroki za stresni zlom stopalnice

 • Povečanje intenzivnosti dejavnosti prehitro, še posebej na trdih površinah.

 

 • Neustrezno obutev ali oprema pri športu.

 

 • Večja telesna aktivnost, na primer pogostejša udeležba pri športu.

 

 • Spreminjanje ali nenormalne drže ali gibanja stopala (visok ali nizek stopalni lok,  razlike v dolžini nog, zunanja rotacija kolka, hallux valgus deformacija palca)

 

 • Osteoporoza ali pomanjkanje hormonov, ki vplivajo na gostoto kosti. Več o osteoporozi si preberite na povezavi.

 

 • Predhodni operativni posegi.

Zlom 5. stopalnice: Kje se nahaja

Zlom 5. stopalnice je zelo pogost vzrok za bolečine v stopalu. Na sprednjem delu stopala se nahaja 5 stopalnic. 5. stopalnica je najmanjša od teh in se nahaja na zunanji strani sprednjega dela stopala. Gre za dolgo in ozko kost med sklepnimi kostmi srednjega dela stopala in prsti. Eden od glavnih pritrdilnih mest 5. stopalnice so peronealne mišice, zato je pogosto mesto zloma v stopalu. Obstajata dve glavni vrsti zloma 5. stopalnice pri poškodbi stopala:

 • zlom sklepne izbokline 5. stopalnice in
 • Jonesov zlom.

Kje vas boli: zgradba stopala

Stopalo je razdeljeno v tri funkcionalne enote. Zadnji del sestavljata petnica in skočnica, osrednji 5 nartnih kosti in sprednji del: stopalnice in kosti prstov. Stopalnic je pet, najpogostejši zlom stopalnice je zlom 5. stopalnice.

zgradba-stopala
Pozorno poglejte zgradbo stopala in ugotovite, kaj vas boli. Če ob pritisku na stopalnico čutite hudo bolečine, gre morda za zlom.

Kdaj morate obiskati zdravnika, če imate bolečine v stopalu

Zdravnika morete obiskati, če:

 • ne morete stopiti na nogo, zaradi bolečin v stopalu
 • gre za sum na zlom v stopalu ( vedite, da pri zlomu včasih lahko stopite na stopalo in ne boli tako zelo, vendar je pri zlomu zelo pomembno, da se stopala ne obremenjuje. Ker je včasih zlom težko ugotoviti, je potrebno narediti MR slikanje, da se zlom odkrije.)
 • bolečine v stopalu vztrajajo več mesecev in povzročajo bolečine v kakšnem drugem sklepu..

Zdravnik bo ob pregledu vašega stopala pravilno ukrepav:

 • ob sumu na zlom vas napoti na slikanje;
 • vas bo napotil na fizikalno rehabilitacijo;
 • vam predpisal protibolečinska ali protivnetna zdravila.

Viri:

1: PubMed.ncbi: Na splošno, se postopek okrevanja in celjenja kosti, z magnetoterapijo, pospešita. To je l.2002 dokazal tudi Dr. Simonis v klinični študiji, ki je trajala 5 let in jo lahko v angleškem jeziku, preberete na povezavi.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.