Bolečine v križu in medenici so prava nadloga. Kaj lahko storite, da jih olajšate ali se jim izognete. Pišemo o vzrokih, ki povzročajo takšne bolečine, dejavnikih tveganja in rešitvah za bolečine v križu in medenici.
Kar 80% populacije med 30. in 50. letom občuti vsaj enkrat v življenju bolečine v križu in medenici. V 90°% pa se jim taka bolečina tudi ponovi.
Vzrok, zakaj so te bolečine tako pogoste, je iskati v življenjskem slogu, ki ga danes živimo. Vse več ur se preživi na stolu, pred računalniki in to velja tudi za šoloobvezne otroke. Vzrok je lahko tudi prometna, delovna ali športna nesreča.
V spodnjem zapisu se osredotočamo na vzroke in dejavnike tveganja, ki povzročajo bolečine v križu in medenici in kako se jim izogniti. Če pa ste se z njim že srečali, vam dodamo rešitve za lajšanje bolečin oziroma skrajšanje obdobja le-teh.

bolecine-v-vratu-vzroki
Zaradi prisilnih drž in nepravilne telesne drže zelo trpi naša hrbtenica, zato poznamo bolečine v hrbtu tako pri starejših, kot pri mladih.

Kaj povzroča bolečine v križu in medenici?

Bolečine v križu in medenici povzroča naš življenjski slog ali pa prometna, delovna ali športna nesreča, pri kateri se utrpi hud udarec ali zlom vretenca ali medenice. Ko se zlomi kost, si vsekakor želimo, da se čim prej zaceli, saj potem sledi fizikalna rehabilitacija in poškodovanec se lahko vrne na delo in k ostalim vsakodnevnim opravilom. Na povezavi preberite, kaj pospeši celjenje kosti tudi do 30%.

 • nenaden gib ali nepravilen gib težkega bremena, ki pretegne mišice in vezi, ki se poškodujejo poleg tega pa nanaden nepravilen zasuk povzroči zakrčenost mišic, ki še dodatno povzročajo bolečino v križu in medenici.
 • degenerativne spremebe hrbtenice, pomenijo starostno obrabo hrbteničnih sklepov, vretenc in ploščic. To je običajno posledica stalnega preobremenjevanja križa pri delu, športu ali delu, ki terja stalno sedenje.
  Degenerativne spremembe na hrbtenici nastajajo pri vsakem človeku. Obrabnih sprememb ne moremo zaustaviti, lahko pa obrabo upočasnimo. 

Tipi bolečin v križu in medenici

Tipov oziroma vrst bolečin v tem predelu hrbtenice je ogromno, vse je odvisno, kaj povzroča bolečine. Dejstvo je, da bolečine v ledvenem delu hrbtenice navadno sevajo v medenico, v nekaterih primerih tudi v eno nogo, lahko do palca na tej nogi.

KRČI V MIŠICAH IN ZAKRČENOST

Tovrstna bolečina se pojavi v mišicah v križnem delu hrbtenice, v predelu kolkov in medenice. Mišice se zakrčijo zaradi nenadnega giba, ki povzroči poškodbo mišic, vezi in kit, kar privede do zakrčenosti na tem področju. To običajno povzroča bolečino in krče, ter omejuje gibanje.
Zakrčenost mišic v križu povzroči tudi nepravilni dvig težkega bremena, ko se mišice pretegnejo in to povzroča bolečino še nekaj dni do nadva tedna.

Man With Back Pain
Bolečine v križu in medenici, ki jih povzroči vnetje išialnega živca imenujemo IŠIAS in lahko povzroči tudi mravljince v nogi.

BOLEČINA, KI SE STOPNJUJE PRI SEDENJU

To bolečino poznajo pisarniški delavci, ki po več ur vsakdan sedijo na stolu, za računalnikom. To je prisilna drža, ki je  velikokrat nepravilna. Višina in ergonomičnost pisarniškega stola je pri tem zelo pomembna, poleg tega je potrebno poskrbeti, da med delom večkrat vstanemo in naredimo par razteznih vaj.
Pri sedenju je pritisk na križ in medenico velik, zato se tam pojavi bolečina, ki pa se pri sedenju stopnjuje, do te mere, da je sedenje skoraj nemogoče in je potrebno delo prilagoditi. V pisarni lahko to rešite z mizo, kateri se višina lahko prilagodi in delate stoje. 

bolecine-v-ledvenem-delu-hrbtenice
Bolečine v križu in medenici, ki jih povzroča vsakodnevno sedeče delo je možno olajšati s prilagodljivo pisarniško mizo. Pri pisarniških delavcih se pogosto pojavijo tudi bolečine v vratu

DLJE TRAJAJOČE BOLEČINE ZARADI OKVAR SKLEPOV

Bolečine, ki jih povzročajo okvare sklepov, so navadno dlje časa trajajoče. Govorimo o bolečini, ki ne pojenja 3. mesece in je potreben obisk zdravnika. Mali hrbtenični sklepi in vretenca so zaradi funkcije zelo obremnjena in podvržena k obrabam. Sprva se obrabi hrustanec v sklepu, naposled se naredijo tudi poškodbe na kosteh. Osteoartroza je strokoven izraz za predčasno obrabo hrustanca v sklepu, ki je znažilen tudi za področje križa. Na povezavi preberite, zakaj se obrablja hrustanec in kako zaustaviti napredovanje te bolezni. Posledica obrabe sklepov je tvorba kostnih izrastkov, ki se lahko bočijo v hrbtenični kanal. Posledica tega je zožitev (stenoza) hrbteničnega kanala ali pa vnetje na mestu.
Specialist ortopedske kirurgije doc. dr. Gregor Rečnik razloži kaj čutijo pacienti, ki jim bolečino povzroča sklep v medenici:

Bolniki težko stojijo na mestu, boleti jih začne tudi po desetih metrih hoje. Bolečino občutijo v spodnjem delu križa, v ritnici, in poteka po nogi navzdol. Značilno je tudi, da na strani, kjer jih boli, ne morejo spati in rečejo, da jih boli kolk.

ARTRITIS

Artritis v področju križa in medenice se navadno pojavi zaradi obrabe. Ker se na obrabljenem sklepu tvorijo osteofiti, ki so špičasta kostenina, le-ta draži mehko tkivo v okolici in povzroči, da se vname. To vnetje je zelo boleče in onesposobi pacienta za nekaj dni. Navadno zdravnik predpiše protibolečinska in protivnetna zdravila, ki olajšajo bolečino in skrajšajo čas vnetnega procesa. Kaj je artritis in kakšni so simptomi pri njem, preberite na obarvani povezavi in ugotovite ali so vaše bolečine v križu in medenici povezane s to boleznijo.

ZLOM KOSTI: VRETENC ALI MEDENICE

Zlom vretenc ali medenice je lahko posledica kakšne nesreče, kot je prometna nesreča z avtomobilom, ali kot posledica poroznosti kosti, kar je v vretencih zelo pogost pojav. Poroznost kosti je značilna za bolezen, ki jo imenujemo osteoporoza, katere največja nevarnost so ravno zlomi kosti. Osteoporoza je bolezen, ki je značilnejša za ženski spol, saj je največji vzrok za pojav te bolezni, neravnovesje hormonov v času menopavze. Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje te bolezni, da se prične pravočasno zdravljenje in se zlomi kosti preprečijo. 

OSTEOPOROZA-ZDRAVLJENJE
Na sliki lahko vidite razliko med zdravo in porozno kostjo. Čeprav je včasih veljalo, da je osteoporoza tiha bolezen, ki ne boli, danes vemo, da temu ni tako.

Anatomija križa in medenice

Križni del hrbtenice sestavlja pet vretenc, ki so med seboj povezane z medvretenčnimi diski in vezmi.

V križu se hrbtenjača konča v višini prvega ledvenega vretenca, nižje pa so v hrbteničnem kanalu le proste živčne korenine. Živčne strukture so torej zaščitene znotraj koščenega hrbteničnega kanala. Medenico sestavlja leva in desna medenična kost in je največja kostna struktura v telesu, ki predstavlja povezavo med hrbtenico, ki nam omogoča pokončno držo, in spodnjimi okončinami, ki nam omogočajo premikanje. Medenica je sestavljena iz treh velikih kosti: črevnice, sednice in sramnice, ki tvorijo obroč v obliki sklede. Ženska medenica je širša od moške, saj ima pomembno vlogo med nosečnostjo in porodom.

hernija-diska-L4-L5
Zelo pogosta bolečina v križu je tudi hernija diska, ko med vretenci zdrsne ploščica in pritiska na živec. To povzroča hudo bolečino. (na sliki obarvano rdeče)

Kdaj obiskati zdravnika pri bolečinah?

 • Zdravnika morate obiskati takoj, če sumite, da ste utrpeli zlom vretenca ali medenice. Zlom teh kosti navadno zelo boli, razen, če je le poka na vretencu. Ker je medenica zelo prekrvavljena in oživčena, pa zlom te kosti predstavlja hudo bolečino.

Vsak, ki utrpi zlom kosti, si želi čim hitrejšo celitev, zato se priporoča magnetna terapija, ki pospeši nastajanje kalusa nove kosti od 30% do 50%, to so dokazali strokovnjaki z raziskavo ( 1 ).

 • Zdravnika morate obiskati tudi takrat, ko je bolečina huda in ne pojenja po 2 tednih. Takrat je potreben pregled in napotitev na slikanje, da se ugotovi vzrok bolečine in predpiše primerno zdravljenje ali terapija. 
 • Če imate probleme pri odvajanju urina ali blata.
 • Če čutite mravljince po nogah ali je mišična moč v okončinah oslabljena.

Kaj lahko pričakujete pri zdravniku, če imate bolečine v križu in medenici?

Zdravnik zagotovo opravi pregled in prisluhne opisu vaših težav in bolečin. Če osebni zdravnik ne more ugotoviti vzroka bolečin ali je mnenja, da je potreben specialistični pregled, vas lahko napoti k:

 • ortopedu,
 • fiziatru,
 • nevrologu,
 • revmatologu.

Specialisti vas lahko napotijo na rentgensko ali magnetno slikanje prizadetega mesta in na podlagi izvidov se pokaže vzrok za bolečine. Specialist vam lahko predpiše protibolečinska in/ali protivnetna zdravila, lahko se odloči za “blokado” ali pa fizioterapevtsko obravnavo.

Kako preprečiti bolečine v križu in medenici?

Bolečine v križu in medenici lahko preprečimo s svojim slogom življenja, z zavedanjem, da so hrbtenica in vsi naši sklepi pomembni in jih je potrebno krepiti in varovati. Najbolje lahko pripomoremo k svojemu zdravju in dobremu počutju sami.
Če je naše delo pretežno sedeče, vseeno lahko med delom večkrat vstanemo, poskrbimo za kvaliteten, ergonomsko oblikovan pisrniški stol, po možnosti pisarniško mizo dvignemo in delamo stoje. Pomembne so raztezne vaje med delom in zavedanje pravilne telesne drže, kljub prisilnim držam, ki jih delo od nas zahteva.
Že v mladosti poskrbimo za pravilno telesno držo, pri športih z visoko obremenitvijohrbtenice moramo biti previdni in skrb za telesno težo, je osnova za zdraveje hrbtenice.
Pri tem je potrebno pripisati, da je tudi zelo pomembno ležišče na katerem ležite in čevlji katere nosite. Še nekaj nasvetov za preprečevanje bolečine v križu:

 • redno izvajajte vaje za hrbtenico in se raztezajte,
 • poskrbite za pravilno delovno okolje in pravilno ležišče doma,
 • ostanite telesno aktivni in skrbite za pravilno telesno težo,
 • pravilno dvugujte težka bremena…

MAGNETNA TERAPIJA PRI BOLEČINEH V KRIŽU IN MEDENICI

Magnetna terapija se že stoletja uporablja za lajšanje bolečin, v zadnjih nekaj letih pa je postala pri lajšanju oziroma odpravljanju bolečin (akutnih in kroničnih) že zelo priznana in uspešna. Danes si moderne in uspešne fizioterapevtske obravnave za bolečine v križu ne znamo predstavljati brez tovrstne terapije, zakaj je magnetoterapija tako uspešna, vam na povezavi razloži dr. fiziater Jože Barovič. Magnetna terapija deluje na bolečino posredno in neposredno. 

Terapija z elektromagnetnim poljem se je izkazala za varno in pokazala tudi obetavno terapevtsko učinkovitost na kostnih in hrustančnih patologijah, vključno z degenerativnimi spremembami hrbtenice, vratne hrbtenici ( 2 ).

Magnetna terapija je pravšnja vrsta terapije, ki jo zelo pogosto napišejo tudi zdravniki, ortopedi in fiziatri, če imate bolečine v križu. Vsaka fizioterapija v zdravstvenem domu, vsake toplice in veliko zasebnih športnih terapevtov uporablja magnetno terapijo kot moderno vrsto fizikalne rehabilitacije. V spodnjem videu lahko pogledate kako izgleda magnetna terapija Magus, ki je namenjena domači uporabi in jo lahko najamete za 4, 6 ali 8 tednov na dom:

Vaje za krepitev križa in medenice ( video )

 

VIR ( 1 ): Pulsed Electromagnetic Field Stimulation of Bone Healing – klinična študija v angleškem jeziku, ki je dokazala, da magnetna terapija pospeši celjenje kosti.

VIR ( 2 ): ncbi ( študija v angleškem jeziku )

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.