V prispevku vam bomo razkrili vrsto išiasa, ki povzroča mravljince v nogah in kaj storiti, ko se mravljinci pojavijo.
Prebrali boste lahko zakaj pride do mravljincev v nogah in kako blažiti išialne bolečine.
Na koncu prispevka so predstavljene tudi pravilne vaje in pripomoček, ki je lahko rešitev za vaše težave.

Išialni živec je debel kabel živcev in, ker prenaša senzorične občutke pomeni, da vsak manjši pritisk na živec lahko povzroča bolečino in mravljince v nogah.

 

Išialni živec je najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu, ki se pri kolenu iz enega razcepi v dva; oba segata do stopala.

Če vas je nekaj časa bolelo v križnem predelu hrbtenice in se je bolečina počasi preselila v eno nogo, je velika verjetnost, da to bolečino povzroča išialni živec. Čez nekaj časa se pojavijo tudi mravljinci, ki so lahko občasni, lahko pa čez čas preidejo do neobčutljivosti dela noge.

 

Man With Back Pain

Zato se lahko občutijo mravljinci, ki jih povzroča išias tako v mečih in stopalih, kot tudi ob zunanjem delu pokostnice. Išialna bolečina tako vedno seva v eno nogo, nikoli ne v obe hkrati in povzroča mravljince v nogi.

Kadar govorimo o kronični, dlje časa trajajoči obliki išiasa, se navadno pojavijo mravljinci v nogah, kasneje lahko tudi do omrtvelosti tkiva.

Vzroki za išias in mravljince v nogi

Dlje časa trajajoč pritisk na živec v ledvenem delu hrbtenice, je lahko posledica nepravilnosti v sklepu in / ali degenerativne spremembe, kjer pride do mravljinčenja v nogah.

Če vas zanima, kaj točno so degenerativne spremembe, si preberite članek, ki sem ga napisala na to temo na povezavi.

Za išias je lahko kriva tudi poškodba hrbtenice, ki je privedla do otekanja in zožitve kanala, kjer poteka išialni živec.
Zato vedite, da ne povzroča vsak išias ali vsaka bolečina v hrbtenici mravljincev v nogah.

Izključiti morate tudi druge vzroke, ki lahko ravno tako povzročajo mravljince v nogah. To so: migrene, multipla skleroza, tumor, sladkorna bolezen, menopavza, pomanjkanje vitaminov..

Išias in mravljinci v nogah [odpravljanje]

Ko se zavemo, da je problem mravljincev v nogah, išias in je išialna bolečina že dlje časa trajajoča, je vsekakor čas, da obiščete zdravnika.

Potrebna je natančna anamneza in pregled. Da bomo odpravili mravljince v nogah, je potrebno začeti pri vzroku, to je išias.

Pri išiasu je potrebno živec razbremeniti. To se doseže z ustrezno držo, fizikalno terapijo ali operacijo.

Magnetna terapija za išias in mravljince v nogah

Pri išiasu pomagajo tudi protibolečinska sredstva, strokovna masaža in fizikalna terapija. Med uspešnje in moderne terapije sodi tudi elektromagnetna terapija, ki s cirkulacijo in mikrocirkulacijo uspešno deluje na išialni živec. O tem si lahko preberete študijo, ki močno govori v prid magnetni terapiji pri regeneraciji prizadetega živca, ki povzroča bolečino in mravljince v nogi ( 1 ).

Pri ljudeh z išiasom  in mravljincih v nogah, magnetna terapija pokaže zelo dobre rezultate. Uporabniki magnetne terapije doživijo blaženje bolečine ter hitro okrevanje živca ter mravljinci v nogah izzvenijo.

elektromagnetna-blazina-magus
Magus blazina je aparat za magnetoterapijo, ki je uspešna metoda pri odpravljanju išialnih bolečin in mravljincev

Vaje za odpravljanje išiasa in mravljincev v nogi

Da bomo mravljince v nogah, ki ga povzroča išias, preprečili, lahko poskrbimo tudi sami. Spodaj si lahko pogledate vaje, ki so primerne za ljudi, ki trpijo za išiasom in mravljincih v nogah.

Za odpravljanje išiasa je pomembna tudi pravilna drža med sedenjem in ergonomična oprema delovnega okolja ( stol, tipkovnica) ter vzmetnica na kateri spimo. Skrbeti je potrebno tudi za redno rekreacijo.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( študija v angleškem jeziku )

POGOSTA VPRAŠANJA O IŠIASU IN MRAVLJINCIH V NOGAH:

 

Kaj je vzrok za išias in mravljince v nogi?

Vzrok so lahko degenerativne spremembe v hrbtenici, poškodba hrbtenice..

Išias in mravljinci v nogi, kako jih prepoznam?

Če se je začelo z bolečino v križu, nadaljevalo po eni nogi, ki je sčasoma postala mravljinčasta, je verjetno vzrok išias.

Kaj lahko storimo od išiasu in mravljincih v nogi?

Hrbtenico je potrebno razbremeniti, zdravnik vam predpiše zdravila in fizikalno terapijo, med njimi tudi magnetoterapijo.

Kako magnetna terapija deluje na išias?

Magnetna terapija Magus pri išiasu pokaže zelo dobre rezultate pri lajšanju bolečin in regeneraciji išialnega živca.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.