Vzroki za bolečine v zapestju in kako jih lajšati

1x na mesec pošiljam uporabne zapise kako pOSTATI zdrav
Prijavi se z mailom:

*S klikom na gumb prijava, soglašate z našo politiko zasebnosti

Pokličite nas za brezplačno svetovanje
✆ +386 40 807 327
Na voljo smo vam od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro.

Bolečine v zapestju pacienta motijo pri vsakodnevnih opravilih kot tudi pri športu. V spodnjem zapestju bomo pisali o vzrokih za bolečine v zapestju, kakšno je zdravljenje, kakšne so vaje za boleče zapestje in kako si lahko pomagate sami pri tovrstnih bolečinah.

Bolečine v zapestju sodijo pod bolečine v sklepih na rokah, zato preberite pogoste bolezni in stanja, ki povzročajo tovrstne bolečine.

 

Bolečine v zapestju ( vzroki )

Bolečine v zapestju lahko pestijo mladega športnika, ki je preobremenil mišice in kite pri izvajanju vaj ali starostnika zaradi degenerativnih sprememb v zapestnem sklepu. Torej, gre za popolnoma drugačna vzroka, bolečina pa je skupni imenovalec. Spodaj naštejemo in opišemo možne vzroke za bolečine v zapestju:

Bolečine v zapestju zaradi obrabe sklepa

Obraba sklepa v zapestju je pogosta, saj je zapestje zelo funkcionalen sklep, se pravi, da ga uporabljamo pri vsakodnevnih opravilih, pri dvigovanju bremen in športni aktivnosti. Ko se sklep obrabi, to imenujemo artroza.
Artroza zapestja je zelo prisotna pri takšnih poklicih, ki imajo stalne – vsakodnevne – ponavljajoče gibe: frizer, šivilja…
Bolečine v zapestju zaradi obrabe se pokažejo postopno, bolečina je sprva prisotna le občasno, pri obremenitvi in kasneje izgine. Sčasoma je bolečina večkrat prisotna in ne pojenja takoj, po obremenitvi. Takrat običajno pacient opazi, da je v zapestju nekaj narobe, da je bolečina prisotna in kasneje tudi moteča pri delu, vsakodnevnih obremenitvah in športu.

Osebni zdravnik ugotovi obrabo oziroma artrozo po pričevanju simptomov pacienta ali pri natančnejši diagnostiki, kot je slikanje z žarki, ki pokažejo spremembe v sklepu, ki jih zdravniki imenujejo degenerativne spremembe. To je izraz, ki ga uporabljajo za spremembe, ki pritičejo staranju, ki pusti sledi na sklepu. Zato večkrat slišimo izraz: degenerativne spremembe letom primerne.

Obraba oziroma artroza zapestja je značilna za določene poklice, kot je frizer. Na povezavi več o artrozi ( vzroki, zdravljenje, preprečevanje ).

Artroza je kronična, napredujoča bolezen, ki se je ne da v popolnosti pozdraviti. Kar je obrabljeno v sklepu, se ne da novega narediti. Pri artrozi se najprej začne obrabljati plast hrustanca, kasneje se poškoduje tudi kost in obsklepne – mehke strukture, kot so mišice, kite in vezi. Velikokrat se obraba oziroma artroza sprevrže tudi v vnetni proces, saj je značilno, da špičasti izrastki dražijo mehko tkivo v sklepu in povzročijo vnetje, ki zelo boli.

Osebni zdravnik pri artrozi navadno predpiše fizikalno rehabilitacijo, ki poskrbi, da sklep ostaja čim dlje gibljiv in v funkciji. Moderna fizioterapevtska obravnava za bolečine v sklepih zajema tudi magnetoterapijo, ki jo pacienti lahko uporabljajo tudi doma, po končani fizioterapiji. Lahko predpiše tudi zdravila za lajšanje bolečin.

Artritis zapestja

Artritis zapestja pomeni, da se je zapestni sklep vnel oziroma, da tam poteka vnetni proces, ki povzroča akutno bolečino. Artritis v zapestju prepoznamo, ker je sklep otečen, boleč, še posebno ob pritisku in lahko tudi pordel. Obisk osebnega zdravnika je potreben takrat, ko se vnetni proces nikakor ne umiri in / ali je artritis napredoval in se razširil še na kakšen drug sklep. Zelo pogosto se artritis sprva pojavi na sklepih prstov na rokah in kasneje napreduje do zapestja.

vnetje

Artritis se pogosto pojavi na členkih prstov na roki, kasneje napreduje do zapestja. Kakšni so vzroki, simptomi in zdravljenje te bolezni, preberite na povezavi.

 

Artritis se zdravi z medikamenti, ki lajšajo bolečino in zavirajo vnetni proces, s tem se omeji artritis, da bi se širil na druge sklepe. Ker artritis sodi med revmatična obolenja, si na povezavi: revma preberite vzroke, različne vrste revme in zdravljenje, na povezavi.

Zlom zapestja

Zlom zapestja je travmatološki dogodek, ko se zlomi ena od večih kosti, ki tvorijo zapestje. Za zlom zapestja je največkrat kriv padec, ko z zapestjem udarimo ob trdo podlago. Včasih je potrebno operativno zdravljenje, ko vstavijo vijake ali žice, da približajo odlomka. Največkrat se zlom zdravi konzervativno, z mavcem in časom od šest do osem tednov, da se kost zaceli.

zlom zapestja-bolecine v zapestju

Zlom zapestja zahteva pospešeno celjenje kosti, saj so male okrogličaste kosti v zapestju zelo slabo prekrvavljene in se počasi celijo.

Karpalni kanal- vzrok za bolečine v zapestju

Karpalni kanal je vzrok za bolečine v zapestju, saj gre za pritisk na osrednji živec. Takrat govorimo tudi o vnetju mehkih tkiv v tesnem zapestnem kanalu. Gre za ozek prehod, ki ga na dlani obdajajo kosti in ligamenti. Ko je živec stisnjen, pacient čuti bolečino in mravljinčenje ter šibkost v dlani. Bolečina iz zapestja pa se lahko širi tudi v dlan, prste, podlaket ali komolec.
Velik dejavnik tveganja za bolečino povezano s karpalnim kanalom je delo za računalnikom, ko se uporablja miška z nepravilno podlago. Karpalni kanal je pogostejši pri ženskah kot pri moških, ker imajo ženske že v osnovi ožji karpalni kanal. Karpalni kanal se zdravi operativno.

Tendinitis zapestja

je vnetje tetive v zapestju, ki se pojavi pri preobremenitvah pri kakšnem športu ( odbojka, plavanje… ) ali delu, ki zahteva ponavljajoče gibe. Vname se tetiva, ki se v sklepu pripenja na kost in povzroča hude in dolgotrajne bolečine v zapestju. Na mestu vnetja se pojavi bulica oziroma oteklina, ki je lahko tudi rahlo rdeča in topla na otip. Vse to je znak vnetja. Da se vneta tetiva zaceli, je potreben čas in mirovanje.

 

Dejavniki tveganja za bolečine v zapestju

Dejavniki tveganja so zagotovo življenjski slog, najbolj delo, ki ga opravljate in šport, ki ga izvajate. Že zgoraj omenjeni ponavljajoči gibi, obremenitve in nekateri športi so velik dejavnik tveganja, da se razvije bolečina v zapestju.
Delo v pisarni, za računalnikom, ni le velik dejavnik tveganja za bolečine v križu, ampak tudi v zapestju. Nihče ne bi verjel, vendar je res, da je zelo pogost vzrok karpalnega kanala, ravno računalniška miška. Predstavljajte si, koliko ur na dan, pisarniški delavec uporablja miško in z enimi in istimi potegi po mizi nepravilno obremenjuje mišice in vezi v zapestju.

Da bi se izognili bolečini v zapestju zaradi karpalnega kanala, poskrbite za pravilno oblikovano računalniško miško in podlogo, ki privzdigne zapestje.

Kaj pomaga, če imate bolečine v zapestju?

Če imate bolečine v zapestju, ste obiskali zdravnika in bi radi storili še kaj več za svoje zdrave sklepe, je zagotovo pravilna izbira magnetna terapija, ki si jo lahko izposodite na dom za daljše časovno obdobje. Tovrstna terapija je del fizikalne terapije, ki jo zdravnik predpiše za bolečine v sklepih, saj dokazano pomaga ( 1 ).
Pri bolečinah pomagajo pravilne vaje, ki krepijo mišice, vezi in kite, ki razbremenijo sklep in posledično ne boli več tako.

bolečine v zapestju-magnetoterapija

Magnetoterapija pri bolečinah v zapestju in hitrejšemu celjenju zloma kosti.

 

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( klinična študija, v angleškem jeziku, ki dokazuje, da je magnetna terapija učinkovita metoda pri zdravljenju bolezni v sklepih ).

Vaje za zapestje

Vaje za zapestje so enostavne in jih lahko izvajate doma ali v službi, ko imate 5 minut časa. Vaje poskrbijo, da bo vaše zapestje ostalo gibljivo in med delom prekrvavljeno.

 

POGOSTA VPRAŠANJA ZA BOLEČINE V ZAPESTJU:

Kaj je vzrok za bolečine v zapestju?

Bolečine v zapestju lahko povzroči obraba sklepa, vnetje, zlom kosti v zapestju, karpalni kanal...

Kako vem, da imam bolečine od artroze?

Bolečina od artroze oz obrabe se pojavi postopno in se stopnjuje.

Kako prepoznam artritis v zapestju?

Artritis pomeni vnetje in ga prepoznate po oteklem sklepu, ki je lahko tudi pordel.

Kaj uporabim za lajšanje bolečega zapestja doma?

Magnetna terapija je del fizioterapije, ki jo lahko izvajate doma poleg vaj.

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.