Sklepna revma je pogosta degenerativna bolezen, ki prizadene en ali več sklepov hkrati. Poznamo več vrst sklepne revme, vsekakor pa je najprej potrebno poznati in razumeti revmatsko bolezen, da bomo razumeli sklepno revmo; zato si več o revmi preberite na strani: revma.
Raziskali smo vzrok za sklepno revmo, vrste in kakšni so dejavniki tveganja. Na koncu tudi, kaj lahko sami storite za zdrave sklepe in vaje, ki so primerne.

sklepna-revma-magus
Sklepna revma pogosto prizadene sklepe prstov na rokah, kar zelo boli. Če vas zanimajo bolečine v sklepih, vzroki, zdravljenje, vaje in praktični nasveti, kliknite na povezavo.

Sklepna revma [ znaki ]

Prvi in najpogostejši znak sklepne revme je bolečina v sklepih. Pojavi se lahko samo v enem sklepu, lahko pa napade več sklepov hkrati. Bolečina se okrepi po obremenjevanju revmatičnih sklepov, lahko je prisotna tudi ponoči. Še ostali znaki sklepne revme:

 • oteklina prizadetih sklepov je poznana predvsem v obdobju akutnega vnetja,
 • jutranja okorelost, ki pa mine, ko se sklep razmiga,
 • pordelost sklepa nam pove, da se v sklepu odvija vnetje,
 • zmanjšana moč je posledica bolečine in prizadetosti sklepa, saj ne opravlja več svoje funkcije v popolnosti
bolečine-v-rokah
Znaki, ki so značilni za sklepno revmo so tudi zmanjšana moč in vnetje sklepov, ki se odraža v rdečici. Če vas zanima vnetje sklepov in kako si pomagati ter njegovi znaki in zdravljenje, si na povezavi preberite prispevek.

Kdaj k zdravniku, če sumimo na sklepno revmo?

Vsaka bolečina v sklepih ni sklepna revma. Če gre za trenutni udarec, če gre pri otroku za ras, ki povzroča bolečine v sklepih ali podobno, obisk zdravnika ni potreben. Že počitek in obkladki bodo dovolj.
Kadar bolečina v sklepih ne popusti dlje časa, če so sklepi otečeni, rdeči in se splošno slabo počutite, pa le pojdite k zdravniku.
Navadno splošni zdravnik, zagotovo pa revmatolog hitro, že po razgovoru ugotovi, če gre za sklepno revmo. Na voljo ima tudi dodatne preiskave, ki diagnozo potrdijo. Po pravilno postavljeni diagnozi se začne zdravljenje in skrb bolnika, kako živeti s sklepno revmo.

Sklepna revma [ vrste ]

Pod sklepno revmo si predstavljamo kronično bolezen, ki napade enega ali več sklepov. Poznamo več vrst sklepne revme, pa poglejmo najpogostejše:

Artroza

Artroza je obraba sklepa. Torej gre za obrabo predela, kjer se stikajo kosti. Sklep navadno sestavljata dve kosti, med njima je hrustanec, obdajajo ga kite, mišice, vezi in je pomemben gradnik človekovega skleleta, ki omogoča gibanje.
Artroza je degenerativna bolezen, ki je tesno povezana s staranjem človeka. Ko se kosti obrabijo, je to zelo boleče in oteženo je gibanje.

obraba-hrustanca
Artroza je vrsta sklepne revme, ki povzroča bolečino. Če želite izvedeti več, kliknite: artroza in izvedeli boste kakšni so znaki, vzroki in kako se zdravi.

Artritis

Artritis pomeni vnetje sklepa. Poznamo več vrst artritisa in tudi ta sklepna revmatska bolezen povzroča hudo bolečino, še posebno ob akutnem vnetju. Več o artritis simptomi, si preberite na povezavi, da boste ločili artritis od artroze.

Vzroki za sklepno revmo

Natančen vzrok te bolezni je povezan z oslabelostjo imunskega sistema, za vsako vrsto sklepne revme pa tudi zdravniki nimajo natančne razlage.

SKLEPNA REVMA se lahko razvija zelo počasi ali hitro z vnetji, z deformacijami in vodi k nefunkcionalnosti sklepov. Obdobja z močnimi bolečinami, negibljivostjo sklepov in vplivom na splošno počutje se menjajo z obdobji relativno dobrega počutja.

Čeprav se potek bolezni ne da predvideti, med posameznimi napadi bolezni lahko pretečejo meseci ali leta brez težav. Priporoča se redni pregled pri zdravniku specialistu.

artroza-prstov-na-rokah
Sklepna revma je pogosta na prstih rok in nog. Preberite članek: Artroza prstov na rokah in izvedite zanimive nasvete iz prve roke.

Kaj zdravi revmo?

Sklepna revma je kompleksna kronična bolezen, ki ni ozdravljiva v popolnosti. Obisk pri zdravniku je potreben, da skupaj določita pravo terapijo za vaše sklepe. Zelo pomembna je informiranost pacienta o svoji bolezni, saj boste le tako lahko živeli z njo. Vaš osebni ali specialni zdravnik ( revmatolog ) vam bo predpisal:

 • protibolečinska zdravila,
 • protivnetna zdravila,
 • antirevmatike in
 • fizioterapijo.

Sklepna revma in magnetna terapija

Magnetna terapija je odlična pridobitev za revmatične bolnike, saj je tovrstna terapija brez neželenih stranskih učinkov, ki prinaša dobre rezultate na področju sklepov ( 1 ). Magnetna terapija Magus je enostavna za uporabo in jo lahko uporabljate doma, med tem, ko gledate TV:

 • izredno olajša bolečino v sklepih,
 • zavira vnetje,
 • regenerira celoten sklep,
 • pospeši cirkulacijo v sklepu,
 • omili oteklino..
magus-blazina
Elektromagnetna terapija je v obliki blazine in jo položite na boleč sklep. Mala blazina, ki je velika 40 x 40 cm se tudi rahlo segreje, kar revmatikom zelo prija.

Kaj lahko sami storimo za zdrave sklepe?

Skrb za zdrave sklepe naj se začne že v mladosti:

 • pravilna telesna teža močno vpliva na zdravje naših sklepov. Znano je, da se pri debelih ljudeh sklepi obrabljajo hitreje, saj je obremenitev večja.
 • pravilna obutev
 • vsakodnevna aktivnost + zdrava prehrana
 • vaje za revmatike so sicer različne glede na vrsto sklepne revme.
 • fizioterapija ( 2 ): s fizioterapevtom se pogovorite, kakšne vaje so primerne za vas in kakšna fizioterapevtska obravnava vam lahko olajša bolečine v sklepih.
 • izogibanje določenim športom, ki močno obremenjujejo sklepe.
 • pravilna obutev

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( klinična študija, ki dokazuje močan pozitivni vpliv magnetne terapije za bolezni sklepov ( v angleškem jeziku )

VIR ( 2 ): fizioterapija z Ajdo v MB

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.