Zlom kolka je najpogostejša poškodba pri starostnikih, ki je lahko mejnik med njihovo neodvisnostjo in odvisnostjo. Zlom kolka je posebej problematičen, saj podatki kažejo, da kar tretjina starostnikov umre v manj kot enem letu po zlomu.
V prispevku bomo razložili zakaj se zlomi kost, vzrok za zlom kolka in kakšna je uspešna rehabilitacija po zlomu. Predlagali vam bomo, kaj storiti za hitro celjenje kolka in kakšni so načini, da ga preprečite.

Zakaj se zlomi kost?

Kostna sestava je čvrsta, trdna in elastična, saj kost gradi ogromno vodoravnih in navpičnih prečk, ki jih imenujemo trabakule. Kost pridobi svojo končno zakostenelost konec pubertete. Pa vendar v bolnišnici vsakodnevno sprejmejo ogromno pacientov z zlomom kosti.

zlom-kolka
Kolčni sklep je kroglični sklep, ki je sestavljen iz glave stegnenice in sklepne ponvice: kolčnice. Ko se zlomi kroglični del vrha stegnenice, se to imenuje zlom kolka. Če vas zanima, kako se zlomljena kost hitreje celi, da je uspešna rehabilitacija po zlomu, si preberite na povezavi.

Vzrok za zlom kolka

STAROST

je najpogostejši vzrok za zlom kolka, saj je kar 90% zlomov kolka po 65. letu. S starostjo kosti izgubijo na trdnosti in elastičnosti, postanejo tudi porozne. Prav tako s starostjo peša vid, mišice izgubijo na moči ter peša ravnotežje ter reakcijski čas. Kombinacija vseh dejavnikov močno poveča tveganje za zlom kolka.

SPOL

Približno 80% vseh zlomov prizadene ženski spol. To gre pripisati delovanju hormonov v ženskem telesu, ki v času menopavze “podivjajo” in močno vplivajo na poroznost kosti, ki jo imenujemo osteoporoza.

KRONIČNE BOLEZNI

Za zlom kolka je od kroničnih bolezni najbolj nevarna zagotovo osteoporoza, ki je pogostejša za ženski spol zaradi hormonskega delovanja v menopavzi. Za krhkost kosti, ki privedejo do zloma, so krive tudi črevesne bolezni in nepravilno delovanje ščitnice.

osteoporoza vzrok za bolecine v kolkih
Vzrok za zlom kolka je lahko osteoporoza. Če vas zanima več o tej bolezni, pri katerih ženskah je pogosta in kaj storiti, da jo zavremo, si preberite na strani o osteoporozi: Magus blazina – osteoporoza

MOTNJE PREHRANJEVANJA

Pri ljudeh, ki nimajo pravilne prehrane v mladosti, v starosti to povzroča probleme s kostmi. Premalo vitamina D in kalcija v prehrani povzroči krhkost kosti. Anoreksija in / ali bulimija lahko privedeta do takšnega pomanjkanja hranil, da so kosti drastično bolj krhke in slabše kvalitete in zato bolj rizične za zlome. Za presuhe starostnike je znano, da je zlom kolka dosti bolj nevaren.

NEKATERA ZDRAVILA

Za nekatera zdravila je znano, da vplivajo na zdravje kosti. Predvsem tista, s katerimi zdravimo kronične bolezni, kot so astma in visok krvni tlak, na dolgi rok povzročajo težave na kosteh.

Kako preprečiti zlom kolka?

Zlom-kolka-vzrok
Najpogostejši vzrok za zlom kolka je padec. Preberite načine, kako ga preprečite.

Zlom kolka se najpogosteje zgodi prav doma, zato se morate zavedati nevarnih območij znotraj in zunaj svojega doma. Da bi preprečili padec, ki je najpogostejši vzrok, za poškodbo, poskrbite za:

  • SUHA IN ČISTA TLA so predpogoj, da se boste po stanovanju gibali varno.
  • POSPRAVITE OVIRE kot so kabli, preproge in čevlji.
  • VARNOST V KOPALNICI dosežete tako, da so tla nedrsna, da je vhod in izstop v banjo ali tuš čim lažji. Predlagamo montažo držal za lažje vstajanje.
  • STOPNICE naj bodo opremljene z ograjo iz obeh strani, če je le možno tudi osvetljene.
  • SNEG IN LED naj bosta vedno očiščena s poti, kjer se sprehajate okoli vašega doma. Veliko padcev se zgodi ravno v času snega in leda.
  • ZUNAJ DOMA lahko padce, ki so nevarni za zlom, preprečite s primerno obutvijo in, da se držite ograj, kjer je to mogoče. Če je potrebno uporabljajte oporo v obliki sprehajalnih palic.

Zlom kolka ( znaki in simptomi )

Da je kolk zlomljen pacient navadno občuti, saj je bolečina huda in nelagodje ne popusti. V večini primerov je pacient takoj nemobilen oz. po padcu ne more vstati, pri prometni nesreči ne more iz avta.
Pacient občuti bolečino v kolku, v dimljah ter hrbtenici in kolenu. Pojavijo se modrice in otekanje, na strani zloma pa je noga krajša.
Pacienta se takoj prepelje na urgenco, kjer s slikanjem potrdijo zlom kolka, zdravljenje pa je odvisno od vrste zloma, vendar je v primeru zloma kolka potrebna operacija.
Učvrstitev zloma je običajno z vijaki in ploščicami, če je potrebno se vstavi umetni kolk.

Rehabilitacija po zlomu kolka

Rehabilitacija po zlomu kolka se začne že v bolnišnični oskrbi, kjer vas fizioterapevti naučijo uporabo bergel. Tako boste domov odšli, ko boste znali hoditi po ravnem in po stopnicah. Pred odhodom domov si je potrebno zagotoviti, da bo še nekaj časa nekdo skrbel za vas. Zdravnik navadno predpiše tudi zdravila za večjo gostoto kosti.

zlom-kolka-rehabilitacija
Rehabilitacija po zlomu kolka zahteva veliko volje in potrpežljivosti, še zlasti pri starejših. V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštituti republike Slovenije – Soča, so strokovnjaki na področju rehabilitacije po zlomu kolka.

Kaj lahko storite sami?

Najbolje je, da nekaj naredite sami, da se kolk sploh ne zlomi. V preventivi je moč. Kot smo že zapisali, je potrebno preprečiti padec, ki je najpogostejši vzrok za zlom kolka. Kaj pa še lahko storite? O preventivi je potrebno razmišljati že v času mladosti. Ker so kost zakosteni do pubertete, gradi pa se nekje do tridesetega leta starosti, je potrebno že takrat storiti vse za zdrave kosti. Za zdravje kosti poskrbimo na sledeče načine:

  • zagotovite bogato prehrano in zadosten vnos kalcija in zadosten vitamin D, ki ga pridobite, ko se gibljete zunaj, na sončni svetlobi.
  • bodite telesno aktivni, vsak dan vsaj 30 min, saj tako nastopi pritisk na hrustanec, ki ga imenujemo piezoelektrični efekt, ki spodbuja hitrejšo obnovitev kostnega tkiva.
  • izogibajte se alkoholu in kajenju
osteoartritis-prehrana
Kalcij za zdrave kosti. Hrana, ki je bogata s kalcijem: mleko in mlečni izdelki ter žita.

Magnetna terapija za hitrejše zaraščanje kosti

Magnetna terapija za hitrejše zaraščanje kosti je ena izmed vrst terapije, ki jo dobite na fizioterapiji ali rehabilitacijskem centru ( toplice ).
Če želite tovrstno terapijo na dom, si jo lahko izposodite že prej ali pa nadaljujete, ko ste fizioterapijo zaključili. Magnetoterapija Magus je v obliki blazine in je primerna za domačo uporabo. Izposodite si jo lahko za daljše časovno obdobje.
Če vas zanima, najem, cena in možnosti najem, si preberite več na povezavi.

Magnetoterapija Magus je enostavna za uporabo in praktična, saj jo lahko uporabljate v postelji ali med tem, ko gledate TV. Terapija za hitrejše celjenje kosti traja 30 min in dokazano deluje, to so potrdile raziskave ( 1 ).

Vaje po operaciji kolka

 

V spodnjem videu, si lahko pogledate vaje po operaciji kolka, ko se pacientu vstavi novi kolk. Če boste pozorno poslušali, boste ugotovili, da tudi v priznanih toplicah v Sloveniji, po operaciji kolka, uporabljajo magnetno terapijo. Brez magnetne terapije si v današnjem modernem času ne predstavljamo kvalitetne rehabilitacije.

VIR ( 1 ): raziskava o hitrejšem celjenju kosti z magnetnim poljem ( angl. jezik )

POGOSTA VPRAŠANJA ZA ZLOM KOLKA:

Kako vem, da je kolk zlomljen?

Ob zlomu kolka poškodovanec čuti hudo bolečino v predelu kolka, dimelj in kolena. Noga na strani zloma je krajša od druge. Navadno poškodovanec ne more vstati.

Ali je nujna operacija?

Danes se skoraj vsi zlomi kolka zdravijo operativno.

Kako poteka rehabilitacija zloma kolka?

Rehabilitacija se prične že v bolnišnici. Navadno vas naslednji dan po operaciji že posedajo, po dveh dneh vas postavijo na noge in vas naučijo uporabljati bergle. Kasneje sledi fizioterapevtska obravnava.

Ali lahko zlom kolka preprečim?

Da. Če preprečite padec, z urejenim domom in okolico, če preprečite krhkost kosti…

Kakšni so vzroki za zlom kolka?

Najpogostejši vzrok je padec ali prometna nesreča. Med vzroke štejemo tudi: starost, spol, nekatera zdravila, kronične bolezni…

Kaj pa preventiva?

Preventiva je zelo pomembna v času odraščanja in v času starosti, da preprečimo krhkost kosti in zagotovimo zdravje kostem. To je s prehrano bogato s kalcijem, vitamin D, s telesno aktivnostjo in izogibanjem alkoholu in cigaretam.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.