Meni Zapri

Boleče koleno v mirovanju

Boleče koleno v mirovanju

Boleče koleno v mirovanju je lahko pokazatelj na resno stanje kolenskega sklepa, ki je potrebno resne obravnave.
Če vas zanimajo vzroki za bolečine v sklepih, zdravljenje in praktični nasveti z vajami, preberite prispevek na obarvani povezavi.
Kakšna je zgradba kolenskega sklepa, kakšne so vrste bolezni za boleče koleno v mirovanju, kdaj obiskati zdravnika ter še drugi nasveti za vaše koleno. Vabljeni k branju:

Kaj je vzrok za boleče koleno v mirovanju?

Vzrok za boleče koleno v mirovanju so najpogosteje degenerativne spremembe v kolenu ( obrabljenost ali artroza ), vnetno dogajanje ali poškodba. Pogosto je bolečina posledica:

  • prevelikih obremenitev kolena
  • ponavljajočih gibov
  • prekomerne teže
Če vas zanima Kaj so degenerativne spremembe v sklepih [vzroki in rešitve], kliknite na povezavo

ARTRITIS

Artritis je vnetno dogajanje v kolenu, ki povzroča bolečino v kolenu tudi, ko mirujete. Da imate artritis kolena vam povedo tile znaki:

  • koleno je boleče
  • oteklina
  • na otip je koleno toplo
  • oslabljena gibljivost

Poznamo več vrst artritisa in zato so tudi načini zdravljenja drugačni. Skupno vsem vrstam artritisa je bolečina, ki jo lajšamo z zdravili, vnetni proces pa z antirevmatiki.

boleče koleno v mirovanju
Vzrok za boleče koleno v mirovanju je ARTRITIS, zaradi tega je koleno otečeno in toplo na otip. Če vas zanimajo znaki značilni za artritis, kliknite na povezavo.

ARTROZA KOLENA

Artroza kolena je obrabljen sklep. Sodi med degenerativne spremembe v sklepu, ki so tesno povezane s staranjem pacienta. S starostjo hrustanec v sklepu ni več tako prožen in elastičen, kot nekoč in je zato bolj nagnjen k obrabi in poškodbam. Artroza kolena je vzrok za bolečino v kolenu v mirovanju in jo je možno zavreti z magnetno terapijo, to dokazujejo tudi klinične študije ( 1 ).

POŠKODBA KOLENSKEGA SKLEPA

Poškodba kolenskega sklepa je lahko vzrok za boleče koleno. Lahko so poškodovana mehka tkiva, ki so prepletena okoli kolena in ga obdajajo; lahko gre tudi za zlom kosti.
Na to temo sem napisala obširen prispevek, zato vas vabim k branju, če vas zanimajo vrste poškodbe kolenskega sklepa, vzroki in hitrejša rehabilitacija.

BOLEČE KOLENO ZARADI ZLOMA

Pri hudi poškodbi, prometni nesreči ali delovno nesreči pride do zloma kosti v kolenu. Najpogosteje poči pogačica. Ko je kost v kolenu zlomljena ali počena pogačica so bolečine prisotne tudi v mirovanju.

Zgradba kolena

zgradba kolena

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na zgornji sliki vidi belo obarvan. Hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus, sta blažilca v sklepu. Velik del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti prenašata večji del vibracij in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami kolenskega sklepa in posledičnimi degenerativnimi spremembami.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. Na zgornji sliki sta vidni na sredini sklepa in se križata med seboj.

Kako si lahko sami pomagate, če imate boleče koleno?

Pri že izraženih degenerativnih spremembah in težavah zdravnik predpiše protibolečinska zdravila, pomagajo pa tudi tople obloge prizadetega kolena ali masaža. Nekaterim prija masaža z ledom, tukaj pravila ni.
Pogosto je potrebno mirovanje za nekaj časa, da se akutna bolečina poleže.
Potrebno je poskrbeti za pravilno telesno težo in pravilno izbiro obutve.

Pravilna izbira obutve je zelo pomembna pri bolečem kolenu; lahko si pomagate tudi z vložki za čevlje, ki vam jih izdelajo po meri ( 2 )


Pri poškodbah bolečino zmanjšamo s počitkom in mirovanjem, ko bolečina mine pa izvajajte vaje za kolena vsakodnevno.

Magnetna terapija je lahko rešitev za vaše težave

Da je magnetna terapija prava izbira za koleno, so dokazale študije. Eno takih si lahko preberete spodaj na povezavi ( 1 ). Magnetna terapija je že vrsto let sestavni del fizioterapije v vseh zdravstvenih domovih; zdaj jo lahko uporabljate tudi doma. Magnetna terapija Magus vam omogoča, da pri bolečinah kolena dosežete:

  • bolečine se olajšajo
  • gibljivost kolena se poveča
  • celjenje kosti se pospeši za do 50%
Boleče koleno v mirovanju-rehabilitacija z Magus blazino
Magnetna terapija je vrsta rehabilitacije, ki je odlična za primer bolečine v koleno, saj magnetno polje prodira globoko v sklep in ga obnavlja. Če bi radi vedeli več o tem kako deluje aparat za magnetno terapijo Magus, kliknite na povezavo.

Vaje za boleče koleno

( 1 ): klinična študija Pubmed v angleškem jeziku, ki dokazuje, da je magnetna terapija za obrabo v kolenu učinkovita metoda.

( 2 ): Izdelava vložkov za čevlje v LJ

POGOSTA VPRAŠANJA LJUDI, KI IMAJO BOLEČE KOLENO:

Zakaj imam boleče koleno v mirovanju?

Razlog je lahko degenerativne narave ( artroza oz. obraba kolena ), vnetje oz. artritis ali poškodba kolena.

Kaj je vzrok za boleče koleno v mirovanju?

Vzrok je preobremenitev kolena, prevelika telesna teža, ponavljajoči gibi