Hude bolečine po operaciji kolena so običajno posledica kirurškega posega, pri katerem se reže in manipulira tkivo, kar povzroči vnetje, oteklino in občutljivost.

Bolečina lahko izhaja iz poškodbe mišic, kite, vezi in živcev okoli kolena. Dodatni vzroki vključujejo edem, hematom in napetost mišic zaradi spremenjene biomehanike kolena.

Operacija kolena je pogosto nujen poseg, ki pa lahko prinese tudi veliko neugodja in bolečine med okrevanjem.

Težko gibanje, oteklina in neprijetne bolečine v kolenu so pogosti spremljevalci pooperativnega obdobja.

Vendar pa lahko s pravimi metodami in tehnikami, ki jih lahko izvajate sami doma, znatno olajšate bolečine in pospešite proces okrevanja.

V tem članku bomo razpravljali o sedmih preverjenih metodah za lajšanje bolečin, ki jih lahko preprosto vključite v svoj dnevni režim.

Poleg tega bomo na koncu članka izpostavili tudi, česa se morate izogibati, da se izognete morebitnim zapletom in poslabšanju stanja.

Metoda z ledeno oblogo za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena

Uporaba ledenih oblog je preprost in učinkovit način za lajšanje bolečin po operaciji kolena. Ledena obloga pomaga zmanjšati vnetje in oteklino ter deluje kot naravni anestetik, saj zmanjšuje pretok krvi na prizadeto območje.

Za optimalne rezultate uporabite ledene obloge naslednji postopek:

 1. Led zavijte v tanko brisačo ali uporabite posebno hladilno vrečko.
 2. Položite ledeno oblogo na operirano koleno za 15-20 minut naenkrat.
 3. Ponavljajte postopek vsake 2-3 ure čez dan. Ne prekoračite 20 minut, da se izognete ozeblinam.

Pri hudih bolečinah lahko ledene obloge uporabljate prvih nekaj dni po operaciji. Ledena obloga deluje tako, da zmanjša živčno prevodnost, kar zmanjša občutek bolečine in omogoča hitrejše okrevanje. Z redno uporabo lahko znatno zmanjšate oteklino in bolečino, kar omogoča lažje gibanje in hitrejšo rehabilitacijo.

Pri hudih bolečinah po operaciji kolena uporabite ledeno oblogo večkrat na dan po 15-30 minut, pri tem uporabite tudi vzglavnik, da je koleno privzdignjeno.

2. metoda za lajšanje hudih bolečin je privzdignjeno koleno

Privzdignjeno koleno je učinkovita metoda za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena. Doma lahko to izvajate tako, da med ležanjem na hrbtu nogo dvignete nad nivo srca. Najbolje je, da uporabite blazine ali vzglavnike, da privzdignete nogo do višine približno 15-20 cm. Koleno naj bo v rahlo upognjenem položaju, da zmanjšate napetost na tetivah.

Priporočljivo je, da to izvajate 3-4 krat na dan za obdobje 20-30 minut. Privzdignjeno koleno pomaga zmanjšati oteklino (edem) in izboljša venski povratek, kar posledično zmanjša pritisk na operirano območje in lajša bolečino. Dvigovanje noge zmanjšuje tudi možnost za nastanek tromboze in pospešuje celjenje tkiv.

Ključno je, da koleno položite na mehko in stabilno podlago, ki omogoča enakomerno razporeditev teže. Pravilno izvajanje te metode lahko znatno zmanjša vnetje in pripomore k hitrejšemu okrevanju po operaciji kolena.

Počitek za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena

Počitek je ključna komponenta za lajšanje bolečin in pospešitev okrevanja po operaciji kolena. Koleno naj bo v dvignjenem položaju, saj to pomaga zmanjšati oteklino in izboljšati cirkulacijo. Nogo postavite na blazino ali zloženo brisačo tako, da je dvignjena nad nivo srca. To naj bi trajalo vsaj 20-30 minut in se ponovi večkrat dnevno, idealno vsaj 3-4 krat.

Pazite, da med počitkom ne obremenjujete operiranega kolena. Imobilizacija z začasno uporabo opornice ali elastičnega povoja lahko dodatno zmanjša nelagodje. Poleg tega se izogibajte daljšim obdobjem stanja ali hoje brez počitka, saj to lahko poveča oteklino in bolečino.

Počitek omogoča telesu, da se osredotoči na celjenje tkiv, zmanjšanje vnetja in obnavljanje poškodovanih struktur. Z rednim in pravilnim počivanjem boste pripomogli k hitrejšemu okrevanju in zmanjšali tveganje za zaplete.

Počitek po operaciji kolena je nujen, če nastopijo hude bolečine; operirana noga naj bo privzdignjena

4. metoda: toplotna terapija 

Toplotna terapija je učinkovita metoda za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena, zlasti ko se akutna faza vnetja umiri.

Toplota pomaga pri sproščanju mišic, izboljšanju cirkulacije in zmanjšanju togosti sklepov. Tukaj je, kako jo lahko pravilno izvajate doma.

Pripomočki:

 • Električna grelna blazina ali topli obkladki
 • Topla kopel ali tuš

Postopek:

 1. Pripravite grelni pripomoček: Če uporabljate električno grelno blazino, jo nastavite na srednjo toploto. Če uporabljate tople obkladke, jih segrejte v vroči vodi (ne preveč vroči, da se izognete opeklinam).
 2. Položaj telesa: Sedite ali ležite v udobnem položaju, kjer lahko sprostite nogo. Postavite grelni pripomoček na operirano koleno. Pazite, da blazina ali obkladek pokriva celotno območje kolena, vendar ne sme neposredno pritisniti na rano, če je ta še sveža.
 3. Trajanje terapije: Toplotno terapijo izvajajte 15-20 minut na sejo. To lahko ponovite 2-3 krat na dan, odvisno od intenzivnosti bolečine in priporočil vašega zdravnika ali fizioterapevta.

Učinki:

 • Vazodilatacija: Toplota povzroči širjenje krvnih žil, kar poveča pretok krvi in oskrbo tkiv s kisikom in hranilnimi snovmi.
 • Mišična relaksacija: Povečana temperatura pomaga sprostiti napete mišice okoli kolena, kar zmanjšuje bolečino in izboljšuje gibljivost.
 • Zmanjšanje togosti: Redna uporaba toplote lahko zmanjša jutranjo togost in omogoči lažje gibanje skozi dan.

Toplotna terapija je odličen dopolnilni ukrep za obvladovanje hudih bolečin po operaciji kolena, vendar jo je treba izvajati premišljeno in skrbno, da ne povzroči dodatnih težav.

Blaga vadba in raztezanje za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena

Blaga vadba in raztezanje sta ključna elementa pri rehabilitaciji po operaciji kolena. Namenjena sta izboljšanju gibljivosti in moči mišic ter zmanjšanju bolečine in otekanja. Pomembno je, da začnete počasi in postopoma povečujete intenzivnost ter se držite navodil svojega fizioterapevta.

Izvajanje doma:

Raztezanje stegenske mišice (kvadriceps):

 • Položaj: Ležite na hrbtu z iztegnjenimi nogami.
 • Pripomoček: Brisača ali elastični trak.
 • Postopek: Brisačo ovijete okoli stopala operirane noge in počasi dvigujete nogo, dokler ne občutite rahlega raztezanja v stegenski mišici. Držite 20-30 sekund.
 • Kot: Približno 45-60 stopinj, odvisno od tolerance.
 • Pogostost: 3-4 krat na dan.

Upogib kolena:

 • Položaj: Sedenje na stolu.
 • Postopek: Počasi upogibajte koleno do maksimalnega udobnega kota in nato iztegnite. Ponovite 10-15 krat.
 • Pogostost: 3-krat na dan.

Izometrične vaje za kvadriceps:

 • Položaj: Sedenje na tleh z iztegnjenimi nogami.
 • Postopek: Stisnite stegensko mišico, kot da želite pritisniti koleno ob tla. Držite 5-10 sekund, nato sprostite.
 • Pogostost: 10-15 ponovitev, 3-krat na dan.

Prispevek k lajšanju bolečin: Blaga vadba in raztezanje pomagata zmanjšati togost in adhezije ter izboljšata krvni obtok, kar prispeva k hitrejšemu celjenju tkiv. Prav tako zmanjšujeta mišični krč in mišično atrofijo, ki sta pogosta po daljšem obdobju neaktivnosti. Redno izvajanje teh vaj bo postopoma izboljšalo vašo funkcionalnost in zmanjšalo bolečino, kar vam bo omogočilo lažje in hitrejše vrnitev k vsakdanjim aktivnostim.

Vaje, ki jih izvajate doma, če imate hude bolečine po operaciji kolena (video)

6. metoda: Kompresijsko povijanje za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena

Kompresijsko povijanje je ključno pri zmanjševanju oteklin in lajšanju bolečin po operaciji kolena. Uporabite elastični povoj ali kompresijsko nogavico, ki zagotavlja enakomeren pritisk okoli kolena.

Za optimalno učinkovitost ovijte povoj okoli kolena z zmernim pritiskom, začenši tik pod kolenom in nadaljujte navzgor, dokler ni celotno področje enakomerno prekrito.

Povijanje izvajajte dvakrat dnevno, vsakokrat za 1-2 uri. Pazite, da povoj ni pretesen; med povojem in kožo bi morali zlahka spraviti en prst. Pretesen povoj lahko povzroči ishemične zaplete, medtem ko preohlapen povoj ne nudi ustrezne kompresije.

Kompresijsko povijanje kolena zmanjša edem s povečanjem venskega povratka in preprečuje kopičenje tekočine v tkivih. S tem prispeva k zmanjšanju bolečine in pospešujejo proces celjenja. Vedno se posvetujte z zdravnikom, preden začnete uporabljati kompresijske povoje, da se izognete zapletom.

Kompresijsko povijanje kolena

Magnetna terapija, ki jo izvajate doma, če imate hude bolečine po operaciji kolena

Magnetna terapija (PEMF – pulzirajoča elektromagnetna polja) je neinvazivna metoda, ki se uporablja za lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena. Terapija deluje s pomočjo elektromagnetnih polj, ki stimulirajo celične procese in pospešujejo celično regeneracijo ter zmanjšujejo vnetje.

Doma lahko to terapijo izvajate z uporabo magnetne blazine Magus, ki je enostavna za uporabo. 

Priporočljivo je izvajati magnetno terapijo 2-3 krat dnevno, vsak tretma pa naj traja približno 15-30 minut.

Magus blazina ima tudi grelni efekt, saj se znotraj 30. minut rahlo ogreje.

Med terapijo postavite elektromagnetne blazino Magus neposredno na operirano koleno, sledite navodilom kateri program izbrati: protibolečinski program na številki 6, ki traja 30 minut.

PEMF terapija lahko izboljša prekrvavitev, kar prispeva k hitrejšemu celjenju tkiva in zmanjšanju edema. Prav tako lajša bolečino z vplivom na živčne končiče ter povečuje proizvodnjo endorfina, naravnih telesnih analgetikov. Redna uporaba PEMF lahko znatno izboljša kakovost življenja po operaciji in prispeva k hitrejšemu okrevanju, to je potrdila klinična študija (1).

Kako magnetna terapija lajša hude bolečine in po kakšnem času je čutiti olajšanje

Magnetna terapija lajša hude bolečine v kolenu po operaciji s pomočjo pulzirajočih elektromagnetnih polj, ki spodbujajo mitohondrijsko aktivnost in s tem povečujejo proizvodnjo ATP v celicah, kar pospešuje celjenje. Elektromagnetna polja zmanjšujejo citokinske reakcije, kar zmanjšuje vnetje in bolečino. Poleg tega vplivajo na živčne membrane, kar zmanjšuje prenašanje bolečinskih signalov.

Olajšanje je običajno čutiti po nekaj tretmajih, z opaznim zmanjšanjem bolečine po 1-2 tednih redne uporabe.

Uporaba PEMF poveča proizvodnjo kolagena, kar prispeva k obnovi vezivnega tkiva in izboljša funkcijo kolena.

Lajšanje hudih bolečin po operaciji kolena z magnetno terapijo (Magus blazina), ki jo položite pod operirano koleno in izberete protibolečinski program, ki traja 30 minut; medtem lahko koleno tudi hladite ali grejete, odvisno katera metoda vam bolj prija. Koleno naj bo privzdignjeno.

Česa absolutno ne smete početi, če imate hude bolečine po operaciji kolena in kdaj obiskati zdravnika

Če imate hude bolečine po operaciji kolena nikoli ne počnite teh stvari, ker lahko stanje poslabšajo:

 • Prekomerna telesna aktivnost: Izogibajte se intenzivni telesni aktivnosti in preobremenitvi operiranega kolena, saj to lahko povzroči dodatno mikrotravmo in podaljša čas okrevanja. Prekomerna obremenitev lahko vodi do vnetja in poveča tveganje za rupturo ali poškodbo kirurško popravljenih struktur.
 • Ignoriranje predpisanih vaj za rehabilitacijo: Neupoštevanje vaj, ki vam jih je predpisal fizioterapevt, lahko povzroči kontrakture in zmanjšano gibljivost kolena. Redne rehabilitacijske vaje so ključne za obnovitev obsega gibanja in preprečevanje togosti.
 • Samozdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (NSAID) brez posveta z zdravnikom: Dolgotrajna ali nepravilna uporaba NSAID lahko povzroči gastrointestinalne težave, ledvične okvare in vpliva na celjenje tkiv. Vedno se posvetujte z zdravnikom glede ustreznega odmerjanja in trajanja uporabe teh zdravil.

Nujno je obiskati zdravnika v naslednjih primerih:

 • Nenadno povečanje bolečine: Če se bolečina nenadoma in močno poveča, je lahko znak infekcije, tromboze ali drugega zapleta.
 • Pordelost in vročina okoli kolena: Če opazite pordelost, oteklino ali vročino okoli operiranega področja, je to lahko znak okužbe, ki zahteva takojšnjo zdravniško oskrbo.
 • Težave z gibljivostjo: Če nenadoma ne morete gibati kolena ali če se gibljivost drastično poslabša, lahko to kaže na resne težave, kot so rupture vezi ali druge mehanske težave.
 • Povišana telesna temperatura: Povišana telesna temperatura, ki ni povezana z drugimi boleznimi, lahko nakazuje sistemsko okužbo po operaciji.
 • Bolečina, ki ne preneha z zdravili: Če bolečina ne popusti kljub jemanju predpisanih protibolečinskih zdravil, je nujno poiskati zdravniško pomoč, saj to lahko kaže na resnejši problem.

Te simptome ni mogoče ustrezno obvladovati doma zato zahtevajo strokovno medicinsko intervencijo.

tina-stifter

Tina Stifter

Sem Tina, z Magus blazino sem že od razvoja naprej. Veliko vem o magnetni terapiji in še vedno se učim, največ od mojih uporabnikov in strokovnjakov magnetoterapije.
Poleg dela s strankami, me veselijo potovanja, ukvarjam se s športom, sem poročena in mami dvema fantoma.

VERODOSTOJNOST IN STROKOVNOST NAPISANEGA NA MAGUS.SI

Verodostojnost in strokovnost napisanega nam veliko pomeni, s tem se ukvarja Tina Štifter, ki vsebino na strani magus.si tudi piše. Za vso strokovno podporo pri pisanju in pri specifičnih vprašanjih uporabnikov skrbijo strokovnjaki.

Tina Štifter, Magus-terapija
prim. prof. dr. Zmago Turk dr. med.
Barovic
prim. dr. Jože Barovič, fiziater
prof. dr. Igor Jerman, biolog
Napaka ali nedoslednost na strani + -

V kolikor bi želeli opozoriti na napako ali nedoslednost na strani, ki ste jo opazili, prosim napišite mail: info@magus.si

O nas + -

Bi želeli izvedeti več o nas? Preberite si na povezavi TUKAJ

Trgovina + -

Se zanimate za najem ali nakup magus blazine, ki je prozivod Slovenskega podjetja? Preverite našo ponudbo s klikom na povezavo TUKAJ

Članki + -

Informacije o zdravju, zdravstvenih težavah ali zapletih in kako jih odpraviti. Preglejte naše zapise na povezavi TUKAJ

Kontakt + -

Stopite v kontakt z nami. Pišite nam na naslov info@magus.si. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. Ali pa nas pokličite na telefon 040 807 327 (Tina Štifter). Dosegljivi smo od pon do petka med 8.00 ter 16.00 uro.